Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Talinka: Ja tak

A dobre są takie ciasta/ciastka z opakowania? Nigdy nie próbowałam bo zawsze podchodziłam do tego jak do gotowania zupy... z torebki czyli generalnie wydawało mi się, że to pójście na łatwiznę... Hmm, a może to wcale nie takie łatwe? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeDec 21st 2011
     permalink
    katarzynah1987: A dobre są takie ciasta/ciastka z opakowania?

Bardzo dobre jak dla mnie :wink:
    To jest bardzo łatwe. Tzn. w sumie zależy jakie. Z kopcem kreta się mama bawiła pamiętam :bigsmile: ale te pozostałe to proste.... ja mogę mieć z krówką problem, bo pewnie przekroić trzeba będzie, żeby kremem przełożyć, ale od czego mam mamę? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hussy, równiutkie, bo z foremki :)

Dzięki dziewczyny, zrobię to jako dodatek do prezentów :)

Ja gotowców cholender nie lubię, bo zawsze coś mi nie pasuje... Jesli chodzi o ciacha i ciasteczka to robię zawsze z blogu Moje Wypieki, bo za każdym razem wychodzą super. No i łatwe przepisy ma ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Tak, tak! Już ze 20 muffinów stamtąd zrobiłam, kilka serników, pierniczki, pierniki, tort... Wszystko pychota :) A najśmieszniejsze, że ja słodyczy nie bardzo, więc po rodzinie rozdaję. A robię, bo strasznie lubię :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No to muszę sobie przejrzeć przepisy :wink:może coś na później znajdę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Przejrzyj, łatwiutkie są (przynajmniej te, co ja robiłam). Aaa, kupiłam też książkę tej dziewczyny, co blog prowadzi i też jest fajna :)

Dobra, dziewczyny, zmykam na trochę, lecę popakować te maleństwa...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeDec 21st 2011 zmieniony
     permalink
    a ja dokończyć obiad :wink:
    coś mnie dziś goni sikanie i mało sikam. do tego boli.... cholercia - podczas brania antybiotyku na pęcherz załatwiłabym go sobie? :shocked: to by było dopiero.....
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Sposobem na przekrajanie jest krojenie żyłką lub nitką - Otaczasz nicią lub wspomnianą żyłką na równej wysokości i krzyżujesz końce zaciskając - kroi się samo w 99% równo pod warunkiem że nie podniesiesz trzymanych końcy do góry ;)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    AniaBB: O autyzmie już pkt słyszałam takie historie że usg mnie nie zdziwiło. Prawda jest bardziej tajemnicza, ale niemal na pewno autyzmu nie wywołuje jeden czynnik. Mówi się o czynniku genetycznym i o nieznanym czynniku w prawdopodobnie 1 trymestrze ciąży.

a tak wogole przeczytalas artykul jaki dalam czy wnioskujesz po jego tytule ze autyzm bierze sie z nadmiernej ilosci ug? litosci, gdyby tak bylo to usg byloby zabronione
    chodzi wlasnie o to ze naukowcy badaja , rownolegle z czynnikiem genetycznym, czynniki mutagenne czyli te ktore moga powodowac mutacje genu ktora jest obecna u ludzi z autyzmem(nie w kazdym przypadku autyzmu obecna jest dana mutacja) i chodzi o to ze exposure to heat podczas takich skanow MA WPLYW na ludzkie tkanki (jak zreszta oznajmilo WHO

ktos napisal o tym ze musialoby trwac 20 min; prawda jest ze komorki plodu chlona cieplo z inna czestotliwoscia i np czaszka dziecka w 3 trymestrze chlonie cieplo 50 razy szybciej niz inne tkanki jak miesnie np; ponadto czaszka plodu caly czas ulega procesowi kostnienia wiec takie kosci moga bardziej wchlaniac i trzymac cieplo,wiec nawet po skonczonym usg one uwalniaja to cieplo do tkanek sasiadujacych

ja wiem ze nikt jeszcze nie znalazl "przyczyny" autyzmu i tu naukowcy roznych dziedzin, nie tylko genetyki(aczkolwiek ta ma najwieksze szanse bo genom ludzki kryje jeszcze ogrom niespodzianek dla nas), ale tez np mikrobiologii medycznej ( mialam "zaszczyt" wtajemniczyc sie w badanie , jeszcze robiac staz na uniwerku,nad zwiazkiem autyzmu i flory bakteryjnej ludzi dotknietych autyzmem, bralismy probki kup tych ludzi i badalismy , to trwa latami..ciagle nad tym pracuja

jakby ktos znalazl "przyczyne" autyzmu to mialby juz dawno Nobla:devil::devil::devil::devil: jakby przedstawil dokumentacje naukowa ze to i to jest zrodlemm; zreszta prawdopodobnie bylaby to laczna nagroda Nobla;)

ale skoro takie nagrzewanie plodu jakie ma miejsce podczas usg jest jakby czynnikiem ktory powoduje zmiany neurologiczne (miedzy innymi!) to po co ryzykowac? i te zmiany nie musza byc autyzmem samym w sobie,ale moga powodiwac zmiany w mozgu ktore np predysponuja do autystycznych zaburzen, chocby aspergera? bo to pewnie jest takie domino..jedna reakcja pociaga za soba druga;
    moze warto sie zastanowic nad bombardowaniem swojego dziecka zbednym cieplem ktore moze wywolac ewentualne szkody (jesli jest to do unikniecia) ..??
    dbamy o diete...ale faszerujemy sie (czesto) zbednymi lekami, robimy usg co 2-3 tyg...
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny bylam u lekarza,dostalam skierowanie na badanie moczu,jutro bede robic czwarta bete to odrazu oddam mocz do analizy.Doktor zalecila tabletki (żurawina),herbate z cytryna i masaze tych bolacych miejsc.Jutro wieczorem bedzie wszystko wiadomo.Odrazu napisze do swojego gina i bede wiedziala co dalej robic...Boje sie tylko zeby z ciaza bylo ok:cry::cry: Jedyne co mi powiedziala to to ze nerki sa wyzej niz tu gdzie mnie boli a w karte wpisala bole kolkowe,ale gdybym nie zobaczyla to by mi niepowiedziala:confused::confused:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Cobraczek nie martw sie na zapas!!stres szkodzi!! ja stawiam ze to jakies zapaelnie ukl moczowego(ktore dotyka parwie kazda kobiete w ciazy na jakims etapie ciazy!) wiec sie nie martw ! z Dzidzia napewno ok!
    gdzie Cie dokladnie boli?
    zreszta jitro bedzie wiadomo,jak to zapl ukl moczowego/nerek bedziesz miala dany antybiotyk kategorii B bezpieczny dla dzidzi i sie wyleczysz,najwaznijesze to to wyleczyc buzka:* nie martw sie bo sie zaplaczesz do jutra a dzidzius razem z Toba!
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    moze Cie pociesze..
    ja w 20 tyg pierwszej ciazy mialam takie bole krzyzowe ze bedac w pracy zwinelam sie na podloge..i wylam z bolu!
    trwalo to kilka dni
    okazalo sie ze dziecko jakos tak naciskalo czy raczej rosnaca macica, a ze ja drobniutka jestem,moze dlatego tak bardzo bolalo..
    moze te bole kolkowe to cos podobnego?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ej, Cobraczek, jak napisałaś o tym, że wyżej niż nerki - ja tak miałam ze 3-4 razy do II trymestru, bolało jak cholera, myślałam, że to kręgosłup! Też jadłam żurawinkę i po jakimś czasie przeszło... Nie wiem, co to było, ale przeszło... Trzymam za Ciebie kciuki, nie stresuj się!
    --
  3.  permalink
    chloe28: gdzie Cie dokladnie boli?

Nieco nizej pod nerkami...

chloe28: moze te bole kolkowe to cos podobnego?

Mozliwe,ale zastanawia mnie czemu wpisala bole kolkowe a nie powiedziala mi co podejrzewa,przeciez ja sie martwie a widziala,ze ejstem po laparoskopii...:sad:

The_fragile: Ej, Cobraczek, jak napisałaś o tym, że wyżej niż nerki - ja tak miałam ze 3-4 razy do II trymestru, bolało jak cholera, myślałam, że to kręgosłup! Też jadłam żurawinkę i po jakimś czasie przeszło... Nie wiem, co to było, ale przeszło... Trzymam za Ciebie kciuki, nie stresuj się!

Tylko,ze mnie boli kochana pod nerkami...Wzielam ciepla kapiel pije ciagle herbate z cytryna i na wszelki wypadek Lactovaginal kupilam,nie zaszkodzi a ja po CP jestem tak przewrazliwiona,ze nie pozwalam nikomu przy mnie palic i w ogole zabronilam u siebie w domu palenia.Tylko ostanio ciagle w biegu juz mam poprostu dosc...Chyba przystopuje bo mi to nie sluzy....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Agunia05: Sposobem na przekrajanie jest krojenie żyłką lub nitką

ooo! dzięki!!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Cobraczek jeśli masz chory pęcherz, a tak wnioskuję z Twojego wpisu to mnie bardzo pomógł sok z żurawiny 100% (dostępny w aptece). Ja piłam nierozcieńczony kilka razy dziennie po 1/3 szklanki (strasznie kwaśny, ale o to też chodzi;). Wyczytałam też, że aby zwalczyć bakterię należy zakwasić organizm (tak porządnie), bo bakterię namnażają się przy wysokim ph moczu. Lepsza od herbatki z cytrynką będzie sama woda z cytryną, ale musi być, że tak to ujmę cholernie kwaśna;) Pijesz sikasz, pijesz sikasz i do tego kilka razy dziennie ten sok z żurawiny. Mi już po jednym dniu bardzo pomogło, a po kilku przeszło zupełnie. Będzie dobrze:thumbup:
    --
  4.  permalink
    Hanny: Cobraczek jeśli masz chory pęcherz, a tak wnioskuję z Twojego wpisu to mnie bardzo pomógł sok z żurawiny 100% (dostępny w aptece). Ja piłam nierozcieńczony kilka razy dziennie po 1/3 szklanki (strasznie kwaśny, ale o to też chodzi;). Wyczytałam też, że aby zwalczyć bakterię należy zakwasić organizm (tak porządnie), bo bakterię namnażają się przy wysokim ph moczu. Lepsza od herbatki z cytrynką będzie sama woda z cytryną, ale musi być, że tak to ujmę cholernie kwaśna;) Pijesz sikasz, pijesz sikasz i do tego kilka razy dziennie ten sok z żurawiny. Mi już po jednym dniu bardzo pomogło, a po kilku przeszło zupełnie. Będzie dobrze

Pol miasta zjezdzilam za sokiem,ale nie bylo...Kupilam tabletki żurawina a z ta woda z cytryna to od jutra bo dzisiaj juz drugi wielki kubal herbaty z polowka wcisnietej cytryny pije i wiecej nie zmieszcze chocby nie wiem jakby chciala...:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aaaa, to faktycznie inaczej niż u mnie... Ale wiesz co - nawet lepiej, że tabletki już masz, one działają bardzo szybko, a sok z żurawiny niestety nieco wolniej...
    --
  5.  permalink
    The_fragile: Aaaa, to faktycznie inaczej niż u mnie... Ale wiesz co - nawet lepiej, że tabletki już masz, one działają bardzo szybko, a sok z żurawiny niestety nieco wolniej...--

Wiecie co,ze zaczyna puszczac,naprawde....Mniej boli niz wczesniej....:smile:
    --
  6.  permalink
    jestem po ktg, jak nie urodzę wcześniej to mam się zgłosić na porodówkę 27.12 w 10 dni po terminie:)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Suuuper! A te tabsy są dobre, ja brałam dwa dni i po bakteriach w moczu ani śladu...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Cobraczek to puszcza szybko, ale i szybciutko wraca;) Mniej to na uwadze;) Nie martw się tak bardzo. Już dowiedziałam się, że bakterie w moczu kobiet w ciąży to standard. Wierzę, że nie dasz rady więcej, wiem co czujesz;) Ale jutro wciśnij sobie ze 4 cytryny na litr wody. Może nawet na noc możesz wypić, tylko będziesz wstawać co chwilę siku (ja taki zmasowany atak zrobiłam z soboty na niedzielę, kiedy mogłam w nocy wstawać;). Ustawiłam sobie termos takiej wody przy łóżku i jak budziłam się "wysiusiać" poprzednią dawkę to od razu piłam następną;) I po tym przeszło mi zupełnie, ale niedzielę już sobie darowałam i wieczorem wróciło:(
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    hawrankowa83: jestem po ktg, jak nie urodzę wcześniej to mam się zgłosić na porodówkę 27.12 w 10 dni po terminie:)

czyli między Świętami a Sylwestrem :D
    fajnie :cool:

a KTG coś wykazało ? :smile:
    --
  7.  permalink
    Hanny: Cobraczek to puszcza szybko, ale i szybciutko wraca;) Mniej to na uwadze;) Nie martw się tak bardzo. Już dowiedziałam się, że bakterie w moczu kobiet w ciąży to standard. Wierzę, że nie dasz rady więcej, wiem co czujesz;) Ale jutro wciśnij sobie ze 4 cytryny na litr wody. Może nawet na noc możesz wypić, tylko będziesz wstawać co chwilę siku (ja taki zmasowany atak zrobiłam z soboty na niedzielę, kiedy mogłam w nocy wstawać;). Ustawiłam sobie termos takiej wody przy łóżku i jak budziłam się "wysiusiać" poprzednią dawkę to od razu piłam następną;) I po tym przeszło mi zupełnie, ale niedzielę już sobie darowałam i wieczorem wróciło:(

Wlasnie w gazecie o tym przeczytalam i tam jest napisane,ze kobiety w ciazy sa bardziej podatne na infekcje ze wzgledu na rozszerzenie cewki moczowej i latwiej dostapne dla bakterii....Zrobie tak jak Ty,mam nadzieje,ze pomoze...:smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Cobraczek - no niestety to prawda - infekcje, grzybki...

Hawrankowa - no to święta w sumie na spokojnie?
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    dobry wieczor:) a ja statnio nie mam kiedy tu zajrzec w przedswiatecznym czasie:(( milo ze cieszycie sie z moich dobrych wynikow po 75:)) na Was zawsze moge liczyc:))
    trzymam kciuki za wszystkie ktorym cos niekoniecznie dobrego dolega oby wszystko bylo:))
    a moj synek chyab ubiera w brzuszku choinke bo normalnie jest taka wariacja ze koniec swiata :)) brzuch chodzi:) maz lezy i smieje sie z nas:))

ps: rybka w zalewie octowej gotowa:)) zakupy zrobione:)) zapraszam:)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ewelinda29: milo ze cieszycie sie z moich dobrych wynikow po 75:)) na Was zawsze moge liczyc:))

a ja Ci od razu mówiłam, żebyś nie robiła 50 tylko 75 to się "kłóciłaś", że też się robi 50 i że to wcale nie jest dziwne, że gin Ci to zlecił :P

czy to nie Ty się "kłóciłaś" ? :D
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Hussy: A mnie ostatnio taki napływ energii dorwał. Szorowałam podłogi,sprzątałam,pranie,prasowanie. Jeszcze łazienka na górze mi została,ale to w piątek dopiero,bo się przez ten czas zabrudzi pewno Zakupy zrobione,prezenty kupione.

Hussy czyżbyś miała włączone wicie gniazda hihi :D Hyba jednak niedługo urodzisz :D
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    I ja się melduję wieczorową porą. Zakupy minęły średnio, tłumy ludzi wszędzie. W pewnym momencie myślałam że zemdleję w sklepie i musiałam sobie przysiąść:wink:
    Zrobiłam już kapustę z grochem i farsze do uszek i pierogów:devil: Pyszności!:devil: Jutro zabieram się za lepienie wszystkiego bo dzisiaj juz mi nogi do tyłka wchodzą:sad:
    --
     permalink
    TEORKA: czy to nie Ty się "kłóciłaś" ?

czy sie klocilam to nie wiem:)) raczej nie naleze do tych co sie kloca hehe ale ja dyskutowalam o tym i mowilam to co mi mowila moja gin:) a ja coz nie znam sie bardziej niz ona:) ale bylo minelo wazne ze wyniki dobre:) mam spokojne swieta:))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no dlatego w cudzysłowie napisałam bo chodziło mi właśnie o wymianę zdań :smile:
    no ważne, że wyniki dobre tylko szkoda, że niepotrzebnie dwa razy musiałaś to pić i obciążać organizm :P
    --
     permalink
    TEORKA: no ważne, że wyniki dobre tylko szkoda, że niepotrzebnie dwa razy musiałaś to pić i obciążać organizm :P

ano widzisz madrosc naszych lekarzy:)) ale jaka mi jazde zrobila rodzinna jak zaslzam po skierowanie do diabetologa i poprosilam odrazu na ta krzywa z obciazeniem 75g:)) a ta do mnie ze mi nie wypisze bo ciezarnej 75 sie nie robi:(((a ja mowie ze diabetolog mi tak kazala bo bez tego nie ruszymy:) wiec najpierw zadzwonila do poloznej ta nie odebrala to dodzwonila sie do laboratorium i tam jej powiedzieli ze jesli lekarz tak zadecydowal to sie robi:) a ja sie tak wkurzylam ze szok:) pinda jedna;)))
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    To i ja się przywitam wieczorową porą aby życzyć Wam Zdrowych Wesołych Świąt a tym na "wylocie" szybkiego i bezbolesnego rozpakowania. Ja jutro wybieram się na porodówkę, :crazy:
    termin cc jutro lub w piątek. Trzymajcie kciuki, zaglądnę tu pewnie dopiero po powrocie. :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Trzymaj się SARA !!!!!! :wink:
    --
     permalink
    sara Tobie zyczymy najpiekniejszego prezentu swiatecznego:))) szybkiego rozpakowania:)) oczywiscie trzymamy kciukasy:)) oby te Swieta byly tak piekne jak zadne inne:)) trzymaj sie:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Sara- powodzenia!!!

Dziewczyny jestem na liście ale bez wpisanego terminu. Wrzućcie mnie już z terminem (10.07)
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    sara - POWODZENIA! I trzymam mocno kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    A ja się witam jako przyszła mama sierpniowego dzieciątka 2012r :)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeDec 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    Sara kciuki zaciśnięta :bigsmile:

Eveke witaj i życzę bezstresowej ciąży
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeDec 22nd 2011
     permalink
    sara musisz byc niezle podeskcytowana!!!trzymamy kciuki i cezkamy na wiesci jak juz Dzidzia bedzie po tej stronie:)))

eveke zycze spokojnej i radosnej ciazy:)))))Gratulacje!
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    sara trzymam kciuki
    eveke witaj :D
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Talinka
    jaki plan na dziś? :tooth:

Sara
    kciuki zaciśnięte!!!!

Muszę się zebrac w sobie. Mam strasznie dużo roboty.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    _Magda_ sto lat dla Basi :flowers::flowers::flowers::flowers:
    Mam nadzieję,że pokażesz nam swoją kruszynę:beard:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Zdjęcia dodam już po imprezie urodzinowej ktora się dzisiaj odbędzie. Dziękujemy za życzenia.
    Obudziałam się dzisiaj kolo godziny 6:20, jakbym czuła że w tym momencie mam się obudzić kiedy Basia się rok temu urodziła :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Witam się z rana w 39 tc, zostało 6 dni do porodu!!! :wink:

:heartbounce: dla Basi !!!

Ja dzisiaj będę robić rybę po grecku, muszę się zmobilizować :)
    --
  8.  permalink
    Za 15 minet jade na badania:bigsmile:Trzymac tam kciuki za ciotke Ewke:tongue: Tak kolo 18tej beda wyniki i bedzie wszystko wiadomo....:smile:
    --
     permalink
    dzien dobry:))

sto latek dla Basi:)):bigsmile:

Cobraczek trzymam kciuki jak najbardziej:)))

milego dnia w swiatecznym zawirowaniu:))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    sara kciuki zaciśnięte
    -
    Ewa kciuki zaciśnięte:)
    -
    dla Basieńki 100 lat i dużo radości :grouphug::grouphug::rainbow:
    -
    ja już odparowałam 4kg pieczarek kapusta się gotuje:) zaraz idę się wykąpać a potem na zakupy muszę się ładnie prezentować pomimo dodatkowych kg...:D:D
    -
    no już zauważyłam pierwsze rozstępy na biodrach więc brzuszek i reszta tylko czeka na swoją kolej....:devil::devil:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam, Dziewczyny trzymajcie kciuki jade zaraz na usg połówkowe:bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.