Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeDec 23rd 2011
     permalink
    Talinka: z wigilii na 1 dzień świąt śpimy u R., a on kompa ma zepsutego... najwyżej zajrzę wieczorem :devil:

nie zajrzysz bo bedziesz na porodowce 25ego
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 23rd 2011 zmieniony
     permalink
    witajcie dziewczynki dziś pospałam nawet do 6-30 szok!!!!!!!!!!!!!! pewnie organizm wie że dziś dużo pracy nas czeka:D:D
    -
    eveke kciuki zaciśnięte i czekamy na wieści:) a co do nowego wątku to bez sensu bo wszelkie pytania jakie będą Cię nachodziły to i tak trzeba zadać tym bardziej zaawansowanym a wątek o tym samym terminie za dużo by nie dał:D:D postaramy się sprostać:P:P
    -
    a na mnie się jeszcze 8 uwzięła i znów ma zamiar lekko wychodzić a nie ma miejsca walczy już tak kilka lat:D:D jest już prawie cała ale trochę jej brakuje.... będę musiała ją usunąć ale jedną już wyrwałam i jakoś mi się nie uśmiecha iść z drugą:devil::devil: choć na dietę po porodzie może sie skuszę:wink::tongue::shocked:
    -
    dziś pewnie wszystkie będą zalatane:) mój plan na dziś seromak i jabłecznik z bitą śmietana bo mama kupiła śmietanę na ur taty a torta nie zrobiła a szkoda troch tej śmietany no i jak mama wróci z pracy to weźmiemy się za pierogi:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Haha, uparty Twój R :D A z tej listy też bym ostatnie wykreśliła - dwa pierwsze bomba!

Eveke, kciuki są, więc nie ma bata, zobaczysz kropkę :)))

A ja pół nocy nie spałam, bo mnie cholera brzuch bolał... Objadłam się wczoraj pierogów wigilijnych z cebulką :(((
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    eveke: poproszę o kciuki, jutro jestem u gina i modlę sie by zobaczył kropeczkę w macicy :)

prosze bardzo :smile: zaciskam kciukasy drętwasy parówasy :devil::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Witam Was serdecznie z rana...idę zaraz wstawić warzywka na sałatkę ale będę do Was zaglądać :)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    za chwilę w ddtvn OSPA PARTY a potem o tym najwiekszym dziecku w Polsce :bigsmile:
    --
  1.  permalink
    A ja mam katar i jak ból gardłam przy przełykaniu sliny :cry:
    Cudownie.. na same świeta!!
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Oj Biedronka11- to się kuruj domowymi sposobami, polecam miód+mleko :)
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Talka..ciekawa jestem czy teraz my listy nie będziemy blokować?! :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Biedronka11: jak ból gardłam przy przełykaniu sliny

mnie bolało gardło w 6 mcu, miałam taka infekcję że musiałam wziąć antybiotyk :sad:
    ale lekarz wytłumaczył mi że lepiej wziąć antybiotyk zanim infekcja zejdzie na skrzela, lub co gorsza płuca, wtedy dopiero bedzie problem
    więc może przejdź sie do lekarza żeby ci zajrzał co z tym gardłem, może nie ma masakry?
    mnie już nei pomagało nic i było coraz gorzej
    ale tobie życzę żeby było coraz lepiej :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam, ja po połówkowym, szacowana masa płodu 397g i będzie tak jak czułam DZIEWCZYNKA!!!!także prosze o dopisanie. reszta wymiarów wskazuje na tydzień starszą ciąże niż wg OM. wszystkie narzady wewnetrzne prawidłowo sie rozwijają:jumping:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Oj Biedronka11- to się kuruj domowymi sposobami, polecam miód+mleko :)

przez oststnie dni sie tak kurowałam i przeszło:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bellybaby: Talka..ciekawa jestem czy teraz my listy nie będziemy blokować?!

Mam przeczucie, że ja na pewno.... dziś termin wg usg :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Wpadam na chwilkę bo jadę zaraz do lekarza a pozniej na male zakupy bo ciagle brakuje mi prezentu dla Małża:wink: Dzisiaj mam zaplanowane lepienie pierogów, barszcz i...nie wiem, musiałabym spojrzeć na listę:wink: Będę zaglądać co jakis czas dzisiaj.
    Talka i inne kobietki z pierwszej piątki listy - zaciskajcie nogi żeby nie zacząć rodzić! teraz już musimy przetrwać i wszystkie urodzimy po świętach!:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    justa - dopisałam do listy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    carottka: Talka i inne kobietki z pierwszej piątki listy - zaciskajcie nogi żeby nie zacząć rodzić! teraz już musimy przetrwać i wszystkie urodzimy po świętach!

ano :devil:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink

dziękuje:wink:
    --
  2.  permalink
    Hej dziewczyny, kilka dni temu rozmawiałam z koleżanką, która także spodziewa się dzidziusia. Termin porodu ma wyznaczony na końcówkę marca/początek kwietnia czyli generalnie bardzo blisko mojego terminu tylko, że ja jestem w 28tc, a ona twierdzi, że jest 23tc (ewentualnie zakładam, że w 24tc). Jak to możliwe, że jest taka różnica tyg. ciąży a termin zbliżony?
    --
  3.  permalink
    Gratualcje dla Hawrankowej! Ależ duża maleńka z Jej Córuni!

Ponadto justa gratuluję córuni i karinazosia gratuluję syneczka - chłopaczki górą! :wink: A dobrze, dobrze, niech będzie może chłopaczków więcej bo znowu w Polsce kobietek więcej niż mężczyzn. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Jak to możliwe, że jest taka różnica tyg. ciąży a termin zbliżony?
    --

to niemożliwe :P
    może koleżanka nie wie w którym dokładnie jest tygodniu ? :cool:
    albo liczy OD ZAPŁODNIENIA a nie od ostatniej miesiączki
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Hawrankowa
    GRATULACJE!!!!
    twoja malutka większa o 250 g od mojej Hani jak sie urodziła :):wink:
    --
  4.  permalink
    TEORKA: to niemożliwe :P
    może koleżanka nie wie w którym dokładnie jest tygodniu ? :cool:
    albo liczy OD ZAPŁODNIENIA a nie od ostatniej miesiączki

Właściwie to powiedziała mi, że sugeruje się terminem z karty ciąży...
    --
  5.  permalink
    Powiedz mi Teorko, czy ja dobrze liczę tygodnie od OM? 14 czerwca - 1.wszy dzień ostatniej miesiączki czyli tydzień później 21 czerwca minął 1wszy tc, 28 czerwca 2gi tydzień, itd.
    --
  6.  permalink
    ufff... nie zaglądałam 1 dzień i 5 czy 6 stron miałam zaległości. Nie wiem czy uda mi się być na bieżąco przy takim tempie. Jak Wy to robicie?
    Dzisiaj miałam pierwsze poranne atrakcje :) Na razie mnie to cieszy ciekawe kiedy zacznę na to narzekać ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Właściwie to powiedziała mi, że sugeruje się terminem z karty ciąży...

ale tu ma założoną ?
    kurde coś mi się nie wydaje, że możecie mieć zbliżony termin porodu
    coś tu jest nie halo :smile:

katarzynah1987: Powiedz mi Teorko, czy ja dobrze liczę tygodnie od OM? 14 czerwca - 1.wszy dzień ostatniej miesiączki czyli tydzień później 21 czerwca minął 1wszy tc, 28 czerwca 2gi tydzień, itd.

dobrze
    poza tym suwak nie kłamie bo tam wpisujesz pierwszy dzień OM i on się sam chyba "robi" więc Ty masz ok :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    katarzynah1987: 14 czerwca - 1.wszy dzień ostatniej miesiączki czyli tydzień później 21 czerwca minął 1wszy tc, 28 czerwca 2gi tydzień, itd.

ja tak liczę :) i według tej metody ciąża trwa 40 tygodni od pierwszego dnia ostatniej miesiączki
    załóż sobie karte ciąży tu na 28dni fajnie wtedy wszystko widać :bigsmile:
    --
  7.  permalink
    Tyle że te obliczenia: 40 tygodni od pierwszego dnia ostatniej miesiączki się sprawdzają przy cyklach 28 dniowych. W momencie jak owulacja jest później trzeba odpowiednią ilość dni doliczyć. Jak np w moim przypadku. Ja ostatnią miesiączkę miałam 7 listopada, a żeby się zgadzały tygodnie to kartę musiałam założyć od 15 listopada.
    Według tych wyliczeń powinnam być teraz w połowie 7 tygodnia a nie 6 jak jest w rzeczywistości. Także wystko zalezy kiedy była owulacja.
    --
  8.  permalink
    TEORKA: ale tu ma założoną ?

Nie, nie. Nie ma jej w tym portalu. Mam na myśli tą kartę ciąży, którą uzupełnia lekarz na wizytach, którą każda z nas ma przy sobie.

Anulka, chyba nie mogę założyć karty ciąży gdyż mam konto nieopłacone...
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Hej dziewczyny!
    Mało się tu udzielam choć jestem na liście, codziennie tylko czytam.
    Teraz chciałabym zapytać czy nie wiecie ile u Was kosztuje CC na żądanie (jeśli są takie możliwości), tak pod stołem lekarza prowadzącego, ile mu się płaci. Wczoraj się dowiedziałam, że mała ułożyła się miednicowo, gdzie 3 tygodnie temu była już główkowo) i raczej się już nie odwróci :cry:. Szanse na CC mam znikome, bo nie jestem pierworódką, więc jeśli mój lekarz nie da mi skierowania na CC, to chcę się zapytać wprost o CC na żądanie. W związku z tym chciałabym się przygotować psychicznie na TĘ sumę. Proszę jeśli wiecie, napiszcie ile to u Was kosztuje.
    Z góry wielkie dzięki.
    --
  9.  permalink
    żeby się zgadzały tygodnie to kartę musiałam założyć od 15 listopada.

a to tu jest pies pogrzebany....:) a ja sie glowilam jak to zrobic zeby termin na karcie zgadzal mi sie z tym wyznaczonym przez lekarzy.... :)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    dorotka0905: Tyle że te obliczenia: 40 tygodni od pierwszego dnia ostatniej miesiączki się sprawdzają przy cyklach 28 dniowych. W momencie jak owulacja jest później trzeba odpowiednią ilość dni doliczyć. Jak np w moim przypadku. Ja ostatnią miesiączkę miałam 7 listopada, a żeby się zgadzały tygodnie to kartę musiałam założyć od 15 listopada.
    Według tych wyliczeń powinnam być teraz w połowie 7 tygodnia a nie 6 jak jest w rzeczywistości. Także wystko zalezy kiedy była owulacja.
    --

Dokładnie, ja też miałam owulację 23dc wiec nawet nie mam co sugerowac sie terminem OM bo byla bym w 6tyg i 1 dniu a nie 5 tyg i 1 dniu, fajnie ,że dzieki obserwacji to wiem, bo teraz wyobrazcie sobie ze ide do lekarza ten liczy wiek dziecka od ostatniej OM a na usg cos sie nei zgadza, za małe i strach, a tak wiem co i jak :)
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    MyAngel: Teraz chciałabym zapytać czy nie wiecie ile u Was kosztuje CC na żądanie
    w moim mieście w prywatnym szpitalu, który ma podpisany kontrakt na porody z NFZ oficjalnie cesarka na życzenie kosztuje 1500zł, natomiast jeżeli w trakcie porodu konieczna okazuje się cesarka to jest ona robiona na NFZ
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Tak sobie Was poczytałam i w końcu udało mi się ustawić suwaczek wg.USG.
    Wg.OM jestem w 14tyg i 1 dniu.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Człowieka nie ma od wczoraj i już trzy strony naskrobałyście :devil: ,ale lista się skróciła. Jak zaczniecie rodzić to wpadnę w pierwszą trójkę :tongue::wink:
    Jak idą Wam przygotowania do Świąt? Ja właśnie skończyłam myć łazienkę.Kafelki aż lśnią :devil: No i nastawiłam pranie. Aaaa.. i ubraliśmy choinę :bigsmile: Za jedzenie bierzemy się jutro z rana. Brzuch mi oklapł totalnie.. :smile:

eveke: fajnie ,że dzieki obserwacji to wiem, bo teraz wyobrazcie sobie ze ide do lekarza ten liczy wiek dziecka od ostatniej OM a na usg cos sie nei zgadza, za małe i strach, a tak wiem co i jak :)

Eveke,no to właśnie ostatnio moja koleżanka miała problem.Okres się jej spózniał ok. 8 dni (przypuszczalnie,bo nie obserwuje się w ogóle) no i doradziłam zrobić jej test.Wyszła blada krecha,dwa dni potem kolejny i ta krecha była jeszcze jaśniejsza. Kilka dni po testach zaczęła krwawić.Najpierw na różowo,potem krew. Do teraz nie wiem co to było.. Ciężko było mi jej pomóc,bo nawet nie wiedziałam kiedy był skok i czy mogło im się udać. Ona nie bierze żadnych hormonów,ani tabletek. Skąd więc ta blada krecha? Napisałam jej,że prawdopodobne,że wczesne poronienie,ale po prostu nie jestem pewna.Doradziłam jej od razu iść do lekarza,ale powiedziała,że dopiero jak się "okres" skończy. Nie wiem czy to będzie miało jakiś sens?
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    MyAngel - no to lekarz niezły dowcipniś :confused:
    W Warszawie ceny kształtują się od jakichś 7-8 tysięcy w górę. W to zazwyczaj wchodzą 3 dni pobytu.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    MyAngel a mi się wydaje,że to kwestia lekarza. I przecież to chyba nie jest zasadą,że jak nie jesteś pierworódką to musisz rodzić SN przy ułożeniu pośladkowym.
    Druga sprawa z tego co mi wiadomo skierowanie od lekarza, skierowaniem ale w szpitalu i tak lekarz może takie skierowanie podważyć.
    Proponuję,żebyś się zorientowała jak to u Ciebie jest.
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Szczerze mówiąc chodzę prywatnie do gina. W samym szpitalu nie ma CC na życzenie, ale myślę, ze jeśli mój lekarz sam się nie zdecyduje na CC, to zapytam Go ile chce za skierowanie na CC, w tym szpitalu nikt nie podważy tego skierowania, bo jest tam z-cą ordynatora. Dlatego ciekawa jestem ile może zaśpiewać za to skierowanie. Matko, mam nadzieję, że nie będzie tak źle :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    zaglądam rzec, że się kulam :cool:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Kulaj się kulaj Talka, pojutrze wielki dzień!!:tongue::tongue:
    -
    Anula36, kochana bierz się za tą torbę!!! ja dzisiaj się w końcu zapakowałam!!! i wygląda jak bym się wybierała na dłuuugie wakacje :tongue::tongue:
    -
    Z tym CC przy pośladkowym, to u nas w szpitalu robią też nie pierworódkom bez żadnego problemu (no chyba, że któraś chce SN). Także to też chyba od szpitala zależy...
    -
    Hawrankowa - ale super!!!!!!!! GRATULACJE!!!!! a nic nie mówiłaś, że coś się zapowiada...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ha ha ha :confused::cool::cool:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Życzę Wam mamusie
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Witam Was gorąco!

Ja dziś w prześwietnym humorze- jestem po badaniach w Poradni Diabetologicznej. Dostałam fantastyczny prezent na święta CUKRZYCY NIE MA!! Po 2 godz. przy obciążeniu 75 g glukozy wynik to 96!!! Za 5 tyg. mam jednak powtórzyć badanie tak na wszelki W. Jestem przeszczęśliwa!
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Justa - gratuluję dziewczynki!!!

Eveke, a Ty jak po wizycie?

Ja wróciłam od rodziców, mega zmęczona, ale wszystko przygotowane. Mąż super mieszkanko sprzątnął, wszystko mamy gotowe na Wigilię :) Teraz leżymy i się byczymy :))

Aaaa, młody po raz pierwszy miał czkawkę! :DD
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    To Hawrankowa takiego giganta wyhodowała???

GRATULUJĘ!!!! :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a ja zaglądam z telefonu. R. kompa oblega,a ja patrze 'prosto w serce',a pozniej 'julie' :):cool:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    co to julia?jakis film?

czoloweczka a jak Wasze doleglieosci? odpuscily troszke czy nie?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ja juz po wizycie

No więc od początku…
    Pierwsze co pokazuje ginowi wyniki prolaktyny…. z wyniku 73 (w 1,5 miesiaca) zbita na 7,4 …. gin niedowierza, mówi , że musiał być jakiś błąd, że to niemożliwe…. więc ja mu przed nos najaktualniejszy wynik sprzed tygodnia prolaktyna 10,4, ten nadal niedowierza :)
    Więc mówię, panie doktorze, jestem w ciąży… ten jeszcze większy szok…. obejrzał wykres i mówi faktycznie, temperatury wyzsze, dalej zobaczył bete- ok….
    no to siadamy na usg…. najpierw normalne badanie, zasinienie okoloc pochwy no wszystko gra, usg…. jest!!! jest malutki okruszek w macicy!!!! nie jest jeszcze w stanie określić dokładnie , ale na jego oko gdzies 4 tydzien 4 dzień….
    sprawdza jajniki, są ok, bez ciąż pozamacicznych!!!!
    A co do prolaktyny to mówi , że jestem jednym z nielicznych przypadkow, że to po prostu cuda :) A czyż dziecko nie jest cudem?
    Ja cała happy :)))) nogi mi sie trzęsły aż z tego stresu ….
    Dal ogólne zalecenia, przepisał duphaston i widzimy sie w polowie stycznia :))))))))))))))))
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    The_fragile: Aaaa, młody po raz pierwszy miał czkawkę! :DD

Oj, jak ja marzę o tej czkawce z 28 tygodnia :bigsmile: Teraz jak moja Mała zacznie to jest tragedia.Cały brzuch skacze-szczególnie na samym dole.To jest tak rytmiczne,że nie da się przegapić :bigsmile: ,ale i tak rozciąganie mojej biednej skóry na brzuchu nie równa się z niczym. Te kształtne kulki i kopanie żeber.. :devil:
    Dziewczyny, tak w ogóle życzę Wam Wesołych i Radosnych Świąt :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Eveke, ufff - gratuluję! A trzęsącym się nogom nie dziwię ;)))

Hussy - no właśnie nie było to przyjemne, myślałam, że coś się stało tak mi brzuch podrygiwał przez chyba 5 minut...

Wszystkiego naj dziewczyny, najedzcie się na święta, zrelaksujcie, a potem te, co mają terminy mogą rodzić ;))))
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ja już też po wizycie. Rozwarcie 1,5 cm, szyjka skrócona-jak nie urodzimy do przyszłego piątku to dostaniemy skierowanie do szpitala na wywołanie :tongue:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.