Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 25th 2011
     permalink
    No tylko kompotu możesz nawet trzy szklanki wypić, bo nie jest za słodki, zamiast herbaty...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a mnie przed wypiciem tego kompotu [nie znoszę go a zawsze jestem zmuszana bo tradycja każe...... :tongue:] uratowało karmienie piersią...
    bo znalazłam, że wypity przez matkę może spowodować biegunkę u dziecka :cool:
    nie dodałam, że w NADMIERNEJ ilości wypity heehehhe
    uwierzyli na słowo, że nawet pół szklanki mi nie wolno ! :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hehe nieźle Teo :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Haha, Teo dobra jesteś! a wczoraj wujkowie byli zdziwieni, że ja alkoholu nie piłam... No rany boskie, w ciąży!?
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka: a wczoraj znów zaparcie,ze myslałam,ze mnie rozerwie..

To ja na odwrót,bo ja mam biegunki non stop. Codziennie po kilka razy.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    The_fragile: a wczoraj wujkowie byli zdziwieni, że ja alkoholu nie piłam... No rany boskie, w ciąży!?

Ludzie to uważają,że alkohol w ciąży nie zaszkodzi - przecież to tylko kieliszek /lampka itp. I trwają twardo przy swoim
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hussy, chyba szczególnie Ci ze starszego rocznika... U nas ogólnie mało się pije, ale wszyscy zdziwieni...
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    nie lubię kompotu z suszonych śliwek, a z wędzonych to już jest dla mnie ochydny, więc w sumie dobrze, że był z zamrożonych. Ja nie mam jakiś strasznych problemów, tylko ostatnio mnie przytrzymało i hemoroid dał o sobie znać..teraz niestety cierpię w kibelku:(

The_fragile: a wczoraj wujkowie byli zdziwieni, że ja alkoholu nie piłam... No rany boskie, w ciąży!?

mnie za każdym razem rodzina męża pyta czy się chociaż pół kieliszka wina nie napiję..:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No u mnie w rodzinie alkohol jest tylko okazjonalnie, stąd moje zdziwienie, że oni się w ogóle pytali. Tłumaczyłam o FAS, ale nie dowierzali... OMG.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    u nas sie nie pije w wigilie,wiec nawet nie wiem czy by czestowali,ale watpie :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no my po Kościółku i na 14 też jedziemy na obiadek do babci potem do szwagrów:) a teraz słodkie lenistwo no chociaż godzinkę:P:P:P
    -
    a co do alkoholu są zdania podzielone ale po co prowokować coś czego można uniknąć w rozwoju dzidziusia.... a ja właśnie ostatnio mam straszną ochotę na karmi ale i tam jest 0.5 czy jakoś tak.....
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    No dziewczyny to mój syn pozwolił pojeść wczoraj :bigsmile: A po tych wszystkich smakach wariował w brzuchu jak nigdy aż mnie wszystko bolało .
    Nie wchodziłam na neta bo cały dzień krzątałam się w kuchni a poza tym co robisz w wigilię będziesz robić cały rok zatem kompy były wyłączone :)
    Taki jak Gosik napisała da wam na pewno znać bo to już jutro dla Nas wielki dzień .

Wesołych Świąt Mamuśki i brzuszki
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    karmi chyba dwa razy w ciazy piłam. My mamy u mnie obiad o 13,a pozniej idziemy do R. mamy i tam zjemy obiado-kolacje.. Jestescie tez takie senne? Ja ledwo na kanapie siedzę..
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 25th 2011 zmieniony
     permalink
    Karmi to taki lajt straszny, to chyba można? Ja wole zwykłe piwo i nie powiem, jak mąż butelkę otworzy Ciechana miodowego to mi ślinka cieknie ;))) Ale za rok sama sobie wypiję, będzie lepiej smakować, a teraz czekam ;))
    Aaa, tylko Bavarię piłam, bo Bavaria ma 0,0% alko :D Ale jakoś dziwnie aptecznie mi smakowała ;)

Ja jestem strasznie śpiąca, chociaż do 9 spaliśmy... Może pogoda taka? Dobra, lecę do rodzinki, buźka kobitki!
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Sabakuma: Wesołych Świąt Mamuśki i brzuszki

Wzajemnie :smile:
    -
    u Nas też nie ma w Wigilię alkoholu.Dopiero dziś będzie podany :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka: Jestescie tez takie senne? Ja ledwo na kanapie siedzę..

I to strasznie :shocked: Na dodatek czuje się taka bez siły.
    --
  1.  permalink
    A ja z zatkanym nosem chyba juz do sylwestra bede!
    Ide sie polozyc..! :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    to dobrze,ze sama tak nie zamulam he he.. R. se na kompie gra, a ja tu zasypiam :D
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ależ produkcja postów i to w święta :)

U nas pięknie, rodzice w szoku, po kilka razy pytali "NAPRAWDĘ????" :)

Z resztą... ja sama jakoś niedowierzam...
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Ja nie przyszła mama ale co do alkoholu starsze pokolenie i niedoinformowani ginekolodzy czy lekarza innych specjalności uważają, że w ciąży małe ilości alkoholu można, ale jak dowiodły badania nie ma bezpiecznej ilości alkoholu w ciąży dla dziecka więc skoro jest to udowodnione i są prowadzone nawet kampanie społeczne to moim zdaniem lepiej się powstrzymać od tego
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Hm...z tym alkoholem w ciazy to wlasnie chyba problem jest bo nie mozna przeprowadzic badan no bo jak? Na kobietach w ciazy? Chyba tylko sie ocenia po odnotowanych przypadkach nie?
    A co do kompotu to nie wiem ile go musze wypic zeby byl " nadmiar" ale po dobrych kilku szklankach na raie bez efektu:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    o.włączyłam wersje m.28dni i śmiga lepiej...ech,to ciążowe odmóżdżenie :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    etam, spotkaliśmy dziś rafałową ciotke,spojrzała na brzuch i mowi,ze to jeszcze potrwa..ze to jeszcze całkiem opadniety nie jest...a,ze jest nizej,bo dziecko,wody swoje waża...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    moja mama urodziła po terminie i ja cos czuje,ze i ja przenosze..
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Bellybaby urodziła dziś Marysię przez CC :) Jak wróci ze szpitala to się na pewno pochwali :)

Wesołych!
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Bellybaby gratuluję serdecznie!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nie wiem czy widzicie moje komentarze? Bo mi sie przestały wyswietlac...szlag
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja mimo wszystko nie wypiłam ani kropli,chociaż wiele razy mnie namawiano,że niby nic się nie stanie i ,że to tylko jeden kieliszek. I chyba nic bardziej mnie tak nie wkurzało i nie irytowało jak ten 'TYLKO JEDEN KIELISZEK'
    --
    Chciałam Was zapytać czy któraś z Was miała może jakieś różowe plamki na wkładce/bieliznie pod koniec ciąży? Ja dziś zauważyłam dwie kropeczki różowawe. Nie panikowałam,bo były malutkie,i nie zauważyłam do końca dnia więcej. Dodam tylko,że miałam silne bóle okresowe przez parę minut i wydaje mi się,że to właśnie wtedy mogło się stać. W czwartek mam wizytę i zapytam,ale jestem ciekawa co to mogło być?
    No i dziś trochę jestem zestresowana,bo mam wrażenie jakby dziecko się odwróciło pośladami w dół.. Nie wiem,może to tylko moje fantazje.. Nie chcę CC..
    :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Belly, gratulacje :clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Ja w tej ciąży wypilam kieliszek wina, w poprzedniej wypilam może dwa. Nic się mojemu dziecku nie stało, a mi pozwoliło się troszkę zrelaksować i poczuć trochę " wolności". Natomiast mam pianę na ustach jak widzę kobietę z brzuchem i papierosem...To jest dla mnie porażka!
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Gratulacje Bellybaby!!!!!! Tak się cieszę!
    Ciekawe kto powiadomi Was wszystkie jak ja się rozpakuję :) Jakaś chętna?:bigsmile:
    A do nas właśnie wpadli znajomi i mamy taka międzynarodową wigilijkę:cool:
    Talka i inne dziewczyny z czołówki - jak się czujecie?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hmm Hussy wiesz z tego co piszesz - rozwolnienie, bóle okresowe, plamki -> u mnie tak było przy rozwieraniu sie szyjki czyli przed porodem
    To moze być kilka godzin ale i kilka dni z tym ze u mnie rozwolnienie (właściwie po prostu mniej stała kupa - sory ale nie umiem inaczej napisać - a nie to że typowa biegunka) była tak max 2 dni przed porodem, a plamki i brudzenie już przy sporym rozwarciu
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    wielgosz: Ja w tej ciąży wypilam kieliszek wina, w poprzedniej wypilam może dwa. Nic się mojemu dziecku nie stało, a mi pozwoliło się troszkę zrelaksować i poczuć trochę " wolności". Natomiast mam pianę na ustach jak widzę kobietę z brzuchem i papierosem...To jest dla mnie porażka!

Papieros czy wino- żadna różnica...
    Mnie zawsze zastanawia czy osoby, które bagatelizują kieliszek bądź dwa, również swoim malutkim dzieciom dają alkohol do picia od czasu do czasu...?
    W końcu co to za różnica- w brzuchu czy poza nim...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja sie czuje swietnie,poza wszechogarniajacym zmeczeniem,tym,ze z ledwoscia dotarlam na przystanek autobusowy przez bolaca noge,az do biodra i zaparciami :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Carottka 01.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)

Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    monia31 22.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    marta_885 24.02.2012
    biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    illan 24.03.2012 (chłopiec)
    katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    ifonka84 19.05.2012
    nessie 20.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    Hanny 3.06.2012
    norah 13.06.2012
    YPolly 20.06.2012
    wielgosz 21.06.2012
    Osorya 1.07.2012
    mkd 03.07.2012
    Mag_dre 06.07.2012
    patrycja219 06.07.2012
    nibriana 20.07.2012
    P_Madzia 22.07.2012
    ufo03 25.07.2012
    Kakai 26.07.2012
    cho 28.07.2012
    Mamrotka 13.08.2012
    Cobraczek 02.09.2012
    Love_line
    Łezunia
    sliwson
    xkamilax
    kuleczka_69
    dorotka0905
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Talinka, może trochę aktywności więcej to szybciej coś ruszy? :-)
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Melodie, namawiałaś Talkę do aktywności to mamy- post po wielokroć skopiowany:devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aktywności? NIE MAM SIŁY! dziś sie sprobujemy poseksic moze hehe
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    telefon swiruje..pozniej usune
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talka spoko:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Jaheira, zgadzam się w 100%. Masz prawo krytykować taki zachowanie, ale ja miałam ochotę i się napilam. Jestem matka, ale tez człowiekiem, który ma pewne zachcianki i potrzeby. Nie wyciągnę dziecka z brzucha na kilka godzin, a czasem taka odskocznia może uratować psychikę na kilka dni. Myśle ze lampka wina to nic dla takiego malenstwa, w porównaniu z permanentnym stresem matki.
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Gratulacje Bellybaby!!!!!!
    O rany, ja już 13 na liście:shocked:

Termin mam na 13 lutego, ale rozwiązanie ze względów zdrowotnych (moje spojenie łonowe) zaplanowane mam na 39 tydzień, przez cc
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    wielgosz: Jaheira, zgadzam się w 100%. Masz prawo krytykować taki zachowanie, ale ja miałam ochotę i się napilam. Jestem matka, ale tez człowiekiem, który ma pewne zachcianki i potrzeby. Nie wyciągnę dziecka z brzucha na kilka godzin, a czasem taka odskocznia może uratować psychikę na kilka dni. Myśle ze lampka wina to nic dla takiego malenstwa, w porównaniu z permanentnym stresem matki.

Wiesz wg. mnie macierzyństwo i sama ciąża do czegoś zobowiązują.To czas, w którym jesteśmy odpowiedzialne nie tylko za siebie.
    Dla mnie ratowanie psychiki za pomocą alkoholu jest niepokojące samo w sobie. A jeśli to dodatkowo następuje w czasie ciąży...? Znam naprawdę wiele skutecznych sposobów na wyciszenie, które nie zaszkodzą dziecku.
    Dla mnie picie alkoholu w ciąży jest takim samy przewinieniem jak pojenie nim dziecka, które już się urodziło...
    Tak samo jak nie wyobrażam sobie picia alkoholu doprowadzającego do stanu rauszu w momencie, kiedy ma się małe dziecko śpiące w pokoju obok...
    Po prostu nie igram z losem i nie sprawdzam,czy mam tyle szczęścia,że moje zachcianki być może mojemu dziecku nie zaszkodzą.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kurczę ja dopiero do was dołączyłam, a szybko w tej liscie sie przesuwam do góry:)

mnie wczoraj strasznie męczyły flaki-mało zjadłam a napompowały sie az brzuch bolał, rano na szczęście kompot z suszu zrobil swoje:smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    BELLYBABY - GRATULACJE!!!!!

SABAKUMA - jutro Wielki dzień!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jest stresik?????????????? ja nie wiem jak bym się czuła ze świadomością, że jutro rodzę.... he he he pewnie nie mogłabym spać z wrażenia:tongue::tongue::wink: Zaciskam kciuki niech wszystko się szybko i pomyślnie potoczy!!

Hussy - nam położna mówiła, że plamki mogą świadczyć o tym, że za niedługo się zacznie (godziny, dni).... czyżbyś też wyprzedziła Talkę???

Talka - dzień się jeszcze nie skończył.... jest jeszcze szansa, że mała pozazdrości Bellybaby i będzie chciała się szybko wypakować:tongue::tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    BELLYBABY gratulacje !!!!

kurde plaga cesarek na forume ostatnio.... :sad::neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Ja nie pisze o upijaniu się żeby sobie humor poprawić. To dla mnie, jak dla większości chyba, czysta forma patologii. Nie miałam takich zwyczajów przed, a tym bardziej w ciąży :cool:. Pisałam a jednym kieliszki wina w ciazy, a nie butelce dziennie.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Agunia05: u mnie tak było przy rozwieraniu sie szyjki czyli przed porodem
    To moze być kilka godzin ale i kilka dni

Właśnie dziś rozmawiałam też o tym z babcią i powiedziała,że rodziła dwa tygodnie przed terminem,i tak się zastanawiam czy to może mieć coś wspólnego i czy jakoś ma wpływ,że skoro babcia wcześniej to czy i ja mogę. Muszę jeszcze pogadać z mamą jak to było u niej,ale chyba nie ma co się sugerować tym?
    anaa86: Hussy - nam położna mówiła, że plamki mogą świadczyć o tym, że za niedługo się zacznie (godziny, dni).... czyżbyś też wyprzedziła Talkę???

Córa się najadła potraw Świątecznych to może już chce wychodzić :wink: Zobaczymy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    wielgosz: Ja nie pisze o upijaniu się żeby sobie humor poprawić. To dla mnie, jak dla większości chyba, czysta forma patologii. Nie miałam takich zwyczajów przed, a tym bardziej w ciąży :cool:. Pisałam a jednym kieliszki wina w ciazy, a nie butelce dziennie.

Dla mnie nawet pół kieliszka nie jest OK. Domyślam się,że Anielce nie dajesz alkoholu,żeby jej się lepiej spało?
    Jedna działka amfetaminy, jeden kieliszek alkoholu w ciąży, jeden papieros... Tylko i aż jeden... Jak dla mnie nie warta ryzyka zachcianka.
    I zawsze stanowczo wyrażam swoje zdanie w tym temacie i nikt i nic nie jest w stanie mnie przekonać,że takie działania w ciąży są OK.
    Dodam tylko,że nie ma też różnicy w tym czy będzie to piwo wypite tuż pod sklepem monopolowym, czy kieliszek wina w eleganckiej restauracji lub zaciszu domowym...
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Nie, nie podaje Anielce alkoholu zeby lepiej spala, choc czasem mam ogromna ochote:devil:.
    Ja nie wmawaim nikomu ze picie alkoholu w ciazy jest ok. ZLOPANIE PIWSKA, POL LITRA, BECZKA WINA- NIE, NIE I JESZCZE RAZ NIE!! Lampka wina rozcienczona z woda na kolacji u ciotki , bo mam taka ogromna ochote- czuje sie rozgrzeszona. Natomiast znam osobiscie kobiete, ktora chwali sie ze w ciazy z synem pila codziennie butelke Sangrii, z tym, ze syn ma 18 lat i jest uposledzony. Ona nie jest chyba swiadoma ze na jej wlasne zyczenie...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.