Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorcarottka
    • CommentTimeDec 26th 2011
     permalink
    szczypta - ale uwierz, mała jest leniwa a przy tym jej mama jej nie motywuje i nie zachęca do rozwoju, niestety. :sad: Mnie zabolało stwierdzenie, że skoro Kuba urodzi się w grudniu to będzie miał pod górkę bo dobrze wiemy, że jeśli z dzieckiem się pracuje i wkłada wysiłek w jego rozwój to data urodzenia nie ma żadnego znaczenia...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Jest różnica i to znaczna przez ten rok (dziecko ze stycznia a z grudnia) i owszem w wieku 30 lat już jej nie widać ale mój Syn ma 10 i widać ją między nim a chłopakami ze stycznie - choćby "głupi" wzrost - nie mówię o nauce bo to nie o to mi chodzi choć pewnie też jakieś ograniczenia ma przez wiek.
    a co do pięciolatków w szkole... ja już ie chcę powtarzać sie po raz kolejny co o tym myslę i ostatnio wpadło mi do głowy takie stwierdzenie: "małpe da sie wytresować i nauczyć sztuczek i dzieciaka da się wytresować i wtłuc mu do łba ze 4 to 2x2" tak samo da sie z pięciolatkami i dziećmi z końca roku - dorównają bo muszą ale jakim kosztem wiedzą tylko oni i ich rodzice
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    eveke: Talinko a skąd wiesz jak Ci rodzice pracują z dziećmi?

Absolutnie nie wiem i nie będę się tu wykłucać. podałam jedynie informację z tzw. pierwszej ręki, czyli od nauczycielki dzieci w podstawówce
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hanny: tylko u nas chyba trzeba wcześniej zamówić czy coś w tym stylu, a jak mnie z zaskoczenia weźmie? ;)

no ja mam taki plus, ze nasza klientka z pizzeri odbiera porody w wodzie (dowiedzialm sie przedwczoraj) powiedziala, ze jesli bede chciala to ona to zalatwi (oczywiscie jesli nie bedzie przeciwskazan)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    eveke: mama od niemowlęcia fantastycznie pobudzała dziecko roznymi zajeciami, bodźcami, ogolnie rzecz biorąc zajmuje sie dzieckiem aktywnie, bajka w tv to rarytas i nagroda, dużo czytania, "rozmow"...

To wbrew pozorom też może być groźne...
    Mój brat był taki przestymulowany przez mojego ojca... Doprowadziło to do tego,że nudził się na lekcjach... Nauczycielka to zauważyła i zastosowała pewne działania, które wcale wg mnie na dobre mojemu bratu nie wyszły...
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    szczypta ale ona pisała chyba o lenistwie rodziców? chyba , że ja coś źle zrozumiałam...
    ale znam temat często prościej powiedziec , że dziecko jest leniwe niż zdiagnozować je u specjalisty, w toku rozwoju nauki wiadomo, że są zaburzenia typu dysleksja, dyskalkulia itp
    --
  1.  permalink
    No to życzę Wam dziewczyny,żeby Wasze przekonania co do Waszych możliwości spełniły się także wtedy gdy będziecie mamami dzieci w wieku szkolnym :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Agunia05: owszem w wieku 30 lat już jej nie widać ale mój Syn ma 10 i widać ją między nim a chłopakami ze stycznie - choćby "głupi" wzrost - nie mówię o nauce bo to nie o to mi chodzi choć pewnie też jakieś ograniczenia ma przez wiek.

no u mojego brata od początku nie było widać żadnej różnicy w nauce...
    fakt, może był niższy niż inni koledzy ale z nauką nigdy problemów nie miał i zawsze był jednym z najlepszych uczniów w klasie....
    a urodzony pod sam koniec...
    więc ja tam uważam, że to nie ma związku...

owszem oceniam tylko na 1 przykładzie ale jednak :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    no to wyobrazcie sobie wielkiego brata nr 11! :D
    jak po 3,4 sie juz nie ogladalo.... :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: No to życzę Wam dziewczyny,żeby Wasze przekonania co do Waszych możliwości spełniły się także wtedy gdy będziecie mamami dzieci w wieku szkolnym :)

Życie zweryfikuje, co nie ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    No trzeba uważać, aby dziecka nie przestymulować, ale pobudzanie rozwoju dziecka jest lepsze niż nic nierobienie a później lamenty, że dziecko ma problemy w szkole. Dobra, idę pochodzić bo coś mnie łapią skurcze:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeDec 26th 2011 zmieniony
     permalink
    nessie Uuuu....to może podpytaj ją dokładnie jak to wygląda, co mówią kobiety itp i jak będziesz wiedziała coś więcej, no i pewnie rodzić będziesz prędzej to dawaj tu znać czy jest tak pięknie jak mówią;)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    carottka: Dobra, idę pochodzić bo coś mnie łapią skurcze--

Mnie złapały ze 3 nie za mocne pod prysznicem. Teraz cisza znów....
    --
  2.  permalink
    nessie: no ja mam taki plus, ze nasza klientka z pizzeri odbiera porody w wodzie

O matko- przeczytałam:
    nasza kelnerka z pizzerii odbiera porody w wodzie i juz chciałam napisać,żebyś jednak to przemyślała :D
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: nasza kelnerka z pizzerii odbiera porody w wodzie

:crazy::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    TEORKA: fakt, może był niższy niż inni koledzy ale z nauką nigdy problemów nie miał i zawsze był jednym z najlepszych uczniów w klasie....
    Widzisz co z tego ze mój Kuba jest w czołówce z matmy jak wyzywaja go od kurdupli co sprawia że niechętnie chodzi do szkoły? Co z tego że ze sródcyklicznych by miał czerwony pasek jeśli to go nie rajcuje bo koledzy z klasy mu dokuczają a do tego przezywają od kujonów? Jego emocjonalność sobie z tym nie radzi. Jest najmłodszy w klasie i prawie najmniejszy...
    KAŻDE dziecko jest inne nawet jeśli jest wychowywane tak samo. i raz jeszce powiem ze najstarsza poszła do szkoły rok wcześniej ale nie zdecyduję się dać od września Weroniki do zerówki. NIE MA MOWY ona się nie nadaje i wyrządzi to jej za dużo krzywdy niż pożytku
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Jeszcze w temacie stymulowania rozwoju dziecka...
    Mam nadzieję nie dać się zwariować i nie ulec modzie na kilkanaście zajęć pozaszkolnych/pozaprzedszkolnych dla mojego dziecka celem ułatwienia mu startu w życie...
    Ja łaziłam po drzewach zamiast na lekcje tenisa i bawiłam się w chowanego a nie pobierałam lekcji szermierki. I jestem z tego powodu mega szczęśliwa bo miałam coś niepowtarzalnego i bezcennego - DZIECIŃSTWO:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Agunia05: dorównają bo muszą ale jakim kosztem wiedzą tylko oni i ich rodzice

Powiem Ci, że ja tez tak długo myślałam.......sama jestem mama dziecka z 2005 roku, które poszło do szkoły szybciej. Zanim poszedł do pierwszej klasy miał testy w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej i nikt na siłę nie pchał go do szkoły. Dziecko zwyczajnie dawało sobie świetnie radę. I daje dalej i wierz mi , nie jest to "tresura" jak to fajnie nazwałaś i nikt dziecka nie uczy na pamięć , żeby " nie odstawało". program naprawdę jest dostosowany to umiejętności i możliwości takich maluchów. Mój syn chce się uczyć, świetnie pisze, zaczyna płynnie czytać podstawowe proste "czytanki" i nie ma tu absolutnie żadnych "kosztów". Dzieci się bawią i uczą jednocześnie i wydaje mi się, że może to zaprocentować w przyszłości. Długo biłam się z myślami, czy dobrze robię posyłając go do szkoły- I klasy w wieku 6 lat- teraz jestem pewna, że zrobiłam dobrze........:wink:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hanny: to może podpytaj ją dokładnie jak to wygląda

no mam taki zamiar ale zadko jestem w pizzeri wiec nie sadze ze szybko ja spotkam ....
    antek ma popytac... ale wiecie jak to faceci .... :D
    szczypta_chilli: nasza kelnerka z pizzerii odbiera porody w wodzie i juz chciałam napisać,żebyś jednak to przemyślała :D

buahaha no to sie poplulam :D raczej kelnerce w rece bym sie nie oddala :D:D
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Agunia05: Widzisz co z tego ze mój Kuba jest w czołówce z matmy jak wyzywaja go od kurdupli co sprawia że niechętnie chodzi do szkoły?

oj no to faktycznie słabo... :neutral:
    no ale takie są niestety dzieci, co poradzić....

Agunia05: i raz jeszce powiem ze najstarsza poszła do szkoły rok wcześniej ale nie zdecyduję się dać od września Weroniki do zerówki. NIE MA MOWY ona się nie nadaje i wyrządzi to jej za dużo krzywdy niż pożytku
    --

ja też poszłam rok wcześniej
    ale moi rodzice uznali, że jestem gotowa i że sobie poradzę i w ogóle
    w przeciwnym razie na pewno by mnie nie posłali
    także skoro czujesz, że Weronika się nie nadaje to z pewnością tak jest i lepiej poczekać :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jaheira: Ja łaziłam po drzewach zamiast na lekcje tenisa i bawiłam się w chowanego a nie pobierałam lekcji szermierki. I jestem z tego powodu mega szczęśliwa bo miałam coś niepowtarzalnego i bezcennego - DZIECIŃSTWO

O! :wink: moja mama do tej pory bardzo często wypomina, że jej mama kazała chodzić do szkoły muzycznej :wink:
    --
  3.  permalink
    Jahe- ja wychodzę z tego samego założenia
    Moja 4letnia córka chodzi w przedszkolu na rytmikę.
    Nie chodzi na aikido, angielski, zajęcia komputerowe i inne przygwizdy. To dla mnie totalnie nieporozumienie.
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    szczypta_chilli: O matko- przeczytałam:
    nasza kelnerka z pizzerii odbiera porody w wodzie i juz chciałam napisać,żebyś jednak to przemyślała :D

:crazy::tooth:

posikałam się prawie...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: Moja 4letnia córka chodzi w przedszkolu na rytmikę.

też chodziłam :tooth: ale na angielski też i dzięki temu łatwiej mi było w podstawówce na początku :thumbup: wstęp do języka już miałam... a, że w przedszkolu to i tak zabawa, to looz :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    zgodzę się z chilli że nie można przegiąć w żadną stronę. Ja miałam czas na to żeby ćwiczyć balet i grę na pianinie ale również latałam po drzewach i robiłam jedzenie z błota. Źle na tym nie wyszłam o teraz kończe studia i mam bardzo niezłą pracę (w zawodzie!) jak na swój wiek i doświadczenie.
  4.  permalink
    Ancia77: teraz jestem pewna, że zrobiłam dobrze........:wink:

Ancia- pewna to może będziesz za 10 lat- teraz jesteście na początku szkolnej drogi :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a teraz dobranoc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: a teraz dobranoc :wink:

dobranoc Talka :wink:
    i melduj się z rana
    no chyba że nam Olka coś zamelduje :cool:
    --
  5.  permalink
    dobranoc talinko :)
    Sciskaj nogi do 1 stycznia :) To dopiero bedzie rozpoczecie Nowego Roku :)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Dlatego ja też cały czas powtarzam TO ZALEŻY OD DZIECKA
    Tylko że widzisz jak Ania szła do zerówki miała testy w PPP podobnie jak kończyła zerówkę czy może iść do 1wszej klasy. Teraz z automatu to się ma odbywać.
    Pomijając te nieszczęsne 5cio latki a wracając do listopadowych czy grudniowych dzieci - dla nast to tylko kilka miesięcy ale dla nich to cała wieczność czasami i stąd też moje porównanie z małpkami - po prostu muszą się dostosować ale nie jest to też takie proste jak nam "starym" się wydaje
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    szczypta_chilli: Ancia- pewna to może będziesz za 10 lat- teraz jesteście na początku szkolnej drogi :)

Owszem, jeżeli chodzi o dalsze życie i rozwój dziecka, mi chodziło o to, że posyłając go teraz nie zmuszałam go i nie zmuszam do nauki wbrew jemu samemu i ze nie skrzywdziłam go, jeżeli by nie dawał sobie rady, jak to któraś z Was napisała, że mógłby się zniechęcić do dalszej nauki i stracić motywację, a chyba nie ma nic gorszego niż brak motywacji........ On sam jest zadowolony, chetnie chodzi do szkoły, odrabia zadania domowe, uczy sie i pracuje na zajęciach a to dla mnie jest najwiekszy wyznacznik, że zrobiłam dobrze - tzn, że nie zrobiłam źle, hihihihihih- a tak naprawdę to chyba nigdy nie można mieć do końca pewności- dzieci nas same ocenia w dorosłym życiu:)
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    dobranoc talinka :) slodkich snow :D
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    AGUNCIA no ja też podobno miałam masę testów [piszę podobno bo nie pamiętam :D] a teraz ma tego nie być mówisz ?
    hmmm no to chyba nie halo.....
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    dobranoc Talka
    o 9 pobudka :wink: nie kaz nam czekać i nie myj jutro włosów :devil::wink:
    --
  6.  permalink
    Ja się staram cieszyć przedszkolnym wiekiem Hani. To wspaniały czas
    Szkoła zabiera wiele z tej beztroski dziecięcej...
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    wiecio co .... ja tez mykam :D
    do jutra .... :* :*
    dobrej nocy wszystkim
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    szczypta_chilli: Szkoła zabiera wiele z tej beztroski dziecięcej...

e ja wiem ? :)
    poszłam do szkoły w wieku lat 6-ciu i zupełnie dzisiaj nie uważam aby mi cos z dzieciństwa zabrane zostało :smile:
    potem nawet byłam wdzięczna rodzicom bo między studiami lic a mgr zrobiłam sobie rok przerwy [z lenistwa :cool:] a mimo to nie byłam do tyłu o 1 rok bo go miałam "w zapasie" :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    TEORKA: a teraz ma tego nie być mówisz ?
    ma nie być tak samo jak ddo tyej pory nie było dla dzieci idących rocznikami - 6lat i obowiązkowo zerówka. Przesuwa się tylko granica wieku. Nie wiem co powiedzą panie przedszkolanki na koniec roku szkolnego czy Młoda się nadaje czy nie ale ja jestem przeciwko i na dzień dzisiejszy w 99% będę chciała by szła jako 6cio latek
    --
  7.  permalink
    TEORKA: e ja wiem ? :)
    poszłam do szkoły w wieku lat 6-ciu i zupełnie dzisiaj nie uważam aby mi cos z dzieciństwa zabrane zostało

Ja swoje szkolne czasy tez wspominam bardzo dobrze. Ale szkoła dzisiejsza to jest zupełnie inna bajka.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    ehh Teorko ja bardzo nie lubię tego stwierdzenia ale "ZA NASZYCH CZASÓW" było inaczej. Dzieciak był bardziej samodzielny. 5cio latek spokojnie bawił się pod oknem, właził na trzebak a niektórzy chodzili z kluczem na szyi bo rodzice pracowali
    Dziś jest inaczej. Państwo nakazuje trzymać dzieciaka pod parasolem bo gdy bawi się na podwórku samo możesz mieć kłopoty, klucz u dzieciaka to juz w ogóle zabytek i najlepiej jak będzie chodził na spacerki za rączkę z mamusią :/ Kto widział by w kl 1wszej - 7lat był obowiązek odprowadzania i odbierania dziecka ze szkoły?? u nas jest w klasach 1-3. Dzieciaki są słabsze i mniej hmm samodzielne (zwinne?) niż my w ich wieku.
    I nie ma co porównywać naszych dzieci do nas bo to jest przepaść nie do pokonania
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a no to chyba, że Wy pod tym kątem...
    że teraz czasy inne, dzieciaki inne i w ogóle...
    ja w sumie to ze swojej perspektywy oceniłam
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Agunia05: Kto widział by w kl 1wszej - 7lat był obowiązek odprowadzania i odbierania dziecka ze szkoły??

o mamo !
    toż ja sama z kluczami na szyi wiszącymi szłam do szkoły i z powrotem :devil:
    mając 6 lat :cool:

ale faktycznie, teraz to nie do pomyślenia.....
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Z tymi testami to jest tak.......ja nie musiałam robić tych testów mojemu Krystianowi, zrobiłam je tylko dlatego, żeby ,mieć pewność, że on sobie chociaż w jakiś stopniu poradzi. Jest to poza tym świetna sprawa, bo można wyłapać" braki" i problemy dziecka i nad nimi popracować.. Moje dziecko wcale nie miało iść do I klasy tylko do zerówki, ale, że nasz chory system jest taki, że zerówki nie mają rejonizacji dokładnie tak jak przedszkole a moje dziecko nie dostało się do żadnej szkoły ani przedszkola ( do zerówki) w pobliżu domu, tylko w drugim końcu miasta zrobił się nam problem i to wcale nie mały. biorąc pod uwagę, że mam dwójkę dzieci w wieku szkolnym ( każde w innej szkole), pracowałam zupełnie gdzie indziej niż szkoła, a mój mąż ma prace raczej poza miejscem zamieszkania i nie jestem mobilna ( brak samochodu) problem urósł do wielkości księżyca. Pani w sekretariacie szkoły podpowiedziała nam, żebyśmy w tej sytuacji rozważyli posłanie małego do I klasy do szkoły w pobliżu domu, ponieważ klasa I ma już rejonizacje i dziecko musi zostając przyjęte- tak też zrobiliśmy. I nie spałam po nocach zastanawiając się czy dobrze robię. Nie jest to równiez łatwe dla rodziców- wierzcie mi.....
  8.  permalink
    wierzymy ancia, wierzymy :cool:
    ja z utęsknieniem czekam na czas, kiedy mój młody skonczy gimnazjum .
  9.  permalink
    To i ja dodam swoje trzy grosze, jesli można ;)

EVE - Dziewczyny poradziły Ci, abyś poszła na IP - każda z nas by tak zrobiła....
    Wybacz, ale ja nie miałabym siły ani ochoty pisać na forum, gdybym widziała u siebie chociażby brunatny śluz, nie mówiąc już o krwi... Byłabym spanikowana i pędziłabym na IP. A po drodze umarłabym ze stresu i strachu.
    I nie chciałabym być tak opanowana jak Ty.
    Tyle ode mnie.
    A co Ty zrobisz, to tylko i wyłącznie Twoja sprawa.
    .
    leneczka8484
    Teorka tylko uważaj żeby w tą dużą dupę Ci kiedyś ktoś nie przykopał za tą uszczypliwość wobec innych.Ja spadam bo szkoda mi czasu na tandetę

Nie kumam jednego - obrażasz bliźniego, a cytujesz na swojej str.głównej "Maryjo, Matko Jezusa!" ?!
    Obłuda i tyle.
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Agunia05: ZA NASZYCH CZASÓW" było inaczej. Dzieciak był bardziej samodzielny.

Wydaje mi się, że to nie dzieci są inne tylko czasy........ Dzieci są tak samo samodzielne, może inaczej- byłyby, gdyby pozwalały na to "czasy". teraz zwyczajnie jest bardziej niebezpiecznie- więcej samochodów, łobuzeria, znieczulica i to wszystko to co wiąże się z rozwojem cywilizacji. Tak mi się wydaje przynajmniej:confused:. Poza tym są komórki, komputery, internet, wszystko podane na tacy...........i stąd ta różnica chyba wynika miedzy tym pokoleniem a naszym......
    •  
      CommentAuthorCherry_Lady
     permalink
    TEO - dobranoc Talka :wink:
    i melduj się z rana
    no chyba że nam Olka coś zamelduje :cool:

Talka, tylko nie ródź rano ! bo mnie nie będzie :P ale po 15 to już spokojnie możesz rodzić :))))
    --
  10.  permalink
    Ja uważam się za młodą matkę ( chociaz ceri mnie od staruchów nawyzywała na fotkowym watku) i chociaz między mną i moim synem nie ma wielkiej różnicy wieku to między naszymi dzieciństwami jest kosmiczna przepaść technologiczna.
    Ja się umawiałam z koleżankami na podwórku, on się umawia na fejsbuku... :/
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
    • CommentTimeDec 27th 2011
     permalink
    wiadomosc od sabacumy O 21:47 przez cc przyszedl na swiat mezczyzna mojego zycia Olgierd o wadze 3450g wysokosci 57cm i 10punktow . Wlasnie mialam moje pierwsze karmienie, to cieplo ktore poczulam od niego jest niewyobrazalne, jestem zakochana w tym ciemnowlosym dzentelmenie.
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeDec 27th 2011 zmieniony
     permalink
    Gratulacje Sabakumba :) Pięknie napisana wiadomość a z Olgierda to mały przystojniak 57 cm to kawał chłopa :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.