Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeDec 27th 2011
     permalink
    Amazonka, a już myślałam,że dołączyłaś do listy przyszłych mamuś:wink:
    --
  1.  permalink
    Hej dziewczyny!
    Od 2ch dni normalnie leje sie ze mnie! Mam duzo wodnistego sluzu, wczesniej zawsze byl taki bardziej gesty a teraz jak woda!! Nie mam jak kupic tych testow czy to wody czy sluz. Mialyscie takie zmiany sluzu?
    Do tego leje mi sie z nosa ale to chyba nie ma zwiazku co hahahah:wink::wink::wink::wink::smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Amazonka: Co było dalej ze związkami, w których facet nie akceptował możliwości poczęcia dziecka, a kobieta oczekiwała, że mu się zmieni? Rzeczywiście mu się zmieniało we właściwym czasie?

ja Ci na razie nie powiem bo w tym małżeństwie, o którym ja pisałam ta dziewczyna JESZCZE też nie chce mieć dziecka...
    twierdzi, że za dwa, trzy lata będzie go dopiero przekonywać....
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Hej! Strasznie dużo piszecie a ja nie mam kiedy tego czytać... Pewnie powinnam przenieść się na "rozpakowane" ale tam piszą jeszcze więcej :)
    Cieszę się, że dziewczyny tak ładnie się rozpakowują :) Talinka Ty tam pilnuj się żeby za długo Cię nie trzymali.

Biedronka - wody są chyba zawsze ciepłe, a śluz niekoniecznie... Ale nie jestem ekspertem :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    mi też się zmienił na bardziej wodny ale dzieci mamy coraz cięższe i pewnie dla tego mocniej nas zalewa... ja też miałam taki czas że się bałam czy to nie wody ale lekarz mnie uspokoił....
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    a spacer to chyba nie był najlepszy pomysł ledwo wróciłam tak mnei plecy rozbolały teraz leże sztywno i odpoczywam....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No już wszystko wiem z 1wszej ręki. W moim szpitalu:
    -poród rodzinny jest darmowy
    -sale jednoosobowe są (bez łazienki za 350zł, z łazienką za 500zł)
    -znieczulenia NIE MA
    --
  2.  permalink
    talinka- decydujesz sie jednak na jedynkę?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Teorka, no to dobrze się dobrali. Nie jest wykluczone, że to on ją będzie przekonywał.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    szczypta_chilli: talinka- decydujesz sie jednak na jedynkę?

No właśnie też miałam o to pytać bo moim skromnym zdaniem- szkoda pieniędzy...
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Hejka!

Na opuchliznę ciążową jest jeden fajny sposób. Moja szwagierka bardzo cierpiała właśnie na te dolegliwość i raz w tygodniu robiła sobie dietę ryżową, tzn ryż bez soli z jabłuszkiem jadła przez cały dzień + duża ilość wody mineralnej. Fantastycznie wyciąga wodę. Pewnie większość z Was wie o tym sposobie ale może komuś się przyda taki przepis......jak którejś z Was to pomoże to się bardzo cieszę :D
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: talinka- decydujesz sie jednak na jedynkę?

tak, już dawno się zdecydowaliśmy :wink:
    --
  3.  permalink
    talka- ale ta jednoosobowa to jest sala do porodu, czy poporodowa?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 27th 2011 zmieniony
     permalink
    jedyny plus takiej sali to chyba to ze rodzina moze byc bez ograniczen, bo jesli nie bedzie z toba kogos to ja bym wolala sale z inna babka, przynajmniej bbym nie miala streesu idac do lazienki ze dziecko same zostanie (no chyba ze placisz 500zl i masz sale z lazienka))

Aga u mnie w szpitalu w cenie wykupienia sali 1 osobowej do porodu jest od razu 1osobowa poporodowa, ale mozna rodzic w normalnej wieloboksowej a pozniej tez 1 osobowa poporodowa wykupic.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: talka- ale ta jednoosobowa to jest sala do porodu, czy poporodowa?

poporodowa :wink: chodzi tu o to, że R. zostaje ze mną w szpitalu. :wink:
    --
  4.  permalink
    aler zostaje na 24h? Jest tam łózko dla ojca tez?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    tak
    --
  5.  permalink
    ooo- no w sumie fajnie.
    chociaz jezeli urodzisz SN to w zasadzie sama spokojnie dasz sobie radę.
    Ja bym wolała przeznaczyc kasę na połozną, która zajmie się tylko mną.
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    The_fragile: Eeee, dziewczyny, a ja przegapiłam gapa jedna - w III trymestrze jestem :DDDD

katarzynah1987: teraz chyba i ja mogę się już nieśmiało przywitać w III trymestrze. :smile:

ja też, ja też :cheer: :swingin:

co do porodu w wodzie..zastanawiałam się czy Wam to napisać bo nie chce zniechęcać, ale mój gin mi odradzał poród w wodzie w szpitalu w którym pracuje. Tłumaczył to tym, że takiej wanny nigdy nie da się dokładnie doczyścić i on nie wierzy, żeby te wszystkie dyszy były czyste po poprzednich porodach..Nie wiem czy mówił tak bo im się nie chce odbierać porodów w wodzie czy to rzeczywiście prawda.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    he he - no każdy woli co innego :wink:

a mam pytanie odnośnie pieluch jeszcze. do szpitala (wymóg jest, żeby mieć pieluchy dla dziecka) mam zapakowane opakowanie Huggiesów 27szt. W domu dodatkowo jedno opakowanie Bella Happy 1 - 42 sztuki. Podejrzewam, że Huggiesy pójdą wszystkie w szpitalu (tak dziewczyny liczyły, że tyle wychodziło na te 2 doby)... Na ile może mi wystrarczyć to opakowanie Belli w domu? Jak myślicie - dokupić jeszcze czy już 2ki będą potrzebne??
    A może Młoda z taką wagą prognozowaną (koło 4 kilo) już w ogóle w 1 nie wejdzie? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    The_fragile: Eeee, dziewczyny, a ja przegapiłam gapa jedna - w III trymestrze jestem :DDDD

katarzynah1987: teraz chyba i ja mogę się już nieśmiało przywitać w III trymestrze.

ja też, ja też

Ja też swój III trymestr przegapiłam. Mam nadzieję, że nie przegapię porodu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    szczypta_chilli: Ja bym wolała przeznaczyc kasę na połozną, która zajmie się tylko mną.

Jak się Mała urodzi to Talka sama zobaczysz jak Ci te 350/500zł będzie potrzebne... Nigdy nie ma tak,że wyprawka jest w 100% skompletowana.
    --
  6.  permalink
    wiem, wiem - Talka- nie namawiam do zmiany planów. Czasem jednak fajnie jest być z innymi kobietami- można podpatrzeć, nauczyć się czegoś od bardziej doświadczonych, dowiedzieć, ponarzekać na bolącą cipkę... No wiesz... :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Wiem :) no zobaczymy - kasę mamy odłożoną, więc na razie się nie martwię. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczypta_chilli: Czasem jednak fajnie jest być z innymi kobietami- można podpatrzeć, nauczyć się czegoś od bardziej doświadczonych, dowiedzieć, ponarzekać na bolącą cipkę... No wiesz... :)

Jeśli ktoś lubi... ja jestem z reguły samotnikiem - ot taki głupi ze mnie człowiek, że nie lubię "obcych" ludzi :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talinka: A może Młoda z taką wagą prognozowaną (koło 4 kilo) już w ogóle w 1 nie wejdzie? :shocked:

Wejdzie na pewno. Jedynki najlepiej dokupowac na bieżąco a nie na wyrost. Wojtek miał 4 kg jak się urodził a z jedynek chyba ze 3 tyg korzystał.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aga ale chyba nie w kazdym szpitalu mozna miec polozna na wylacznosc, u mnie i w okolicznych 3 nie ma takiej opcji

Talka ja mysle ze nawet jak sie 4kg urodzi to w 1 sporo pochodzi, niektore dzieciaki maja miesiac i dalej 1 uzywaja, mysle ze takie pieluchy 3-5kg to minimum 2 paczki potrzebne
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O, dzięki Jaheira ;)
    a na początku (już po wyjściu do domu) pi razy drzwi - ile Wasze dzieciaki zużywały na dobę?
    --
  7.  permalink
    Ja bym nie kupowała więcej pieluch. Moja młoda miała po urodzeniu odczyn alergiczny po pampersach i huggisach ( jak była starsza to przeszło) wiec te które kupiliśmy musiałam oddac. Pieluchy sa w kazdym sklepie, wiec dokupicie bez problemu
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dzięki, he he :wink:

chyba dopiero teraz do mnie dociera, że w każdej chwili mogę być już PO :bigsmile::bigsmile:
    --
  8.  permalink
    Hejka Dziewczeta :) widze Talka, ze jakos jeszcze sie kulasz :) jak samopoczucie? ja dzisiaj bylam zrobic bete po raz drugi, bo gin chce sprawdzic czy prawidlowo przyrasta. Jutro TSH i pojutrze wizyta u ginekologa, mam nadzieje, ze mi karte ciazy juz zalozy:)
    --
  9.  permalink
    talka- a nie brakuje Ci koleżanek?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kuleczka_69: widze Talka, ze jakos jeszcze sie kulasz :) jak samopoczucie?

ano kulam, kulam
    szczypta_chilli: talka- a nie brakuje Ci koleżanek?

właśnie nie. z koleżankami nigdy nie byłam blisko - wolę facetów jako kumpli :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    w prwdzie to bylo ponad 9lat temu ale nigdy nie zapomne Gabrychy - w pierwszej dobie zuzyla... 15 pieluch!!!

a co do pieluch to teraz moje wszystkie znajome i kuzynki uzywaja dady od malenkosci po wieksze rozmiary, u nas przy dzieciach pampersy byly ok do rozm 3 pozniej alergia
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    MrsHyde: w pierwszej dobie zuzyla... 15 pieluch!!!

łoł nieźle! :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Talinka a co Ty tu jeszcze robisz? przepowiadałam Ci wtorek... no to w sumie jeszcze kilka godzin zostało ;)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Ja leżałam w szpitalu 2 doby, w sali 2-osobowej. Pierwsza doba w towarzystwie, druga już w samotności... Zdecydowanie przyjemniej leżało się z drugą mamusią:) czułam się bezpieczniej i jakoś tak raźniej mi było:))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Talka dzidzie jak się rodzą to mają takie malutkie chude dupeczki i nóżki nawet te 4kg:D:D i najlepiej tak jak dziewczyny piszą na bieżąco najlepiej dokupywać:)
    a co do sali ja bym jedno osobowej nie chciała ale znów ja nie mam problemu z ludźmi i strasznie by mi się za kimś przykrzyło:D a kaskę też odkładam ale na położną chcę mieć taką dla siebie i właśnie teraz w styczniu muszę się z nią spotkać i obgadać co i jak wygląda:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hi hi - no może jeszcze zdążę :cool: niech tylko R. z pracy wróci :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    I po świętach dziewczęta;] Najedzone?;D
    --
  10.  permalink
    Talinka: właśnie nie. z koleżankami nigdy nie byłam blisko - wolę facetów jako kumpli

A ja chyba im jestem starsza tym bardziej doceniam kobiety i przyjaźń z nimi,
    Babki są extra :cool:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    he he może jak będę starsza to też docenię :tongue:

na razie zrzucam zdjęcia z telefonu, a właściwie staram się zrzucić :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Osorya: I po świętach dziewczęta;] Najedzone?;D

ja wciąż głodna:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    TALKA moja Ninka [mimo, że dużo mniej ważyła od Wojtusia JAherki] przeszła na dwójki już po tygodniu albo półtorej....
    bo z jedynek się jej kupa często na plecy wylewała :cool:
    a dwójki róznią się niewiele, tyle tylko że ciut dłuższe właśnie są....
    teraz już od dobrych 3-ech tygodni używamy trójek bo i dwójki zrobiły się za krótkie :smile:

co do ilości - moja Nina średnio co 2-3 godziny była przebierana [po każdym spaniu a tak spała od samego początku] czyli wychodzi na dobę ok 10 - 12 pieluch
    czasami oczywiście zdarzały się dziwne niespodzianki i przebierałam ją częściej :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    co do sali - ja leżałam w sumie z pięcioma różnymi [rotacja taka była, że część wyszła jak ja leżałam a nowe doszły]
    jedna była bardzo fajna
    mniej więcej w moim wieku...
    pomagała mi w sensie, że podawała Małą, odkładała itp [była po SN]
    ale jedna była taka, że miałam ochotę ją przez okno wyrzucić wpychając jej uprzednio stojak od kroplówki w tyłek :devil:

człowiek kurna siły nie ma, leży po operacji obolały i w ogóle a te napierd...... jak przekupy na targu i opowiada mi całe swoje życie od urodzenia niemalże jakby mnie to interesowało co najmniej :confused:
    i nie przeszkadzało jej to, że ja się nie odzywałam...
    nawet nie przytakiwałam, udając że nie słyszę ....
    a te dalej swoje...

a w nocy chrapała gorzej niż mój tata i mąż razem wzięci do kupy i pomnożeni razy dziesięć
    masakra
    :devil:
    --
  11.  permalink
    Dziewczyny, które już są szczęśliwymi mamusiami, jak to jest z karmieniem maluszka. Czy gdy zdarzy się tak, że maluszek nie obudzi się w nocy z płaczem, że głodny to czy mama powinna mimo wszystko wstawać do maluszka i podawać mu pierś? Czytałam w jakimś poradniku, że maluszka początkowo karmimy średnio 10-12 razy na dobę, a co jak zdarzy się tak, że nie budzi się w nocy?

Ostatnio poruszyłam ten temat z przyszłą teściową, która była zdania, żeby nie budzić, jak śpi i się nie budzi to nie trzeba karmić, ja jestem zupełnie odmiennego zdania... Kto ma rację?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Katarzyna wszystko zalezy czy dziecko ma zoltaczke czy nie, jak przybiera no i chyba to rzadkosc zeby noworodek tak przesypial, niemowlak to juz co innego, wtedy jak spi to ty si cieszysz :D

Teo nie przebije nic jednak laski z ktora lezalam po 1 porodzie, nie myla sie bo wg jej tesciowej nie mozna sie myc przez 6tyg po porodzie, tak od niej smierdzialo ze okno bylo non stop otwarte a lekarze na obchdozie jej pod koldre nie zagladali, po dobie z nia wywiezli ja na izolatke bo ja z dzieciakiem na korytarz wychodzilam i kto na sale nie wszedl mial odruch wymiotny.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Wstawiłam do galerii już chyba ostatnie zdjęcia brzu :bigsmile:
    --
  12.  permalink
    MrsHyde: Teo nie przebije nic jednak laski z ktora lezalam po 1 porodzie, nie myla sie bo wg jej tesciowej nie mozna sie myc przez 6tyg po porodzie, tak od niej smierdzialo ze okno bylo non stop otwarte a lekarze na obchdozie jej pod koldre nie zagladali, po dobie z nia wywiezli ja na izolatke bo ja z dzieciakiem na korytarz wychodzilam i kto na sale nie wszedl mial odruch wymiotny

O mamusiu:confused:No to wsplczuje...Ale ze tez ludzie w takch glupot sluchaja:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Mnie kazali karmić małą co 2 godziny licząc od początku karmienia, nie ważne czy dzień czy noc. Przy dokarmianiu sztucznym mogłam ją karmić co 3 godziny co przyznam szczerze bardzo ułatwiało życie. Raz mała w dzień mi się nie obudziła na karmienie (mimo mojego usilnego budzenia) przez 5h i były wielkie wrzaski. Przyznam szczerze, że my mieliśmy raczej problemy z dobudzeniem w dzień do karmienia. W nocy sama co chwile się budziła i była głodna.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.