Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorufo03
    • CommentTimeDec 27th 2011
     permalink
    Gratulacje wszystkim rozpakowanym
    A ja zaczynam dziś 11 tydzień :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Cześć dziewczyny :) nie do ogarnięcia porcja postow od wczoraj :)
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Ja nie będę miała wyboru, bo w obu szpitalach które zwiedzałam pod kątem porodu są sale 5-8 osobowe i boję się, że może być tak jak u Ciebie Teo - takie pomiesznie z poplątaniem. Ale może znajdzie się jakaś fajna laseczka do pogadania, no chociaż jedna... byłoby fajnie:wink:
    -
    Talcia - stresuje Cię ta pozycja liderki??? coś się zapowiada czy nadal cisza???
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anaa86: Talcia - stresuje Cię ta pozycja liderki??? coś się zapowiada czy nadal cisza???

i to jak!! przecież byłam przekonana, że do terminu nie donoszę, a tu już 2 dni po terminie OM i wg metody... ech :sad:
    cisza niestety - wczoraj 2 razy leciałam z biegunką, ale to raczej po świątecznych potrawach aniżeli porodowo... pod prysznicem kilka krótkich, małobolesnych skurczy... poza tym NIC!! :confused:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Ehhhh znów spałam w dzień i nadal chce mi się spać ale trzeba ugotować obiad no cóż tak to już jest ale może po obiedzie się zdrzemnę... W nocy śpię 8 godzin tak jak dzisiaj a i tak w dzień jeszcze cosik śpię... gdzie ta energia która się miała pojawić w II trymestrze??
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Łezunia: gdzie ta energia która się miała pojawić w II trymestrze??

u mnie się pojawiła na krótko :devil:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Talinka ja bym chciała na dłużej nie chcę tyle spać no przecież tak nie może być - ja wcześniej ot spałam tylko jak byłam chora albo baaaaaaaaaardzo zmęczona bo jakimś maratonie studenckim tzn sesja :P
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no ja spać w ciągu dnia to nie spałam po pierwszych kilku tygodniach, ale często chodziłam śnięta... a, że było lato to już w ogóle :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Łezunia: ja bym chciała na dłużej nie chcę tyle spać no przecież tak nie może być

ja bylam mega zmeczona do 5 miesiaca... (i tez zadawalam sobie pytanie: "gdzie ta energia w II trymestrze, o ktorej tyle mowia?"...)
    potem przerwa, samopoczucie dosc dobre, i od jakichs 3 tygodni jestem znow wiecznie zmeczona i spiaca...
    bedziesz musiala sie z tym pogodzic, takie dla niektorych sa uroki ciazy...
    :wink:
    jak nie pracujesz to pol biedy, w kazdej chwili mozna sie polozyc i odpoczac... ja dopiero od zeszlego tygodnia jestem na macierzynskim i musze przyznac, ze w pracy trzymanie fasonu po obiedzie bylo nie lada sztuka! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Dziewczyny, które już są szczęśliwymi mamusiami, jak to jest z karmieniem maluszka. Czy gdy zdarzy się tak, że maluszek nie obudzi się w nocy z płaczem, że głodny to czy mama powinna mimo wszystko wstawać do maluszka i podawać mu pierś? Czytałam w jakimś poradniku, że maluszka początkowo karmimy średnio 10-12 razy na dobę, a co jak zdarzy się tak, że nie budzi się w nocy?

ja mojego dziecka od samego początku nie wybudzałam w nocy
    ale były spełnione dwa warunki - nie miała żółtaczki i pięknie przybierała
    inaczej budzić trzeba co 2 - 3 godziny :)

MrsHyde: Teo nie przebije nic jednak laski z ktora lezalam po 1 porodzie, nie myla sie bo wg jej tesciowej nie mozna sie myc przez 6tyg po porodzie, tak od niej smierdzialo ze okno bylo non stop otwarte a lekarze na obchdozie jej pod koldre nie zagladali, po dobie z nia wywiezli ja na izolatke bo ja z dzieciakiem na korytarz wychodzilam i kto na sale nie wszedl mial odruch wymiotny.

no to faktycznie "moja" przekupa była lepsza :cool:
    --
  1.  permalink
    Uffff od piątku tyle postów naprodukowałyście że myślałam że dnia w pracy mi zbraknie na przeczytenie wszystkich.
    Przewineło się kilka wątku w których chciałam się wypowiedzieć, ale już dawno mineły, że już nie ma sesnsu.
    Zatem "pochwale" się tylko że dzisiaj miałam pierwsze pełno wymiarowe żyganko ;)

A i oczywiście wszystkim świeżo umieczonym mamusią najserdeczniejsze gratulacje składam.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    dorotka współczuję wymiotów!!
    -
    a evake jak dziś z tym plamieniem??
    --
    •  
      CommentAuthortusia1984
    • CommentTimeDec 27th 2011 zmieniony
     permalink
    Mnie uczyli, żeby choć przez 1 miesiąc budzić w nocy, ale jeśli dziecko ładnie śpi to tak co 3-4 godziny. A wszytko wyjdzie w praniu, koleżanki córcia która tydzień temu się urodziła już w szpitalu przesypiała całą noc mamusia oczywiście chciała ją obudzić i nakarmić w nocy, ale nie dała rady zmusić swojej pociechy do jedzenia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    zaczęło znów boleć @owo... dawno już nie bolało :bigsmile:
    do tego Młoda się zaczęła wiercić, a jak na dole przebiera (rękami zdaje się) to boli :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    moje same się budzą jak w zegarku punktualnie co 3 godziny - nawet w nocy ...czasami pośpią 4 godziny, nawet jak musimy je obudzić po 3 godzinach , to trochę sie rozbudza przy przewijaniu i potem na śpiocha ciągną butlę aż miło - moje są na butli , po żółtaczce i wcześniaki
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Kasia u mnie dzisiaj czysto, dziękuję , że pytasz.
    --
    •  
      CommentAuthorxkamilax
     permalink
    dziewczyny a kiedy zaczęłyście kompletować wyprawkę dla dziecka?
    ja to mam jeszcze zdecydowanie dużo czasu, ale mnie już na to wszystko korci :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    mnie tez korci, biorac pod uwage, że od dzis sa wyprzedaże to napewno cos kupię:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    pierwszą rzeczą, jaką kupiliśmy był wózek - w 4 miesiącu. ale tylko dlatego, że była oferta niedaleko mojego domu, za 200zł :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Talinka: pierwszą rzeczą, jaką kupiliśmy był wózek - w 4 miesiącu. ale tylko dlatego, że była oferta niedaleko mojego domu, za 200zł
    --

My wszystko kupilismy w 7 miesiacu.Ubranka kupowalam od poczatku ciazy....
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    a mi wyprawka wcześniej nie była potrzebna po pierwsze przez to że brata żona była w ciąży i teraz skrupulatnie mi wszystko oddają:) a po drugie nie mam miejsca teraz dopiero kupimy komodę to się wezmę za układanie prasowanie dokupywanie itd:)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka: zaczęło znów boleć @owo... dawno już nie bolało

Mnie codziennie boli i to coraz mocniej :smile: No,a jak siedzę to mi cały brzuch zwisa na kolana.
    -
    My wyprawkę ogólnie skompletowaliśmy bardzo pózno. Wózek,łóżeczko,wanienkę i przebierak odebraliśmy dopiero miesiąc temu.Ubranka i resztę rzeczy też,co rusz dokupuję coś nowego. Torbę spakowałam około dwóch/trzech tygodni temu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthortusia1984
     permalink
    My 1 rzecz kupiliśmy w 12 tc potem była przerwa bo jednak jak się płci nie zna to za dużego wyboru nie ma, jak się dowiedzieliśmy ktoto taki to zaczeliśmy skupować, teraz została nam tylko wanienka i wózek, jedziemy po to w piątek ;)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy: No,a jak siedzę to mi cały brzuch zwisa na kolana.

No mi zwisa od 19.11 i co? Dalej się kulam :neutral: szlag! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja to nawet nie wiem już kiedy opadł,czy zmalał czy co. Ciężko mi samej określić. Jedynie jak pisze, odczuwam tylko,że się położył,bo zwisa na kolana jak siedzę :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hi hi jak siedzę na kanapie, to w takim rozkroku, że chłop by się nie powstydził :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink

dziewczyny a kiedy zaczęłyście kompletować wyprawkę dla dziecka?

Ja zaczęłam kupować rzeczy dla dziecka dopiero teraz i to też tylko ubranka, chcę mieć ciuszki zanim VAT pójdzie w górę.
    Remont pokoju zaczynamy dopiero za kilka dni, więc reszta rzeczy pojawi się jak będzie już gdzie je wstawić. Zaczynam być przerażona bo czasu coraz mniej a roboty masa. Chyba zaraz wejdę na allegro i kupię upatrzoną fototapetę w misie
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    moje ciśnienie znów świruje;/ 150 na 77........... nic zadzwoniłam do gina i kazał 4 razy dziennie mierzyć przez dwa dni i zadzwonić do niego w czwartek.... kurde mam nadzieję że przejdzie samo może znów skoczyło bo się zdrzemnęłam koło 14....no prawą rękę mam spuchniętą:( aha i powiedział że do puki to drugie nie przekracza 90 to nie ma się czym stresować
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mi ginka kazała lecieć na IP jeśli którekolwiek przekroczy 140/90

kasia - pijesz kawę? ja odstawiłam po tej feralnej wizycie z ciśnieniem 150/90
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    własnie dziewczyny a propos cisnienia to mierzycie w domu.. trzeba mierzyc, czy tylko gdy lekarz zaleci? jak to jest? ja nawet nie mam cisnieniomierza w domu:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja mierzyłam co piątek (w dniu rozpoczęcia kolejnego tygodnia ciąży), dopiero od listopadowej wizyty ginka kazała mierzyć raz dziennie
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wiesz co pijam kawkę ale całe święta nie piłam... no nic zobaczymy jeszcze wieczorem i jutro.... pewnie jak się nie poprawi to dostanę leki:neutral: niech to się okaże pogoda lub coś innego i niech samo przejdzie... mała wariuje więc jej chyba aż tak nie przeszkadza ja też czuje się dobrze może czuje że mam głowę ale nie mogę powiedzieć że boli...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Talinka: ja mierzyłam co piątek (w dniu rozpoczęcia kolejnego tygodnia ciąży), dopiero od listopadowej wizyty ginka kazała mierzyć raz dziennie

dzieki! podpytam jutro ginki co on na to:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    własnie dziewczyny a propos cisnienia to mierzycie w domu.. trzeba mierzyc, czy tylko gdy lekarz zaleci?

Mi ginka zaleciła mierzenie ciśnienia w domu bo na wizytach mam dosyć wysokie - 140/80 (144/85) ale u mnie to chyba syndrom "białego fartucha" bo w domu mam maksymalnie 125/75. Ginka też na obniżenie ciśnienia zaleciła magnez ale długo go nie brałam bo jak wyszła mi cukrzyca ciążowa to mi go kazała odstawić.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja zaczęłam mierzyć jak mnie głowa rozbolała w 19 tyg po narodzinach mojej bratanicy tylko że wtedy to okazały się nerwy ich mała była taka malutka i wątła spała jeśc nie chciała ale właśnie bratowa miała zatrucie i była na lekach i mała też... po 2-3 dobach doszła do siebie ale ciocię nerwów kosztowała... tylko wtedy właśnie 140 na 90 i czułam się gorzej niż teraz...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja magnez łykam albo 2tab dziennie albo 4 zależy jak czuje mięśnie i jak pamiętam...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dzieki Dziewczyny:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kasiakuzniki: pewnie jak się nie poprawi to dostanę leki

nie martw się. ja biorę 3x1 Dopegyt i jest ok ;)
    kasiakuzniki: ja magnez łykam albo 2tab dziennie albo 4 zależy jak czuje mięśnie i jak pamiętam...

ja codziennie Aspargin 1 tabl. - inaczej miałam skurcze jak cholera
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no żeby to się tak dało nie martwić mam nadzieję że mała ma wystarczającą ilość tlenu itd... kurde zawsze jak mam ok 2tyg do wizyty to coś się dzieje........ niech ten czas szybko leci a ciśnienie niech się uspokoi...:devil: bo będzie miało ze mną do czynienia!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja mam magne b6 zawsze działa na mnie najlepiej...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zajrzałam sobie do swojej karty ciąży, żeby opis ostatniej wizyty przeczytać i.... doczytałam, że dzwonić mam po nowym roku, nie teraz :bigsmile: heheehe
    nie wiem skąd mi się wzięło to, że teraz w czwartek :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mówiłam, że opadnięcie brzucha o niczym nie świadczy ? :tongue:
    mówiłam :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    szczególnie jak mi R. ciotka twierdzi, że on mi nie opadł na poród, tylko od ciężaru dziecka, wód itd :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    ja dostawałam dopegyt po 2 tabletki o 6,14,22 a i tak ciśnienie wariowało ...wtedy dawali mi cordafen pod język i po tym dopiero spadało ...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: wtedy dawali mi cordafen pod język i po tym dopiero spadało ...

a cordafen już podobno wycofany... moja babcia to brała przez ostatnich 30 lat około.. i ostatnio chcieliśmy wykupić to pani po hurtowniach szukała... i teraz, w wieku 89 lat babcia musi lek zmieniać :neutral:

co do dopegytu - on jest na lekkie i umiarkowane nadciśnienie, więc przy wysokim nie pomoże ;) u mnie tylko raz był incydent 150/90 - od tamtej pory cisza
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talka widocznie szpital miał jakieś zbunkrowane zapasy - bo co mi podawali jakiś lek to się pytałam co za dropsy mi dają ...
    ja przez swoje skaczące ciśnienie to nieraz stawiałam lekarza na dyżurze na nogi plus położne na zmianie :devil:a jak paracetamol chciałam na ból głowy to lekarz musiał zgode wyrazić i najpierw musiałam miec zmierzone ciśnienie ...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Pewnie tak... już jakiś czas temu słyszałyśmy, że lek ma być wycofany...

O:

Cordafen

Komunikat w sprawie zakończenia produkcji leku Cordafen tabletki powlekane 10 mg
    15-02-2010

W magazynie producenta zapasy zostały wyczerpane. Produkt będzie dostępny na rynku do momentu wyczerpania zapasów. Termin ważności ostatniej wyprodukowanej serii to listopad 2011.

Przepraszamy za niedogodności związane z niedostępnością produktu w sprzedaży.

Jeśli niedostępność leku powoduje dla pacjentów konieczność zmiany terapii, powinni oni zgłosić się do lekarza prowadzącego lub lekarza pierwszego kontaktu.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    XKamilax - u nas już wszystko skompletowane. Zaczęliśmy już w 5 miesiącu, żeby się wyrobić przed dużym brzuchem ;))) A teraz kompletuję wyprawkę dla siebie do szpitala :D

Kasia - mam nadzieję, że Ci jednak zejdzie to ciśnienie...

Kakai - ja mierzę co drugi dzień, bo mam strasznie niskie i nakaz od lekarza...
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    e tam, ja od 24tc brałam cordafen (jako zamiennik fenoterolu, na skurcze) i nie miałam problemu z kupieniem w aptece. A sporo tego brałam.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ceri, ale teraz już byś miała :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.