Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeDec 28th 2011
     permalink
    The fragile byłam już na usg wg OM był 5 tydz i 1 dzien i już widziałam pęcherzyk 3,3 mm
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No tak, bo pęcherzyk wcześniej widać :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    achhh aż mi się trochę zatęskniło do tych początków :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Eveke, a faktycznie :) A z tym pobolewaniem brzucha to gin mi tłumaczył, że to dlatego, bo tam się wszystko rozciąga...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 28th 2011 zmieniony
     permalink
    mi Perfekta tez nic nie rozjaśniła :confused:

EVEKE u mnie w 5t3d macica była pusta [ani śladu pęcherzyka] a w 7t3d już biło serducho :wink::wink::wink:
    skok temp miałam w 17 d.c

a na @ to mnie tak bolało, że w nocy ketonal dwa razy zażyłam :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Ja to chyba faktycznie jakaś szczęściara jestem bo nie zrobił mi się ani jeden rozstęp! A jak dorastałam to pośladki i piersi mi poorało a teraz nic. A zmiana w brzuchu widoczna bo z 62 cm na 99 to trochę jest :wink Przytyłam tylko też 10kg, więc może dlatego:wink:
    A teraz lecę na zakupy, trzeba się trochę rozpieścić przed pojawieniem się Małego!:devil::devil::devil:
    Co do kremów na rozstępy ja używam Perfecta Mama i bardzo sobię chwalę.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny mam takie trochę wybiegające w przód pytanie. Otóż dopiero zaczynam czuć moje dziecko, ale wiem, że później trzeba liczyć ruchy 3xdziennie przez godzinę za każdym razem?:shocked: I pytanie do kobiet, które pracowały w ciąży - czy jest to wykonalne? Ja wychodzę do pracy o 7, wracam ok 17 (czasem nawet później) i jak to wykonać? No przecież nie będę liczyć na lekcji:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    carottka: jakaś szczęściara jestem bo nie zrobił mi się ani jeden rozstęp!

nie mów hop bo mi kilka wyszło dopiero po porodzie jak się skóra obkurczać zaczęła :devil::devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hanny: ale wiem, że później trzeba liczyć ruchy 3xdziennie przez godzinę za każdym razem?:shocked:

:shocked::shocked::shocked:

a skąd Ty takie rzeczy niestworzone wiesz ? :cool::cool::cool:

tak sie na pewno nie liczy :D
    wystarczy raz dziennie podczas aktywności dziecka
    natomiast ja osobiście w ogóle ich nie liczyłam
    czułam Ninkę więc było ok i nie liczyłam, czy na pewno ruszyła się 10 razy czy może tylko 8,5 :tongue::tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: czułam Ninkę więc było ok i nie liczyłam, czy na pewno ruszyła się 10 razy czy może tylko 8,5

ja tylko kilka dni liczyłam DOKŁADNIE te 10 ruchów... później już "na oko" - a teraz to już w ogóle nie liczę, tylko cieszę się jak Mała się rusza mniej, bo boli :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No i dzięki TEO :bigsmile: Już myślałam, że tak trzeba:shamed: uff:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Teorko to w sumie nie wiem jak to liczysz :) ja mialam skok 23dc , a na tym usg co było widać pęchezryk 3,3 mm byłam dokladnie 22 dni po skoku czyli liczyłam , że to 5 tydz i 1 dzien bo jakby liczyc od OM to 6 tydz i 1 dzien , ale to niewiarygodne bo skok miałam dopiero w 23dc, a wg gina na tym usg to był około 4 tydz i 4 dzien wiec jeszcze wczesniej
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Chyba Talinka kiedyś pisała,że jakby się miało tak liczyć to ja na IP bym codziennie po kilka razy musiała jechać :wink: Chociaż na początku też byłam w szoku jak to możliwe,żeby co godzinę wyłapać 10 :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ja w ogóle ruchów nie liczę, bo mały skacze tylko rano i wieczorem, w ciągu dnia mało kiedy. Osiwiałabym chyba, gdybym miała liczyć...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Żeby policzyć wiek ciąży wg metody - od dnia skoku odejmujesz się 2 tygodnie.
    Czyli mając skok w 23dc - teoretycznie dopiero w 9dc masz datę OM.

to się sprawdza przy późnych owulacjach ;)
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    ja odkad poczulam pierwsze ruchy zauwazylam, ze nie sa one regularne do mniej wiecej 26tc. mala wykazywala sie duza aktywnoscia przez 3 dni, przez nastepne 2 - spokoj. troche mnie to niepokoilo, ale widac tak chyba moze byc, ze na poczatku ruchow dziecka nie czuje sie codziennie (poza tym mam lozysko umiejscowione z przodu, co prawdopodobnie amortyzuje ruchy dziecka). po jakims czasie zrozumialam, ze mloda ma taki swoj "cykl ruchowy": 2-3 dni pelne fikolkow a potem tyle samo odpoczynku :wink:
    nigdy nie liczylam ruchow, a poniewaz podobnie jak teorka teraz czuje ruchy codziennie - nadal tego nie robie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    eveke: Teorko to w sumie nie wiem jak to liczysz :) ja mialam skok 23dc , a na tym usg co było widać pęchezryk 3,3 mm byłam dokladnie 22 dni po skoku czyli liczyłam , że to 5 tydz i 1 dzien bo jakby liczyc od OM to 6 tydz i 1 dzien , ale to niewiarygodne bo skok miałam dopiero w 23dc, a wg gina na tym usg to był około 4 tydz i 4 dzien wiec jeszcze wczesniej

bo ja liczę [liczyłam] zawsze od OM a nie od owulacji bo nie wiem kiedy dokładnie ona była :smile:
    więc jak byłam w 5t3d to był to 5t3d od ostatniej miesiączki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a mi wg metod wychodzi tak:

TERMIN PORODU WG SZCZYTU ŚLUZU (met. angielska) Dzień szczytu – 7 dni – 3 miesiące + rok = 25.12.2011
    TERMIN PORODU WG METODY ROETZERA Dzień szczytu – 7dni + 9 miesięcy = 25.12.2011
    TERMIN PORODU WG METODY LMM Pierwszy dzień wzrostu temperatury – 7dni + 9 miesięcy = 26.12.2011
    TERMIN PORODU WG METODY KRAMAREK Ostatni dzień fazy niżej + 9 miesięcy – 6 dni = 25.11.2011

WG OM Pierwszy dzień miesiączki + 7 dni – 3 miesiące + rok = 25.12.2011
    TERMIN WG PIERWSZYCH RUCHÓW – Data pierwszych ruchów + 20 tygodni =14.12.2011

i doopa :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hihi, to na podstawie tej ostatniej byś już miała 2tyg niemowlę w domu ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_fragile: Hihi, to na podstawie tej ostatniej byś już miała 2tyg niemowlę w domu ;)))

ano ;) tą metodę kiedyś stosowały położne :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: i doopa :bigsmile:

nie doopa tylko Emilka/Paulinka/Izabelka uparta jak typowy zodiakalny Koziorożec :wink::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    z tym liczeniem ruchów są różne teorie, nawet na SR ostatnio była dyskusja, ale generalnie powinno się liczyć od trzeciego trymestru bo wczesniej to nie ma co się stresowac, tylko zdania sa odmienne ile tego powinno być, co to znaczy 10 ruchów? nam gin mówiła że to ma być 10 "dużych" ruchów czyli raczej tych przeciągnieć niz drobnych kopniaczków, ale każde dziecko ma inna aktywność
    chodzi o to żeby zareagowac jeśli ta indywidualna aktywność nagle spadnie
    myśle że tu nie ma co się trzymac zbyt matematycznych wzorów, tylko w miare obserwować, kazde dziecko jest inne
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hi hi hi - to fakt! po prababci :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Anula - ale 10 co godzinę czy 10 w ciągu dnia? Bo ja mam w karcie ciąży tak wpisane :DDD To chyba bym padła ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    anula36: nam gin mówiła że to ma być 10 "dużych" ruchów czyli raczej tych przeciągnieć niz drobnych kopniaczków, ale każde dziecko ma inna aktywność

taaaaaaa i już widze te kobietki siedzące i nie dość, że liczące to jeszcze analizujące czy to był duży ruch czy raczej nie :devil:
    sfisiowały by wszystkie :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a ja jeszcze zapytam o to KTG, bo trochę świruję, że ginka nic nie mówiła, że po terminie mam iść czy coś... z drugiej jednak strony, jak Młoda się rusza, to nic jej nie jest chyba, nie? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mi od 36 t.c robił KTG co tydzień
    ale w sumie nie wiem po co tak często i tak wcześnie :shocked:

po terminie sie raczej powinno
    chyba...
    Sabakuma chodziła z tego co kojarzę...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no właśnie tak sobie przejrzałam różne fora [ojjj tak, wiem, że ciężarnym powinno się zabrać internet!] i wiele kobiet pisało, że pierwszy raz miały na porodówce! :shocked: hmmm
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no widzisz, czyli pewnie zależy od lekarza.....
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    The_fragile: Ale to mi się podoba :DDD To dużo, czy mało? :)

Jem przez cały dzień,praktycznie co chwila,ale w takich małych porcjach.Nie wiem czemu,ale momentalnie jak coś zjem to brzuch mi jakby puchnie i po prostu więcej nie wejdzie;p A szkoda;D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    czasem mnie zaczyna wkurzać, że to wsyzstko nie jest takie.... ujednolicone.... jak dla mnie wszędzie opieka nad ciężarną powinna wyglądać TAK SAMO....

a w ogóle, to znalazłam ostatnio coś ciekawego, dlatego dzwoniłam do tego mojego szpitala, żeby się o wszystko upewnić :

"Kontrola NIK: pomorskie" 3.02.2010
    "Wejherowo. NIK punktuje szpital za nielegalne opłaty" 22.07.2010
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    The_fragile: ale 10 co godzinę czy 10 w ciągu dnia?

no niby jak doliczysz się tego dziesiątego to zapisujesz sobie godzine w której on sie wydarzył i chyba chodzi o to że te godziny powinny byc podobne każdego dnia :bigsmile: ja generalnie wstaje rano, mała sie budzi po jakims czasie i zaczyna harce, i sie bardzo wierci, że koło 11 mam dość jej i brzucha i ciąży :wink: to sobie zapisuje że o 11 naliczyłam 10 :bigsmile: ale moje dziecko naprawdę się wierci, na przykład teraz próbuje sięgnąć cycka będąc wciąż w brzuchu :confused:

TEORKA: już widze te kobietki siedzące i nie dość, że liczące to jeszcze analizujące czy to był duży ruch czy raczej nie

no wiem, dlatego napisałam, że nie ma co zbyt matematycznie do tego podchodzić :bigsmile: wystarczy chyba wiedzieć, że mam ruchliwe dziecko i codziennie rusza się podobnie, wpadłabym w panikę gdyby moja adhdówka nagle ucichła, ale póki co sprawdza jak moja skóra na brzuchu sie rozciąga, czy bardzo łaskocza mnie ruchy w pachwinach i czy pępek jest już cały na wierzchu.... :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Osorya: Jem przez cały dzień,praktycznie co chwila,ale w takich małych porcjach.Nie wiem czemu,ale momentalnie jak coś zjem to brzuch mi jakby puchnie i po prostu więcej nie wejdzie;p A szkoda;D

Mam to samo niestety, ale żeby było zabawnie to nie wszystko mogę jeść- już powoli nie wytrzymuje tej dziwnej diety ehh Dzisiaj chciałam sobie dla odmiany z dżemem kromki do pracy zrobić - ale zapach odrzucił ehhh Już powoli na wiejską, boczek, pierogi ruskie i biały ser nie mogę patrzeć- a tylko to mój lokator chce jeść ehh :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Talinka: TERMIN PORODU WG METODY ROETZERA Dzień szczytu – 7dni + 9 miesięcy = 25.12.2011

ale ona jest plus minus 8 dni chyba wiec masz jeszcze czas, mi wg tej metody spoznilo sie dziecko o 6 dni
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Anula - ale 10 co godzinę czy 10 w ciągu dnia? Bo ja mam w karcie ciąży tak wpisane :DDD To chyba bym padła ;)

czytałam, że 10 w ciągu dnia nie godziny.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    chloe28: ale ona jest plus minus 8 dni chyba wiec masz jeszcze czas, mi wg tej metody spoznilo sie dziecko o 6 dni

nie wiem :) znam angielską jedynie
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    przecież ciąża to nie matematyka :) terminy i tak są zawsze zbliżone i liczy się 10 dni poślizgu w każda stronę (Rotzer chyba tez tak pisał)
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    "justa - W świeta wszyscy stwierdzili że mam duzy brzuch jak na piaty miesiąc... przybyło mi w pasie jakieś 20cm czy to dużo??? "

jak na piąty miesiąc 20cm to chyba sporo, mi do tej pory przybyło równe 15cm. Ale to też zależy jaki kształt ma Twój brzuch, czy wygląda jak piłka czy jest rozlany po bokach, czy dziecko wypycha się do przodu,czy siedzi bardziej w "w środku". Mój na przykład wygląda... hmmm... jak półksiężyc... jest taki raczej płaski i rozlany, więc wygląda na mniejszy niż u innych koleżanek i Maks chyba jest bardziej "upchany" do tyłu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Talinka kiedys urodzisz; wiem jak sie czujesz bo sama przenosilam 8 dni,pamietasz ? najwanzijesze to obsrwuj dziecko czy sie rusza;) spacerki tez nie zaszkodza, skakanie na pilce tymbardziej:devil::devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Chloe ma rację, plus minus 8 dni. Do 2 stycznia urodzisz na pewno. Tydzień po terminie koniecznie kontrolne ktg i usg.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no już po wizycie:)
    no szyjka piękna długa pozamykana macica mięciutka mała rośnie:) po porostu muszę troszkę się oszczędzać nie wiem jak się bardziej da:D:D:D z ciśnieniem mam pełnie 3 dni sprawdzać jak będzie szalało to przyjść na konsultację po suplementację:( więc mam nadzieję że przejdzie samo….
    -
    wzięła mi wymaz bo chyba mam grzybka jakiegoś przepisała jakieś globulki i tyle!!! uspokoiłam się a to najważniejsze:) no a mała głową na dole tak jak myślałam i gmera ile wlezie w tej szyjce…..
    -
    a co do ruchów to moja mała szaleje w dzień cały czas więc też nie liczę spi pięknie twardo od 22-20 tak do 5 zależy jak wstanę siku i jak ja rozbudzę:D
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    nam położne mówiły że jest kilka metod liczenia tych ruchów. Jedna mówi że ma być ich tam ileś w danej godzinie aktywności dziecka - jeśli jest aktywne np. rano od 9.00 to się sprawdza przez godzinę ile tych ruchów zrobi. Druga metoda to nie skupianie się na godzinach tylko żeby się ruszało powyżej 10 razy na dobę, przy czym jak np. dziecko kopnie 3 razy z rzędu to jest liczone jako 1 ruch. Pomiędzy nimi powinna być odległość co najmniej 10 minut... Moj gin mi tego nie kazał robić na szczęście, ja sama też uważam że takie sztywne liczenie prowadzi do paranoi:tongue: trzeba być chyba wyczulonym raczej na to żeby nie było jakiejś długiej przerwy w bezruchu (tzn. np. powyżej 6 godz.) to bywa stresujące:wink:Moja czasem miała dni na spanie i potrafiła np. tylko wieczorem fiknąć łaskawie 2 razy i cisza znowu... więc cierpliwości dziewczyny:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kasiakuzniki: spi pięknie twardo od 22-20 tak do 5

ciekawe czy się to u Was przełoży na życie już poza brzuchem bo moja będąc w brzuchu fajnie spała w nocy i od urodzenia też tak jest :)
    idzie spać ok 19-20 i śpi do 7 rano z jedną pobudką na cyca ok 1-2 :wink:

słyszałam, że ponoć często się to przekłada, ale nie wiem czy faktycznie to prawda :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    oj oby oby:) mojej przyjaciółki dzidzia budziła się w nocy 0 22, 1, 4 no i tak się to przełożyło na życie więc liczę że u nas też tak będzie:)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    oby oby :bigsmile: moja teraz chodzi spać razem ze mną koło 22-23 i tak dopóki nie wstane ona tez śpi, często do 8 :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    noo to się ponoć bardzo często lub przekładać na życie pozabrzuszkowe tak nam mówiła położna, ale nie ma co się nastawiać, że tak będzie, lepiej się miło rozczarować:tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Widzialyscie na co zbiera WOŚP w tym roku?

Zdrowa mama, zdrowy wcześniak, zdrowe dziecko
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    TEORKA: po terminie sie raczej powinno

oj, Talinko, moim zdaniem teo ma rację.
    ale tak jak poisze Chloe:
    chloe28: najwanzijesze to obsrwuj dziecko czy sie rusza;) spacerki tez nie zaszkodza, skakanie na pilce tymbardziej
  1.  permalink
    :) mój łobuz będzie albo księdzem albo smakoszem ;) bo budzi go jedzenie albo kościelne organy. Jak tylko usłyszy to szaleje całą Msze ;)

boszszsz dziewczyny, 2 dni mnie nie było i nie da sie nadrobić zaległości w czytaniu... nie wiem jak wy to robicie...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Josaris: Tydzień po terminie koniecznie kontrolne ktg i usg.

No widzisz, a moja gin po prostu kazała zadzwonić po nowym roku.... o ktg ani usg nic nie mówiła :neutral:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.