Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeDec 29th 2011 zmieniony
     permalink
    kasiakuzniki: moje ciśnienie cały dzień dziś 130-pare na 70-pare.....

no, ale to normalne ciśnienie przecież
    ja mam takie własciwie cały czas.... mam panikować jak przekroczy 140/90
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 29th 2011
     permalink
    Ale wcześniej Kasia miała chyba wyższe, czy coś źle zrozumiałam?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    w tej chwili 130/77
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no ja po prostu przy takim jeszcze bym nie panikowała :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    The_fragile: Jezusmaria, przeczytałam "płyn do płukania niemowląt"...

Padłam :rolling::rolling: :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hussy, ja też, bo się zastanawiałam o co chodzi i jak się niemowlęta płucze...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wiesz co Talka i tak zadzwonić muszę bo kazała mierzyć wiem że 130 na 70 to nie tragedia ale moje zwykłe to tak 110-60/70 ale dzis mam np takie
    7rano 145/69
    12 131/73
    16 137/ 77
    wczoraj
    7 116/68
    14 120/80
    18 132/74
    22 135/70
    przedwczoraj
    rano 140/77
    15-30 155/77
    19-30 121-84
    22 120/66

więc ma jakieś dziwne wahania neich sobie gin to zobaczy i pomysli on... dzis glowa mnie nie boli ale ostatnie dwa dni może nie bolała jakoś ale czułam że ją mam..
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no to górne masz cały czas podwyższone lekko...
    a skoro wcześniej miałaś 110/ 60-70 to faktycznie lepiej zadzwonić
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no tym bardziej że nie do końca się z nimi dobrze czuje.... a od czego są lekarze niech decydują i dbaja o nasze zdrówko:D:D
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Masz rację Kasia lepiej zapytaj. Najwyżej będzie Ci kazał obserwować, wysokie ciśnienie jest niebezpieczne w ciąży, a jak widzisz dodatkowe objawy to lepiej niech lekarz obejrzy. W ciąży to faktycznie lepiej im truć za dużo niż za mało;)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no jak masz powyżej 140 to co innego!
    u mnie tylko raz u ginki w listopadzie się takie zrobiło. od tamtej pory mierzyłam 2x dziennie (teraz już raz) i nigdy nie przekroczyło tylu
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hanny: Pamiętacie jak na początku ginka jej mówiła, że kłamie z tą ostatnią @

u mnie tez niby jestem o tydzien do przodu... nawet ponad... mam termin z usg wyznaczony na 10.05.12 ...a nie na 20.05
    tez mi nie chcial wierzyc, ze ostatnia @ mialam 14.08 :D ... pozmienial mi wszytko w karcie....
    jatam sie trzymam twardo suwaczka :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    zresztą ja poza ciążą mam w granicach 110/70 120/80 czyli takie normalne :)
    za to jestem bardzo wrażliwa na zmiany ciśnienia na dworzu.... jak spada to mnie głowa boli od razu
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    nessie: u mnie tez niby jestem o tydzien do przodu... nawet ponad... mam termin z usg wyznaczony na 10.05.12 ...ale zaufalam suwaczkowi :D

Pogadamy 1go maja:devil:

Zerknęłam nessie na Twój wykres i ...u Hussy skok był już 9go dnia cyklu (prawdopodobnie już 9go dnia cyklu była po owu;) u Ciebie dopiero 14go, więc tak bardziej jakby "wg standardów" ;)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hanny: Pogadamy 1go maja

jak dotrzymam do 1maja ... u mnie wszyscy w rodzinie wczesnie rodza... przewaznie 2-3 tygodnie przed terminem...
    ja sie urodzilam 3tyg przed....
    moj brat az 2 miesiace przed terminem....
    moja mama prawie miesiac a jej siostra 2tyg...
    takze pewnie bede pod scisla kontrola...
    ...i przegonie cala pogrubiona piatke ...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Już sama nie wiem co lepsze...przed czy po;) Ale 2 miesiące przed terminem to już dużo.
    Wczoraj koleżanka mówiła mi, że gdzieś czytała, że ponoć uratowano dziecko, które urodziło się w 21 tygodniu!!!:devil: No aż mi się nie chce wierzyć...ktoś słyszał o czymś takim?
    A dobra! Już sama znalazłam;) http://www.baby-shower.pl/AKTUALNOSCI/Ciekawostki/Dziecko-urodzone-w-21-tygodniu.html
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Rany, jaki to stres dla rodziców :(((
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    A mi twardo gin wmawiał ze z tą płcią to teraz się patrzy nie na to czy cos wysaje czy nie tylko mierzy sie kosc udową i oblicza jakis parametr w stosunku do dlugosci cewki moczowej i w ten sposob mozna juz okrelic plec w 12t bezblednie. No u mnie sie w sumie nie pomylil...
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    ano moj brat spedzil prawie pol roku w szpitalu... chrzcili go odrazu po urodzeniu bo nie dawali mu nawet 24godzin zycia...
    potem sie musieli meldowac co jakis czas na kontrole czy sie dobrze rozwija .... a teraz ma 26lat i jest zdrow jak ryba!
    Ja mialam wtedy 4lata i pamietam jak pytalam rodzicow dlaczego braciszek nie moze wrocic z nami do domu....
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    kuleczka - poczytaj o pappa na badania prenatalne

juz o tym zapomniałam, ale faktycznie mnie słabo wyszedł, a potem pozostałe badania dobrze, więc...
    u nas generalnie jest zalecenie żeby robić te badania prenatalne po 35 roku i wtedy jest za darmo, a ty Ania miałas za darmo??
    właściwie jak pappa wyjdzie słabo to powinno się robic amniopunkcję która daje bardziej miarodajny wynik, bo pappa to taki rachunek prawdopodobieństwa...
    u mnie w ogóle nie wzięli pod uwage przezierności która była bardzo dobra, a na usg mała była troche większa niż faktyczny dzień ciąży i dodali chyba tydzień, potem to zaokrąglili i wyszły ze 2 tygodnie do przodu, było tam pare niedomówień, na szczęście nie miałam zalecenia amniopunkcji, ale nawet gdybym miala to nie wiem, czy bym sie zdecydowała bo prawdopodobieństwo chorego dziecka było i tak mniejsze niż ryzyko poronienia w wyniku tego badania
    nie chcę o tym myslec...
    za miesiąc urodzi się moja piekna zdrowa córeczka :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    a ja byłam dziś u gina.. mówił, że widzi coś na kształt pęcherzyka, wielkości 5,3 mm... wiek ciąży, ok- 4,maks.5 tyg.. następna wizyta jak się nic nie będzie działać za 2 tyg.. poszłam tak wcześnie ze względu na cukrzycę, tarczycę, pco.. szyjka ok, lekkie tyłozgięcie macicy..
    wy się też tak denerwowałyście w czasie stanu błogosławionego?? wiem, że nie powinnam, ale to zawsze jest niepokój..
    pozdrawiam wszystkie..
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    anula36: a ty Ania miałas za darmo??

Tak, właśnie za darmo i też dlatego się zdecydowałam, bo w tej naszej Klinice Leczenia Niepłodności robią oba badania (PAPPA + USG) w standardzie u każdej pacjentki po dłuższych staraniach na NFZ.
    -
    Kurcze Hussy ale się zdziwiłam, że cię nie zbadał po takich dolegliwościach :shocked::shocked: Tyle co Ci powiedział to w zasadzie sama już wiesz... bo to, że zbliża ci się poród to już widać gołym okiem po Twoich objawach :tongue: No ale nic nie poradzisz... taki gin.. a zatem czekamy na rozwój sytuacji :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kurde, a moje stopy znów jak płetwy... nie muszę ich widzieć nawet.... czuję dosłownie to gorąco w stopach i ledwo mogę palcami ruszać.... to już naprawdę się wkurzające robi :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Hussy pociesze Cie ze ja tez cala ciaże nie znalam dlugosci szyjki. Zawsze tylko mowil ze dluga i zamknieta - to w sumie dla mnie bylo najwazniejsze. Ostatnio sie dowiedzialam ze skrócona w 50ciu % i ze rozwarcie 2cm, ale ile jej tam jest nadal nie wiem:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: kurde, a moje stopy znów jak płetwy... nie muszę ich widzieć nawet.... czuję dosłownie to gorąco w stopach i ledwo mogę palcami ruszać.... to już naprawdę się wkurzające robi :confused:

Talka jeszcze chwilkę, wytrzymasz :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No teraz już wytrzymam, he he byle do poniedziałku :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    w uk ten test jest badaniem rutynowym....mialam od razu po usg pobrana krew...no i musialam wage dokladna podac...coby zminimalizowac granice ewentualnego bledu ...przeziornosc karkowa oraz moj wiek zaliczaja mnie do grupy niskiego ryzyka...wyniki z krwi przyjda poczta...

nessi a moze Ty w moje urodziny urodzisz??? jak Ci sie widzi 13ty??? :)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Anna ja tak mialam, od początku stres, a to bladziochy a to niska beta a na 1 usg to mi się nogi trzęsły na fotelu....
    Duży masz pęcherzyk , u mnie był 3,3 mm i gin określił to na około 4 tydz 4 dzien biorąc pod uwagę rownież mój wykres.
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Kiedy najlepiej zrobić badania prenatalne?
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Dziewczyny zwłaszcza na finiszu - hartowałyście/hartujecie/ macie zamiar hartować brodawki???

Ja zaczęłam od wczoraj. Ponoć najlepsze efekty są jak zaczyna się 2 miesiące przed porodem, mi został miesiąc ale lepej późno niż wcale. Zaczęłam smarowarować, bo moje brodawki są z gatunku tych całkowicie niedotykalskich, w dodatku mają dziury jak ser szwajcarski.. więc mam nadzieję, że smarowanie Maltanem choć trochę je uelastyczni, a na pewno nie zaszkodzi spróbować...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anaa86: Dziewczyny zwłaszcza na finiszu - hartowałyście/hartujecie/ macie zamiar hartować brodawki???

Nie. Z tego co wiem, to jeśli dziecko jest DOBRZE przystawiane do piersi to nic się nie dzieje mimo braku hartowania
    --
  1.  permalink
    anna_drozdowska: a ja byłam dziś u gina.. wiek ciąży, ok- 4,maks.5 tyg..

:))))) trzymam kciuki i gratuluje :)))
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    anaa86: Ja zaczęłam od wczoraj. Ponoć najlepsze efekty są jak zaczyna się 2 miesiące przed porodem, mi został miesiąc ale lepej późno niż wcale.

Dziewczynki, uważajcie z tym hartowaniem. Ja zaczęłam od skończonego 38 tygodnia i za dwa dni urodziłam. Może nie miało to związku w moim przypadku ale kto wie? No i po hartowaniu czułam lekkie skurcze macicy, także tego:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    OSORYA z tego co ja wiem, to najlepiej przed końcem 14-go tygodnia czyli Tobie zostały jakieś 2 dni...
    bo potem ciężko jest zmierzyć przezierność karkową czyli to, co oprócz kości nosowej, w tym badaniu jest kluczowe....

ANIA ja nie hartowałam wcale
    i tak jak mówi Talka - jak matka dobrze przystawi a dziecko dobrze ssać będzie to raczej nic się sutkom nie stanie :smile:
    i tą wrażliwością się nie przejmuj, one się szybciutko same zahartują :)
    ja też miałam zawsze mega wrażliwe [bolały mnie często od ocierania się o biustonosz] a po dwóch dniach karmienia już ich nie czułam
    jakby z tytanu były :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No bo drażnienie brodawek jest jednym ze sposobów wywoływania porodu
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    ja tym razem mam zamiar hartowac brodawki poniewaz mialam straszny problem z karmieniem corci bo mialam brodawki bardzo duze i sutki wklesle i mala nie umiala zlapac nawet pomoc pielegniarki nic nie dala i odciagalam w szpitalu laktatorem a teraz mam zamiar sie troche poznecac nad sutkami zeby nie zrobily sie wklesle tylko wypukle moze mial ktos taki problem napiszcie jakies albo sposoby co zdrobic z wkleslymi sutkami dzieki za odpowiedz
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    na wklęsłe są chyba jakieś nakładki czy cuś ?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Anaa, nam położna (i doradca laktacyjny) zabroniła ruszać brodawki aż do porodu i mówiła, że mamy puszczać tego typu rady (szczególnie od babć naszych ;)) mimo uszu...

Anna_Drozdowska - gratuluje!!! A stres to chyba norma :((
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    TEORKA: OSORYA z tego co ja wiem, to najlepiej przed końcem 14-go tygodnia czyli Tobie zostały jakieś 2 dni...
    bo potem ciężko jest zmierzyć przezierność karkową czyli to, co oprócz kości nosowej, w tym badaniu jest kluczowe....

Nie gadaj...Ginka mi nic nie mówiła!Chodzę prywatnie,to moja pierwsza ciąża...
    ;/
    Fatalnie.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Osorya, niestety :( Nam też tak gin mówił, max do 14 tyg... A ginka Ci nie zleciła?!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no to dziwne, że ginka nie zleciła :(
    zwłaszcza jak prywatnie chodzisz

mój mi 3 razy powtarzał, że mam przyjść między 11 a 14 t.c bo potem już będzie za późno...
    ale nie wszystkie dziewczyny robią takie USG bo to obowiązkowe nie jest
    więc też nic się nie stanie jak go nie zrobisz...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Osorya a nie mialas usg miedzy 11 a 13tc? wielu lekarzy ciagle nie nazywa go jako prenatalne tylko robi odczyty i wpisuje odpowiednie info w karte ciazy
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    GOSIA a może takie coś sobie kup ?

OSŁONKI
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MrsHyde: Osorya a nie mialas usg miedzy 11 a 13tc? wielu lekarzy ciagle nie nazywa go jako prenatalne tylko robi odczyty i wpisuje odpowiednie info w karte ciazy

no właśnie może miałaś i nawet nie wiesz ? :)
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    ale mi z tym hartowaniem to nie chodziło o znęcanie się nad brodawkami i o drażnienie ich jakimiś zabiegami, tylko o ich uelastycznienie przez smarowanie kremem na brodawki Maltan, więc tego chyba nawet nie mogę nazwać hartowaniem...
    Czy ten krem może zatem wywołać skurcze?? bo na przykład ja już po dwóch dniach widzę, że ta skóra po nałożeniu tej maści robi się miękksza i żadnych skurczów nie odczuwam... ale to już teraz zgłupiałam smarować czy nie...
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    t
    TEORKA: GOSIA a może takie coś sobie kup ?

OSŁONKI
    to wlasnie mi poradzily ale nawet w tym mala nie umiala ssac dlatego bardzo krociutko karmilam julcie bo tylko 3 dni w szpitalu ale teraz zrobie wszystko by karmic jak najdluzej chodzbym miala juz odciagac pokarm 37tc:bigsmile:
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    wrócilam od rodziców-mama dała mi moja książeczkę zdrowia, urodziła mnie SN w 42tc:shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANIA od samego smarowania nic nie będzie :wink:
    chodzi o to, że nie wolno masować, kręcić nimi, podrażniać itp
    a smarować możesz, spokojnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    Talinka: Talinka
    wklęsłe brodawki
    dziekuje bardzo przydatna wypowiedz pewnie bede probowac wszystkiego albo tak jak mowila ta babka kilka minut przed odciagne i po chwili przystawie malego do piersi zobaczymy
    -- [img][/img]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.