Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeDec 30th 2011
     permalink
    dziewczyny wiem ze jest oddzielny watek od wyprawki ale nie mam sily sie doszukac:(( moze ktoras mi wrzucic link listy wyprawkowej:)) bede wdzieczna:)
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Ja się wypowiem jeszcze jeśli chodzi o szczepienia przeciwko grypie. Jakis czas temu dałam się zaszczepić, bo taki był wymóg pracodawcy.....nigdy przedtem i nigdy potem nie byłam taka chora. Jak dopadła mnie grypa to 3 tyg. byłam nie dożycia, bolały mnie nawet włosy i paznokcie.Nie byłam w stanie sama dojść do łazienki. Obiecałam sobie wtedy, że już nigdy nie dam się zaszczepić. A poza tym wydaje mi się, że ciąża to jest najlepszy moment na szczepionki wszelkie.........
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Mi trochę nie podoba sie to cale wywoływanie porodów, z reszta często tak jest , że kobieta nie wie kiedy zaszla (nie prowadzi wykresow) gin na oko strzeli termin a póżniej po terminie to wywołują, co często jest niepotrzebne... przecież natura glupia nie jest? co innego oczywiscie gdy coś niedobrego się dzieje, to już inny temat.

Talinko masz rację jak czujesz ruchy i jesteś spokojna to nie wiem po co siać panikę i latac co chwilę na KTG.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    eveke chociażby dlatego, że może się coś dziać z łożyskiem, dlatego po terminie trzeba zrobić usg ocenić przepływy w łożysku, ocenić który stopień ma łożysko i czy np nie zaczyna się jego niewydolność
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    tak , ale często jest to po terminie takim na oko gina, a czesto jest to przed prawidlowym naturalnym terminem....
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    eveke ale usg i tak warto zrobić niewydolność łożyska może się zacząć dużo przed prawidłowym terminem porodu, dlatego to jest tak ważne. A poza tym Talka prowadzi wykresy i stosuje NPR i zna dokładny termin owulacji więc tym bardziej, wie, że jest po terminie
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    A mam jeszcze pytanko odnośnie usg tych końcowych. Wg kalendarza badań trzecie USG robi się po 30 tyg. ciąży i pewnie moja GIN zrobi to a potem już nie będzie robić ( taki już gatun lekarza), czy powinnam jeszcze dopominać się kolejnego USG, czy raczej lekarze sami robią pod koniec ciąży? Chodzi mi o lekarzy NFZ...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    abortaW: A poza tym Talka prowadzi wykresy i stosuje NPR i zna dokładny termin owulacji więc tym bardziej, wie, że jest po terminie

tak , ale np wg Roetzera termin jest +/- 10 dni, czyli PO terminie będę 4.01
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Zgadzam się z Eveke. Nikt nie zagwarantuje, że ciąża musi trwać 40 t. i ani dnia mniej lub więcej. Tak więc nie sądzę, że trzeba się martwić i latać na ktg kilka dni po terminie. Chyba, że wcześniejsze USG lub badania dają powody do obaw.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    eveke: Mi trochę nie podoba sie to cale wywoływanie porodów

mi też nie, szczególnie jeśli dziewczyna ma jeszcze kilka dni do terminu i umawia się z gin na konkretny dzień w szpitalu, żeby urodzić. Dostaje oksytocynę i wyrywają z niej dziecko niemal na siłę.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Talka nikt Cię nie zmusi do pójścia na usg czy ktg bo masz pełne prawo do decydowania o sobie, swojej ciąży i swojej córeczce my tylko piszemy jakie są powody do wykonania usg czy ktg i to że mała bryka i ją czujesz to jedno ale stan wód i łożysko to drugie, a tego swoim samopoczuciem czy kopniakami małej nie będziesz pewna, dlatego nadmieniamy o tym jak ważne są te dwa badania, dlatego jedna z dziewczyn zapytała czy jak będziesz u lekarza na wizycie to czy lekarz ma sprzęt do wykonania ktg.

Iza owszem u jednych ciąża trwa krócej u innych dłużej, ale sama mam w rodzinie dziecko urodzone po terminie w 42 tc bo lekarz uważał, że natura sama wie po 34 tc żadnego usg bo po co jak dziecko bryka, ktg też bez sensu bo po co a co się okazało jak w końcu trafiła do szpitala, że łożysko 3 stopień, że za nagle małowodzie, dziecko urodziło się w zamartwicy 2 miesiące w szpitalu konsekwencje do dnia dzisiejszego są ponoszone, więc czasem warto posłuchać wytycznych a wytyczne co do usg i ktg po "terminie tych ustalonych 40 tygodni" są wyznaczone i nawet jeśli nasz lekarz prowadzący ich nie zleca dla samych siebie warto je zrobić dla pewności że na pewno jest wszystko dobrze i że zadbaliśmy o to by dopełnić wszystkich badań
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Talinka: wg Roetzera termin jest +/- 10 dni

+- 8 dni

Pod koniec ciąży wizyty u ginekologa powinny mieć miejsce co dwa tygodnie. Jeśli po terminie, to co tydzień. Tak było, może coś się zmieniło. Nie popędzam Cię na porodówkę, Boże broń. Chciałam, żebyś wiedziała, że masz PRAWO do bezpłatnego ktg na IP. Dwa razy rodziłam po terminie (8 i 6 dni od terminu wg poczęcia) i spokojnie czekałam właśnie dlatego, że wiedziałam, że wg usg i ktg wszystko gra. Zresztą takie były wskazania lekarskie i dziwię się, że Twoja doktorka widziała Cię ostatnio 12 grudnia i masz czekać do poniedziałku.
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Może jestem przewrażliwiona. abortaW podaje przykłady zagrożen i konkretne przypadki. Straszyć nie będę i pisać o szczegółach, ale moją ciężarną koleżankę spotkała wczoraj straszna tragedia, a jeszcze przedwczoraj wszystko było ok.

Talinka, wierz mi, że jeśli podejdziesz do szpitala na ktg, nikt Ci porodu teraz wywoływać nie będzie. Też jestem głęboko przeciwna takim akcjom.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Josaris: +- 8 dni

Pod koniec ciąży wizyty u ginekologa powinny mieć miejsce co dwa tygodnie. Jeśli po terminie, to co tydzień. Tak było, może coś się zmieniło. Nie popędzam Cię na porodówkę, Boże broń. Chciałam, żebyś wiedziała, że masz PRAWO do bezpłatnego ktg na IP. Dwa razy rodziłam po terminie (8 i 6 dni od terminu wg poczęcia) i spokojnie czekałam właśnie dlatego, że wiedziałam, że wg usg i ktg wszystko gra. Zresztą takie były wskazania lekarskie i dziwię się, że Twoja doktorka widziała Cię ostatnio 12 grudnia i masz czekać do poniedziałku.

No właśnie też mi się wydawało że +- 8 dni :)

Ja nie ciężarówka ani nie matka ale pozwoliłam sobie wypowiedzieć swoją opinie poza tym jeśli ktoś chce się upewnić to zapraszam do poszukania w google Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie opieki przedporodowej w ciąży o prawidłowym przebiegu, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeDec 30th 2011 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny ja jestem dzieckiem urodzonym w 42tc siłami natury:bigsmile: co prawda mam lezala 2 tygodnie w szpitalu zanim wyszłam:bigsmile:
    a i żeby nie było urodzilam sie zdrowa jak ryba :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    zgadzam się z Aborta i Josaris. Nie ma co straszyć, ani panikować, ale pojechałabym na ktg, usg. Na siłę Cię nie zostawią, anie na siłę nie wywołają porodu. A lepiej poleżeć w szpitalu nawet, czy miec poród wywołany, niż dramatyczne przeżycia
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Josaris: +- 8 dni

z książki Rotzera ktorą mam przed sobą "Czas trwania ciąży wynosi ok. 266 dni (plus/minus ok. 10dni)"
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    Jestem po dzisiejszej wizycie- Talka dołączam do grona tych co w święta dowaliły 3,5 kg :devil:
    może nie przez święta, ale od ostatniej wiizyty- tak czy inaczej dałam rade w święta i zgaga nie przeszkodziła:cool:
    u mnie i u mojej Córci wszystko ok. następna wizyta za 3 tygodnie, a później już co 2 tygodnie- troche szybko te co 2 tygodnie, ale kazdy chce zarobić wiadomo-lekarz też człowiek :fierce:
    No Talinka istna nagonka na Ciebie- nie mówie że to źle bo też jestem za kontrolą po terminie, ale to tylko Twoja sprawa, a wydajesz się być jedną z bardziej świadomych przyszłych mam:smile:

Już teraz życzę Wam dziewczyny Szczęśliwego Nowego Roku- niech będzie lepszy niż ten mijający. Samych szczęśliwych wieści, donoszonych maluszków-łatwo rodzonych!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    wiem,ze nie chcecie straszyc..dzieki za wszystkie opinie.
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Talka weź urodź to temat się zamknie naturalnie:wink:Albo przynajmniej Ty sie ewakuujesz na rozpakowne:tongue:
    Paprykowa:cheer:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    moje dzieci w święta pierogów nie jadly ani kapusty z grochem a też ładnie dowaliły na wadze :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    KARKO: lepiej poleżeć w szpitalu nawet, czy miec poród wywołany, niż dramatyczne przeżycia

poród wywoływany to też czasem dramatyczne przeżycie
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Iza porównujesz poród wywoływany do np zagrożenia życia dziecka ?
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    mareza bo to magia świąt tak wpływa na łakomczuchy- nie ważne czy pierogi czy mleko wcinają- niech zdrowo rosną Misiaki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    paprykowa: niech zdrowo rosną Misiaki:bigsmile:

łaaaaaaaaaaaaa !!
    Misiaku ja do mej córki mówię cały czas i wszyscy się dziwią co to za słowo a jednak widzę, że ktoś jeszcze oprócz mnie go zna i używa :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    no baa!
    a któż to ma tak ubogie słownictwo ze nie zna jednego z najsłodszych określeń dla dzieciaczków?:rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Misiaku? Ja też tak do bejbiątek mówię :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    The_fragile: Misiaku? Ja też tak do bejbiątek mówię :DDD
    no czyli jest Nas więcej Misiakowych.

Ja to wogóle mam tendencje do słowotwórstwa jeśli chodzi o maluszki:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    o to juz jest nas trzy :D
    plus mój mąż co też do Ninki misiakuje :cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A mi się wydawało, że to popularne słowo :D Mój tata tak do mnie mówił jak byłam mała :)))
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Aborta, nie porównuję. Mimo to nie podoba mi się straszenie tragediami, które się komuś przydarzyły, bo wiem jak fatalnie to wpływa na psychikę w ostatnich tyg. ciąży. Uważam też, że należy bardziej ufać swojemu lekarzowi albo położnej- bo zazwyczaj ma się go z własnego "wyboru" niż forumowiczkom, które mają w zanadrzu dziesiątki historii o złym zakończeniu:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Przepraszam, że się wtrącę - Talinko, nikt Cię na siłę nie zagna, ale pamiętaj, że jesteś odpowiedzialna za swoje dziecko. Nie chodzi o straszenie, ale uświadomienie. Ktg nie jest badaniem inwazyjnym - wedle mojej wiedzy, a miałam tycg badań z uwagi na problematyczną ciążę sporo. Jest jedynie nudne, bo troszkę trzeba poleżeć. Ale co z tego? Sprawdzenie, czy wszystko jest ok jest bezcenne. Dobrze że czujesz ruchy, ale naprawdę powinien to sprawdzić lekarz.
    Mówiąć szczerze, dziwię Ci się.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja wiem, że moja ginka ma różne opinie... ale jednak ufam jej osądom. I tyle.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ech, widzę, że naprawdę kobiecie w ciąży powinno się zabrać internet. Jakbym tyle nie czytała, to siedziałabym sobie spokojnie na dupsku i już. A tak, to teraz tysiąc myśli mi się kręci w głowie....
    Pożegnam się zatem do poniedziałku i dam znać co powiedziała moja ginka.

Cya :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    i nie zajrzysz w weekend?? eee nei wierzę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    anula36: i nie zajrzysz w weekend?? eee nei wierzę

hihi ja też nie wierze
    tym bardziej że córka Talinki ma być 1 dzieckiem 2012 to jutro da nam znać jak coś:wink:
    ale spoko bo się zapedziłam- obiecałam sobie że nie będę brała udziału w tym talinkowym szale żeby ten jej mały przekorniaczek się całkiem nie zaklinował:devil:
    --
  1.  permalink
    Pewnie Talinkowa córka rozumu nabiera :) Moja tez przeterminowana i dzięki temu taka mądra ;)
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    szczypta chilli Twoja córa to nie po mamusi taka mądra??:devil:
    --
  2.  permalink
    Po mamusi, a jakże :) To tez :)
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    Hania śliczne imie- też chcę mieć Hanie, ale mój mąż struga ważniaka:devil:

Poprostu źle to rozegrałam- jak się dowiedziałam że będzie dziewczynka mówię do niej Hania, rodzina podłapała i wszyscy mówią Hania- oprócz szanownego małżonka- on ciągle twardo twierdzi że jeszcze się zastanawia i nie podjął decyzji.
    Trzeba było pozwolić mu zdecydować wybrać Hanię i było by po wszystkim:devil:
    a tak poniosły mnie hormony i trzeba będzie kombinować żeby Hania była:wink:
    --
  3.  permalink
    Mój Julie wybrał... Ale został... ukierunkowany :cool:
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    otóż to! ukierunkowanie to dobry sposób partnerstwa:cool:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    mój też wybral Julię... no i chyba będzie Julia, chociaz ja chciałam Hanię
    ale Hania i Ania to podobno za dużo na raz :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    paprykowa: Trzeba było pozwolić mu zdecydować wybrać Hanię i było by po wszystkim:devil:

hehehe dobre :cool:

u nas też mąż wybierał :wink:
    bo ja chciałam POLĘ :wink:

tzn żeby nie było - Nina też mi się bardzo podoba bo inaczej to mąż by sobie mógł..... :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Cześć dziewczyny my już od wczoraj w domku, uczymy się siebie nawzajem i jest to dla mnie coś cudownego.
    Dziękujemy wszyscy za gratulacje a szczególnie mój dżentelmen.
    A i jestem kolejnym przykładem usg przekłamuje o dobre 500g nawet :devil:
    Talka co ty tu robisz , szampana chcesz popić jeszcze?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Sabakuma: A i jestem kolejnym przykładem usg przekłamuje o dobre 500g nawet :devil:

to tyle samo co u nas :cool::cool::cool:
    --
  4.  permalink
    Ja nie jestem w stanie znieśc zdrobnienia "Jula", a tak często zdrabniane jest to imię.
    Bo Julka czy Julia to spoko :)
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Talka no nie rób jaj.... przecież jak Ty tu przez weeend nie zajrzysz to będziesz miała do nadrobienia 5 tysięcy stron z pytaniem, GDZIE JEST TALINKA???!!! Jest na porodówce?? a może już urodziła??? Ma ktoś jakieś wieści????:tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
    • CommentTimeDec 30th 2011 zmieniony
     permalink
    Sabakuma a zazwyczaj zawyża czy zaniża?
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Przez weekend to my nawet same tu wymyślimy ile trwał poród, ile ważyła mała i jaka długa się urodziła. to będzie tak jak z zabawą w głuchy telefon :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.