Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeJan 3rd 2012
     permalink
    no Talcia a chciałam pisac że moi rodzice mają rocznice ślubu 3 i że taka datę obstawiam hehe i to już od połowy grudnia:P zaciskam kciuki oby poszło gładko!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Póki co jest czysto, w środku też... Oby tak zostało...
    Dzięki dziewczyny:*
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
    • CommentTimeJan 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    Talka! nareszcie! to i ja kciuki zaciskam najmocniej :)
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    martitap: Póki co jest czysto, w środku też... Oby tak zostało...

no to nasz kciuki działają:) odpoczywaj i niech gin sprawdzi co się stało!! a w którym jesteś tyg bo nie ma suwaczka ani wykresu?
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Cherry_Lady: Chciałam Was poinformować, że o godz. 09:44 Talinka napisała, że zaczyna rodzić !!

Nareszcie :bigsmile:
    Trzymamy kciuki mocno !
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    kasiakuzniki, Ty taka wróżka? Mi też wywróż kiedy urodzę :D :D :D
    --
  1.  permalink
    Martitap, wiem, że się bardzo denerwujesz. Ale to nie musi oznaczać niczego złego. I w ciąży z Ewunią i w ciąży z Krzysiem, jakoś w 5tc miałam jednodniowe mini krwawienie- przechodziło samo po ok 2-3h. A maluchy całe i zdrowe :)
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam, ja wczoraj miałam wizyte mała ma 25cm długości napewno - ponoć nie jest taka mała:bigsmile: wód płodowych dużo. waga +7,5kg:shocked:

ale ten mój brzuch wydawał mi sie dziwny i dobrze mi sie wydawało bo macica ponoć spieta bardzo czyli brzuch mi twardnieje tyle że zbyt dlugo sie utrzymuje. mam zwiekszyc magnez do 4x1, dostałam luteine 2x2 przez dwa tygodnie i mam leżeć:confused: boje sie:cry:
    A dziewczyny powiedzcie mi dlaczego lepiej leżeć na lewym boku? na prawym też można?bo nie zapytałam sie tylko ginka jak juz wychodziłam powiedziała żeby leżec na lewym boku. bo na plecach to wiem że nie można choć ja i tak czesto jak budze sie w nocy okazuje sie że leże na plecach:confused:

a i Talinka trzymam kciuki:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    carrotka i coma ogromne gratulacje! Dużo zdrówka dla Maluszków!!!

Talinka a Tobie szybkiego rozwiązania.

U mnie waga szybciutko poszła w dół, brzuch niby też, rozstępów żadnych ale krechę ciążową mam do dziś bardzo wyraźną :confused: i też bardzo mnie drażni :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    justa2586: bo na plecach to wiem że nie można

Nawet jakby było można to się nie da. Ja się autentycznie dusze leżąc na plecach. Wystarczy 10 sekund i już odlot. Chociaż na początku ciąży to leżałam i spałam w każdej możliwej pozycji. OD dłuższego czasu tylko na boki się przekręcam.
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    justa, ja nie wiem, ja śpie na prawym, bo jak leże na lewym to mi tchu brakuje... ;/
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Ale wiesci :smile: Talinka, nareszcie! :clap: Mocno trzymam kciuki za szybki i malo bolesny porod!
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Podobno na leżąc na lewym boku jest lepsze krążenie krwi.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    kamiis jak dla mnie urodzisz 1 lutego :D

Talka super wieści zaciskam kciuki by poród był szybki i bezproblemowy :)
  2.  permalink
    Jak lezysz na boku to podobno lepiej sie oddycha, tak czytalam w jakims ciazowym poradniku, ja leze na razie w kazdej pozycji, tylko nie na brzuchu.
    Talka Kciukasy zaciskam:))
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Talka, powodzenia!!!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    to dzisiaj będzie dzien pełen emocji :)
    --
  3.  permalink
    Ja pewnie wszystko doczytam po 22 jak juz wroce z pracki :P
    --
  4.  permalink
    sliwson: Podobno na leżąc na lewym boku jest lepsze krążenie krwi.

odkąd mam fizjologiczną rwę kulszową mogę zapomnieć o spaniu na lewym boku, bo akurat właśnie lewy pośladek mam "zaatakowany" :( Póki co pozostaje prawy bok i spanie na wznak (wtedy czuję ruchy obu Córeczek) :))
    .
    Dziewczyny, czy ciągnięcia w pachwinach na moim etapie jest normalne ?
    .
    Super, że Talinka już rodzi :) Ciekawe jakie imię wybiorą dla Małej (P,E,I?)
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    A dziewczyny powiedzcie mi dlaczego lepiej leżeć na lewym boku? na prawym też można?bo nie zapytałam sie tylko ginka jak juz wychodziłam powiedziała żeby leżec na lewym boku. bo na plecach to wiem że nie można choć ja i tak czesto jak budze sie w nocy okazuje sie że leże na plecach:confused:

uwaga cytuję za książką "W oczekiwaniu na dziecko" Arlene Einsenber i inni
    cyt: "... dwa najczęstsze ułożenie podczas snu - na brzuchu i na plecach - nie są zbyt wygodne w czasie ciąży. Pozycja na brzuchu jest niewygodna ze względów oczywistych - przeszkadza rosnący brzuch i spanie na nim byłoby jak spanie na arbuzie. Pozycja na plecach choć wygodniejsza sprawa że cała masa ciężarnej macicy, spoczywa na kręgosłupie, jelitach i żyle głównej dolnej (żyle odpowiedzialnej za odpływ krwi z całej dolnej części ciała do serca) Może się to stać przyczyną bólu pleców oraz hemoroidów, hamować funkcje układu pokarmowego, przeszkadzać w oddychaniu i krążeniu krwi, a nawet wywoływać hipotensję tj. niskie ciśnienie krwi.
    Nie znaczy to jednak, że należy spać na stojąco. Zwianie się w kłębek lub prostowanie w leżeniu na boku - najlepiej lewym jest najlepsze dla matki i dla płodu. Nie tylko ułatwiony jest przepływ krwi ze składnikami odżywczymi do łożyska, lecz wspomagana jest także praca nerek, co oznacza skuteczniejsze usuwanie odpadowych produktów metabolizmu i nadmiaru płynów oraz zmniejszenie obrzęku kostek, stóp i rąk.
    Niewiele osób potrafi spać w niezmienionej pozycji przez całą noc. Nie ma powodu do obaw, gdy budzimy się nagle w pozycji na plecach lub brzuchu. Nic złego się nie stało i należy powrócić do pozycji na lewym boku. Zmiana ułożenie może być niewygodna przez parę nocy, ale ciało dostosuje się do niej bardzo szybko."

Książkę mam do 13 stycznia - wypożyczyłam w bibliotece :D
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Na lewym boku jest lepsze krążenie i nic nie uciska naczyń krwionośnych, na wznak uciska się żyłę główną dolną i to powoduje, że nie cała krew wraca do serca i dziecko i matka śą niedotlenione
    -- [url
  5.  permalink
    Boże, jak ja tęsknię za spaniem na lewym boku :/ eh
    --
  6.  permalink
    Ja w drugiej ciąży do 20tc spałam na brzuchu :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Wczoraj jak się przytulałam do męża ( on leżał na plecach ja nad nim) to powiedział, że czuje między nami piłkę i ciężko mu się oddycha:bigsmile:
    A ja się robię coraz bardziej ociężała
    -- [url
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja CAŁĄ ciąże spałam na lewym boku :tongue::devil:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    mi trudno całą noc przespać na lewym boku czasem budzę się na plecach lub prawym, narzeczony się tylko oburza bo się do niego plecami odwracam jak śpię na lewym boku :P a pod ścianę nie pójdę bo go w nocy nie chcę budzić jak idę do łazienki :P
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    cerisecerise: Ja w drugiej ciąży do 20tc spałam na brzuchu

bo to był najmniejszy brzuch na świecie :bigsmile: wiec sie nie liczy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    dupa blada.2cm,szyjka zgładzona.skurczy brak.leze na patologii.wg usg mała ma troche ponad 3,8..czekam na ktg
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Talinka, a nie mogli Ci jakiejś oxy podłączyć czy coś?
    --
  7.  permalink
    hehe, no kurka wodna - napisałaś, że rodzisz :D
    Talciu, trzymam mocno kciuki ! Małej jak widać się nie śpieszy powitać świat :)
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Talinka no nieźle mnie teraz zaskoczyłaś - chcesz żebym zawału dostała :P, i tak trzymam kciuki bardzo mocno
    --
  8.  permalink
    Pewnie podłączą, decydujące będzie ktg, prawda ?
    --
  9.  permalink
    Talka i tak dziś juz bedziesz miała dziecine przy sobie to nie ma sie co spinac :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Talinko najlepsze sposoby na wywolanie akcji skurczowej to: przysiady, chodzenie jak bocian ( wysoko kolana tak jak skip A w podstawowce;) ) i "draznienie" brodawek czyli mocne sciskanie i krecenie az do granicy bolu. Uwierz ze dziala. Ja na przedporodowa trafilam z rozwarciem na 2 palce czyli 4 cm i zadnych skurczow. Dobrze, ze chodzilam na SR to obylo sie bez oksytocyny, a Wiki wazyla 4040 i miala 58 cm! Dasz rade, tylko nie lez, badz aktywna, spaceruj, skacz na pilce, rob przysiady przy drabinkach.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ktg podlaczone.wody zaczely odchodzic po badaniu przez gin...zaczelo bolec okresowo
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no spokojnie jak wody odchodzą to skurcze pięknie pobudzą szyjkę:):) już za kilka godzin będziesz mamą!!!!!!!!!!:crazy::crazy:
    -
    kasiakuzniki, Ty taka wróżka? Mi też wywróż kiedy urodzę :D :D :D
    no musiała byś mi tu napisać na kiedy masz terminy to coś wymyślę:D:D:D
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Też bym się nie spieszyła po żadną oksytocynę, akcja ma szansę sama się rozkręcić. Sama tak miałam - późnym wieczorem trafiłam na IP, skurcze sobie poszły gdzieś, zaproponowali, żebym już została na noc. Nawet udało mi się parę godzin przespać, a o 4 nad ranem akcja wróciła. O 11 było po wszystkim, bez jakichkolwiek dopalaczy :smile:
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Talinka ja na IP trafiłam po prawie całej nocy skurczybyków, wchodząc do szpitala o 8 rano wszystkie skurcze ustały. Po badaniu okazało się, że rozwarcie na 1,5cm i generalnie nie rodzę. Podłączyli mnie pod ktg a tam piękne skurcze się zapisały. Po prostu stres zahamował ich odczuwanie.
    O 15.55 miałam syna na brzuchu.
    Trzymam kciuki MOCNO!!!
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Talinka, relacja na bieżąco - no ładnie :D :D :D
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    A, no i na maxa bolesne skurcze zaczęły się właśnie po odejściu wód (położna przebiła pęcherz).
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    talinka trzymam kciuki :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthortusia1984
     permalink
    Talinka trzymamy kciuki :bigsmile: W końcu zwolnisz miejsce na liście :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Kasiakuzniki, termin z metody i OM to 2 luty, z pierwszego usg 6 luty. swoją pierwszą dwójkę urodziłam 9 i 8 dni po terminie :P :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Talinko mocne kciuki:bigsmile:

swoja drogą ona jest niesamowita, mamy relacje na zywo:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    skurcze jakies sie zapisuja
    --
  10.  permalink
    Talinka, już niedługo.
    Pocieszę Cię- w trakcie drugiego porodu miałam słabe skurcze, jak leżałam nie było ich, jak się ruszałam były marne. A rozwarcie poszło błyskawicznie do 10 cm i dopiero wtedy zaczęły się skurcze.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Moje skurcze w ogóle się na ktg nie zapisywały, nawet jak już nie potrafiłam w czasie każdego z nich normalnie rozmawiać :smile:
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Talinka, najważniejsze, że ruszyło po badaniu. Dzisiaj albo jutro będziesz przytulać swoją córeczkę:smile:
    Trzymam kciuki, żeby poszło szybko i bez większego trudu.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    musze trzxmac sonde od serduszka,bo zle zapisywalo
    --
  11.  permalink
    Talka az sie poryczalam ze Ty rodzisz:)) nareszcie :)) zycze szybkiego i lekkiego porodu:)) trzymam kciuki:))
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.