Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Katarzynah - no spory dzidziol już u nas, ale na szczęście też długi ;))) A Ty dzisiaj na usg też byłaś (w sumie teraz to pewnie akurat jesteś u lekarza ;)).

A nasz "mały" już ułożony jak do porodu. Mam się oszczędzać, czyli nic nowego ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Kamiis właśnie o to chodzi, miesiączka 23 kwietnia, ale owu o tydzień później. Lekarz wziął to pod uwagę od początku, więc na pierwszym usg wyszedł 3 luty, ale potem mała nadgoniła i wszystkie usg wskazywały wcześniej. Teraz lekarz trzyma się terminu z ostatniej miesiączki 28 stycznia. Mała spora, bo wg mojego lekarza i jego usg w skończonym 34 tc miała 2500g, a 3 dni później w szpitalu na innym sprzęcie wyszło 3000g, dwa dni później 3100g :) Do tego na ostatniej wizycie była ułożona miednicowo, a w szpitalu (3 dni później) już poprzecznie (wskazanie do CC). Choć od wczoraj mam wrażenie, że odwróciła się główką w dół :) Jutro wizyta, zobaczymy co usg pokaże, jakie ułożenie i jaka waga. Nie ukrywam, ze jeśli jest miednicowo, to liczę na CC i to wcześniejsze, a jeśli główkowo, to SN i wtedy też może jej się nie spieszyć i urodzę w połowie lutego, he he:bigsmile: Nie wiem jaką mam tendencję, do wcześniejszego rodzenia czy przenoszenia, bo pierwszy syn był wywoływany w 39tc w związku z gestozą, a druga ciąża zakończyła się źle w 27tc. Zobaczymy co tym razem.
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
    • CommentTimeJan 4th 2012
     permalink
    Hehe... no to zobaczymy co to będzie :) Mam jednak nadzieje, że Mała Ci się obróci i będzie sn. Bo w koncu tak ma być. Jak to mówi moja siostra "gdyby lepszym wyjsciem było cc to Pan Bóg zrobiłby nam suwaczki z boku" :D :D
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Talinko,gratulacje!Córcia dorodna,ale i sobie pojadła w święta więc nie wzięło się to z nikąd;D

Moja przyjaciółka od wczoraj w szpitalu,jest po terminie więc ją zatrzymali i podali jakiś olej na wywołanie...czy to normalne?
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Osorya, olej rycynowy jej podali?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
      Dobrze by było gdyby któraś z dziewczyn z połowy albo końca listy przejęła zajęcie Talki i listę, żeby się nam bałagan nie zrobił. Mag_dre, widziałam, że Ty ją ostatnio obsłużyłaś, będziesz naszym administratorem w tej kwestii?? A może jest jakaś ochotniczka????

Ana jesli chcecie to mogę moderować listę :smile: jestem jeszcze w pięćdziesiątce więc czasu mam do porodu :D:bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Talinka wielkie gratulacje:) Twoja Paulinka tylko ciut ciut większa od Małgosi:) Buziaczki kobietki
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Kamiis- tak,dokładnie.Dziewczynie kazali się zgłosić 2go stycznia do szpitala jeżeli nie urodzi,zgłosiła się to ją odesłali i kazali przyjść na następny dzień.Przyszła to ją zatrzymali i podali ten olej.Skurcze podobno miała od 3 tygodni.Tylko rozwarcia brak.No i ją tak trzymają nie robiąc nic więcej...
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Talka, gratuluję jeszcze raz!!!:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No rycyna może przyśpieszyć... ja chciałam kiedyś wziąć olej rycynowy w ramach walki z zaparciami, to dostałam taaaaaaki opieprz od lekarza, że może przyśpieszyć przyjście malucha na świat...
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    O Mag_dre to super by było gdybyś panowała nad sytuacją :wink:
    -
    O, a o tym oleju rycynowym to pierwsze słyszę... nie wiedziałam, że może przysieszyć poród
    -
    a ja się zastanawiam, czy wejście dziecka do kanału rodnego może obyć się bezboleśnie??? ja wczoraj byłam na badaniu i gin stwierdził, że mały wbija się już do kanału, szyjka jest skrócona ale twarda i zamknięta, a mnie nic nie boli... nie mam żadnych bóli okresowych ani nic z tych rzeczy... Może jak Maks się już porządnie wbije do tego kanalu to coś się zacznie dziać :tongue::tongue:
    --
  2.  permalink
    The_fragile: No rycyna może przyśpieszyć... ja chciałam kiedyś wziąć olej rycynowy w ramach walki z zaparciami, to dostałam taaaaaaki opieprz od lekarza, że może przyśpieszyć przyjście malucha na świat...
    --

Ja raz wzielam i myslalam,ze umre bo przynioslo odwrotny efekt heh....cala noc zwracalam hehe:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a ja zawsze myślałam, że olej rycynowy to jest na wywołanie mega sraczki a nie porodu :devil:
    --
  3.  permalink
    TEORKA: a ja zawsze myślałam, że olej rycynowy to jest na wywołanie mega sraczki a nie porodu :devil:
    --

No olejek rycynowy przeczyszcza,ale tez nie slyszalam o wywolaniu porodu tym lekiem....
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Tu jest artykuł o tym, że badania nie są jednoznaczne co do jego działania http://parenting.pl/portal/olej-rycynowy-a-porod
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Dlatego też byłam trochę zdziwiona,że podali jej olej.Bo nigdy o czymś takim nie słyszałam.Nie macie wrażenia,że się trochę tam opierdzielają?Dziewczyna jest od wczoraj zatrzymana w szpitalu i oprócz tego oleju nie zrobili do tej pory nic i jak ich pytała,dzisiaj także nie planują nic robić-czekają.Ciekawi mnie czemu nie podali jej oksytocyny...I na co czekają,na zbawienie?
    --
    •  
      CommentAuthormarianna27
     permalink
    zalezy chyba w jakim kraju...z tego co wiem to w UK czekaja bardzo dlugo. Sa zwolennikami naturalnego porodu a nie wywolywanego, bo takie czesciej koncza sie zabiegowo (choc reguly nie ma) a moze po prostu lenistwo- co mnie by nie zdziwilo wcale... wszystko zalezy od stanu malucha i wod- jak nie sa zielone i maluch ok to beda pewnie czekac.
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    pewnie mają nadzieje że może ruszy samo, u mnie po przyjęciu na patologię próbują hartowania brodawek pod kontrolą ktg, oksy podają jak już naprawdę nic się nie chce ruszyć samo :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Teorka - właśnie też tak myślałam, a lekarz mi wytłumaczył, że to moze doprowadzić do skurczy i tym samym wywołać poród - ale może tylko u mnie, bo ja miałam zagrożoną...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Osorya: Ciekawi mnie czemu nie podali jej oksytocyny...I na co czekają,na zbawienie?

Bo oksytocyna to nie jest cudowny sposób na super poród, powinna być stosowana w ostateczności i tylko jeżeli są wskazania. Nie wiem, dlaczego tak mało kobiet zdaje sobie sprawę z tego, że podanie oksytocyny ma nie tylko zalety, ale też wiele wad i może mieć groźne skutki uboczne :confused:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hej hej zagladam. Młoda w 56 nie wchodzi,rafał pojechał do domu po 62.zgodziłam sie na lewatywe,bez tragedii hehe..porod opisze jak bedziemy w domu,nie wiem niestety czy juz w piątek?ogolem to brodawki bola jak mała je,prawa ma juz strup..mamy bephanten,bede ratowac..faza parcia trwała chyba 50minut,bolało jak cholera!na dzien dzisiejszy..nie chce wiecej dzieci :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Skurcze nadal nie ustają. Cały dzień mnie męczą.. Przed chwilą to już myślałam,że odlecę. W południe znów "wyszedł" ze mnie glutek przezroczysty.
    Czekam do wieczora,zobaczę jak to się rozkręci.Jeszcze nigdy nie miałam tak mocnych,długich skurczy przez cały dzień. Malutka się kręci,ale baaardzo ospale. Nawet się martwię,żeby nic tam się nie działo.
    --
  4.  permalink
    Hussy no to się zaczyna:)powodzonka:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka,pokaż tam swoją Malutką jak już będziesz na siłach :smile: I jeszcze raz gratulacje. Duża dziewczynka Ci się trafiła.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Talka wielkie gratulacje!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: zgodziłam sie na lewatywe,bez tragedii hehe..

a nie chciałaś wierzyć hehe i się zapierałaś :devil::devil::devil:
    --
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    Talinka- ja polecam nakładki na brodawki są super ;) Ja używałam jak Kuba mi pocharatał moje;( W moim mniemaniu lewatywa to pikuś w stosunku do całego porodu :devil:
    --
  5.  permalink
    Hussy oj coz tam dzieje sie:) czyzby nie podobala Ci sie pierwsza pozycja na liscie??;))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    czyli mała jednak w 56 nie wchodzi:D:D:D mam nadzieje że do piątku was wypuszczą:)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    kasiakuzniki: czyli mała jednak w 56 nie wchodzi:D:D:D

Dziewczyny rozmiar rozmiarowi nierówny... Same zobaczycie...:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    foty beda jak bedziemy w domu.pisze z tel
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    też mi się wydaje, że Hussy długo listy nie zablokuje:tongue::tongue::tongue:
    Hussy a te Twoje skurcze mają jakąś regularność??? mierzysz w ogóle odstępy między nimi???
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Talinka brawo, duza panna Wam sie trafila wiec pewnie cie troche wymeczyla, chwila minie i stwierdzisz ze mozesz rodzic kolejne :) a sutki smaruj swoim mlekiem to beda sie jlepiej goily.
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    jezu jak lista stała to stała a teraz :shocked: jakas reakcja łańcuchowa?? czy jak?? :shocked:

Talinka: zgodziłam sie na lewatywe,bez tragedii hehe
    Talinka: faza parcia trwała chyba 50minut,bolało jak cholera!

:bigsmile: a widzisz a lewatywy sie bałas a porodu nie :bigsmile:

to ja sie poddam kilku lewatywkom, chociaz nigdy nie miałam, ale śmiem twierdzić że to pikus przy bólach porodowych :bigsmile::bigsmile:

mam nadzieję, że ZZO mnie uratuje :whorship:

szczerze mówiąc ... zaczyna mnie łapac stres :confused:
    --
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    AAAA dziewczyny ja bym chciała się dopisać do listy;) Termin porodu 6.08.2012 :cool:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Witajcie jestem tu nowa czy mogę dołączyć jestem w 29t2d ciąży ;) termin na 18.03 chłopiec ;)

Talinka Gratuluję córci.
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    no wreszcie się przekopałam..co byłam przy końcówce to mała mnie odrywała i jak wracałam to znowu cała masa postów

Talinka, przeogromne gratulacje!! Paulinka to spora dziewuszka, brawo!

Hussy, może i na ciebie przyszłą pora?? dawaj znać co tam u ciebie.

atamala, witam:)

gienia83: Witajcie jestem tu nowa czy mogę dołączyć jestem w 29t2d ciąży ;) termin na 18.03 chłopiec ;)

hejka, kurcze znowu spadłam w rankingu..:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Talinka OGROMNE GRATULACJE!!!!
    Zuch dziewczyny z Was!!!!!!!!!!

:bigsmile::bigsmile::bigsmile:

TEORKA: a ja zawsze myślałam, że olej rycynowy to jest na wywołanie mega sraczki a nie porodu :devil:

i masz racje. z tym olejem to jest tak,ze wywoluje skurcze jelit..powoduje sraczke, a wszystko co powoduje sraczke..moze wywolac porod (skurcze jelit moga wywolac skurcze macicy!)
    o wiec dlatego zalecaja jesc duzo kiwi,ostre zarcie i takie tam..zeby sie porzadnie zesrac a przy oazkji moze i wywolac porod;)
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Chloe- Kiwi?Powiedz coś więcej o tym;) Uwielbiam jeść kiwi,ale nie sądziłam,że może przyspieszyć poród;)
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Gilesia, ojej... a jak oni to robią z tymi brodawkami? Chyba nie chciałabym, żeby ktoś się bawił moimi jak ja leże pod ktg :P :D
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    brodawkami sama się zajmujesz, przez 5 minut je podszczypujesz (ewentualnie może to zrobić Twój mąż), powinna wydzielić się naturalna oksytocyna, a podpinają Cię pod ktg bo czasami pod wpływem oksytocyny występują zaburzenia tętna płodu i chcą wiedzieć że wszystko jest w porządku
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Podobno brzucha nie można masować zbyt intensywnie w zaawansowanej ciąży bo też przyśpiesza, jak byłam po terminie w pierwszej ciąży to mi kazali właśnie masować sutki i brzuch.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    chloe28: skurcze jelit moga wywolac skurcze macicy

stąd też bierze się przekonanie, ze herbata z liści malin (o pierwotnym przeczyszczającym działaniu) ma pomóc w porodzie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jaheira: Dziewczyny rozmiar rozmiarowi nierówny... Same zobaczycie...:bigsmile:

dokładnie :smile:
    ja ostatnio ubrałam Ninie body w rozmiarze 56 [a ma więcej już cm niż Paulinka od Talki] i było dobre
    a nosi już 62
    a czasami 68 :cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _sushi_: stąd też bierze się przekonanie, ze herbata z liści malin (o pierwotnym przeczyszczającym działaniu) ma pomóc w porodzie

Chyba jednak nie do końca o ten efekt chodzi :wink:
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    z tą herbatą, to powiem wam mam mętlik w głowie, myślałam że to taki pic na wodę, ale na ostatniej szkole rodzenia dostałam gratis całe opakowanie, a położna mówiła że z jej obserwacji wynika, że te dziewczyny, które zna po sr i piły herbatkę przyjeżdżają do porodu z cieńszą szyjką i jednak te porody szybciej idą... więc może jednak po tym 36 tc będę piła skoro już dostałam... zobaczymy jak będzie smakować ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Smakuje jak napar z siana :tongue:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    gilese: które zna po sr i piły herbatkę przyjeżdżają do porodu z cieńszą szyjką i jednak te porody szybciej idą... więc może jednak po tym 36 tc będę piła skoro już dostałam...

hehe a ostatnio tu była dyskusja i dziewczyny dowodziły, że ta herbata wpływa nie na szyjkę, nie na skurcze a na SKRÓCENIE FAZY PARCIA
    co osoba to opinia :tongue:

gilese: zobaczymy jak będzie smakować ;)

ja wypiłam jeden kubek z ciekawości
    dla mnie smakowało to jak ojszczana przez wszystkie okoliczne psy trawa :confused::confused::confused::confused::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    gilese, ja piłam przy drugiej ciąży te liście. I faktycznie jak nic nie było to nic, po i tak rodziłam po terminie, ale jak się zaczęło to od pierwszego skurczu 3 godziny, na porodówce byłam raptem godzine, 15 min po odejściu wód urodziłam. I to też kolosika 4320 :P
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    hydrazine: Smakuje jak napar z siana
    TEORKA: dla mnie smakowało to jak ojszczana przez wszystkie okoliczne psy trawa
    czyli po prostu jak zwykła zielona herbata? dla mnie zielona herbata (bez dodatków) ma właśnie taki smak :-/
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.