Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 4th 2012
     permalink
    ZIELONA HERBATA przy tej smakuje jak najlepsze na świecie przysmaki ! :devil::smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    moim skromnym zdaniem oczywiście :cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    gilese: czyli po prostu jak zwykła zielona herbata? dla mnie zielona herbata (bez dodatków) ma właśnie taki smak :-/

Nieeee! Zielona herbata jest super, w przeciwieństwie do naparu z liści malin :devil:
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    a o jaki?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _sushi_: a o jaki?

O właściwości tonizujące i wzmacniające mięsień macicy.
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    z ulotki herbaty:
    Herbatka taka działa oczyszczająco, reguluje przemianę materii, pomaga usunąć z organizmu produkty przemiany materii.
    czy skurcze jelit spowodowane tą herbatką nie powodują skurczy macicy?
    btw. mnie ta herbata bardzo smakowała.... :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Talka, no żeby Cię do piątku wypuścili!

Hussy, cholibka, Ty następna :DDD

Gienia, Atamala - witajcie :)))
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Skurcze jelit generalnie mogą powodować skurcze macicy, nie tylko te po herbatce. Herbatka ma działać też w inny sposób (wypowiedź położnej): Liście malin zawierają: "dużo wit.C, wit. z grupy wit B i wit.E, kwasy organiczne, zw. garbnikowe i żywicowe, sole mineralne (min.żelaza, wapnia, fosforu i potasu)". Alkaloid zwany fragaryną powoduje, że liście malin mają właściwości tonizujące. Fragaryna wzmacnia też mięsień macicy. Picie naparu poleca się przez całe 9 miesięcy, ponieważ malina ma własciwości amfoteryczne - adaptuje się do potrzeb organizmu. Oznacza to, że jeśli macica ma się kurczyć (bo zaczyna się poród) to napar wzmocni te skurcze, natomiast w innych okolicznościach pomoże się jej zrelaksować.

A czy działa naprawdę? U mnie rzeczywiście pierwsze skurcze (jakiekolwiek, bo od początku ciąży nic mnie nie dręczyło) pojawiły się po rozpoczęciu picia. Poród - rozwarcie od 0 do 10 w 2,5 h czyli faktycznie szybko (ale moja szyjka skracała się już wcześniej, więc tak naprawdę ciężko stwierdzić). Z partymi gorzej, bo 55 minut, ale też nie wiadomo, jaki był wpływ liści. Powodem tak długiego parcia było zabarykadowanie się mojej latorośli lewym łokciem, dzięki czemu było mi dużo trudniej ją wyprzeć.

BTW - ja znalazłam gdzieś informację, że liście malin hamują biegunki, więc już sama nie wiem, o co tu chodzi :wink:
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    anaa86: Hussy a te Twoje skurcze mają jakąś regularność??? mierzysz w ogóle odstępy między nimi???

Anaa, tak co parę godzin mam. Jak złapią to około 3-4 min trwają,są bolesne. Potem jest cisza i znów to samo.. Tak dokładnie jeszcze nie mierzę,bo są na prawdę nie regularne.Na razie obserwuję.
    Ostatni skurcz dość silny miałam godzinę temu,teraz też ale bardzo słaby.No i czekam :wink: Szczerze powiedziawszy mogłabym już zacząć rodzić :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Pilam to cudo od 36 tygodnia, nie wiem czy pomogla, bo to byl moj pierwszy porod, trwal 4h 40 min, z tego faza parcia 1h10min i bylo bardzo ciezko, bo skurcze parte byly slabe i krotkie.Pomagalo sciskanie brodawek przez mojego meza i przeze mnie oraz glaskanie brzucha przez polozna. Ale od rozwarcia 4cm do 8 cm poszlo ekspresowo, i mocno nie bolalo, tylko ze skakalam na pilce, wisialam na drabinkach, wiec nie wiem czy to zasluga herbaty czy mojej aktywnosci.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Chyba dziś pogonię męża :cool: A co! Też mi się coś należy.Póki mogę to trzeba skorzystać,potem może nie być czasu :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Potem to jest masakra!!! Pierwszy raz to zeby w sciane z bolu!!! przynajmniej u nas. Ale polecam zaraz po zakonczeniu krwawienia globulki Cicatridina, ja dopiero po pologu zastosowalam ( po pierwszym razie !!) i po 10 dniach, za drugim podejsciem bylo duuuzo lepiej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    U mnie (jeśli o poród chodzi) nic nie dało picie tej herbatki.
    Za to biegunkę miałam taką od Bałtyku do Tatr:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorkjenzyc
     permalink
    anula36: to ja sie poddam kilku lewatywkom, chociaz nigdy nie miałam, ale śmiem twierdzić że to pikus przy bólach porodowych

Anula-lewatywa nie jest bolesna-i naprawdę stwierdzam,ze jak najbardziej potrzebna! Owszem-posiedzisz chwilę na kibelku, bedą efekty dźwiękowe itd...ale położne i tak CIę samą zostawią w kiblu,zebys miała komfort-a będą przychodzić i sprawdzać czy wszystko jest ok :) Czy nie mdlejesz itd :D Ale lewatywa nie jest bolesna-nieprzyjemna pod wzgl.psychicznym owszem :D :devil::devil: Ale nie wyobrażam sobie porodu bez wcześniejszej lewatywy-dyskomfort cholerny-bo wtedy nie panujesz nad tym-i przesz cała... a nie będziesz hamować jelit-bo nie będziesz w stanie :devil:
    Ja się Wam nie ujawniałam :))) Ale podczytywalam często forum :D Termin mam na 6 lutego 2012-Będzie Emilka
    Talinka GRATULACJE... ja się boję,ze takiego klocuszka będę mieć... Pierwsze miałam 3740...a lekarz powiedział,ze góra 3200 :D Więc strach się bać co będzie tym razem :D Wiadomo,ze mała ma dużą główkę (Madzia zreszta też miała dużą) i będzie ogólnie duża...:shocked:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Atamala AAAA dziewczyny ja bym chciała się dopisać do listy;) Termin porodu 6.08.2012
    Witajcie jestem tu nowa czy mogę dołączyć jestem w 29t2d ciąży ;) termin na 18.03 chłopiec ;)

1.Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    2. monia31 22.01.2012 (chłopiec)
    3. anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    4. Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    5. kamiis 02.02.2012 (dziewczynka)

6. MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    7. tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    8. Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    9. ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    10. aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    11. lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    12. marta_885 24.02.2012
    13. biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    14. kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    15. The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    16. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    17. Gienia83 18.03.2012 (chlopiec)
    18. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    19. Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    20. illan 24.03.2012 (chłopiec)
    21. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    22. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    23. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    24. Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    25. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    26. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    27. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    28. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    29. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    30. Nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    31. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    32. ifonka84 19.05.2012
    33. Tres 24.05.2012
    34. hydrazine 02.06.2012
    35. Hanny 3.06.2012
    36. norah 13.06.2012
    37. YPolly 20.06.2012
    38. wielgosz 21.06.2012
    39. Łezunia 25.06.2012
    40. Osorya 1.07.2012
    42. mkd 03.07.2012
    43. Mag_dre 06.07.2012
    43. psycho_patka 06.07.2012
    44. sliwson 10.07.2012
    45. nibriana 20.07.2012
    46. P_Madzia 22.07.2012
    47. ufo03 25.07.2012
    48. Kakai 26.07.2012
    49. cho 28.07.2012
    50. atamala 06.08.2012
    51. Mamrotka 13.08.2012
    52. kuleczka_69 14.08.2012
    53. Cobraczek 02.09.2012
    54. Izulka23 14.09.2012
    55. Love_line
    56. xkamilax
    57. dorotka0905
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    jenny1983: globulki Cicatridina,

A co to za cudo???
    -
    Ja na pewno przed pierwszym razem po połogu zapodam sobie jakiś żel nawilżający bezpieczny dla kobiet karmiących (jeśli będę karmić), bo od zawsze miałam problemy z suchością przy zbliżeniach. Możecie coś polecić???
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    To cudo zawiera kwas hialuronowy i chyba piec olejkow m.in drzewo herbaciane,migdalowy. reszty nie pamietam. Swietnie regeneruje blone sluzowa tak bardzo rozciagnieta w trakcie porodu, ogolnie przyspiesz gojenie i regeneracje tkanek. Jest tez masc, mozna stosowac zewnetrznie po nacieciu.
    My probowalismy z zelem, fioletowy Durex 2w1, ale to nic nie dalo. Po kuracji, drugi raz byl bez zelu i bylo lepiej.
    Zawsze mozesz zapytac ginekologa o te globulki i krem, ja zaluje ze tak pozno ich uzylam.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    No właśnie, kiedy można zacząć używać tych globulek? Bo ja słyszałam od położnej, że natychmiast po porodzie, bo wtedy to ma sens, z kolei gin powiedział, że kategorycznie nie dopóki nie ustąpią krwawienia. Więc kiedy??
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Moim zdaniem nie ma sensu tego uzywac dopoki sie krwawi, chocby dlatego ze szybko wszystko wyplynie razem z krwia i nie bedzie dzialania. Moze tez obecnosc wydzieliny w pochwie utrudnia wchlanianie kwasu hialuronowego, to tak na logike.
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    a poza tym natychmiast po porodzie to ja bym tam sobie palcow nie pchala... u mnie byly 4 szwy zewn, i 5 wewnetrznych:// ledwo moglam sie podetrzec, a co dopiero tam paluchy pchac:/
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Myśle, ze jenny mądrze gada :D
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Dziewczyny, trzymajcie kciuki. Jutro usg genetyczne. Trochę się denerwuje ale musi być dobrze :)
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Trzymamy :D

Kurde, wczoraj taki ruch a dziś cisza :P :D
    --
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    witam czy mozecie mi powiedziec czy bete przyrasta odpowiednio???
    w poniedzialek robilam bete byla 30.30 a dzis 75,76 ????
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    odpowiednio :)
    --
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    dziekuje uspokoiłas mnie :)
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    wasze też się tak ruszają hehe ? http://www.youtube.com/watch?v=ImBEgjSwK1k
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Nieźle :P Mój się aż tak nie rusza. W ogole u góry nic nie widać, bo mam łożysko z przodu ;/
    --
  1.  permalink
    kasiakuzniki: tak myślałam że źle się wyraziłam :P 11.01 ;) czyli za tydzień:D:D ale czekam na wieści ile twój skarbek warzy:)

No już mogłam usiąść spokojnie przed komputerem... Jestem po wizycie...
    Maluszek główką do dołu. I... nadal chłopczyk, mam zdjęcie jajeczek. :smile:
    Termin zmienił się z 26 marca na 11 marca ale wiem, że podczas kolejnych wizyt aparatura podaje inny termin.
    Co do wagi to... nic z tego! Podsłyszałam w poczekalni (inne ciężaróweczki) rozmawiały, że w tej przychodni lekarz nie powie nawet orientacyjnie ile maluszek może ważyć. Babka stwierdziła, że... może nie wie jak to zrobić! :shocked::shocked: Wydaje mi się, że to za sprawą sprzętu, który do nowoczesnych nie należy...
    Jeżeli sprzęt nie jest najnowszy to czy jest w ogóle wiarygodny?! Tak się zastanawiam teraz...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KASIA a może to i dobrze, ze nie mówi ? :)
    widzisz, że tu się praktycznie każdej mylą i można się niepotrzebnie stresować :P

Talka miała mieć 3,8 kg córcię a miała ponad 4,4 kg :wink:
    moja miała ważyć ok 4,2 a urodziła się 3,5
    także może lepiej nie wiedzieć ? :D
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: także może lepiej nie wiedzieć ? :D

Wg mnie lepiej nie wiedzieć... Po co się stresować dodatkowo na samą myśl o rodzeniu dużego dziecka?
    Wojtuś przy córce Talki ważył jedynie 4024gr ale szczerze Wam powiem,że w ogóle nie czuje się tego,że rodzi się takie duże dziecko...
    Co się przed porodem nastresowałam to moje a teraz wiem,że to było bez sensu...
    --
  2.  permalink
    Ach, może i racja Teorko... Najważniejsze, żeby maluch się zdrowo rozwijał i, żeby ten sprzęt, który używają w przychodni faktycznie wykazywał stan faktyczny, tzn. pomiary, które nim lekarz wykonuje zgadzały się w rzeczywistości...
    --
  3.  permalink
    Może i kobiecie niepotrzebna wiedza ile dziecko waży, ale lekarz powinien to sprawdzić.
    Ważne jest, żeby monitorować jak dziecko rośnie, bo np hipotrofia zwykle świadczy o komplikacjach, takie dziecko może wymagać wsparcia już po narodzinach.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wiesz co z tego co zauważyłam to w corfamedzie mają takie usg że wagi nie poda.... ale ważne jak tygodniami ma się główka do brzuszka itd ważne że mały rośnie i to jak na drożdżach większy o prawie 2 tyg to nie mały facet:):):)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Ja lewatywy nie miałam i żałuje, nie wiem ile dni pewnie ze 2 nie byłam wcześniej w kibelku i efekt był taki, że masa kałowa bardzo zmniejszyła światło kanału.A potem skończyło się wszystko vacum. Tak więc polecam zadbyać o puste jelita w domu,lewatywkę lub czopek glicerynowy zapewniam, że jest to dużo przyjemniejsze niż mechaniczna ingerencja lekarza w moje sranie na stole... przepraszam za dosadność.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Ja pamiętam, że mnie nawet o zgodę nie pytali co do lewatywy tylko od razu strzelili :)
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Nessie łobuzie wyprzedziłaś mnie :bigsmile:
    -- [url
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    No własnie. USG dzień przed porodem 3800 g, a Hania miala 4220 g.:devil:
    Zresztą nie wiem jaka jest różnica w rodzeniu małych czy dużych dzieci, bo ja tylko duże rodzę.:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Kurcze a ja nie mialam lewatywy, ale 2 dni przed porodem to mnie porzadnie przeczyscilo w domu, wiec podczas porodu moja dupa wyszla z twarza :tongue:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Chciałam jeszcze napisać że byłam wczoraj na gastroskopii. Mój mąż tez miał to badanie i próbował mnie przekonać że napewno będę miała traumę hehe. Faceci z natury chyba są taki delikutaśni. Mój boi się pobierania krwi, a jak mu wkłuwali raz welfron to słyszłam siedząc w poczekalni pacjent nam fiknął (czyli mój mąż zemdlał):shocked:
    No więc jak wyszłam tylko z gabinetu, ten w pełni zdziwiony że ot tak sobie wyszłam na luzie, że nic nie narzekam. Owszem było nieprzyjemnie. Mówię do niego że skoro przeżyłam 2 porody to mi już żadne badanie nie strasznie i że poród to gastroskopia razy 100. Nic już się nie odezwał. Stwierdził że nie ma się ze mną co licytować:devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink

... wiec podczas porodu moja dupa wyszla z twarza

Matko! Ja to zrozumiałam tak, ze Ci odbyt podczas wyparcia twarzy dziecka wypadł...:shocked:

Ta ciazowa inteligencja...:cool:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ja to chcę lewatywe, tyle, ze od jakiegoś czasu załatwiam sie 3 razy dziennie, a dopiero co walczylam z zaparciami...
    ale podczas porodu nie chce sie martwic pelnymi jelitami :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja przy pierwszym porodzie nawet nie byłam pytana o lewatywę. W tym szpitalu (Św. Zofia) nie robi się jej bez wyraźnej prośby rodzącej. Mnie pogoniło nieźle na początku porodu ale i tak nie obyło się bez wpadki w trakcie parcia :shamed:
    Przy następnym porodzie na pewno zadbam o to i pewnie lewatywę zrobię sobie w domu albo ten czopek. Bardzo kiepsko to wspominam :-/

Jaka fajna nowa lista:)) Z numerkami:)))
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Doliczyłam się :wink: Co dwie/dwie i półgodziny mam skurcze. Niedawno brałam prysznic i mnie złapało i trzymało boleśnie znów parę minut.
    -
    Anula, ja to w grubszej sprawie do wc chodzę po kilka razy dziennie.Oczyszczam się na bieżąco :tooth: Najgorzej z siusianiem. Dosłownie co chwilę.. A w nocy po kilka razy się budzę.
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    wielgosz, to sie usmialam, dzieki :):):):):) fajna interpretacja ;))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    _Magda_: a jak mu wkłuwali raz welfron

dlaczego 80 % populacji nie wie, że to się WENFLON nazywa a nie welfron ? :tongue::tongue::devil::devil::devil:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    dlaczego 80 % populacji nie wie, że to się WENFLON nazywa a nie welfron ?

hmmm piszą jak słyszą może dlatego. Ja tak mam bynajmniej:shamed: Miałam przeczucie że coś pokręcę pewnie hehe..
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    No i dlaczego ludzie mylą słowo BYNAJMNIEJ z PRZYNAJMNIEJ...? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hihi, Livia, a o tym to na forum Gazety już cały wątek jest :DDDD
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Dziewczyny czy mogę zadać pytanie?

otóż interesuje mnie ile czasu przed porodem organizm zbiera siły ... tj kobieta śpi regeneruje się itd:)
    jest na to jakas reguła? każda kobieta to ma?

bo mnie dopadło zmęczenie senność od paru dni przesypiam ok.16h :shamed:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.