Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeJan 5th 2012
     permalink
    moja bida ma czkawkę i bardzo jej się to nie podoba....:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    heh teściowej też bym nie prosiła ale mamę mogę wykorzystać:):tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    koce też się pierze ?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gienia, kocyki też.

A ja mam już wszystko kupione, głównie na Allegro, bo najtaniej wyszło jak się kupi u jednego sprzedawcy... I koszule już też kupiłam... Teraz tylko to pranie i prasowanie...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wiesz co można przeprać bo barwione są może bardziej doświadczone jak się obudzą to nam podpowiedzą:D:D:D
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    The_fragile: kupi u jednego sprzedawcy...

a masz jego namiary?? może sobie pooglądam i też skorzystam z jego usług zawsze to sprawdzony:)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    mi w sumie brakuje rzeczy do porodu, musze podjechac do szpitala zapytac sie co zabrac
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    To chyba któraś z dziewczyn na wyprawkach podała jego nick R_p77 - ma sporo takich duperelków, które w sklepie są sporo droższe...
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    dziewczyny, u nas na stronie szpitala jest rozpiska co należało by zabrać ze sobą na poród. Może sprawdzcie, może i Wasze szpitale mają taki pomocnik...
    Kocyki pierzemy też, jak najbardziej:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    The_fragile racja, moje koleżanki kupowały właśnie u tego sprzedawcy...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    u mnie nie ma tej rozpiski... wiem ze wisi na korytarzu w szpitalu.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Na forum też jest plus komentarze i oceny, co było potrzebne, a co nie.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Amazonka: Na forum też jest plus komentarze i oceny, co było potrzebne, a co nie.

wczoraj czytałam watek kompletujemy wyprawkę po przeczytaniu 2stron kłótni mi wystarczyło...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    zaglądam do was mamuśki :) ciężka noc za nami,spałam moze z 2 godziny..mam prawdopodobnie za mało pokarmu i mała głodna :( moze jutro juz w domu bede?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hihi, Gienia, ale jak przez kłótnie przebrniesz to naprawde się przydaje - ja zaczełam czytać od środka jakoś ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Oooo, Talka! Z pokarmem nadrobisz, co Ty! Fajnie, jakby Cię do domku wypuścili, to jednak inne otoczenie...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Talka, trzymam kciuki za to abyscie wyszły jutro.

a jaki krem do pupy? mam z nivei ale mysle nad zakupem sudocremu, co myslicie?
    --
  1.  permalink
    Talka, a ile mała straciła na wadze?
    Bo jeżeli waga jest ok, to pamiętaj, że sam fakt, że dziecko wisi na cycu i za cholerę nie chce się odczepić, może i jest wkurzający, ale o braku pokarmu nie świadczy. Krzyś jak się przyssał kilkanaście minut po porodzie, to pierwszy raz chyba w trzeciej czy czwartej dobie na chwilkę zaczął się odczepiać. A nie musiał być dokarmiany, pokarm był.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no Talka nawał jest w 3 dzień spokojnie mała sobie cycki ureguluje:) moja bratowa tak z tydzień dwa jeszcze dokarmiała a potem cycki się opamiętały:) a wiesz że mała nie jest taka mała to głodna..... fajnie jak będziesz już w domku zawsze to u siebie:)
    -
    matko jaka jest pogoda wieje strasznie buuuuuuu właśnie a mnie głowa w nocy bolała aż ciśnienie o 2 mierzyłam ale miałam ładne!!!!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Gienia - nam położna mówiła, że Sudocrem jest tylko na duże problemy z pupą. A normalnie kupować zielony Linomag albo Alantan.

Kasia, u Ciebie też tak wieje? Tutaj masakra, spać nie mogłam...
    --
  2.  permalink
    gienia83: a jaki krem do pupy? mam z nivei ale mysle nad zakupem sudocremu, co myslicie?

Gienia, zajrzyj na wątek wyprawkowy- tam jest dużo o kosmetykach dla dziecka. Znajdziesz tam potrzebne info.
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Talinka
    no ja pamiętam że pierwsza z Basią była bardzo ciężka. Nie zmrużylam oka, bo mała cierpiała na zatkany nosek. Źle ją odśluzowali. Nie mogła złapać powietrza podczas karmienia.
    POWODZENIA!!!
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    u nas tez wiatrzysko,,,

a co do zakropienia noska po kapieli?
    do oczu pamietam mialam sol fizjologiczna a do noska wode morska... nie wiem czy to nadal praktykowane
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wieje w nocy też wiało ale nie tak jak teraz!!!! masakra
    -
    a woda morska do noska jest nadal praktykowana i sól do oczu tak samo:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gienia - dokładnie tak samo :)

Dobra, dziewczyny zmykam na pół dnia, nie szalejcie tutaj za bardzo ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    boli cholernie jak karmie...jakby mi mala miała sutek urwac..
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    dzieki, ide walkowac temat kompletujemy wyprawke...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    na poranione sutki ja używalam bepanthen i do tego bardzo zimne liscie kapusty podziurkowane:) i dzialalo;D
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ja prałam wszystko co sie dało wyprać dla dziecka i nadal tak robię. Jak sobie pomyślę że bele materiału są rzucane gdzie się da podobnie potem jest ze ścinkami a na koniec z gotową rzeczą - wolę wyprać :) Szybkie pranie w 30st najczęściej - po prostu odświeżenie
    Ja rzadko zakrapiałam nosek, a najrzadziej po kąpieli - już szybciej rano jak był przesuszony po nocy (dzieci jesienno - zimowe łapały się na ogrzewanie) a jeśli już to Merimerem ale jest też inna sól do nosa (woda morska czy jak to tam zwać) różnych firm i zależy od zasobności portfela i gustów
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ojej biedna może nakładki spróbuj.... ja je na pewno wezmę moja kuzynka i bratowa bardzo sobie chwalą ale co osoba to opinia ale spróbować można...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    gienia83: na poranione sutki ja używalam bepanthen i do tego bardzo zimne liscie kapusty podziurkowane:) i dzialalo;D
    liście kapusty to na stany zapalne :) Na sutki bepanthen ale mi ostatnio pomógł Maltan a najlepiej pomaga własny pokarm i wietrzenie - wiem w szpitalu sie nie da ale w domu jak najbardziej
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    oj tam czepiasz sie hehe:) ja stosowałam i juz;pp łudziłam się że to to pomoze:)
    --
    •  
      CommentAuthorgoshek
     permalink
    talka, jak boli to moze niezbyt dobrze ja przystawiasz i malo efektywnie oproznia piers? (= malo efektycznie laktacja sie buja). z pierwszym dzieckiem mialam podobnie na poczatku ze bolalo nawet zdecydowalam sie karmic przez nakkladki!, a z Inka zadnych problemow- sie juz wiedzialo jak ;)
    moze jakas polozna złap niech Ci doradzi.
    i przystawiaj jak najczesciej laktacja powinna sie rozbujac, choc wlasnie zdaje sie k 2-3 doby wystepuje na ogol nawal.
    --
  3.  permalink
    O karmnieniu to ja nic nie napisze....

Ale u mnie tez wieje straaaasznie! A ja musze udac sie z pieskiem na spacerek!!!
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Tak liście kapusty na stany zapalne. Nigdy nie zapomnę tego smrodu, który ciągnął sie za mną jak robiłam okłady.
    Wogóle to źle wszytsko wyszło. Myślałam że po sukcesie karmienia piersią pierwszego dziecka, nie będę miała żadnych problemów. A tymczasem wyszło jak wyszło. Byłam zła na siebie, choć dużo odemnie nie zależalo.
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Talka, to przejdzie :) Nie mówię, że szybko, ale przejdzie :D

Ja pamiętam, że i przy pierwszym i przy drugim prawie wyłam z bólu przy karmieniu. Raz to, że brodawki, mimo iź Synek od razu pięknie umiał ssać, a dwa to to, że macica się wtedy kurczy. I mimo, że kocham te Gluty ponad wszystko to czasem miałam ochotę udusić przy karmieniu za to, ze mnie tak boli.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    TALKA a może Mała źle chwyta sutka ?
    zawołaj położną i niech kuknie czy dobrze łapie bo jak dziecko źle łapie to sutki bolą i zaraz całe poranione się robią :/
    --
  4.  permalink
    Hej dziewczęta, wczoraj nie napisałam jeszcze innych kilku informacji, które usłyszałam na wizycie, m. in. szyjka zamknięta, dług. 4cm. Łożysko z przodu. Zajrzałam do karty ciąży i widzę, że w 20 tc łozysko było na ścianie tylniej, a teraz lekarz określił, że jest z przodu?

Mam pytanie co to oznacza łożysko przodujące? Lekarz nie powiedział, że mam takie tylko, że jest usytuowane z przodu a na podstawie jego pozycji z 20 tc stwierdziłam: ono przoduje wobec tego?!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Nie miałam okazji pogratulowac Talince, także gratuluje z całego serca, czekam na fotkę Paulinki-mojej imienniczki:tongue:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Może chodzi o to że znajduje się na ścianie przedniej brzucha.
    Bo przodujące to takie które leży w okolicach szyjki macicy lub na niej.
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    katarzynah1987: Mam pytanie co to oznacza łożysko przodujące?

ja się nie znam, ale mnie na logikę wychodzi, że przodujące to takie które jest blisko ujścia macicy czyli szyjki. A z przodu to po prostu na przedniej ścianie macicy. Ale może się mylę..
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987:
    Mam pytanie co to oznacza łożysko przodujące? Lekarz nie powiedział, że mam takie tylko, że jest usytuowane z przodu a na podstawie jego pozycji z 20 tc stwierdziłam: ono przoduje wobec tego?!

przodujące to zupełnie coś innego !!
    Ty masz z przodu, podobnie jak 50 % innych kobiet, i nic w tym złego :]
    jedyne co to możesz słabiej ruchy odczuwać i kopniaczki ale to do czasu w sensie, że na początku
    potem jak dziecko duże to kopniaki czuje się normalnie nawet jak łożysko bardzo grube :smile:

i możliwe, że ze ściany tylnej "przeszło" na przednią...
    to się czasami zdarza :)
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Katarzyna na pewno się nie przesłyszałaś? Łożysko przecież nie wędruje po macicy, jak na poporzednich USG było na tylnej ścianie to tak pewnie jest.
    -- [url
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Talinka: boli cholernie jak karmie...jakby mi mala miała sutek urwac..

mnie też kąsała dziąsłami (u mnie to jeszcze był problem, że przez zbyt krótkie wędzidełko nie wysuwała wystarczająco języka..).. miałam rany. Do nawału nie mogłam smarować własnym mlekiem bo było go za mało. Myłam więc szarym mydłem dwa razy dziennie, wietrzyłam i smarowałam maścią bevita. Po 3 dniach ran nie było.
    Ogólnie z czasem jest lepiej. Chociaż mnie pieką brodawki.. - położna powiedziała, że dziecko zbyt długo wisi na piersi i są po prostu zmacerowane..
    --
  5.  permalink
    karinazosia: to tak pewnie jest.

Na pewno nie przesłyszałam się i w kracie mam wyraźnie napisane:

W rubryczce odnośnie USG z 20 tc - łożysko na ścianie tylnej
    W rubryczce odnośnie USG z 30 tc - łożysko na ścianie przedniej.

Nie mogłam się przesłyszeć a nawet jeśli to oznaczałoby też, że i lekarz sie pomylił i źle wpisał...

Dzięki dziewczyny, tak się zastanawiałam co oznacza łożysko przodujące i w moim przypadku skoro wcześniej było z tyły, teraz jest z przodu to wydawało mi się, że to jest to "przodowanie" właśnie...
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Dokładnie tak jak TEORKA pisze,będziesz słabiej odczuwała kopniaki ;)
    Ja miałam odwrotnie pod koniec ciąży z przodu do tyłu poszło.
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    katarzyna ale łożysko na ścianie przedniej a przodujące to co innego
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KARINAZOSIA łożysko może się "przemieszczać" więc to, że Kasia miała z tyłu a teraz ma z przodu jest możliwe :)
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    ja miałam najpierw oba na tylnej ścianie a pod koniec ciąży jedno miałam na przedniej ścianie
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Katarzynah, tak czy siak gdybyś miała łożysko przodujące, to lekarz na pewno by cię poinformował, bo to poważna sprawa i zazwyczaj kończy się cesarką. Trzeba by było zwiększyć kontrolę i chciałby cię na pewno częściej widzieć, a że nic na ten temat nie wspomniał to pewnie jest tak jak Teo pisze i nie ma się o co martwić. Bo rozumiem, że nie skomentował położenia tego łożyska??
    -
    Hussy - jak tam????????
    -
    Ja już 2!!!!!!!! AAAAAAAAAAaaaaaaaaa!!!!!!!!:shocked::shocked: ale zmartwię Was, ja się zapewne nie rozpakuję z zaskoczenia :tongue::tongue: Chyba poblokuję Wam na dłużej tą listę jak się już Hussy rozpakuje, bo nic a nic mnie nie zbiera:cool::cool:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.