Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeJan 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Osorya: ?Ja mam w planach w 18 tc.To dobry czas?

robi się od ok.22tyg chyba do 30ego moge sie mylic
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    gienia83: robi się od ok.22tyg chyba do 30ego moge sie mylic

mnie robili na usg genetycznym w 21tygodniu... 20+1 :) 3 dni temu :)
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
    • CommentTimeJan 5th 2012
     permalink
    Kurczę to już sama nie wiem.Siostra poradziła mi pomiędzy 17-19tc,bo dzidziuś jest na tyle mały żeby dojrzeć go w całości i na tyle duży,żeby go pomierzyć czy coś co tam się robi (nie wiem co-to moja pierwsza ciąża,wszystkiego dopiero się uczę). Są tu może dziewczyny które chodziły (chodzą) na wizyty do Tychów do Pani dr.Izabeli Sirko?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Osorya ale w pozniejszych tygodniach dostrzec mozna wiele innych rzeczy :) perkaty nosek itd:):) ja robilam w poprzedniej ciazy w 29 i 3dni a teraz nie robilismy i raczej nie zrobimy... ja bym chciala ale sa inne wydatki.
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Osorya: Kiedy robiłyście (jeżeli robiłyście) USG 3D?

ja miałam na wszystkich prenatalnych w 12tc, 22tc i 31tc, bo na sprzęcie w mojej klinice wystarczyło tylko przełączyć jeden guzik, więc po dokładnych badaniach w 2d gin zawsze włączał na chwilę 4D dla nacieszenia naszych oczu :wink:
    --
  1.  permalink
    Osorya: Siostra poradziła mi pomiędzy 17-19tc,bo dzidziuś jest na tyle mały żeby dojrzeć go w całości

ja mialam polowkowe w 21 tyg:)) ten specjalista u ktorego bylam w 13tc po wykryciu powiekszonego pecherza mowil ze najlepiej jest robi w 20tc bo wtedy najbardziej mozna zbadac przeziornosc karkowa:))
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    anaa86: ja miałam na wszystkich prenatalnych w 12tc, 22tc i 31tc, bo na sprzęcie w mojej klinice wystarczyło tylko przełączyć jeden guzik, więc po dokładnych badaniach w 2d gin zawsze włączał na chwilę 4D dla nacieszenia naszych oczu

Zazdroszczę.Ja chodzę prywatnie,ginka nie poinformowała mnie,że pierwsze badania prenatalne robi się pomiędzy 11-14 tc (dowiedziałam się od Teorki w 2 dni przed rozpoczęciem 14tc)...Ech.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Osorya nie przejmuj się Kochana:*
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    a mnie się wydawało że przezierność karkową to się bada między 11 a 13 tc.
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Dzięki Kakai;) Już się z tym pogodziłam,że mi to przepadło.Ale swoje ginka usłyszy teraz na wizycie:devil: Płacę niemało więc chciałabym być informowana co i jak,kiedy itd.Gdybym wiedziała,że tak to będzie nie wiem czy nie zdecydowałabym się jednak chodzić na NFZ.
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Osorya: ginka nie poinformowała mnie,że pierwsze badania prenatalne robi się pomiędzy 11-14 tc

no co ty... ale nie przejmuj się to są tylko takie orientacyjne widełki, kiedy te badania wychodzą najbardziej miarodajne i wiarygodne, ale jeśli miałoby coś wyjść to i tak by wyszło w kolejnych badaniach.

mkd: a mnie się wydawało że przezierność karkową to się bada między 11 a 13 t

... noo... właśnie wtedy robi się tą przezierność pierwszy raz
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Osorya: Gdybym wiedziała,że tak to będzie nie wiem czy nie zdecydowałabym się jednak chodzić na NFZ.

u nas żeby dostać się na NFZ graniczy z cudem, zaciążyłam w czerwcu i mąż miał mnie zarejestrować na pierwsza wizytę na NFZ to kobieta powiedziała że może mnie zapisać ale na czerwiec 2012 hahaha to ją wyśmiał że jak ona sobie to wyobraza, ze ja nie słonica i ciąży tak długo nosiła nie będę, i chodzę prywatnie....
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    nessie: w poniedzialek jade do Pl wiec pewnie bez lozeczka i wozka nie wrocimy :)

Nessie - jak mozesz, to kup u siebie wozek, bo jakby co, to bedziesz wozic na naprawe do Polski? Taka rada od emigrantki, ja tez kupilam w PL ale pomyslalam o tym dopiero, jak kolezanka swoj wozek w naprawie miala, ze mogloby sie cos popsuc u nas rowniez ;) Bylo jednak ok - na szczescie, bo bylby klopot.
    --
  2.  permalink
    mkd: a mnie się wydawało że przezierność karkową to się bada między 11 a 13 tc.

taaak bada sie wtedy, ale na polowkowym tez to sprawdzaja:) w moim przypadku w podejrzeniu wady gen bylo to wazne by sprawdzic ta przeziornosc w odpowiednim czasi i wlasnie lekarz mowil ze 20tc jest najlepszy:))) nie twierdze ze kazdy z lekarzy uwaza tak samo ja dostosowalam sie do tego co mi kazali i mowili:)) mialam polowkowe 2 razy robione:)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ewelinda29: mialam polowkowe 2 razy robione:)

ja też :bigsmile: w 18 i w 22 u różnych lekarzy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    YPolly: Nessie - jak mozesz, to kup u siebie wozek,

no niestety wozka na ktory padl moj wybor nie dostane we wloszech ... a chyba juz na inny nie zamienie... mam nadzieje, ze nie padnie wlasnie na mnie borykanie sie z jego usterkami ... jestem optymistka...
    wogole mamy po znajomej drugi wozek wiec jakby sie cos dzialo to mozemy pouzywac tego zastepczego :)
    Dzieki za rade YPolly :)
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Kiedy zaczęłyście cokolwiek kupować dla swoich maluchów?Bo kurczę mnie już tak korci,żeby coś kupić!
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    no tak w PL wozkow do wyboru do koloru...tez mam polski jeszcze po Miniku...kolezanka tez nim troche pojezdzila...spisal sie jak zaden inny kiedy Minik byl w gipsie po pachy (nie musielismy wypozyczac szpitalnego)...i nadal jest w dobrej kondycji...postanowilismy wiec ze dopoki dzidzia bedzie malenka to bedziemy uzywac tego w wersji gondola...pozniej zainwestujemy w jakas lepsza spacerowke :))
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    psycho_patka ale przecież w UK wózki są super i to lepsze niż w PL i w przystępniejszych cenach :)
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    aborta zalezy od gustu...:) ciezko tez znalesc wozek z odpowiednio duza gondola...o kolach juz nie wspominam...a te z duzymi i pompowanymi wcale tanie nie sa....wydaje mi sie ze w PL jednak wybor znacznie wiekszy...i ciekawszy :))
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Nie wiem ja to się napatrzeć na wózki nie mogę tu w UK :) i szczerze to i tak tu jeździ najwięcej tych co w Polsce widziałam u koleżanek i kuzynek czy Jane, Quinny, emmaljunga, jest też trochę takich co pierwszy raz tu widziałam czyli mamas and papas, silver cross, i jeszcze jeden ale ten to nie wiem co za marka :) Pewnie, że zależy od gustu ale np ostatnio kolezanka w UK kupiła wózek i zabrała do PL bo w PL był droższy o ponad 1,5 tys zł przy okazji obkupiła malucha w nexcie i primarku :d
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
  3.  permalink
    no tak zawsze trawa wydaje nam sie bardziej zielona po drugiej stronie plotu :))) i rzeczywiscie akcesoria duzych i znanych firm czesciej mozna nabyc tutaj taniej....a ciuszki dzieckowe to juz napewno...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    ja miałam na wszystkich prenatalnych w 12tc, 22tc i 31tc, bo na sprzęcie w mojej klinice wystarczyło tylko przełączyć jeden guzik, więc po dokładnych badaniach w 2d gin zawsze włączał na chwilę 4D dla nacieszenia naszych oczu :wink:

Prowadziłam ciążę prywatnie i też tak miałam. Najfajniejsze zdjęcia 3D mam z usg w 13tc bo widać całego maluszka. Potem było widać tylko buźkę i to nie jakoś super.
    Wrzucam Wam do porównania fotki USG z 13 i 21tc

--
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ojej... Sorki, że takie duże...:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    psycho_patka: no tak zawsze trawa wydaje nam sie bardziej zielona po drugiej stronie plotu :))) i rzeczywiscie akcesoria duzych i znanych firm czesciej mozna nabyc tutaj taniej....a ciuszki dzieckowe to juz napewno...

Pewnie masz rację :) A co do akcesoriów wczoraj będąc w aptece po antybiotyk odkryłam bepanthen który zawsze słyszałam, że jest na sutki a zrobiłam wielkie oczy bo było napisane że jest do pupy niemowląt hmmm wytłumaczy mi ktoś ? Sorki za głupie pytanie ale chodzi mi to po głowie
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Osorya: Kiedy zaczęłyście cokolwiek kupować dla swoich maluchów?Bo kurczę mnie już tak korci,żeby coś kupić!

Ja ciuszki zaczęłam kupować dopiero dwa miesiące temu, chciałam uniknąć podwyżki VAT. Dzisiaj przyszła ostatnia paczka z ostatnimi brakującymi mi ciuszkami, więc mam nadzieję, że ubranka to temat zamknięty. Jednak dopiero teraz zaczęłam rozglądać się za wózkami, łóżeczkami o drobniejszych sprzętach nawet nie wspominam. Jesteśmy w trakcie remontu pokoiku dla małej, właściwie to sam początek robót i chodzi o to, że kompletnie nie mamy gdzie trzymać większych rzeczy. Dopiero po skończonym remoncie zrobimy większe zakupy, obym zdążyła :wink:
    Nie ukrywam, że czasami mam wrażenie, że igram z czasem, nigdy nic nie wiadomo. Gdybym miała gdzie trzymać łóżeczko i wózek to bym je już dawno kupiła :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    a ja od samego początku jakoś kupowałam ;) to silniejsze ode mnie :)
    wózek to w 3msc chyba juz mieliśmy ;)

no i mi się znowu zasneło na 40min masakra;D co za dzień
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja wózek kupiłam na tydzień przed porodem:P
    Z kupnem ubranek ruszyłam tak w 20tc jak już znałam płeć.
    Pokoik był gotowy dopiero w 37tc.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    każdy kupuje kiedy chce :) nie ma na to reguly :)
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    Jestem po badaniu obciążenia glukozą, nastawiłam się na jakiś horror nie było źle :) po prostu wypiłam szklankę rozpuszczonego w wodzie lukru z pączków :P
    Wyniki: glukoza na czczo: 74 mg/dl (norma 74-106), glukoza po 2 godzinach (i po wypiciu 75g glukozy): 122 mg/dl (norma do 140) czyli cukrzycy ciążowej nie mam :D uff...
    --
  4.  permalink
    no mnie tez juz kusi zeby kupic cokolwiek...tyle ze kolezanka do mnie dzwonila z zapytaniem czy nie przyjelabym w spadku ubran po jej maluszkach (ma chlopczyka i dziewczynke)...bo zal jej wyrzucic a w sprzedawanie nie chce jej sie bawic....ma tego ponoc cala torbe z ikei taka niebieska :) wiec czekam z niecierpliwoscia na dzien kiedy znajdzie chwile i mi to podrzuci...wtedy poprzegladam i dokupie tylko czego bedzie brakowac...ale nie wczesniej pewnie niz po 15 lutego...o ile uda nam sie poznac plec...:))
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    każdy kupuje kiedy chce :) nie ma na to reguly :)

No pewnie. Mi by po prostu wózek, łóżeczko itp zawalało miejsca gdybym kupiła wcześniej. Do tego na 3 mies przed moim porodem robiliśmy remont i kupowanie było bez sensu.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Patka jesteś prawie na tym samym etapie ciąży co ja:)
    Myślę, że do 15 lutego powinnyśmy już znać płeć:)
    Ja w pierwszej ciąży miałam taki sam termin porodu co teraz i o tym, że będzie syn dowiedziałam się 1.02.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    sliwson sliczne te zdjecia z usg:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    gilese: 122 mg/dl (norma do 140) czyli cukrzycy ciążowej nie mam :D

Nie chcę Cię martwić ale to są stare normy od paru miesięcy obowiązuje nowa norma do 120 mg/dl. Teraz wszystko zależy od Twojego gina prowadzącego, czy już o tym wie czy jeszcze nie. Jestem też świeżo po wizycie w poradni diabetologiczne dla ciężarnych i tam już pracują na nowych normach, cukier musi być poniżej 120.
    W sumie to nie wiem czemu jednego dnia zmieniają normy i raptem wszystko jest OK a drugiego wg. nowych już można mieć cukrzycę.
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
     permalink
    Witam wszystkie przyszłe mamusie, wątek śledzę od dawna a dziś, po USG genetycznym, które trochę mnie uspokoiło odważylam się ujawnić:) termin mam na 17 lipca i chętnie znajdę się na liście:)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    JULITA1610: na nowych normach, cukier musi być poniżej 120.

ja robilam 3 mc temu i mialam 131 chyba, i nie maialam cukrzycy, a dzis juz bym miala?? :shocked: to lipa... :confused: a moze mam?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    teorka: ja miałam pod koniec 118 cm

Kurka, pod koniec? Ja już teraz mam 115...

Kobiety, ale żeście od rana natrzaskały!

P_Madzia - gratulacje!!!

Myszerej - no własnie to Ty polecałaś tego sprzedawcę - jak dla mnie bomba :)

Sliwson - baaardzo dobrze przygadałaś!

Hussy - my własnie na szkole rodzenia mieliśmy o tych skurczach. Położna nam mówiła, żeby jechac do szpitala jak skurcze są co 5 minut i trwają ok. minuty. A te skurcze co godzinę/dwie potrafią trwać kilka dni, nawet tygodni...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    nie piszcie tak dużo, ja jadę obżerać się tortem, przywieźć wam?:P
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gienia - ja bym wcięła, ale nie mam miejsca ;))) Zjadłam całą bagietkę, ale wstyd...
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Hussy
    wiem ze się denerwujesz że "przegapisz" ten moment ze sie zaczyna.
    Ja w pierwszej ciązy miałam od 37 tc skurcze takie jak ty opisujesz. Panikowałam i chyba z 3 razy byłam na IP. W drugiej ciąży tez panikowałam (zapomnialam chyba jak to było) i byłam 2 razy na IP a za 3 razem kiedy mnie wzielo na ostro, zaczełam sobie przypominać. Sama do siebie mowiłam: jak mogłam sie tak mylić, teraz to na 100 % rodzę. Do trzech razy sztuka jak to mowią hehe
    --
    •  
      CommentAuthortusia1984
     permalink
    Dziewczyny, bierzecie pod koniec olej z wiesiołka, ponoć jest lepszy od tej herbaty z liści malin??? Jeśli tak to w jakich dawkach???
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Hussy - nie przejmuj się tym czopem, zobaczysz że będzie go jeszcze więcej i podbarwiony krwią. U mnie jak się zaczeło to wychodził czop przy co którymś skurczu i aż zapytałam położnej czy to ok bo wszedzie pisza, ze to taka kulka 1-2cm a u mnie było tego masa!
    Głowa do góry, licz skurcze i oby to było to!
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    bepanten jest dobry na sutki, na pupkę też chociaż jak dla mnie za gęsty do tyłeczka, dobry jest też na gojący się tatuaż;)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    anula36: ja robilam 3 mc temu i mialam 131 chyba, i nie maialam cukrzycy, a dzis juz bym miala?? to lipa... a moze mam?

no własnie też i o tym pisałam, że jednego dnia jest OK a drugiego można być podciągniętym pod cukrzycę bo ktoś zmienił normy. Sama żałuję tej zmiany bo dużo łatwiej pilnować diety do 140 niż 120, teraz byle co zjem i już aktualną normę przekraczam a wg starej było by OK.

Z drugiej strony pamiętam jak mąż zrobił badanie nasienia i ruchliwość wyszła poniżej normy (mój ówczesny gin stwierdził, że tylko IV z takimi wynikami) a tu za jakieś trzy miesiąca weszły nowe wytyczne, zmieniły się normy i raptem okazało się, że jednak wszystko OK z chłopakami :bigsmile: A największy dowód na to właśnie mnie kopie koło żebra :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Na razie znów cisza :sad: Glutów pełno.. Co wizytę w wc widzę,że są.. Co z tego? Już myślałam,że to TO,a tu dupa..
    -
    Magda,w sumie to Ci powiem,że się nie martwię.I tym bardziej nie panikuję. Wkurzyłam się trochę,bo od ok. czterech godzin głucha cisza :confused: I latam po schodach,piorę,sprzątam i NIC..
    The_fragile: Położna nam mówiła, żeby jechac do szpitala jak skurcze są co 5 minut i trwają ok. minuty

Fragile, no właśnie i wtedy się wybiorę,bo teraz nie ma sensu :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorCherry_Lady
     permalink
    1. Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    2. anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    3. Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    4. kamiis 02.02.2012
    5. MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)

6. tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    7. Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    8. ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    9. aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    10. lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    11. marta_885 24.02.2012
    12. biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    13. kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    14. The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    15. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    16. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    17. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    18. Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    19. illan 24.03.2012 (chłopiec)
    20. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    21. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    22. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    23. Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    24. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    25. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    26. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    27. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    28. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    29. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    30. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    31. ifonka84 19.05.2012
    32. Tres 24.05.2012
    33. hydrazine 02.06.2012
    34. Hanny 3.06.2012
    35. norah 13.06.2012
    36. YPolly 20.06.2012
    37. wielgosz 21.06.2012
    38. Łezunia 25.06.2012
    39. Osorya 1.07.2012
    40. mkd 03.07.2012
    41. Mag_dre 06.07.2012
    42. psycho_patka 06.07.2012
    43. sliwson 10.07.2012
    44. marylove 17.07.2012
    45. nibriana 20.07.2012
    46. P_Madzia 22.07.2012
    47. ufo03 25.07.2012
    48. Kakai 26.07.2012
    49. cho 28.07.2012
    50. atamala 06.08.2012
    51. Mamrotka 13.08.2012
    52. kuleczka_69 14.08.2012
    53. Cobraczek 02.09.2012
    54. Izulka23 14.09.2012
    55. Love_line
    56. xkamilax
    57. dorotka0905

marylove - proszę :)
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Hussy - a to może być cisza przed burzą, bo dziecko często tuż przed porodem bardzo się wycisza i nawet bywa to niepokojące. A dziecko zbiera po prostu siły na wielki wysiłek, takżeeee....
    No i te gluty!!! a jakiego są dokładnie koloru???
    Bądź czujna kochana!!
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Anaa, Ty już na 2 wskoczyłaś ?? :shocked: Aaaaaa... Kiedy ? :bigsmile: Depczesz mi po piętach :wink::wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.