Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeJan 11th 2012
     permalink
    mnie ta dolegliwość jeszcze nie spotkała...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no mi tak od 29tyg zaczęły najpierw drętwieć a teraz to już wszystko
    -
    no to trzymam kciuki za wizytę dzidzia donoszona to już pipkę męczyć może:)
    -
    ja też dziś mam wizytę i nie mogę się doczekać aż zobaczę małą no i ile waży ta moja głodomorra:)
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Ja też dziś wizyta;) Możliwe jest żebym czuła już takie baardzo delikatne ruchy?Jak leżę to coś czuję!Bez kitu!I na pewno to nie jelita...kurde,nakręcam się:p Wg.OM byłby to już 16tydz i 6 dzień;D
    Dziewczyny jak wy macie ustawione suwczki?Wg.OM czy USG?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 11th 2012 zmieniony
     permalink
    OSORYA ja miałam łożysko z przodu [co miało mi wytłumiać ruchy i miałam poczuć później...] a pierwsze bąbelki poczułam w 17t4d od OM....
    i też wiedziałam, że to nie jelita tylko dziecko !
    wg mnie jak kobieta czuje, że to TO to znaczy, że to TO :smile:

a czemu suwak masz wg USG a nie wg OM ?
    zawsze wiek ciąży liczymy wg ostatniej miesiączki więc ja bym zmieniła bo masz teraz przekłamanie lekkie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Teorka-wiesz,nie wiem ustawiłam tak żeby wiedzieć dokładnie ile ma mój maluch;p Ale to się może pewnie jeszcze wyrównać z OM,prawda?No i datę porodu podałam z USG (nie wiedziałam jak podajecie;p ) Wg.OM mam na 22.06.2012.
    Zaraz zmienię suwaczek:))
    Czyli mogę czuć swoje maleństwo!;D Nie wkręcam sobie;p Bo już myślałam,że na głowę mi pada przez tą ciążę;]
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    wy też tak macie, że śpicie w ciągu dnia?

wczoraj zasnęłam ok.12 i wstałam chwilę przed 16

dziś poszłam spać ok.1 wstałam o 8 i teraz chyba zmierzę ku drzemce.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    OSORYA termin z USG mi się zmieniał pińcet razy w całej ciąży :P
    więc to bez sensu sie nim sugerować :smile:
    masz termin wg OM i tego się trzymaj
    no chyba, że wiesz że owulację miałaś baaaaaaaaaaardzo późno na przykład [3 tygodnie po OM] ale jak miałaś w miarę "normalnie" to trzymaj się terminu wg miesiączki :smile:

i tak, możliwe że czujesz dzieciątko :)
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Witam...
    Ja z rana już po wizycie u lekarza
    hmmm wizyta jako tako
    1. Dzidzia dobrze się rozwija :D - z tego jestem zadowolona
    2. Przez święta, w ciągu 3 tygodniu przytyłam 100 gram - z 81,1 do 81,2 kg (tutaj to narzeczony mnie zabije chociaż nie, wystawię brzuszek i mu powiem że nie ma na mnie krzyczeć)
    3. Zero seksu, pieszczot i itd, miałam w zeszłym tygodniu takie dwa skurcze i lekarz mi powiedział że zero seksu i postraszył mnie że wyląduję w szpitalu z przedwczesnym porodem :( więc mam się wstrzymać
    4. Koniec z kijkami - ehhh ale z psem i tak będę wychodzić, bo umrę z nudów w tym domu, oczywiście powiedział że to że on pozwolił w 8 tygodniu to nie znaczy że nie może cofnąć pozwolenia :P
    5. Odpoczynek, odpoczynek i odpoczynek
    6. Powiedział że jak się to powtórzy incydent ze skurczami to mam wziąść NO-SPE - a odkąd jestem w ciąży nie wzięłam poza kwasem foliowym i witaminkami żadnych leków
    --
  1.  permalink
    ODPOCZYWAJ Kochana ile się da bo jak bedzie juz dzidzia z WaMI tego czasu na odpoczynek bedziesz miała bardzo mało:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Dziewuszki, wiecie co mogę zrobic, aby nie mieć kurczu nóg- dzisiaj w nocy myślalam, że zwariuję, a w pewnym momencie to nawet obie na raz wzięło :cry: Nic nie pomagało, żadne sposoby, po których wcześniej ekspresowo mijało :devil::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Dobra,tego się będę trzymać;D Czy można prosić panią od listy o zmianę mojej daty porodu?:) 22.06.2012 wg OM.A ja byłam przekonana,że podawałam dobrze;p Blondynka:)
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Mag dre ja mam kurcze nóg nawet bez ciąży.Pomagał ciepły okład np.słoik z gorącą wodą pod łydkę,kolano,udo-tam gdzie bolało i grzać.Mi zawsze pomaga.Lub masaż.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mag_dre: Dziewuszki, wiecie co mogę zrobic, aby nie mieć kurczu nóg- dzisiaj w nocy myślalam, że zwariuję, a w pewnym momencie to nawet obie na raz wzięło :cry: Nic nie pomagało, żadne sposoby, po których wcześniej ekspresowo mijało :devil::cry:

ja cała ciążę miałam skurcze łydek jak zapomniałam o magnezie rano..
    jak go brałam to był spokój :)
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    leneczka dzięki a i tak beczę jak głupia :(
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    dzien dobry wszystkim:))
    ja po nocy pol na pol:(( znow spac niee moglam:))

anula trzymam kciuki za wizyte:))

kasia przewaznie jestem w stanie pokazac palcem gdzie jest twardy i tez jednak mysle ze to Jasiek tak sie uklada:))
    --
  2.  permalink
    No czemu płaczesz???przeciez dzidziusiem jest wszystko ok!!!Ja cała ciążę Kochana przeleżałam co wyszłam do domu to wracałam do szpitala...głowa do góry najwazniejsze,że dzidziuś się bardzo dobrze miewa:)
    -- ,
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Lezunia nie placz taj jak mowi leneczka przeciez z dzidzia wszystko ok wiec spokojnie ja pierwsze 3 miesiace jak kloda przelezalam to w domu to w szpitalu....dasz rade wszystko zniesc dla tego cudu tylko nie denerwuj sie poki nic zlego sie nie dzieje...stosuj sie do zalecen gina i bedzie dobrze:)
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    leneczka dzięki jestem szczęśliwa że dzidziuś dobrze się rozwija, mam wyrzuty sumienia że tak mało przytyłam ehhh kiedyś bym się śmiała z tego a teraz szkoda gadać (ale mnie mdli na słodkie, nie piję napoi słodzonych, a i też za bardzo głodna nie jestem a no i te moje kochane kijki - bez nich popadam w depresję i apatię ale będę musiała sobie jakoś bez nich poradzić), no dobrze że mu powiedziałam o swoich dolegliwościach, na kijkach nic mi sie nie dzieje ale on profilaktycznie zabronił ehhhh.
    PS. jestem jedyną ciężarną którą prowadzi, on jakoś się boi prowadzić ciąże... pani z rejestracji jest zdziwiona że wogóle się zgodził na prowadzenie :D
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Dziewuszki, wiecie co mogę zrobic, aby nie mieć kurczu nóg- dzisiaj w nocy myślalam, że zwariuję, a w pewnym momencie to nawet obie na raz wzięło :cry: Nic nie pomagało, żadne sposoby, po których wcześniej ekspresowo mijało :devil::cry:

Magnez łykaj. Powinno pomóc.
    Możesz też kupić taką chłodzącą maść na zmęczone nogi w aptece i delikatnie sobie masować przed snem.
    Mi strasznie pod koniec 1 ciąży drętwiały łydki... Najczęściej w nocy. Koszmarne to było. Trochę pomagała też ciepłą kąpiel przed snem.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ewelinda29: i tez jednak mysle ze to Jasiek tak sie uklada:))

pewnie tak jest:) jak by się macica stawiała to całość a nie na dole to na górze to z boku:D
    -
    a co do wieku ciązy to najlepiej OM ja miałam normalnie owu 14dc a dzidzia jest przeważnie do 2tyg większa to już bym była w 34tyg więc tym to się nie ma co sugerować:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Łezunia super, że Maluch się dobrze rozwija! Odpoczywaj ile się da!
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    no ja tam na OM nie mogę patrzeć tylko na wiek ciąży wg USG i na swój wykres :) lekarz zawsze się dziwi hihihi no co ok. 70 dc - owulacja :D jakbym patrzyłam na OM to bym była już w 24 tygodniu ciąży coś koło tego :P
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Osorya ja pierwsze ruchy, w pierwszej ciąży poczułam w 18tc. Także to możliwe:)

W tej ciąży już w 14tc wydawało mi się, że coś tam czuję leżąc na brzuchu ale to się nie powtórzyło póki co więc zwalam na bąki i czekam dalej:P
    --
  3.  permalink
    ŁEZUNIA dla dobra dziecka trzeba zrezygnowac z naszych przyzwyczajeń i przyjemności...a co wagi to nie przejmuj sie tak bardzo skoro dzidzia się rozwija prawidłowo to wszystko ok.Napewno jeszcze przytyjesz-ciesz się,że tak dużo nie masz na wadze bo ja miałam 27kg na +:)a Ty ur i bedziesz miała figurę laseczki:)i widzisz ile pozytywów:)glówka do góry:)
    -- ,
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Kasia- ja równiez narzekam na puchniecie dloni. Nawet tak stopy mi nie puchna jak ręce. w prawej to prawie nie mam czucia. jak pisze na klawiaturze to kciukiem i malutkim paluszkiem.
    Co do skurczy łydek - mi przytrafiły sie tylko dwa razy w nocy- od tamatej pory biore magnez forte i jest spokój.

Co do niepokoju o tycie- ja chcałabym juz nie tyc- juz jestem 19 kg na plusie i normalnie w ostatnim czasie jak staje na wage to co 7 dni przynajmniej kilo wiecej. ale mam nadzieje ze to w wiekszości woda.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    U mnie między terminem z OM a tym z USG na początku było 10 dni różnicy. Teraz po USG genetycznym było 5 dni różnicy więc Dzidziuś goni:)
    W każdym razie w kartę ciąży mam wpisany termin z OM więc tego się trzymam.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Łezunia: no ja tam na OM nie mogę patrzeć tylko na wiek ciąży wg USG i na swój wykres :) lekarz zawsze się dziwi hihihi no co ok. 70 dc - owulacja :D jakbym patrzyłam na OM to bym była już w 24 tygodniu ciąży coś koło tego :P

no dlatego napisałam, ze w takich przypadkach nie sugerujemy się OM bo to bez sensu :smile:

ale jak owulacja jest tak do 20 d.c to termin wg OM jest ok :smile:

ŁEZUNIA martwisz się , ze mało przybierasz ? :shocked:
    przestań babo głupoty gadać !!
    i zapewniam Cie, że nie chciałabyś tyć tak jak ja [ na Twoim etapie miałam już 10 kg na plusie a w sumie 23 :neutral::neutral::neutral: ]
    także dziękuj Bozi, że taka łaskawa wobec Ciebie :wink:
    a Maluszek i tak wszystko ma co niezbędne do prawidłowego wzrostu
    o to się nie bój :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ewer: Kasia- ja równiez narzekam na puchniecie dloni. Nawet tak stopy mi nie puchna jak ręce. w prawej to prawie nie mam czucia. jak pisze na klawiaturze to kciukiem i malutkim paluszkiem.

właśnie mam dokładnie to samo!!!! i z wagą też!!!!!! już 15kg+ masakra a chciała do końca 10 przytyć:devil::devil:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    dzięki dziewczyny za słowa pocieszenia, no cóż zobaczymy co powie narzeczony :P jak ostatnio mama u mnie była to pytała się co bym zjadła a ja na to że nic, ona by mnie odfutrowała - ona ze mną przytyła 23 kg, z bratem tylko 9 kg ale nie zrzuciła wszystkiego tego co przytyła ze mną, teraz ma ciągle wagę od urodzenia brata...
    dobra co do jedzenia to pora na śniadanie, bo ja dzisiaj na jabłku i jednej kromce (kromka zjedzona o piątej) :( a już po 10-tej...

ps. lekarz jeszcze mi powiedział że zaparcia też nie są dobre, ja tylko z kijkami nie mam problemów z zaparciami, przychodzę z kijków i siadam na ubikacji... nawet przed ciążą miałam problemy z zaparciami :/ chciałabym mieć taką przemianę materii jak ma narzeczony :P
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Lezunia, a ile ty masz wzrostu jesli moge spytac? Bo jesli mialas lekka nadwage przed ciaza, to to normalne i wskazane mniej przytyc w czasie ciazy, a zwykle to w drugiej polowie sie zaczyna tyc. Ja jestem na podobnym etapie co ty i mam 79 kg (i 183 cm wzrostu). A co do skurczy to sie nie martw i nie stresuj za duzo, bedzie dobrze. Mi tez sie spina ostatnio i magnez biore, a w pierwszej ciazy bralam jeszcze fenoterol, ale to na pozniejszym etapie. Najbardziej mi sie spina podczas lezenia na wznak, wiec teraz juz tylko na boku, az uszy bola.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    mag dre - ja łykam magnez rano i wieczorem, najpierw brałam tylko rano, ale skurcze byly dalej, no wiec zaczęłam rano i wieczorem, i kiedys jak zapomnialam wieczorem od razu mialam skurcze - więc to jest to u mnie na pewno
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Łezunia: no cóż zobaczymy co powie narzeczony :P

a coż on Ci może powiedzieć na temat przybierania w ciąży ? :tongue::tongue::wink::wink::wink::wink::wink::wink::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    dziewczyny, nie jestem w stanie przebrnąć przez to, czego naprodukowałyście od wczoraj (4 strony), ale rzuciła mi się w oczy dyskusja na temat zgagi. Znam niezły sposób na tę cholerę . Trzeba pogryźć i żuć przez kilka minut ziarenka suchej(surowej) kaszy gryczanej. Zazwyczaj pomaga.
    --
  4.  permalink
    Łezunia: mam wyrzuty sumienia że tak mało przytyłam

Ja do 20 tc schudlam 4 kg. Teraz jestem 3,5 na plusie a z dzidzia wszystko dobrze. Nie martw sie waga!!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    na zaparcia po raz kolejny polecę ColonC + dodatkowo nasiona babki płesznika
    dużo wody, soki bez cukru, najlepiej samemu zrobić, otręby owsiane do mleczka lub jogurtu, jabłka i jeszcze raz jabłka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    łezunia - bo nie mogę znaleźć, doczytac a co za tym idzie zrozumieć:
    jakie miałas BMI przed ciążą? ile ważyłaś? ile masz wzrostu? ile przytyłaś?
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    kurde... to ja to znowu dziwoląg jestem... Zadnego puchnięcia póki co nie zanotowałam, ale za to mam bardziej żylaste dłonie i stopy niż kiedykolwiek. Wyglądam jak strongmen... tak mi żyły wyłażą...
    -
    Anulllaaa!!! chyba kolejna prześcignie mnie i Hussy!!! ale ja się z tym liczę, że sobie tu z Wami dłuuuugo posiedzę, a w międzyczasie jeszcze kilka z was przywita maluszka wcześniej ode mnie:wink::wink:
    -
    Kasia nie zapomnij zapytać o to puchnięcie dzisiaj na wizycie!
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    anaa86: Kasia nie zapomnij zapytać o to puchnięcie dzisiaj na wizycie!

mam na liście:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    anaa86: chyba kolejna prześcignie mnie i Hussy!!!

nie zamierzam :bigsmile: poczekam na ciebie :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    wiecie nie wiem ile ważyłam przed ciążą - bardzo schudłam przez ostatni rok a nie chciałam wiedzieć ile ale tak koło 79 przy 174 cm wiem że miałam nadwagę (schudłam z 15 kg jak nie więcej wiem po spodniach :P myślałam że w ciąży będę miała efekt jo jo) mam taki rozrzut w szafie że masakra, ale chciałam tak przytyć w ciągu świąt gdzie sobie pozwoliłam pojeść nawet mojego ukochanego serniczka kilogram a tu prawie nic zero, narzeczony nawet twierdzi że chudnę, też mi się tak wydaje że w niektórych miejscach chudnę a brzusio troszkę rośnie...
    anula ja tylko na jabłkach jadę hihhi a u mnie tylko ruch ma zbawienny wpływ na zaparcia... a wogóle to ja nie wiedziałam że zaparcia też mogą powodować skurcze i takie tam no cóż przynajmniej się czegoś dowiedziałam
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Łezunia: mam wyrzuty sumienia że tak mało przytyłam ehhh kiedyś bym się śmiała z tego a teraz szkoda gadać

Łezunia daj spokój z wyrzutami, co innego gdyby dzidziuś źle się rozwijał, ale skoro jest wszystko w porządku, to jest dobrze. Ja na początku ciąży schudłam 2 kg ( a ważyłam sporo ponad normę) i dopiero w 6 miesiącu mi to wróciło, a teraz w 37tc mam dopiero 3kg na plusie i nie płaczę, a wręcz się cieszę, że będzie mniej do zrzucania po porodzie. Mała rośnie prawidłowo, niektórzy mówią, że ma nawet więcej niż powinna :) Najważniejsze, że dziecko rośnie, a my nie musimy :)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Łezunia spokojnie.Wagą się nie martw. W ciąży nawet jeśli przytyjesz tylko 5-7kg to dziecku to wystarczy. To jest dość przykre ale jeśli w ciąży tyjemy więcej niż 10kg to niestety odkłada nam się znaczna warstwa tłuszczyku... ;-( a po co to komu?
    Ja jestem puki co -1kg w stosunki do wagi sprzed ciąży i nie martwię się bo wiem, że nadrobię:)
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Dziękuję dziewczyny jeszcze raz, zaraz idę się położyć troszkę poodpoczywać bo się zestresowałam wizją przedwczesnego porodu
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    no jesli jest problem z twardniejącym brzuchem, skurczami to zaparcia sa bardzo nie wskazane, bo jak siedzisz na kibelku i się spinasz za długo to na bank brzuch będzie twardy, wiem, bo sama tak miałam juz nie wiedziałam co robić...

79kg przy 174 to malutka nadwaga chyba, ale to zalezy jaką masz budowę itp itd....

no to w takim razie możesz w ciąży prawie nie przytyć, szczególnie w tej pierwszej połowie i nadal będzie ok

ale na pewno nie wolno ci sie głodzić
    bo jeśli nie będziesz jadła, dzidzius i tak weźmie to co potrzebuje, ale jesli ty tego nie dostarczysz organizmowi to znaczy że wyciągnie twoje zapasy, wiec zaczną sie problemy z zębami, włosami, cera itp...
    więc jedz z głową :)
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Lezunia, to z waga w najlepszym porzadku jest :) Zobaczysz wkrotce sama, jak pojdzie jak burza po 20 tygodniu, albo jak przejda mdlosci. A zaparcia faktycznie moga tez powodowac skurcze, sprobuj moze sok pomaranczowy, kiwi, jogurty czy co tam na Ciebie zadziala, trzeba poprobowac. U mnie dziala jeszcze stres - mam akurat teraz stres w pracy (ale pozytywny na szczescie) i posiedzenia aktualnie bez problemow :wink:
    --
  5.  permalink
    Czesc Dziewczyny!
    Mi sie nienajlepiej spalo.Tak mnie strasznie glowa z tylu boli ze szok od wczoraj tak daje.Na dodatek w nocy snilo mi sie ze mialam tetniaka,ktory pekl:sad:To tylko ja moge miec takie psychiczne sny:confused:

Sluchajcie postanowilam,ze wykupie sobie pakiet badan SuperMama Pierwszy trymestr kosztuje 220 zl bo tu jest najwiecej badan a pozniej koszty maleja...Czy ktoras z was moze korzystala z takiego pakietu?
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Cobraczku skierowania na wszystkie badania które masz w tym pakiecie, daje mi mój lekarz z tym, że ciążę prowadzę prywatnie. Gdzie będziesz prowadzić ciążę?
    Zastanów się, czy Twój lekarz np państwowo nie da Ci skierowania na cześć tych badań nieodpłatnie a wtedy na własną rękę zrobiłabyś sobie tylko te dodatkowe. To zawsze trochę mniejszy koszt.
    --
  6.  permalink
    sliwson: Cobraczku skierowania na wszystkie badania które masz w tym pakiecie, daje mi mój lekarz z tym, że ciążę prowadzę prywatnie. Gdzie będziesz prowadzić ciążę?Zastanów się, czy Twój lekarz np państwowo nie da Ci skierowania na cześć tych badań nieodpłatnie a wtedy na własną rękę zrobiłabyś sobie tylko te dodatkowe. To zawsze trochę mniejszy koszt.--

Ciaze prowadze prywatnie w Luxmedzie u swojego gina i wlasnie stad mi zaproponowal ten pakiet....Hmm z tego co wiem to chyba przyjmuje w szpitalu na NFZ...No w sumie troszke nizszy koszt by wyszedl.Z tego co mi recepcjonistka mowila to tylko w tym pierwszym trmestrze tak drogo jest bo najwiecej badan.Potem juz po trzy to podejrzewam ze koszt wyniesie polowe tego.Hmmm musze to szybciorem przemyslec i napisac do gina bo jemu zalezy szybko na moich badaniach...W przyszly wtorek mam wizyte i do tego czasu musze wszystkie badania wykonac....
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Tak, to prawda, że najdroższe są te pierwsze badania. Potem robi się już tylko krew i mocz na każdą wizytę, glukozę (ok 24tc) i posiew (przed porodem) z tego co pamiętam.

Ja mam wykupioną opiekę zdrowotną w prywatnej grupie medycznej i wszystkie badania mam w ramach abonamentu mimo, że ciążę prowadzę odpłatnie gdzie indziej, po skierowania na badania chodzę tam.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    1. Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    2. anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    3. Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    4. kamiis 02.02.2012 (dziewczynka)
    5. MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)

6. Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    7. ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    8. aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    9. lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    10. marta_885 24.02.2012
    11. biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    12. kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    13. The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    14. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    15. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    16. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    17. Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    18. illan 24.03.2012 (chłopiec)
    19. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    20. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    21. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    22. Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    23. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    24. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    25. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    26. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    27. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    28. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    29. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    30. ifonka84 19.05.2012
    31. Tres 24.05.2012
    32. hydrazine 02.06.2012
    33. Hanny 3.06.2012
    34. norah 13.06.2012
    35. YPolly 20.06.2012
    36. wielgosz 21.06.2012
    37. Osorya 22.06.2012
    38. Łezunia 25.06.2012
    39. mkd 03.07.2012
    40. Mag_dre 06.07.2012
    41. psycho_patka 06.07.2012
    42. sliwson 10.07.2012
    43. marylove 17.07.2012
    44. nibriana 20.07.2012
    45. P_Madzia 22.07.2012
    46. ufo03 25.07.2012
    47. Kakai 26.07.2012
    48. cho 28.07.2012
    49. atamala 06.08.2012
    50. Mamrotka 13.08.2012
    51. kuleczka_69 14.08.2012
    52. Cobraczek 23.08.2012
    53. marysia_23 25.08.2012
    54. Izulka23 14.09.2012
    55. Love_line
    56. xkamilax
    57. dorotka0905
    58. katka_81!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.