Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeJan 11th 2012
     permalink
    Dzieki za rady co do kurczy ehh. magnez łykam co rano- max. dzienną dawkę bo biorę chela magB6 a jego można ino 1 kapsułkę- boję się zwiększyć sama- 5 stycznia byłam na wizycie, a że kurczy nie miałam, więc nie zapytałam się czy mogę zwiększyć dawkę- następna mam 2 lutego dopiero. Dzisiaj rano pomógł mi na chwilkę ciepły prysznic na łydkę- ale do tej or jest taka twarda ehh.
    --
    •  
      CommentAuthormarysia_23
    • CommentTimeJan 11th 2012 zmieniony
     permalink
    witam, chcialabym do Was dolaczyc wczoraj na usg widzialam trzy serduszka
    termin wg OM 25.08.2012
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    marysia_23: wczoraj na usg widzialam trzy serduszka

TRZY ???!!!!

gratuluję !!!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    Marysia_23 wooooowwwww... Gratuluję razy 3 ;)
    --
  1.  permalink
    Cobraczku, jeśli za wszystkie badania musiałabyś płacić, to pakiet całościowy za 220pln to rozsądne rozwiązanie. Badania w kierunku różyczki, cytomegalii i toxo są dość drogie- u mnie w szpitalu IgG+IgM to 80pln, więc za same te badania wychodzi 240pln. A toxo i cytomegalię powtarza się pod koniec.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    łoł! ale super! GRATKI!!!
    --
    •  
      CommentAuthormarysia_23
     permalink
    bylam w szoku bo na pierwszym usg byl tylko jeden zarodek a tu niespodzianka 2 sie ukryly i dopiero wczoraj sie pokazaly;)
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    marysiu potrójne gratulacje :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Marysiu duże WOW i ogromne gratulacje:))))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    OMG wielgachne gratulacje!!!!!!!! a masz zdjęcie takich trzech cudnych kropeczek??
    --
    •  
      CommentAuthormarysia_23
     permalink
    wlasnie nie mam, bylam w takim szoku ze zapomnialam poprosic ale na nastepnej wizycie powinnam dostac;)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    nie dziwie się pewnie Twoja mina była bezcenna hehe ale pewnie jak i doktora:)) jeszcze raz wielkie gratki:) no ale na następnej wizycie to już zdjęcie koniecznie:):):)
    --
  2.  permalink
    Marysiu-gratulacje! To chyba forumowe pierwsze trojaczki :)))
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Marysia, potrójne gratulacje:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja bym pewnie z kozetki spadła w szoku będąc :devil::cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja też:shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Wow, marysiu, niecodziennie slyszymy tak piekna wiadomosc o potrojnym szczesciu... Serdeczne gratulacje! :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    cerisecerise: Cobraczku, jeśli za wszystkie badania musiałabyś płacić, to pakiet całościowy za 220pln to rozsądne rozwiązanie. Badania w kierunku różyczki, cytomegalii i toxo są dość drogie- u mnie w szpitalu IgG+IgM to 80pln, więc za same te badania wychodzi 240pln. A toxo i cytomegalię powtarza się pod koniec.--

Wlasnie sobie to podliczylam i przemyslalam i zostaje przy tym pakiecie:wink:

Marysia Gratulacje!!!!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    o matko! Marysiu, serdeczne gratulacje!
  4.  permalink
    mag_dre: max. dzienną dawkę bo biorę chela magB6 a jego można ino 1 kapsułkę

Mi moj gin kazal brac po jednej dwa razy dziennie wiec chyba mozna wiecej. Biore tak od poczatku ciazy i do tej pory nie mam zadnych skurczy!

Marysiu gratulacje!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    O kurcze, ale wieści :D

Marysiu, gratulacje :) Oby dzidzie rozwijały się prawidłowo i ciąża była bezproblemowa :) Uważaj teraz na siebie bardzo :)
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Raz już tu były trojaczki, ale "mamusia" okazała się trollem. Cieszę się z pierwszych realnych i gratuluję.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Marysia gratuluję potrójnie:clap: będziemy Cię tu rozpieszczać na forum:)))
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    łohoo 3godziny snu i takie wieści...

Gratuluję
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Marysiu jeszcze tutaj Ci pogratuluję i wierzę, że ta ciąża zakończy się 100 % sukcesem a maluszki będą zdrowe bo to wróciły Twoje aniolki do Ciebie :*
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Marusiuu wooooow ale szczescie:)) teraz bedziesz pewnie nasza glowna bohaterka forum:))) spokojnych 9 miesiecy, choc pewnie 9 to nie bedzie przy trojeczce:))
    --
  5.  permalink
    Marysiu - gratulacje przeogromne !
    Już nie jestem sama w ciąży mnogiej na forum sialalala :D:D:D
    .
    Dziewczyny :))
    wczoraj byłam u gina na wizycie :)
    i tak - Córcia z prawej strony ułożona jest główką do dołu i waży 500g :)))))
    a Córcia z lewej strony jest ułożona odwrotnie i waży 620g :)))))
    Poza tym krążek ładnie trzyma szyjkę, z czego się bardzo cieszę oczywiście :)
    A, i mam zakaz głaskania brzucha :confused: żeby niepotrzebnych twardnień nie było :wink:
    No to tyle :))
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    MyAngel: Łezunia: mam wyrzuty sumienia że tak mało przytyłam ehhh kiedyś bym się śmiała z tego a teraz szkoda gadać

kochana ja w pierwszym trymestrze spadlam 9kg wiec spokojnie a teraz juz te 12kg przybralam
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Cherry, to super, że dziewuchy zdrowe i chyba dorodne całkiem :)
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    marysia_23: witam, chcialabym do Was dolaczyc wczoraj na usg widzialam trzy serduszka

wow gratuluje potrojny cud::clap:
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Cherry_Lady: i tak - Córcia z prawej strony ułożona jest główką do dołu i waży 500g :)))))
    a Córcia z lewej strony jest ułożona odwrotnie i waży 620g :)))))

super dziewczynki rosną jak na 2 maleństwa:) oby tak dalej:)
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    jejciu a ja aż dwa razy musiałam przeczytac to co marysia napisała zeby dotarło do mnie ze to trojaczki- PIEKNIE

co do puchnięcia dłoni to ja od świąt mam niestety tą przypadłość... i w dodatku bolą czasem...

a ja mam w suwaczku termin wg usg ponieważ owulacje to mogłam mieć najwczesniej 22dc a najpóźniej 27dc

a kiedy się malutka urodzi to tylko już ona wie ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    pewnie czy OM czy USG dzieci i tak sobie termin wybiorą:) co do rąk to mnie ta prawa też boli nie mogę nic odkręcić itp....
    -
    biedna znów ma czkawkę tak od tyg widzę że częściej ją łapie albo ja po prostu mocniej czuję bo jest większa:D
    --
  6.  permalink
    Ogromne gratulacje Marysia! To ci dopiero, trzy maluszki. Cudnie! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLove_line
     permalink
    TRZY??? OGROMNE GARTULACJE:d!!!
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    kasiakuzniki: biedna znów ma czkawkę

a czemu biedna?
    malenstwu to nie przeszkadza, wrecz przeciwnie, one bardzo lubia czkawki! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    TEORKA: ja miałam łożysko z przodu [co miało mi wytłumiać ruchy i miałam poczuć później...] a pierwsze bąbelki poczułam w 17t4d od OM....
    i też wiedziałam, że to nie jelita tylko dziecko !
    wg mnie jak kobieta czuje, że to TO to znaczy, że to TO

Taka ciekawostka - w poprzedniej ciąży miałam łożysko na tylnej ścianie macicy, teraz mam na przedniej. Ruchy poczułam dokładnie na tym samym etapie, ale... to łożysko z przodu faktycznie je tłumi! Odczuwam to zupełnie inaczej niż za pierwszym razem - jakby gdzieś w głębi bardziej. Kto wie, może gdyby to była pierwsza ciąża, to nie zorientowałabym się tak szybko? :wink:
    •  
      CommentAuthormarysia_23
     permalink
    dziewczyny macie jakies sprawdzone sposoby na mdlosci bo juz nie wiem co robic cokolwiek bym nie zjadla mam potworne mdlosci juz 5.5kg od polowy grudnia przez to schudlam dodam ze herbatka imbirowa i nie pomaga probowalam jesc migdaly ale te brak rezultatow;(
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Mówicie, że najpierw czuć bąbelki? Ja mam takie od wczoraj :D Może poczuje wcześniej niż wychodziłoby z opisów ciąży w książkach.:) W ich piszą, że kobiety z nadwagą odczuwają później niż chudsze- a ja z tych z nadwagą ehh Chociaż wydaje mi się, że to za wcześnie, gdyż to moja pierwsza ciąża.

Co do mdłości nie pomogę, bo mnie ominęły szerokim łukiem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    Jak sobie radzić z mdłościami w ciąży?

1 Zjedz w łóżku przekąskę. Jeśli nie możesz „zamówić” małego śniadania do łóżka, przygotuj je sobie poprzedniego wieczoru, żebyś nie musiała wstawać. Mogą to być 2–3 sucharki czy herbatniki, mały banan albo garść suchych płatków kukurydzianych. Przekąskę popij ciepłą herbatą z termosu. Potem poleż jeszcze 10–15 minut i dopiero wtedy powoli wstań.
    2 W ciągu dnia zjadaj 5–6 niewielkich posiłków. Nie powinnaś się ani przejadać, ani dopuszczać do wystąpienia silnego głodu. Jedz powoli i dokładnie żuj każdy kęs.
    3 Noś w torebce małe przekąski – batonik muesli, kilka migdałów, orzechów czy krakersów. Gdy poczujesz ssanie w żołądku, a nie możesz zjeść normalnego posiłku, sięgnij po przekąskę. Dzięki temu zapobiegniesz większemu spadkowi cukru we krwi, co może być przyczyną wystąpienia nudności.
    4 Zadbaj, by w codziennej diecie nie brakowało produktów bogatych w witaminę B6. Ma ona m.in. tę właściwość, że łagodzi mdłości i odruch wymiotny. Dobrymi jej źródłami są: ryby, chude mięso, banany, warzywa – zwłaszcza kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki. W dużej ilości witamina B6 występuje też w zbożach (szczególnie kiełkach pszenicy), ziarnach soi, fasoli, orzeszkach ziemnych.
    5 Unikaj potraw pikantnych i tłustych, które mogłyby podrażnić lub nadmiernie obciążyć żołądek.
    6 Zorientuj się, które zapachy i smaki wywołują u ciebie nudności (mogą to być także te, które przed zajściem w ciążę bardzo lubiłaś) i starannie ich unikaj.
    7 Nie objadaj się na noc, wieczorem staraj się nie przyrządzać potraw o intensywnym zapachu (np. kapusty). A przed snem dokładnie wywietrz mieszkanie.
    8 Staraj się dużo pić (2,5–3 l dziennie), ale niewielkie porcje i małymi łykami – osłabisz odruchy wymiotne, a w razie torsji zapobiegniesz odwodnieniu. Unikaj napojów gazowanych i słodkich, pij zaś wodę mineralną, soki warzywne i owocowe. W łagodzeniu nudności bardzo pomocne są herbatki ziołowe (z miętą, melisą, rumiankiem), bo wspomagają trawienie, a ponadto działają uspokajająco, także na żołądek.
    9 Pij herbatkę imbirową – jest znana z właściwości przeciwwymiotnych. Ważne jednak, by był to świeży imbir – możesz plasterek zalać filiżanką wrzątku albo wrzucić do zwykłej herbaty.
    10 Staraj się być aktywna – spaceruj, spotykaj się ze znajomymi, gimnastykuj się. Bezczynność pogarsza trawienie i skłania do nadmiernego wsłuchiwania się w swój organizm.
    -- [img][/img]
  7.  permalink
    marysia_23: dziewczyny macie jakies sprawdzone sposoby na mdlosci bo juz nie wiem co robic cokolwiek bym nie zjadla mam potworne mdlosci juz 5.5kg od polowy grudnia przez to schudlam dodam ze herbatka imbirowa i nie pomaga probowalam jesc migdaly ale te brak rezultatow;(--

W pierwszej ciazy bralam Aviomarin a teraz biore
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Mi puchną dłonie i nogi tylko wtedy kiedy wchodzę do teściówki :bigsmile: ale może dlatego, że ona ma w mieszkaniu ze 100 st!! Bardzo ciepło u niej jest i kończy się to u mnie zniknięciem kostek u nóg i brakiem możliwości chwycenia w dłoń czegokolwiek...........
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    Marysia wow gratulacje ogromne.
    Ja już po wczorajszym usg genetycznym i dzisiejszej wizycie u ginki. Wszystko jest bardzo dobrze, dzidzia ma 63 mm, wyprzedza termin OM o 5 dni. Łożysko na tylnej ścianie, ale zachodzi brzegiem na ujście wewn. szyjki. Szyjka zamknięta i długa na 42mm. A dzisiaj zaczęliśmy 13 tydz. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Marysia ogromne gratulacje i trzymajcie się zdrowo.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Marysia_23 - potrójne gratulacje!!! Ale numer, ja bym padła :))))

Anula, a jak wizyta dzisiejsza? Czy przeoczyłam?
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Marysiu gratulacje!

A ja po wizycie;)
    Będziemy mieć córcię:) Serducho bije jak dzwon,"płód siedzący"-to sobie pozycje wybrała:) Przekomicznie to wygląda;D
    Ma już 10,05 cm i waży 155g.Wg tego USG to jest 16w3d.
    Moja księżniczka;)))))))))
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Wooohooo - Osorya, super, gratulacje!!! Mój też siedział od początku ciąży prawie do 30 tyg :) A potem fiknął koziołka i stoi na głowie teraz :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorxkamilax
     permalink
    marysia gratujacje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Marysiu - i ode mnie ogromne gratulacje!!! ja mam w najbliższej rodzinie trojaczki, właśnie się z nimi widziałam, mają już 7 lat, 2 chłopców i 1 dziewczynka, w ogóle do siebie nie podobni :tongue::tongue::tongue:
    Są cudni, niby leją się na prawo i lewo, ale są nierozłączni i prześmieszni :wink::wink::wink:
    --
    • CommentAuthorKafffka74
     permalink
    Witam, dołączam się do grona: ciąża bliźniacza, 7 tydzień :) Gratuluję Marysi x3 oraz wszystkim pozostałym Mamom
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.