Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 12th 2012
     permalink
    Dziękuję.
    My mamy ferie od 30 stycznia, właściwie od 28, dlatego chciałabym akurat do terminu urodzić, by być z dzidzią i synkiem w domu :) Bym nie urodziła 2 tyg. po terminie gdy już mu się ferie skończą i do szkoły będzie musiał iść.
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Ale chyba na moim etapie ciąży ( 30 tydzień) już raczej nie mogę liczyć na USG dowcipne, co?
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Hehe... Mi by pasowały ferie tak jak u Was :) Ale znając życie to bedzie tak, że urodzę... Może nawet wyjątkowo przed terminem. Ale pierwszego dnia szkoły po feriach czyli 30 stycznia :P :D Bo ja muszę mieć takie szczęście :P :D
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Mi się zdaje, że i na zwykłym mi sprawdzał szyjkę.
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Ale chyba na moim etapie ciąży ( 30 tydzień) już raczej nie mogę liczyć na USG dowcipne, co?

Jeżeli podczas badania ginekologicznego lekarz stwierdzi, że szyjka krótka czy coś to w celu bardziej szczegółowego określenia długości robi właśnie USG dopochwowe.

Mi właśnie miesiąc temu gin sprawdzał ale stwierdził, że wszystko z szyjką OK i nie ma podstaw do dalszego bardziej szczególowego badania szyjki, no bo wiadomo po co gmerać na zapas. Powiedział, że jest prawidłowej długości a ile centymetrów to nie powie bo to tylko na USG by określił no ale go nie zrobi.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja u jednego gin mam badanie tylko przez dotyk a u drugiego za każdym razem jest usg dopochwowe... więc to zależy co mają w gab i jak wieżą swoim palcom:D:D
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    W pierwszej ciąży miałam gestozę - opuchlizny, białkomocz i wysokie ciśnienie,

A teraz ci się gestoza nie powtórzyła ?? bo mam koleżankę, która właśnie w pierwszej ciąży się z tym zmagała i teraz bardzo boi się kolejnej ciąży bo boi się powtórki :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    mój gin sprawdza na wizycie szyjkę i jeśli coś mu się nie podoba (ostatnio była miękka) to robi usg dopochwowe, jeśli nie ma potrzeby to nie robi, a na usg połówkowym przez brzuch inny gin (na dużo lepszym sprzęcie) też zmierzył szyjkę :) więc można tak i tak sprawdzić :)
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Mi w 29tc "ręcznie" stwierdził 2,5cm szyjkę, po tygodniu spanikowałam, że za krótka, w dodatku miałam jakieś kłucia w szyjce i bałam się, że dalej się skraca, więc wylądowałam znowu u gina, kazałam sobie to sprawdzić poprzez usg. Nie było problemu z usg dopochwowym, na którym zresztą szyjka wyszła, że ma aż 5cm!
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    a mi moja gine sprawdza szyjke dopochwowo przy kazdej wizycie. nie ma jakiegos wielkiego gmerania, ale przed USG brzusznym zawsze szybciutko szyjke w ten sposob sprawdza... mowi, ze w ten sposob jest dokladniej. tak wiec nie ma reguly.
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    _kasiek_: A teraz ci się gestoza nie powtórzyła ?? bo mam koleżankę, która właśnie w pierwszej ciąży się z tym zmagała i teraz bardzo boi się kolejnej ciąży bo boi się powtórki :sad:

Gestoza występuje najczęściej w pierwszej ciąży, rzadko kiedy w kolejnych, choć jest oczywiście możliwa. Dlatego nie liczę na nią teraz :) Zresztą do dziś nie mam nawet opuchniętych kostek :)
    --
  1.  permalink
    Ancia77: ( 30 tydzień) już raczej nie mogę liczyć na USG dowcipne, co?

W ub. tygodniu miałam USG i było zarówno przez brzuch, jak i dopochwowe.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Wróciłam. I tak... przytyłam znów i mogę spokojnie Teo napisać,że Cię wyprzedziłam (+24kg) :crazy: Lekarz się śmiał i powiedział ,że no tak przecież były Święta :tooth: Marne pocieszenie. Zbadał tętno mojej Małej,wszystko jest ok. Zaczęła robić dziwne pozy i wyskoczyły mi na brzuchu dwie kulki,więc zaczął sprawdzać przez brzuch,gdzie główka,a gdzie pupa. Nie udało się. Powiedział,żebym wskoczyła na fotel !!!!! :crazy: No i zaczęło się masowanie i grzebanie.. Tragedia :/ boli do teraz...
    No i z nowości główka bardzo nisko,ułożenie prawidłowe,i szyjka 1 cm :smile: Jak do 17 nie zacznie się poród mam jechać na IP i tam zrobią mi ktg i wszystko powiedzą co dalej :) No i na tyle.. :)
    --
  2.  permalink
    HUSSY - do 17 godz. dziś, czy do 17.01. ? :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    do 17.01 :) Czyli do terminu.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no to super wieści:) 1cm to nie dużo no i może to że pogrzebał ruszy całą akcję do przodu:):)
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Hussy, to szyjka już króciutka więc może zaraz coś się ruszy :D
    --
  3.  permalink
    Aaa, no tak ;)
    trzymam kciuki za Ciebie :))
    Pamiętam jak byłaś w 32 tyg., ale ten czas leci !!
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Oj, marzę o 1cm szyjce :)
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    MyAngel. ja do wczoraj też marzyłam, ale po wczorajszych i dzisiejszych przejściach z synem to nie wiem jak ja wyrobie jak już urodzę!
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    A co się działo?
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Wczoraj się ze mną szarpał w sklepie, tak, że ochroniarz chciał wzywac policję, bo ja "dziecko biję", stara baba mu wtorowala, dzis 20 minut szukałam go z woźnymi itd po całej szkole! Eh...
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Hussy - no to może po tym gmeranku cię coś weźmie, bo szyjka rzeczywiscie już króciótka!!!!!!!!!!!!!! aaaaa!!!! ale fajnie :bigsmile::bigsmile::bigsmile: ja myślę, że się wczesniej rozpakujesz niż przed tym 17-tym
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Wooow, to ile on ma lat?
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    anaa86: ja myślę, że się wczesniej rozpakujesz niż przed tym 17-tym

a ja mysle, ze nie :tooth:
    robimy zaklady? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    MyAngel, ma 3 latka równe, ale ma stwierdzone opóźnienie psychomotoryczne więc zachowuje się jak dwulatek. Chociaż zdaje mi się, że Natalka była grzeczniejsza jak miała 2 lata.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no to Hussy trzymam kciuki!!!! jak masz już jakiekolwiek rozwarcie to może coś ruszy :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Mówią, ze dziewczynki i chłopców inaczej się wychowuje :) Tylko, że czasem dziewczynki potrafią być bardziej niegrzeczne niż chłopcy :) Mój był zwykle grzeczny, ale próbował naszych nerwów of kors :bigsmile:, my się nie daliśmy i szybko mu przeszło. Owszem dalej można mu kilka razy powtarzać zeby coś zrobił zanim to zrobi :)
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Ale tu bardziej chodzi o to, że on sobie nie zdaje sprawy z zagrożeń. Leci prosto przed samochód czy coś. Bo, że się nie słucha to inna sprawa. dodatkowo nie gada więc nawet jak go Panie w szkole dorwały to nie wiedziały skąd on się tam wziął.
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    aguncia: robimy zaklady?

Nie ma sprawy! ja obstawiam.... yyyy.... że na pewno przed terminem, a dokładnie w weekend :wink:
    -
    kamiis a może twój synuś czuje się już powoli zazdrosny o dzidziusia w brzuchu??
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Mój też w wieku Twojego synka był nieostrożny, nie zdawał sobie sprawy z zagrożenia. Ciągle miałam go na oku, na ulicy za rękę itp. Na szczęście to mija.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ancia77 - ja przy każdym usg przez brzuch mam ocenę szyjki wraz z pomiarem, więc to chyba nie do końca prawda z tym dopochwowym.
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    anna86, raczej watpie. On w sumie nie kapuje ze dzidzia bedzie. Pozatym on się tak zachowuje cały czas, to nie jest chwilowe.
    --
  4.  permalink
    aguncia: a mi moja gine sprawdza szyjke dopochwowo przy kazdej wizycie.

Ja nie wiem jaka ma szyjke. Poki nic sie nie dzieje w Danii nikt nie bada wewnetrznie nawet raz w ciazy. Usg przez powloki brzuszne tylko 3 razy. Oczywiscie jak nic zlego sie nie dziaje. W UK chyba jest podobnie.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Biedronka, to ja miałam przez całą ciąże szyjkę badaną tylko dwa razy :) A na razie pobolewa mnie w dole brzucha przez te gmeranie..
    -
    Talinka,w sumie to o rozwarciu nic nie mówił.. Kurczę,mogłam zapytać :/ Tylko powiedział,że szyjka tak normalnie ma 3-4 cm,a moja ma 1cm i ,że może być tak,że za dzień się zacznie ,a może za tydzień,ale jak do terminu cisza to IP i tam powiedzą :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aaa. myślałam, że rozwarcie masz 1cm :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Dzięki za odpowiedzi, w poniedziałek mam wizytę to zmuszę chyba Gin do zbadania mi tej szyjki tym bardziej, że mam podstawy co do tego: w poprzedniej ciąży miałam bardzo szybko krótka i lekkie rozwarcie ( od 22 tyg.), brałam Fenoterol i urodziłam zaraz po odstawieniu leków w 37 tyg. a poza tym to trzecia ciąża, to też ma podobno znaczenie:)

No i może potwierdzi mi płeć maluszka- swoja drogą nie mogę się doczekać już tej wizyty :tongue:
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Hussy to moze faktycznie cos sie ruszy:)) jeszcze meza wykorzystaj do pomocy:))
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    a co do badania szyjki ja mialam do tej pory tez dwa razy badana:)) i bylo ok wiec mam nadzieje ze nadal tak jest:))
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Dzisiaj po południu pisałam o moich poziomach hemoglobiny i dziwnych normach w jednym labo, teraz jestem po wizycie u ginki i stwierdziła, że to dziwne normy a moja hemoglobina jest OK i mam się nie martwić bo mam bardzo dobrą morfologię.

Druga dobra wiadomość, że przytyłam :), aż bałam się wchodzić na wagę bo ostatnio wiele to mi nie przybywało. Obecnie ważę dokładnie 50,6 kg (miesiąc temu było 49,3) ginka się śmiała, że w końcu przekroczyłam 50 kilo i pochwaliła, że mimo diety cukrzycowej przybrałam masy :) Od początku ciąży jestem 7 kilo na plusie.
    W sumie na początku ciąży planowałam przez całą ciążę złapać 12 kilo, żeby coś mi potem zostało na stałe no ale chyba się jednak nie uda :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    A ja już dziesiąta na liście:shocked::shocked: od 20 tygodnia poleciało nawet nie wiem kiedy:bigsmile: Dziewczyny trzymajcie kciuki, bo jutro mam wizytę i usg i może nareszcie poznam płeć:cool: he he no ciekawe:cool: i tak chyba jestem tu rekordzistką:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Byłam dzisiaj na pierwszej wizycie ciążowej. Maluszek rozwija się prawidłowo, na usg widziałam bijące serduszko :bigsmile:. Termin porodu mam na 30 sierpnia.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    u mnie w labo normy hemobglobiny to 7,1-9,7 a ja mam 8,5, wiec po środku w sumie:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    GRATULACJE DLA NOWYCH MAMUSIEK!!!!!SZCZEGOLNIE TYCH POTROJNYCH I PODWOJNYCH!!!!!!!!!!!!!!

Hussy trzymaj sie kobietko juz niedlugo przytulisz swoje Malenstwo:))))))))
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeJan 12th 2012 zmieniony
     permalink
    1. Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    2. anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    3. Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    4. kamiis 02.02.2012 (dziewczynka)
    5. MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)

6. Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    7. ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    8. aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    9. lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    10. marta_885 24.02.2012
    11. biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    12. kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    13. The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    14. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    15. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    16. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    17. Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    18. illan 24.03.2012 (chłopiec)
    19. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    20. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    21. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    22. Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    23. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    24. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    25. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    26. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    27. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    28. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    29. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    30. ifonka84 19.05.2012
    31. Tres 24.05.2012
    32. hydrazine 02.06.2012
    33. Hanny 3.06.2012
    34. norah 13.06.2012
    35. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    36. YPolly 20.06.2012
    37. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    38. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    39. Łezunia 25.06.2012
    40. mkd 03.07.2012
    41. Mag_dre 06.07.2012
    42. psycho_patka 06.07.2012
    43. sliwson 10.07.2012
    44. marylove 17.07.2012
    45. nibriana 20.07.2012
    46. P_Madzia 22.07.2012
    47. ufo03 25.07.2012
    48. Kakai 26.07.2012
    49. cho 28.07.2012
    50. atamala 06.08.2012
    51. Mamrotka 13.08.2012
    52. kuleczka_69 14.08.2012
    53. Cobraczek 23.08.2012
    54. marysia_23 25.08.2012
    55. Anecia84 30.08.2012
    56. madzinka83 30.08.2012
    57. Kafffka74 04.09.2012
    58. Izulka23 14.09.2012
    59. Love_line
    60. xkamilax
    61. dorotka0905
    62. katka_81!
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    chloe28: Hussy trzymaj sie kobietko juz niedlugo przytulisz swoje Malenstwo:))))))))

Dzięki Chloe :)
    Nie wiem co jest,ale po tym badaniu na fotelu Mała ciągle napiera główką i piczka mi pęka po prostu,nawet czuje jakby ktoś próbował przepchnąć mi odbyt gromnicą :shocked: Trochę skurczy przy chodzeniu było,i w dole brzucha ciągnięcia. Mała trochę się poruszała i spokój. Mam wrażenie,że od wczoraj jest troszkę mniej aktywna.
    -
    Ewelinda, chciałabym go jeszcze wykorzystać :devil: ,ale nie wiem czy nie zraziło go moje dzisiejsze opowiadanie,że główka naszej córki jest nisko.Wiadomo jak to facet zaraz sobie skojarzy,że pitolem będzie jej dotykał i chęci odejdą,albo powie jak zwykle 'a jak się coś stanie??'
    :))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    HUSSY gratuluję wagowego mnie prześcignięcia :devil:
    w końcu któraś więcej przytyła ode mnie, brawo :clap::tongue:

no i trzymam kciuki za rychły i bezbolesny [ :tongue: ] poród :smile:
    już nie mogę się doczekać zdjęć Twojej Córeczki... :wink:
    --
  5.  permalink
    Hussy: przecież były Święta

Ehh, a ja po świętach miałam też wizytę. Poszłam i okazało się, że przez trzy tyg. ... 450 gramów na plusie! A jadłam w święta niemało... Malutko przytyłam i mam nadzieję, że te marne 450 gramów to waga maluszka wzrosła...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    dziewczyny co używacie bądź będziecie używały do pielęgnacji pupy ? mam krem pielęgnacyjny z nivei przy córce się sprawdził i miałam też sudocrem ale w sumie nie wiem czego częściej używałam
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJan 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Biedronka11:"Ja nie wiem jaka ma szyjke. Poki nic sie nie dzieje w Danii nikt nie bada wewnetrznie nawet raz w ciazy. Usg przez powloki brzuszne tylko 3 razy. Oczywiscie jak nic zlego sie nie dziaje. W UK chyba jest podobnie."

To w Danii. Widac we Wloszech jest inaczej.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.