Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJan 12th 2012
     permalink
    gienia83: dziewczyny co używacie bądź będziecie używały do pielęgnacji pupy ?

my używaliśmy tylko sudocremu i się sprawdził :) tylko jakoś nie w wielkich ilościach bo to też niedobrze

A ja proszę jeszcze o dopisanie obok mojego 35. miejsca na liście, że to synek :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    _kasiek_: my używaliśmy tylko sudocremu i się sprawdził :) tylko jakoś nie w wielkich ilościach bo to też niedobrze

po każdej zmianie pieluszki? kurde kompletnie nie pamiętam... moze to wróci z momentem wydania dziecka na świat:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Gienia polecam alantan albo bephanten.
    Sudocremu używałam tylko przy odparzeniach.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    sliwson
    dzięki

dziś skończyłam prasować pieluszki tetrowe i kurde wściekła jestem, bo wyglądają jakby się miały rozpaść ;/ jakiś szit kupiłam.
    --
    •  
      CommentAuthorAlien
     permalink
    gienia83: dziś skończyłam prasować pieluszki tetrowe i kurde wściekła jestem, bo wyglądają jakby się miały rozpaść ;/ jakiś szit kupiłam.

No niestety to już nie ta tetra co kiedyś...

Ado pupy używam Linomag maść
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    gienia83: po każdej zmianie pieluszki? kurde kompletnie nie pamiętam... moze to wróci z momentem wydania dziecka na świat:)

nie używałam kremu przy każdej zmianie pieluszki, uważam, że to niepotrzebne. Zresztą się sprawdziło. A Alantanu też używaliśmy, na samym początku bo wydawał mi się łagodniejszy niż Sudocrem. Tyle, że ja miałam ten Alantan krem+maść.
    --
    • CommentAuthor1981olga
     permalink
    witam wszystkie forumowiczki
    gratulacje dla przyszłych mam, wprawdzie rzadko się wypowiadam na tym forum ale codziennie śledzę
    wasze wpisy,

jestem w 10 tg ciąż chodzę na NFZ do lekaża i niestety USG w 13tg ciąży robi tylko w 2d
    a chciała bym sprawdzić czy z dzidzią wszystko ok i zrobić USG genetyczne stad moje pytanie o koszt takiego badania i czy w większości prywatnych gabinetów jest robione
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    W naszej klinice koszt genetycznych badań to 200zł, my mieliśmy refundowane jako pacjenci, ale tacy ludzie "z zewnątrz" właśnie tyle musieli płacić. W cenie zdjęcia USG 3D/4D + płyta
    -
    Hussy - Kurcze no to ciekawe czy wygram z Agunią nasz zakład. A w ogóle Aguncia o co sie założyłyśmy?????:tongue::tongue::tongue: Hussy liczę, że to gmeranko przyniesie szybki efekt w postaci niuni na dniach!!!! trzymam kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    Mi tez proszę dopisać syna na liście. Tak mi jakoś smutno samej:).
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    1981olga: jestem w 10 tg ciąż chodzę na NFZ do lekaża i niestety USG w 13tg ciąży robi tylko w 2d
    a chciała bym sprawdzić czy z dzidzią wszystko ok i zrobić USG genetyczne

Moje pytanie czy genetycznym nazywasz 3/4d?
    Genetyczne jest robione chyba właśnie w okolicy 14tc by sprawdzić narządy i przezierność karkową
    Kolejne ważne to połówkowe - tez zwane genetycznym w połowie ciąży
    3/4 d to tylko prywatnie - NFZ nie pokrywa kosztów
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy: Nie wiem co jest,ale po tym badaniu na fotelu Mała ciągle napiera główką i piczka mi pęka po prostu,nawet czuje jakby ktoś próbował przepchnąć mi odbyt gromnicą

jak babka, która leżała ze mną na patologii [chwilę w sumie] powiedziała położnej, że czuje, że idzie kupa, to położna od razu, że poród się zaczął :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    z twego co wiem to to badanie waha się od 150 do 200zł ale pewnie w każdym mieści inaczej.. ale chyba na zwykłym sprzęcie się aż tak nie da sprawdzić więc trzeba by sie na takie wybrać.
    -
    ja dziś maiłam w nocy kryzys chyba od 1 do 3 nie spałam ale za to odespałam do 8-30 więc jakoś się czujemy.... a jak wiało w nocy OMG!!!!ale to sprawka bolących bioder i rąk no i wyprawki leżę i układam w głowie wszystko ojejej wicie gniazda się włączyło:D:D:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ja byłam z koleżanką przy porodzie i jak na sali któraś zaczęła jęczeć że idzie słynna dwójka to leciały jak poparzone:D:D:D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nooo. ja co prawda dopiero na partych czułam jakbym zaraz miała narobić... hihiih
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no one tak samo dla tego latały jak poparzone bo to sala była na 4 rodzące chyba.... a położne 2 i lekarz jeden więc tego:D:D:D ale się napłakałam co słyszałąm pierwszy płacz to ja w ryk z dziećmi:shocked: masakra:D:D:D:D
    -
    pada śnieg drugi raz tej zimy nie możliwe:):):):)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    anaa86: Hussy liczę, że to gmeranko przyniesie szybki efekt w postaci niuni na dniach!!!! trzymam kciuki!!!

Anaa,dzięki :) Ja też mam taką nadzieję. Chociaż od rana znów cisza :( Nic się nie dzieje,oprócz napierania główką.Wczoraj wieczorem glutek znów poleciał.
    Dziś piątek 13 :devil:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
    • CommentTimeJan 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam. Gratulacje dla wszystkich nowych Przyszłych Mamuś.
    A ja wczoraj miałam takie dziwne uczucie jakby mnie ktoś kuł igłą po szyjce i Mała jakoś mam wrażenie tak dziwnie sie ułożyła bardzo nisko i mnie kopała tam. Wziełam nospe i magnez i po pół godziny przeszło. Miała któraś tak? chodzi mi o to kłucie? jestem na luteinie 2x2 ze względu na twardnienie brzucha, ale denerwuje sie chyba zadzwonie do ginki bo boje sie że cos dzieje sie z szyjką.
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Hej Laseczki :)

Wyspałam się, byłam na małych zakupach i zaraz biorę się za obiadek :)

A potem będę leżeć do końca dnia chyba :P :D
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    mnie też kuła w tym okresie ale nie byłam na luteinie też brałam magnez i nospę i odpoczywałam ale zadzwoń jak się niepokoisz a co do ułożenia to moja od początku kopała mnie w pęcherz i jelito bo aż w dupce czułam kopniaki!
    -
    no Hassy szkoda że wczoraj się od razu nie zaczęło! ale ja tak jak Ania obstawiam weekend:)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    1. Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    2. anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    3. Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    4. kamiis 02.02.2012 (dziewczynka)
    5. MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)

6. Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    7. ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    8. aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    9. lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    10. marta_885 24.02.2012
    11. biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    12. kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    13. The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    14. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    15. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    16. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    17. Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    18. illan 24.03.2012 (chłopiec)
    19. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    20. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    21. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    22. Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    23. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    24. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    25. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    26. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    27. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    28. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    29. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    30. ifonka84 19.05.2012
    31. Tres 24.05.2012
    32. hydrazine 02.06.2012
    33. Hanny 3.06.2012
    34. norah 13.06.2012
    35. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    36. YPolly 20.06.2012
    37. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    38. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    39. Łezunia 25.06.2012
    40. mkd 03.07.2012
    41. Mag_dre 06.07.2012
    42. psycho_patka 06.07.2012
    43. sliwson 10.07.2012
    44. marylove 17.07.2012
    45. nibriana 20.07.2012
    46. P_Madzia 22.07.2012
    47. ufo03 25.07.2012
    48. Kakai 26.07.2012
    49. cho 28.07.2012
    50. atamala 06.08.2012
    51. Mamrotka 13.08.2012
    52. kuleczka_69 14.08.2012
    53. Cobraczek 23.08.2012
    54. marysia_23 25.08.2012
    55. Anecia84 30.08.2012
    56. madzinka83 30.08.2012
    57. Kafffka74 04.09.2012
    58. Izulka23 14.09.2012
    59. Love_line
    60. xkamilax
    61. dorotka0905
    62. katka_81!
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Ja miałam takie kłucie i to dwa dni, już się bałam, że mi się szyjka rozwiera. Jak poszłam do ginekologa to powiedziała, że szyjka tak nie boli i ona podejrzewa schodzący piasek, który podrażnił cewkę moczową ( przy siusianiu mnie nie bolało ) tym bardziej że wyszły mi pojedyncze erytrocyty w moczu. Przepisała mi Prenatal UroCare jest tam duża dawka żurawiny i przeszło mi szybko.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Hej dziewczyny!

U Was też tak napierdziela śniegiem?;)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Jej nie wyobrażam sobie sali dla 4 rodzących! :shocked:
    Jak pomyślę, że jedna babka np prze i drze się wniebogłosy a druga jest w połowie porodu... Przecież to można ze strachu umrzeć... ;-( Ja jak przyjechałam na porodówkę, to jedna babeczka właśnie "kończyła" i darła się tak, że aż w uszach dzwoniło... Chciałam uciekać ze strachu... :P
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dzieki za odpowiedz, zobacze jak dzis będzie jesli chociaż raz zakuje to zadzwonie.
    bo aż w dupce czułam kopniaki!

Właśnie kiedyś przez dwa dni Mała tak sie ułożyła że nie czułam jej wcale tu z przodu brzucha za to miałam wrażenie jakby chciała mi wyjść przez odbyt...:devil: bardzo nie przyjemne uczucie.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Osorya: U Was też tak napierdziela śniegiem?;)
    u mnie tak- ale ja się spodziewałam bo na południu zapowiadali hehe
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    U Was też tak napierdziela śniegiem?;)

U mnie strasznie zaczeło sypac w chwili biało sie zrobiło po paru minutach wyszło słońce i sumie to ciapa jest bo to co napada to topnieje.
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    U mnie Łódź też sypie, ale pewnie zniknie bo jest na plusie :(
    -- [url
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    a ja tylko napisałam że sypie i zaraz przestało!!!!
    -
    a co do wyjścia odbytem to ja do teraz jak ma czkawkę to czuję właśnie na dole macicy i w odbycie:neutral: też nie lubie tego uczucia:D
    --
    •  
      CommentAuthorBiedronka11
     permalink
    U mnie strasznie wieje juz drugi dzien..
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    u mnie nie ma śladu śniegu, ja obstawiam że Hassy urodzi po terminie :). My za połówkowe 3/4d płaciliśmy w zeszłym roku 250 zł.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    to ja chyba mieszkam w - masakra jakiejś szarej strefie bo u mnie dalej szaro, buro i ponuro

A ja właśnie wstałam.....tzn. wstałam o 6, wyprawiłam córkę do żłobka i męża do pracy no i spałam do tej pory !!!!!!!!!
    --
  1.  permalink
    gienia83: dziś skończyłam prasować pieluszki tetrowe i kurde wściekła jestem, bo wyglądają jakby się miały rozpaść ;/ jakiś szit kupiłam.

Gienia bo najlepiej kupic podwójnie tkane :smile:
    Prałam już kilkanascie razy i nic się im nie stało, no może trochę się skurczyły.
    A mam tez kilka takich najzwyklejszych i wyglądają fatalnie.. same dziury :/
    -- // //
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    dzien dobry wszystkim:))

Hussy nie spimy:) rodzimy:) rodzimy:))

a co do sniegu u mnie (Białystok) słonko pieknie swieci:)) ale do 4 nad ranem tak lalo i wialo ze szok:(( wrrr
    --
  2.  permalink
    Ja mam tetrę z lat osiemdziesiątych, zabunkrowaną przez moją babcię dla moich dzieci. "Dzisiejsza" tetra, nawet ta podwójnie tkana, ma się nijak do tego.
    Jedyne "dzisiejsze" niezłe pieluszki tetrowe jakie mam, względnie podobne do tego co było kiedyś to takie kolorowe firmy Bobas. I mam jeszcze muślinowe Mamas&Papas- te są identyczne z tym co było kiedyś, ale są małe, 50x50
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    anaa86: Hussy - Kurcze no to ciekawe czy wygram z Agunią nasz zakład. A w ogóle Aguncia o co sie założyłyśmy?????

na razie o nic :tooth: czekam na propozycje!
    ja stawiam, ze hussy urodzi po terminie, 23/01.
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Aguncia - tak ci współczułam że wzięłam na siebie twoja chorobę :sad: i sama teraz zdycham, w gardle ogień, nos zapchany, tym razem próbuje bez antybiotyku, bo mam nadzieje że się uda
    no i siedze w domu, a miałam dziś do roboty podjechać.... w ogóle to ja sobie tak jeżdże do tej pracy ale jak urodze to przeciez z miesiąc posiedze na dupie, i co wtedy?? :shocked:

poza tym... ja nie rodzę :bigsmile: mała się wierci, nawet skurcze mnie juz tak nie męczą... chociaż i tak do tej pory miałam cały czas te bezbolesne, odstawiłam metocard, teraz zaluje ze to nie fenoterol, bo może by sie coś ruszyło po odstawieniu
    czopa nie widziałam, chyba że przegapiłam
    no kufa nic sie nie dzieje!!!
    czuje że tak bedę się bujać....:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    aguncia: ja stawiam, ze hussy urodzi po terminie, 23/01.

a ja, że w dzień Babci :devil:
    --
  3.  permalink
    Dziewczynki, a te pieluszki tetrowe to do czego się przydają? Wiem, pytanie może i głupiutkie ale naprawdę myślałam, że one odeszły wtedy, gdy pojawiły się jednorazowe pieluszki typu pampers, itd...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    i znów sypie! ah ta pogoda ale wieje okropnie;/ a w nocy tak strasznie wiało że u sąsiada jakaś blacha na dachu się ruszała i tak sobie waliła rytmicznie:devil::devil: aha ten śnieg pada ale topnieje w sekundę więc jak by go nie było:devil:
    -
    a dziś przyjedzie łóżeczko i materac:):) więc zacznie się powoli wietrzenie:) a mąż skręci dopiero jak nas zawiezie na porodówkę żeby miał się czym zająć jak nie będzie mógł zasnąć:D:D:D ale ogólnie fajnie piżamki już przyszły paczki z pościelą, kołdrą no i od poleconego sprzedawcy allegro wyprawka też jest tylko u teściów już się nie mogę doczekać aż mąż to dziś przywiezie:D:D lubię nowe rzeczy kupować oglądać:wink::wink::bigsmile: i czas się za to pranie powoli zabrać:)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    katarzynah1987: Dziewczynki, a te pieluszki tetrowe to do czego się przydają

Kochanie jak nakarmisz głodomorrę to kładziesz sobie na ramię do odbicia:) kładziesz pod główkę jak się będzie ulewało w warunkach nie domowych do przewijania możesz podłożyć itp itd:)
    --
  4.  permalink
    Ja używam do rozkładania na łóżku/w łóżeczku- jak młodszemu się uleje, to łatwiej wyprać pieluszkę niż prześcieradło/pościel. U lekarza rozkładam- na przewijaku, na wadze. Jak było ciepło, to jak Ewunia spała, to ją tetrą przykrywałam- bo upały były, pod kocykiem za ciepło byłoby. Tak samo w wózku jej podkładałam w lecie, żeby jej lepiej było.
    Poza tym przykrywam małego po kąpieli jak go smaruję, żeby nie marzł. Jak był mały, to mu zakrywałam siusiaka, bo siurał naokoło aż miło. Ewci po kąpieli w tetrę zawijam włoski, fajnie woda w tetrę wsiąka.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Dziewczynki, a te pieluszki tetrowe to do czego się przydają? Wiem, pytanie może i głupiutkie ale naprawdę myślałam, że one odeszły wtedy, gdy pojawiły się jednorazowe pieluszki typu pampers, itd..

u nas idą jak woda..
    przy karmieniu [jak dziecko ulewa], przy nawale [chodziłam z pieluchami pod bluzką], przy przewijaniu [jak daję Małej sobie z gołym tyłkiem poleżeć to jej podkładam pod dupkę coby przewijaka nie zasikała], teraz przy zasypianiu [Ninka się do niej przytula i miętosi w łapce :)] i generalnie używamy non stop i w każdym pokoju walają się pieluchy tetrowe :))))))

natomiast Kasiu bardzo wiele dziewczyn używa ich do celów im przeznaczonych tj zamiast pampersów :smile:
    zdziwiłabyś się jak wiele kobiet do nich wraca teraz :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    cerisecerise: Ewci po kąpieli w tetrę zawijam włoski, fajnie woda w tetrę wsiąka.

o ! muszę spróbować bo zawsze te włoski po kąpieli mokre i mokre i wyschnąć nie chcą a ręcznikiem sobie wytrzeć nie da bo się złości :wink:
    --
  5.  permalink
    O dzięki dziewczynki. :smile:
    Widziałam też, że są pieluszki flanelowe... Tetrowe są lepsze, tak?
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    TEORKA: a ja, że w dzień Babci

nowa wnuczka jako prezencik :bigsmile:
    dobre!
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    są inne do przecierania buzi lepsze są flanelowe bo są milsze ale to już wedle uznania te zwykłe białe są częściej brane w ruch:D
    --
  6.  permalink
    Teo, ja jej zawijam turban na głowie, resztę zawijam w ręcznik, suszę, kremuję, zakładam pieluchę, piżamkę i dopiero szuszarką podsuszam włosy- już są lekko przeschnięte. Krzysiowi tylko suszarką suszę, jemu szybciej schną.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    TEORKA: o ! muszę spróbować bo zawsze te włoski po kąpieli mokre i mokre i wyschnąć nie chcą a ręcznikiem sobie wytrzeć nie da bo się złości :wink:

a najlepszy sposób to ręczniki jednorazowe te kuchenne wsiąkną wodę migusiem:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KASIA my flanelowych używamy tylko przy kąpaniu, do wycierania [jakoś te ręczniki dla mnie takie za szorstkie się wydają więc zawsze kładę ręcznik, na to flanelę i tak ją owijam dopiero]
    a tetrowe cały dzień idą :smile:

o ręcznik papierowy, też spróbuję :)
    --
  7.  permalink
    zależy jaką masz tetrę. ta dzisiejsza typówka jest ostra. te co ja mam są mięciutkie.
    A do wycierania buźki jak się troszkę uleje, to my mamy taki patent, że pieluszkę pocięliśmy na mniejsze kawałki (chyba na pół albo na trzy), obrzuciłam kordonkiem i mamy "podmordniki" jak mawia mój mąż :smile: Bo takie pieluchy to długo schły, a dużo schodziło, więc takie mniejsze okazzały się praktyczniejsze
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.