Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Ancia77: A na gardło najlepsze są płukanki z wodą i sola lub wodą i szałwią. PASKUDNE ale efekty są prawie, że natychmiastowe :)
    --

Przy moich mdlosciach to moze byc ryzykowne hehe:tongue:Zobacze moze mi sie nie zwroci hehe
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeJan 14th 2012
     permalink
    woda z szałwią jeszcze ale z solą nie umiem nawet przed ciążą doprowadzało mnie to co cofki:D:D
    a ja jak byłam chora to piłam prenalen dla kobiet w ciąży na katar woda morska co dla noworodków i herbata z cytryną i miodem aha i psikałam gardło tamtumverde
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeJan 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Mnie w ogole wymioty nie meczyly i nie mecza. Za to spie na stojaco, siedzaco i lezaco hihi. Czasami zgaga mnie zlapie.
    Prenalen tez pilam, tatum verde tez psikalam, ale niewiele mi pomogl.
    --
  2.  permalink
    Wlasnie najgorzej kaszel mnie dusi....W poniedzialek bede robic badania to pojade do rodzinnego bo boje sie ze to moze byc cos tez z krtania bo ja ledwo mowie...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja też nie miałam głosu aha i islamint ssałam takie żelowe na gardło no i piłam kisiel jakoś w ciągu tyg udało się wyjść z choroby:)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    co do kocyków to my mamy też tej firmy BOBAS i po praniu nadal są milusińskie :)

a mnie od 20min strasznie kuje szyjka...;/ a przynajmniej wydaje mi się że to szyjka bo tam w środku...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    to nospa lub magnez i do leżenia!!
    --
  3.  permalink
    Buu, a ja zaraz do pracy musze jechac;/ i do 22 sie pomeczyc ;/ i jeszcze ta pogoda, sypie sniegiem, zimno jak cholera...niee, ja wcale nie narzekam :P
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Nikt nie rodzi- jakas cisza taka. Znow pewnie jak sie zacznie to ze 3 porody w ciagu tygodnia.

A czy ktos wie jak tam Tusia?

Na podkarpaciu snieg- pierwszy raz tej zimy:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    ewelinda29: Hussy jak u Ciebie sytuacja?? jak sie czujesz?? jak Ksiezniczka?? poczuwasz sie do rychlego porodu???:)

Ewelinda,czuje się dobrze :) Brzuch mi już strasznie opadł przez te parę dni i malutka tak się ułożyła,że w nocy aby się przekręcić na drugi bok to muszę odepchnąć się od męża,posapać,po dyszeć i w ogóle graniczy to z cudem.Biodra bolą cholernie :/ Skurcze są takie jak od trzech dni krótkie,bolesne.W sumie to nic nowego :( Chyba jeszcze w weekend nic z tego nie będzie. Przynajmniej nic na to nie wskazuje :)
    --
  4.  permalink
    Jeszcze kilka dni i będziesz już tulić swoją kruszynkę! :smile:
    Ja także w nocy mam bóle bioder? One są normalne na moim etapie?
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    katarzynah1987: Ja także w nocy mam bóle bioder? One są normalne na moim etapie?

Oj chyba tak, ja mam też cały czas te bóle. I w zasadzie tylko to mi dokucza no i czasem zgaga.......
  5.  permalink
    To normalne, w ciąży działa hormon - relaksyna. On odpowiada za zmiękczanie tego co ma się zmiękczyć, żeby dziecko mogło się przecisnąć, ale niestety działa na wszystkie stawy, nie tylko na te na które potrzeba.
    Ja mam te bóle od 17 tygodnia.
    Pomogło mi zrezygnowanie ze spania na wysokiej poduszce. jak leżę na boku i mam małą poduszkę pod głową, to ciężar rozkłada się równomiernie na tułów i biodra, a jak leżę wysoko, to cały ciężar właśnie na dupie się skupia i bolą biodra. No i ruch. jak za dużo siedzę to bardziej boli.
    --
  6.  permalink
    U mnie najgorzej bywa w nocy gdy się przebudzę - boli i zmieniam pozycje z lewej na prawy bok bądź na odwót. Pomaga na chwilę bo potem znowu pobudka i zmiana... A jak długo siedzę i wstanę to wtedy też potrafi zaboleć... :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Mi zgaga codziennie dokucza. Aż się nie dobrze robi :/
    --
  7.  permalink
    Mnie też kilka dni temu po raz pierwszy złapała zgaga. I to po raz pierwszy w życiu. I tak od tamtego czasu pojawia się w nocy...
    --
  8.  permalink
    Miałam na myśli, że mnie bardziej boli w nocy, jak w dzień się za mało ruszam :D
    --
  9.  permalink
    Może i tak być... Mi się wydaje, że u mnie ten ból w nocy pojawia się gdy długo śpię na jednym boku, przekręt na drugi bok i znowu pojawia się ból. Ja generalnie dużo siedzę bo dużo pracuję przed komputerem i jak wstanę brr...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Cześć dziewczyny:) Od razu pytanie;) Czy Was też tak paskudnie bolały plecy już na moim etapie ciąży? Jutro mija połowa;P A ja od kilku dni nie mogę się schylić, nie mogę się na niczym skupić, bo boli:cry: i czy jest na to jakiś sposób? Muszę przyznać, że trochę dużo w tym tygodniu pracowałam (koniec semestru w szkole;), więc może to z przepracowania, ale czy da się coś z tym zrobić?
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Hussy kochana! Zobaczysz, że jak tylko urodzisz zgaga zniknie! Ja nawet ostatnio do męża mówię: "wiesz czego mi nie brakuje z okresu bycia w ciąży?" on: ciężkiego brzucha?
    Ja: Nie, ZGAGI!:devil::devil::devil::devil::devil::devil:
    I może komuś pomoże - dla mnie na zgagę najlepsze były wafle. Nie żadne mleko czy inne wynalazki:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    carottka: I może komuś pomoże - dla mnie na zgagę najlepsze były wafle. Nie żadne mleko czy inne wynalazki
    hmm dla mnie chlebek ryżowy i paluszki ale w 1ciąży jabłka z mlekiem -> tzn jadłam jabłko i popijałam mlekiem! (rozwolnienia nie miałam po czymś takim a czułam się jak w niebie i to było po prostu to)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    carottka: Hussy kochana! Zobaczysz, że jak tylko urodzisz zgaga zniknie! Ja nawet ostatnio do męża mówię: "wiesz czego mi nie brakuje z okresu bycia w ciąży?" on: ciężkiego brzucha?
    Ja: Nie, ZGAGI!:devil::devil::devil::devil::devil::devil:

heheh ja mialam to samo...
    bardziej mi zgagi brakowało niż kopniaków :confused::cool::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    anna86 przepraszam!!!myslalamze masz GBS pozytywny ahhahaha stad ten "wyklad" no cos mzoe tamte info inym ciezarowom sie przyda;) a Ty sie juz nie zamartwiaj!!:)))
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Hej:) wrócilam własnei z usg genetycznego wieści mam dobre: Maluszek rozwija sie prawidłowo, kośc nosowa obecna, przeziernośc karkowa prawidłowa 1,75mm, narzady wewnętrzne ok, maluszek ma 7,41cm, według usg 13t4d, mam nagrany cały filmik:)

Na poczatku cięzko było zbadac przeziernosc, musialam wyjsc zjesc batona i wrocic, bylam łacznie godzine w gabinecie, bo tak szczególowo lekarz badał. Zaraz wrzuce zdjęcie Maluszka, jak na razie wskazuje na chłopca;)

--
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    super wiesci:)) dobrej nocki:)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Kakai oby był chłopiec :) ale nie łudź się bo to chyba za wcześnie na 100% choć może medycyna poszła wyżej że tak powiem

ja wróciłam właśnie do domu... i znowu zaczęła szyjka kłuć ... jak nie przejdzie do jutra to pojadę na IP sprawdzić... ale najpierw to najem się tortu na urodzinach babci :) ta to ma farta... na początku miesiąca imieniny jutro urodziny i za tydzień dzień babci... haha
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja sie wcale nie łudze bo mi plec jest obojętna
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    mi też :) ale wiesz jak to jest... człowiek się przyzwyczai a tu nagle zmiana :)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    1. Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    2. anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    3. Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    4. kamiis 02.02.2012 (dziewczynka)
    5. MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)

6. Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    7. ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    8. aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    9. lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    10. marta_885 24.02.2012
    11. biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    12. kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    13. The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    14. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    15. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    16. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    17. Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    18. illan 24.03.2012 (chłopiec)
    19. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    20. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    21. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    22. Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    23. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    24. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    25. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    26. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    27. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    28. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    29. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    30. ifonka84 19.05.2012
    31. Tres 24.05.2012
    32. hydrazine 02.06.2012
    33. Hanny 3.06.2012
    34. norah 13.06.2012
    35. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    36. YPolly 20.06.2012
    37. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    38. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    39. Łezunia 25.06.2012
    40. mkd 03.07.2012
    41. Mag_dre 06.07.2012
    42. psycho_patka 06.07.2012
    43. sliwson 10.07.2012
    44. marylove 17.07.2012
    45. nibriana 20.07.2012
    46. P_Madzia 22.07.2012
    47. ufo03 25.07.2012
    48. Kakai 26.07.2012
    49. cho 28.07.2012
    50. atamala 06.08.2012
    51. Mamrotka 13.08.2012
    52. kuleczka_69 14.08.2012
    53. Cobraczek 23.08.2012
    54. marysia_23 25.08.2012
    55. Anecia84 30.08.2012
    56. madzinka83 30.08.2012
    57. Kafffka74 04.09.2012
    58. Izulka23 14.09.2012
    59. Love_line
    60. xkamilax
    61. dorotka0905
    62. katka_81!
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ale mam nacisk na dół brzucha :/ Ciągle czuje parcie główki i ten odbyt mi chyba zaraz pęknie :/
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hussy: Ale mam nacisk na dół brzucha :/ Ciągle czuje parcie główki i ten odbyt mi chyba zaraz pęknie :/

może ty już rodzisz;p ja tak miałam na porodówce:)
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
    • CommentTimeJan 15th 2012
     permalink
    Jakieś wieści od Hussy? :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hussy, to może się zaczęło!? Trzymam kciuki!

A ja dzisiaj w nocy nie spałam, bo młody "smyrał" po szyjce, co boli jak cholera. Wczoraj lekarz powiedział, że mały jest już bardzo nisko i mam się oszczędzać na maksa, jeśli nie chcę wcześniaczka... No nic, będę polegiwać i tyle...
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Mnie też przeziębienie od wczoraj męczy :angry:. Gardło płukałam szałwią, ugotowałam sobie kompot z czarnej porzeczki, jeszcze dzisiaj zjem chleb z czosnkiem i zrobię inhalacje, oby pomogło. Zastanawiam się, czy kupić ten prenalen?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    madzinka83: Zastanawiam się, czy kupić ten prenalen?

Ja go brałam w ciąży i po urodzeniu jak mnie rozłożyło, gdy młoda miała tydzień. Polecam.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    madzinka83: i zrobię inhalacje

Jak byłam w ciąży chciałam sobie zrobić inhalacje z kropli Oil Olbas, albo Menthol i w żadnej aptece mi nie sprzedali, bo nie wolno w ciąży. Można robić tylko inhalacje z soli fizjologicznej.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Inhalacje w ciąży to tylko z soli (jak nie ma się inhalatora to z soli kuchennej a nie fizjologicznej) Ale mozna przy mega silnym katarze zrobić sobie kuracje z kropli żołądkowych - sposób zaczerpnięty z porodówki potwierdzony przez kilka osób i sprawdzony na sobie
    Podgrzej na łyżce kilka kropel kropli żołądkowych i wdychaj przez pół minuty (ja podpalam i zdmuchuję ogień po czym wdycham)
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    ciekawe jak tam Hussy?
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJan 15th 2012 zmieniony
     permalink
    tutaj wielka cisza przed burza...
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Żadnych sygnałów u mnie :( Wczoraj dobrą godzinę czułam te parcia,ale poszłam spać i przeszło. Od rana nic a nic. Mąż nie chce współpracować,bo tak jak mówiłam po ostatniej opowieści,że główka córki jest bardzo nisko to się wystraszył..Zobaczymy do wtorku może coś ruszy
    -
    Fragile,to musisz leżeć i odpoczywać:) Niech się jeszcze mały nie pcha tak szybko :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Haha, Hussy, to Twój mąż jak mój. Uparł się, że główka nisko i skrzywdzi dziecko! :DDDD Mam nadzieję,że zaraz Ci się jednak poród rozbuja ;)

No nic, poleguję sobie, czytam książkę, ale byliśmy na mini-spacerku, bo jest prześliczna pogoda - śnieg, dosyć pogodnie :)

Mały coraz częściej napiera na szyjkę, bo mnie ta cholera strasznie kłuje. Ale mam nadzieję, ze to nie zwiastuje rychłego porodu...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Kochane a ja plamię skąpo od tygodnia (na brązowo) :/ Jestem w 5tc. Beta przyrasta prawidłowo ale przepisano mi duphaston :/ Tak się boję... Czy któraś z Was miała podobny problem? Pocieszcie mnie :( z dnia na dzień "nasłuchuję" swój organizm w obawie przed najgorszym :(
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    The_fragile: A ja dzisiaj w nocy nie spałam, bo młody "smyrał" po szyjce, co boli jak cholera. Wczoraj lekarz powiedział, że mały jest już bardzo nisko i mam się oszczędzać na maksa, jeśli nie chcę wcześniaczka... No nic, będę polegiwać i tyle...

kochana u mnie wczoraj to samo;/;/ a jest między nami 6dni różnicy ;/ boję się jak cholera, dziś tylko raz rano ok.8 zakuło.... a teraz cisza, fakt że dopiero się obudziłam bo poległam ok.10;/ normalnie i wyobraźcie sobie że się nadal nie wyspałam, nie wiem o co tu chodzi...

pamietam, że teściowa mi mówiła że mój mąż się urodził w 31tyg bo ona często chorowała, do tego nie ma tarczycy i ważył ok.2kg może to jakoś genetycznie też pójdzie co? jak myślicie, pierwsze dziecko przenosiłam...
    nie mam żadnych bólów jak na @, czasami tylko naciągnięty brzuch ... jak wstanę i będzie tak nadal to jutro pójdę na wizytę...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Katka, po duphastonie powinno Ci przejść - oszczędzaj się przede wszystkim!

Gienia - też mam stracha, chociaż lekarz mówi, że różne rzeczy się zdarzają i może się okazać, ze przenoszę. Niech się nasze maluchy aż tak nie śpieszą. A z tego co pamiętam to dziewczyny po 30tyg pisały o tych kłuciach, więc może to po prostu norma?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeJan 15th 2012 zmieniony
     permalink
    The_fragile: A z tego co pamiętam to dziewczyny po 30tyg pisały o tych kłuciach, więc może to po prostu norma?

oby!
    niech lepiej siedzą, bo ja durna zaczełam o tym czytać .... i w ogóle nie wiem po co;/

aaa i mały jakby mniej ruchliwy ;/;/ kur... przewrażliwiona już jestem... o 16 na urodziny jeśli będzie kuło to dzwonie do gina i może mnie dziś przyjmie u siebie pod domem .... ;/ bo przyjmuje w dwóch miejscach,
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nie czytaj Gienia, serio, nie ma co się denerwować... A dziewczyny w III trym pisały o tych kłuciach, o stawianiu się macicy, o skurczach (Hussy :)) i zobacz, dotrwały do terminu ;) My też dotrwamy :) Biorę książkę i poczytam jakieś głupotki na rozluźnienie ;)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    nie czytam już nic.... ciągle leżę więc nie wiem o co tu chodzi:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hihi, Gienia, ja też poleguję, nie przemęczam się, a kłuć kłuje :(
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    no to tak jak ja, przecież nie dość ze w nocy się po 7-8h to jeszcze w dzień 3-5h ;/ nie wiem co sie dzieje od tygodnia tak jest, i wczoraj zaczeło mnie kuć na zakupach, fakt nachodziłam się troche bo narożnik kupowaliśmy, ale kurde... hm...
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Może maluchy nam uciskają na jakieś nerwy, narządy itp. Mnie zz kolei łapią jakieś nerwobóle, taki pulsujący upierdliwy ból trudny do zlokalizowania , gdzieś w brzuchu a tez dużo odpoczywam i nawet drobnych zakupów nie robię.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.