Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorAncia77
    • CommentTimeJan 19th 2012
     permalink
    Hej! Miałam teraz USG 16 stycznia. Chodzę do lekarza na NFZ. Powinnam mieć jeszcze jakieś badanie USG? dotychczas miałam w sumie 4 - w 8 tc, w 13 tc, w 22 tc, no i teraz w 30 tc. Nie wiem, czy mam dopominać się jeszcze USG?
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeJan 19th 2012 zmieniony
     permalink
    A! Chciałam się jeszcze zapytać. Odkąd wyszliśmy ze szpitala ciągle czuje rwanie pipki.Ledwo chodzę,bo boli po bokach i w ogóle takie wrażenie jakby ktoś mnie TAM pozszywał.. Prawie okrakiem chodzę i czuje nie przyjemny ból. Możliwe,że to przez niskie położenie główki i w ogóle dziecka??
    -
    Ancia,to ja miałam na NFZ tylko 3 usg i koniec. W tym jedno z tych trzech było w szpitalu jak zaczęłam krwawić. Ja bym już nie liczyła na więcej.
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Hussy - to dziecko się pcha, spokojnie. Wiem, że to mega nieprzyjemne ale pomysl, że juz zaraz bedziesz tulic swoje dzieciatko:tongue::tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Carrotka,dzięki :)) A teraz uciekam już męża pomęczyć trochę :devil::devil:
    --
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    1981olga dzieki ja tez biore dupka tylko 2x2 bo zdaza mi sie sluz lekko rozowy i mam jeszcze brac przez pare dni taka dawke
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Hussy - no niiieee.... coo za ludzie w tym szpitalu:confused: No współczuję, ale jestem tego samego zdania co Anula!!! powkurzałaś się to może skurcze na dobre się rozkręcą i nie będziesz musiała czekać do tego poniedziałku!! Toż to będzie dla Ciebie nieskończoność!!! Męcz tego mężula, męcz!!!!

Hussy: Anaa, mi też mówili tydzień temu,że szyjka 1cm to ja podniecona,że o jejciu już rodzę,a tu dupa blada I też,że główka nisko.. Już w to nie wierzę :P

No i o to mi chodzi właśnie, że to nie jest żaden wyznacznik. Pewnie gdybym nie siedziała na forum całymi godzinami i nie czytała tych wszystkich naszych historii, to po takiej wizycie też bym się już nakręciła, że może zbliża się ta godzina "0". A tak to siedzę sobie spokojnie na dupce i czekam na lajcie :tongue::wink:
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Jeszcze jedno: Moja Gin nie wpisuje mi wszystkich informacji w mojej tej książeczkowej karcie ciąży, np. nie wpisała tam ostatniego badania USG, wpisała je tylko do karty, która jest w Przychodni. W momencie kiedy [ odpukać ] wylądowałabym wcześniej na IP nie mam wszystkich , moim zdaniem istotnych informacji. Mam ja upomnieć, żeby mi to wszystko wpisywała do mojej karty badań??

PS. Jak zrobić, żeby dwa suwaczki były obok siebie lub chociaż pod sobą? jakimś znakiem powinnam je oddzielić??
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeJan 19th 2012 zmieniony
     permalink
    no to ja obstawiam, ze Hussy urodzi 22.01.2012
    tak ni z gruchy,ni z pietruchy -po prostu data mi sie podoba:devil::devil::devil::devil:
    --
    • CommentAuthor1981olga
     permalink
    izabela88
    mi lekarz kazał brać do końca 1trymestru (też miałam plamienia),bo później to juz nie ma potrzeby więc chyba wcześniej nie ma co liczyć na ładna skórę ale czego się nie robi dla maluszka:-) damy rade:-)
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Ancia77: PS. Jak zrobić, żeby dwa suwaczki były obok siebie lub chociaż pod sobą? jakimś znakiem powinnam je oddzielić??

zrob spacje tylko i wklej adres drugiego i powinny wyskoczyc obok siebie,ja tak przynajmniej mam
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Hussy: Mkd, ok.. Ale ja miałam termin na 17. Dziś jest 19.. A ja mam jechać w poniedziałek,czyli za 4 dni. W poniedziałek mija 6dni od terminu i mam rozumieć,że w poniedziałek mogą mnie już zatrzymać? Cholera :/ Jak mąż miał tydzień wolnego to nic się nie dzieje.. Nie chcę być tam sama ;(

bo ty jeszcze nie jesteś PO terminie !!!! termin czyli poród o czasie to jest 40tygodni +/- dwa tygodnie, czyli ciąża przenoszona jest po 42tyg. Jednak powinno się już po tym 40tyg robić częstsze kontrole, żeby sprawdzić czy wszystko gra, no i powinni ci moim zdanie w poniedziałek zrobić USG, żeby sprawdzić stopnień dojrzałości łożyska.

Ancia77: Hej! Miałam teraz USG 16 stycznia. Chodzę do lekarza na NFZ. Powinnam mieć jeszcze jakieś badanie USG? dotychczas miałam w sumie 4 - w 8 tc, w 13 tc, w 22 tc, no i teraz w 30 tc. Nie wiem, czy mam dopominać się jeszcze USG?

pewnie ci zrobią jeszcze USG na izbie przyjęć - ja tak właśnie miałam. Niestety z badaniami nie pomogę bo mi lekarka pod koniec ciąży dawała wszystkie kopie, żebym w razie czego miała ze sobą teczkę z dokumentacją.

Ancia77: PS. Jak zrobić, żeby dwa suwaczki były obok siebie lub chociaż pod sobą? jakimś znakiem powinnam je oddzielić??

ja nie mam żadnego znaczka między suwaczkami i są obok więc chyba spacja nie jest konieczna, ale musisz spróbować :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    hejo żyje i idę spać.
    Jutro mogę nie mieć neta ;) buźka
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeJan 20th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam wszystkie przyszłe mamy, mam do Was pytanie: czy któraś z Was miała plamienia dłużej niż tylko w 1 trymestrze? u mnie zaczęły się w 7 tygodniu i cały czas się powtarzają.. Póki co zdiagnozowane jako niewiadomego pochodzenia:/
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 20th 2012
     permalink
    Gienia, mam nadzieję, że Ci przeszły te kłucia!

Witam się z rańca i życzę Wam miłego dnia :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hej :)

kłucia przeszły póki co, ale to chore żeby po przyjmowaniu tabletek w takiej dawce brzuchol dalej był twardy jak skała prawie non stop;/
    wczoraj o 23 wiecie co robiłam? prasowałam pościel;/ nie wiem czy mi się wicie gniazda włączyło czy co;/ zaścieliłam łóżeczko... i stwierdziłam że baterii do karuzeli brakuje położyłam się i jak mnie wzięło na wymioty tak poleciałam do wc ;/ ale tylko odruch wymiotny był. Załatwiałam się wczoraj chyba z 6razy tzw. pocisk na 2kę :P

wstałam znowu głodna, zjadłam płatki na mleku wybiła 8 połknęłam tabletki no i... pewnie zaraz zasnę.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    wielgosz: A przy temacie szpitali: czy slyszalyscie o czymś takim jak wypadniecie pępowiny? W moim szpitalu jak kobiecie odejdą wody, to jest już do końca porodu na łóżku ( nie można wstawać), właśnie żeby uniknąć owego wypadania pępowiny. Położna z tego szpitala na zajęciach opowiadała nam, jak to kobiety pedzily na sale operacyjna z pępowinę w dłoni...Szczerze, to ta opowieść wydała mi się trosze przesadzona, biorąc pod uwagę fakt, ze wiele kobiet przecież końcówkę porodu spędza w pozycji stojącej, siedzącej, na piłce...

Rany, to jakaś totalna bzdura przecież, zalecenie leżenia po odejściu wód :shocked: Jeśli mogę coś poradzić, to trzymaj się z daleka od takiego szpitala, bo widać, jak manipulują informacjami, żeby wychować sobie potulne pacjentki. :angry: Wypadnięcie pępowiny zdarza się na tyle rzadko, że nie ma sensu unieruchamianie wszystkich rodzących "na wszelki wypadek". Np. tutaj podają, że ryzyko wystąpienia tego powikłania wynosi 0,1-0,6%, a w 50% jest spowodowane niczym innym, jak interwencjami medycznymi typu przebijanie pęcherza płodowego.

Naprawdę nie słyszałam jeszcze o takich praktykach, ja po odejściu wód zachowałam aktywność do samego końca - cały czas chodziłam i kucałam, bo inaczej nie dałam rady znieść skurczów. Na samym końcu chwilowo leżałam na boku, żeby młoda dobrze się wstawiła, potem przy partych już siedziałam, a w przerwach między skurczami kładłam się, żeby sobie odpocząć. Nikt mnie nie straszył żadnym wypadaniem, wręcz przeciwnie, położne dopingowały do pozostawania aktywną.
  1.  permalink
    Ja rodziłam wcześniaka, z masą poniżej 2500g. poród zaczął się od odejścia wód. Nikt nie kazał mi leżeć, wręcz przeciwnie
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    cerisecerise: Ja rodziłam wcześniaka, z masą poniżej 2500g. poród zaczął się od odejścia wód. Nikt nie kazał mi leżeć, wręcz przeciwnie

kochana w którym tyg?
    --
  2.  permalink
    Witam się serdecznie z rana :smile:

marylove: Witam wszystkie przyszłe mamy, mam do Was pytanie: czy któraś z Was miała plamienia dłużej niż tylko w 1 trymestrze? u mnie zaczęły się w 7 tygodniu i cały czas się powtarzają.. Póki co zdiagnozowane jako niewiadomego pochodzenia:/

Ja na szczęście plamień nie doświadczyłam, ale sugerowałabym konsultację z innym lekarzem.
    --
  3.  permalink
    gienia83: kochana w którym tyg?

35tc
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    cerisecerise:
    35tc

a lezeliscie dluzej w szpitalu ? jakies powazniejsze tfu tfu problemy?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    hydrazine
    ja po przebiciu pęcherza leżałam non stop... moze dlatego ze nie mieli baterii do przenosnego ktg ;/
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
     permalink
    Cheriniatko oprócz lekarza prowadzącego byłam u dwóch innych lekarzy plus na IP 3 razy, za każdym razem u kogo innego. Teoretycznie nie powinnam się martwić, bo z małym, łożyskiem i szyjką wszystko ok, ostatnie usg miałam 2 tyg temu, jednak miałam wielką nadzieję że temat się skończy wraz z końcem pierwszego trymestru... Wiem że każda z nas i każda ciąża jest inna jednak czyjś pozytywny przykład dodałby mi otuchy, stąd moje pytanie:)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    gienia83: ja po przebiciu pęcherza leżałam non stop... moze dlatego ze nie mieli baterii do przenosnego ktg ;/

To jest tragedia, że są takie szpitale ciągle :confused:
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    hydrazine: To jest tragedia, że są takie szpitale ciągle

to bylo 3lata temu i tego oddzialu nie ma albo jest w remoncie - nie wiem ...
    ale z tego co pamietam mi sie lepiej lezalo, raz wstalam do wc i raz aby pochodzic na metrowym sznurku od ktg na scianie;//
    --
  4.  permalink
    Nie, nic się nie dzieje z powodu wcześniejszych narodzin. To była końcówka 35tc, mała urodziła się z wagą 2470g, na 10pkt. Oprócz tego, że po urodzeniu od razu oglądał ją neonatolog i miała badany poziom cukru, nic się nie działo, cały czas była ze mną. Spędziłyśmy w szpitalu 5 dni, ale ze względu na obserwację żółtaczki. W szpitalu miała robione USG przezciemiączkowe, potem mieliśmy zalecone kontrole u specjalistów.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    cerisecerise: Nie, nic się nie dzieje z powodu wcześniejszych narodzin. To była końcówka 35tc, mała urodziła się z wagą 2470g, na 10pkt. Oprócz tego, że po urodzeniu od razu oglądał ją neonatolog i miała badany poziom cukru, nic się nie działo, cały czas była ze mną. Spędziłyśmy w szpitalu 5 dni, ale ze względu na obserwację żółtaczki. W szpitalu miała robione USG przezciemiączkowe, potem mieliśmy zalecone kontrole u specjalistów.

bardzo pocieszajace... :)
    licze ze dotrwam do 35 a nawet 37 ;p
    --
  5.  permalink
    gienia83: ale z tego co pamietam mi sie lepiej lezalo

jakby przy pierwszym porodzie ktoś kazał mi leżeć, zabiłabym. Musiałam non stop chodzić, tylko tak radziłam sobie ze skurczami.
    Przed drugim porodem zapowiedziałam nawet mężowi, że gdyby ktoś kazał mi leżeć, to ma tego ktosia zdzielić w łeb. Zaczął się drugi poród... i jakby ktoś kazał mi się ruszać, to utłukłabym :tongue: Jak leżałam i się nie ruszałam, to nie czułam skurczy. Jak próbowałam wstać- skurcze zaczynały być odczuwalne. Więc sobie leżałam i kombinowałam nad ZZO, ale się zrobiło prawie pełne rozwarcie i było po wszystkim.
    --
  6.  permalink
    Gienia- wcześniaki są nieprzewidywalne. Będę brutalnie szczera- to, że moje dziecko urodziło się w dobrym stanie, nie znaczy, że każde dziecko urodzone na tym etapie jest "bezpieczne". Jasne- statystyki dowodzą, że po 32tc dziecko ma duże szanse, a po 34tc właściwie jest już bezpieczne. Ale to tylko statystyki. Najlepiej donosić jak najbliżej terminu i tego Ci właśnie życzę :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ponieważ od czasu do czasu powtarzają się pytania to wkleję :smile:

becikowe 2012
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja rodzilam 17h i bolal mnie tylko w tym czasie jak glowka parla na tylek a tak to bylo swietnie ;]

co do wczesniakow - to lepiej sie ludzic ze bedzie dobrze:)

znajac zycie przenosze :) tak jak córę urodziłam w 41tyg albo i 42tyg nie pamiętam już a też się pchała w 30tyg ale nie było takich cyrków jak teraz...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Z Natanielem miałam KTG na kilka minut przed porodem i zapisał się 1 skurcz na początku KTG a 10 min ciszy :P pięć minut później położna badała mnie rozwarcie itd - idziemy na porodówkę. Ja jeszcze do wc tel do męża - no wiecie i ciut zeszło (no dobra 10 minut max) Na porodówce już skucze podchodziły pod parte dr decyzja - podpinamy pod KTG bo TAKA PROCEDURA że musi być zapis z akcji porodowej - choć chwila ale MUSI BYĆ No i co? i zanim mnie podpięła (przełożyła pasy pode mną) zdążyła zapiąć jak ja do niej że niech nie włąćza nawet bo on wychodzi :P Nie ma zapisu z porodu a MUSI BYĆ i co ona ma zrobić??
    ___
    U nas nie czekają do po 42tyg tylko po 40 już jest przenoszone i maks do 41czekają w zależności jak duże dziecko jest
    Co do ilości USG na NFZ ponoć pokrywaja tylko 3 ale moja gin robi tyle ile trzeba czyli nawet i co wizyte
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    anula36: ponieważ od czasu do czasu powtarzają się pytania to wkleję

becikowe 2012

ja się nie mam o co martwić :P bo trafiłam pod opiekę od 5tyg :)
    oo i chyba nawet przysługuje nam drugie becikowe :) trza brać jak dają :)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    gienia83: ja się nie mam o co martwić :P bo trafiłam pod opiekę od 5tyg :)

tylko to zaświadczenie trzeba mieć
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    anula36: tylko to zaświadczenie trzeba mieć

a to chyba nie problem jak sie chodzilo... hm...
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam Dziewczyny! Tyle postów juz myślałam że cos sie dzieje:wink:

,,Dziewczyny, boli Was kość ogonowa? "
    Też kiedyś zadawałam to pytanie:wink:mnie boli kośc ogonowa od ok 16-17 tc do tej pory. Jak dłużej posiedze to boli a jak dłużej pochodze to usiąść nie moge z bólu. Ale ginka powiedziałam że to ucisk macicy, że niby przez to że jestem drobnej postury.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    justa2586: ,,Dziewczyny, boli Was kość ogonowa? "

bolało na początku :) teraz boli co innego ;p
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    My też się witamy. Noc tragiczna :/ Spojenie łonowe bolało calutką noc i biodra mi odlatywały ;/ Ledwo mogłam na drugi bok się przekręcić,bo czułam okropny ból.Co godzinę się budziłam.. Oby jak najmniej takich nocy :/
    Mężula wczoraj pomęczyłam i cisza. Coś mi się to marnie widzi wszystko :/
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hussy - może czas poudawać i pojechać na porodówkę... skoro skurcze jakieś tam są to może ci pomogą ...
    albo zapraszam do mnie na umycie okien;D
    --
  7.  permalink
    Coś mi się to marnie widzi wszystko :/

Hussy zapewniam, ze niedlugo przyjdzie ten moment...i ze nie ma opcji coby sie nie udalo :))

ja rodzac w UK tez musialam lezec od momentu przebicia pecherza plodowego....podpieta do ktg, cisnieniomierza i kroplowki....do tego cewnikowanie...bylam praktycznie unieruchomiona chociaz najwygodniej bylo mi na czworakach musialam poswiecic sie dla dobra dziecka....mimo wszystkich komplikacji porod wspominam bardzo dobrze...podejscie poloznej i lekarza bardzo dodawalo mi otuchy...no i bez dwoch zdan mega wazna byla obecnosc Polowka
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    cerisecerise: Zaczął się drugi poród... i jakby ktoś kazał mi się ruszać, to utłukłabym :tongue: Jak leżałam i się nie ruszałam, to nie czułam skurczy. Jak próbowałam wstać- skurcze zaczynały być odczuwalne. Więc sobie leżałam i kombinowałam nad ZZO, ale się zrobiło prawie pełne rozwarcie i było po wszystkim.

hmmm a to mi się wydawało, że Ty Krzysia w wodzie rodziłaś ?
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no hassy bidoczku nic nie zrobisz musisz się uzbroić w cierpliwość a wiem że to nie łatwe mnie już nosi!!!1 tez walczę z biodrami w nocy ale pewnie mój ból do Twojego to łaskotanie!!! jeszcze tylko kilka dni dacie radę:) a może dziś cisza przed burzą i jednak przytulanki w czymś pomogą:)
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    dzien dobry ja sie tez witam piatkowo:(( ale dzis jestem jak flaki z olejem:(( normalnie ledwo laze po domu ide chyba znow spac:(( za oknem piekna zima, bialo snieg pada:)
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    Hmmm... ta położna to rzeczywiście chciała chyba tylko nastraszyć, owszem jest takie coś jak wypadniecie pępowiny, ale to się zdarza niezwykle rzadko, więc nie rozumiem jaki miała w tym cel..
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    gienia83: Hussy - może czas poudawać i pojechać na porodówkę... skoro skurcze jakieś tam są to może ci pomogą ...

Gienia, no ja nie wiem czy udawanie to dobry pomysł. Skończy się potem na oxy albo nie daj Boże vacu, albo na CC.
    Ja bym jeszcze poczekała, w końcu termin OM to zawsze +/- 2 tyg.
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Ja na szpital narzekać nie mam prawa, bo miałam świetna opiekę w trakcie i po porodzie. W moim przypadku nawet nie myślałam żeby wstawać, bo nie miałam na to siły. W pozycji leżącej było mi chyba najwygodniej. Trafila się troszkę wredna położna na zajęciach...:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy: Mężula wczoraj pomęczyłam i cisza. Coś mi się to marnie widzi wszystko :/

Ojjjj kurczę! My w dzień przed moim pójściem do szpitala próbowaliśmy wieczorem się poseksić i g*wno. Bolało mnie jakbym szyjkę zaraz na początku pipki miała! I zrezygnowaliśmy. A we wtorek się okazało, że rozwarcie na 2cm :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka,ja też czułam wczoraj swoją szyjkę,ale jakoś mi to nie przeszkadzało.Gorzej ta miednica cała i pipka :/ Od wczoraj to chodzę okrakiem..
    --
  8.  permalink
    TEORKA: hmmm a to mi się wydawało, że Ty Krzysia w wodzie rodziłaś ?

dobrze pamiętasz- no bo wtedy właśnie położna powiedziała, że za późno na znieczulenie i żebym do wody wskakiwała. Jak się ruszyłam, to zaczęły się skurcze, ale woda i tens jakoś łagodziły :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    He he Hussy ja myślę, że te przytulanki nie pójdą na marne, tak jak mówi Talinka, może nawet rozwarcie już jest ? :wink:
    -
    Gienia, warto by chyba było jechać na IP, co?? sprawdzić czy szyjka nadal się trzyma, czy nie ma rozwarcia i czy nic się tam nie dzieje za wcześnie. Ja bym już chyba wolała się przejechać na tą IP dla świętego spokoju skoro masz takie dolegliwości... Ty jesteś dopiero w 32tc.. gdzie tam do porodu...
    -
    A u mnie dzisiaj rano dużo śluzu BJ biało-przeźroczystego rozciągliwego. Noc też kiepska, także dołączam Hussy do niewyspanych :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.