Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorcheriniatko
    • CommentTimeJan 20th 2012 zmieniony
     permalink
    The_fragile Cheriniątko - wypytałam koleżankę o Madalińskiego i podobnie jak Jaheira :) Mówi, że kolejne dziecko też będzie tam, podoba jej się podejście, nie miała wykupionej ani położnej, ani lekarza :)

Dzięki za info, coraz bardziej się przekonuję. Zapewne się tam wybiorę na zwiedzanko :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hydrazine, własnie o tym myślałam, ale... Wstyd się przyznać, pewnie jest, ale ja nie za bardzo kumam o co chodzi z pralkami... Wiem, wiem, jak na kobietę to wstyd :( Mąż obluka instrukcję to mi powie :) To jest chyba jedyne urządzenie w domu, którego kompletnie nie rozumiem ;)
    --
    •  
      CommentAuthormarianna27
    • CommentTimeJan 20th 2012
     permalink
    ".no i Polowek nie wytrzymal z ciekawosci i tesktem do mnie "daj sprobowac"... myslalam ze w leb go walne...ja tu rodze a jemu eksperymenty w glowie... :/ "
    posikalam sie :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    ja ciuszki dla malej pralam w 30stopniach (tak jak wskazane na wiekszosci ubranek) i NIE prasowalam... chyba bym sie wykonczyla, tyle tego jest... ladnie poskladalam, wlozylam do komody i jest ok. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Jeśli chodzi o USG 3D: ja byłam w 17 tyg. i pani namawiala nas na jeszcze jedna sesje w okolicach 28/ 35 tyg. ciąży. Można zrobić super fotki, zobaczyć do kogo dzieciaczek podobny. Nie zrobisz już zdjęć całego malucha, ale buzke zobaczysz jak najbardziej:). My się chyba jednak nie zdecydujemy, bo nie chcemy wiedzieć/ widzieć aż tak dobrze. To jest piękne uczucie jak zobaczysz twarz dziecka zaraz po porodzie. Całe 9 miesięcy zastanawiałam się jak wyglądać będzie moje dziecko, a jak ja tylko zobaczyłam, poczułam się jakbym ja całe życie znala:smile::smile:.
    --
  1.  permalink
    a w czym płuczecie te ubranka??
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    mariamateria: a w czym płuczecie te ubranka??

ja nie plucze... (to znaczy plucze tylko w wodzie)... mam plyn do prania (specjalny dla niemowlat i dzieci); jestem zdania, ze zupelnie wystarczy.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    aguncia a jaki to plyn? :P ... przyda sie na przyszlosc :)
    Ps. Super nogi :D :D
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    mariamateria: a w czym płuczecie te ubranka??

ja płukałam w takim samym płynie jaki miałam proszek do prania tzn. chodzi mi o firmę, tak radziły położne w SR, co by nie mieszać dwóch różnych firm, żeby w razie czego wiedzieć który uczula, a który nie.
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Jeśli chodzi o szpital i ta nieszczęsna polozną. Uważam ze na takich zajęciach powinno się walić prosto z mostu, nie owijac w bawełnę, nie slodzic, nie wmawiac ze będzie hotel 5-cio gwiazdkowy, hotelowa obsługa, a poród " pikuś". Natomiast uważam, ze ta położna była na serio nastawiona negatywnie. Na moje stwierdzenie ze zamierzam rodzic bez znieczulenia, uśmiechnęła się ironicznie...Ja rodzę za granica i naprawdę w szpitalu mam komfortowe warunki, świetny personel. Ta położna była Polką, więc podejrzewam ze miała " za paznokciami" jeszcze odrobine tego polskiego szpitalnego chamstwa ( sorki, jeśli obrazam polską SZ). Przy porodzie miałam cudna położna, a do końca pobytu nie natknelam się na szczęście na tego "anioła". Aaa, i rodziłam bez znieczulenia, proszę pani
    :tongue::devil::tongue::devil:.
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    nessie: aguncia a jaki to plyn i jakiego proszku uzywasz?

plyn do prania nazywa sie Chante Clair Bebè (detersivo delicato igienizzante).
    plynu do plukania nie uzywam (jak juz wczesniej pisalam)
    a nogi - niestety - nie moje :wink:
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    biri: ja płaciłam 150zł w prywatnym ośrodku połozniczo ginekologicznym w Łodzi... --

Biri
    moglabys mi powiedziec gdzie dokladnie robilas usg 4d?
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Dziewczyny,Wy też miałyście takie okropne bóle ? :// Już sama nie wiem co się dzieje.. Jak siedzę wszystko jest w porządku.Wstaję i chodzić nie mogę... Tak mnie ciągnie wszystko w dole brzucha i to uczucie jakby ktoś mnie kopnął między krocze z całej siły :/ Jak wyszłam z wc dostałam mocnych skurczy,ale po paru minutach ustąpiło. Najbardziej mnie martwią te ciągnięcia :/ Gdyby nie to wczorajsze ktg to pewnie bym teraz siedziała i się zamartwiała.. Nie wiem czy to jest normalne :/ Jak wstaję to czuję taki paraliż w nogach i bolącą miednicę wraz z pipką :/ Może to pęcherz ? Ostatnio lekarz powiedział,że mam zły mocz i zapisał mi jakiś proszek do wypicia (1 saszetka 40zł ) Wypiłam,poszłam na badania,odebrałam i pisało,że liczne bakterie :/ Nie wiem już czy to wina,że dziecko tak nisko czy może coś z pęcherzem :/ Ech.. cholera by to wzięła :/
    -
    Zmacałam sobie właśnie dół brzucha i taka kulka jest - zapewne główka. To możliwe,żeby aż tak bolało ?? Szczególnie przy chodzeniu..
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Hussy,może to skurcze już porodowe. Ja jak je dostałam to łaziłam, kucałam, robiłam przysiady, żeby je jeszcze bardziej rozruszać, żeby szybciej rozwarcie szło.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Kamiis,ale od wczoraj myślisz,że takie bóle są normalne? Ja w nocy nie mogłam spać przez to.. Nie mówiąc o tym,żeby na drugi bok się przekręcić,bo jakiś paraliż mnie łapał :/
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ło matko Hussy.... chętnie bym Ci odpowiedziała, ale moje skurcze do momentu partych to właściwie nie bolały... tzn. bolały, ale to było NIC...
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    No ja miałam głownie bole krzyzowe takze tez nie za bardzo pomoge:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Hydrazine - uważam, że rodząca powinna robić w I okresie porodu co chce i co jest dla niej wygodne, wiadomo,że aktywny poród to szybszy poród. Absolutnie nie jestem za leżeniem plackiem i czekaniem. Wystarczy tylko po odejściu wód zbadać wewnętrznie kobietę i wszystko będzie jasne, nic więcej.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Hussy, mi się wydaje, że już maluszek pcha się na świat :) przykro, że się tak męczysz...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no Hassy bidulko może w końcu mała z tym parciem coś ruszy....
    -
    co do prania ja piorę w 40st mam płyn do prania i do płukania:) no i wszystko prasuję bo wtedy rzeczy robią się milsze a tak to takie sztywne że hej!!
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    cheriniatko dużo moich koleżanek rodziło na Madalińskiego i wszystkie były bardzo zadowolone, zdecydowana większość jeździ teraz tam, a nie na żelazną czy karową.
    Sama też bym tam pojechała, ale ode mnie to trochę daleko no i miałam tam praktyki na studiach i jakiś uraz mi pozostał :).
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    cho: gdzie dokladnie robilas usg 4d

to jest Centrum Poloznictwa i Ginekologii
    ul. zielona 25
    tel 42 632 55 11

cena usg zalezy od tego w ktorym tygodniu jestes... Im mlodsza ciaza tym mniej placisz...
    Plytke z filmem tez tam mozna dostac ale ja niestety nie wiedzialam o tym od samego poczatku...
    --
    • CommentAuthorKafffka74
     permalink
    Witam po przerwie :) Chciałam się pochwalić dwoma bijącymi serduszkami, które dziś słyszałam :). Ciąża bliźniacza, dwujajowa, obecnie 8 tydzień licząc od ostatniego okresu.
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    hussy ja tez mam bole pipki ale jak chce mi sie siku... Na szczescie w tym tygodniu sie poprawilo i w dzien juz tak nie boli- mozna powiedziec ze prawie wcale, ale w nocy jak nie chodze tak czesto siku to sie z bolu obudze. Ale badalam mocz wyszedl bardzo dobry wiec to dziecko juz napiera...
    Ciezko wyczuc czym u Ciebie jest spowodowane
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Hussy wspolczuje Ci tych dolegliwosci i nerwow......moja kolezanka tez lezy od wczoraj, zalozyli jej balonik nie zadzialalo, dzis podali oxy dalej nic sie nie dzieje zadnych skurczy, tez pisze ze juz jej sil brak....

Kafffka gratulacje:)) podwojne szczescie:)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja mam z kolei wrażenie jakbym miała kamień przywiązany do brzucha i piczki;/

Hussy zadzwon na IP zapytaj jakąś kompetentną położną przez tel, może ci każe przyjechać a może nie...
    3mam kciuki...

ja do porodu pamiętam jechałam 30min i mówiłam że jak się nic nie będzie działo to wrócimy do domu, wróciliśmy i podjechaliśmy pod sklep po chleb i odszedł mi wtedy czop ....
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Hussy, ja też bym na Twoim miejscu zadzwoniła do szpitala, tym bardziej że na wczorajszym KTG nic konkretnego się nie dowiedziałaś.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Hussy a masz jakas regularnosc skurczy cy nie?
    teb bole to normalka,tez tak mnie meczylo na koncowce pamietam..na kilka godz przed porodem wszystkie dolegliwosci puscily
    Widocznie mala zeszla calkowicie na dol i jest gotowa, teraz czekac na regularne skurcze..

nikt nie wie ,jak sie zaczyna porod..w sensie mechanizmy jakie maja na to wplyw ze akcja skurczowa sie rozpoczyna,ale podejrzewaja,ze sygnal musi wyjsc od dziecka a nie od
    matki
    wiec czekamy az Twoja corka wyjdzie z inicjatywa..
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    myszerej: Hussy, ja też bym na Twoim miejscu zadzwoniła do szpitala, tym bardziej że na wczorajszym KTG nic konkretnego się nie dowiedziałaś.

bo moze nic konkretnego sie nie dzieje

ja bym czekala na skurcze regularne,pod warunkiem,ze ruchy dziecka sa w normie

po co narazac sie na oxy i inne takie..a jak bedzie szla bez powodu to cos zaraz wymysla
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    gienia83: ja do porodu pamiętam jechałam 30min i mówiłam że jak się nic nie będzie działo to wrócimy do domu, wróciliśmy i podjechaliśmy pod sklep po chleb i odszedł mi wtedy czop ....

taaak? i ile minelo,zanim sie dziecko na swiecie pojawilo?:devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Ja myśle, ze gdyby mnie ktoś zmusił do czegokolwiek podczas skurczy, to bym go zagryzla...Choć podczas partych Małej drastycznie spadło tętno, więc byłam zmuszona przez chwile leżeć z maska tlenowa i na lewym boku, choć było mi niewygodne. No ale życie dziecka było NAJWAŻNIEJSZE...
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Talinko, ja chyba jestem jakaś inna, bo do momentu partych myślałam ze konam, natomiast jak tylko zaczęły się parte, to poczułam się jak w niebie.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    chloe28: taaak? i ile minelo,zanim sie dziecko na swiecie pojawilo?

a miałam skurcze takie że mnie budziły... powoli się uszykowałam i ruszyliśmy wszystko było do zniesienia dlatego wróciliśmy pod dom ale odszedl czop i pojechalismy z powrotem.
    miałam pęknięty pęcherz górny albo dolny nie pamiętam
    A tydzien przed bylam z akcja porodowa ktora ustala
    mam wpisane 16h42m
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kafffka74: Chciałam się pochwalić dwoma bijącymi serduszkami, które dziś słyszałam :). Ciąża bliźniacza, dwujajowa, obecnie 8 tydzień licząc od ostatniego okresu.

ależ to musi być super !!!!!!!! jedno serduszko to szczęście a dwa....nie umiem sobie wyobrazić :) GRATULUJE !!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    gienia83: mam wpisane 16h42m

no czyli jak widac czop nie jest wskazaniem aby jechac na porodowke:devil::devil::devil::devil:

Hussy wypoczywaj teraz i nabieraj sil
    Mala sie rusza w normie?
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Kafffka74: Witam po przerwie :) Chciałam się pochwalić dwoma bijącymi serduszkami, które dziś słyszałam :). Ciąża bliźniacza, dwujajowa, obecnie 8 tydzień licząc od ostatniego okresu.

Pieknie!!!!!!Gratulacje!!:bigsmile::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    chloe28: no czyli jak widac czop nie jest wskazaniem aby jechac na porodowke

ja nie mówię że jest :) bo z tego co wiem może wylecieć nawet do paru dni przed:)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    gienia83: bo z tego co wiem może wylecieć nawet do paru dni przed:)

albo,niestety,tygodni..i to po kawalku hehe:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    chloe28: albo,niestety,tygodni..i to po kawalku hehe

ja myślałam że mnie to ominie a właściwie że przeoczę ale to był dosłownie kawał galarety hehe :) i wolałam jechać :) tym bardziej że byłam po terminie i to z tydzień albo i dwa nie pamiętam

dobra lecę spać :)
    powodzonka Hussy
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no Hussy jutro rodzimy nie ? :devil:

bo wiesz, że Teo się nigdy nie myli ? :cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    witam szanowne panie:)

byłam dziś na wizycie i jest nieźle. rozwarcie nie postępuje, szyjka sie nie skraca. Hania ładnie trzyma macice na miejscu, więc od tej strony jest git :bigsmile:
    jeśli chodzi o coombsa to przeciwciał nie stwierdzono więc też git. gorzej z morfologią- hemoglobina i hematokryt poleciały więc startuję z żelazem. erytrocytów za mało, leukocytów za dużo ale to podobno przez infekcje którą niedawno przechodziłam.

gienia ja usg 3d/4d robiłam u mnie w Stargardzie za 150zł, ale chyba za 15 zł róznicy nie opłaca ci się dymać 40km ze Szczecina:devil:

Kafffka super wieści jeszcze raz podwójne gratulacje!

Hussy trzymam kciuki- niech Ci "ulży" jak najszybciej!
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Yuhuuuuuuuuuuuu śnieg śnieg pada !!

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/szczecin/niezwykly-porod-urodzila-coreczke-w-taksowce,1,5004174,region-wiadomosc.html
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    to chyba mamusia troche zwlekała z wyjściem z domu na porodówke- 7 minut kursu i taksówkarz mial dwie pasażerki a wsiadała jedna:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Hussy może masz to co ja mam podejrzewane - spojenie łonowe za bardzo się rozchodzi. To wg mojego lekarza jest wskazaniem do CC, bo przy SN może się rozejść za bardzo i wtedy po porodzie trzeba leżeć 6 tyg. w jakichś pasach czy gorsecie. U mnie jeszcze nie ma decyzji co do formy porodu i czy to na pewno to. A bóle mam okropne, nie mogę się ruszać, boli mnie całe spojenie, pipka jakby kto mi ją skopał, pachwiny, ból promieniuje aż do ud, pośladków i krzyża. Najgorzej podnieść mi nogę gdy ubieram spodnie czy buta, w ogóle zrobić krok, to jest masakra. W nocy przekręcić się z boku na bok - to wyczyn. Ponoć tylko rentgenem można sprawdzić to spojenie, ale mój lekarz tego nie chce. Za tydzień może będę już wiedziała jak zakończy się moja ciąża.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    TEORKA: no Hussy jutro rodzimy nie ? :devil:

nie-e ona urodzi 22.01.2012:cool::cool::cool:
    --
  2.  permalink
    mkd: cheriniatko dużo moich koleżanek rodziło na Madalińskiego i wszystkie były bardzo zadowolone, zdecydowana większość jeździ teraz tam, a nie na żelazną czy karową.
    Sama też bym tam pojechała, ale ode mnie to trochę daleko no i miałam tam praktyki na studiach i jakiś uraz mi pozostał :)

:smile: Dzięki z kolejną cenną opinię
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    .no i Polowek nie wytrzymal z ciekawosci i tesktem do mnie "daj sprobowac"... myslalam ze w leb go walne...ja tu rodze a jemu eksperymenty w glowie... :/ "
    posikalam sie

w ramach ciekawostki dodam ze na niego tez nie dzialalo :P tyle ze jego nic nie bolalo...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja obstawiam że właśnie rodzi ;D hehe
    mój synoszek ma ciągle czkawke to normalne? z tym ze nie skacze mi brzuch tylko wewnatrz czuje w podbrzuszu jak mi cos w srodku skacze:)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 21st 2012
     permalink
    karinazosia: Hydrazine - uważam, że rodząca powinna robić w I okresie porodu co chce i co jest dla niej wygodne, wiadomo,że aktywny poród to szybszy poród. Absolutnie nie jestem za leżeniem plackiem i czekaniem. Wystarczy tylko po odejściu wód zbadać wewnętrznie kobietę i wszystko będzie jasne, nic więcej.

Ja mam takie samo zdanie, jestem tylko przeciwniczką straszenia i manipulowania informacjami. Sama się przekonałam po sobie (straszna panikara jestem), jak dużo mi dała położna wspierając mnie na każdym kroku, a nie strasząc. Nie należy z góry zakładać, że każdy poród źle się skończy, ważne, że personel wie, jak reagować w sytuacji zagrożenia i robi to bez zbędnej zwłoki.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeJan 21st 2012
     permalink
    witamy się weekendowo:)
    pogodzisko jak z pod budy:devil: noc z biodrami ciężka!!!! rano robiłam z mamą roladki wieprzowe i siedziałam z godz w jednej pozycji i moje stopy zamieniły się w balony:shocked::neutral: masakra leże teraz z girami w górze i modle się żeby szybko przeszło!!! boję się zatrucia ciążowego....
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.