Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 25th 2012
     permalink
    NO pewnie tak, ostatnio oglądaliśmy jak wyjmuje się dziecko z kąpieli :)))

Ale zastanawiałam się, czy warto książkę, czy jest tam więcej informacji? No i to jest do 12 roku życia niby, czyli coś chyba więcej, tylko pytanie, czy to się przydaje...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: wstajemy po 9 :cool:

ale fajnie... :smile:

aha czyli śpisz z Małą i ją karmisz na leżąco tak ?
    moja rzygała po karmieniu w takiej pozycji jak kot :P
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    The_fragile: Ale zastanawiałam się, czy warto książkę, czy jest tam więcej informacji? No i to jest do 12 roku życia niby, czyli coś chyba więcej, tylko pytanie, czy to się przydaje...

szczerze? to nie umiem ci doradzic czy warto :) jesli masz za duzo kasy to pewnie i warto :) wiesz cenne sa rady np co do karmienia kiedy np rady na bol brzuszka, dziasel... nie wiem czy sa tam takie... tylko z czasem taka ksiazka pewnie pojdzie na polke i tam zostanie bo mama sama instynktownie wie jak ulzyc swojemu dziecku :) nie wiem noo;p moze Talka doradzi
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_fragile: NO pewnie tak, ostatnio oglądaliśmy jak wyjmuje się dziecko z kąpieli :)))

jak to jak ? :D
    normalnie się wyjmuje hahahaha :smile:

mnie rozwalają te książki szczerze mówiąc...
    żeby się uczyć z książek jak się dziecko przebiera, przewija czy kąpie to już jest szczyt szczytów :devil:
    nasze babki/matki książek nie miały i dawały radę :P

mój mąż w szpitalu wziął kilkunastogodzinną naszą córkę, przebrał pieluchę, ubranko i zrobił to tak automatycznie jakby to zawsze robił a dodam, że nigdy z noworodkiem do czynienia nie miał....
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Tak czytam o tych wszystkich pomyłkach właśnie przy potwierdzonych dziewczynkach i chyba się wstrzymam z przemalowywaniem pokoiku dla Maluszka ;P

Przy moich chłopcach było tak to wszystko widoczne, ze nawet przez moment przez myśl mi nie przeszło, że może się któryś okazać panienką :) A teraz sama nie wiem co myśleć, pozostało mi czekać :D
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: aha czyli śpisz z Małą i ją karmisz na leżąco tak ?

noooo, ale jak sie przeprowadzimy to zamierzam ja tego oduczyc :P i ma spac w lozeczku :D
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    TEORKA: mnie rozwalają te książki szczerze mówiąc...
    żeby się uczyć z książek jak się dziecko przebiera, przewija czy kąpie to już jest szczyt szczytów
    nasze babki/matki książek nie miały i dawały radę :P

teraz pewnie też bym nie kupiła owej książki :) bo bez tego tez mozna sie obejsc
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    muszę się wam pochwalić - rosną mi szybko paznokcie :) i są twardę JUPII chyba pierwszy raz w zyciu bede miala normalne paznokcie :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Teorka, no ja nie wiem jak, bo z niemowlęciem do czynienia nie miałam ;) Chodziło mi o to, żeby zobaczyć w których miejscach się dziecko podtrzymuje przy wyjmowaniu i co zrobić, żeby się nie wyślizgnęło (tego się najbardziej boję).

Wiesz, kiedyś rodziny były wielopokoleniowe i te nasze matki i babki miały wsparcie od swoich matek, sióstr, ciotek. Jakoś nie przeraża mnie to, że można się takich rzeczy dowiedzieć z netu, z filmów, z książek - bo niby czemu?
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    gienia83: muszę się wam pochwalić - rosną mi szybko paznokcie :) i są twardę JUPII chyba pierwszy raz w zyciu bede miala normalne paznokcie :)

to tak jak u mnie- super są, gorzej w włosami, ale przecież nie można miec wszystkiego :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja całe szczęście z niemowlakami nie mam problemu gorzej moje się nocy jakiś zakrztuszeń itp...... a najprawdopodobniej pod koniec marca M pojedzie do roboty nad morze ale całe szczęście mieszkamy przy rodzicach i będę miała mamę która bardzo lubi robic przy dzieciach więc jak będę po dniu padać na japkę to mi pomoże:)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeJan 25th 2012 zmieniony
     permalink
    a ja jestem juz po wizycie ....
    wszystko wporzadeczku maly rosnie jak na drozdzach!

plci moj gin mi nie potwierdzil (maly byl zle ulozony)... wiec... zaczynam gdybac haha :))))

Co do glukozy.... ja nic nie musze pic... z krwi glukoze mi tylko sprawdza...

Aguncia ratunku! Ty pilas ten smakowity przysmak o ktorym tutaj tak glosno????
    Czy moze we wloszech jest inaczej?
    Ps.Hussy urodzila jednak wczoraj :P
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny czy Was też tak bolały/ bolą piersi i są nabrzmiałe?- ledwo się do nich dotykam.:(
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Tak, miałam taki czas , że mnie w nocy nawet bolały. A teraz przeszło, są tylko nabrzmiałe.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    jeżynka: Dziewczyny czy Was też tak bolały/ bolą piersi i są nabrzmiałe?- ledwo się do nich dotykam.:(

Mnie bolały strasznie, nawet przy najdelikatniejszym dotknięciu czułam spory dyskomfort, ale później to przeszło. Nie pamiętam już od którego tygodnia mam spokój, teraz są tylko nabrzmiałe i nic a nic nie bolą :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Zapomniałam dodać najważniejszego pytania, czy któraś miała wyczuwalne i bolesne gródki w piesiach?. :shamed:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    hej slyszeliscie o tej dziewczynce??? boze strach wyjsc samej i to nie daleko mnie masakra
    http://wiadomosci.wp.pl/gid,14196738,title,Cala-Polska-szuka-tego-dziecka,galeria.html
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    nessie: Aguncia ratunku! Ty pilas ten smakowity przysmak o ktorym tutaj tak glosno????

piła piła :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Zaszalałyście. A ja już myślałam, że może na 2 miejsce wskoczyłam :P

Ale się Mała rozpycha właśnie, aż boli!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_fragile: Teorka, no ja nie wiem jak, bo z niemowlęciem do czynienia nie miałam ;)

ja również nie miałam
    a mój Mateo to w ogóle
    i daliśmy radę od samego początku :smile:

Kochana nie od parady Bozia nam dała coś takiego co się nazywa INSTYNKT :devil:
    --
  1.  permalink
    TEORKA: INSTYNKT :devil:

Otóż to...
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    nessie: Aguncia ratunku! Ty pilas ten smakowity przysmak o ktorym tutaj tak glosno????
    Ps.Hussy urodzila jednak wczoraj :P

smakowity przysmak! :bigsmile: owszem, pilam, i powiem ci, ze koncowke przelknelam z wielkim trudem (podali mi taka dosc duza miske :confused:)
    wszystkie moje znajome mialy robione to badanie, ale picie glukozy chyba nie jest obowiazkowe, zreszta ty to potwierdzasz.
    hussy urodzila wczoraj taaaaak... kiepska ze mnie wrozka, juz sie wiecej za to nie biore.
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Teorka, tylko na ten instynkt liczę ;) :D

Gosik - czytałam o tym dziecku, ale są kolejne newsy, gdzie kobieta zaczyna zmieniać zeznania, niby nie pamięta co robiła, gdzie szła, co się stało... Dziwne to, trochę jak z tym dzieckiem z Sopotu...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_fragile: kobieta zaczyna zmieniać zeznania, niby nie pamięta co robiła, gdzie szła, co się stało...

hmmm no faktycznie dziwne.... :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    mnie piersi nie bolą, może co najwyżej sutki i od kilku dni mam już siarę, jakoś wcześnie mi się pojawiła
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Witam się po krótkiej przerwie:)

Hussy to już urodziła?
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink

tak wczoraj :)
    --
    •  
      CommentAuthorxkamilax
     permalink
    gosik0205j: [/quote][quote=gosik0205j]hej slyszeliscie o tej dziewczynce??? boze strach wyjsc samej i to nie daleko mnie masakra
    http://wiadomosci.wp.pl/gid,14196738,title,Cala-Polska-szuka-tego-dziecka,galeria.htm

ja jestem z tego samego miasta i nawet wczoraj wieczorem w okolicach jechałam - masakra to jest duże osiedle, godzina 18 i takie rzeczy

Hussy ja też dodaję swoje gratulacje !!!!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    ups a to czemu mnie takie przysmaki maja ominac ??
    a to mozliwe ze z badan krwi idzie odczytac glukoze?
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny, a ja mam takie trochę "dyskretne" pytanie. Czy Wam też w ciąży baaaaardzo wolno włosy rosną na piczce? ;) No normalnie jak ją ogolę to mam z miesiąc luz (tylko takie pojedyncze włoski) a te, co odrastają takie jakby "przerzedzone" ;) Nie to, żebym narzekała, ale kompletnie mnie to zaskoczyło;) Plus włosy na nogach też baaaaardzo wolno rosną:) a na głowie jakby przyspieszyły;) W sumie pozostaje mi się cieszyć z takiego obrotu sprawy (dobrze, że nie jest odwrotnie:devil:) Ale jestem w szoku dosłownie!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    HANNY ja też tak miałam w ciąży :wink:
    niestety po porodzie znowu zaczęły rosnąć jak zawsze
    czyli stanowczo za szybko :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    Dziewczyny pomóżcie mi bo nie wiem co już robić, jechać na IP? ale nie chce wyjść na jakąś panikarę od 2,5 godz boli mnie bardzo po prawej stronie brzuch i czasem na dole, kąpałam sie dwa razy, ciągle zmieniam pozycję i nic. Nie wiem już co robić...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Teo a ja głupia myślałam, że tak zostanie;P
    marta_885 ja nie ten etap, ale bym pojechała. Jeśli Cię coś niepokoi to lepiej pojechać i uspokoić się ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Mi ginekolog mówiła, że jak ból nie przechodzi po kilkunastu minutach albo promieniuje do pleców - to lepiej pojechać na IP.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Teo a to Ty Ninki nie przebierasz w nocy? Bo ja przed każdym karmieniem muszę pampka zmienić bo kupsztal jest i siurawce takie że hoho.
    My też kąpiemy 20-21 bo mój królewicz o 18tej nie ma chęci na kąpiele ale raczej na guganie i podjedzenie cyca. Natomiast ja wstaję o 8mej a królewicz o 9.30 i też ze mną sypia, łóżeczko jest do bani i źle się w nim sypia, bo co go położę do niego to oczęta otwarte po 3 minutach .
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    Chyba nie mam co czekać, dzięki, kurcze boję się strasznie
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Spokojnie, lepiej chuchać na zimne. Trzymamy kciuki
    -- [url
  2.  permalink
    TEORKA: żeby się uczyć z książek jak się dziecko przebiera, przewija czy kąpie to już jest szczyt szczytów :devil:

Teo- i tak i nie.
    Przewinąć- w sensie zmienić pieluchę, nic trudnego. Ale np prawidłowo obracać dziecko na boczek- czyli pupę przekładać, a nie ramię/bok, nie umiałam dopóki mi fizjoterapeutka nie pokazała. A jeśli przekręca się malucha trzymając na wysokości barku, to dziecko skraca bok. Jeśli jest zdrowy, donoszony, silny noworodek- to pół biedy. Ale wystarczy dziecko z ciut słabszymi mięśniami, niedonoszone, czy podobny problem- i wtedy prawidłowa pielęgnacja ma kluczowe znaczenie dla rozwoju maluszka. Ja w moim otoczeniu znam dwójkę dzieci, urodzone w terminie, zdrowe, które wylądowały na rehabilitacji, bo rodzice ich nieprawidłowo nosili. Częsty błąd - nosili ich pionowo, ale nie przewieszali rączek przez ramię- więc dzieci zaczynały odginać główkę do tyłu (takie odwrócone C).
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    marta głowa do góry dobrze będzie. Ciąża prawie donoszona. A brałaś nospę?
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Hanny: Plus włosy na nogach też baaaaardzo wolno rosną:)

mi tez prawie nie odrastaja! ach, jakie to cudowne nie musiec ciagle z depilatorem latac... :bigsmile:
    szkoda, ze po ciazy wszystko wraca do normy...
    ja z ewidentnych zmian w moim organizmie (na plus!) zauwazylam tez kompletny brak problemow z wyproznianiem sie (przed ciaza koszmar! :confused:), co jest chyba nietypowe w tym stanie, i zdecydowana poprawe w kwestii nadcisnienia - przez cala ciaze w normie! :bigsmile:
    ciekawa jestem, czy te dolegliwosci po narodzinach anastasii powroca...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    marta_885 Jedź, jedź. Tym bardziej, że po prawej stronie jest wyrostek robaczkowy, a to taka "tykająca bomba", ale postaraj się troszkę uspokoić. Ty już jesteś na takim etapie, że nawet jeśli teraz urodzisz to będzie git;)
    aguncia o to z wypróżnianiem się ja wręcz odwrotnie:( niestety:(((, a ciśnienie w ciąży jest zazwyczaj niższe, więc jak miałaś nadciśnienie to przez ciążę się troszkę obniżyło, więc jest w normie. Mi za to spadło na baaaaardzo niskie np 91/52. Zawsze miałam niskie, ale teraz to już przesada.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ceri ja myślę że i tak najczęstszym błędem przy przewijaniu jest unoszenie pupy dziecka przez trzymanie dzieciątka za stopki. To mało przyjemne nawet dla zdrowych dzieci.

Ja myślę że ta książka jest fajna,ale z doświadczenia wiem że rodzice nie zawsze chwytają te sposoby, nawet po pokazie fizjoterapeuty. Na szczęście zdrowe dzieci tak czy siak sobie poradzą. Problem w tym że wielu pediatrów nie zwraca uwagi na napięcie czy asymetrie. Ja musiałam się sama prosić o skierowanie dla Fela mimo że leżał jak banan.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Cerise- dokładnie tak. Ja dopiero po obejrzeniu tych filmików i po szkole rodzenia "odkryłam", że pewne sposoby obracania dziecka, czy też właśnie podnoszenie za nóżki (często praktykowane przez babcie i mamy) jest niewłaściwe... Dlatego oglądam filmiki i staram się chociaż część z tego zapamiętać...
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Hanny: ciśnienie w ciąży jest zazwyczaj niższe, więc jak miałaś nadciśnienie to przez ciążę się troszkę obniżyło, więc jest w normie.

wiem, wiem, ale czesto zdarza sie tez, ze jesli przyszla mama juz przed ciaza cierpiala na nadcisnienie, to w pozniejszym etapie ciazy problem moze sie powtorzyc i to w powazniejszej formie. dlatego moje ginekolog uczulila mnie abym systematycznie kontrolowala cisnienie w domu.
    jest ok! :bigsmile:
    Hanny: aguncia o to z wypróżnianiem się ja wręcz odwrotnie:( niestety:(((

no wlasnie tak to bywa najczesciej. ja jestem chyba z tych, ktore mozna nazwac "szczesciara"-, tym bardziej, ze przed ciaza mialam czesto tego typu problemy i na poczatku ciazy strasznie sie martwilam, ze dolegliwosc sie pogorszy. a tu prosze, niespodzianka!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No właśnie, a ja nigdy w życiu "takiego" problemu nie miałam, to teraz mam za wsze czasy;P
    --
    •  
      CommentAuthorxkamilax
     permalink
    a ja właśnie przegrałam walkę z samą sobą i upiekłam i wpieprzyłam mini pączki :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    a ja tortille:bigsmile: z mega ilością sosu czosnkowego- z 2 glówek:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorxkamilax
     permalink
    oooo sos czosnkowy....:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    hehe tak produkujecie posty, że myślałam, że któraś urodziła hehe
    Przeklejam listę aby znowu się nie zagubiła :D
    1. anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    2. Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    3. kamiis 02.02.2012 (dziewczynka)
    4. MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    5. Viicki 13.02.2012 (chłopiec)

6. ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    7. aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    8. lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    9. marta_885 24.02.2012
    10. biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    11. kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    12. The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    13. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    14. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    15. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    16. Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    17. illan 24.03.2012 (chłopiec)
    18. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    19. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    20. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    21. Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    22. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    23. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    24. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    25. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    26. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    27. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    28. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    29. jeżynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    30. ifonka84 19.05.2012
    31. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    32. hydrazine 02.06.2012
    33. Hanny 3.06.2012
    34. norah 13.06.2012
    35. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    36. YPolly 20.06.2012
    37. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    38. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    39. Łezunia 25.06.2012
    40. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    41. mkd 03.07.2012
    42. Mag_dre 06.07.2012
    43. psycho_patka 06.07.2012
    44. sliwson 10.07.2012
    45. Fausti86 10.07.2012
    46. marylove 17.07.2012
    47. nibriana 20.07.2012
    48. P_Madzia 22.07.2012
    49. ufo03 25.07.2012
    50. Kakai 26.07.2012
    51. cho 28.07.2012
    52. BlueCactus 30.07.2012
    53. atamala 06.08.2012
    54. Mamrotka 13.08.2012
    55. kuleczka_69 14.08.2012
    56. Cobraczek 23.08.2012
    57. marysia_23 25.08.2012
    58. Anecia84 30.08.2012
    59. madzinka83 30.08.2012
    60. Kafffka74 04.09.2012
    61. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012
    62. kachaw 07.09.2012
    63. Izulka23 14.09.2012
    64. Love_line
    65. Xkamilax
    66. dorotka0905
    67. katka_81!
    68. laneczka
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A ja zupę pomidorową i umieraaaaaaam, zgaaaaaagaaaaaaaaaa :cry:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.