Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Oj mogłyby rosnąć, mogłyby, no chociaż w kwiatku w doniczce na parapecie. Ale całorocznie musiałby kwitnąć. :smile: Takiego kwiatka to na pewno nie zapominałabym podlewać, bo zawsze miałam problem z pamięcią jeśli chodzi o podlewanie kwiatów.:shamed::shamed:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeJan 26th 2012
     permalink
    anaa86: mogłabym zacząć rodzić coś by się działo

no mogłabyś mogłabys... :devil::devil:

anaa86: no i dalej łososiowy śluz

no popatrz a ja jadłam łososia wczoraj i nic :devil::devil::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    katarzynah1987 "Ale kobietę w ciąży rejestrować to chyba co innego... Mają pierwszeństwo... Kurcze, sama nie wiem. Ja chodzę na nfz, czekam na wizytę średnio 2 -3 dni"- nie zawsze, ja jak chciałam zapisać się na NFZ do lekarza jak się dowiedziałam o ciąży to mi powiedziano termin za 1-2 miesiące:/. A jak udało mi się załatwić wcześniej wizytę to wyproszono mojego męża z gabinetu, ponieważ lekarz uznała, że to ją krępuje i że to intymna sprawa, aby facet był w gabinecie:?. Oczywiście nie poszłam do niej więcej na wizytę.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no to ja nie narzekam - na USG genetycznym nie tylko był mój mąż, ale i lekarz pozwolił, żeby była nasza córeczka z nami :bigsmile: co prawda pewnie niewiele z tego rozumiała, ale tatuś jej pokazywał, że na ekranie jest dzidziuś, którego mamusia ma w brzuszku :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    mam pytanie czy jak kobieta ma Rh + a mężczyzna Rh- to dobrze?
    bo własnie sie dowiedziałam ze mąż posiada Rh - i nie wiem czy przypadkiem to nie zahacza o konflikt serologiczny???
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ja rowniez chodze prywatnie wizyty mam co 3-4tyg. na każdej wizycie badanie szyjki i usg i płace 70zł. Z badaniem genetycznym miałam o tyle dobrze że dostałam od ginki skierowanie i nie płaciłam ani za to w 13tc ani za połówkowe-genetyczne miałam w 3d ale bez płytki:(.ale u nas tez kosztuje ok 200zł. wydaje mi się że te ceny wizyt to bardziej w zależności od miasta...nie do końca ma to związek z tym czy lekarz jest gorszy czy lepszy. bynajmniej tak wynika z moich osobistych przygód z lekarzami podczas starań...nawet ten sam lekarz który przyjmuje i w małej miejscowości i w większej inaczej woła za wizytę.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dobrze biri u nas też tak jest;) Konflikt serologiczny może być tylko jeśli matka ma rh-, a dziecko odziedziczy po tacie rh+.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    biri: mam pytanie czy jak kobieta ma Rh + a mężczyzna Rh- to dobrze?
    bo własnie sie dowiedziałam ze mąż posiada Rh - i nie wiem czy przypadkiem to nie zahacza o konflikt serologiczny???

to dobrze, konflikt jest jeśli to kobieta ma minus, a facet plus- u nas tak jest niestety ehh
    --
  2.  permalink
    dziewczyny, tworzymy bazę fajnych miejsc wakacyjnych. Moze wpadniecie na ten WĄTEK?
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    konflikt jest jak matka jest rh-

u nas też kobiety w ciąży zapisywane są bez kolejki.
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeJan 26th 2012 zmieniony
     permalink
    Uff....dobrnelam do konca, prawie 750 postow ( 3 dni nie mialam neta;/)

HUSSY OGROMNE GRATULACJE!!!

Ja dzisiaj bylam u lekarza, dzidziulek ma 46 mm, przeziernosc wyszla prawilowa, kosc nosowa tez juz jest :) wyniki mam dobre toxo obydwa ujemne wiec musze sie pilnowac zeby nie zalapac. Widzialam na usg jak maluszek machal raczkami, ledwo sie od placzu powstrzymalam..ach, grupe krwi musze powtorzyc bo wyszly jakis przeciwciala i mam jutro isc znowu
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie o kupowanie ubranek, czy kupujecie ubranka mniejsze niż w rozmiarze 56? czy to nie ma sensu.Nasza Mała ponoś jest długa i wg wymiarów z usg wynika jakby była 2tyg. starsza, wiem co prawda że to jeszcze sie może zmienić ale zastanawiam się czy jest sens kupowania mniejszych niż na 56. Wiem że już pisałyście wcześniej że nawet jak dziecko urodzi sie wieksze np.60cm to i tak zmieści sie nawet w te o rozm.56. Dobrze mówie? bo chce wybrac sie na zakupy i mam dylemat:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    uff no to dobrze ;)
    a wiecie jaka maniana.... ktoś w książeczkę męża wpisał że ma grupe krwi A Rh+ a ja mu kazałam zrobić badanie na grupę (będąc jeszcze zielona, że jak jest - i + to już jest konflikt) i się okazało że mąż ma 0 Rh - tak samo byłam w szoku jak on
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Moim zdaniem nie ma sensu kupowanie mniejszych ubranek. Bo mniejsze to już chyba tylko na wcześniaczki. Mój synek topił się w 56 przy wadze 3340gr i 56cm wzrostu. Ale wiadomo że rozmiar rozmiarowi nie równy.
    --
  3.  permalink
    _kasiek_: na początek spróbuje pić więcej wody.....jak to nie pomoże będę szukać dalej - dzięki za rady :)

A na mnie działają soki przecierowe, marchewkowe np. pysio marchwiowo truskawkowy niedosyć, że pyszny to wizyta w WC murowana :smile: Polecam
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    okazało że mąż ma 0 Rh - tak samo byłam w szoku jak on

Biri weź mnie nie strasz bo mój M nie robił grupy krwi tylko sugerujemy sie dokumentem w którym mąż ma napisana grupę krwi.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Wróciłam od lekarza - niestety szyjka się skróciła do 1,5 (3 cm 3 tyg temu i od początku ciąży), na ktg skurczów nie ma, szyjka zamknięta, więc leżę i modlę się, żeby mały jeszcze wytrzymał trochę. Facet na usg jak włożył ten badyl to od razu powiedział "o-o jak on nisko"... No wiem, wiem...

Jezu, tak bardzo bym chciała do 36 tygodnia dotrwać no :((

A mi położna mówiła, że tam na dole mam się nie golić... Hmm, głupio mi, ale się nie golę ;))

Gienia - tanie usg, u nas 3 stówy :(((

Jeśli chodzi o zaparcia - dostałam dzisiaj od lekarza Lactulozę - mam pić codziennie, może to pomoże??? Oooo, widzę Anaa, że też to masz?

Sliwson - ja mam tak od II trymestru z tymi kłuciami - bolą jak cholera.
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    A mi dziś sąsiadka - pielęgniarka powiedziała, że chyba już niedługo, bo mi się twarz zmieniła, wargi i nos jakby większe, he he :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    wiem ze to moze nie na miejscu, ale wiecie moze o co chodzi w karcie debetowej? wlasnie mi taka przyszla, co sie z nia robi? mozna np wybrac pieniadze jak sie nie ma nic na koncie czy o co chodzi? zalozylam nowe konto i przyszla mi taka karta.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Wróciłam od lekarza - niestety szyjka się skróciła do 1,5

Ja już z tak krótka szyjka chodze chyba od ok18tc jak dostałam pierwszych skurczy i twardnień. Do tej pory stoi w miejscu mimo twardnień (ale jestem na luteinie). Gina na każej wizycie bada mi szyjke i powiedziała że przy jakichkolwiek bólach mam zwiekszyc luteine i nospe dołożyć i dzwonic do niej bo jeśli sie skróci chociaż troszke to zakłada krążek.
    Najważniejsze to abyś sie oszczędzała teraz i nie martwiła. już do ciąży donoszonej dużo ci nie zostało:wink:trzymam kciuki.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    gienia - prawdopodobnie to zwykła karta płatnicza, która możesz zapłacic za zakupy i od razu kasa schodzi z konta :) jak jest :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    anula36: gienia - prawdopodobnie to zwykła karta płatnicza, która możesz zapłacic za zakupy i od razu kasa schodzi z konta :) jak jest

myslalam ze taka inna ;p ze mozna zaciagnac a potem splacic ;p trudno musze dalej blagac meza o kase na 3d;p
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Justa, dzięki za pocieszenie! No mam nadzieję, że to że się skróciła w ciągu 3 tyg to tylko takie lekkie przygotowanie do porodu. Ale prawdę mówiąc boję się... Boję się, żeby nie był wcześniaczkiem i boję się, żeby był zdrowy...
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    gienia83 Karta debetowa to karta płatnicza, którą bank wydaje do prowadzonego rachunku. Debetowa, ponieważ od razu, czyli w momencie wykonania nią transakcji, obciąża środki na rachunku bankowym. Wysokość kwoty transakcji nie może być wyższa niż wartość środków na koncie. W celu zaciągania kredytu na koncie, czyli obciążania rachunku bankowego kwotą wyższą niż wartość środków na nim się znajdujących, należy złożyć w banku wniosek o wydanie karty kredytowej.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink

moim zdaniem właśnie to to oznacza, ja takiej nie mam, ale moi rodzice co miesiąc mogli zejść poniżej 0zł
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    gienia83: ze mozna zaciagnac a potem splacic

to by była karta kredytowa, na taka podpisuje sie umowe, ale pewnie tez mozesz dostac?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    aaaaa juz czaje...
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    The Fragile - Tak, ja też stosowałam Lactuolozę, bardzo mi pomogła, ale stosowałam ją tylko w cięższych zatwardzeniach. Ani razu mnie nie zawiodła i jest łagodna w działaniu.
    jeszcze odnośnie szyjki, to na Twoim etapie też mi się zaczęła skracać do 2cm, czyli troszkę więcej ale też poniżej normy i tak stanęła w miejsu na 3 kolejne tygodnie, potem znowu się skróciła, od 2 tyg ma 1cm, a ja dalej się kulam. Myślę, że spokojnie wytrzymasz min. 3 tyg. Życzę ci tego i trzymam kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    mkd owszem za pomocą karty debetowej można ściągnąć więcej pieniędzy z konta niż jest na nim środków, ale należy udać się do banku i po spełnieniu pewnych kryteriów można wystąpić o ustanowienie pewnego salda debetowego, które pozwoli na wypłacenie lub przeprowadzenie operacji, której wysokość będzie wyższa niż wartość środków na koncie. Bywają przypadki, szczególnie w przypadku emerytów i rencistów, u których wpływy miesięczne na konto są regularne (właśnie z tytułu emerytury lub renty), kiedy bank sam przyznaje pewną kwotę debetu, którą można rozporządzać. Jednak należy pamiętać, że przez bank jest to traktowane, jako udzielenie kredytu, w związku łączy się z tym temat odsetek itp. w przypadku nie spłacenia tej kwoty w terminie. Nie każdy bank to preferuje. Pracuję od kilku lat w bankowości, więc wiem co mówię :)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ok ja się nie sprzeczam, mam tylko zwykłą płatniczą :)
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    mkd każda karta debetowa to karta płatnicza, ale nie każda karta płatnicza musi być kartą debetową :) Karty płatnicze dzielimy na : debetowe, kredytowe, obciążeniowe itd. Pojęcia karty płatniczej i karty debetowej są często mylnie używane zastępczo.

A tak w ogóle to chyba nie bardzo trzyma się tematu przyszłych Mam, chociaż może którejś Mamie przyda się ta wiedza, podczas np. kupowania wyprawki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    hehe przyda sie przyda, dzieki:)
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Spokojnego donoszenia ciąży i jak najmniej bolesnego porodu życzę wszystkim przyszłym Mamom :) Mam nadzieję niebawem do Was dołączyć :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dzięki Anaa! Mam nadzieję, że u mnie też potrzyma długo :) W tej chwili wizja przenoszenia (lekarz mówi, że może się i tak zdarzyć) jest dla mnie o dziwo pociągająca ;))))
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    ja chodzę do mojego gina już 4 lata, cała pierwszą ciążę, po niej i teraz też za wizytę z USG (ale takim zwykłym nie 3d lub 4d )płacę 70zł, to cena dla stałych pacjentek, moja koleżanka na początku płaciła 100zł a potem po kilku wizytach też już 70zł.
    Dla tego lekarza nie ma głupich pytań, można dzwonić zawsze, wszystko wytłumaczy jak chłopu na roli, a jak już urodziłam i zadzwoniłam do niego do przyszedł do mnie na górę w odwiedziny, prawie wszystkie moje koleżanki do niego chodzą.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    The_fragile a ile już twój dzidziuś waży?? bo moja kuzynka też w pewnym momencie trafiła do szpitala ze skurczami to był 35 tydz ale lekarz powiedział że dziecko jest duże i wygląda już na donoszone, na szczęście skurcze minęły i urodziła w 39tc
    --
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    Jak Was czytam to ja mam gina Bożyszcza ;P Za wizytę płacę stałe 50 zł ,w tym mam komplet jakich bym sobie nie wymyśliła usg... do wyboru 2d,3d i 4d;) Robi mi wszystkie badania genetyczne także w cenie 50zł i nawet za cytologię nie płacę więcej ....ot, wyjątek. Dodam,że sprawdza wszystko od przezierności po serce i przepływy w tętnicach;)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    atamala: ak Was czytam to ja mam gina Bożyszcza ;P Za wizytę płacę stałe 50 zł ,w tym mam komplet jakich bym sobie nie wymyśliła usg... do wyboru 2d,3d i 4d;) Robi mi wszystkie badania genetyczne także w cenie 50zł i nawet za cytologię nie płacę więcej ....ot, wyjątek. Dodam,że sprawdza wszystko od przezierności po serce i przepływy w tętnicach;)

a skad jestes:p
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Mam pytanie co to może być - przez parę minut strasznie mnie bolało po lewej stronie, gdzieś ok. wątroby, dopiero jak się położyłam to przeszło po paru minutach - czy to może być dzidziuś ? Po tym jak mi przeszło to dostałam kopniaka. Troszkę się zdenerwowałam, ponieważ wczoraj już to miałam jeden raz a dziś się powtórzyło, ale z większą intensywnością.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    No właśnie to też ma znaczenie skąd jesteśmy, bo jak Poznań lub Warszawa to ceny mogą być wysokie, a jak górny Śląsk mniejsze miasteczko to i ceny niższe.
    Ja mieszkam w Opolu i my mamy ceny spore,to jest drogie miasto, nie wiem dlaczego bo zarabiamy dosyć mało.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Jeżynko może właśnie dzidziuś naciskał jakiś organ i czułaś ból ale jak cię to niepokoi to zadzwoń do swojego gina jak masz możliwość
    --
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    Okolice Słubic;)
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Gienia a Ty wobec swojego Męża użyj argumentu ciążowego: USG 3D/4D to jest Twoja zachcianka ciążowa a ciężarnym się nie odmawia bo mu myszy wszystko zjedzą:))
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Ancia77: Gienia a Ty wobec swojego Męża użyj argumentu ciążowego: USG 3D/4D to jest Twoja zachcianka ciążowa a ciężarnym się nie odmawia bo mu myszy wszystko zjedzą:))
    --

nie dziala na niego ;/ mowi z to za pozno ze on nisko to pewnie nic nie zobaczymy ajjj ide bo wlasnie wrocil
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    gienia83: nie dziala na niego ;/ mowi z to za pozno ze on nisko to pewnie nic nie zobaczymy

Ciężki przypadek z tego Twojego Męża........;) ale już w wkrótce zobaczycie Malutkiego w realu:))
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    jeżynka: przez parę minut strasznie mnie bolało po lewej stronie, gdzieś ok. wątroby, dopiero jak się położyłam to przeszło po paru minutach

ja miałam takie bóle po lewej stronie, rwało jak kolka czy cuś, ale u mnie to ewidentnie dziecko mnie kopalo po chyba trzustce... albo czymś... myślałam, że umrę, czasem jak zasadziła kopniaka to potem dzień bólu, ból ustępował trochę w pozycji spoczynku, ale bywało różnie...
    ciężko wyczuc co ciebie boli, możesz zapytac lekarza, ale przez tel może byc ciężko wytłumaczyć, możesz na wizycie pokazac mu miejsce i moze coś wymyśli?
    mnie tak bardzo bolało, ze zrobiliśmy różne próby wątrobowe i nerkowe i chyba trzustkowe i wszystko wyszło ok, a ból pewnego dnia ustapił i od ponad miesiąca mam spokój...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    KachaW, ja na szczęście nie mam skurczy (skurczów?). Nasz brzdąc 3 tyg temu ważył 1600, wydaje mi się, że to niedużo :( Lekarz mówił, że długi i szczupły...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    The_fragile
    Nasz w 31t wazyl 1611 ;/

jak sie czujesz?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No psychicznie trochę do kitu, bo mam stracha... Staram sie nie denerwować, oglądam sobie komedie, ale prawdę mówiąc jak z usg wyszłam z wiadomością o tym, że szyjka się o połowę skróciła to płakać mi się chciało... Gienia, normalnie łeb w łeb idziemy :) A ile mierzył?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    The_fragile: Gienia, normalnie łeb w łeb idziemy :) A ile mierzył?

39cm ;/
    oby sie u mnie nie skrocila;/
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.