Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    anula36: tak od razu? trzeba jakąś przerwę zrobić dla regeneracji? czy nie? b

No po połogu może z miesiąc-dwa zaczekamy i będziemy sie starać :) Gin mi mówił, że jak wszystko pójdzie dobrze i stan zdrowia będzie na to pozwalał to możemy :)

Dziewczyny, jeszcze jedno pytanie - wiem, że w ciąży nie powinno się jeść serów pleśniowych. A co, jeśli sery są na pizzy, czyli zapieczone w wysokiej temperaturze? Bo to chyba chodzi o takie sery na zimno? Mam straszną, ale to straszną ochotę na pizzę Quatro Fromaggi...
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeFeb 2nd 2012
     permalink
    kasiakuzniki: dwa za jednym zamachem i z głowy:P

tak bo wtedy na poczatku jest ciężej,ale potem dzieci się razem bawią i w ogóle sa w jednej klasie, zajęcia o tej samej godzinie i takie tam udogodnienia
    a juz 2 lata róznicy to jedno dziecko na basen drugie na tańce.... jedno do szkoły na rano a drugie na popołudnie...
    znowu 5 lat róznicy to starsze już mocno kumate i może tez pomóc....
    czasem lepiej jak życie takie decyzje podejmuje, bo człowiek za dużo kombinuje :smile: a tak naprawdę jak tylko dzieci sa zdrowe to wszystko inne da się ogarnąć :smile:
    więc my chyba nie będziemy kombinowac tylko zobaczymy co będzie :smile:
    zreszta, teraz nam zeszło półtora roku i skonczyło sie inseminacją, kto wie jak to będzie
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Anula, to u Was podobnie jak i u nas, my też 1,5 roku i iui. Mam taką cichą nadzieję, że po tej ciąży obejdzie się już bez tego. Ale kto wie... W każdym razie chcemy tak szybko, bo wiek nas trochę goni. Bez tragedii, ale jednak ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    the fragile, my z mężem nie zabezpieczaliśmy się jak karmiłam piersią i po pierwszym i po drugim dziecku i nic się nie przytrafiło. także myśle, że przy karmieniu to może się trochę zejść (choć nie musi). myśle, ze organizm bedzie wiedział kiedy co i jak :)

anula, tez tak mysle o blizniakach :) mam zdjecie z pierwszej ciazy z usg jak była dwojka, ale jedno serduszko już nie biło :(
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    the fragile w ciąży można jest pleśniowe sery ale z mleka pasteryzowanego a takie w wiekszości są w PL dostępne :)
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    ja bym taką pizze zjadła, toć tam tego sera za dużo nie ma. a sushi nie lubie, bleeee :P czasami robię mężowi, ale eh... potem mi śmierdzi w mieszkaniu :D
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Fausti, ja chodzę na sushi i jem rybki, ale nie surowe, tylko te w tempurze. No i wegetariańskie :)))Sushi można, tylko nie surową rybę po prostu :)

Kamiis - no właśnie chcemy sie bardziej na los zdać - jak po połogu będzie ok ze zdrowiem to po prostu nie będziemy się zabezpieczać :)

AbortaW - no właśnie ja zamówić chciałam z pizzerii, więc nie wiem, co oni tam dodają. Ale co tam, jest podgrzane przecież w piecu :)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    kamiis: mam zdjecie z pierwszej ciazy z usg jak była dwojka, ale jedno serduszko już nie biło :(

:sad:

The_fragile: my też 1,5 roku i iui

ile iui mieliście?

Fausti86: z chęcią bym sobie zjadła

ja bym sobie odpuściła, różne sa opinie, ale po co ryzykowac... no ale to ja :smile: choice is yours :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    The_fragile: W każdym razie chcemy tak szybko, bo wiek nas trochę goni. Bez tragedii, ale jednak ;)

The_fragile ile masz lat? z ciekawosci pytam, bo chcialam wiedziec, jak bardzo mnie moj wiek goni (w porownaniu z twoim) :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    przez Was zachciało mi się pizzy! :D A że mąż naprawił piekarnik to moze jak wróci to skoczę do sklepu po składniki i zapodam :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    anula36: ile iui mieliście?

Anula, o dziwo tylko jedno, bez wspomagania lekami...

Aguncia, 33, mąż o rok starszy, więc nie jest to jakaś tragedia, jeśli chodzi o wiek, ale chciałabym po prostu przed 35ką ;)))

Fausti, a Ty sushi jadałaś wcześniej? Z awokado jest pyszne! I możesz z paluszkami krabowymi, bo one nie są surowe. I z ogórkiem i z rzepą :))) Albo tak jak mówię - rybki w tempurze, bo one są przyrządzane jak zwykła ryba w wysokiej temperaturze :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    wróciłam...
    mam anemię :(
    mam liczyć ruchy jak będzie mniej niż 50 to do szpitala.
    przepisali mi żelazo mi przepisała...
    w pon do mojego gina.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    The_fragile: Sushi można, tylko nie surową rybę po prostu

no miałam na mysli surowa rybę, żeby nie jeść, jakos dla mnie sushi = surowa rybka tak od razu :smile: ale ja nie jestem zwolennikiem sushi w ogóle
    a ryby uwilebiam :smile: wędzone :smile:
    a w tym roku strasznie mi się chciało takiej ryby i frytek na papierowej tacce nad morzem :smile: w jakies smażalni w budce :smile: ale się nie udało... może w przyszłym roku :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    The_fragile: Aguncia, 33, mąż o rok starszy, więc nie jest to jakaś tragedia, jeśli chodzi o wiek, ale chciałabym po prostu przed 35ką ;)))

a no tak, tak, to zrozumiale. ja tez chcialam przed 35ka (pierwsze) i wszystko wskazuje na to, ze sie uda! :rolling:
    bo urodziny mam 26/02 :wink:
    a mojemu w marcu stuknie 40!!! :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    gienia83: mam liczyć ruchy jak będzie mniej niż 50 to do szpitala.

:shocked:
    na pewno?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    aguncia: na pewno?

no narazie było ok.25 ...
    z małym wszystko ok, nie wiadomo czemu tak mało się rusza
    ktg wyszło ok ale mało ruchów prawdopodobnie spał...
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    fragile na 99,9 % dają ser pasteryzowany bo zwczajnie jest tańszy niż niepasteryzowany
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    gienia, na pewno wszystko ok. moze on po prostu leniuszek jest :D ja bym chciała teraz takiego leniwego dzieciaka :D
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    The_fragile: o dziwo tylko jedno, bez wspomagania lekami...

no my tez jedno :smile: ale na clo i z ovitrelle, z tym, że na clo miałam jeden pęcherzyk a miesiąc wcześniej bez clo miałam 2, więc... :smile:

gienia83: mam anemię :(
    mam liczyć ruchy jak będzie mniej niż 50 to do szpitala.

:grouphug: dobrze będzie, łykaj żelazko, a jak masz brać? bo u mnie przez pierwszy miesiac brania dalej spadało.... bo sie ciężko wchłania, dopiero jak zaczęłam kombinować.... rano z witC pól godziny przed posiłkiem, wieczorem 2 odz po posiłku z kwasem foliowym.... to po paru miesiącach zaczęło rosnąć, ale woooolno strasznie...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    gienia83: mam anemię :(

a jakie masz wyniki!!?? a mały spokojnie do 50 ruchów dobije....
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gienia, no to jedz żelazo, jedz... A wcześniej nie miałaś? U mnie anemia chyba w 12 tyg już wyszła :( SKubana jedna ;) Ale 50 ruchów w ciągu dnia całego?

Anula - ja w tym roku w Sopocie łaziłam codziennie na rybkę z kiszoną kapuchą, mniaaaam :)))) No to jest faktycznie niezły wynik u nas ;) U mnie też jeden jedyny pęcherzyk był, ale chcieli bez leków spróbować. No i się udało :)

Aguncia - no widzisz, udało nam się :D
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    The_fragile: Ale 50 ruchów w ciągu dnia całego?

moja NIGDY w ciagu calego dnia do 50 nie dobila...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No właśnie to mnie zdziwiło - mój też do 50 nie dobija w ciągu dnia. Jak ma dzień leniuszka to w ciągu całego dnia może z 10 razy się przeciągnie/kopnie... A to liczenie całe tylko do schizowania doprowadza mamuśki :((( Już mi gin zabronił liczyć, tylko obserwować, czy sie w ogóle porusza.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no to moja mała ma adhd.... rusza się prawie cały dzień bardzo mało śpi albo ma takie sny że walczy bo wypycha się strasznie... ale wolę to niż zamartwianie dla tego ta 50 dla mnie nie była jakaś przerażająca... ma dni że jest spokojniejsza ale nie na tyle żebym panikowała zawsze ją czymś ruszę.... a ostatnio na ktg zasnęła po minucie przekora jedna....
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    tak w ciągu dnia...
    nie, do tej pory miałam wyniki super... we wtorek robiłam kolejne i wyszło że anemia, moja senność zawroty głowy, zaburzenia rownowagi, brak czucia w konczynach to wlasnie to;/

nie wiem jakie mam wyniki bo nie dali mi bo doktor bedzie wpisywal w poniedzialek...
    mam pic 2-3litry wody;/
    maly sie chyba przestraszyl... bo sie rusza juz mamy ponad 30;p juz zgubilam rachubę w liczeniu...
    a jak sie polozylam do ktg to prawie zemdlalam;/ biala jak sciana sie zrobilam...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    kasiakuzniki: ale wolę to niż zamartwianie dla tego ta 50 dla mnie nie była jakaś przerażająca...

moj tez bardzo ruchliwy byl od zawsze... a ostatnie dni to w ogole masakra ledwo co...
    ale z nim wszystko ok, pępowina ok, łożysko ok... tylko te wyniki moje podobno złe...
    żelazo mam 2x1
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hehe, u mnie też na ktg zasnął :))) Ale już na drugim tak szalał, że mi paski pospadały :DDD

U mnie przy dniu leniuszka w życiu nie dobije do 50...

No widzisz Gienia, nie martw się na zapas :) I jedz żelazo, to dużo daje!
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    więc mamuśki - jak tylko czujecie że coś może być nie tak od razu pędźcie ...
    anemia podobno groźna ;/ modlę się o te 3tyg chociaż jeszcze...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    The_fragile: No widzisz Gienia, nie martw się na zapas :) I jedz żelazo, to dużo daje!

próbuje wyluzować... w ciazy z cora nic mi nie dolegalo... ale powiedziala ze z kazda kolejna ciaza jest gorzej, a ja planuje jeszcze jedna dzidzie :)

aaa i żeby tego było mało w moczu też coś mam;/;/
    na dodatek od wczoraj mnie na zewnątrz szczypie ;/ ale nie wspomniałam o tym - ZAPOMNIAŁAM;/
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Widzę, że temat ruchów wciąż aktualny, tyle tylko że w dużo późniejszym etapie ciąży niż mój. Rany Dziewczyny jak ja bym już chciała przekroczyć 30 tydzień ciąży!! Zazdroszczę Wam, że za chwilę będziecie trzymać swoje maleństwa w ramionach.

The_fragile: 33, mąż o rok starszy, więc nie jest to jakaś tragedia, jeśli chodzi o wiek, ale chciałabym po prostu przed 35ką ;)))

Ja również dobiłam wieku Chrystusowego a że urodziny mam w lipcu to zdążę na styk przed 34 urodzinami a termin mam dokładnie w urodziny męża 29 czerwca, z tym że on tego dnia skończy 42 lata... Szczerze powiedziawszy on chce poprzestać na tym jednym, bo niby będzie potem za stary. Ja bym chciała by maluch miał rodzeństwo, ale aby tak od razu?? Poza tym u mnie chyba ze względów medycznych skończy się wszystko cesarką, więc siłą rzeczy jeśli już małża w czasie owulacji dopadnę i bez żadnego zabezpieczenia wykorzystam sobie niecnie w celu prokreacji kolejnej - to najszybciej chyba dopiero za dwa lata a wtedy 36 wiosen będę miała na liczniku... I co??? Ano właśnie - warto?? Chyba tak... Niedawno czytałam wywiad z Mają Ostaszewską i ona swoje pociechy z tego co pamiętam urodziła jedno w wieku 36 lat a drugie w wieku 38. Więc wniosek jeden. Można i warto!! Grunt to dobry lekarz... Tak się pocieszam przynajmniej, bo jestem siostrą i nie wyobrażam sobie mieć jedynaka :)

Na koniec jedno pytanko mam! Czy odstawienie Duphastonu nie spowalnia rozwoju malucha?? Od przedwczoraj go odstawiłam (brałam od początku ciąży po 2 tabletki i potem od 16 tygodnia po jednej). Wiem, że to syntetyczny progesteon i wiem, ze łożysko teraz przejmie jego rolę, ale czy nie ma żadnego niebezpieczeństwa?? Tylko proszę się ze mnie nie śmiać jeśli pytanie wyda Wam się delikatnie rzecz ujmując niepoważne :)!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Sayuri, chyba nie? Jak ja odstawiłam to wprost przeciwnie - mały rośnie jak na drożdżach ;) Myślę, że to nie ma związku...

A dziecko faktycznie można chyba w każdym (w granicach rozsądku, nie mówię o 50parolatkach ;)) wieku :) Tylko ja sobie takie założenie zrobiłam, bo chcę z maluchem jeszcze sporo poganiać, a teraz mam wrażenie mam największego "powera" :)))
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Czesc wszystkim z WLOSKIEJ SYBERII !!!!! :D
    U nas nadal sypie i sypie ... juz z 40cm sniegu :D:D

aaa ....Fajnie, ze Wam sie moj kot podoba!!!!! Mine szczelila boska :)
    Dzieki za komplementy!
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Fausti86: a kwas foliowy się przez całą ciąże bierze? bo już różne opinie słyszałam

ja brałam na początku, potem tylko witaminy falvit mama bodajże ale nie długo je bralam;/ może tu mój błąd;/ ale w witaminach właśnie był ten kwas foliowy zapytaj gina.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Fausti, ja przez całą biorę - najpierw witaminy przed ciążą, potem Femibion Natal1, a teraz Natal2, który też ma kwas foliowy.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    nessie: U nas nadal sypie i sypie ... juz z 40cm sniegu :D:D

oddaj troche :)bo u mnie zimnooooo a sniegu jak nie bylo tak nie ma...
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Sayuri78: Na koniec jedno pytanko mam! Czy odstawienie Duphastonu nie spowalnia rozwoju malucha?? Od przedwczoraj go odstawiłam (brałam od początku ciąży po 2 tabletki i potem od 16 tygodnia po jednej). Wiem, że to syntetyczny progesteon i wiem, ze łożysko teraz przejmie jego rolę, ale czy nie ma żadnego niebezpieczeństwa?? Tylko proszę się ze mnie nie śmiać jeśli pytanie wyda Wam się delikatnie rzecz ujmując niepoważne :)!

Spokojnie, ja brałam do 16tc luteinę i od niedawna czuje już ruchy maluszka, a moja ciąża młodsza o tydzień od twojej. A jesteśmy w tym samym wieku :D
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Hehe.... To ja sobie jeszcze jedno strzele jak bedę w Waszym wieku skoro to taki power wtedy jest :P Chociaż mi mama wróżyła piątke przed 30stką i jestem na najlepszej drodze jak narazie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Sayuri78: odstawienie Duphastonu nie spowalnia rozwoju malucha??

ja też miałam obiekcję jak odstawiałam ale mała się dobrze rozwija:D:D nawet o 2 tyd do przodu więc niczego się nie bój tylko może o magnez z b6 zapytaj żeby brzucholek nie twardniał:)
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Co do dni na zwolnienie lekarskie to faktycznie jest 280 ale w roku, a teraz jest już nowy rok i od nowa mamy 280. Co do podejścia co niektórych lekarzy to mi się scyzoryk otwiera......szok normalnie
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    gienia83: oddaj troche :)bo u mnie zimnooooo a sniegu jak nie bylo tak nie ma...

Bierz co chcesz :D oddam cale 40centymetrow :D
    U nas wszyscy zablokowani! Do pracy nikt nie chodzi, sklepy pozamykane,.... wczoraj nawet wielka Galeria ze sklepami byla zamknieta :D...podobno dach przecieka buahaha :D
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    nessie: Bierz co chcesz :D oddam cale 40centymetrow :D

az tylu to nie;p tak aby córka bałwana mogła ulepić;p
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Fausti86: czy brać coś dodatkowo na własną rękę, czy nie

słuchaj gina on wie co robi.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Fausti ja do tej pory bralam tylko kwas.... (mialam tez dobre wyniki)
    Od tygodnia odstawilam.... na rzecz innych dopalaczy! Witamin znaczy sie :) (ktore zawieraja takze kwas foliowy)
    ale tylko dlatego bo mi moj gin przepisal!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nessie, normalnie koniec świata :))))

Kamiis, no ja po 30ce dopiero jakiegoś kopa dostałam, uważam, że do tej pory to najlepszy mój wiek ;))
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    gienia83: oddaj troche :)bo u mnie zimnooooo a sniegu jak nie bylo tak nie ma...

Ja mam bliżej do oddania, śnieg jest, w nocy temp poniżej -20 a w dzień -15 mamy i prószy śniegiem co chwila. Więc zapraszam do Krakowa jak ktoś lubi Syberię :crazy::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja zwykłego kw nie brałam od początku femibion 1 a po 12 tyg femibion 2 z dha
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The fragile popieram !!!!!!!! chociaz mnie do 30dziestki brakuje jeszcze 5miesiecy :D ....
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    kwas foliowy zaleca się 3 miesiace przed zajściem (chyba, ja brałam półtora roku :)) i chyba pierwsze 3 miesiące ciąży, też ostatnio słyszałam, że im dłużej się bierze, to dziecko może mieć astmę... czu cuś.... no ale kwas foliowy zwiększa wchłanianie żelaza, witamina c też i dlatego wróciłam do kwasu
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    anula36: no ale kwas foliowy zwiększa wchłanianie żelaza, witamina c też i dlatego wróciłam do kwasu

myslisz ze powinnam włączyć teraz kwas foliowy ? do żelaza? muszę ulotkę przeczytać... bo drogie to żelazo było;/ może zawiera jeszcze coś
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    To ja mam pytanie
    Przyjmujac inne witaminy....
    Mozna np kwas sobie wziasc z 2 razy w tygodniu ???? :surprised:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.