Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 11th 2012
     permalink
    Aga19782: Zakupiłam dziś materac.

a na jaka firme i "bajery" sie zdecydowalas?
  1.  permalink
    Figan- zluzuj. Tu własnie porównujemy, pytamy, radzimy sie w pewnych kwestiach. Nikt nikomu nie chce powiedziec ze ma coś lepsze albo gorsze- bo i po co? :)
    Ja Ciebie pytam o pewne rzeczy z ciekawości. Nie znam nikogo, kto ma tak rozwiązane ogrzewanie jak Ty.To chyba nic złego?
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    szczypta, temperaturę mam wyrównaną w całej części dziennej, w sypialniach jest chłodniej-ale nie jest zimno (co dla mnie jest plusem - po co mam grzać pomieszczenia, w których nie przebywam w ciągu dnia? A spać też nie chciałabym w nagrzanych pomieszczeniach). Natomiast w sypialni córki temp jest taka jak w części dziennej - ze względu na położenie jej sypialni - jest między innymi pomieszczeniami - także tymi dogrzewanymi podłogówką..mam dom parterowy, więc przepływ powietrza i poziom temperatury jest bardziej wyrównany niż w domu z poddaszem użytkowym.

Treść doklejona: 11.10.12 21:34
    szczypta_chilli: Figan- zluzuj. Tu własnie porównujemy, pytamy, radzimy sie w pewnych kwestiach. Nikt nikomu nie chce powiedziec ze ma coś lepsze albo gorsze- bo i po co? :)
    Ja Ciebie pytam o pewne rzeczy z ciekawości. Nie znam nikogo, kto ma tak rozwiązane ogrzewanie jak Ty.To chyba nic złego?

Ależ ja jestem wyluzowana ;-) I nie mam nic przeciwko tym dyskusjom na forum...być może Aga19782 mnie źle zrozumiała ..albo ja ją..wydawało mi się, że błędnie porównuje parametry cieplne ścian porównując centymetry tychże ścian. I wszystko w tym temacie.
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 11th 2012 zmieniony
     permalink
    Figan bynajmniej nie po to by stwierdzić kto ma cieplejszy dom...hehe
    Ciekawi mnie to po prostu...z czego ludzie budują jakie stosują materiały ile to przeliczeniowo wychodzi...tak się składa że kilka domów buduje się w rodzinie więc ciągle ktoś o coś pyta i siedzę w tym chcąc nie chcąc.

MrsHyde
    a na jaka firme i "bajery" sie zdecydowalas?

Wiesz jak poleżałam na kilku materacach i wydawało mi się że są ok a potem trafiłam na TEN to już innego nie chciałam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    przed nami dopiero pierwsza zima w nowym domu wiec o tym czy moj doom jest cieply czy nie wypowiem sie za pol roku; budowalismy z bk i mamy 15cm styro; jak na razie mimo przymrozkow jest ok, grzejnikow jeszcze nie odkrecilismy ale podlogowka od 2 dni chodzi
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Figan zamiast doszukiwać się podtekstów lepiej po prostu przeczytaj dokładniej dany tekst i po prostu odpowiedz na zadane pytanie.:bigsmile:

MrsHyde:
    nie odkrecilismy ale podlogowka od 2 dni chodzi

To i tak ok.U nas już kilka razy paliliśmy...tyle że u mnie jest ponoć gorąco(tak mówą Ci co przychodzą) a chłopaki lubią chodzić w spodenkach i jeszcze najlepiej bez koszulki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no neizle wypasiony; mam nadzieje ze bedzie mega wygodny nie tylko do spania :wink:
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Aga19782: Figan zamiast doszukiwać się podtekstów lepiej po prostu przeczytaj dokładniej dany tekst i po prostu odpowiedz na zadane pytanie.

Ja czytam tekst bardzo dokładnie...tak dokładnie, że nie spodobała mi się ilość znaków zapytania w Twoim pytaniu do mnie o klasę energetyczną mojego domu..:wink: Te znaki zapytania to z rozpędu czy ze złości? ;-) Pamiętam, że na pewno uplasowaliśmy się na kolorze zielonym..musi Ci to wystarczyć, bo nie chce mi się teraz szukać tej książeczki ;-)
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Hehehe no już byśmy go z chęcią "ochrzcili" :rolling:
    Ale pan mi obiecał że w tydzień zdąży przyjechać więc może niedługo będziemy sprawdzać wytrzymałość sprężyn:clap:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dziewczyny jedziecie z tematem :D
    Ja tam nie będę się wypowiadać na temat efektywności ogrzewania póki co... Zobaczymy jak wyjdzie w praniu.
    Ja mam podłogówkę w całym domu (oprócz piwnicy i garazu), a to dlatego, że jako atopowiec cierpię za każdym razem gdy rozpoczyna się sezon grzewczy i kaloryfery zaczynają jechać z koksem... Obecnie mam kaloryfer w sypialni i szczerze go nienawidzę...
    Ogrzewanie podłogowe jednak gwarantuje mniejszą temperaturę nagrzewania, różnice temperatur są mniejsze, przez co powietrze jest mniej wysuszone (kolejna moja zmora). Zadbaliśmy by w miejscach gdzie są łóżka przebiegało mniej rurek. I tak w momencie gdy będziemy szli spać ogrzewania będzie powoli wygaszane, albo będzie chodzić na małych obrotach.
    A mój brat ma ogrzewanie nadmuchowe... Dopiero teraz rozpoczynają pierwszy sezon. Póki co, mogę powiedzieć, że ich zmorą były myszki w kanałach. %)))
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    mangaa: Póki co, mogę powiedzieć, że ich zmorą były myszki w kanałach. %)))

o jacie...ja bym uciekła gdzie pieprz rośnie....mam fobię na punkcie tych stworzeń.
    Jak rozwązali problem ???
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Złapali je po prostu.. :)
    Część do łapek ekologicznych a część niestety nie.
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    a wiecie co jakbym sobie budowała dom od zera to byłby z bali albo z słomo- gliny...Ponoć w tych gliniakach jest najlepszy mikroklimat dla człowieka.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Glina - mhm, jestem za. A porotherm to co jest niby jak nie glina? ;)
    A ja do bali nie byłabym przekonana... Kiedyś nawet z kimś o tym rozmawiałam i to drewno jest strasznie nasączone chemią - impregnatem przeciwgrzybicznym, ogniochronem i jeszcze jakimś innym syfem..
    Nie wiem nie wiem czy to taki najzdrowsze jest...
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Mam znajomego który buduje dom ze słomo-gliny.I dach ze strzechy.Jeszcze w nim nie byłam bo robią środek .Ale ja bałabym się w takim mieszkać.
    Co do drewna to tak..dziś jest sporo chemi w nich.Ale mi bardziej przeszkadza ten specyficzny zapach drewna który zaczyna się wydobywać po latach...nie mogę po prostu go....
    manga czyli w glinie mieszkam...nooo super:wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Nooo, porotherm jest z gliny :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Tak wiem..śmieję się po prostu:))) Ale fajny to pustak jakby nie było.Fajnie się zachowuje w praktyce.I pamiętam jak jeszcze tynków nie było i przykładałam rękę do tych szczelin między nimi(co się nie daje zaprawy) .W zimie powietrze z zewnątrz wpływało ocieplone do środka.Te pory też dużo robią.Ja bardzo zadowolona jestem z wyboru akurat tego:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeOct 12th 2012
     permalink
    E ale wymyślacie :devil: To z jakiego drewna zbudujesz to już decyzja budującego. Kuzynka męża prowadzi bacówkę w Bieszczadach i drewno nie jest niczym nasączone :tongue:
    Aga19 - co strasznego jest w mieszkaniu z domu z słomo-gliny, żebyś sie bała?
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeOct 12th 2012 zmieniony
     permalink
    szczypta_chilli jeszcze zapomniałam dodać, że mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem, co w domu energooszczędnym jest raczej wymagane. Rzadko otwieramy w domu okna, więc zimą pomieszczenia się nie wychładzają podczas wietrzenia. To ma duże znaczenie, bo nie ma wtedy strat ciepła.
  2.  permalink
    oo- rekuperatora to Ci zazdroszcze bardzo!
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 12th 2012 zmieniony
     permalink
    To z jakiego drewna zbudujesz to już decyzja budującego. Kuzynka męża prowadzi bacówkę w Bieszczadach i drewno nie jest niczym nasączone
    Liliy teraz to Ty opowiadasz dyrdymały... Na 100% jest impregnowany.
    Bale są na 100% zabezpieczone, inaczej za kilka lat mogłaby się spodziewać inwazji korników, grzybów.

Po ścięciu drzew na bale drewniane, pnie są okorowywane, a następnie wszystkie elementy konstrukcyjne domu z bali impregnowane. Po zmontowaniu wszystkich elementów, ściany zewnętrzne i zewnętrzne okapy dachu impregnuje się środkami, których zastosowanie zabezpiecza je skutecznie na długi czas. Dzięki odpowiedniej konstrukcji dachu ściany zewnętrzne mogą być chronione przed zaciekaniem, co eliminuje konieczność wielokrotnej impregnacji. Również wewnątrz domu możemy przeprowadzić impregnację zabezpieczając drewno przed szkodnikami, koszt takiej impregnacji to. ok. 1,5 tys. zł, a zaleca się przeprowadzanie jej co 5 lat. Środki do impregnacji ognioochronnej zabezpieczą dom z bali przed pożarem.

Chyba że kuzynkę stać na wymianę wielu elementów domu co kilka lat... :cool:
    --
  3.  permalink
    Ja kiedys bardzo chciałąm miec drewniany dom. Całe szczescie szybko się z tego wyleczyłam :)
    Nadal mi się podobają, ale mieszkać moge w takim wyłącznie np na wakacjach :)Albo moge jesc obiad w karczmie drewnianej :)
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 12th 2012
     permalink
    Lily bałabym się że mi się zawali w nocy na głowę lub gdzieś zacznie palić od przewodów czy coś...takie mam pojęcie że ten dom to tak jakby z papieru jest:))
    --
    •  
      CommentAuthorgracjanna
    • CommentTimeOct 13th 2012 zmieniony
     permalink
    nie jestem jeszcze na tym etapie, ale podobno niektóre tynki wewnętrzne można sobie zrobić z gliny-koleżanka ostatnio wykańczała mieszkanie i opowiadała, że ze względu na kaloryfery zainwestowała w glinianą ścianę - żeby trzymała mikroklimat :bigsmile:
    nie wiem, ile w tym prawdy :wink:
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeOct 13th 2012
     permalink
    A u mnie juz tynki ,gładkie i pomalowane na biało narazie ,bo podobno nie warto malować na kolor świeżych ścian do jakiegoś czasu . Tez słyszałam a innych tynkach w łazience dokładnie nie pytałam mojego .. Dzisiaj ma mi porobia zdjęcia bo kończą elewacje i łazienkę na dole ,bo ja biedna w szpitalu:cry:
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeOct 13th 2012
     permalink
    mangaa- a jedź sobie w Bieszczady do schroniska politechniki warszawskiej ...to ich bacówka a nie kuzynki. Co ja będę tłumaczyć...
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja tylko piszę jak się postępuje z drewnem budowlanym (to że ktoś tego nie impregnował po to inna para kaloszy).
    Widzę, że to Lutowiska :D ... Hmmm, a nie wiem czy przy okazji najbliższego wypadu do rodziny nie śmigniemy z Ustrzyk w dół i nie obadamy tematu z ciekawości. To jest rzut beretem :D
    ~
    Agap jakie tynki macie?
    No i zdrowia... bo skoro szpital to chyba coś szwankuje? :confused:
    --
  4.  permalink
    Pytałam Was niedawno o firanki ;) Ponieważ robiłam zdjęcie dla mojej przyjaciółki to i Wam pokażę, na jaką zdecydowałam się do pokoju Hani :)

gfh

gh
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 14th 2012
     permalink
    Śliczna :D
    --
  5.  permalink
    Dziękuję :) Tez mi sie podoba, bo taka typowa do dziewczecego pokoju :)
  6.  permalink
    w firankowym :)
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Mam pytanie do tych z Was które już wybudowały domy bo zaczynamy się zastanawiać czy nie przerobić projektu na dom bez piwnic. Dziewczyny jaki wam wyszedł koszt piwnic ?
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ja nie jestem amatorem firan i w domu nie mam ani jednej, więc nie bardzo jestem w tym temacie, ale -jak na firanę- to ta mi się nawet podoba :-)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Sabakuma pytalismy o koszt piwnicy zeby sprawdzic czy warto w ogole w to wchodzic, juz na etapie projektu bylo 2tys drozej, wykonawca wstepnie kosztorys zrobil i wyszlo nam ze bez wykonczenia (tynki wylewki hydraulika elektryka okna) koszt wyszedlby ok 50tys (materialy, dobra izolacja, drenaz, schody, strop itp). Stwierdzilam ze w tej sytuacji wole nie miec gabinetu tylko garaz i kotlownie w bryle domu.
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Ładna ta firaneczka:))
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Koszt piwnic zależy od tego na jakim gruncie i jaka powierzchnia...
    Nas kosztowała ok 80tys, z tym że my mamy podpiwniczony cały dom. Koszt taki, bo w glinie i trzeba było zrobić mega drenaż, mega izolację przeciwwodną i studnię chłonną. :confused:
    Pierwotnie miało być 90m2, ale M uparł się by pod garażem nie zasypywać i mamy ok 130m piwnic.... Nie byłam z atym rozwiązaniem i mnie to denerwuje, bo uważam że nie potrzebujemy tego pomieszczenia ale tu niestety musiałam mu ustąpić.
    Inna sprawa że faktycznie nie mamy strychu praktycznie, na dole będzie kotłownia, pralnia, suszarnia, siłownia, spiżarnia, kuchnia robocza i to pomieszczenie pod garażem w którym nie wiem co będzie:/
    --
  7.  permalink
    mangaa: i to pomieszczenie pod garażem w którym nie wiem co będzie:/

piwniczka sado-maso? :cool::boogie:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    :DDD
    ~
    W sumie najciemniej tam jest i w ogóle nie lubię tego pomieszczenia, zawsze wypominam M bo jednak trochę kosztów przez to było, choćby- tynki i wylewki... Murów nie liczę, bo i tak zasypywanie piaskiem by kosztowało...
    Także na piwniczkę SM jak znalazł. %)
    --
  8.  permalink
    To wiesz... Jak juz się urządzicie to zrobiłabyś jakąś bibkę forumową, cooooo? :whorship:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No spoko, tylko wiesz... nie wiem czy jak wykończymy to już nie będzie Geriatric-Party...
    Jak będziemy w formie to why not? ! ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 15th 2012
     permalink
    mangaa: to pomieszczenie pod garażem w którym nie wiem co będzie:/

Zobaczysz że znajdzie zastosowanie szybko...chociażby na rzeczy których nie uzywasz a może przydadza się jeszcze:bigsmile:
    Może być też na jakieś robocze ubrania buty gumiaki wszystko czego używasz do np.pielęgnacji ogrodu...różnie...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Aga no właśnie w sumie trochę szpargałów już mamy.
    Poza tym i ja i M potrzebujemy mieć archiwum na dokumenty firmowe - tego jest w cholerę. Skład na rzeczy ogrodowe... Tylko my mamy głupio bo my nie mamy osobnego wyjścia z piwnicy na zewnątrz.
    Podejrzewam, że mój M też patrzy pod kątem swojej firmy. Spoko, jeśli to miałoby na siebie zarobić to chyba OK.
    Ale póki co ta pusta przestrzeń mnie przeraża.
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    No widzisz: pomysłów na wypełnienie piwnicy jest kilka, a póki co - jeśli Cię ta pusta przestrzeń przeraża - to wypełnij ją skrzynkami z winem..;-)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Taaa, prawdziwym szampanem od razu ;)))
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    mangaa Dzieki juz w domku jestem ,a tynki mamy w lazience cementowe ,a reszta gipsowe .
    Co do piwnicy to my nie mamy , u nas sa szkody gornicze 4 stopnia .Czasami ta piwnica bylaby przydatna ,ale trudno taki maly stryszek na poddaszu mamy , kotlownie dosc duza i garaz. gratow nie bedziemy trzymac tak jak to sie czasem slada ,bo szkoda wyrzucic :wink: Najbardziej sie obawiam , bo moj chce pare kurek ,przepiorki tez ( miastowa dziewczyna jestem hehe ) ,ale nie ma to jak wlasne jajko :tongue: ,a przepiorcze naprawde dobre no i bezcholesterolu
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Czy dom podpiwniczony musi zawsze mieć parę schodków do drzwi wejściowych?
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    agap81: ale nie ma to jak wlasne jajko :tongue:

Co racja, to racja..zwłaszcza, że jajka coraz droższe są..sama myślę nad paroma sztukami kur..ale pewnie na myśleniu się skończy, jak znam życie ;-)
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    A ja poczyniłam pierwsze kroki w tym roku i kupiłam ...dwa indyki:bigsmile::bigsmile:
    Znaczy chciałam mieć swoje mięso drobiowe-pięknie rosną ciężkie są ponoć jak diabli.Niedługo bedzie egzekucja:cry::cry:
    Ale jak tak sobie rosły to stwierdziłam że nie taki diabeł straszny(zawsze myślałam że to full roboty przy tym ptactwie jest) i postanowiłam że kupuję nioski takie prawdziwe na wiosnę.Przez zimę tylko lokum im zrobimy i będą na pewno.Mama co prawda przynosi nam jaja dla młodej a ja chciałabym taką jajecznicę zrobić extra na masełku ze szcypiorkiem dla wszystkich:)
    A wracając do indyków-jak ktos lubi mięsko i ma kawałeczek choć wolnego miejsca na działce (a potem w zamrażarce:bigsmile:)to polecam.Tylko trzeba większe kupić by nie padły(małe są bardzo delikatne).Jedzą tylko pasze i zielone więc hodowanie ich to czysta przyjemność.:bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    A gdzie je trzymasz Aga? :DDD
    Indyka uwielbiam, ale chyba nie mogłabym wykonywać egzekucji jednak :(
    Kurki to inna bajka, jak dla mnie jest to super pomysł, tylko one chyba muszą mieć kurnik ogrzewany w zimie? Czy nie? Nie wiem nic na ten temat.
    Ale kilka zielononóżek mogłabym przygarnąć :D
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Ja sobie mogę o przychówku zwierzęcym pomarzyć...gdybym mogła to bym miała kury, kozy i króliki :bigsmile:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.