Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 15th 2012 zmieniony
     permalink
    A zrobiliśmy im kurniczek.Dewniany ocieplony w środku styropianem zaciągnięty tynkiem.Ładny mają apatament.Do tego kawałek swojego "podwórka" mają.Wszystko ogrodzone i osłonięte od wiatru bo nie lubią.Ja mam sporą działę wąską 19 ma a długą 200 m.Więc z przodu stoi dom i ogród jest a z tyłu za garażem powoli robimy porządki i zagospodarowywujemy ją.W tym roku posadziliśmy maliny i truskawki kilka drzewek i różne inne.I też kupiliśmy te indyki właśnie a dzięki nim chłop przepchnął i kilka gołębi(miał takie marzenie:wink:).
    Więc już jakaś część jest zrobiona ale jeszcze soro zostało.W planach mamy jeszcze posprzątanie tego w tym roku no i może przygarniemy dwa daniele:)
    No i te kurki obowązkowo ale to na wiosnę.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:Kurnik musi być ciepły ale nie ogrzewany.Wystarczy zadbać o dobre ściany i ściółkę zapewnić:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 15th 2012
     permalink
    Pięknie :) U nas na naszej małej działeczce to pewnie nic takiego nie przejdzie... ale może kiedyś dokupimy. Takie gospodarstwo to moje marzenie :)
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeOct 15th 2012
     permalink
    Właśnie ja się lata przed tym broniłam...zawsze wydawało mi się że to nie wiadomo co.A okazuje się że tak przyjemnie mieć swoje rzeczy które są pewne i wcale pracy przy tym nie ma nie wiadomo jakiej.
    Nie potrzeba maszyn zaplecza nawozów i innych pierdół.Wystarczy kawałek podwórka chatka i kilka kostek słomy:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 16th 2012
     permalink
    mnie ogolnie piwnice przerazaja, nawet t urzadzone nowoczesnie na zasadzie eleganckiej pralni, bawialni czy biura; sama mysl ze schodze pod poziom ziemi przyprawia mnie o mdlosci :/
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Mnie piwnice nie przerażają ale nie budowaliśmy piwnicy z powodów ekonomicznych.
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Dzięki za odpowiedz a zatem musimy dobrze przemyśleć te piwnice bo u nas metraż ich to 150m^2 ziemia też gliniasta więc koszty pewnie koło 80tyś. Zatem pewnie w weekend mężul znowu będzie dłubał przy projekcie a już mieliśmy go ukończonego. W ogóle zrezygnowałam też z lukarn na zwykłe okna dachowe bo to też powodowało że cena dachu była masakryczna.
    --
  1.  permalink
    Sabakuma- u nas z powodu wysokiego poziomu wód gruntowych w zarunkach zabudowy jest zapis,ze nie mozna budowac domó z piwnicą. I gdybym ja budowała jeszcze raz to tylko lukarny, nie znoszę moich okien dachowych.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    czemu nie znosisz dachowych? u mnie kolezanka narzeka na lukarne ze wzgledu na problem z ustawnoscia pomieszczenia
  2.  permalink
    bo nie lubię ich myc i pokój się nagrzewa mocno przez te okna
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my mamy 2 szt w lazience i w garderobie u malej zamiast wylazu dachowego, no ale nasze sa od polnocy sa wiec nie ma problemow z nagrzewaniem, gorzej sie obawiam o zime
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeOct 18th 2012
     permalink
    Ladybird zdecydowanie druga wersja lepsza moim zdaniem ,my tez właśnie z tym mamy problem tylko ,ze my taras będziemy mieć z desek . My mamy tylko 2 okna dachowe ,jedno w garderobie i drugie w pralni ..ja jakoś nie jestem za oknami dachowymi, nie wyobrażam sobie tego chalasu jak pada deszcz i nie tylko. A komin moim zdaniem na wszelki wypadek lepiej z niego nie rezygnować , u nas nad tarasem ten spad dachu jest niżej niewiem jak to fachowo określić i z przodu tez
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap okap u mnie ma jak dobrze pamiętam 60 cm. Wstępnie było 80 cm ale zmieniłam :)
    Mieszkając w wakacje u kuzynki i goszcząc się w pokoju z dwoma oknami dachowymi jakoś nie odczułam negatywnie padającego deszczu uderzającego w szybę. Nic mi nie hałasowało :) Te dwa dodatkowe u dziewczyn są w wymiarach 66x98 i takie same mam w garderobie i pomieszczeniu gospodarczym.

Jeśli chodzi o taras ostateczna wersja to brak schodków na bokach od mojej strony jadalnianej i od strony mamy a pozostałe dwa najdłuższe boki w tych właśnie schodkach!
  3.  permalink
    a ten taras to od której strony masz, Lady?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    wschodnio - południowej

Treść doklejona: 18.10.12 09:56
    Prawa jego część ta krótka skierowana bardziej na wschód a długa część to południowa a nawet wchodząca w zachód... czyli ciągle światło dzienne/słońce
  4.  permalink
    to tak jak u mnie
    patelnia
    Gdybym budowała jeszcze raz to wyłącznie z zadaszonym ( przynajmniej częsciowo) tarasem
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Aga a markiza ? mnie namawia architekt bo nie chcę zadaszenia gdyż musiałabym robić i u mnie i u mamy i nie ładnie wyglądałoby to w takich podziałach... a przez całość to za dużo by było tego zadaszenia.
    Zdecydowaliśmy się na tę chwilę z tego powodu na rolety zewnętrzne właśnie aby móc ewentualnie nimi się zasłonić :)

Treść doklejona: 18.10.12 10:13
    MRHYDE Ty miałaś wysoko obsadzony taras z tego co pamiętam ze zdjęć, jak go zagospodarowałaś jeśli chodzi o zejście? U mnie właśnie w tym celu są te schodki a taras i tak mam na gruncie a nie wylewany z fundamentem
  5.  permalink
    kiedys tam napewno zrobię markizę - tyle,że koszt porządnej to 5 tys. No i mimo wszytsko boję się, czy podczas wietru nie uszkodzi sie elewacja :/
    Niewiele wiecej a moze i tyle samo kosztowałoby mnie zrobienie tarasu zadaszonego w trakcie budowy. No ale mądry Polak po szkodzie.
    Aha- w salonie u mnie nie jest gorąco. Ja mówię o tym,że patelnia jest na tarasie
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta jak patelnia na tarasie to pół biedy :) boję się właśnie ukropu w salonie i pokoju u mamy :)
  6.  permalink
    No pół biedy bo nie mieszkasz jeszcze :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    wiem :) i pewnie będę pisała tak jak Ty - mądry polak po szkodzie :)
    Ostatecznie może dobuduję zadaszenie tuż nad drzwiami w kotłowni, które nie będzie zachodziło na Nasze okna tarasowe1

Treść doklejona: 18.10.12 10:36
    szczypta jeszcze w grę wchodzi taki duży i porządny parasol tarasowy :)
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Wczoraj pierwsza noc na materacu....wspaniałe spanko:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Aga hmm tez juz bym tak chciała :) mnie sie podobają takie markizy ,no ale koszt tez nie za mały jest takiej porządnej markizy, a ja lubię lato,słońce i ciepelko wiecie problemy z krążeniem :) więc z tylu domu mam prawie cały czas słońce. Macie racje dziewczyny jak byśmy jeszcze raz budowali to byłyby napewno zmiany,bo teraz jak patrzę na nasz salon to płakać mi sie chce taki mały sie wydaje:( ale narzekać nie ma co
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    kurcze a może Ja zadaszenie choć małe zrobię mojej mamie? hmmm wbiłaś mi szczypta klina noooo

Treść doklejona: 18.10.12 11:51
    szczypta zapytam Ciebie bo Ty jesteś na gazie :) tzn dom masz na gazie :) czy jakbyś teraz budowała dałabyś paliwo stałe ? lub też dodatkowy piec na paliwo stałe? :)
  7.  permalink
    Agap- ja tez uwielbiam słonce, ale wiesz- nieraz trzeba sie przed nim ochronic... Ja np lubię jesl na dworze i pić kawkę na tarasie. A jak słońce napitala jak głupie to nie zawsze jest to przyjemne.
    Mamy duży parasol, od biedy moze być- ale to wg mnie nie to.
    Lady- z ogrzewania jestem zadowolona. Uwazam,że to bardzo dobra decyzja. Ja bym nie chciała miec kotła na paliwo stałe. Never

Treść doklejona: 18.10.12 12:10
    Agap- a ten mały salon to jaki metraz?
    Bo wiesz- dopóki my nie mieliśmy tynków to mi się tez mój mikry wydawał
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    szczypta salon ma 25m2 i jest laczony z kuchnia ktora ma 9.5m2 , my juz mamy tynki .Mialam problem jak wlasniw rozdzielic kuchnie jaka scianka? ,zeby to nie zmiejszalo tego salonu,a calkiem otwarta kuchnia nie zabardzo mi odpowiada .My mamy piec na pellet na gaz tez mamy juz zalozony ,nieiwem czy potrzebnie czy nie ,ale tak zadecydowal MM I tez jeszcze nie zdecydowalm na plyte w kuchni czy gazowa czy elektryczna .

Treść doklejona: 18.10.12 13:12
    powysylalabym fotki ,ale musze znalezc czas zeby sie tego nauczyc :wink:
  8.  permalink
    Ja też jestem za zadaszonym tarasem.
    Nasz dom ma kształt litery U- jeden bok U to kuchnia, a drugi to właśnie zadaszony taras (ok 16mkw), który był wylany razem z fundamentami i jest częścią budynku - jest jakby przedłużeniem naszej sypialni, z jednej strony jest pełna ściana, z dwóch łuki praktycznie na całej szerokości (czyli zostają tylko filary podtrzymujące dach).
    I uważam, że taras jest genialny, uważają tak również wszyscy nas odwiedzający :tongue: w lecie można zjeść śniadanie, posiedzieć sobie, tak samo wieczorkiem. Nawet jak pada, ale jest ciepło, to można siedzieć na tarasie, bo deszcz nie zacina
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta u mnie na poranne picie kawusi i śniadanka oraz obiadki będzie taras ten z boku budynku... tam słońca jest tyle co wcale :) a ten długi to główny z podziałem na Mamuśkę i Nas :) stąd też w tym jednym rzucie te schodki w jednym miejscu, które nie tyle co są skierowane na przeciw kotłowni to jeszcze tak jakby rozgraniczają Nas :)
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeOct 18th 2012 zmieniony
     permalink
    ladybird, zgadzam się ze szczyptą, jeżeli masz taras od południa i zachodu, to przydałoby się zadaszenie; w lato, w upały po południu na takim tarasie jest ukrop..
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan moje zadaszenie to boczny taras... ten po prawej stronie jak spojrzysz wyżej na wizualizację :)
    Porozmawiam z Panią Architekt o zadaszeniu dla mamy... pomyśle, rozwarze...
    Wieczorkiem dostałam dobrą informację :) geodeta odbiera jutro mapki :)tak więc w końcu znowu coś się rusza :) poza tym dostałam warunki techniczne gazu no i sumę wrrr no i od chwili podpisania umowy będę czekała rok czasu wrrr :) Dzięki mapkom będę mogła też mieć ruszony temat przyłącza energii :), będzie skończony projekt wjazdu :) no i znowu jestem odrobinę spokojniejsza :)
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    agap - ja oddzielam kuchnię od salonu drzwiami chowanymi w ścianę, w kasecie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Ladybird76: MRHYDE Ty miałaś wysoko obsadzony taras z tego co pamiętam ze zdjęć, jak go zagospodarowałaś jeśli chodzi o zejście? U mnie właśnie w tym celu są te schodki a taras i tak mam na gruncie a nie wylewany z fundamentem

taras na poczatku faktycznie byl dosc wysoki ale my nawozilismy ziemie plus poszla opaska wiec suma sumarum jest moim zdaniem w miare, nie mam zdjec po nawiezieniu czarnoziemu ale wszystko jest wyrownane i to co bylo wylane czesciowo skuli i na to dalismy kostke taka jak na opasce i powstalo naturalne zejscie z tarasu na opaske a potem juz z opaski jest praktycznie na rowni z nawieziona ziemia. Taras gorny mamy od wshcodu, dolny od strony zachodniej (od poludnia cien daja wysokie swierki u sasiadow) no i gdyby nie dobre rolety to pewnie bysmy zdychali z upalu a tak to odkad dalismy rolety bylo juz ok. Na markize sie nei skusze ale duzy 3m parasol planuje nabyc na wiosne

duze tarasy to super sprawa tylko jeszcze sprawdz jakie sa koszty wykonania takiego tarasu (kostka z robocizna taka najzwyklejsza to u nas to ok 100zl/m2 a plytki z robocizna tez podobnie, o drewnie czy kompozycie juz nie wspominam)

agap81: szczypta salon ma 25m2

nasz salon ma 27m2, kuchnie mam polzamknieta tzn od strony salonu nie widac i tylko cala na korytarz otwarta; spokojnie zmiescila sie i 2m kanapa+pufa, stol z 8krzeslami, stolik kawowy, komoda, witryna i szafka rtv a ciagle jest miejsce zeby w kinecta pograc chociaz jak stol na wiecej niz 8 osob bysmy rozstawili to potancowac sie nie da
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeOct 20th 2012
     permalink
    Czy macie do polecenia kogoś kto w Warszawie pierze dywany?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    u mnie salon również 27m2 będzie plus kuchnia lekko domknięta 8m2 - wydaje mi się to wystarczające przy 16m2 jakie obecnie mam i w jakich teraz mieszkam :) a mieszczę w nim stół, 4 krzesła, komoda duża, mniejsza pod tv ale długa, łóżko no i kojec od psa :)

Treść doklejona: 20.10.12 10:38
    Mrs nie będę obecnie sprawdzała... bo to i tak mi nic nie da a taras muszę mieć tak czy siak... chciałam na początku podzielić go na dwa oddzielne tzn My i mama ale to brzydko wyglądało więc pozostaje opcja jednego w całości tylko właśnie nie wiem czy zostawić schodki czy ewentualnie jeden i potem nadgonić to ziemią? Ogólnie dom posadzony będzie 30cm od gruntu ale terenu nie mam idealnie prostego bo są różnice wysokościowe!
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Lily dobry pomysł ,ale u mnie nie przejdzie
    Mrshyde to super jak tobie sie wszystko pomiescilo ,to mnie tez -właśnie lepiej stół na 8 krzeseł miec niż na 6 ,my tez grywamy na xboxie :bigsmile: fajna frajda nie tylko dla dzieci ,a na bloku trochę ciasno .
    U nas juz malują elewacje ,domek zaczyna sie juz ładnie prezentować i chociaż z niego mogę sie cieszyć :wink:

Treść doklejona: 20.10.12 11:52
    Pranie dywanów to dobra sprawa ,my tak dwa razy do roku zamawialismy ,nawet niedrogo .Warszawa to pewnie ceny maja wysokie jak to stolica ,a w domu to raczej dywanów nie będę chciała
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap to pochwal się chociaż kolorkami elewacji - może jakieś zdjęcie?
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Lady właśnie jeszcze nie zkumalam jak sie je wstawia ,siedzę na tablecie teraz jak będę miała dostęp do kompa to spróbuje . Tak jak pisałam wcześniej to nasze domki są podobne :bigsmile: tylko zesmy trochę pozmieniali z elewacja,kolor elewacji szary jaśniejszy ,wokół okien antracytowy trochę jaśniejszy od okien, no i mamy tez drewno na elewacji w niektórych miejscach.wieczorkiem postaram sie coś wrzucić :wink:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    wystarczy, że obrazek będziesz miała zlinkowany, Ja to robię przez picasa - przerzucając online i potem kopiuję adres obrazka i tutaj wstawiam :)
    Jeśli chodzi o kolor elewacji to nie wiem jaki będzie ostatecznie. To co widać na rysunku jaki wstawiłam nie koniecznie będzie w wykonaniu kiedyś :) mam upatrzone już kolorki ale do momentu jak będziemy budowali wiele może się jeszcze pozmieniać :)
    Szara elewacja jest moim faworytem jak na razie :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 21st 2012
     permalink
    mi tez podobaja sie szare elewacje ale tylko przy duzych i kwadratowych domach, no i w przypadku naslonecznionego terenu, widzialam dom w prostokace w zacienionym miejscu i wygladal jak grobowiec :/ no ale jest szary i szary, niektore szare domy w lato w sloncu wpadaja w niebieski lub fiolet, to juz dla mnie w pogole porazka bo jesli szarosc to tylko ta wywodzaca sie z bieli i czerni a nie z niebieska baza (taka m.in dulux w niektorych farbach ma brrr)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Mi generalnie podoba się szary w połączeniu z drewnem :DDD
    Na elewacji też będziemy to rozważać :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Super :D
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    hi udalo sie z pomoca MM ,
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 21st 2012 zmieniony
     permalink
    zgrabny domek, duza macie dzialke?
    skoro juz potrafisz wklejac foty to koniecznie pokaz rzuty :)

nie wiem jakie pomieszczenia sa w prawym rogu tam gdzie na 2 scianach sa w projekcie deski ale pieeeeknie wygladaloby takie narozne okno, widzialam ostatnio u znajomych i wzdyachalam do pomyslu; malo tego powiedzialam mezowi ze jesli kiedykolwiek bedziemy sie budowac to tylko tak zeby takie narozne okno np w kuchni sobie strzelic ;)

a co to jest to cos miedzy drewnianymi panelami w ogrodzeniu? na FM widzialam fajne elewacje z laczeniem z drewna, z tego co czytalam egzotyk najczesciej ludzie daja. ja bym sie obawiala co z konserwacja takiego drewna, mowiac szczerze podobne mam obawy ze wzgledu na plot bo tez mam drewniany tyle ze sztachety u mnie poprzecznie ida
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ja tam o konserwację bym się nie obawiała... Wystarczy lakierobejca raz na 5 lat, lub bejca po prostu.
    Mamy obecnie dużo drewna, płot drewniany i po ponad 10 latach jest wszystko jak należy.
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.10.12 18:59</span>
    a to na zywo :) prawie, dzialka ponad 1000m2 narazie to syf jest jeszcze wszedzie ,a rzutow nie mam na kompie tu . co do ogrodzenia to architekt cos takiego wstawil ,my bedziemy mieli tylko slupki i drewno i jak widzicie to slupki sa nie tego koloru maja przyjechac przemalowac na czarno
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agap od razu tak bylo a nie wizualkami rzucasz :) a foty przeklamuja czy kolor wpada w cafe latte ?
    wasza dzialka ponad 2x taka jak nasza (u nas nie ma nawet 460m2), z jednej strony zazdroszcze a z drugiej [patrzac na to ze ja nie lubie grzebac sie w ziemi i nie bede miala nic poza trawka to chyba sie cieszyc powinnam
    dlaczego bedziecie malowac ogrodzenie? nie udalo wam sie klinkieru grafitowego kupic czy ekipa zaliczyla skuche?

mangaa: Ja tam o konserwację bym się nie obawiała... Wystarczy lakierobejca raz na 5 lat, lub bejca po prostu.
    Mamy obecnie dużo drewna, płot drewniany i po ponad 10 latach jest wszystko jak należy.

no i tu zdania sa podzielone, kilku wlascicieli drewnianych plotow czy balustrad tarasowych pukalo sie w glowe jak slyszalo ze my mamy taki zamiar;wiekszosc mowi ze ma dosc konserwacji drewna, my zaryzykowalismy - balustrada tarasowa z olchy, panele ogrodzeniowe z sosny, zobaczymy jak to bedzie za kilka lat
  9.  permalink
    Agap- bardzo sympatyczny domek :)
  10.  permalink
    MrsHyde dzisiaj fotki robilam :) to slonce tak zmyla, kolor jest szary ,a co do slupkow to pomylili sie ,ale to sie maluje to sa takie gotowe slupki w srodku sa puste stawia sie je i do srodka zalewa betonem ,duzo taniej wychodzi .No tak w kolo domu zawsze jest duzo pracy ,ja sie tam na ogrodnictwie nie znam ,ale z pomoca mamy cos tam wymyslimy .Dzisiaj widzialam u sasiada trawe ,sial niedawno i nawozil ,ale trawa super jak na boisku dwukolorowa takie pasy sa . Drewno na elewacji i na plot mamy egzotyczne ze skandynawi
    "mangaa: Ja tam o konserwację bym się nie obawiała... Wystarczy lakierobejca raz na 5 lat, lub bejca po prostu.
    Mamy obecnie dużo drewna, płot drewniany i po ponad 10 latach jest wszystko jak należy"
    a jakie macie drewno ? egzotyk tez?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my mamy ogrodzenie z ksztaltek betonowych z drewbetu (panele zreszta tez), duzo taniej toto nie wyszlo niz wymurowanieno no ale mi sie bardzo podobalo i nie bylo odwrotu ;)

mowia ze najlepsza jest trawa z rolki ale to krocie kosztuje, i wlasnie ta z rolki to wlasnie taka 2 odcienie jak na boiskach, sianej takiej nie widzialam u nikogo; my trawe 2 czy 3 razy dosiewalismy zeby odpowiednio ja zagescic a i tak sa miejscami jeszcze placki
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    My taka trawę z rolki widzieliśmy na wczasach na campingach super sprawa ,ale droga . A trawa sąsiada naprawdę ma dwa odcienie ,nie wiem jak to sie robi ,ale efekt naprawdę super tylko czy na długo ? Czy słońce tej trawy nie wypali i kolor zmieni ,bo napewno trzeba jakoś ja pielęgnować

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 21.10.12 21:13</span>
    Dziewczyny teraz na was kolej :) może wrzucicie jakieś swoje fotki
    A jak to jest ze zmywarkami ,bo ja na bloku niestety nie mam ,ale mama ma od jakiegoś czasu i strasznie porysowane i matowe naczynia czy sztucce ma juz ,czy wy tez tak macie?
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    agap - bardzo mi się podoba Wasz domek - takie proste formy lubię:)
    Ja wkleję nasz jak elewacja będzie - na razie to nic ciekawego:P
    Jakie drzwi wew. polecacie, macie i czy coś wiecie o drzwiach Invado?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.