Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeOct 21st 2012
     permalink
    Lily - my drzwi wew. chcemy zamowic u stolarza, ktory robil nam wejsciowe drzwi. Takze maja byc drewniane. Tylko mamy problem z decyzja jaki wzor wybrac ;) ociagamy sie troche. Wiem, ze beda biale. Z reszta teraz te sprawy budowlane sa na dalszym planie, bo synus pojawi sie lada chwila. Pewnie bedziemy do drzwi wracac na wiosne :)
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeOct 21st 2012
     permalink
    agap, podoba mi się Twój domek. Też mam dach dwuspadowy :-)
    ~~
    lily, niestety drzwi Invado nie znam, ja mam drewniane z Leroy Merlin.
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeOct 22nd 2012
     permalink
    Lily mnie sie podobają takie dachy ,bo są proste no i tańsze . Invado właśnie zerknelam na stronke ,nawet nie maja drogich tych drzwi . My będziemy mieć pol -skone białe z przezroczysta wstawka ,Mój właśnie na Allegro wypatrzył oscieznice facet robi i są taniej ,zamówił jedna żeby zobaczyć czy nie badziew, zawsze można coś pokombinowac

Madziauk to pewnie dużo za te drzwi płacicie ?
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    agap81 - maja byc po 1500zl za sztuke, juz calosc :) choc to zalezy od wzoru jaki wybierzemy, bo do konca decyzji nie podjelismy jeszcze. Czekamy jak narazie do wiosny :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Agap ja juz swoj dom tutaj pokazywalam ale z reguly kasuje foty po dniu gora dwoch, ot takie zboczenie; no ale na chwile wrzucam jeszcze raz (usuniete)

Lily my wszystkie drzwi wewn mamy z pol-skone, czasami zaluje ze bralam z tymi malymi szybkami prostokatnymi bo przy scieraniu kurzu kazda oddzielnie trzeba przetrzec :/
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    ja nie chce żadnych szybek - podoba mi się z tych Invado model Taurus gładki.
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Mrs hyde tez ładny i chyba trochę większy od mojego ,albo sie mylę . Wy to chociaż macie jakaś drogę przed domem,bo u nas to można podwozie zgubić jak sie jedzie :) a mnie właśnie z tymi szybkami sie podobają myślałam o pol -skone etiuda białe A01
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agap nasz dom zostal wybudowany jako ostatni na tej ulicy, pozostale domy pamietaja czasy powojenne (np dom mojego wujka przez plot); od kilku lat mamy tu asfaltowke ale na szczescie

a dom nie jest duzy, mamy 122m2 pow uzytkowej, w sumie nazywam go wagonik bo po zewnetrznej ma tylko 7m szerokosci a az 17m dlugosci
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Agap u Ciebie widzę duży kąt nachylenia dachu no a domek prezentuje się suuuuper :)
    MRS mnie się bardziej kojarzy z tramwajem :P a mój to stodoła hi hi hi i tak też mówię na niego :)
    Jeśli chodzi o płot to u mnie będzie na tyle odległy i od ulicy, że mogę mieć ten najzwyklejszy bez udziwnień a jedynie brama i furtka będzie dziwnie położona bo w odległości 30 metrów jak nie więcej dalej wrrr od całości ehhhh
  1.  permalink
    lily - ja na dole mam drzwi vasco a na górze dre
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 23rd 2012
     permalink
    mala uwaga do tych na etapie projektu i PnB - jesli w pozwoleniu na budowe bedziie wyraznie zaznaczone ze opaska w okol domu, wejscie (schody czy podcien) plus taras beda zrobione z kostki brukowej to JEST mozliwosc odliczenia vatu na vzm-1; nie wiem czy we wszystkich skarbowkach takie same przepisy obowiazuja ale dzisaj udalo mi sie to wywalczyc z materialem na taras
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 24th 2012
     permalink
    szczypta jak Ci się spisują drzwi vasco? jak na razie jak je widziałam na żywo to zrobiły na mnie pozytywne wrażenie i one dominują w wyborze na przyszłość!
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 25th 2012
     permalink
    Czy możecie podpowiedzieć mi dokładnie co wchodzi w skład powierzchni użytkowej?

Obliczając wszystkie pomieszczenia i każdy ich centymetr wychodzi, że mój dom ma 198,48m2.
    Licząc pomieszczenia wszystkie ale na poddaszu tylko te z podanymi m2 pow. użytkowej wychodzi 168,72m2.
    Nie wiem jednak do końca czy np garderoba albo pom. gospodarcze wlicza się w użytkową? Kotłownia z tego co pamiętam NIE, spiżarnia zaś TAK jak i klatki schodowe czy hole?
  2.  permalink
    Lady - jestem zadowolona z tych drzwi

Treść doklejona: 25.10.12 09:20
    Lady- ale po co to liczysz? Przeciez powierzchnię całkowita i użytrkową masz podaną w projekcie?
  3.  permalink
    Wykanczanie domu to nie jest taka latwa sprawa ,chodzi mi o dobor materialu czyli kafli i tych innych rzeczy. A wszystkim zalezy zeby bylo ladnie ,niedrogo no i musi sie nam podobac ..ja wczoraj troszke sie wku.. jak zobaczylam biala fuge polozona w lazience na ciemnych kaflach .Mamy lazienke biolo czarna ,polozone sa dwa takie szersze paski dekoru od podlogi po sufit i ta biala fuga tak razi i nie pasuje mi wcale ,az sie wczoraj ze swoim spielam o to hehe,powiedzial ze w ostatecznosci mozna przemalowac na czarno.Nie lubie i wku.. sie jak czegos ze mna nie ustali ,albo mi nie powie tak to juz niestety z nim mam:smile:
  4.  permalink
    Lady- nie ogarniam?
    Jezeli przez działkę tesciów to dociągną Ci prąd do granicy Twojej działki, a jak przez 2 sąsiadów to do domu??
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta NIE... Jeśli przez 2 działki sąsiadów to do granicy mojej działki tak jak to ciągną przyłącze ale jeśli tam będą problemy z sąsiadami i nie wyrażą zgody to od strony teściów ale tylko do granicy ich działki czyli tam gdzie napisałam i gdzie jest ta pozioma linia bo tam mam wjazd i tamtędy przebiega Nasza służebność przejazdu i przejścia tak więc tamtą drogą niestety nie podciągną mi do granicy mojej :( ( zielona linia to granice działki )
  5.  permalink
    Ciekawa jestem jak Wam to pójdzie. Bo sąsiedzi zazwyczaj na wszytsko się godzą, jezeli mają w tym swój interes :/
  6.  permalink
    a jak się ciągnie przez cudzą działkę prad lub gaz to nie musi to być wpisane jako słuzebnośc? Pytam- bo nie wiem?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta szczerze to ... to sama nie wiem... służebność przejazdu i przejścia mam ale nie wiem co by mi dało gdybym miała służebność na media przez działkę teściów czy to by zmieniło coś i czy wtedy przyłącze miałabym w granicy ich działki a nie w granicy działki bramy wjazdowej :(
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Ladybird ja ci nie pomogę ,bo sie na tym nie znam ,ale jak mój wróci z roboty to mogę sie zapytać jak chcesz ?on sie na tym napewno zna i mam nadzieje pomoże
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady a czemu oni nie chca pociagnac bokiem i czemu to przez 2 sasiednie dzialki ma byc a nie droge? czy u was odleglosc robi roznice w cenie? u nas do 5m jest najtaniej i nam sie wlasnie na to udalo zalapac i niecale 3tys placilismy (od slupa do skrzynki mamy z 3m). Mowiac szczerze to ja bym sie chyba sluzebnosci z mediami obawiala, a co jak ktos zechce dzialke sprzedac i nowi wlasciciele nie wyraza zgody? znaczy ja sie nei znam czy tak moze byc, to bardziej na zasadzie gdybania

Agap nie boisz sie bialej fugi ? mi sie straaaaaaaasznie podobala piumetta z paradyza i bylam na nia przez chwile napalona ale wlasnie biala fuga mnie zniechecila. Moja kuzynke jednak nie i .... lazienke myje szczoteczka do zebow :devil: impregnowali nawet ale tam gdzie jest duze natezenie uzytkowania na niewiele sie to zdalo
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    szczypta widocznie nie musi być służebności skoro np gazownictwo w tej sprawie nic się nie udziela o nic nie pyta i niczego nie potrzebuje. Energetyka widzę wiecznie ma jakieś ale... ale zobaczymy co z tego wyniknie ostatecznie!

MRS bo Nasza działka jako tako nie ma drogi... dojazd jest tylko przez działki teściów :) na który to przejazd mamy zapisaną notarialnie służebność zbywalną na każdych właścicieli bez możliwości jej zniesienia w razie gdyby teście np sprzedali dom z działką...
    Koszt przyłącza u mnie to 2500 jak dobrze pamiętam - muszę sięgnąć do papierów i przeczytać!
    Gaz 1500 netto
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agap no koniecznie nowa dokladna fote zrob bo na tej wyglada to jak bez z brazem albo mi choroba na oczy pada

Lady no to elektryka cena porownywalna a gaz to wrecz tanio, kolezanka z pracy z ulicy do domu chciala dociagnac i jej 6tys powiedzieli :shocked: A powiedz, bedziecie podlaczali prad budowlany czy od tesciow pociagniecie? u nas budowlany po diable drogi
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    skłaniam się ku teściom :) a jak nie dadzą to pożyczę od nich agregat :)

Ania choroba i mi na oczy pada patrząc na zdjęcie :P:P:P
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Ja zrobię na górze biała fugę - pociągnę potem tzw. "szkłem w płynie" i będzie git. Tylko podłogę zrobię może innym kolorem...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady my cala budowe pociagnelismy pradem od wujka, Twoi tesciowie pewnie tez maja sile wiec problemu nie bedzie.

Lilka a o tym szkle nie slyszalam, na podlodze bialej fugi bym w zyciu nie dala, lekko szara to moj faworyt :)))
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    Ania jak się rozliczaliście z wujkiem ? Umowa z tauronem w tym miesiącu podpisana a w tym roku jeszcze chcę z gazownią... Nie wiem też czy jest sens robienia projektu gazu już teraz kiedy pewności w 100% nie mam czy podciągną mi go do domku? Jak to u Was wyglądało z projektami i kiedy podpisywaliście umowę o dostarczanie gazu?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    z gazem nie pomoge, bo nie mamy; jesli idzie o elektrownie to podanie zlozylismy w lutym, oni potem oglaszaja przetarg i dopiero w lipcu przyszedl podwykonawca i zrobil skrzynke, prad byl dostepny od zaraz ale nie chcielismy budowlanego (u nas w PGE sam ryczalt za licznik to 96zl/m-c plus zuzycie wiec kosmiczne sumy wychodz) umowe podpisalam w lutym jak juz dom przestal byc budowa i od razu mialam taryfe mieszkalna nie budowlana.
    a z wujem rozliczylam sie na zasadzie transakcji wiazanej, na dzialce rodzicow byla drewniana altana pokryta porzadna blacha 2lata wczesniej, on sobie rozebral altane, zabral drewno do spalenia a blache to polozenia na swoj garaz, takze ostatecznie nic nie placilismy
  7.  permalink
    Ladybird garderoby nie wliczają sie do powierzchni użytkowej i ta reszta ,która pisalas . A prad nie pociągną ci do domku ,najlepiej jak pociagniesz go sama ze strony teściów ,wystarczy podpis.. Mój tez sam ciągnął sobie ,a gaz ciągną do domku . Prad budowlany jest drogi ,ale prad z agregatu jeszcze drożej was wyjdzie ,najlepiej pociągnąć od teściów
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Co do fotki macie racje ,robione było telefonem
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Prąd nie podciągną do domku ale do granicy działki - tak zgadza się ale w chwili kiedy okaże się, że 2 właścicieli działek przez które ma przebiegać kabel w ziemi nie wyrażą na to zgody to wtedy będą mi ciągnęli prąd do granicy działki teściowej już nie mojej a to dlatego do jej granicy bo Ja mam służebność przez nią ustanowioną. Dla mnie to jest totalny bezsens i zupełnie tego nie rozumie... Przez działki sąsiadów do granicy mojej a przez działkę teściowej już nie do granicy mojej działki ale jej działki ze względu na tę służebność ( adekwatnie do zdjęcia jakie wstawiłam ). Tylko w Naszym kraju tak może być wszystko porypane!

Agap a od mojej architekt dostałam taką wiadomość w związku z moim pytaniem:

Witam, no niestety garderoby, pom. gospodarcze wchodzą w skład powierzchni
    użytkowej odliczamy tylko garaże kotłownie, kl. schodowe, pralnie suszarnie
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Jedni uwzględniają to w powierzenie użytkowa inni nie ,M tez robi projekty i nie uwzględnia ,coś tam wyczytałam jeszcze ze jak są ogrzewane to sie wlicza .. A co do prądu 40m to trochę dużo macie ,bo my mamy10m i tak jak ja myśle i M mi mówił to pociagnijcie sobie od waszej granicy czy od teściów ,bo do domku wam nie pociągną chyba ze sąsiadów macie ok
  8.  permalink
    Wg mnie używanie pradu z agregatu to ostatecznośc. Raz ,że drogo a dwa to nie do wszytskiego agregat się nada.
    Musi miec naprawdę dużą moc,żeby pociągnął przy robieniu wylewek z miksokreta albo tynków maszynowch
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeOct 26th 2012
     permalink
    Bylam patrzeć dzisiaj na geberity i umywalki do mojej dolnej łazienki i spodobały mi sie czarne ,a z tymi bialo -czarnymi kaflami nawet by to pasowało ,kiedyś bym nawet o tym nie pomyślała :cool:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 27th 2012
     permalink
    Lady u nas do powierzchni gospodarczej wzieli pod uwage kotlownie, garaz i spizarnie tylko, schody czy garderoba to juz pow. uzytkowa

Agap my postawilismy na grohe, znacznie tansze a jakosciowo nie ustepuje geberitowi. Kiedys geberit mial przyciski metalowe i tu bym rozumiala roznice w cenie ale teraz z cena za plastik moim zdaniem przeginaja... a sprawdzalas czy ci sie przycisk dobrze w plytke wpasowuje?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    a u mnie wyskoczył kolejny problem w projekcie związany z kominami :( miał być jeden duży w którym przebiegał komin z kominka, komin z gazu, wentylacyjne i alternatywa tzn komin na paliwo stałe... Niestety okazał się problem z dojściem do wyczystki i z kominka i z alternatywy paliwa stałego :(
    Obecnie są w jednej kotłowni dwa kominy ale zrobiły one dobrze dla wentylacji łazienek i tylko taki plus. Do poniedziałku muszę to przemyśleć czy będę rozdzielała kominy wrrrrr
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a komin na paliwo stale w ogole moze byc wspolnie do gazowego podlaczyc? jak my bylismy na etapie projektu to cos mi sie o uszy obilo ze nawet komin od kominka z tym od pieca nie mogl sasiadowac.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    To ja się też dopiszę do wątku :)
    Od wczoraj jesteśmy właścicielami 1215m2 działki budowlanej i powoli zaczynamy drogę przez papierzyska...
    W planach mamy domek parterowy o pow użytkowej 110 m2 (ale ponieważ nie kupiliśmy jeszcze projektu to nic nie jest przesądzone)... ograniczeni jesteśmy dość mocno wymiarami działki (20x60,77) a, że chcemy parterówkę to niewiele projektów w ogóle nam pasuje :)

Ladybird76 nie wiem jaki macie projekt, ale w przypadku poddasza użytkowego trzeba wziąć pod uwagę, że pow użytkową liczy się jako 100% przy wysokości od 2,2 m/ w 50% od 1,4 do 2,2 m/ nie wlicza się poniżej 1,4m
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady ale w czym najwiekszy problem widzisz? w tym ze na pietrze lazienka staje sie nieustawna czy jak?

sardynka85: Od wczoraj jesteśmy właścicielami 1215m2 działki budowlanej i powoli zaczynamy drogę przez papierzyska...
    W planach mamy domek parterowy o pow użytkowej 110 m2 (ale ponieważ nie kupiliśmy jeszcze projektu to nic nie jest przesądzone)... ograniczeni jesteśmy dość mocno wymiarami działki (20x60,77) a, że chcemy parterówkę to niewiele projektów w ogóle nam pasuje :)

gratulacje, przed wami najfajniejsza czesc, wiele frajdy ale i przemyslen :)
    takie ograniczenia jak podajesz to zadne ograniczenia, przy 20m szerokosci to mozna szalec a szalec (pisze z perspektywy osoby majacej dzialke 12,6m szerokosci) chociaz powiem szczerze ze warto upatrzec sobie projekt bazowy a swoj wlasny nakreslic razem z architektem tak zeby byl "szyty na miare"
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Ania no właśnie i w tym problem też jest :( Przestaję myśleć logicznie ostatnio ehhh

Treść doklejona: 28.10.12 10:18
    czy kanały wentylacyjne np w łazience na piętrze macie puszczone od samego dołu?

Treść doklejona: 28.10.12 10:19
    Sardynka MrsHyde ma rację... upatrzeć sobie np jakiś projekt albo dwa i z tego stworzyć taki na potrzeby własne :)
    Mój to składanka trzech gotowców :)

Treść doklejona: 28.10.12 10:23
    gdzie Wam się lepiej sprawdza pralka w domku oczywiście bez pralni... na górze czy na dole? tak sobie myślę o tym, która łazienka będzie częściej używana i w której będzie wygodniej prać. Oczywiście pytam ze względu na podłączenia wod-kan :)))
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 28th 2012
     permalink
    Ladybird76: Sardynka MrsHyde ma rację... upatrzeć sobie np jakiś projekt albo dwa i z tego stworzyć taki na potrzeby własne :) Mój to składanka trzech gotowców :)

a pamietam czasy kiedy twierdzilas ze bedziesz budowala z gotowca bo nie ma co sie bawic w indywidualny ;) no ale teraz sama widzisz ze nie ma jak to wlasne poprawki i zmiany wprowadzane poniekad na zyczenie

Ladybird76: gdzie Wam się lepiej sprawdza pralka w domku oczywiście bez pralni... na górze czy na dole? tak sobie myślę o tym, która łazienka będzie częściej używana i w której będzie wygodniej prać. Oczywiście pytam ze względu na podłączenia wod-kan :)))

nie wiem gdzie sie sprawdza najlepiej bo od razu wstawilismy ja do gornej lazienki; dolna od poczatku byla przewidziana na bardziej "goscinna" a gorna jest codzienna. Mamy tam kosz na pranie w szafce-slupku i obok prallka. Pierwotnie miala byc zabudowana ale stwierdzilismy ze jednak odpuscimy bo trzeba by bylo obudowywac komin i jednak lazienka by sie optycznie zmniejszyla. Kosze na pranie stoja w obydwu garderobach ale tam wrzucamy raczej glownie duze gabaryty np bluzy ale jednak wiekszosc prania od razu w lazienkowym koszu laduje. dzieki podlogowce teraz pranie rozwieszone w lazience schnie nam w noc
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Ladybird ja myślałam ,ze projekt macie juz oddany ? U nas w Gliwicach w starostwie strasznie długo to trwało wszystkiego sie czepiali ,a w Mysłowicach to bardzo szybko zgodę sie dostaje i nie robią żadnych problemów. Jeśli można wiedzieć ile za projekt płacicie? Wiecej nie pomogę zawsze pytam MM ,a on śpi po wczorajszym pijanstwie:angry:
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Co do projektu to będziemy posiłkować się gotowcem, ale nasza znajoma architekt naniesie nam na niego pewne zmiany (adaptacyjne) wg. tego co piszą na stronie nie robią problemów z wydawaniem zgody na takie zmiany (bezpłatnie oczywiście)...
    My chcemy pralkę postawić w kotłowni (będzie piec na gaz tylko) i zrobić z tego miejsca pralnio - suszarnię :)

Wstępnie wybraliśmy ten projekt, z tym, że na pewno zrobimy tam 2 normalne łazienki, i wprowadzimy trochę zmian przestawiając ścianki działowe, oraz zmieniając nieco rodzaj i ilość okien...
    http://www.z500.pl/projekt/Z24.html
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 28th 2012 zmieniony
     permalink
    sardynka z24 to znany projekt.... lubię projekty tego biura :)

MrsHyde wiele razy się zastanawiałam czy dobrze zrobiłam szyjąc projekt na miarę bazując na trzech innych. Niewątpliwie gdybym miała dom budować tylko dla Nas bez senioratki kupiłabym gotowca i też piętrowego.

Pytanie o pralkę wynika z mojej niewiedzy mieszkania w domku jednorodzinnym i funkcjonowania w nim :) Pewne rady i porady zawsze na wagę złota :)

W temacie kominów czy one wchodzą w ściany czy też nie koniecznie i jest tak jak to wyżej pokazałam u mnie na wstępnych rzutach?

Treść doklejona: 28.10.12 14:52
    agap Ty Gliwiczanka ? :) na dobrą sprawę jesteśmy sąsiadkami :) dzieli Nas DTŚ-ka :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: W temacie kominów czy one wchodzą w ściany czy też nie koniecznie i jest tak jak to wyżej pokazałam u mnie na wstępnych rzutach?

ale o co chodzi z tym wchodzeniem w sciany? nie rozumiem pytania wiec nie umiem nic podpowiedziec
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS pamiętasz jak u Ciebie wyglądały w projekcie kominy? wchodziły tak jakby w ścianę i wychodziły do następnego pomieszczenia albo sprawiał jeden wrażenie wtopionego częściowo w ścianę. U mnie np one są po części kotłowni a tym samym usadowione w jednym tylko pomieszczeniu co za tym idzie, że wentylacyjne łazienki góra i dół odsuwają komin tworząc w górnej części lukę.... wizualizacje środkowe wyżej wklejone!
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    sardynka ja mam parterówkę, takiej mniej więcej wielkości jak planujesz, więc jakbyś miała jakieś pytania, to w miarę możliwości chętnie pomogę :-)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    to dla mnie dzisiaj zbyt skomplikowane
    na moim projekcie wygladalo to tak
    parter (tu przesunelismy sciane dzielaca lazienke i kotlownie, powiekszajac lazienke)
    fsa

pietro (zrobilismy w sypialni garderobe i komin lazienkowy wychodzi w garderobie a nie w sypialni, drugi komin jest pogranicze garderoba corki a jej pokoj)
    fds
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my w spizarni ani wiatrolapie nie mamy wentylacji, wszedzie indzie w tym w garderobach wentylacja jest
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.