Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 28th 2012
     permalink
    u mnie właśnie arch. zwracała uwagę na wentylację w spiżarni. Garderoba i u mnie jej mieć nie będzie miała bo jest okno. W pokojach na górze oraz pomieszczeniu dodatkowym też nie ma.

Treść doklejona: 28.10.12 17:55
    Ania masz mniejsze okno w garderobie?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    w garderobie mam wentylacje i w jednej i drugiej, a to na rzucie to nie bylo okno tylko wylaz na dach, teraz jest zmienione na okno i ma standardowy rozmiar. w spizarni wentylacji nie robilismy, jest nieogrzewana i przylega do zewn strony domu (mam spizarnie pod schodami wiec jedyna opcja wentylacji bylaby przebicie sie na zewn); zaluje ze nie mamy wentylacji w wiatrolapie chociaz po schowaniu butow w zamykane szafki problem waniajacy zniknal

a czemu nie robicie wentylacji w pokojach na gorze? myslalam ze to raczej standard jak sie nie ma mechanicznej, przynajmniej u nas wiekszosc znajomych ma kratki wentylacyjne w kazdym pokoju
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Wiesz MRS zapytam u architekta jak to jest z tą wentylacją w pokojach na poddaszu... hmmm szczerze to nie wiem!
    Jeśli chodzi o spiżarnię i wentylację to jest ona u mnie bo to pomieszczenie zupełnie bez okna więc jak dla mnie to być powinna!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    wlasciwie to u mnie pod schodami spizarnia nie jest typowa spizarnia, raczej swego rodzaju zachowankiem bo nie trzymam tam produktow spozywczych typu maka czy cukier. mamy tyle szafek ze spokojnie wszystkie rzeczy mieszcze pod reka; pod schodami trzymamy sloiki z przetworami (jak mama cos da hehehe); wode mineralna, piwko, zapasowy stol czy odkurzacze.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    figan: [/quote][quote=figan]sardynka ja mam parterówkę, takiej mniej więcej wielkości jak planujesz, więc jakbyś miała jakieś pytania, to w miarę możliwości chętnie pomogę :-)

Dzięki, będę pamiętać na przyszłość :)

A przy okazji spytam z ciekawości w ile osób mieszkacie i czy jest Wam wygodnie (nie brakuje przestrzeni itp.)?
    --
  1.  permalink
    Ladybird jestem z Knurowa :) w pokojach nie robi sie wentylacji ,bo wtedy ucieka ciepło,a kanały wentylacyjne na piętrze w łazience u nas nie są puszczane od dołu tylko normalnie w łazience. Dzisiaj byliśmy chyba w 4 sklepach w poszukiwaniu mebli do łazienki i nic ciekawego nie było :(
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    sardynka85: A przy okazji spytam z ciekawości w ile osób mieszkacie i czy jest Wam wygodnie (nie brakuje przestrzeni itp.)?

Mieszkamy obecnie w trójkę, chociaż planujemy dwójkę dzieci, więc póki co jedna sypialnia stoi pusta..teraz ten pokój "robi" za pokój gościnny, jak teście przyjadą albo znajomi..
    Mam dom z projektu indywidualnego, tak go zaprojektowaliśmy, by spełniał nasze wymagania/oczekiwania i by nie "przewymiarować" powierzchni. Ponieważ dom nie jest duży, to ważne jest z głową zaplanować każde wnętrze; ja np nie mam kotłowni w domu, więc nie musieliśmy na nią "tracić" powierzchni. Jedyne co bym dodała (gdybym mogła) to pralnia. Ale z drugiej strony, aż tak mi nie przeszkadza pralka w łazience...;-)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap gorąco dziękuje ze informacje... szukam też w sieci bo gdzieś uchwyciłam i nie zapisałam, ze wentylacja jest obowiązkowa na poddaszu wrrr ale jakoś mi to tak przeleciało ehhh
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Niezalogowana: w pokojach nie robi sie wentylacji ,bo wtedy ucieka ciepło

Piszesz o wentylacji mechanicznej z rekuperacją? Ja mam wentylację we wszystkich sypialniach.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    to jaką wentylację robi się a jakiej nie? :(
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Figan nie o takiej nie ,M mówi ze drogo wychodzi ta wentylacja,ale jak kogoś stać i jak ktoś ogrzewa gazem to sie nie opłaca. Nie wystarczy ze są okna ?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    poza tym jeśli mowa o wentylacji to chyba w pokojach powinna być wywiewna czy się mylę?
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    W pokojach mam nawiewną, a wywiewną w łazience i kuchni. Jeśli chodzi o kwestię opłacania - w domach energooszczędnych wentylacja mechaniczna z rekuperacją to standard. W przypadku np mrozów -20 stopni, świeże powietrze, które wpada do domu, ma kilkanaście stopni na plusie, a na pewno, co najmniej +10 stopni..Polecam też wentylację mechaniczną alergikom..latem i wiosną też sporadycznie otwieramy okna, więc pyłki i owady do domu nie wlatują.
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Jeżeli ktoś ma dużo kasy to można wiele rzeczy , jak ktoś sie nie zna dobrze to można komuś wmówić ze tak trzeba, żeby tylko zarobić
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeOct 28th 2012 zmieniony
     permalink
    agap81: Jeżeli ktoś ma dużo kasy to można wiele rzeczy ,

No to na pewno nie o mnie..:wink:

Pisałam parę stron wstecz jakim tanim kosztem zrobiliśmy ogrzewanie..
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 28th 2012 zmieniony
     permalink
    to może inaczej - pogadajmy o wentylacji naturalnej :) będzie taniej :) i w takim wypadku jaka powinna być w pokojach na poddaszu?

Wentylacja naturalna jest najpopularniejsza i najtańsza. Po prostu zanieczyszczone powietrze jest przez kanały wywiewne w pomieszczeniach poprzez podciśnienie wywołane siłą wiatru na zewnątrz domu. Świeże powietrze dostaje się poprzez nieszczelności w oknach, drzwiach
    i przegrodach budowlanych. Niestety nowoczesne technologie zapewniają niezwykle szczelne budynki, poprzez co naturalna możliwość nawiewu świeżego powietrza jest niezwykle ograniczona, prawie niemożliwa. Wręcz przeciwnie, następuje odwrócenie ciągu w przewodach wentylacyjnych
    i powietrze zamiast wywiewać jest zasysane do pomieszczeń. Wtedy też dodatkowo stosuje się nawiewniki powietrza lub nasady kominowe. Na sprawność wentylacji naturalnej wpływają też warunki pogodowe, różnica temperatur, kształtu dachu, wysokość komina itp.
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Tylko ze właśnie ta zwykła to będzie uciekać ciepło , o tej co pisze figan to napewno coś fajnego ,bo mam syna alergika,ale niestety nie można mieć wszystkiego i tak jak pisałam wcześniej kiedyś ,to zawsze marzył mi sie kominek w domku i tez go nie będę miała. My nie braliśmy kredytu na dom ,mój ma firmę więc daliśmy radę narazie bez kredytu ,ale na kuchnie i meble niestety kasy nie ma ,więc jakiś kredyt trzeba będzie wziasc, jak dadzą hehe
  2.  permalink
    Ale nie przejmuj sie zawsze jakieś błędy sie popełnia i to co będziesz miała w projekcie zawsze pózniej można wprowadzić jakieś drobne zmiany ,ważne ze dostaniecie zgodę i jak nie budujecie na kredyt to tym lepiej ,bo przy kredycie to sprawdzają chyba i masz określony czas na budowę żeby sie wprowadzić .nasz dom ma pow.cal. 248m2,a pow.uzyt.128m2 i w projekcie mamy uwzględniony kominek ,a go nie robiliśmy. Mój ostatnio robił kominek pierwszy raz u klientów uczył sie z neta i zrobił na odbiór tylko właśnie doczepili sie tej wyczystki to musiał ja zrobić. My w pokojach na poddasze nie mamy wentylacji, tylko w Łazienkach i kuchni no i kotłowni i garderobie jednej ,bo tam nie mamy okna . Komin mamy jeden na paliwo stałe w kotłowni ,jest on w ścianie i przebiega przez garderobę i pokój małej , no i mamy ogrzewanie gazowe i tez mamy to w kotłowni ,ale zima nie grzejemy gazem bo drogo.gaz mamy n wszelki wypadek zreszta nie wiem czy nie będę miała kuchenki gazowej i dlatego tak . A jak ty będziesz miała kominek no to jest jeden komin ,a jak sie zdecydujesz na paliwo stałe to dwa . Jeśli chodzi o wentylacyjne kominy to mamy trzy ,z tego co zrozumiałam M to dwa są kanalizacyjne i żeby komin na paliwo stałe łączył sie z gazem to musi być to jakoś specjalnie zrobione ,tak zabardzo tego nie zkumalam . Jak będę na kompie to wyśle ci rysunki jak mamy rozmieszczone pom.i fotkę kotłowni z piecami . A ile juz przeznaczylismy na budowę to sam jeszcze tego nie liczy ,wiesz on ma swoich pracownikow towar zawsze taniej .. I niestety jeszcze nie mąż jeszcze nie zdążył sie oświadczyć :wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 29th 2012
     permalink
    z ta wentylacja to chyba sa rozne szkoly, w kazdym badz razie u mnie znajomi tez maja wentylacje na poddaszu, ponoc to szczegolnie wazne przy szczelnych oknach zeby jakas wymiana powietrza byla

Agap81: przy kredycie to sprawdzają chyba i masz określony czas na budowę żeby sie wprowadzić

to chyba zalezy od banku, u nas tylko zdjecia chcieli i nawet nie pamietam czy na nich sie znalazl kominek; ING daje 2 lata na zakonczenie budowy (w sensie oddania domu do uzytkowania) a karencje w splatach rat zaproponowali nam od reki 18miesieczna. U nas odbior byl po 8m-cach a wprowadzilismy sie w 11miesiecy od wbicia pierwszej lopaty
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 30th 2012
     permalink
    no to muszę się pochwalić, że mam dwa kominy bo miał być jeden ale są już tak poustawiane, że kotłownia zagospodarowana jak i łazienka nad nią :) Dzisiaj się bardzo cieszę z wizyty u Pani Architekt. Teraz tylko jeszcze jedna wizyta projektu u konstruktor w związku z przesunięciem ściany i dopieszczenie oraz wyjście do urzędu i oczekiwanie na PnB :)
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeOct 31st 2012
     permalink
    Witajcie dziewczyny! Podczytuję Was i zazdraszczam (ale tak pozytywnie) tych domków, swoich działek :bigsmile: Mi też się marzy, ech... może kiedyś. Na razie mam swoje mieszkanie i wiem, że niejeden człowiek chociaż tyle by chciał. Sama kiedyś marzyłam o własnym mieszkaniu, a jak już się ma, to potrzeby się zwiększają :devil: Ale do rzeczy, chciałam Was zapytać czego używacie do czyszczenia bębna w pralce? Ostatnio kupiłam Samsung Eco Bubble, mam w niej program Eco czyszczenie bębna - jakiś środek trzeba dać i włączyć pralkę. Czytałam wcześniej, że niektóre z Was takie pralki mają i polecają, więc postanowiłam tu zapytać. Może czyściłyście już bęben, jeśli tak to czym?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    My Angel taką pralkę ma z tego co dobrze wyczytałam :) MRSHYDE.
    Jeśli chodzi zaś o mnie to szczerze ale nie przypominam sobie abym kiedykolwiek czyściła pralkę czy to stary typ czy to obecnie nową! Mam Bosha ale po przeprowadzce używam u mamy również samsunga inny model i nigdy by mi na myśl nie przyszło czyszczenie bębna.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nasza pralke uzytkujemy od kwietnia wiec jeszcze mi n awet do glowy nie przyszlo o czyszczeniu bebna poczytac; sa ku temu jakies wskazania w ogole?

MAM PYTANIE natury finansowej
    jakiego rzedu roczna oplate macie za podatek za dom? podaja ze stawka od domu ma byc 0,70zl od metra; to kwota za miesiac wychodzi? bo jesli tak to byloby cos ok 1100zl rocznie za sam dom a gdzie jeszcze koszt gruntu za dzialke... a moze ja policzyc nie potrafie?
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ja mam coś ok 200 zł za rok.
  3.  permalink
    Aniu to opłata roczna. Te 70 groszy mnożysz razy ilość metrów domu. Można ja zapłacić w 4 ratach.Ja płace jakieś 360 zł
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    uff, a ja juz myslalam ze to miesiecznie podaja; biorac pod uwage ze dzialka niewielka i domu tylko 122m uzytkowej to jakos duzo nie wyjdzie (jak byla tylko dzialka z altana to placilismy ok 300zl rocznie)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Ania to chociaż tego miałaś nie wiele bo Ja mam 900 rocznie ale z użytkowaniem wieczystym ;( wykup działki na własność 50 tyś :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mysle ze bardzo porownywalnie Lady, przeciez moja dzialka to 1/4 twojej
    czy przy dzierzawie wieczystej sa jakies inne zasady uzyskiwania PnB?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeOct 31st 2012 zmieniony
     permalink
    MRSszczerze powiem nie wiem ale jak do tej pory o niczym takim mnie nikt nie informował jak byłam u dziewczyn w dziele gdzie wydają PnB... Pewnie niebawem się okaże. Dodatkowo u mnie wyszło to, że i Ja i Olek mamy inne adresy zamieszkania a do tego jestem ciekawa czy będą jakieś problemy jeśli składając warunki zabudowy miałam opisane, że dom jednorodzinny z wbudowanym garażem a obecnie mam dom jednorodzinny z dwoma lokalami.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja to bym sie upewnila czy nie musisz o nowe warunki zabudowy wystapic, logicznie rzecz biorac dom 2rodzinny/2lokalowy to co innego niz dom jednorodzinny z garazem w bryle
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Ania ale Ja buduję dom jednorodzinny nie dwurodzinny :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no ale jednorodzinny z garazem to dalej co innego niz jednorodzinny dwulokalowy, przynajmniej dla mnie
    a w wodociagach wykazywalas ile kuchni czy lazienek bedziesz miala? u nas to konieczne bylo
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    w gazowni wykazane mam... w wodociągach ich to nie interesuje!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a macie kanalizacje miejska czy szambo musicie robic ?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Miejska kanalizacja ogólnospławna... a dokładnie podpinam się do teściowej

Treść doklejona: 31.10.12 22:12
    mamy jednak ci....e podpięcie wody do budynku bo kotłownia jest od strony ogrodu czyli musimy obchodzić z rurami dookoła budynku!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u nas mimo ze na dzialce byla i woda i kanalizacja to sie niezle z MPWiK'iem nabujalam; trzeba bylo uzgodnienia i projekt od nowa robic bo to co bylo wg nich sie przedawnilo i nic to ze pod te linie byla podpieta ciotka sasiadka i u nich wsyzstko dzialalo. Baaaa potem do badania epidemiologicznego musielismy i my wode dac i ciocia ktorej czesc ruszana nie byla ale z naszej studzienki wychodzila
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Wczoraj byłam w wodociągach i rozmawiałam z Panem, przygotował nam warunki przyłączeniowe. Dostałam namiary od niego na firmy w związku z przyłączem i jego wykonaniem oraz czekam na namiar w sprawie projektu przyłącza...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my przy prjekcie nie mielismy problemow bo zalatwial to architekt, zaczely sie dopiero na etapie odbioru przylacza
    no ale wiem czemu na problem robili - nasze przylacze robila firma ktora budowala dom i nie dalismy zarobic prywatnym firmom pracownikow mpwiku; nooooorma
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Wiecie, ta pralka ma taką funkcję, niby likwiduje pleśń, która może narosnąć w pralce. Może to tylko taki bajer, ale w instrukcji jest, że raz na jakiś czas zapali się lampka eco czyszczenie bębna i trzeba wykonać taki cykl. Myślałam, że i u Was jest coś takiego, we wcześniejszej pralce też nie miałam czegoś takiego.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    właśnie dlatego chce aby to wykonywała firma z polecenia... w trakcie rozmowy nie wskazywało nic na to, że jakoś konkretnie narzuca firmę. Podał kilka takich, które z wodociągami współpracują ...
    Projekt mogłam zlecić z biurze ale też tego nie zrobiłam...
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MyAngel no Ja takiej opcji nie mam w żadnej z pralek dla mnie to jest może zbędny bajer... za często mi chodzi pralka :) a po skończonym cyklu staram się nie zamykać drzwiczek
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    My Angel a po ilu miesiacach uzytkowania ci sie ta lampka zaswiecila?
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Ja też nie zamykam, tak czy siak dzięki za odpowiedź :wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 31.10.12 22:29</span>
    MrsHyde o to chodzi, że jeszcze ani razu, pralkę mam od miesiąca, mówię to, co w instrukcji napisali.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady wiadomo ze latwiej z odbiorem jak robi to firma "powiazana" ale niestety oni licza sporo drozej no i nasz wykonawca wlasciwie w cene wliczyl nam przylacze; elektryke robila nam ekipa pana z elektrowni ale nie dlatego ze szukalam dojscia ale po prostu byla to przysluga sasiedzka

MyAngel: MrsHyde o to chodzi, że jeszcze ani razu, pralkę mam od miesiąca, mówię to, co w instrukcji napisali.

my od kwietnia katujemy pralke i tez nic sie nie zaswiecilo jeszcze, tygodniowo po 8 pralek miewamy a jak sie wprowadzalismy to juz w ogole od rana do wieczora byla wlaczona
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    wiecie czego już teraz żałuję w projekcie? umieszczenia kominka :( bo będzie przy oknie a na przeciw niego kanapa a w takim układzie powinien być telewizor buuuu
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 1st 2012
     permalink
    u mnie jest komienk w rogu, na sicanie obok okno a na tej samej scianie co kominek jest tv; na przeciwko kominka i tv stoi kanapa; TV wiszacy na zabudowanym slupku dzieki czemu mozna regulowac kat nachylenia w strone kanapy
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 1st 2012 zmieniony
     permalink
    kanapa jest vis a vis kominka, przed tv bysmy nie mogli postawic bo akurat jest okno tarasowe;
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 1st 2012
     permalink
    MRS u mnie dodatkowo będzie okno tarasowe gdzie u Ciebie jest to mniejsze a do tego tam gdzie Ty masz wyjście na taras u mnie tez będzie okno tarasowe i będzie stał stół więc jestem ciekawa czy zostanie jeszcze jakieś miejsce na normalne biesiadowanie!

Treść doklejona: 01.11.12 15:01
    fajnie wygląda ten delikatny zakręt na schodach :) jakoś myślałam, że masz je inaczej ułożone!

Treść doklejona: 01.11.12 15:09
    MRS dość wysoko masz tv czy mi się wydaje?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u nas caly srodek salonu jest wolny, spokojnie mozna zawirowac jesli ktos lubi a i stol idzie przestawic jak wiecej osob przyjdzie. normalnie stol taki prawie 2m dlugosci z 8 krzeslami stoi na przeciwko okna
    schody mamy w literke C

a tv jest na wysokosci wzroku, nie trzeba zadzierac glowy, gorna krawedz telewizora jest sporo ponizej tych gniazdek - jak stoje to brode mam powyzej ;) nie mam zadnej foty po zamontowaniu panela na scianie
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS masz 17-naście schodków tak jak i u mnie to będzie... u kuzynki było 13-naście i super mi się po nich biegało i miałam jakieś takie dylematy co do ich 17-stu :) i wchodzenia po nich :) a do tego przy zabiegowych!

Treść doklejona: 01.11.12 15:20
    MRS z czego masz wykonane schody i jaki to kolor? dość ładnie się prezentuje na zdjęciu.
    Dlaczego nie dałaś się namówić na podłogówkę w salonie?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.