Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 1st 2012
     permalink
    Ladybird76: MRS z czego masz wykonane schody i jaki to kolor?

schody debowe w kolorze dopasowywanym do paneli i plytek (wybarwiane w kilku odcieniach zebym wybrala ten ktory mi najbardziej lezal)

Ladybird76: Dlaczego nie dałaś się namówić na podłogówkę w salonie?

jakos nie do konca jestem zwolenniczka podlogowki a poza tym nie wyobrazam sobie w salonie gresowej podlogi.
    Latem srednio przyjemnie chodzi sie po czyms takim a my z tych chodzacych na bosaka; no i niekoniecznie mi sie plytki podobaja w wersji salonowej a na takie ktore bym zaakceptowala wizualnie nas nie stac (cudne hiszpanskie ponad 300zl/m2);
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 1st 2012 zmieniony
     permalink
    Ania ale woodentica mogłaś do całości położyć poza tym nie miałabyś kaloryferów a na dobrą sprawę i tak masz tuż za progiem...
    Z podłogówką mam dylemat jak już wiele razy pisałam u mamy i sama nie wiem co robić...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ale woodentic mi sie na tyle nie podoba zeby miec go na calej powierzchni dolu a zwlaszcza w salonie, jest fajny ale bez szalu; zreszta tak jak pisalam, srednio przyjemnie chodzi sie po plytkach jesli podlogowka nie jest wlaczona
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS co fakt to fakt nie chodzi się miło choć Ja jestem zwolenniczką noszenia klapek w mieszkaniu :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    kto co lubi, dla mnie skarpety sa juz poswieceniem ;)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    :) kiedyś latałam na boso ale jakoś ten czas przeminął i jednak jestem zwolenniczką czegoś na stopach :)
  1.  permalink
    Lady- a po co Wam 2 okna tarasowe w takim małym salonie?

Treść doklejona: 01.11.12 19:51
    Ladybird76: poza tym jak to jest z nawiewem do kominka ze ściany on wychodzi?

to jest doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz. To standard- ogien potrzebuje tlenu a nie powinien go pobierac z pomieszczenia. Nie bedziesz widziała tego doprowadzenia- ono jest w podłodze
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mi sie zawsze strasznie podobaly takie okna pseudotarasowe tzn ni to witryna ni to normalne okno zeby zaczynaly sie tak od kolana do gory idace i kilka sztuk na scianie, do tego parapet na ktorym mozna dac poduchy zeby w oknie posiedziec; pewnie gdybysmy mieli wieksza kase no i wiekszy dom to bym myslala o czyms takim w pokoju u mlodej a tak to praktycznosc wygrywa

Lady, w sumie Aga ma racje, salon nie jest jakis olbrzymi a takie okna zmniejszaja bardzo ustawnosc pomieszczenia
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta bo chcę mieć taras z tamtej strony :) bez sensu byłoby tam nie wstawiać okna skoro od granicy działki będę miała 15 metrów przestrzeni do której to musiałabym dookoła biegać a w słoneczne dni lata tam będzie cień :) oaza chłodu :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no to moze jedno wyjscie tarasowe i taras a drugie normalne okno?
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    MrsHyde czytałam wasze wpisy ,mogłabys jeszcze raz wstawić zdjęcie schodów ?:wink:, jesteśmy na etapie właśnie wyboru z czego te schody zrobić tzn. mamy betonowe ,ale niewiem czy położyć na nie drewno czy kamień ? Może coś poradzisz
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS NIE :) długo nad tym myśleliśmy z moim O. ale ma być tak jak to jest teraz :) jest suuuuper :)
  2.  permalink
    Lady - no na wizualizacji fajnie tyle,że wg rzuty pokój ma 4,80
    Stół na 8 osób to minimum 2 metry plus krzesła po pół metra ( to wg mnie za mało, ale przyjmijmy plan minimum ) i wychodzą nam 3 metry
    Od strony okna tarasowego musisz odstawic co najmiej pół metra. Uzbierało nam sie 3,50m
    Zostaje Ci 1.30 a czego odejdzie Ci trochę na komodę
    Bedzie ciasno ze az strach ( wg mnie oczywiście)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap widziałam ostatnio na domku kamień i muszę przyznać,że prezentował się suuuuper :) z tym, że kolor grafitowy
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mi sie kamienne czy oblozone gresem nie podobaja, schody okladane drewnem dywanowo tez podobaja mi sie tylko u kogos, ja mialam swoja "bajke" :)) pokaze ci ja na chwile
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Lady mnie sie podoba salon ,nawet jakbyscie chcieli ten kominek gdzie indziej dać to nie ma gdzie ,ja bym nic nie zmieniała :smile:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    szczypta_chilli: Lady - no na wizualizacji fajnie tyle,że wg rzuty pokój ma 4,80
    Stół na 8 osób to minimum 2 metry plus krzesła po pół metra ( to wg mnie za mało, ale przyjmijmy plan minimum ) i wychodzą nam 3 metry
    Od strony okna tarasowego musisz odstawic co najmiej pół metra. Uzbierało nam sie 3,50m
    Zostaje Ci 1.30 a czego odejdzie Ci trochę na komodę
    Bedzie ciasno ze az strach ( wg mnie oczywiście)

no i stol praktycznie cale przejscie z kuchni w jakis tam sposob blokuje; moim zdaniem ciasnosc to jedno a dwa ucierpi bardzo ustawnosc pomieszczenia; nie planujesz niczego wiecej poza stolikiem rtv np jakiejs komody czy witryny na zastawe?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    nie patrzcie na ten stół na 8 krzeseł bo takowego nie biorę pod uwagę... max 6
    MRS planuję to co już mam kupione i nie dokupię tam nic więcej a z witryn się wyleczyłam... oddałam teściowej. Jeśli okaże się jednak, że znowu by mnie na nią naszło to wstawię patrząc na wizualizację w prawym górnym rogu tuż przy drzwiach tam gdzie stół
  3.  permalink
    agap81: Lady mnie sie podoba salon ,nawet jakbyscie chcieli ten kominek gdzie indziej dać to nie ma gdzie ,ja bym nic nie zmieniała :smile:

Agam, mnie tez się podoba, tyle ze uwazam,że mało funkcjonalnie bedzie. Ale to oczywiście moje zdanie
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap też nie zamierzam zmieniać tych moich 27m2 :))

... obecnie mam w 16m2 stół+ 4 krzesła, komoda gdzie stoi TV i mini wieża, nasza kanapa i duża komoda i legowisko od psa i żyjemy :) i szczerze to nie wiem jak będzie z przestrzeniom kiedyś ale teraz ta decyzja jest przemyślana. Ze ścianami na początku kursowaliśmy na korzyść i niekorzyść pokoju czy kuchni o padło na to co mamy obecnie poustawiane

Treść doklejona: 01.11.12 21:03
    szczypta dobrze wiesz, że w praktyce się okaże jak to będzie... więc teraz wiem, że chcę to co mam i tak sobie to wszystko poustawiałam bazując na wnętrzach w jakich bywałam i bywam.

Szczypta czy Twoja mama ma podłogówkę?
    Ten temat bardziej mnie przeraża co dać w salonie na podłodze u mnie i u mamy ehhh i nie mam pewności do końca oraz przekonania!
  4.  permalink
    Lady- w domu przestrzen inaczej sie rozkłada niz w bloku....
    No ale to w koncu Tobie ma byc dobrze :)
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    MrsHyde schody super sie prezentują ,a można wiedzieć ile za nie daliscie?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady a czemu nie bierzesz pod uwage stolu na 8 krzesel? moj maz tez chcial 6os ale udalo mi sie go przekonac do zmiany decyzji
  5.  permalink
    Lady- przeciez jeszcze nie masz pozwolenia na budowę, wiec do czasyu wykanczania mozesz 100 razy zmieniac zdanie :)
    O podłogówkę pytałas- mówiłąm Ci że u mamy jest w przedpokoju i w łazience- tam gdzie płytki
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta przepraszam ale musiałam przeoczyć :( no i dziękuję...

Treść doklejona: 01.11.12 21:09
    MRS bo jak obecnie patrzę na 4 krzesła przy stole to uważam, ze 6 mi wystarczy... Poza tym do takiej przestrzeni jakoś nie widziałabym aż 8... i mnie raczej do większej ilości nikt nie przekona no chyba, że dwa na zapas :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    szczypta_chilli: Lady- w domu przestrzen inaczej sie rozkłada niz w bloku....

o tak, zdecydowanie
    my mielismy duzy pokoj wielkosci pokoiku dzieciakow teraz czyli te 12m2, kurcze nie wiem jak my sie ze wszystkim tam miescilismy! teraz przy salonie 27m2 wiem ze to jest minimum a pamietam jak sie dziwilam ze niektorzy twierdza ze salon to z 35m powinien chociaz miec; Gdybym wstawila tu rogowke tak jak na poczatku chcialam to bym totalnie zagracila pomieszczenie

agap81: MrsHyde schody super sie prezentują ,a można wiedzieć ile za nie daliscie?

zapłacilismy 8tys, wyceny byly nawet do 12tys
  6.  permalink
    ja mam stół z 6 krzesłami, na codzien nie potzrebujemy więcej. Gdy go rozłozymy moze usiąść 14 osób- ale wtedy wyciągamy składane krzesła ze schowka
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta owszem pozwolenia nie mam a do pewnych spraw związanych z budową domu pewna droga do pokonania. Obecnie jest jak jest ale co się jeszcze pozmienia nie wiem.

Dzisiaj też np chcę aby wejście do spiżarni było od strony salonu ale może być tak, ze jednak będzie od kuchni od samego jej brzegu tuż przy postawionej ściance a może być też tak, że ścianka łącząca kuchnię i salon z prawej strony zniknie.... takie opcje też biorę pod uwagę.

Wcześniej miał być jeden komi a mam dwa wrrr co mnie złościło i wkurzało ale cóż... jak ma tak być to niech będzie. Łazienka górna - okno będzie otoczone kominami
  7.  permalink
    więc dlatego mówię Lady- masz mnóstwo czasu na podjęcie decyzji co połozysz na podłogi :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS pewnie kiedyś zaistnieję w muratorze w temacie: jakich błędów bym nie popełniła więcej... czy jakoś tak :))
    Teraz mogę sobie gdybać tutaj ale to takie moje suche jeszcze gdybanie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    szczypta_chilli: ja mam stół z 6 krzesłami, na codzien nie potzrebujemy więcej. Gdy go rozłozymy moze usiąść 14 osób- ale wtedy wyciągamy składane krzesła ze schowka

a mi zalezalo zeby bylo wiecej krzesel, wlasciwie to powinnam miec ich o 2 wiecej bo taki jest sklad rodzinny, myslalam nawet zeby dokupic ale nie bedziemy mieli gdzie ich trzymac;
    A do jakiej dlugosci wasz stol mozna rozlozyc? bo mi osobami to nic nie mowi
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nawet nie zauwazylam ze wejscie do spizarni masz od salonu, mi osobiscie jakos sie to "gryzie"
    wydaje mi sie ze najkkorzystniej to albo z kuchni albo z holu od razu jak zakupy przyniesiesz to wstawiasz do psizarni a skoro masz tam trzymac przetwory to powinien byc bezposredni dostep z kuchni
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta czasu dużo ale wiesz jak to z nim jest ... czasami ucieka tak, że szkoda gadać i potem może być za późno na pewne przemyślenia :)
  8.  permalink
    rozkłada sie na 3 metry długosci, szeroki jest na 1 metr
    No u nas na codzien bywa tyko moja mama, wiec uzywamy 5 krzeseł
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS spiżarnia szerokie pojęcie :) pewnie będzie tam też sprzęt ciężki :) jakieś przetworki jak i różne inne rzeczy, których nie potrzebuję do codziennego użytku :)
    Hol mam w miarę duży ale wchodząc do domu i patrząc na prosto i w prawo będzie szafa a po lewej garderoba i jakieś lustro... więc tam bym raczej drzwi nie chciała :)
    Kuchnię wiesz, że mam 8m2 więc muszę ją tak ustawić mądrze aby tam wszystko weszło co bym chciała. Jeśli zrezygnuję z piekarnika wbudowanego w komin to drzwi do spiżarni będą w kuchni a w innym wypadku jakoś nie widzę takiej opcji!

Treść doklejona: 01.11.12 21:22
    szczypta masz podobną sytuację co do ilości krzeseł jak i u mnie :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    szczypta_chilli: rozkłada sie na 3 metry długosci, szeroki jest na 1 metr
    No u nas na codzien bywa tyko moja mama, wiec uzywamy 5 krzeseł

no to nasz troche wiekszy, ale jak sie wszyscy mieszcza sprawdze dopiero pojutrze
    my na codizen gosci moze nie miewamy ale jak juz wpadna na kawke chrzestni dzieciakow to 6 byloby malo
  9.  permalink
    u nas kawkowo to na kanapach siadamy przy ławie :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS no a w garażu nie mogłabyś trzymać dodatkowych krzeseł ?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: szczypta masz podobną sytuację co do ilości krzeseł jak i u mnie :)

Lady no u ciebie to ja liczylam mame, tesciow i brata Olka ktorzy beda przez plot mieszkali :P

Treść doklejona: 01.11.12 21:25
    szczypta_chilli: u nas kawkowo to na kanapach siadamy przy ławie :)

no to my mamy nieduza kanape i brak foteli wiec tylko stol zostaje

Ladybird76: MRS no a w garażu nie mogłabyś trzymać dodatkowych krzeseł ?

w garazu to my trzymamy pellet (ok 3ton), samochod, kosiarke, rowery itp
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Lady a jakbyscie z tej spizarni zrezygnowali to by sie trochę lepiej wszystko prezentowało ,ja jakoś nie jest za spizarniami w takim miejscu inaczej jak by to było w piwnicy ,a w szafach w kuchni zawsze sie znajdzie miejsce
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Marzeniem byłoby moim mieć przesuwane drzwi tarasowe w każdym oknie ehhhh
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    MrsHyde dzięki to nie dużo zaplaciliscie ,a kto wam je robił ? Skąd jesteście?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    agap81: Lady a jakbyscie z tej spizarni zrezygnowali to by sie trochę lepiej wszystko prezentowało ,ja jakoś nie jest za spizarniami w takim miejscu inaczej jak by to było w piwnicy ,a w szafach w kuchni zawsze sie znajdzie miejsce

popieram AgaP; raz ze wizualnie niekoniecznie to wyglada to i w praktyce moze niewypalic ze wzgledu na cieplote, spizarnia raczej powinna byc przy scianie zewn a nie "obudowana" pomieszczeniami, tam powinno byc najchlodniej; powiekszenie kuchni kosztem spizarki by wiele zyskalo no i wszystko co potrzebne do kuchni z pewnoscia by sie zmiescilo bez problemu, mysle ze koszt spizarni (elektryka, drzwi, tynki, podloga) wcale nie wyjdzie nizszy niz dorzucenie 2 szafek
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS teściów nie licz bo oni udomowieni i jakoś zamiast siedzieć po gościach to wiecznie w domu a do tego ściągają wszystkich do siebie... ich salon jest jakby podwójny i chyba ma 40 lub 50m2

agap tez o tym myślałam ale NIE :) przekonała mnie spiżarnia u kuzynki i znajomych... wolę jednak niech ona pozostanie :) Na początku chciałam ją zlikwidować i zlikwidowałam ale potem znowu doszła i będzie.. Kuchnia 8 m2 może wydaje się mała i może kiedyś będę ją przeklinała za wielkość ale oby NIE
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    agap81: MrsHyde dzięki to nie dużo zaplaciliscie ,a kto wam je robił ? Skąd jesteście?

w sumie materialu wiele nie poszlo bo tylko trepy i balustrada; robil je nam stolarz z miesciny niedaleko mojej miejscowosci, facet zajmuje sie wylacznie schodami, nam zrobil jeszcze balustrade na tarasie; jestesmy z woj. podlaskiego
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    wizualnie to ciężko coś napisać wiecej bo przy takich rzutach to wszystko wygląda raz korzystnie a raz nie...

Lepiej mi podpowiedzcie czy zostawić tę ścianę w kuchni w prawym rogu rozgraniczającą ją z salonem?
    Lewa zostanie bo jakby tam zaistniały drzwi to nie będzie ich widać a jak będzie wysoka zabudowa to będzie troszkę schowana!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady i tak masz sporo mozliwosci rozeznania co i jak bedzie, ja w ogole nie mialam od architekta takich rzutow, jedynie kreslone rzuty i jak chcialam sprawdzic ustawnosc to sama kombinowalam sciagajac programy do aranzacji wnetrz
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS o wszelkie wymiarowanie ścian proszę architekt i o przesłanie wizualizacji a robiąc to przy komputerze dość szybko może wszystko wykonać... tak samo jak to miało miejsce z kominami... przestawiane były na wszelkie możliwe sposoby i w ostateczności mamy zadowalający efekt w ich ustawności w kotłowni jak i w górnej łazience!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a z innej beczki ... laski czy wy macie zasilanie awaryjne do agregqtow pradotworczych porobione? ostatnio czytalam jakis artykul ze w kazdym nowobudowanym domu powinno cos takiego byc, nam nikt nawet nie wspomnial o takiej mozliwosci a mowiac szczerze sama o tym nie pomyslalam

Treść doklejona: 01.11.12 21:55
    o wlasnie, ja dostawalam takie rzuty, nie mialam takich wizualizacji jak ty pokazywalas na poprzedniej stronie, te kreski jednak totalnie nie oddaja pomieszczen; do tego stopnia ze o dolnej lazience mowilam "mala lazienka" a jak juz przyszlam na wymurowane to mi szczeka opadla bo lazienka byla wieksza niz moja w bloku ale ja ogolnie mam problem z wielkoscia
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS Ja się boję wielkości :) mnie i tak przerażają te wielkie pomieszczenia w szczególności sypialnia z garderobą 35m2 :( czasami na samą myśl panikuję ehhh.. łazienkę na dole pomniejszyłam na ostatniej wizycie i z racji tego Pani Konstruktor na weekend zmienia znowu troszkę w wymiarach... Miała mieć prawie 5m2 a ma obecnie chyba 4,2 - dużo.... o górnej nie wspomnę!
    Jeśli chodzi zaś o spiżarnię i jej tylko 2m2 to byłam w takiej i szczerze powiem, że była rewelacyjna wielkościowo... ostatecznie do niej wstawię wiadro z mopem :)

Treść doklejona: 01.11.12 22:12
    a to są moje projekty bazowe... to na nich opierałam to co chciałam mieć :)

TAK SIĘ ZACZĘŁO :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.