Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Hyde, my mamy agregat prądotwórczy.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 4th 2012
     permalink
    agap tak prawa część kuchni o takiej też myślę aby nie stawiać tego murka co mam w rzucie ale zrobić właśnie takie wyższe wydzielenie jej :) no a lewa u mnie tam gdzie niby powinny być drzwi ze spiżarni w wysokiej zabudowie :) super to u Ciebie wygląda :)
    Ile Twoje kuchnia ma m2 i pokój?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja nei mam przekonania do otwartej kuchni, raz ze lubie gotowac i czesto mam przy tym mega rozpierdzielnik dwa w sytuacji gdy sie gotuje i wlaczony jest okap to ogladanie tv czy zwykly relaks jest jednak zaklocony
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    No i właśnie sie tego boje ,najbardziej tego bałaganu wiec trzeba będzie sie nauczyć porządku :fierce:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja ludze sie ze zamkniecie kuchni na salon sprawia ze gotowaniowa para sie tak nie roznosi i inaczej sie np. meble myje
    ja sporo gotuje i mimo ze czesto maz mi asystuje to sobie nie wyobrazam ze jak on bedzie robil gulasz to ja sobie w spokoju nie poogladam tylko stukanie garami mam w tle
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    No tak ,ale na takie rady to juz za późno niestety :cry: najwyżej będę ich wkurzac ,bo mój to do kuchni nie zabardzo co najwyżej to śniadanie niedzielne przygotuje i herbatę zrobi :devil:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap dasz radę :) Ja nawet jak mieszkam w mieszkaniu a coś sie w kuchni robi to słyszę i reaguję... kwestia skupienia :). Jeśli wentylacja będzie dobra to tez za wiele nie pójdzie na salon :)
    Moja teściowa na jednym końcu domku ma kuchnię a na drugim salon a zapachy i tak dolatują tak, że niesie aż po piwnice buuu

Treść doklejona: 04.11.12 18:39
    agap zawsze możesz sobie ładne przeszklenia zrobić kiedyś :) i domknąć nimi kuchnię.. widziałam takie coś na swieżo postawionym domku tak więc Ja się nie przejmuję :)
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    Ja mam salon z kuchnia ,tez gotuje i pieke ,natomiast tesciowa ma osobno kuchnie i wszyscy tam siedza a salon pusty...
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Mam podobne zdanie do MrsHyde..też nie mam przekonania do otwartej kuchni..dla mnie osobiście takie rozwiązanie ma więcej minusów niż plusów - zapachy i odgłosy kuchenne roznoszą się po salonie. Do tego dochodzi widok nieposprzątanej po gotowaniu kuchni. Poza tym takie rozwiązanie jest też mniej wygodne przy dzieciach. "Normalną" kuchnię można w razie potrzeby zamknąć i dzieć nie ma do niej dostępu..No i łatwiej zaaranżować wnętrze salonu, czy kuchni - kiedy nie trzeba przejmować się aby meble salonu były spójne z tymi w kuchni..
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan o ile się ma małe dzieci... Ja mam już w wystarczającym wieku aby nie musieć zamykać a porządek w kuchni hmmm jak dla mnie to wszystko zależy od kucharki :) Ile kucharek tyle zdań :)

Treść doklejona: 04.11.12 21:00
    agap zrobimy sobie takie coś :)
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeNov 4th 2012 zmieniony
     permalink
    ;-) No ja najczęściej gary itp zmywam i chowam do zmywarki PO zjedzeniu obiadu, więc (moja) kuchnia raczej psułaby mi widok gdyby była otwarta na salon...ale z tego co widzę na focie, to Twoja kuchnia, Ladybird, nie jest typowo otwarta..? Czy jednak jest?
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    U mnie z kolei jest to rozwiązane tak że z kuchni idzie się do jadalni a z jadalni do salonu.Kuchnia oddzielona jest barkiem a nad nim wisi żaluzja.Także kuchnia otwarta jest tylko w sensie że jest wydzielone miejsce na przejście.Żaluzja za to była strzałem w dziesiątkę ponieważ kiedy np.gotuję jest zasłonięta i nie widać mojego twórczego bałaganu a np jak mam gości podaję przez barek wtedy ją podciągam do góry a jak np coś tylko muszę w trakcie imprezki podszykować to żaluzję otwieram i mam kontakt z ludźmi po drugiej stronie ale i robię co powinnam w danym momencie.
    :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Mi się bardzo te drzwi przesuwne podobają, z resztą u nas też są w planie między kuchnią i salonem i między kuchnią a jadalnią..tylko kasa zawsze idzie na coś innego..
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Nazwałabym Twoją kuchnię "półotwartą"..ja mam coś podobnego, tyle że to wejście między kuchnią a salonem jest u mnie na oko węższe niż u Ciebie..
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan jak Ci się sprawuje taka kuchnia ?
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ok, ale będzie jeszcze bardziej ok kiedy w końcu zamontujemy sobie te drzwi przesuwne, bo teraz to zapachy (mimo włączonej wentylacji mechanicznej) i odgłosy z kuchni czasem przeszkadzają jednak..ja jednak przy małym dziecku (a planuję jeszcze jedno) nie zamontuję sobie raczej takich szklanych drzwi (chociaż wizualnie rozkładają mnie na łopatki ;-)) Ale bezpieczeństwo przede wszystkim...Twoja Panna widzę już 5 letnia to dacie radę ..;-)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan 5 i 18 letnie moje panny :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Widzę na suwaczkach...o 18-letniej nie wspomniałam bo już dorosła Panna to na szklane drzwi nie wpadnie...raczej ;-)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Elfika, co racja to racja...dorosły też może wpaść..reguły nie ma...mam nadzieję ręka uratowana?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan oj to mogłabyś się zdziwić... jak dla mnie ta młodsza bardziej rozważniejsza niż starsza... bardziej sobie daje radę w prostych czynnościach domowych :) wie wszystko gdzie co mamy w mieszkaniu a ta starsza... ma swój świat... ściany potrafią stawać jej na drodze :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Tak się tylko zastanawiam, że teraz chyba te szklane drzwi to są z jakiegoś hartowanego szkła...?
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ladybird76: ściany potrafią stawać jej na drodze :)

o kurde...to co dopiero szklane drzwi..? ;-)
    Może jeszcze przemyśl sprawę tych przezroczystych drzwi?
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Drzwi przesuwane super ,widziałam takie u kogoś ale drewniane z szyba mleczna ,u mnie nie pasowalyby raczej ,bo będziemy miec właśnie ten barek z krzeselkami ,choc żaluzja to dobry pomysł . Myślałam , tez o takowej rolecie panelowej z materiału ?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan Ja na razie ich nie uwzględniam... ale biorę pod uwagę... na razie to czekam na PNB i na nowy rok :) aby zacząć budowę :)
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    A właśnie co do drzwi szklanych ,to jedni klienci właśnie takowe maja tzn niedawno założone i poszły w drobny mak ,ale ogólnie dom mi sie nie podoba taki za nowoczesny jak dla mnie
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 5th 2012
     permalink
    Kurcze tak sobie patrzę na ten obrazek co wstawiłam z drzwiami przesuwanymi i ta ścianka po prawej stronie jest tak dość sporo domknięta i hmmm może i Ja u siebie takie coś zrobię? i zostawię tylko wejście na 1,5 metra :)
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeNov 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Można jeszcze skoro taka ściana ma być zrobić drzwi chowane w tą ścianę i wtedy już w zależności od potrzeb masz kuchnię otwartą lub nie.
    Nad szklanymi zastanowiłabym się .Raz że dzieci a i dorosłemu może się zdarzyć zapomnieć a dwa już wyobrażam sobie ile razy dziennie bym ją czyścić musiała :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    o takich drzwiach nawet nie marzę bo nie są zapewne w zasięgu moich możliwości finansowych ... zapewne jeśli jakiekolwiek miałyby zaistnieć to tylko chowane w ścianie :) i nie ze szkła ;)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ja jestem fanka otwartej kuchni na salon :) tazke sie wylamie :)
    Choc przyznam, ze ta szyba jest fajnym rozwiazaniem. Polecala mi taka kolezanka - architekt ;) My jednak zdecydowalismy sie na otwarta kuchnie :) choc jeszcze wszystko przed nami. Teraz w mieszkaniu rowniez mamy otwarta i sprawdza sie super. Jak gotuje to mam w zasiegu wzroku rodzine/znajomych. Z zachowaniem czystosci w kuchnii nie mam problemow, ja naleze do tych osob, ktore lubia pozmywac wszystkie naczynia/garnki przed zjedzeniem posilku :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Dziewczyny, a może któraś z was posiada ten samo odkurzajacy czy myjacy odkurzacz I ROBOT ,ciekawa jestem czy sie opłaca i jakie są opinie..wiem ze nie tanie urządzenie ,ale ciekawe . Na początku myśleliśmy o odkurzaczu centralnym ,ale niestety nie wypalilo
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 5th 2012 zmieniony
     permalink
    fajna taka kuchnia :) mała taka jak moja :)

i układ pasuje do tego co Ja mam :)

Treść doklejona: 06.11.12 22:23

a to elewacja jaka będzie planowana :)

Treść doklejona: 07.11.12 10:05
    GAZ 10% W DÓŁ :) jestem ciekawa jak to będzie w praktyce :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 7th 2012
     permalink
    Lady planujecie dwukolorowa elewacje?

a ciemnej kuchni w zyciu bym nie wziela, za leniwa jestem:shamed:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 7th 2012 zmieniony
     permalink
    MRS ciemnej tez nie chcę kuchni bo nie jestem miłośniczką takiej i całe życie wychowywałam się i miałam jaśniutkie więc i na domku taka będzie a w tych rysunkach mam na uwadze układ idealnie pasujący do mojej z projektu :)
    Jeśli znajomy nie strzeli nam kwotą kosmiczną to tak - będzie to elewacja dwukolorowa :)

Treść doklejona: 07.11.12 21:24
    MRS takie coś mi się mniej więcej podoba
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 8th 2012
     permalink
    sofa w dobrej cenie czyli nowoczesna sofa z palet transportowych

tyrfd
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 8th 2012
     permalink
    MrsHyde - fajna ta sofa :) widzialam gdzies kiedys stolik do salonu z takich palet :) wygladal rewelacyjnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 9th 2012 zmieniony
     permalink
    MRS IKEA już takie coś od dłuższego czasu proponuje :) u mnie paleciaki też sie sprawdzają dobrze ale przy przechowywaniu rzeczy po przeprowadzce :)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 9th 2012
     permalink
    ooo, my mamy w cholerę palet! :DDD :D
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    No to meble juz z głowy:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    MrsHyde: a z innej beczki ... laski czy wy macie zasilanie awaryjne do agregqtow pradotworczych porobione? ostatnio czytalam jakis artykul ze w kazdym nowobudowanym domu powinno cos takiego byc, nam nikt nawet nie wspomnial o takiej mozliwosci a mowiac szczerze sama o tym nie pomyslalam

No właśnie... Też nikt nam nie doradził... A to się robi tylko przy instalacji elektryznej czy można spokojnie teraz dorobić?
    Przydałoby się nam, mamy podłączoną pompę do studni, w trakcie oberwania chmury i burzy (gdzie brak prądu bardzo się sprawdza) agregat może być jak znalazł/.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ale jeśli chodzi o prąd z agregata to można przecież to przeskoczyć i np podpiąć agregat tak aby był prąd tylko w gniazdach... Jest to do obejścia (...) tak robią we firmie u męża mechanicy :)
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Dobry pomysł z tymi paletami M tez ma ich dużo ,a ja myślałam żeby z takich palet zrobić meble ogrodowe stolik i coś do siedzenia :) dzisiaj u nas kończą łazienkę na piętrze i M w castoramie kupił trepy i sam będzie robił schody, zawsze coś tam można zaoszczędzić . Trochę sie tez zamartwilam bo na święta napewno juz nie zdążymy sie wprowadzić :sad:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap pochwal się łazienką :):bigsmile:
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Ladybird Muszę zrobić fotki ,ale napewno w przyszłym tyg sie pochwale . Twoja elewacja tez fajnie wyszła.
    Hi a w garażu to my na zimę mamy hodowlę przepiorek takich małych kurek ,różnego gatunku (hobby MM ):tooth:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 10th 2012
     permalink
    agap Ja to bym chciała mieć konia na działce mmm ale brakuje mi jeszcze z 2000m2 ehhh ale byłabym szczęśliwa nooo :)
    no i koniecznie pochwal się łazienką jak skończysz... Bardzo ale to bardzo mi się podobają szarości w łazience i zielenie ehhh :) jak tak czasami siedzę na necie i przeglądam to aż mi się buzia do tych kolorków śmieje:)

agap co dajecie na podłogę do salonu i kuchni? łączycie razem jednym kolorem czy wydzielacie?
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeNov 12th 2012
     permalink
    Ladybird dzieci napewno by sie cieszyły z konia :) u nas niestety nie można miec takich zwierząt
    A my właśnie nad kuchnia myślimy ,żeby samemu zrobić bo projekt mamy . W kuchni planujemy plytki ,a w salonie deskę berlinecka ,więc oddzielamy .
    Dziewczyny ile placilyscie za kuchnie na wymiar ze sprzętem czy bez? I jakie macie blaty? Myślałam nad jasna kuchnia,może wy coś doradzicie ?
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Hej,
    zastanawiamy sie z mezem nad kupnem ogrzewania ( tu gdzie mieszkam, nie ma w domach grzejnikow ). I bardzo podoba nam sie "kominek elektryczny". czy ktoras z Was ma doswiadczenia z takim ogrzewaniem ? Czy jest to wogole oplacalne ( chodzi mi o rachunki za prad + powierzchnie do ogrzania ). ?
    --
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    Dziewczyny jakie macie doświadczenia z kuchenkami? Stoję przed wyborem gaz czy indukcja? Zaznaczam, że ważne są dla mnie względy ekonomiczne. Doradźcie, plisss:confused:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Ja mialam taka i taka. I zdecydowanie wole gaz.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    jakmalina oj to ciężki masz wybór bo Ja sama ciągle się zastanawiam co do kuchni dam gaz czy indukcja ehhhh
    Znajoma ma indukcję i sobie ją bardzo chwali a przeszła z gazu... jednak za płytę dała cos ok 3tyś... Gaz ma swoje plusy i jak już dawno temu pisałam potrawy na gazie gotowane są jakieś takie inne :) no i cebulkę do rosołku można przysmażyć :)

agap no Ja nawet nei wiem czy u Nas wolno ale choć bardzo kocha konie i jeździć na nich jeszcze bardziej to raczej ta opcja jest nieosiągalna :) ale do koszenia trawy fajnie byłoby go mieć :)

agap macie w ogóle podłogówkę?

rozmawiałam dzisiaj z dekarzem przez przypadek bo zaczepiłam chłopaczka jak zobaczyłam oklejone auto... kurcze odradza mi jakąkolwiek blachę na dach i w tej samej cenie albo z nie wielką różnicą poleca dachówkę... mam przyjechać też i zobaczyć jak kładzie dachy na budowie bo właśnie np z blachy wykańczają ...
    Wiem już, że będzie wielki dylemat - blacha czy dachówka ? i to pewnie nie pierwszy dylemat :)
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Ladybird tak mamy podłogowke na parterze ,a na piętrze tylko w łazience
    Ja tez mam problem z wyborem kuchenki ,jak zreszta z wyborem innych rzeczy :confused: sa takie kuchenki pól na pól..
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.