Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    A z jakiej firmy macie piec? DEFRO zapewnia pomoc techniczna telefonicznie, z jakiejs firmy doradca jest na forum muratora a w ogole to moze online na youtube sprawdzic bo tam tez byweaja filmy instruktazowe
    w sumie na poczatk okresu grzewczego piec musi "Zatrybic"; z tego co nam mowil hydraulik to nawet 3tyg trwa dogranie ustawien.
  1.  permalink
    Lady- nie wiem jaki to jest dokładnie model deski, nie jest na niej napisane. Rzeczywiscie- dzis przyjrzałam się tej w biedronce i jest gorzej wykonana. Ja swoją kupiłam z 5 lat temu w makro za 2 stówy chyba
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    szczypta wybrałaś w końcu to żelazko?
  2.  permalink
    A tak
    Wybrałam - kupiłam dzis przed pracą :)
    No i w koncu żadne tefale i filipsy i rowenty :)
    Kupiłam żelazko w biedronce :)
    sensor dotyku, moc 2600W, ceramiczna stopa, funkcja samoczyszczenia... Za 79 zł :)
    Zobaczymy
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    blender z biedrony za 79zl byl extra, przepalilam go na mieleniu orzechow :/ obecny bosh kosztujacy 5x tyle nie dorownuje temu biedronkowemu
    •  
      CommentAuthorOlenka79
    • CommentTimeNov 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Cześć Dziewczyny!
    Podczytuję Wasz wątek od jakiegoś czasu, a teraz się ujawniam z konkretnym pytaniem i prośbą o pomoc :wink:
    Jesteśmy w trakcie przerabiania gabinetu na pokój dla naszego synka i w związku z tym chciałam szafę biblioteczną (pamiątka po pradziadkach) przemalować na kolor biały... Marzy mi się mebel w stylu prowansalskim. Szafa jest dębowa, więc i tak nie udałoby się uzyskać gładkiej powierzchni. Czy znacie kogoś w Warszawie, kto podjąłby sie renowacji i przemalowania takiego mebla? Poniżej zdjęcie. Z góry dziękuję za podpowiedzi :bigsmile:
    szafa
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Olenka nie podpowiem co prawda kto w Wa-wie zajmuje się renowacją mebli, ale sama malowałam na biało parę drewnianych mebli oraz drzwi drewniane i z efektu jestem bardzo zadowolona...nie piszesz czy ten Twój mebel jest polakierowany, jeśli tak, to trzeba by było zeszlifować lakier drobnym papierem ściernym..
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Figan, mebel jest pokryty fornirem. Rozmawialiśmy już z paroma fachowcami, jeden nawet zrobił próbkę i - paradoksalnie - lepiej wyglądała ta część, która nie była potraktowana papierem ściernym :confused: A dlaczego lepiej? Bo nie wychodziła żółć... Z tym że ten pan miał potraktować to bejcą, a zrobił to po prostu lakierem... Czyli inaczej niż się umawialiśmy no i na koniec powiedział, że on się tego nie podejmie :confused: Nie mówiąc dlaczego...
    Sama tego raczej nie zrobię - na tym etapie mogę nie dać rady.
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    No to pozostaje mi życzyć Tobie znalezienia fachowca z prawdziwego zdarzenia, który zrobi to co chcesz i nie spartoli roboty..niestety są "fachowcy" i fachowcy..
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta to po miesiącu oczekuję opinii :)
    Testuję u mamy mikser z lidla też żaden firmowy :) i powiem szczerze, że jak na razie wydane na niego 50 złotych nie było wywalone w błoto :)
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Figan, o tym już niestety się parę razy przekonałam... :neutral:

szczypta_chilli, a powiedz, czy to żelazko z Biedronki jest z tych cięższych? Bo nasz Philips po paru latach zaczyna fiksować - do tej pory był super, no i właśnie ciężki, co moim zdaniem bardzo ułatwia prasowanie.
    --
  3.  permalink
    Olenko- tak- dość cięzkie jest
    wygląda tak
    asd
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    prasowalas juz nim?
    bo moje zelazko to jeszcze prezent slubny i nie dosc ze juz nie widac nic na pokretle to czasami przypala i tez czeka nas pewnie niedlugo zakup nowego
  4.  permalink
    nie, jeszcze nie
    nie chciało mi sie dzis
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    szczypta_chilli: nie, jeszcze nie
    nie chciało mi sie dzis

eeeee, no wiesz co leniwcu?!?!?! nie podzielic sie wrazeniami z marszu :)
  5.  permalink
    no nie wytrzymam
    przyjdzie człowiek, podzieli się a tu jeszcze kara i wyrzuty ;)
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeNov 16th 2012
     permalink
    MrsHyde my mamy piec z hajctechnik narazie odpala ręcznie,a w środę przyjdą naprawić
    Dziewczyny mam dylemat ,było juz na ten temat kiedyś pisane ,chodzi mi o podłogę jaka wybrać do kuchni z salonem. Ostatnio jeszcze pisałam, ze w salonie drewniana i w kuchni plytki ,a teraz myśle żeby dać na całej powierzchni deskę laminowana, podobno nadaje sie na ogrzewanie podłogowe które mamy i do kuchni tez ,ale nie wiem jak to z ta kuchnia by było . Może któraś z was ma w kuchni podłogę drewniana i podzieli sie swoimi opiniami ??
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap zastanawiałam się nad panelami pod podłogówkę coś podobnie jak Ty ( tzn nie kafle) ale naczytałam się na forach i większości piszą, że nie oddaje ciepła tak jak "kamień" kafla/płytka/gres...
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Może i tak niewiem ,ale dopytam jak to z tym jest, bo ktoś od mojego ma na podłogowce deskę . Lady ,ale nie może to być zwykły panel tylko panel czy deska laminowana ,na opakowaniu sa oznaczenia ze nadaje sie na ogrzewanie wodne podłogowe i napewno nie te najtańsze tylko coś od 50zl..kurcze sama niewiem ,a dzieci juz sobie wybrały mala z hello kity ,a syn panele grafitti tylko na alegro widziałam. Wybory tych wszystkich rzeczy,czy deska czy płytka ,a jaki kolor ,a czy będzie pasować ? :devil:juz jestem tym zmęczona
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap ale jak już daleko jesteś :) aż zazdroszczę bo u mnie wiecznie pod górkę w papierologii i ciągle się coś przeciąga...
    Jadę dzisiaj sama na weekend zrestartować się :) będę tylko tańczła hi hi hi
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Lady ach tez bym tak chciała ,chociaz na pare dni wyjechac gdzies i najlepiej na święta gdzieś w góry ,ciepłe kraje ,ale to tylko marzenia narazie hehe
    Czas szybko leci więc sie nie martw ,na następne święta zdążycie sie wprowadzić?
    :wink: U nas gładkie sa juz zrobione ,łazienki juz prawie , Mój schody robi no i muszę te podłogi wybrać i będę mogła pomyc okna ,a z kuchnia to jeszcze w lesie jesteśmy :cool:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dzisiaj w wiadomosciach w radiu bylo o zniesieniu odpisu vatu budowlanego
    ci co zaczeli budowe i odliczenia beda mogli kontynuowac ale jesli dobrze pamietam to kto nie zacznie w przyszlym roku to juz nie bedzie mogl skorzystac z ulgi
    mnie to w sumie juz nie dotyczy bo wszystko co moglam "wygarnelam" skarbowce ale niektorre z was ciagle jeszcze przed budowa sa
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeNov 18th 2012
     permalink
    Właśnie przyjechało moje ogrodzenie z Leroy Merlin...co prawda poczeka do wiosny na zamontowanie, ale co tam - i tak się cieszę, że już jest :bigsmile:
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    co do sofy z palet... to my planujemy na wiosnę zacząć robić meble do ogrodu z palet:)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Ania na teraz i na już to Ja się niczym nie martwię... jeśli nie będzie można odliczyć VAT-u - trudno - płakać nie będę....
    Może coś innego uda mi się odliczyć? :))))

Agap nie wiem co do świąt uda nam się zrobić... nie mam zupełnie pojęcia... jestem z całym tematem budowy sama wiec trudno mi cokolwiek mówić ale nie ukrywam, że chciałabym :)

Treść doklejona: 18.11.12 17:01
    Dziewczyny podpowiedzcie mi czy składając zapytania do firmy odnośnie budowy domu co im pisałyście, do jakiego etapu budowy zlecałyście etc? możecie coś podpowiedzieć?
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ladybird my pytaliśmy SSO- stan surowy otwarty.

Dziewczyny pomocy! Jakie wkłady kominkowe macie/polecacie? Szukamy oczywiście solidnych ale w miarę przystępnych cenowo
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Dziewczyny podpowiedzcie mi czy składając zapytania do firmy odnośnie budowy domu co im pisałyście, do jakiego etapu budowy zlecałyście etc? możecie coś podpowiedzieć?

my bralismy wycene SSO, ostatecznie z naszym wykonawca mielismy umowe na SSO + wiezba i pokrycie dachu bo mial ekipe podwykonawcow, ktora ogolnie chwala i dostalismy dzieki temu lepsza cene

mangaa: Dziewczyny pomocy! Jakie wkłady kominkowe macie/polecacie? Szukamy oczywiście solidnych ale w miarę przystępnych cenowo

my mamy wklad z kratki.pl; marzyl mi sie lehma z lamana szyba ale coz, poza naszym zasiegi3em finansowym, zwlaszcza ze kominek to taki kaprys i nie ma w ogole rozprowadzenia na dom i tylko nasttrojowa funckje pelni
  6.  permalink
    a my mielismy sprawdzoną ekipę i nie szukalismy wiecej
    Poza tym o co tu pytac- przesyła sie skan projektu i pyta o koszt poszczególnych etapów
    Maanga- ja tez mam z kratki.pl i jestem zadowolona
    daje czadu tak,ze dzis mieliśmy 28 stopni
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a ja uwazam ze warto pytac, nasz budowlaniec to znajomy i chcialam sprawdzic czy faktycznie robi nam taniej po znajomosci czy tylko tak mowi ;)
    swoja droga byli tacy ktorzy nie ogladajac projektu mowili cene po hasle ze dom bez podpiwniczenia i dach 2spadowy, a jeden mail to chyba gdzies nawet mam zapisany "panie nie takie rzeczy robilim, dojdziem do ladu z cenom" ;)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde: "panie nie takie rzeczy robilim, dojdziem do ladu z cenom"

:bigsmile:

Treść doklejona: 18.11.12 20:26
    mangaa: Jakie wkłady kominkowe macie/polecacie? Szukamy oczywiście solidnych ale w miarę przystępnych cenowo

Marta, niestety nie pomogę, bo nie mam wkładu a piec kominkowy.
  7.  permalink
    Hyde- hahah :) Cudna wycena :)
  8.  permalink
    MrsHyde: "panie nie takie rzeczy robilim, dojdziem do ladu z cenom" ;)

:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Lady tak jak pisze szczypta dajesz projekt i firma wycenia za darmo ile by kosztowało ,bynajmniej mój tak robi i to zależy jak chcesz czy SSO czy pod klucz
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 18th 2012 zmieniony
     permalink
    My będziemy mieli Hajduka - czekamy aż przyjedzie:)
    http://www.hajduk.com.pl/pl/katalog/produkt-106-VOLCANO_2P_h
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeNov 18th 2012 zmieniony
     permalink
    help!! Jak tu się wkleja zdjęcia?
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hajduki fajne, ale nie nasz target cenowy ;)
    Pan kominkowy proponuje UNIFLAM, ale kompletnie mi się nie podobają.
    I szukam coś w miarę średnio-cenowego i ładnego. Poszperam po tych kratki.pl
    ~
    Iga musisz podać adres obrazka. Czyli np wrzucić gdzieś i podać linka.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 19th 2012
     permalink
    no właśnie i tutaj czy od razu pytać o budowę pod klucz czy właśnie tak jak MRS do np SSO lub SSZ czy wycena poszczególnych etapów?
    Górale o mnie już pytali he he he bo odwiedzałam kilka razy ich budowę. Właściciel był zadowolony ale trzeba było ich pilnować (chyba jak każdą ekipę ). Robią też dach ale znalazłam namiary na inną firmę i jak się okazało w moich poszukiwaniach polecana przez forumowiczów muratora i dość solidna i hmmm ....
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    musisz podać adres obrazka. Czyli np wrzucić gdzieś i podać linka.

tak robię ale nie wychodzi..;/
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 19th 2012 zmieniony
     permalink
    kopiujesz link obrazka ( klikasz na obrazek prawym przyciskiem myszy i rozwija ci się meni w którym wybierasz KOPIUJ ADRES OBRAZKA) wchodzisz tutaj ... piszesz jak zawsze do Nas :) i powyżej tego okna masz zakładkę 'adres obrazka' klikasz na to - wklejasz link ( Ja pozbywam się tego http a jak wklejam link to wciskam na klawiaturze CTRL i V ) robisz ok, kolejne okno też ok i gotowe... kończysz pisanie do Nas naciskając DODAJ KOMENTARZ i wsio
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ja przebieram nogami żeby wymienić mój piec kominkowy na ten poniżej. Ma fajną dużą szybę (60x40 cm) i kosztuje przyzwoicie. M się nie bardzo zgadza na razie bo naszemu obecnemu nic nie dolega, poza tym, że jest średnio ładny ;-)

Manga, Ladybird i sushi: dzięki za instrukcję wklejania zdjęć :-)

•  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Ladybird może rozdziel sobie na dwa etapy najpierw daj do wyceny SSO paru firmom ,żeby sie zorientować cenowo ,wiesz to zależy ile ma sie przeznaczonej kasy,pod klucz tez musisz wiedzieć mniej wiecej jaki materiał do jakiej ceny rozumiesz ? Np pytki do 50 zł czy do 100zl i na tej podstawie wyceniaja. Mojemu kuzynowi tez budowali od podstaw górale i nie narzekał ,a wiesz picie na budowie często sie zdarza więc napewno trzeba pilnować . Mój ma bardzo dobry na to sposób poprostu pracują cały dzień za darmo ,albo ucina z wypłaty ,a jak znajdzie alkohol taki mocniejszy najpierw pyta kogo ,jak nikogo to rozbija na ich oczach ,a to ich najbardziej boli hehe. Więc najlepiej jak jest ktoś kto to cały czas nadzoruje i pilnuje

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 19.11.12 13:14</span>
    Figan ładny kominek ,ja to mogę sobie tylko pomarzyć jak narazie :sad:
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    agap no ja też na razie tylko mogę pomarzyć, tzn kominek mam ale nie ten docelowy ;-)
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    My mamy wklad kominkowy Arysto, podnoszony do gory. http://www.arysto.com.pl/pl/p15
    Nie jestem pewna czy ten sam rozmiar :) ale jest dosc spory. Mamy juz zabudowany wklad, brakuje nam tylko kamienia do okola ;)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dzięki, będę zaraz szperać po necie :)
    Ale ładne takie proste, lubię bardzo,
    bez udziwnień niepotrzebnych.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my mamy najzwyklejszy kominek z mozliwych - zarowno wklad jak i obudowe; pierwotnie myslalam zeby go zrobic w bialej cegle ale stwierdzilismy ze na to jest czas a trzeba sprawdzic jak bedzie z dymieniem i brudzeniem i wstepnie pomalowalismy srebrna farba; zadnej kamiennej ramki u nas nei widze ale dopuszczam mysl o jakims czystobialym kamieniu tyle ze to za duzy koszt na cos na zasadzie "ujdzie"
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Moim zdaniem klimat jaki daje żywy ogień jest zawsze taki sam, niezależnie od rodzaju i wymiarów kominka...a rozpalony kominek + czerwone winko + coś smacznego do szamania + śpiące dziecko w swoim pokoju = pełen wypas :wink:
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    witam, podczytuję ten wątek od jakiegoś czasu i dziś się z moim zaczęliśmy rozglądać za "kozą"
    generalnie jest to koszt ok 2-3 tys ( miesięczny rachunek za gaz)
    i moje pytanie jest takie ( akutar ten temat poruszyłyście :smile:)jaki jest koszt 'wybudowania' kominka?!
    mojego taty kuzyn zajmuje się kominkami, zadzwoniłabym ale już TROCHĘ PÓŹNO
    dodam, że chcielibyśmy coś w stylu kominka MryHyde
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 20th 2012
     permalink
    Jeśli chodzi o kominki to takiego typu są moimi faworytami ale... ale pewnie wygra ten prosty, najzwyklejszy ehhh
    null
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Lady bardzo mi się podoba :D
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    manga ehhh a Ja wzdycham do niego :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.