Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 6th 2012
     permalink
    to nie jest blad konstrukcyjny Ania... Dom projektowany był dla mnie od początku do końca w chwili kiedy warunki zabudowy miałam już w ręku... Chciałam mieć taki dom więc mam a to, że występując o warunki i wpisując w zapasie około 9m a dostałam w przedziale 8-9m no cóż... nie będę specjalnie go naciągała :)

Treść doklejona: 06.12.12 18:01
    Do projektu nie ma zastrzeżeń i jest dobrze przygotowany :)
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    u nas problem z uziemieniem instalacji - trzeba poprawiać:/
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Lily czego to dokładnie dotyczy to uziemienie instalacji ? bo Ja jeszcze daleko w temacie jestem :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a przy zmianie wysokosci kalenicy nie zmienia sie wysokosc osadzenia domu, scianki kolankowej albo konstrukcja dachu?

Treść doklejona: 06.12.12 18:26
    Lily: u nas problem z uziemieniem instalacji - trzeba poprawiać:/

a co sie stalo?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MrsHyde: a przy zmianie wysokosci kalenicy nie zmienia sie wysokosc osadzenia domu, scianki kolankowej albo konstrukcja dachu?

MRS ale Ja nie zmieniałam wysokości kalenicy, domu etc... Mój dom był projektowany od początku do końca a jak napisałam warunki zabudowy miałam wcześniej :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: MRS ale Ja nie zmieniałam wysokości kalenicy, domu etc... Mój dom był projektowany od początku do końca a jak napisałam warunki zabudowy miałam wcześniej :)

napisalas przeciez ze projekt wrocil do poprawki, skoro jest ok metra roznicy to chyba musicie to teraz JAKOS poprawic?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    bo trzeba zmienić tę wysokość korygując warunki zabudowy więc projekt trzeba było pisemnie wycofać...
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Pierwszy elektryk zrobił uziemienie po staremu, czyli w szafce od przyłącza, a zmieniły się przepisy i trzeba je zrobić inaczej , jakieś pręty będą wkopywać...znów opóźnienie:/
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    rozumiem ze bedziesz probowala zmienic warunki zabudowy i musza sie na to sasiedzi zgodzic, tak? a nie jest to zwiazane z jakimis dodatkowymi ustaleniami? dla mnie tak czy siak kiszka, zeby bylo od poczatku narysowane jak trzeba to projekt by juz odczekiwal swoje w urzedzie a tak wszystko sie przeciagnie.

Treść doklejona: 06.12.12 21:05
    Lilka u nas uziemienie wychodzi na elewacji i sa do tego drzwiczki rewizyjne, nie pamietam czy 3 czy 4szt mamy
    skoro mieliscie juz fundament to pewnie nie macie pod fundamentami bednarki?
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde: czy juz wiecie jakiej wysokosci bedzie u was PODATEK SMIECIOWY?

nie mam pojęcia, ale zmian bym nie chciała, jestem zadowolona z tego jak jest teraz: płacimy 16 zeta/m-c i przyjeżdżają dwa razy: raz żeby opróżnić pojemnik, a drugi raz żeby zabrać worki z posegregowaną makulaturą/plastikami i szkłem itp.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Ania tak muszę zmienić warunki zabudowy i tylko warunki zabudowy ehhh.... no i oczywiście muszą się sąsiedzi zgodzić na to, że będę miała niższy budynek!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan: jestem zadowolona z tego jak jest teraz: płacimy 16 zeta/m-c i przyjeżdżają dwa razy: raz żeby opróżnić pojemnik, a drugi raz żeby zabrać worki z posegregowaną makulaturą/plastikami i szkłem itp

to ilu litrowy macie pojemnik? u nas wywoza co tydzien 120l taki na full z otwarta klapa ale bez udeptywania :wink: plus raz w miesiacu plastiki i szklo (nie moge sie zmobilizowac zeby zbierac makulature a tego malo u mnie tez nie ma)

Ladybird76: muszę zmienić warunki zabudowy i tylko warunki zabudowy ehhh.... no i oczywiście muszą się sąsiedzi zgodzić na to, że będę miała niższy budynek!

W sumie to ze nizszy to chyba nie powinien stanowic problemu dla sasiadow, predzej z wyzszym bylby problem. Teraz tylko kwestia ich zgody, jest szansa ze w miare sprawnie pojdzie ci zebranie podpisow?? duzo osob musisz o to poprosic?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    teść, teściowa, spółdzielnia mieszkaniowa i oczywiście jedna sąsiadka i tutaj jest największa bariera bo nie wiem czy się zgodzi :( a budynek tak jak mówisz będzie niższy a nie wyższy a różnica praktycznie pół metra!
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeDec 6th 2012 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: to ilu litrowy macie pojemnik?

Mamy taki najzwyklejszy z klapką, chyba właśnie 120 litrów, ale nie mamy żadnych problemów ze zmieszczeniem się: raz, że szkło, plastiki zbieramy do osobnych worków, makulaturę najczęściej palę w kominku, a wszystkie (nadające się) odpadki organiczne wyrzucamy do przydomowego kompostownika i mam do tego piękny kompost za friko ;-)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MRS Wy nie segregujecie odpadów?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Lady segregujemy szklo i plastik (tu wlacznie z myciem i odkladaniem kubeczkow po jogurtach itp) ale z papierem juz gorzej choviaz kartony takie od paczek czy pudla oddajemy po sasiedzku do spalenia a gazet wiele nie kupujemy a jesli juz to takie ktore zbieramy. Moze gdybym miala miejsce na dosatkowy kosz to nie byloby prpblemu i z niepotrzebnymi kartkami xero czy kartonami po mleku albo recznikami papierowymi ale miejsca brak a na bieganie z kazdym papierliem do garazu sie nie zmobilizuje. wszelkie odpadki trafiaja do nirmalnego kosza bo nie mamy kompostownika - z prostej przyczyny nie mamy co nawozic przy dzialce nie majacej nawet 5arow
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    No właśnie nie mamy tego czegoś Aniu:/
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 7th 2012 zmieniony
     permalink
    ciągły problem Naszego kraju z odpadami... Kuzynostwo w niemczech segreguje wszystko co można segregować. Mają do tego odpowiednie kosze ale u nich też opłaty za wywóz śmieci są śmieszne ( przy segregowaniu oczywiście ). U Nas niby coś się robi w tym kierunku ale to jeszcze mało!

Treść doklejona: 07.12.12 08:35
    Ma do Was prośbę o radę i poradę w temacie łazienki i ustawienia w niej wszystkiego oraz najkorzystniejszego w miarę rozwiązania. Co byście poleciły i jak to widzicie?
    1. pierwotne ustawienie łazienki ale bez wanny

2.tutaj architek zapomniała drzwi przestawić i ubikacji :)

3.

4.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeDec 7th 2012
     permalink
    MrsHyde: a tak w ogole, pochwalisz sie projektem?

Już kiedyś wstawiałam, ale teraz jest już oficjalnie nasz :) (wprowadzamy kilka małych zmian: w małej łazience dodajemy prysznic, w dużej zostaje sama wanna/ zabudowujemy ścianę w kuchni od strony spiżarni aby powstał "schowek" od strony korytarza/ powiększamy okna w sypialniach itp.)
    http://z500.pl/projekt/Z24.html
    --
  1.  permalink
    Dziewczyny powiedzcie czy ogrzewanie podlogowe moze powodowac pekniecie plytek na podlodze?czy sa zle polozone?Zauwazylam kilka pekniec i nie wiem co z tym robic...?
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Cobraczek: Dziewczyny powiedzcie czy ogrzewanie podlogowe moze powodowac pekniecie plytek na podlodze?czy sa zle polozone?Zauwazylam kilka pekniec i nie wiem co z tym robic...?

Dobrze położone płytki nie powinny pękać, z ogrzewaniem czy bez..a klej pod płytki był z przeznaczeniem na ogrzewanie?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: ciągły problem Naszego kraju z odpadami... Kuzynostwo w niemczech segreguje wszystko co można segregować. Mają do tego odpowiednie kosze ale u nich też opłaty za wywóz śmieci są śmieszne ( przy segregowaniu oczywiście ). U Nas niby coś się robi w tym kierunku ale to jeszcze mało!

Lady a u nas za kosze do segregacji trzeba zaplacic 1300zl (+vat!!!) i wtedy smieci zabieraja tylko raz w miesiacy, wychodzi owszem taniej bo nie 16,20 a 8,10 od osoby ale kogo stac kupic takie drogie pojemniki tak od reki placac tyle kasy? Bez tych koszy nie beda uznawali segregacji, a to dopiero wg mnie jest chore.

sardynka85: teraz jest już oficjalnie nasz :) (wprowadzamy kilka małych zmian: w małej łazience dodajemy prysznic, w dużej zostaje sama wanna/ zabudowujemy ścianę w kuchni od strony spiżarni aby powstał "schowek" od strony korytarza/ powiększamy okna w sypialniach itp.)

gratulacje :)
    spizarnia fajna sprawa ale tez popieram opcje z korytarza bo przynajmniej od razu wstawiasz zakupy no i dzieki temu ze nie masz drzwi w kuchni to staje sie ona bardziej ustawna, no i juz zazdroszcze naroznego okna, bedzie pieknie :))
    planujecie ogrzewac gazem skoro kotlownia tak w srodku?

Cobraczek: Dziewczyny powiedzcie czy ogrzewanie podlogowe moze powodowac pekniecie plytek na podlodze?czy sa zle polozone?Zauwazylam kilka pekniec i nie wiem co z tym robic...?

a majstrzy dali klej elaastyczny dedykowany ogrzewaniu podlogowemu? no i druga mozliwosc akurat tam gdzie poszly plytki byla dyletacja i dom osiadajac wlasnie powoduje pekniecia (tyle ze wtedy bylyby one w podobnej linii)
  2.  permalink
    MrsHyde: a majstrzy dali klej elaastyczny dedykowany ogrzewaniu podlogowemu?

Szczerze mowiac nawet nie wiem :shocked:

MrsHyde: no i druga mozliwosc akurat tam gdzie poszly plytki byla dyletacja i dom osiadajac wlasnie powoduje pekniecia (tyle ze wtedy bylyby one w podobnej linii)

Hmm.mieszkamy na poddaszu to moze miec jakies znaczenie?Co prawda te pekniecia sa w trzech roznych miejscach...Juz sama nie wiem....
    A mozna plytki pekniete wymienic przy ogrzewaniu podlogowym?czy niebardzo?

Treść doklejona: 07.12.12 20:45
    figan: Dobrze położone płytki nie powinny pękać, z ogrzewaniem czy bez..a klej pod płytki był z przeznaczeniem na ogrzewanie?

Nie mam pojecia,szczerze mowiac bo akurat kiedy byly kladzione nie bylo mnie....
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Cobraczek: A mozna plytki pekniete wymienic przy ogrzewaniu podlogowym?czy niebardzo?

plytki mozna zawsze wymienic, tylko musi zrobic ktos kto sie na tym zna zeby pozostalych nie uszkodzic; rozumiem ze masz zapas z tej samej serii?
  3.  permalink
    MrsHyde: plytki mozna zawsze wymienic, tylko musi zrobic ktos kto sie na tym zna zeby pozostalych nie uszkodzic; rozumiem ze masz zapas z tej samej serii?

Tak mamy i trzeba po swietach sie za to zabrac....:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Cobraczek: A mozna plytki pekniete wymienic przy ogrzewaniu podlogowym?czy niebardzo?

Pewnie, że można..bo instalacja (kable grzejne czy rury) biegnie nie pod samymi płytkami, a warstwie betonu, więc nie styka się bezpośrednio z płytkami.
  4.  permalink
    figan: Pewnie, że można..bo instalacja (kable grzejne czy rury) biegnie nie pod samymi płytkami, a warstwie betonu, więc nie styka się bezpośrednio z płytkami.

To dobrze bo troszke sie przestraszylam,ze moga byc problemy a lepiej odrazu wymienic i nie zwlekac:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    MrsHyde: planujecie ogrzewac gazem skoro kotlownia tak w srodku?

tak, ogrzewanie będzie gazowe - zatem kotłownia posłuży nam dodatkowo za pralnio- suszarnię (metraż nie jest duży, więc trzeba kombinować :cool:)
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeDec 8th 2012 zmieniony
     permalink
    zimowa aura...
    ,
    ,
    ,
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 8th 2012
     permalink
    No pięknie :-)
    To pierwsze zdjęcie powiększ, uwielbiam Twój widok z tarasu. Na żywo- cuuuudo!! :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan boskie widoki z okna, chyba nie masz zbyt blisko do sasiadow, co?
    a skad w ogole jestes ze u was juz taka zima?
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde, jestem z kujawsko-pomorskiego, z okolic Torunia. Jestem torunianką, ale gdy Dyrektor Rydzyk założył w Toruniu Radio Maryja, to się wyprowadziłam, haha..only joking (chociaż nie do końca):wink:
    Mam jednych sąsiadów, z prawej strony, a z lewej sąsiadujemy z...lasem, a trochę dalej na lewo mieszkają moi Rodzice ;-)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my do jednego sasiada mamy jakies 2,5metra od domu, do drugiego z 7m :/ za 2 plotami mam ciotki, za trzecim sasiadow no i mamy niewielka dzialke, niecale 460m ale ciagle na terenie miasta no i dzialke dostalismy od rodzicow bo to ziemia po dziadkach jeszcze
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Takie są działki w mieście, z reguły..my mamy sporą działkę i prywatność, ale poza miastem..
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja to sie ciesze ze dzialka jednak jest taka mala, przyszlo nam zaplacic oplate adjacencka za zrobienie drogi asfaltowej i tak wyszlo ponad 2tys a naszym sasiadom co maja dzialke ponad 3x taka jak my cos ok 7,5, czad co? i na dodatek oplata platna jednorazowo w ciagu 7dni od uprawomocnienia pisma (co w sumie daje 3tyg na uzbieranie kwoty)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde: a naszym sasiadom co maja dzialke ponad 3x taka jak my cos ok 7,5, czad co? i na dodatek oplata platna jednorazowo w ciagu 7dni od uprawomocnienia pisma (co w sumie daje 3tyg na uzbieranie kwoty)

że też takie praktyki są legalne...?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    malo tego, ta droga powstala 3lata temu, jeszcze nie bylismy wlascicielami tej dzialki, nikt tez mamy o zgode na droge nie pytal, zadnej petycji nikt nie podpisywal takze to juz w ogole szczyt szczytow :devil:
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeDec 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Bardzo dziwne to jest...bo rozumiem, że to nie jest droga prywatna, tylko gminna, tak? Jak u nas w całej wsi kładli asfalt 3 lata temu, to żaden mieszkaniec złotówki nie zapłacił..
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    droga nalezy do miasta, musimy zaplacic bo wzrosla wartosc dzialki (nam wyliczyli ze ok 5tys, mamy zaplacic 50% wartosci wzrostu)
    miasta czy gmina ma 3lata od momentu oddania drogi na wezwanie do zaplaty
    aha i taka oplata moze byc nie tylko za zrobienie drogi asfaltowej ale tez za doprowadzenie wody, kanalizacji czy gazu
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    LadyB mam pytanko do Ciebie, kiedyś wstawiłaś zdjęcie mopa whirly, też mam ochotę na takie cacko:-)ale ciekawa jestem jak on zbiera kurz, jakieś pyłki większe? czy ich nie pozostawia, bo rozumiem, że mop się podczas mycia ciągle obraca? i jak jest z wodą? nie zostawia smug? Wygodą ogromną musi być nie wyciskanie szmat i ich zakładanie:-)
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeDec 9th 2012
     permalink
    figan piękne widoki.:heartsabove:
    Niedługo ja też będe miała podobny( nigdy.nie dorówna Twojemu) widok z okna- wszystkie moje okna w nowym mieszkanku wychodzą na las.:boogie:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Nooo, las za oknem nie jest zły :-) Chociaż wolałabym morze lub ocean i góry. Jak to mówią - apetyt rośnie w miarę jedzenia..:wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Figan nie zalamuuuuj, ja mam taki kijowy widok z jednego okna w salonie ze w ogole rolet nie podnosze :( Moze kiedys jak uda nam sie drzewka kupic zasadzic i w koncu urosna bede mogfla inaczej spojrzec na swiat. Cale szczescie ze to okno od polnocy i tak wiec niewiele swiatla przez nie wpada
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde, zawsze możesz się pocieszyć, że to tylko jedno okno..a co jak niektórzy mają kijowe widoki z każdego okna? Jak np moi teście, u których w mieszkaniu zawsze panuje półmrok, bo mieszkają na parterze i każde okno wychodzi na blok i czyjeś okna..rzadko podnoszą rolety.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Gosia8510: LadyB mam pytanko do Ciebie, kiedyś wstawiłaś zdjęcie mopa whirly, też mam ochotę na takie cacko:-)ale ciekawa jestem jak on zbiera kurz, jakieś pyłki większe? czy ich nie pozostawia, bo rozumiem, że mop się podczas mycia ciągle obraca? i jak jest z wodą? nie zostawia smug? Wygodą ogromną musi być nie wyciskanie szmat i ich zakładanie:-)

tak mam mopra whirly z zakupów mango... na zbieranie kurzy nie narzekam... wcześniej oczywiście odkurzam podłogi... poza tym wszystko zależy od tego co masz np na podłogach i czy mocno widoczne pozostawia ślady. Mop nie koniecznie obraca się tak jak na reklamie ale jak się go opanuje to potrafi się tak kręcić. Smugi też są zależne od tego co do niego używasz tzn jakiego płynu. Na panelach u mamy a ma jasne dość dobrze zbiera i nie pozostawia zbyt wielu smug.
    Wadą ogromną jest wyciskanie szmaty czego nie znoszę :( a w jego wypadku nawet zdjęcie mopa do prania jest bardzo proste.... trzymam za frędzle nogą i "zrywam" go :) Dlatego po długim czasie zastanawiania się podjęłam decyzję o jego zakupie i nie żałuję... Teraz skutecznie namawiam teściową do jego zakupu bo ma domek i niewątpliwie byłoby jej znacznie łatwiej w ogarnięciu podłóg bez zanurzania rąk w wodzie!
    Super też jest obrotowy koszyk... bo jednocześnie odciąga wodę jak i usuwa śmieci z niego :)

Treść doklejona: 09.12.12 14:44
    MRS duża działka też ma swoje plusy :) bo z każdej strony daleko do sąsiadów zza płotu i nikt do okna nie spogląda ani też mocno nie ingeruje w prywatność :) i nie koniecznie trzeba obsadzać działki kwiatami czy drzewami - można trawką :) Powoli zaczynam dostrzegać plusy moich 1849m2 :) bo przy planowanej inwestycji sąsiadki zza płotu, będzie mnie od niej dzieliło 16m (do mojego płotu od budynku mojego ) a ze strony drogi jej wjazdowej aż 20m :)

Treść doklejona: 09.12.12 14:46
    Figan z jednej strony będę miała podobny widok do Twojego z tą różnicą, że na ogród sąsiada obsadzony pięknymi drzewami :) a samego sąsiada tam nawet nie widać tak dużo tej zieleni :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ladybird76: i nie koniecznie trzeba obsadzać działki kwiatami czy drzewami - można trawką :)

Można trawką, chociaż ja odradzam to rozwiązanie, zwłaszcza jeśli chodzi o większe obszary..my zakładaliśmy trawnik w tym roku na wiosnę i ile się natyraliśmy (i jeszcze natyramy) to tylko my wiemy..oczywiście, nie sztuką jest po prostu wysiać trawkę, ale jeśli chcemy mieć ładną, zieloną i gęstą murawę to trzeba przy trawniku ciągle skakać - jest uciążliwy w pielęgnacji - wymaga regularnego, dość częstego koszenia (nie EKO, pod ostrzami kosiarki giną owady i inne żyjątka), trzeba intensywnie nawadniać w okresach suszy (również nie EKO), do tego wiosną i jesienią - nawozić, do tego dochodzą zabiegi typu aeracja..suma sumarum, jak ktoś ma czas, ochotę i kasę, to trawnik można wysiać..:wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady zdaje sobie sprawe z zalet duzej dzialki ale na taka w miescie nie byloby mnie stac (u nas cena 250-300zł) a pod miastem mieszkac z wielu wzgledow bym nie mogla. Jesli idzie o metraz to pisalam pod wzgledem koniecznosci oplat chociazby takich jak nam teraz przywalili.
    Aha no i mi chodzi o obsadzenie drzewami 'po plocie; tak zeby dzialki sasiadow nie bylo widac . Nawet przy duzej dzialki zadne ogrodki czy inne rabatki nie wchodzilyby w gre bo nie znosze sie grzebac w ziemi

Figan my trawnika mamy niewiele ale to co zasialismy po prostu deszcz wyplukiwal i X razy trzeba bylo dosiewac i kombinowac a czesc i tak w ogole nie wzeszla :/
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    Dziewczyny powiedzcie. Światło na balkonie, robić czy nie robić, warto czy nie warto? Zaznaczam, ze jest to mieszkanie w bloku, developer daje nam wolną ręke.
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ja bym robiła- czy wieczorem sobie usiąść czy coś zrobić-tak to będziesz musiała zapalać w domu i tak ledwo co zobaczysz.
    My mamy światło na balkonie.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 9th 2012 zmieniony
     permalink
    malina ROBIĆ!!! :)

MRS Nasza działka też nie z wyboru ale z obdarowania :) i pod miastem ale u Nas to inaczej wygląda niż u Was.. bo do miasta mam 10 minut drogi spacerkiem :) a autkiem to chyba z 2 minutki jak nie mniej :)
    Koszt działki jaki napisałaś to z mediami czy bez ? bo moja w tym wydaniu miałaby wartość 500tyś złociszy :) a tak to troszkę ponad 200tyś lecz bez mediów.
    Obsadzać od strony sąsiada drzewami ok ale nie znoszę pajęczyn i pająków na tujkach np:( a co do grzebania w ziemi hmmm teściowa też moja nie lubiła a jednak grzebie :) Może z czasem przekonasz się ile z tego jest przyjemności :) szczególnie gdy praca przynosi korzyści wymierne no i do grzebania w ziemi rękawice są odpowiednie :) i jaki relaks mmm

figan
    na mojej działeczce jeszcze trawki nie siałam (do tej pory samo koszenie i wykaszanie ) ale miałam okazję nie raz dbać o trawę i znam tę pracę - teściowej często pomagam...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.