Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeDec 9th 2012
     permalink
    MrsHyde: to co zasialismy po prostu deszcz wyplukiwal i X razy trzeba bylo dosiewac i kombinowac a czesc i tak w ogole nie wzeszla :/
    --

Bo to jedna z innych "zalet" grzebania się przy trawniku - jak się już go wysieje, to trzeba przykryć około 1 cm warstwą ziemi, właśnie po to żeby nasion nie wypłukał deszcz, albo żeby ich ptaki nie powyjadały.

Ladybird76: ale miałam okazję nie raz dbać o trawę i znam tę pracę - teściowej często pomagam...

Lady, skoro wiesz na co się porywasz i Ci to nie straszne, to już się nie produkuję :tongue:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan zawsze chciałam mieć swój ogród ale niestety nie było mi wiele lat dane więc oporządzałam ogródek teściowej :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dla mnie dotykanie ziemi to najwieksza kara, kiedys tu gdzie mamy salon byly ogorki a w wiatrolapie rosly marchewki, wszelkie pomaganie mamie przyprawialo mnie o dreszcze; ja to nawet mam problem z zabawa z dzieciakami w piaskownicy, ot nie lubie i tyle, zawsze tak bylo; a rekawiczki to tez zuuuuuoooo, nie zakladam ani do sprzatania ani do tarcia buraczkow ba ja to z tych co zima dopiero przy -15 rekawiczki zakladaja :devil::devil:

Lady trudno mi podpowiedziec cos z lazienka, dla mnie kazda opcja ma jakis minus. Poza tym, nie wstawiasz ostatecznie pralki na gorze? aaa no i czy nie bierzesz pod uwage opcji samej wanny z parawanem nawannowym? wtedy dalabym wanne tu gdzie kibelek i umywalka na rzucie nr 3 a tu gdzie kabina postawilabym sedes, nie planujesz bidetu ?
    wydaje mi sie ze przy opcji 2-3-4 pojawi sie ten sam problem - klopot dobrego sprzatniecia na granicy wanna-prysznic
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Wanna to opcja dodatkowa choć i tak nie biorę jej jak na razie pod uwagę... jednak zanim do tego momentu dojdzie wolę mieć ją tak rozplanowaną aby i dla niej znalazło się miejsce...
    Bidet dla mnie zbędna rzecz... nie chcę!
    Pralka na górze najprawdopodobniej.
    Rysunek 3 do mnie najbardziej przemawia a do mojego męża ten 1 jak jest obecnie!

MrsHyde: klopot dobrego sprzatniecia na granicy wanna-prysznic
    nie za bardzo rozumie?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    na tych obrazkach po prostu wyglada to tak jakby wanna i prysznic praktycznie do siebie przylegaly, nawet jesli bedzie szczelina to niewielka a przeciez i paruje i sie kurzy, no po prostu bedzie niewygodnie sprzatac, no i jeszcze kwestia obudowania wanny tez sie pojawi. Chyba ze bedziesz brala pod uwage wezsza wanne (np 90tke a nie setke); rozumiem ze ze wzgledu na scianke kolankowa wanna musi byc odsunieta od sciany? przy naszej kolankowej 144 spokojnie nawet idzie usiasc na tej poleczce w rogu
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Mrs u Ciebie 144 ( myślałam, że masz 120cm ścianki bo tak coś kojarzę jak pisałaś) u mnie 100 :) ale odsunięta od ścianki aby na równi z tą wnęką kominową zrobić tj 26cm... no i mniejsza niż ta pokazana na rzucie :) o ile weszłaby w grę. Zakamarki wszędzie będą ale ona jakoś mnie nie przerażają do sprzątania :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    tfu, jasne ze kolankowa mamy na gotowo (mierzona juz po wprowadzce) na 124cm nie wiem czemu mi 4 wlazla :)
    przy 100cm to niestety troche nisko byloby miec wanne od razu przy scianie bo w pelni by czlowiek nie skorzystal, ja z naszej wychodzac z 2x zahaczylam glowa :P

my mamy wanne 150 x 100 i uwazam ze spokojnie moglismy sie pokusic o taka nawet 20cm dluzsza ale w sumie pewnie wtedy bym sobie nie posiedziala z 3krotnym dolewaniem cieplej wody :)
    asfew
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeDec 10th 2012
     permalink
    MrsHyde: dla mnie dotykanie ziemi to najwieksza kara,

Haha - ja wręcz przeciwnie - nawet lubię grzebać się w ziemi, chociaż nie nazwałabym ogrodnictwa swoją pasją ;-)
  1.  permalink
    Figan- ale bajkowo u Ciebie! Pięknie :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Miło mi, że się podoba :-) O tej porze roku mój dom nieźle się kamufluje, więc mogłyście go nie zauważyć:wink:
  2.  permalink
    Ladybird- wg mnie 2 pierwsze rozwiązania w łazience odpadają. Pierwsze dlatego,że kibel zaraz obok wanny to mało higieniczne rozwiązanie, w drugim sedes jest za blisko drzwi.
    Rzeczywiscie najlepiej byłoby zrezygnowac z wanny bo przy 5 metrowej łazience to masz tam niezłe nagromadzenie. Ale dom bez wanny? hmmmm
    I czemu uwazasz,że bidet jest zbędny? To naprawdę super sprawa nie tylko dla kobiet. Mój maż tez stale korzysta, dzieciaki pupy po kupie myją.... No ja polecam
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeDec 10th 2012 zmieniony
     permalink
    Lady, z tym sedesem uważam tak samo jak szczypta, na tym pierwszym rozwiązaniu odpada - bo jest "na wejściu" do łazienki. A moje zdanie co do wanny i prysznica już znasz - jestem fanką oszczędności (formy, sprzątania i pieniędzy)..więc zamiast dawać wannę i kabinę prysznicową - dałabym wannę i szklany parawan przy niej na wzięcie prysznicu..ja tak mam i się sprawdza.
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    Bidet ,no costy Lady ,jest zarabisty, do podmywania.W PL nie mam bidetu i widze jaka jest ròznica, nie chce mi sie wchodzic pod prysznic ,zeby sie podmyc,albo wode lac do miski.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja tez jestem wielka fanka bidetu, moje dzieci podobnie
    pamietam jak maly pierwsz raz przyszedl i zoabczyl zamontowany bidet to cieszyl sie ze taka mala fajna umywalke dla niego zrobilismy :D no i faktycznie na poczatku jak nie mielismy szafki pod umywalke to bidet byl idealny do szybkiego obmycia rak czy zebow; a mlodej nie raz sie zdarzylo obmyc czarne stopy po powrocie z podworka a przed wyjsciem do kogos ;)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Dziękuję Wam za porady i rady... Mojemu małżowi podoba się wersja pierwsza mi trzecia... praktyczna... bo kibelek z dala od drzwi a gdyby wanna weszła w życie to ładnie by się komponowała przy kabinie.

Mrs dlaczego wanna i kabina oddzielnie? bo z tego co pamiętam to chyba wanna w takim położeniu nie pozwoliłaby na ulokowanie drzwi nawannowych ze względu na skos. Mój mąż wciąż się upiera przy tylko i wyłącznie kabinie a Ada przy wannie a Ja i tym i tym :) bo ogólnie to my szybko korzystamy z łazienek :)

Bidet hmmm przekonać do niego moją familię nie będzie proste i jeśli już to w dolnej tylko łazience :)

szczypta łazienka ogólnie ma 8.03 m2/4.13 m2
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady ale dlatego pisalam o przestawieniu wanny tam gdzie na nr 1 jest prysznic i umywalka, dzieki temu spokojnie mozesz miec wanne z parawanem a te teraz sa bardzo fajne, w sumie to nie rozumiem dlaczego upieracie sie przy 2 kabinach i ewentualnie wannie? nie prosciej zrobic kabine na dole a na gorze juz tylko wanne ze wspomnianym parawanem a nawet i bez? niepotrzebnie tylko podnosisz koszty.
    co do lazienki to dla mnie najwazniejsza jest funkcjonalnosc, zeby bylo latwo sprzatnac, zeby nie bylo niepotrzebnych zakamarkow itp no i zeby nie byla zagracona. Moja lazienka na gorze ma uzytkowej 6,5 a po podlodze 8,5 i z cala pewnoscia nie zmiescilabym tam juz kabiny bo dupa by nie bylo gdzie zakrecic. TO co na projekcie wyglada fajnie juz na wizualce staje sie ciasne a w rzeczywistosci czesto gesto po prostu przytlacza. Na dole mamy cos ok 4,20 uzytkowej i tam jest tylko sedes kabina i umywalka.

a jesli idzie o bidet - dla mnie bidet powinien byc w lazience tej co ma obok sypialni, nie wiem jak inne dziewczyny ale ja dolna lazienke traktuje raczej jako goscinna;
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    niestety z bidetem nie miałam styczności ( aż wstyd się przyznać )

Mrs jeśli chodzi o wannę z parawanem nie przejdzie... jakoś nie widzę wchodzenia do wanny aby wziąć prysznic... nawet jeśli jest ona odgrodzona szklanym czy też innym parawanem.
    Wszystko też zależy od ustawienia tzn tego jak zagospodarujemy każdy kąt w łazience i jaki ona ma kształt bo czasami ta mała będzie lepiej ustawna od tej dużej!

Wciąż zastanawiam się nad pralką... tu też będę poddawała wątpliwości jej ulokowanie góra czy dół... bo jeśli dół to na górze jest miejsce i na kabinę i na wannę :)

Bidet w dolnej łazience... bo niewątpliwie to w niej życie wrze w ciągu dnia :) a w szczególności latem więc wygodniej byłoby nie wlatywać na górę ale na dole "podmyć" się :) Na górze jakby była wanna to siup okrakiem na niej :)

Mrs rozważałaś rekuperację w domku?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Na górze jakby była wanna to siup okrakiem na niej :)

no ja mialam wanne ale nigdy takiej kombinacji nie uskutecznialam bo dla mnie to porazka, zwlaszcza jak sie buduje od zera i mozna pokombinowac i wszystkie udogodnienia zastosowac a koszt bidetu ze stelazem i bateria to koszt ok 1tys

zobacz przykladowa wanne
    dsa
    dsa

Ladybird76: Mrs rozważałaś rekuperację w domku?

nie, mielismy okreslony budzet a reku czy wentylacja mechaniczna zdecydowanie sie w nim nie miescily bo to kilkanascie tys.
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    Ja takiej wanny z kabina nie polecam, ciezko to utrzymac w czystosci,mialam na wynajmowanym mieszkaniu ,pryska wszedzie ,trzeba wycierac i kabine i wanne, chyba ze ja pedantyczna jestem,ale nie lubie ,jak kamien sie odadza...
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    ewa74: ciezko to utrzymac w czystosci,mialam na wynajmowanym mieszkaniu ,pryska wszedzie ,trzeba wycierac i kabine i wanne, chyba ze ja pedantyczna jestem,ale nie lubie ,jak kamien sie odadza...

No, ale wolnostojącą kabinę też przecież trzeba wycierać i czyścić, bo inaczej są zacieki i osad..
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    TAK,ale jest prosciej i jest mniejsza...i pryska ta woda na zewnatrz,nie wiem ktòredy, ale w dwòch mieszkaniach uzywalam ,takich kabin i kicha okropna,moze jakies modele do kitu byly...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ewa ale to moze dawno bylo? nasi znajomi przeprowadzili sie w prawdzie dopiero w pazdzierniku ale maja wlasnie taka kabine i bardzo sobie chwala zwlaszcza ze on wannowy ona prysznicowa a miejsca na jedno i drugie nie mieli (dom od developera brali i juz nie bylo wplywu na pomieszczenia)

ja w starym mieszkaniu mialam kotare nawannowa - kijek rozporowy a na niej plachta, to dopiero byl koszmar zeby wytrzec i czesto pralam bo mialam wizje siedliska bakterii

Treść doklejona: 10.12.12 21:00
    poza tym Ewa, przy prysznicu tez sie trzeba niezle nagimnastykowac, my mamy akurat taki z brodzikiem wiec wymywanie zakatkow przy prowadnicach, silikonowym uszczelnieniu etc przyprawia mnie o wnerwa, a niby mamy szybe juz z tych easy clean... cale szczescie ze czesciej to moj maz sprzata ;)
  3.  permalink
    MrsHyde: mialam kotare nawannowa - kijek rozporowy a na niej plachta

taka płachta to hard core na wyjazdach.... Brrrr
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 11th 2012
     permalink
    kotara prysznicowa jak zaniedbana to na dole czarna pleśń się robi buuu widziałam i taką i aż mnie ciary przechodzą :(

Taka wanna i takie rozwiązanie to jakoś nie dla mnie. Zrezygnyję z bidetu na koszt kabiny i wanny oddzielnie ooo tak sobie wymyśliła Kasia :P

Mrs na dom o pow. cał. 200m2 koszt ok. 17 tyś rekuperacji samej... Przecież budżet przekraczałaś więc mogłaś się dać namówić... poza tym wiele właściwości pozytywnych dla alergików wyczytałam o niej no i kuzyn sobie chwali pod kątem samego "powietrza" w domu...
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    No do prowadnic to szczoteczka do zebòw idzi w ruch...
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Domestosem 12 lat trakwotałam prysznic na starym mieszkaniu bez szorowania szczoteczką :) wszystko pięknie schodziło a same drzwi szklane zawsze płynem który przywozi znajomy z niemiec... wiec jeśli chodzi o mnie to problemu nie widzę :)
    Obecnie nowi właściciele choć dopiero upłynęło parę miesięcy to dalej ją mają :) Może kiedyś wymienią ale bardziej z powodu zużycia materiału :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Mrs na dom o pow. cał. 200m2 koszt ok. 17 tyś rekuperacji samej... Przecież budżet przekraczałaś więc mogłaś się dać namówić... poza tym wiele właściwości pozytywnych dla alergików wyczytałam o niej no i kuzyn sobie chwali pod kątem samego "powietrza" w domu...

no to u was jest widac duzo taniej, u mnie w regionie nie ma jeszcze specow z tej branzy przez co ceny szaleja; a co do przekraczania kosztow to wiedzialam jaki mam zapas; no i przekraczalam budzet na elewacji czy kostce a to bylo z tych niezbednych. Chociazby z powodu niedoszacowania wydatkow - z tych koncowych chociazby - zakladalam ze elewacja bedzie kosztowala 15-17tys, okazalo sie ze kosztowala .... ponad 26tys!!! plus obrobki blacharskie i podbitka ktorych w ogole nie pomyslalam zeby wliczac a dalo to ok 5tys, a jeszcze jak doliczyc kostke na ktora liczylismy 7-8tys a poszlo cos ok 15tys i dodatkowo skucha z tarasem szarpnela nas ladnych kilka tys. Dobrze ze mielismy troche zapasu bo gdyby nie to ze bylismy przygotowanie na 20% margines bledu to byloby ciezko urzadzic sie tak jak nam sie udalo (wprowadzajac sie mialam chociazby cala nowa zastawe, zyrandole itp)
    •  
      CommentAuthordanap
    • CommentTimeDec 11th 2012 zmieniony
     permalink
    ja posiadam w 2 prysznicach takie rozwiązanie jak na zdjęcie tzn. odpływ w podłodze super sobie chwalę i polecam. Dodatkowo prosta kabina prysznicowa znacznie ułatwia utrzymanie czystości, każdy po sobie ściąga wodę i praktycznie szyb nie trzeba myć.
    http://28dni.pl/pictures/1690203.jpg

no i bidet też stoi :) Polecam
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Danap, fajna, duża łazienka - zdradź ile ma metrów kw? Gdybym robiła dla siebie dałabym więcej bieli, no ale to nie moja łazienka więc..;-)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 11th 2012 zmieniony
     permalink
    Dana wanne masz? Odpływ masz widzę po środku kabiny hmmm ładnie to wygląda... dużo osób teraz montuje liniowe...

Treść doklejona: 11.12.12 22:56

Mrs będę dawała wycenę u mnie więc zobaczymy jak to się ma faktycznie do podanej mi ceny... Kwotę taką mam od laseczki co buduje 10 10 minut piechotką ode mnie... Podobno to cena z reku i montażem... Mam namiary na firmę do wyceny więc nie obejdzie się i z pewnością wycenię :)

Treść doklejona: 11.12.12 22:59
    biuro projektowe robi mi dodatkowo kosztorys więc jestem ciekawa jaka kwota padnie. Większość informacji odnośnie zastosowanych materiałów dostali... teraz czekam i normalnie strach się bać :)
    •  
      CommentAuthordanap
    • CommentTimeDec 12th 2012
     permalink
    figan: Danap, fajna, duża łazienka - zdradź ile ma metrów kw?

trochę ponad 16
    Ladybird76: Dana wanne masz? Odpływ masz widzę po środku kabiny hmmm ładnie to wygląda... dużo osób teraz montuje liniowe...

mam wannę- dużą tzn 2osobową, typowa do relaksu. Odpływ na środku (?) nie wiem od czego to zależy bo w drugiej łazience mamy liniowe.
    Wydaje mi się że w porównaniu do brodzików to to rozwiązanie jest mniej czasochłonne jeśli chodzi o sprzątanie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    danap: figan: Danap, fajna, duża łazienka - zdradź ile ma metrów kw?
    Danap:trochę ponad 16

to juz podchodzi pod pokoj kapielowy :))

danap: Odpływ na środku (?) nie wiem od czego to zależy bo w drugiej łazience mamy liniowe.
    Wydaje mi się że w porównaniu do brodzików to to rozwiązanie jest mniej czasochłonne jeśli chodzi o sprzątanie.

tez myslalam o takim rozwiazaniu ale balam sie ze majstrzy moga cos schrzanic no i jak popatrzylam na ceny to mnie w fotel wgniotly i odpusciilam myslenie o tym, jednak bardzo mi sie podobaja kabiny bezbrodzikowe szczegolnie te typu walk-in

Treść doklejona: 12.12.12 08:24
    Ladybird76: Mrs będę dawała wycenę u mnie więc zobaczymy jak to się ma faktycznie do podanej mi ceny... Kwotę taką mam od laseczki co buduje 10 minut piechotką ode mnie... Podobno to cena z reku i montażem... Mam namiary na firmę do wyceny więc nie obejdzie się i z pewnością wycenię :)

Lady ja od zawsze tweirdze ze w duzych aglomeracjach lub w okolicach wiekszych miast jest wiekszy dostep do wykonawcow i cen. Ode mnie z miasta wiele osob jezdzi do warszawy wykanczac mieszkania czy domy i ceny niestety mamy zaporowe bo twierdza ze tam im sie bardziej oplaca. Chociazby ocieplenie poddasza, elewacja czy ukladanie plytek jest u nas w cenie poownywalnej z warszawa a czasami drozej nawet :( Sprawdzalam ceny na forach internetowych i u mnie w pipidowie zycza sobie jak za zboze; i jeszcze potrafia powiedziec ze za tylu metrow ( w sensie ze tak malo) to im sie robic nie oplaca :devil:

Ladybird76: biuro projektowe robi mi dodatkowo kosztorys więc jestem ciekawa jaka kwota padnie. Większość informacji odnośnie zastosowanych materiałów dostali... teraz czekam i normalnie strach się bać :)

mialam zrobiopny kosztorys etapami, kwote jaka planowalismy na SSO w rzeczywistosci wydalismy na SSZ, wybierajac przy tym jedna z najlepszych blach na dach, dobre okna czy brame garazowa,zmieniajac kominy murowane na systemowe itp. I tu olbrzymi uklon w storne naszego budowlanca bo kosztorys zrobil nam po tzw bandzie czyli ceny bez wszelakich rabatow z niezaprzyjaznionej hurtowni. Pozoostale etapy tez nam on rozliczal ale juz pozniej a nalezalo to robic z wyprzedzeniem chociaz roczne wg mnie nie jest adekwatne do calosci. W kazdym badz razie tynki kosztowaly nas drozej bo uparlam sie na drobnoziarniste na ktore juz nie daje sie gladzi, wylewki tez drozej bo doczytalam ze lepszy styro to mniej strat ciepla, ocieplenie dachu drozej bo on liczyl jak w projekcie 18cm welny my dalismy 25cm i z lepsza lambda. plus to co wczoraj pisalam i zebrala sie niezla sumka :/ Prawda jest ze do kosztorysu trzeba doliczyc te 20-25% i miec gdzies w zanadrzu taka kase. Potem przy urzadzaniu w prawdzie mozna pooszczedzac ale sa rzeczy na lata na ktorych oszczedzanie nie ma sensu i oszczednosci wyszlyby tylko pozorne
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Pamiętam jak nam 2 wykonawcy zaśpiewali cenę za zrobienie elewacji (położenie ocieplenia + tynk). Jak usłyszałam cenę, to poszłam po aktualny numer Muratora i pokazałam im jakie są ceny za tę usługę w naszym rejonie...i tak z 43 zł/m zeszli do 30 ;-)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Figan u nas to nie dzialalo, znalazlam jednego taniego ale jak zobaczylam kilka damoro ktore zrobil to wymieklam i stwierdzilam ze doplacam. U nas od m2 elewacji chcieli nawet po 60zl :cry::cry:
    w sumie ceny przy silikonowym ksztaltowaly sie ok 120zl z towarem firmy, przy zwyklym akrylowym ok 90zl.
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    A propos Muratora, zaglądacie czasem na Forum Muratora? Dwa m-ce temu spłonął dom jednej z użytkowniczek..miała dom w szkielecie drewnianym, a ekspertyza wykazała, że zapalił się...telewizor, a od niego zajęła się cała chałupa :shocked: :sad:

Treść doklejona: 12.12.12 08:44
    No ja nie liczę już kosztów materiału, tylko samą robociznę.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    tak, czytalam jej dziennik kiedys i teraz; fajnie ze 'forumowe ruszenie' tyle bylo w stanie zdzialac

figan: No ja nie liczę już kosztów materiału, tylko samą robociznę.

u nas te 60zl to sama robocizna byla, za 30zl nikt by nie przyszedl, siostra znalazla za 40zl za zrobienie styro,siatka klej ale jej spartolili :/
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde: ale jej spartolili

? a co zrobili, albo czego nie zrobili?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    peka przy nadprozach bo nie dali siatki wzmacniajacej, przeswituja przez klej pojedyncze plyty (wg faceta ktory nam robil swiadczy to o braku zeszlifowania czy czyms takim juz nie pamietam jak to nazwal) no i sa garby od wkrecania kolkow i ukladania plyt, dziwie sie ze ona w ogole tym papernuchom zaplacila; a ze to byla ekipa na zasadzie robimy bez faktury to sama sobie dospiewaj jak jest z reklamacja
    a juz pomijam to ze elewacje robili przy ponad 30stopniowym upale, ten facet ktory robil u nas powiedzial ze nie pracuja powyzej 25stopni bo klej zle trzyma i potem sa problemy
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Hej dziewczyny długo mnie nie było, mam pytanko u nas teraz bedą płac podłogi ,no i muszę wybrać kolor ścian ,co polecacie do wiatrolapu ? Chciałabym żeby to było coś praktycznego ,żeby sie dało wyczyścić jak sie wybrudzi, chodzi o ściany?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Mrs no to jestem ciekawa jak moja niewielka aglomeracja ustosunkuje się do cen... i jak gdybanie tu i teraz przeniesie się na realia finansowania budowy...
    Niby troszkę znajomości jest tu i ówdzie ale co czas pokaże to się okaże...

Ciągle jeszcze gdybamy nad materiałem z jakiego będziemy budowali tzn silka czy faktycznie solbet albo HH. Teraz przed świętami i z problemami papierkowymi projektu za wiele nie szukam i nie czytam ale zobaczę jak już wiele spraw problematycznych ucichnie!
    Rozmawiałam ostatnio z przedstawicielem solbetu chyba z godzinkę... hmmm wiadomo jak to przedstawiciel mocno polecał ich produkt odradzając ceramikę ( sam ma z niej dom )... Mój mąż składnia się do tego produktu a Ja jeszcze obstawiam przy silce i przy HH :) Dach chyba będzie z ruuki... ale do wyceny damy też z innych firm! no i szukamy tartaków z dobrą więźbą!
  4.  permalink
    Ladybird- doczytałam teraz ze napisałaś
    moja w tym wydaniu miałaby wartość 500tyś złociszy :) a tak to troszkę ponad 200tyś lecz bez mediów.
    U was uzbrojenie działki podnosi jej wartośc ponad drugie tyle?????????
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Pytanie za 100 pkt. czy któraś z Was uruchamiała podłogówkę zimą? U nas 5 dni piec chodzi non stop, a podłoga zimna:/ Dodam , że dopiero teraz odpalamy to pierwszy raz także dom mocno wychłodzony.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta_chilli: U was uzbrojenie działki podnosi jej wartośc ponad drugie tyle?????????

Szczpta odniosłam się do cen u Mrs za m2 i mnożąc przez ilość m2 i średnią cenę to tyle by u nich kosztowała moja działka... dlatego napisałam "w tym wydaniu" :)
    Wg operatu moja wyszła prawie 260 tyś ale odwołaliśmy się od tej kwoty i zaniżyli do 210tyś - działka bez dojazdu i nieuzbrojona!
  5.  permalink
    Lily, my uruchamialiśmy podłogówkę rok temu, tuż przed mrozami. I szybko ruszyło, no a dom był tak jak u Ciebie mocno wychłodzony.
    A masz na razie tylko wylewki? To powinnaś szybko jednak poczuć. Może masz coś nie tak z piecem ustawionie? W sensie, że za niską temperaturę? My ustawiliśmy 17st temp powietrza i wylewki były takie "przyjemne"- nie bardzo ciepłe ale i nie zimne
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    mam już podłogi skończone...jak coś będzie nie tak i będziemy musieli skuwać podłogę to się potnę:/
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Lily odpukaj :(
    •  
      CommentAuthordanap
     permalink
    Lily: Pytanie za 100 pkt. czy któraś z Was uruchamiała podłogówkę zimą? U nas 5 dni piec chodzi non stop, a podłoga zimna:/ Dodam , że dopiero teraz odpalamy to pierwszy raz także dom mocno wychłodzony.

mieliśmy ten sam problem, okazało sie że była zapowietrzona, wezwaliśmy ekipę odpowietrzyli i potem było z górki. Oczywiście zapierali się nogami i ręcami że to napewno nie to, ale uparliśmy się i bąble powietrza szły wielgachne
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Też to podejrzewam i mam nadzieję że odpowietrzenie załatwi sprawę...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lilka 3mam kciuki za rozwiazanie problemu; A zawory masz na bank otwarte i pompe na sterowniku wlaczona?

Lady a co do znajomosci, kolega meza jeszcze ze szkoly dal nam slabsza cene niz ten facet u ktorego towarowal sie nasz wykonawca, roznica byla kolosalna i u jednego slabsza blacha plannja a u tego drugiego tez plannja ale ta lepsza; czasami warto jednak brac towar tam gdzie sugeruje to budowlaniec, oni maja o wiele lepsze ceny gdybym sama kupowala np tynk na elewacje to za sam towar bym przeplacila kilka tys a facet to duza firma ktora ma rabaty po 40% i wiecej; nam "z ulicy" dawali rabaty w skladach budowlanych rzedu 7-10%, wykonawca mial 30-35% a fktury i tak na nas bral i my vat odliczalismy
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Lily, a nie sprawdzaliście podłóg i pieca przed wykończeniem podłóg?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.