Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 19th 2012 zmieniony
     permalink
    czekam na pismo z taurona więc się dowiem więcej ehhh... bo normalnie wysiądę z tym tauronem... Już mam wstępnie namiary i na taurona i na PKP bo też tam takie kable biegną... więc do kompetentnych osób będę dzwoniła i zobaczymy....

Treść doklejona: 28.12.12 10:28
    Jadę dzisiaj zawieść pismo do urzędy o odwieszenie mojego PnB :) WZ i zmiana w nich przeszła to teraz czas na kolejny krok :)

Treść doklejona: 28.12.12 10:30
    agap nie muszę wykopu nawet kontrolnego chyba robić ( zawołano mi od 5tyś do 1,5 tyś za jego wykonanie ) bo jak się okazuje ktoś z taurona źle zinterpretował to co na mapie jest i myślał, że mój zjazd będzie przebiegał wzdłuż chodnika i kabli a do tego działka jest poniżej chodnika a nie powyżej... W zapisie też mam przenoszenie oświetlenia prawie na całej ulicy ehhh tak więc czekam na korektę tego zapisu. Przy okazji okazało się, że to znajomy pismo i warunki techniczne wydał więc już z nim rozmawiałam i mu wyjaśniłam o co chodzi :)
    Mam nadzieję, że nic znowu się nie zmieni ehhh bo mam dość papierologii :(
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    Pożyczyłam od Rodzicielki Budujemy Dom(z czerwca u.r) - lubię czytać zwłaszcza te historie budujących swoje domy. Jedną z najbardziej interesujących spraw jest jak ludzie rozwiązują w swoich domach kwestię ogrzewania. I w jednej z tych historyjek, pojawia się pan Jarek, który z oporami zdecydował się na gaz płynny (...) wiedział, że skazuje się na wysokie opłaty za tego rodzaju gaz, ale ogrzewanie elektryczne jest jeszcze droższe (...) I teraz najlepsze: ten gaz płynny wykorzystują głównie do podgrzewania wody użytkowej i rocznie płacą za gaz 4000 tys zł (plus 650 zł roczna dzierżawa zbiornika na gaz). A do ogrzewania wykorzystują kozę, która kosztowała ich 4 tys, pomimo, że już wydali 15 tys na instalację c.o. do tego gazu płynnego. Więc dodatkowo płacą za drewno do kozy.

Ludzie tak powtarzają bez zastanowienia ten mit o niewiadomo jak drogim prądzie, zamiast zwyczajnie policzyć i przeanalizować. A pisma tego rodzaju drukują te historyjki też bez żadnego merytorycznego komentarza. Policzyłam, że za cały zeszły rok zapłaciliśmy 3600 zł za prąd (i w tym mamy wszystko: ogrzewanie, bojler na ciepłą w.u., sprzęty AGD, jednym słowem wszystko). A ta rodzina (co prawda 5-osobowa, u nas są 3 osoby) płaci rocznie 2460 za sam prąd.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    dziewczyny czy ktoras z was miala akcje pt dorabianie elewacji? znaczy tylko samej struktury, mialam wczoraj nazwijmy to przygode i musimy troche dosztukowac tego baranka; wiem ze zima sie tego nie robi i trzeba czekac na wiosne ale zastanawiam sie czy uda nam sie to samemu zrobic czy bedziemy musieli wykonawce wzywac
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    Ania teście moi mieli... jedni spartaczyli a inna firma naprawiała i aby uniknąć kosztów chyba tylko dwie ściany robili ale szczerze to różnica była mała a teraz po czasie już nic nie widać... Chyba na wiosnę szykują się z naprawą uszkodzonej elewacji ale przez wilgoć...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    DominiczkaA: Moi rodzice chca przepisać mi działkę budowlana o wielkości 11a.Mam w zwiazku z tym pytanie jakie mniej wiecej mogą być poniesione koszty u notariusza???Ile może policzyć za takie przepisanie czyli darowiznę ogólnie chyba... hmm ciekawi mnie to

mysle ze tu kwota zalezy od konkretnego notariusza a nie od wielkosci dzialki, u mnie w miescie przepisanie dzialki w 2010r to byl koszt od 2 do 2,7tys; wartosc dzialki nie miala zadnego znaczenia
    aha i dobra rada - jesli by rodzice przepisywali TYLKO na ciebie to nie bedziecie placili podoatku,m jesli juz na ciebie i meza to niestety konieczne jest odprowadzenie ilus tam % do US

Ladybird76: Ania teście moi mieli... jedni spartaczyli a inna firma naprawiała i aby uniknąć kosztów chyba tylko dwie ściany robili ale szczerze to różnica była mała a teraz po czasie już nic nie widać... Chyba na wiosnę szykują się z naprawą uszkodzonej elewacji ale przez wilgoć...

u nas to jest kwestia zrobienia naroznika bo tylko to mi sie 'obdarlo'
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Ania to coś Ty robiła? :) ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    auto zle odczytalo moje zamiary :devil:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ups ... komputer pokładowy zawiódł :P
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    raczej wspomaganie kierownicy ;)
    auta mi nie szkoda bo i tak wkrotce do wymiany idzie i juz ma kilka otarc nie z naszej winy ale tej elewacji nie moge przebolec :(
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 4th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde naprawi się :) a przy nowym trzeba będzie bardziej uważać bo już nie elewacji będzie szkoda ale autka... ehhh też bym chciała zmienić ale u Nas raczej to nie jest możliwe ze względu na finanse :(

Dzisiaj mam kolejny dzień zmagań z tauronem :( codziennie coś - nie ma dnia spokoju i papierologi końca nie widać :( Niech cieszą się te osoby, którym to poszło sprawnie. Z biura architekta to tylko wytrwałości mi życzą ehhh
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 4th 2013
     permalink
    Mój samochód też przestał współpracować przy słupku ogrodzeniowym kiedyś, ech :(
    Głupia blacha ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nowy samochod = cos innego niz nasz dziungiel ktory wlasnie konczy 20lat (w naszym posiadaniu od 7 czy 8); na nowke sztuke nas nie stac; no a auto musimy kupic bo ten sie sypie, progi poszly a i chlodnica juz sie ledwo trzyma :/ szkoda bo malo pali no i wolalabym zrobic szafe w przedpokoju i garderoby zagospodarowac a tu trzeba wydac na co innego a i tak pewnie bez pozyczki sie nie obejdzie

Treść doklejona: 04.01.13 16:51
    Lady a co do papierologii to kurcze wspolczuje, ciesze sie ze nas to zupelnie ominelo bo niedawno sie dowiedzialam ze nasi znajomi prawie rok czasu sie bujaja sie juz z papierologia ale chyba najdluzej z wodociagami bo ciagle im robili jakies problemy - najpierw projektu przylacza nie chcieli uzgodnic, potem z ustaleniami byl problem az w koncu chlopak sie wkurzyl i zagadal z kim trzeba, okazalo sie ze wystarczylo zlecic firmie pana z wodociagow zrobienie przylacza. prawie 2x drozej niz by wzial zwykly czlek ale przynajmniej zalatwia wsyzstko od reki. teraz w koncu skaldaja projekt i na wiosne licza ze rusza
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    nasz też nie nowy - 11 lat będzie miał. I ciągle się sypie bo przebieg ma już konkretny ponad 350tysi. No ale też inne wydatki teraz i raczej 2 lata jeszcze musimy nim przejeździć jeszcze.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde no mamy troszkę z tymi papierami.... dzisiaj pojechałam osobiście z pismem od architekta do serwisu taurona a to tylko dlatego, że siedzi tam znajomy. Wszystko mu przedstawiła co i jak i wyjaśniłam no i może obejdzie się bez przenoszenia kabla w całej ulicy :( a raczej powinno się obejść bez tego bo zostały źle wydane warunki techniczne :(

Ogólnie to nie ma dnia bez jakichkolwiek wiadomości :) życie :) to tak jak działka jest nieuzbrojona a do tego wiele tematów zaległych trzeba odkręcać dotyczących moich teściów :(
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Moja Skoda Felicia już w tym roku pełnoletnia będzie..nie opłaca mi się jej sprzedawać, więc czekam aż zajeżdżę ją na amen ;-)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Ja mam Corollę z 2002 roku ale dopiero jest u mnie dwa lata... bezawaryjna jak na razie ale kusi mnie coś mocniejszego :) i młodszego
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 5th 2013
     permalink
    my malowealismy przedpokoj (bezowy pled) i pokoj mlodego (polarne niebo), nie mialam okazji zmywac, wydajnosc i krycie ok chociaz moim faworytem pod tym wzgledem jest beckers
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    laexowym malowałam parę lat temu i nie było problemu... zmywała się fajnie... obecnie mieszkamy u mamy gdzie ściany ma pomalowane latexowym i też bez problemu sie zmywają...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    flugger i para to juz gorna polka ale ponoc warte swojej ceny
    my nie mamy gladzi na scianach, podobal mi sie taki surowy wyglad - zwlaszcza przy szarosciach do mnie to przemawialo. Na wiosne/w wakacje bedziemy przemalowywali kuchnie tikkurilla z mieszalnika bo niestety dekoral okazal sie beznadziejny
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Hej, my właśnie dziś odebraliśmy mapy do celów projektowych:)))) Nasz pierwszy wydatek budowlany;)
    Mam pytanie czy trzeba mieć projekt domu, żeby udać się do energetyki i wodociągów?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 5th 2013 zmieniony
     permalink
    Nie, ale my musieliśmy mieć albo warunki zabudowy albo miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.
    I dowód, że działka jest naszą własnością.

Treść doklejona: 05.01.13 16:55
    Nie, czekaj WZ nie trzeba, chyba mi się coś kićka.
    ]Zaraz to sprawdzę.

Treść doklejona: 05.01.13 16:58
    Już wiem - wniosek, plan zabudowy na mapce do celow projektowych, czyli mniej więcej wrysowany domek w działkę i akt notarialny lub wyciąg z KRS.
    To wszystko, ale warto to sprawdzić u siebie na stronie firmy energetycznej; a w wodociągach tylko podwójnie mapa do celów projektowych, i podwójnie mapa orientacyjna + wniosek oczywiście.
    --
  1.  permalink
    W naszym przypadku wszystkim zajmował się projektant. Tzn. że nie musieliśmy chodzić po żadnych energetykach i wodociągach tylko będąc u niego w sprawie projektu podpisaliśmy się w kilku miejscach i nic nas więcej nie interesowało. Oczywiście mapkę i akt musieliśmy mu dostarczyć.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    My się nie możemy zdecydować na projekt.Już praktycznie od dwóch lat przeglądamy projekty, ale co jakiś czas zmieniamy zdanie co do wielkości domu, ilości pomieszczeń.
    A czy któraś z Was interesowała się dopłatami do kredytu w przypadku budowy domu energooszczędnego?
    --
  2.  permalink
    A my sami sobie zaprojektowaliśmy:) Z dwóch gotowych projektów podpatrzyliśmy, wprowadziliśmy zmiany i z tym do projektanta. On nam jeszcze doradził kilka rzeczy. Nasz domek ma być energooszczędny ale na temat dopłat jeszcze się nie dowiadywaliśmy.
    --
  3.  permalink
    a ile cytrynka zapłaciłaś za projekt?
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
     permalink
    Projekt kosztował nas około 6000 zł. W tym projekt instalacyjno sanitarny i elektryczny . Ale nic nas nie interesowało. Nie musieliśmy chodzić po Urzędach. Wszystko załatwił za nas projektant. Pozwolenie na budowę przyszło pocztą do domku:)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    U nas projekt domu kosztował 1888 zł, a projektantka skasowała 3 tys z tym, że też wszystkim się zajęła.

Treść doklejona: 05.01.13 21:06

A to nasz projekt
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    My ze względu na cięcie kosztów związanych z papierologią dużo załatwiamy sami tzn Ja załatwiam... a do tego dochodzą problemy ze służebnością, sąsiadami etc... ale jakoś dajemy radę ;)

Cytrynka to niewiele płaciłaś... Ja jeszcze nie znam ceny naszego ale u Nas projekt gazu dodatkowo bo musi być i projekt zjazdu i każde z nich po 500 złotych dodatkowe.

Hyde Ja sobie chwaliłam w kuchni Magnata szarego, fajnie się go zmywało i dobrze się nim malowało :)

Treść doklejona: 05.01.13 21:28
    bari ciekawy projekt...

Treść doklejona: 05.01.13 21:29
    bari a podpowiedz mi jaka jest duża odległość przejścia pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym ?
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Kuchnia ma 2,9 m , wykusz 3 m, a pokój 3,68 m. Nie wiem czy o to ci chodziło?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    z kuchni do pokoju jak wchodzisz o ten wymiar z ciekawości pytam... bo tam widzę, że drzwi nie będzie ale otwarte przejście :)
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Aaa teraz załapałam. 100/220 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ha ha ha noooo a Ty co za wymiary mi podałaś ? :shocked:
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    :shamed: no comment
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    bari_87: Kuchnia ma 2,9 m , wykusz 3 m, a pokój 3,68 m. Nie wiem czy o to ci chodziło?

2,9 ? 3? 3,68? takich pomieszczeń małych nie masz :)
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    A my jesteśmy w czarnej dupie , wiosną mieliśmy startować ale przedwczoraj dowiedzieliśmy się że został cofnięty plan zagospodarowania bo jakiś babol się wykłócał o swoje 500h na działki budowlane . I teraz na szybko musimy skręcić WZ i liczyć na to że w 2 miesiące się uwiną.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    elfika ups to nieźle macie... teraz urząd byłoby brać za dupę za takie właśnie dzielenie działek... u mnie podobnie... sprzedali działkę teściom moim a ona praktycznie nie ma dojazdu no chyba, że przez ich działkę dlatego jest nie do sprzedaży... Na całe szczęście mamy służebność przejazdu i przejścia..... w innym wypadku nie byłoby mowy o budowie.
  4.  permalink
    elfika: z tescikiem za chiny ludowe nie dojdziemy do porozumienia bo to kawal ch....

Kurde Elfika...
    Ja rozumiem,że nie lubisz tescia, ale wiesz- to trochę słabo jak tak piszesz....
    Czemu jestes taka ordynarna w kazdym watku?
    Sorry- ale jakoś razi mnie to :confused:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    wiecie a Ja ostatnio siedzę sobie i myślę i nie mogę przestać o tym czy dobrze, że będziemy stawiali dodatkowy komin jako alternatywa na paliwo stałe ? poza tym z drugiej strony będą wystawało mi aż 6 kominów wentyalcyjnych wrrr i inaczej nie szło zrobić i wychodzi na to, że jedna połowa dachu to dwa kominy a druga to 6 wentylacyjnych :(
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    bari87 widzę, że dość skomplikowany dach, z lukarnami itd..do takiego dachu to tylko dekarzy z prawdziwego zdarzenia Wam radzę żeby nie spartaczyli roboty.
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Firgan brat teścia to prawdziwy dekarz, który zaoferował swoją pomoc więc myślę, że damy radę. A swoją drogą w przyszłym tygodniu więźbę przywożą :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeJan 6th 2013 zmieniony
     permalink
    akirka jeśli chodzi o wydanie warunków technicznych przyłączy to nie trzeba mieć jeszcze projektu (tj. wrysowanego domu w działkę)- przynajmniej u nas tak było... Ale najlepiej sprawdzić u siebie lokalnie
    Co do domów energooszczędnych i kredytów na nie to wymogi są tak "ostre", że budowa takiego domu byłaby droższa od normalnego mniej więcej o cała kwotę dotacji z kredytu (jak nie jeszcze bardziej)- opcja ta pozostaje chyba opłacalna jedynie dla eko-fanatyków ;)

Co do farb to my mieszkanie mamy pomalowane tikkurilą i wg. mnie to bardzo dobra farba (świetnie się z niej wszystko zmywa)

My póki co utkneliśmy czekając na papierową wersję mapy do celów projektowych i ustalenie lokalizacji przyłącza wody bo znajduje się w pasie drogi ( na szczęście dla nas w rowie a nie pod świeżo położonym asfaltem)
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeJan 6th 2013
     permalink
    Współczuje teraz tym co czekają na pozwolenie na budowę lub sa w trakcie załatwiania ,bo z tego co wiem to teraz trudniej je dostać ,wszystkiego sie czepiaja ..
    A co do farby to potwierdzam ,ze tikkurilla jest godna polecenia ,beckers tez :) ,my pokoje dzieci mamy pomalowane tańsza duluxem ,reszta narazie biała na piętrze ,bo podobno nie opłaca sie malować świeżych ścian na kolor .
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A za tą mapę do celów projektowych ile u was się płaci?
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    A za tą mapę do celów projektowych ile u was się płaci?

u nas 450zł brutto.
    A jeśli my chcemy mieć studnię na działce jako jedyne źródło wody, to też trzeba do wodociągów? Kanalizy nie ma i tak więc, problemu nie ma z tym. Chcemy oczyszczalnię ekologiczną. Prąd jest przy działce, więc też myślę, że będzie ok.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    akirka: u nas 450zł brutto.

A kiedy ją załatwialiście?

Kurde u nas 900 zł.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 06.01.13 13:13</span>
    akirka: A jeśli my chcemy mieć studnię na działce jako jedyne źródło wody, to też trzeba do wodociągów?

Wydaje mi się, że nie.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    A kiedy ją załatwialiście?

Wczoraj dostaliśmy do ręki. Może to zależy od regionu?

Co byście zmieniły w tym projekcie?

My chcemy powiększyć garaż o drugie stanowisko i tym samym mieć mały taras od strony sypialni. Zlikwidować balkon z drugiej strony. I pozmieniać wielkości okien (większe kuchenne, jedno okno zamiast dwóch małych w salonie i w pokoju na dole zamiast balkonowego zwykłe okno.)
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Ja bym nie robiła 3 łazienek :wink:
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    akirka - projekt mnie sie podoba ,bardzo fajny rozkład pomieszczeń . Taras na piętrze super pomysł ,ogólnie nie jestem za balkonami ,ale taras ok . Tylko jak dla mnie 3 łazienki to chyba za dużo ? A widzę ze ta jedna łazienka to z sypialni idzie mnie tez by sie coś takiego marzyło :) jedyny minus to ze do kotłowni jest przejście tylko przez garaż ,ale moze lepiej dla bezpieczenstwa. Tak to nie ma sie czego przyczepić wszystko jest ok jak dla mnie:wink:
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    My właśnie chcemy mieć osobną łazienkę i takich projektów szukaliśmy. Pewnie wykończymy ją za jakieś 10 lat, ale zawsze będzie możliwość;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a jakie ogrzewanie planujecie? chodzi o to ze jesli paliwa stale to czy jest dodatkowe miejsce na trzymanie opalu
    poza tym dla mnie przejscie do lazienki przez garderobe to troche nie bardzo - szczegolnie ze wzgledu na wilgoc ktora bedzie sie przedostawala sila rzeczy do ubran
    no i ta glowna gorna lazienka jak dla mnie na maxa zagracona, pralka wanna i prysznic w jednym nieduzym pomieszczeniu to juz przy wiele szczescia na raz

agap81: edyny minus to ze do kotłowni jest przejście tylko przez garaż ,ale moze lepiej dla bezpieczenstwa.

u mnie do kotlowni tez wchodzi sie przez garaz, przynajmniej nie ma zapachu "piecowego" w domu
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.