Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJan 6th 2013
     permalink
    Ogrzewanie na paliwo stałe (eko-groszek) , ale ta kotłownia wydaje się dość duża. Obecnie mieszkam w domu gdzie piec, węgiel, drewno i bojler mieszczą się na takiej powierzchni.
    W górnej łazience nie planujemy wanny. A to przejście przez garderobę faktycznie nietrafione, także trzeba o tym pomyśleć
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie boisz sie trzymac opalu przy piecu? poza tym, dobrze zeby groszek troche przestal bo ponoc czesto kupuje sie mokry/przemoczony a jak jest wilgotny to ma slabsza wartosc energetyczna.
    U nas kotlownia ma ok 6m2 ale jak postawilismy tam zasobnik na wode i piec z podajnikiem to ledwo jest sie gdzie tylkiem zakrecic. My palimy pelletem,ogrzewamy dom i podgrzewamy wode, we wrzesniu kupilismy 2,5t i worki trzymamy w garazu (22m2)

a co do tarasu to ja tez bylam na niego napalona, straaaaasznie chcialam go miec i nie bralam innej opcjkio pod uwage, dopiero jak zaczelismy wykanczac to mi sie go odechcialo bo nas strasznie po kieszeni szarpnal. Facet ktory robil balustrade uszkodzil nam hydroizolacje wwiercajac balustrade (powinno sie wyprowadzic 'kolki' juz na etapie wylewek badz robic balustrade czolowa), naprawa tej skuchy kosztowala nas kilka tys, pomijam ze ladna balustrada kosztuje krocie to i polozenie plytek nawet najtanszych tez szarpie po kieszeni strasznie. Do tego dochodzi obrobka blacharska ktora tez mocno nadwyreza fundusze. Suma sumarum taras 21m2 kosztowal nas na etapie wykonczeniowki kilkanascie tysiecy :devil::devil::devil:
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    akirka: Co byście zmieniły w tym projekcie?

Ja bym nie robiła otwartej kuchni na salon. Jak na mój gust ciut za duże te sypialnie ;-) Tym bardziej, że nie będzie w nich szaf ubraniowych, bo będą garderoby.
    Dobry pomysł z tym dwustanowiskowym garażem - jeżeli możecie taki zrobić, to zróbcie; my mamy jednostanowiskowy i moja biedna stara skoda zimuje na dworze. No i dobry pomysł, że pozbywacie się balkonu. W domu jednorodzinnym jest mało przydatny - bo będzie przecież taras i ogród, a tylko kosztuje plus jest mostkiem termicznym.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 6th 2013 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: poza tym dla mnie przejscie do lazienki przez garderobe to troche nie bardzo - szczegolnie ze wzgledu na wilgoc ktora bedzie sie przedostawala sila rzeczy do ubran

Znajomi mają i nie narzekają na wilgoć a dość fajnie to wygląda i fajne rozwiązanie...

Jeśli chodzi o łazienkę to popieram słowa Hyde, że jest za bardzo zagracona... poza tym podobnie jak Ty biorę pod uwagę wanne w górnej łazience choć maż jest przeciwny... bidetu też nie będzie!

Treść doklejona: 06.01.13 17:01
    Taras - jak dla mnie zbędny na domku...
    Kuchnia może pomyśl nad częściowym jej zamknięciem...
    Rezygnacja w 3 łazienki w sypialni
    Bardzo malutki wiatrołap

Treść doklejona: 06.01.13 17:14

Treść doklejona: 06.01.13 17:27
    Hyde mam pytanie do Ciebie... i w sumie do innych dziewczyn też... w kuchni mam dwa kanały went. do okapu jeden i drugi wolny na kuchnię czy Wy też tak macie? bo to w sumie daje u mnie dwie wentylacje w kuchni i jedna w spiżarni plus u mamy dwie w kuchni!
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Nieśmiało witam się na wątku - działka kupiona, projekt się robi. Czy któraś z Was budowała dom dwukondygnacyjny (w sensie piętro bez skosów). Pozdrawiam:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan: Ja bym nie robiła otwartej kuchni na salon.

tez jestem zwolenniczka zamkniecia, znajomi zrobili ze niby beda z goscmi i tak fajnie a teraz po swietach psioczyli ze okp nie dal rady i smazalnie mieli a nie wigilijna atmosfere

figan: Jak na mój gust ciut za duże te sypialnie ;-) Tym bardziej, że nie będzie w nich szaf ubraniowych, bo będą garderoby.

czy ja wiem czy za duze, u mnie dzieciaki maja po 12m2 uzytkowej i mloda ma garderobe i to jest w sumie minimum a panna ma 10lat czyli zabawek wcale nie tak duzo. nasza sypialnia przed zrobieniem garderoby miala 30m2, na poczatku zastanawialam sie po cholere mi taka przestrzen ale stwierdzilam teraz ze jest super bo zupelnie inaczej czlowiekowi sie zyje. No a ze nie mamy pralni z suszarnia to juz w ogole rewelacyjna jest taka przestrzen bo suszarka nikomu nie zawadza a i na piruet na srodku jest miejsce ;)

Ladybird76: Hyde mam pytanie do Ciebie... i w sumie do innych dziewczyn też... w kuchni mam dwa kanały went. do okapu jeden i drugi wolny na kuchnię czy Wy też tak macie? bo to w sumie daje u mnie dwie wentylacje w kuchni i jedna w spiżarni plus u mamy dwie w kuchni!

nie mam pojecia jak mam, szukalam na projekcie ale nie znalazlam, mamy okap bez podpiecia do wentylacji wiec te kanalyu sa bo sa tyle ze nie wykorzystane

aneta01: Nieśmiało witam się na wątku - działka kupiona, projekt się robi.

gratulacje! oby papierologia was nie zjadla a ekipa budowlana byla solidna, najfajniejszy czas przed wami!
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde cytat i ?
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: oby papierologia was nie zjadla a ekipa budowlana byla solidna, najfajniejszy czas przed wami!

Dziękuję. Nie powiem, stracha mam, tym bardziej że działka częściowo leży w strefie ochrony konserwatorskiej ale dom prawie na nią nie zachodzi, wytyczne z urządu nie są koszmarne. Obyśmy tylko nic nie wykopali:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    jak wykopiecie to może coś za to dostaniecie i dom postawicie :) bez kredytów...

Moja papierologia do dzisiaj się ciągnie he he he :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    aneta01: stracha mam, tym bardziej że działka częściowo leży w strefie ochrony konserwatorskiej ale dom prawie na nią nie zachodzi, wytyczne z urządu nie są koszmarne. Obyśmy tylko nic nie wykopali

ciocia mojego meza ma dom graniczacy z parkiem krajobrazowym, ale mieli jazde to szok, wlacznie z tym ze nie mogli miec ze strony LASU zbyt duzych okie no i musieli sie 20m od granicy dzialki z domem odsunac, dobrze ze dzialka na tyle duza ze mogli to zrobic :/ a na dodatek ze swojej dizalki nie moga usunac praktycznie zadnych drzew i budowali sie na zasadzie gdzie sie dom zmiesci

Ladybird76: Hyde cytat i ?

poprawilam bo nie wiem czemu wcielo
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    12 m2, czy nawet 15 na sypialnię dziecka to ok, bo musi mieć miejsce na zabawę, naukę itd...ale ja w sypialni tylko śpię...lub z łóżka korzystam, więc dla mnie to by była strata powierzchni mieć 20m2 sypialni ;-)

Treść doklejona: 06.01.13 21:56
    MrsHyde: tez jestem zwolenniczka zamkniecia, znajomi zrobili ze niby beda z goscmi i tak fajnie a teraz po swietach psioczyli ze okp nie dal rady i smazalnie mieli a nie wigilijna atmosfere

no właśnie - to jest częsty argument za otwartą kuchnią, że gotując-jesteś z gośćmi..do mnie nie przemawia, bo ja aż tak często gości nie przyjmuję żeby mi to miało robić różnicę ;-)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan: ja w sypialni tylko śpię...lub z łóżka korzystam, więc dla mnie to by była strata powierzchni mieć 20m2 sypialni

nie mam gabinetu wiec zdarza mi sie w sypialni pracowac, milon pincet kartek na podlodze, jakies ksiazki tu i tam, no i obowiazkowo biurko do papierkowej roboty no i fotel zeby miec kacik do wygodnego sprawdzania prac ;)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    a widzisz - to u mnie za gabinet do pracy robi jadalnia ;-)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan: to jest częsty argument za otwartą kuchnią, że gotując-jesteś z gośćmi..do mnie nie przemawia, bo ja aż tak często gości nie przyjmuję żeby mi to miało robić różnicę ;-)

a ja jestem na tyle zorganizowana ze jak juz goscie przychodza to w kuchni prawie nie przebywam, chyba ze wyjmuje z piekarnika i lece zaniesc na stol :wink:
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde: a ja jestem na tyle zorganizowana ze jak juz goscie przychodza to w kuchni prawie nie przebywam, chyba ze wyjmuje z piekarnika i lece zaniesc na stol :wink:

hehe, otóż to, ja też z reguły co najwyżej wodę na herbatę czy kawę przy gościach gotuję - i żeby po to kuchnię otwartą robić? :wink:
  1.  permalink
    MrsHyde: a ja jestem na tyle zorganizowana ze jak juz goscie przychodza to w kuchni prawie nie przebywam, chyba ze wyjmuje z piekarnika i lece zaniesc na stol

ja mam tak samo :) Nie wyobrazam sobie sytuacji,ze mam gości i siedzę w kuchni. sama tez unikam takich domów, gdzie gospodarze tak robią.
    Dla mnie 20 metrowe sypialnie są akurat :) Ja lubię przestrzenie- w małych pokojach źle sie czuję
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    szczypta_chilli: Nie wyobrazam sobie sytuacji,ze mam gości i siedzę w kuchni.

Chyba że jest to niezapowiedziana wizyta..? Ale jak często się taka zdarza?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan: Chyba że jest to niezapowiedziana wizyta..?

przy niezapowiedzianych wizytach wyciagam ptasie mleczko, jakies delicje i tyle, niezapowiedzianym gosciom nie serwujesz przeciez obiadu (przynajmniej ja nie mam takich zapasow zeby obiadowo przybyszow od reki ugoscic)
  2.  permalink
    figan: Chyba że jest to niezapowiedziana wizyta..? Ale jak często się taka zdarza?

jak niezapowiedziani goście się zasiedzą to zamawiam pizzę :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde: przy niezapowiedzianych wizytach wyciagam ptasie mleczko, jakies delicje i tyle, niezapowiedzianym gosciom nie serwujesz przeciez obiadu (przynajmniej ja nie mam takich zapasow zeby obiadowo przybyszow od reki ugoscic)

No to u mnie nawet ptasiego mleczka nie ma w zapasie. Oboje z mężem jesteśmy tacy żarci na słodkie - że jeśli goście chcą mieć coś słodkiego do kawy - to niestety, muszą się zapowiedzieć

Treść doklejona: 06.01.13 22:12
    elfika: bo balaganu po gotowaniu nie dalo sie ukryc w calosci a czasu na sprzatanie przed przybyciem gosci nie bylo :shamed:

Oo, i to jest dla mnie bardzo poważny argument za zamkniętą (albo półotwartą) kuchnią.
  3.  permalink
    ja mam kuchnię otwartą na jadalnię, a z kolei między jadalnią a salonem i jadalnią a korytarzem też nie ma drzwi, tylko są łuki.
    Początkowo kuchnia i jadalnia miały być całością, tylko z taką niską ścianką dzielącą- barkiem. Ale ostatecznie jak budowaliśmy to zdecydowaliśmy pociągnąć ścianę do góry. Ale nie zamykaliśmy kuchni (w sensie drzwi nie daliśmy), i dla mnie fajne rozwiązanie- ale może dlatego, że ja przyzwyczajona jestem do otwartych kuchni. I okap wyrabia, nie dymi się/nie śmierdzi w całym domu. Zresztą i tak przy dzieciach nie mogłabym drzwi do kuchni zamknąć, wygodnie mi gotować i patrzeć jak się w jadalni bawią

Treść doklejona: 06.01.13 22:15
    elfika: bo balaganu po gotowaniu nie dalo sie ukryc w calosci a czasu na sprzatanie przed przybyciem gosci nie bylo :shamed:

u nas kuchenka/zlew/blat roboczy są zasłonięte ścianką działową, więc goście nic nie widzą :smile: bo taka zupełnie otwarta kuchnia, będąca jednym pomieszczeniem z jadalnią/salonem, to rzeczywiście pod tym względem słabo
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: ciocia mojego meza ma dom graniczacy z parkiem krajobrazowym, ale mieli jazde to szok, wlacznie z tym ze nie mogli miec ze strony LASU zbyt duzych okie no i musieli sie 20m od granicy dzialki z domem odsunac, dobrze ze dzialka na tyle duza ze mogli to zrobic :/ a na dodatek ze swojej dizalki nie moga usunac praktycznie zadnych drzew i budowali sie na zasadzie gdzie sie dom zmiesci

U mnie strefa archeo, więc może być różnie;P. Robiliśmy próbne odwierty, a dom będzie przesunięty, żeby prawie na strefę nie zachodzić (nie tylko z tego powodu). Jak zaczną kopać, to nie wstaję z klęczków:wink: Drzew na działce nie ma, ostatnio rosły tam maliny.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MrsHyde: niezapowiedzianym gosciom nie serwujesz przeciez obiadu (przynajmniej ja nie mam takich zapasow zeby obiadowo przybyszow od reki ugoscic)

no to Ja z tych co ugoszczą i obiadem i kolacją niezapowiedzianych gości :)

cerisecerise: Początkowo kuchnia i jadalnia miały być całością, tylko z taką niską ścianką dzielącą- barkiem. Ale ostatecznie jak budowaliśmy to zdecydowaliśmy pociągnąć ścianę do góry.

mogłabyś sie pochwalić jak to wygląda?
    Moja kuchnia będzie miała dwa murki podciągnięte do samej góry ale zastanawiam się czy zamiast jednego nie zrobić właśnie takiego wyższego niby barku
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    moja kuchnia jest półotwarta na jadalnię i półotwarta na salon (kuchnia jest po środku), ale ze względu na zapachy (czasem) i odgłosy kuchenne, brakuje mi możliwości zamknięcia kuchni i dlatego mamy w planach zrobić drzwi przesuwne - między kuchnią/jadalnią i kuchnią/salonem.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan jakieś chowane w ścianie ?
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Najprawdopodobniej - przesuwne naścienne.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dziewczyny a my myślimy nad wymianą drzwi w mieszkaniu łacznie z wejściowymi i tak sobie kminię czy np brać wszystkie w jednym kolorze czy wejściowe zrobić inne?
    Niby taka bzdura a jakoś ciężko zdecydować i nie wiem jak być powinno albo jak się ogólnie robi...
    na razie mam to co muszę, czyli co dali (jeśli chodzi o wejściowe), ale teraz jak sama muszę zamówić to nie wiem...
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 7th 2013
     permalink
    ładne wyglądają kiedy są w jednym kolorze tworzą całość ale też na forach ludzie zakładają drzwi zupełnie o odmiennym kolorze... kwestia upodobania :)

Treść doklejona: 07.01.13 10:17
    NIE MA DNIA BEZ TELEFONÓW Z URZĘDÓW :( Kiedy skończy się ta cała papierologia :( Mam dość zjazdu :( mam dość taurona i pkp oraz architektury :(
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ev u nas drzwi wejściowe są kolorystycznie zgrane z oknami, ale drzwi wewnętrzne już będą w innym odcieniu, oczywiście pasujące do całości ale to nie będzie to samo co dzwi wejściowe i okna.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Eveke my drzwi zewn mamy dopasowane do stolarki okiennej a wewn dopasoywalam na zasadzie kontrastu (delikatnego) do podlog.

Lady a czy ten wasz architekt nie moglby sie zajac tymi ustaleniami z tauronem etc? ja wiem ze takie uzgodnienia kosztuja ale przynajmniej i nerwow i czasu byscie nie tracili
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde no właśnie wszystko kosztuje a Ja nie pracuje więc ile mogę to załatwiam sama... lubię papierologię ale najgorsze jest to jak się w coś wchodzi pierwszy raz :(
    Chciałabym już mieć pozytywne wieści ze świata PAPIEROLOGII
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 7th 2013 zmieniony
     permalink
    Eveke, moim zdaniem - wybierzcie takie drzwi jakie Wam się podobają..nie musisz ich dopasowywać do okien (skoro to jest mieszkanie), do drzwi wew. też nie muszą pasować (tzn drzwi zewnętrzne). A jeśli chodzi o drzwi wewnętrzne - to co mogę podpowiedzieć - wybierzcie do sypialni drzwi pełne (chyba że nie przeszkadza Ci światło, np od telewizora), kiedy próbujesz zasnąć.
    ~~
    Lady współczuję tej papierologii, to my jednak mieliśmy bułkę z masłem, jeśli chodzi o urzędy.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    No właśnie to mieszkanie wiec sama nie wiem, myślałam żeby wejściowe zrobić w innym odcieniu żeby może się wszystko nie zlewało i żeby się odznaczały jako te wejściowe.
    Figan my mamy tylko 2 pokoje i teraz mam drzwi uchylne i teraz planuje w pokojach drzwi przesuwne żeby zaoszczędzić trochę miejsca :)
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    eveke: teraz planuje w pokojach drzwi przesuwne żeby zaoszczędzić trochę miejsca

przy niewielkim metrażu drzwi przesuwne to dobry pomysł bo faktycznie zajmują mniej miejsca..a te przesuwne to jakie planujecie?
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    dokładnie, zaczęło się od myśli przeróbki sypialni pod kątem dziecka... teraz mam drzwi uchylne na pokój a jak zrobię przesuwne to np daje mi możliwość wstawienia regału...

myślę o takich
    Photobucket

chociaż co do modelu jeszcze nie jestem pewna no i niby chciałam wenge, ale z drugiej strony myślałam o całkiem jasnych i też nie potrafię się zdecydować...

W salonie mam cały wystrój wenge, ale wiem jak to się ma do kurzu i odbić palców... i tu się mocno zastanawiam nad drzwiami... do tego na tak małym metraży nie wiem czy całkiem nie zaciemnię mieszkania takimi drzwiami, a jasne może by właśnie rozjaśniły...
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    mi sie marza przesuwane drzwi z mlecznymi szybami.... z jednej strony biale z drugiej strony 'drewniane'.... ech... sie rozmarzylam...:wink:
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    eveke: do tego na tak małym metraży nie wiem czy całkiem nie zaciemnię mieszkania takimi drzwiami, a jasne może by właśnie rozjaśniły...

dobrze kombinujesz, bo tak faktycznie jest..nie tylko z drzwiami, ale ogólnie z jasnymi barwami: jasne optycznie powiększają. Więc do małego mieszkania radziłabym Ci jak najwięcej jasnych barw..a co do tych drzwi..ja osobiście mam we wszystkich sypialniach drzwi pełne, bez przeszkleń. Ja to w ogóle jestem wrażliwa na światło kiedy śpię: w sypialni mam grube zasłony i rolety..
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ja mam migreny wiec też lubię zaciemnienie hihi
    ale ja mam wszystkie pomieszczenia na jednej ścianie , do tego z M zawsze idziemy spać razem , bo nie jesteśmy jakimiś mega fanami tv no i ja mega wrażliwiec nienawidzę zasypiać jak mi gra za ścianą (bo świateł to raczej nie widzę)

No wiem, wiem, że jasne optycznie powieksza, dlatego choćby sypialnie chcę przemalować na jasno a ubarwić jedynie dodatkami (np teraz mam sypialnie w dość mocnym, ciemnym turkusie)
    a znowu zastanawiałam się czy np drzwi wenge a przedpokój przemalowałabym całkowicie na jakiś beż... muszę to jeszcze przemyśleć, bo jednak kurz i paluchy trochę bardziej mnie przekonują do całkiem jasnych drzwi, a wizualnie podobają mi się ciemne , bo dla mnie jakoś ładniej wyglądają....

A z drugiej str mam w salonie meble wenge.... sypialniane też mam fronty ciemne... wiec moze rzeczywiście drzwi by dać jasne...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan: A jeśli chodzi o drzwi wewnętrzne - to co mogę podpowiedzieć - wybierzcie do sypialni drzwi pełne (chyba że nie przeszkadza Ci światło, np od telewizora), kiedy próbujesz zasnąć.

my do sypialni mamy z przeswitami kilkoma takie jak nizej a do lazienki jest tylko ta szybka po srodku; przy czym garderoby i spizarka drzwi calkowite

gsda

Ladybird76: Hyde no właśnie wszystko kosztuje a Ja nie pracuje więc ile mogę to załatwiam sama... lubię papierologię ale najgorsze jest to jak się w coś wchodzi pierwszy raz :(

a w ogole pytalas ile to bedzie kosztowalo? u nas calutka papierologia 500zl kosztowala od pierwszego uzgodnienia do dnia uzyskania pozwolenia na budowe przez pozniejsze konsultacje na etapie budowy
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Eveke do sypialni dziecka dałabym też pełne drzwi bez przeszkleń, bo właśnie jak będziecie tv oglądać to żeby ją światło nie budziło..

Treść doklejona: 07.01.13 22:51
    To jak pokazujemy drzwi, to i ja pokażę swoje:
    takie pełne mam w sypialniach, a te z bulajem: w łazience i wc.
    ,
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde coś podobnego... ale Ja to mam syndrom sknery więc sama załatwiam... męczy mnie ten czas ciągnący się a u mnie troszkę drożej będzie kosztował projekt plus dodatkowo zjazd plus gaz a gdzie tam woda :( więc niby to 500 ale z drugiej strony to wiele!
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    Ladybird76: syndrom sknery

Hahaha, też go mam! :wink:
  4.  permalink
    Ja sama załatwiałam wszelkie formalności papierowe, chociaz posiadam odwrotny syndrom- kasa sie mnie nie trzyma wcale.
    Ale za to - satysfakcja bezcenna :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    szczypta_chilli: kasa sie mnie nie trzyma wcale

no mnie też się nie trzyma i dlatego gdzie mogę, to próbuję zaoszczędzić ;-)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mnie by sie nie oplacalo samej zalatwiac, wtedy nie jezdzilam autem a tam gdzie jest elektrownia czy mpwik nie ma mozliwosci dojazdu autobusem i przeliczywszy koszt taxowek plus urlopy czy kombinowanie zastepstw wcale by mi taniej nie wyszlo; no ale u nas trzeba sie bylo troche tez i inaczej nachodzic bo potrzebowalismy odstepstwa ministerialnego (nasza dzialka tylko 12.6m szerokosci ma); i co tu duzo mowic - mi w urzedzie miasta powiedzieli ze nie mam szansa na pozwolenie na budowe na tej dzialce, architekt zalatwil sprawe od reki bo mial w miescie swoich znajomkow
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    My właśnie zaczęliśmy papierkową robotę i po części sami będziemy latać z papierami, a część załątwia projektant adaptujący.
    No tylko nadal projektu nie mamy;) Coraz bardziej odchudzamy nasz domek i ostatnio na tapecie taki o pow. użytkowej 120m2. Ile mają Wasze domy?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta_chilli: a sama załatwiałam wszelkie formalności papierowe, chociaz posiadam odwrotny syndrom- kasa sie mnie nie trzyma wcale.

a Ty myślisz, że kasa się i mnie trzyma :) w sumie to potrafię oszczędzić bo od czasu ostatniej mojej pracy moje oszczędności nietknięte ale z drugiej strony jak coś mam to nosi mnie i kupuję duperelki :)

Pierwsze pisma o uprawomocnieniu wz zaczęły spływać... 14 stycznia poprawione wz uprawomocnią się a potem odwieszenie PnB... oby teraz to jakoś szło.. no i czekam na pisma i nowe warunki techniczne z tauronu i PKP :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dobrze mysle ze o PnB nie mozna zlozyc jak sie nie ma warunkow technicznych i umow/uzgodnien z dostawcami mediow?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Ania do każdej firmy musiała wystąpić o określenie warunków przyłączeniowych tzn do TAURONA, Wodociągów, PGNiG i z tymi papierami dopiero składałam WZ...

Jeśli chodzi o zawieszenie PnB to uczepili się długość i szerokość domu oraz uczepili się wysokości budynku do jego attyki he he he a Ja nie mam attyki wrrr

Zapisy jakie uległy zmianie to:
    "szerokość elewacji rontowej minimum 16m z tolerancją 20%" na zapis: " szerokość elewacji frontowej 16m z tolerancją 20%"
    "wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej, jej gzymsu lub attyki - w przedziale od 8m do 10m" na "wysokość górnej krawędzi ewlewacji frontowej (kalenicy) - w przedziale od 7m do 9m"
    Jeszcze coś tam było nie tak z zagospodarowaniem terenu w zieleń :) na rzucie tego nie było - tych kropeczek czy kreseczek zielonych czy drzewek :) z tego co się orientuję ale to już architekt sam uzupełniał.

Same już umowy z Tauronem mam oraz z PGNiG ale tych papierów nie musiałam przedkładać w architekturze. Jedyne co musiałam mieć czy PnB to projekt wewnętrznej instalacji gazowej. Czeka mnie jeszcze projekt przyłącza wody wrrr ale to załatwiam już przez wodociągi aby od nich ktoś mi to robił ze względu na może mniejsze późniejsze problemy :)
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    Pożalę się - nieszczęścia lubią chodzić parami, więc w ciągu dwóch dni popsuła mi się zmywarka i piekarnik:-(
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.