Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    brombap współczuję...

Dziewczyny znacie może jakiś środek do zabezpieczenia białych fug na podłodze.Słysząłam kiedyś o jakimś silikonie czy czymś takim ale nie mogę skojarzyć ???
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Bromba to sie nazywa pech, akurat poczatek roku i taki wydatek, mam nadzieje ze uda ci sie cos do sensu kupic; znajoma brala teraz agd w avans'ie bo mieli dobre ceny

Aga ostatnio na ktoryms forum czytalam ze babka pomazala (znaczy majster mazal nie ona) biale fugi jakims polecanym srodkiem a te po pewnym czasie zzoltkly :/
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeJan 9th 2013 zmieniony
     permalink
    No zobaczymy - w poniedziałek przychodzą fachowcy... A swoją drogę mają niezłe terminy. Czy w Poznaniu jest jakaś epidemia zmywarkowo-piekarnikowa?! Normalnie ja już odwykłam od zmywania ręcznego, a dziś zaczęłam przygotowywać zapiekankę, a potem połapałam się, że raczej nic z tego:-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    zapiekanke zawsze moglas na patelni obrobic
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    I tak sie właśnie skończyło - było tortellini brokułowo-serowe w sosie śmietanowym:-)
    --
  1.  permalink
    Dziewczyny mozecie mi powiedziec w jakich cenach sa dzialki 5 arowe?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 10th 2013
     permalink
    Cobraczek policzyć musisz sama... poszukać ile za m2 działki i pomnożyć przez jej m2. W każdym rejonie Polski ceny są różne... i wiele czynników też wpływa na jej cenę!
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeJan 10th 2013 zmieniony
     permalink
    Cobraczek: Dziewczyny mozecie mi powiedziec w jakich cenach sa dzialki 5 arowe?

Jest to niemożliwe - czasami nawet w obrębie kilkuset metrów ceny są diametralnie różne - zależy też, czy działka jest uzbrojona, czy nie, jaki ma kształt, jak blisko są budynki użyteczności publicznej, czy nie jest przy ruchliwej drodze, czy trzeba wyrównywać teren, jakie są warunki glebowe itp. Można by długo wymieniać.
    Trzeba się rozejrzeć na lokalnym rynku nieruchomości.
    --
  2.  permalink
    Dzieki dziewczyny,jestem w tym temacie calkowicie zielona i musze jeszcze troche o tym poczytac,dzieki za info:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    u mnie od wczoraj rozmowy z ekipą kładącą chodnik nowy z kostki na całej długości ulicy i na projektowanym Naszym wjeździe :) może uda się aby krawężnik obniżyli i kostkę dostosowali za jedną robotą :) Wczoraj Ja zagadywałam a dzisiaj teść rozmawiał z pracownikami, zostawił namiary na siebie ... ależ bym się cieszyła jakby się to udało :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    z reguly za przyslowiowa butelczyne idzie sporo zalatwic; a swoja droga zima chodnik robia?
    u nas ziemia zmarznieta nawet jak jest na plusie

Cobraczek: Dziewczyny mozecie mi powiedziec w jakich cenach sa dzialki 5 arowe?

pod miastem cena waha sie od 80 do 150zl, w miescie od 180 do 350
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dzieki dziewczyny,jestem w tym temacie calkowicie zielona i musze jeszcze troche o tym poczytac,dzieki za info

Najlepiej jest pojechać w rejony gdzie chce się kupić działkę i popytać sąsiadów czy ktoś nie sprzedaje lub szukać tablic z ogłoszeniami i dzwonić. Nas m2 kosztował 43zł, a 100m dalej 180zł.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Poza tym nie trzeba być chyba "kolorowym" by wklepać w neta o nieruchomościach w konkretnym miejscu... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MrsHyde: z reguly za przyslowiowa butelczyne idzie sporo zalatwic; a swoja droga zima chodnik robia?
    u nas ziemia zmarznieta nawet jak jest na plusie

Hyde wczoraj rozmawiając z chłopakami co robią ten chodnik śmiałam się, że w porze ciepłych dni prace stoją a przychodzi zima i zabierają się za takie rzeczy... wcześniej na tej ulicy przy chodniku wymieniali słupy elektryczne i całe okablowanie a potem gazownia wymieniała rury ... no i na chwilę obecną na zlecenie gazowni robią chodnik choć nie wiem po co jak nie był uszkodzony...

Nie wiem też czy za flaszeczkę da się coś zrobić skoro mają pewnie jakiś plan do wykonania a po nim odbiór... nie mogę się do ich kierownika dodzwonić aby pogadać bo jak trzeba będzie to się zapłaci!
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Uwaga chwalę się kominkiem :) Mam nadzieję że uda mi się wkleić fotki...
    kominek
    kominek2
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    rewelacyjny!
    Ty wiesz ze ten wasz wklad to moje marzenie ehhh :cry:
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Kominek super Lily .. Dziewczyny a slyszalyscie o takim przesadzie ,zeby sie nie wprowadzać w nieparzyste miesiące ?
    Ja nie wierze w takie zabobony ,ale teściowa tak ..a wy slyszalyscie coś o tym?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ooo śliczny :)
    Hyde czy na serio aż tak drogi jest ?
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Kiedy szperałam po necie to przedział narożnych jest między 2000- 15000

Treść doklejona: 10.01.13 21:36
    N zdjęciu dobrze nie widać , ale dolna półka na drewno jest wyłożona płytkami podłogowymi - fajnie to wygląda:)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    agap81: Dziewczyny a slyszalyscie o takim przesadzie ,zeby sie nie wprowadzać w nieparzyste miesiące ?
    Ja nie wierze w takie zabobony ,ale teściowa tak ..a wy slyszalyscie coś o tym?

pierwsze slysze, my wprowadzilismy sie w maju

Ladybird76: na serio aż tak drogi jest ?

Lily: Kiedy szperałam po necie to przedział narożnych jest między 2000- 15000

jak szukalam to narozne z lamana szyba zaczynaly sie od 6tys w gore a ze u nas kominek czysto rekreacyjny bez zadnego rozprowadzenia czy plaszcza to ta wersja odpadla w przedbiegach; jesli na kancie byla ramka to mozna bylo kupic za 2,5tys ale taki mi sie nie podobal ze wzgledu na malenka boczna szbke
    poza tym Lady sam wklad to tylko tylko czesc wydatku, dochodzi obudowa, te wszystkie przewody, welna czy kratki wentylacyjne :devil:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    mi się bardzo podobają kominki bez wkładów i innych tylko taki otwarty - prawdziwy :)
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Kurka pousuwałam moje linki do sklepów z kominkami. Tu mieli ładną cenę:
    http://pama-kominki.com/index.php/Wk%C5%82ady-kominkowe-suche/DIABLO-LL.html
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ładny kominek :D
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny cieszę się jak głupia bo robią chodnik tam gdzie będę miała wjazd i po rozmowach z pracownikami i kierownikiem nadzorującym te prace udało mi się "wyprosić" aby obniżyli krawężniki i zrobili w tym miejscu najazdowe :) ... nie wiem kiedy będzie układana kostka ale mam nadzieję, że nic się nie zmieni i w morzu prac ta już będzie zrobiona bez Naszego udziału :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 11th 2013
     permalink
    te okna pod ktorymi bedziecie jezdzic to jakies pomieszczenia gospodarcze ?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    to pomieszczenia biurowe... ale tak czy siak tam wjazd musi być i dla teściów wg planu zagospodarowania działki z 87 bodajże roku a obecnie dla Nas z tą różnicą, że my go jednak chcemy wykonać...Tam na końcu za tym samochodem na działce jest Nasza działka :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no to chyba powinniscie kupic od razu jakis plug/traktorek do odsniezania bo troche bedziecie tego mieli
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde nie od dzisiaj tego tyle :) podgrzewany podjazd by się przydał :) a i tak się dzisiaj cieszę, że taki szeroki najazdowy będzie jak w projekcie :)

Treść doklejona: 12.01.13 00:02
    Hyde porównywałaś cenowo dach z ruuki i plannja ? Jeśli tak to czy była duża różnica ?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ruuki nie bralam pod uwage, w gre wchodzila plannja saab i jakas polska z ciekawosci
    my na plannje mielismy na tyle dobry rabat ze wychodzila w cenie jak podla lokalna produkcja
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 13th 2013
     permalink
    Hyde podziel się tym rabatem :P

Jutro uprawomocnienie decyzji o zmianę WZ :) i mam nadzieję, że teraz ruszy PnB :) i w końcu się to zakończy :)

Treść doklejona: 14.01.13 10:36
    na śląsku -7stopni i np w bloku wszystkie grzejniki wyłączone a jak już włączamy to max na 2... kaloryfery letnie... Mieszkanie mamy - blok wielka płyta - ma jeden bok goły a i tak ciepło po dociepleniu styropianem... jak to się ma do Waszych domków jeśli idzie o ogrzewanie? mocno grzejecie? czy przy tej technologii mocno trzeba dogrzewać?
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 14th 2013
     permalink
    Ladybird76: Mieszkanie mamy - blok wielka płyta - ma jeden bok goły a i tak ciepło po dociepleniu styropianem... jak to się ma do Waszych domków jeśli idzie o ogrzewanie? mocno grzejecie? czy przy tej technologii mocno trzeba dogrzewać?

Lady, nie ma co porównywać ogrzewania w mieszkaniu i w domu, bo w bloku - nawet jeżeli Ty nie ogrzewasz - to sąsiedzi pewnie tak, no i powierzchnia ścian szczytowych mieszkania w bloku będzie mniejsza niż w domku, więc odczucia cieplne będą inne niż w domu. My teraz ogrzewamy podłogi od 00:00 do 06:00 (przy ok -5 st); czasem wieczorem (z reguły w weekend) podpalimy w kominku.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 14th 2013
     permalink
    Hyde stąd też moje pytanie... nie mam porównania więc nie wiem jak się to odnosi do domków i nowych technologi... Dlaczego o takiej dziwnej porze ogrzewacie podłogi?

Szczypta chciałąbym się dopytać Ciebie o typ ogrzewania u mamy Twojej... Ciągle borykam się z pytaniem jakie zrobić u niej w jej części domu? nie wiem czy podłogówka będzie dobrym pomysłem w pokoju gościnnym, który jednocześnie posłuży jako sypialnia? czy jednak pozostać przy starej metodzie grzejniki naścienne? Możesz coś podpowiedzieć?
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeJan 15th 2013
     permalink
    Czy któraś z Was ma doświadczenia z oknami narożnymi? Zastanawiam się, jaka jest różnica w cenie pomiędzy dwoma zwykłymi (oddzielonymi słupkiem) a jednym narożnym? Nie ukrywam, że marzą mi się takie, we wstępnym projekcie jest ich kilka..
    --
  3.  permalink
    Lady- ja u mamy mam ogrzewanie gazowe- z tego pieca, który jest w naszej kotłowni.
    Wszędzie są normalne grzejniki + podłogówka w łazience
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    no właśnie szczypta nie kusiło Cię na podłogówkę u mamy ?

Treść doklejona: 15.01.13 11:23
    moja by chciała podłogówkę ale ona ma problemy krążeniowe i jakoś tak boję się troszkę a poza tym nigdy nie miałam styczności w codziennym użytkowaniu w podłogówką wiec nie wiem jak organizm reaguje!
  4.  permalink
    Lady- nie.
    Ja lubię tradycyjne rozwiązania
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    wydaje mi się, że Ja chyba do końca nie będę pewna tego co u mamy będzie tzn podłogowe czy grzejniki np w pokoju... bo łazienka czy też kuchnia nie powinno być raczej problemu z podłogówką :)

Treść doklejona: 15.01.13 11:29
    tak samo nie wiem o u siebie w gościnnym dać bo jakoś kaloryfery nie za bardzo mi się widzą na ścianach, których i tak będzie u mnie tam mało :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady koszty ogrzewania zaleza i od technoloigii w jakiej sie buduje, i od jakosci ocieplenia domu, az po to czym sie pali

Aneta - nasza znajoma chciala okno narozne do kuchni ale cena wyszla jej zaporowa ze przerobila za zwykle; mysle ze najprosciej na etapie projektu wyslac maila z prosba wyceny do jakiejs lokalnej firmy i niech wycenia 2 warianty - okna jak w projekcie i okna tradycyjnie
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeJan 15th 2013 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: Aneta - nasza znajoma chciala okno narozne do kuchni ale cena wyszla jej zaporowa ze przerobila za zwykle; mysle ze najprosciej na etapie projektu wyslac maila z prosba wyceny do jakiejs lokalnej firmy i niech wycenia 2 warianty - okna jak w projekcie i okna tradycyjnie

Dzięki:smile: Chyba faktycznie tak będę musiała zrobić. W Muratorze są sprzeczne informacje, z tego co rozumiem jeśli planowane są w projekcie, koszty nie wzrastają jakoś znacząco ale jeśli ochota przychodzi w trakcie budowy, zaczynają się problemy, bo nie ma wzmocnień albo powstają mostki termiczne. Muszę zmolestować moją architekt, żeby czegoś się dowiedziała:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Dzisiaj dostałam zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie wydania decyzji o pozwolenie na budowę...
    Po rozmowie z urzędniczkę dzisiaj poinformowała mnie, że pod koniec stycznia powinnam mieć już decyzję :)
    Górale już też umówieni a jak będą w lutym na śląsku będziemy dogadywali resztę spraw... elektryk jeden też :)
    Do ścian gościu z polecenia będzie brany pod uwagę... do podłogówki i samego prądu z uprawnieniami też jest :) a kierbud może znajomy o ile nie weźmie majątku od Nas ale ot zależy od tego czy będziemy musieli mieć też ins. nadzoru... wszystko będzie w PnB .
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie slyszalam wczesniej ze trzeba zatrudniac inspektora, to raczej w gestii inwestora lezy kto ma mu pilnowac budowy
    a cena kierownikow to z tego co czytam jest diametralnie rozna w roznych regionach, nam udalo sie miec dobrego kierbuda za niewygorowana cene od calosci - byl z nami umowiony na telefon przed zakonczeniem kazdego waznego etapu plus przychodzi dodatkowo zawsze kiedy chcielismy

a PnB do konca miesiaca to jakies chyba mega znajomosci; u nas nawet przy zalatwianiu nei ma opcji ze wydadza wczesniej niz w 30dni, zwlaszcza ze najpierw ida pisma do sasiadow ktorzy maja 2tyg na odpowiedz, potem idzie do nich informacja ze ustalaja pnb przy braku watpliwosci sasiedzkich i znowu kolejne 2tyg na uprawomocnienie jest
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    pisma Hyde poszły 11 stycznia i to w ilości 2 jako zawiadomienie o wszczęciu postępowania i jako postanowienie o podjęciu zawieszonego postępowania... a dzisiaj już rozmawiałam z urzędniczką i 28.01 mam do niej dzwonić bo do końca miesiąca raczej powinno być już pozwolenie... Brak mega znajomości akurat w tym wydziale!

Hyde informację o tym, czy będzie potrzebny jednocześnie kierownik budowy i inspektor powiedział znajomy, i że będziemy wiedzieli przy wydanym pozwoleniu... Jest z mojego miasta, zna Nasz urząd więc widocznie wie co oni tam wymagają a czego nie... Ja się nie znam... Nie znam jeszcze cen kierowników budowy więc nie wiem na ile mam się nastawić!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 15th 2013 zmieniony
     permalink
    u mnie ceny wahaly sie od tysiaca (robi wpisy zaocznie nie bywajac na budowie) nawet do 3-4tys jesli mial byc na budowie kilka razy w tygodniu; dla mnie istotne bylo zeby kierbud byl z polecenia, 1 zostal zwolniony nim rozpoczelismy budowe bo na starcie dal ciala

nam sie w sumie udalo bo nasz kierbud jest inspektorem nadzoru budowlanego w sasiedniej gminie i nie dosc ze ok facet to jeszcze jego nazwisko otwieralo rozne drzwi ;)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde znajomy też ma uprawnienia i kierbuda i inspektora i też znany jest... ale co z tego będzie nie wiem... czas pewnie pokaże... To też Nasz klient więc zobaczymy :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    z tego co kiedys slyszalam to kierbudem nie moze byc inspektor nadzoru budowlanego z danego miasta/gminy na swoim terenie ale to musialabys sprawdzic
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 16th 2013
     permalink
    Jutro mi TAURON będzie robiło przyłącze prądu a teren wygląda jak wygląda wrrrr i do tego ten śnieg i ta pogoda wrrr nic nie jest tak jak być powinno... poza tym mam im wskazać gdzie ma być ta skrzynka bo wg planów i braku punktów granicznych ( zasypanych śniegiem ) nie orientują się na tym "polu"
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    oo super pomysł :) jakie macie wysokie ścianki kolankowe? bo dach to 40 stopni chyba jak dobrze widzę :)

Treść doklejona: 16.01.13 15:01
    świetne motywy na ścianach :)
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no mieszkamy z rodzicami i tata dołożył po dwa pustaki żeby było wyżej:) i jest dużo fajniej skosy nie wchodzą na głowę:)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 17th 2013 zmieniony
     permalink
    Przyłącze Nasze się dzisiaj robi :) Panowie dostali dokładne wytyczne gdzie postawić skrzynkę bo miałam taką możliwość :) a więc będzie bliżej niż dalej od domu ale oczywiście przed ogrodzeniem... chodnik też się robi :) ehhh :) z PKP dostałam pozwolenie a jednocześnie uzgodnienie branżowe na możliwość zrobienia wjazdu :) no i jadę dzisiaj na skończoną budowę domu, którą robiła firma górali - będzie okazja pogadać z właścicielem i podpytać :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 17th 2013
     permalink
    Kasia widze ze tez jestes fanka ikeowskiego malm'a :) u mnie corka 10lat starsza od Twojej a tez ma te meble :)

Lady a gdzies blisko macie PKP ze zgode potrzbowalas?
    z tym przylaczem to u nas skrzynke robia w linii ogrodzenia, mam skrzynke miedzy 2slupkami
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.