Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 21st 2013
     permalink
    Hyde, w artykule jest napisane, że na wykończenie bez tarasu i ogrodzenia poszło 400 tys. 300 tys za stan surowy plus 400 wykończenie, więc w kwocie 700 tys nie zawiera się koszt tarasu i ogrodzenia.
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Kupiliśmy Termalice:bigsmile: jak tylko będzie lepsza pogoda to przywiozą:smile:
    Kupilismy w fajnej cenie i jeszcze klej do niej dostaliśmy gratis :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    bari a czym kierowaliście się przy jej wyborze i jakie będziecie mieli ogrzewanie?

Hyde mam pytanie do Ciebie. Wczoraj rozmawiałam ze znajomą budującą dom i właśnie pytałam ją o BK i czy go rozważała więc dostałam odpowiedź, że nie bo u wielu jej znajomych pęka hmmm no i mam klina wbitego... co osoba to inne opinie. Niedawno byłam też na budowie z porothermu i kurcze w garażu widziałam na ścianie pęknięcie więc nie wiem co mam myśleć na ten temat :(
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Lady to jest normalne ,ze świeże ściany mogą pękać do jakiegos czasu .My dlatego nie malujemy ścian na razie ,tylko u dzieci pomalowalismy na kolor ,a tak mamy na biało .
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Barisuper, pierwszy krok za wami; macie juz ekipe na jakas konkretna date umowiona?

Lady mamy pekniecia w 2 miejscach ale nawet kierbud nas na to przgotowywal, nowy dom osiada a szzegolnie na takim teraenie jak u nas (suchy piach, pytlak) to norma; nie pomoga zadne zbrojenia super lawy fundamentowe etc, pekniecia zawsze byly i beda; z tego co na FM czytalam to porotherm tez peka
    mowia tez ze wiele zalezy od tego kiedy sie dom postawi i tynki porobi, ze jesli dom przestoi bez tynkow z rok, a potem jeszcze miedzy tynkami a malowaniem troche czasu uplynie to pekniecia beda rzadsze niz w przypadku szybkiej budowy (a za taka byla uznawana m.in nasza, chociaz u nas to przynajmniej mury i tynki przezimowaly a u Agi to w jeden sezon stawiane w ogole ale nie wiem jak u niej z peknieciami)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap kurcze ale ciekawe jest to, że np usłyszałam iż Blok Komórkowy częściej pęka niż np Ceramika !
  1.  permalink
    ja mam lany beton b-25 wiec nie mam mega pęknięc. W kilku miesjcach w rogach rysy, ale to norma . Najwiecej pękniec pojawiło się po 2 zimie, ale to z lupą chodzic trzeba
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    u nas beton b25 i b30 i hmm nie wiem co uznajemy za pekniecie a co za ryse bo u nas te znaki sztuk 2 sa bardziej pod murlata tam gdzie bylo pustakiem doklajane
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta tu chodzi o Ceramikę Porotherma, że to ona nie pęka tylko BK... ale jak napisałam co ludzie to inne opinie.
    Mój przedwczoraj zapytał mnie dlaczego z porothermu nie budujemy jeśli na śląsku każdy z tego stawia i w sumie nie wiem co mu odpowiedzieć :(
  2.  permalink
    no okej miałam na mysli,że pęknięcie=rysa

Treść doklejona: 23.01.13 14:40
    Wiadomo- co człowiek to opinia :)
    Jeden chce z BK, drugi z ceramiki, trzeci z drewna, a czwarty z gliny ;) Dla kazdego coś dobrego
    Ja jestem zadowolona z wyboru, bo za 2 mies zimowego ogrzewania gazem z wodą i gotowaniem zapłaciłąm teraz 1000zł, wiec bardzo przyzwoicie
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady spisz sobie + i + dla porothermu i bk, potem zrob wstepna wycene w obydwu materialach i bedziesz miala odp

zrobilam foty moich rys, jak wyszly to sprobuje je tu wrzucic
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta zgadza się, że bardzo przyzwoicie... Znajomy który od 3 miesięcy mieszka w domu z ceramiki ocieplonym 20cm styropianu a do tego cały dom podłogówka płacił ostatnio 600 złotych za gaz więc sądzę, że to nie jest jeszcze zły wynik. Dodatkowo u Ciebie jest durgie mieszkanie:) wiec faktycznie kwota mała!
  3.  permalink
    wiesz lady, wszytsko tez zalezy jaka wielkośc domu, iel ludzi mieszka, jaką temp utrzymuje sie w domu itp itd
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nam na ogrzewanie domu i dogrzanie wody zeby byla goraca 24/7 od wrzesnia do teraz poszlo 1,5tony pelletu (tona 900zl)
  4.  permalink
    aniu, to chyba porównywalnie
    ja za wrzesien i października zapłaciłam 400zł, a za listopad i grudzień 1000
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jak ta pierwsza kreske zobaczylam to sie rozpaszczylam ze to dzieci pomazaly sciane, jest rysa ale nie czuc jej zeby jakos nierowno bylo, raczej rysa jakby ja ktos namalowal
    da

ta druga jest na klatce schodowej, na tej wysokiej pustej scianie przy schodach na gore, fote ciezko bylo zrobic ale jak sie pomaca to czuc nierownosc i zeby ja zalatac to na bank bedzie trzeba przeszpachlowywac :(
    grea
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    MrsHyde: Barisuper, pierwszy krok za wami; macie juz ekipe na jakas konkretna date umowiona?

Nawet nie pierwszy, bo mnóstwo kasy poszło już w ziemię:wink: mamy gotowe fundamenty (tz. odrenowane, ocieplone, wylana płyta) zrobioną kanalizację, utwardzony podjazd, kupioną więźbę.
    Ekipę mamy trzy osobową- teścia, męża i szwagra aaa no i ja:wink:
    Jedynie do więźby będzie spec, ale najprawdopodobniej też z rodziny.
    --
  5.  permalink
    aniu, to u mnie tez takie są
    one się pojawiły własnie po 2 zimie, jak mrozy odpuściły
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Bari no to odwaznie tak wlasnymi silami budowac, wszystkie wiazania tez sami robia? no chyba ze sa oblatani w temacie budowlanki to co innego

Aga no nie bardzo porownywalnie bo ty masz znacznie wiekszy dom, u nas pewnie garaz sporo ciagnie ale zdecydowalismy sie ze skoro jest tam grzejnik to odkrecamy go na 4 zeby auto mialo cieplo i zeby nie bylo chlodno w wiatrolapie ;) moje koelzanki twierdza ze strasznie rozrzutna jestem bo nie przykrecamy grzejnikow jak wychodzimy z domu ale ja lubie cieplo i pilnuje zeby stala temp byla utrzymana
  6.  permalink
    my mamy czujnik elektroniczny i w zasadzie mozna by zmniejszać ogrzewanie jak jesteśmy w pracy ale
    1) moja mama zostaje, wiec nie chc e,żeby było jej za chłodno ( chociaz w sumie u niej jest sporo cieplej niz u nas)
    2) wydaje mi sie,że to pozorna oszczedność, bo jak dom sie wychłodzi to potem piec musi nadrobic,,zeby to dogrzac
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    MH wszystko sami zrobią, głównie teść. Tylko więźby się boi. Teść złota rączka jest. Obecny dom w którym mieszkamy (teściów) sam rozbudowywał i przebudowywał. Teraz przerabia strych na pokój dla swojej nastoletniej córki.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    robocizna pozera lwia czesc budowlanych wydatkow takze fajnie ze was omijaja, skoro dom buduje to pewnie i srodek sami bedziecie tez wykanczac; a dach tez tesc sam ukladal bedzie czy wiezbe i dach fachowcy?
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Myślimy na razie o goncie (kiedyś jak kasę odłożymy to dachówkę na to rzucimy) i to sam położy.

Właśnie gdyby nie to to na pewno dużo trudniej by nam szło.
    Już i tak dużo zaoszczędzliliśmy.
    Stal zbrojeniową eM kupił przez firmę w której pracuje. Wrzucili sobie to w koszty innej budowy i odliczyli vat. Fundamenty wykopane po znajomości, wymurowne przez teścia jedynie wieniec i płyta to gruchę zamawialiśmy. Okopał, zakonserwował i drenaż zrobił eM, kanalizację też sami kładliśmy.
    Teraz więźba i bk kupione w zimie duzo tańsze.
    Mąż elektryk więc i to odpadnie, kolega z pracy zrobi hydraulikę i ogrzewanie za grosze.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta pewnei dwa oddzielne obiegi dały by możliwość jeszcze zejść z kosztów ale tak jak napisałaś nie jest dobre wychłodzenie domu bo nagrzanie go ponowne powoduje większe zużycie gazu!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    woooow bari, tylko pozazdroscic
    u nas robocizna pewnie jakby tak zsumowac to by wyszlo ze ze 100tys pochlonela :/
  7.  permalink
    Ladybird76: szczypta pewnei dwa oddzielne obiegi dały by możliwość jeszcze zejść z kosztów

lady- ja mam 3 obiegi
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Szczypta rozumie :)

Hyde budowlańcy narzekają na zarobki wrrr a koszą okropne pieniądze... mam wycenę kolejną za samą robotę i hmmm nie wiem co myśleć... SSO = 55 tyś

Dostałam dzisiaj namiary na wentylację mechaniczną i powiem Wam, że z czystej ciekawości dam sobie wyliczyć jakie to koszta hmmm bo opinie słyszę pozytywne!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie wiem jakie macie ceny w regionie, pytalas na FM w dziale regionalnym?
    a co do budowlancow to u nas sa tacy co krzycza nawet 100zl/m2 polozenia plytek; no ale w moim regionie ogolnie jest drogo w porownaniu z cenami podawanymi np w budujemy dom

Lady a tak z ciekawosci zapytam, w ogole mialas juz robiona szacunkowa wycene budowy? znaczy materialy do ssz a potem instalacje i materialy wykonczeniowkowe?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde tak i dodatkowo czekam z biura na "martwy" kosztorys na dniach ma być... mam wycenę budowy dwóch firm do SSZ z materiałami włącznie...
    Czekam ciągle na PnB wiec nie chcę nic ruszać na 100% bo jednak wolę mieć pewność, że już mogę ruszać do dzieła... tak więc do poniedziałku mam czas... czyli praktycznie na dniach.

Poza tym dzisiaj byłam u architekta bo nie podoba mi się zjazd zaprojektowany i chyba będą zmiany nanoszone....

Treść doklejona: 23.01.13 15:53
    instalacje i materiały wykończeniowe nie... bo na dobrą sprawę nie wiem czy to ma sens robić... może instalacje jeszcze tak ale materiały wykończeniowe? przecież to może mocno odbiegać od tego co w praktyce będę chciała zastosować!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: instalacje i materiały wykończeniowe nie... bo na dobrą sprawę nie wiem czy to ma sens robić... może instalacje jeszcze tak ale materiały wykończeniowe? przecież to może mocno odbiegać od tego co w praktyce będę chciała zastosować!

ssz to gdzies 1/3 calosci przynajmniej sprawdzilo sie to u nas i u kilku osob ktore budowaly sie wsrod znajomych (tylko u jednych wyszlo ze ssz to bylo niecale 20% ale oni w srodku maja wypas)
    materialy wykonczeniowe to ocieplenie dachu i pozniej zrobienie zabudowy kg, koszt tynkow, wylewek ale tez np grzejnikow, rurek do kotlowni, bialej ceramiki, schodow, drzwi... tak samo idzie jeszcze wyliczyc elewacje, kostke czy oigrodzenie nawej jesli nie masz czegos konkretnego na oku to i tak koszty orientacyjnie mozna policzyc jako nie mniej niz (kiedys pisalam ze elewacje zrobilismy lepsza niz zakladalismy przy projekcie i to niestety ponad 10tys drozej kosztowalo ale wybor byl swiadomy)
    no i pamietaj o doliczeniu jakis 20-30% rezerwy na nieprzewidziane wydatki lub zmiane gust ;)

Treść doklejona: 23.01.13 16:20
    Ladybird76: ale materiały wykończeniowe? przecież to może mocno odbiegać od tego co w praktyce będę chciała zastosować!

jesli teraz pi razy oko masz policzony metraz holu czy lazienek to wiesz ile potrzebujesz plytek, tak samo z paelami czy terakota, tak samo do garazu iles tam gresu potrzeba czy na taras kostki/drewna
    nawet jesli nie wiesz co bys chciala polozyc to gdy zalozysz srednia cene panela plytek to wyliczysz orientacyjne koszty nawet zakaldajac ze plytki i panele beda no dajmy na to po 50zl/m2 (srednia polka jest w tej cenie mniej wiecej) to juz bedziesz miala orientacyjny koszt

mnie np z rzeczy ktore zaskoczyly kosztami to byly przygwizdy do kotlowni, te wsyzstkie zawory srubki pompy i inne gowna kosztowaly kilka ladnych tysiecy a ja w kosztorysie liczylam ze piec grzejniki i kotlownia nie przekrocza 12tys a tu stanelo na tym ze sam piec sporo wiecej kosztowal :/ o albo grzejniki lazienkowe, niby kawal metalu a licza jak za zboze :devil:
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Ladybird76: "Hyde budowlańcy narzekają na zarobki wrrr a koszą okropne pieniądze"

Ja rozumie ,ale trżeba sie liczyć z tym ,ze nikt za darmo niczego nie robi . Nie jest łatwo prowadzić taka firmę ,jak chce sie utrzymać to trzeba harowac po kilkanaście godzin dziennie ,zeby sie czegoś dorobić . Mój prowadząc firmę 3 lata dopiero ,jesze nie wyszedł do końcu na czysto ,pracownikom trzeba dać wypłaty ,opłacić zusy itp ,spłacić hurtownie za materiały .. A tez nie wszyscy inwestorzy płaca w terminie ,albo wogole kombinują ( podkreślam ze nie wszyscy) A zima to jest najgorszy okres dla budowlańców i nie jest łatwo ,czasem wolałabym ,zeby zrezygnował z budowlanki ,a prowadził tylko firmę projektowa ..ehh
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    naszego budowlanca pewien deweloper zrobil w jajo na kilkadziesiat tysiecy bo chlopak pobral faktury na siebie i tamten nie dosc ze nie zaplacil za robote ale i za material, w trakcie oglosil upadlosc i pizdziec, przeciez tynkow fachowiec zrywal nie bedzie a ludziom hurtowniom i urzedom zaplacic trzeba
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde: naszego budowlanca pewien deweloper zrobil w jajo na kilkadziesiat tysiecy bo chlopak pobral faktury na siebie i tamten nie dosc ze nie zaplacil za robote ale i za material, w trakcie oglosil upadlosc i pizdziec, przeciez tynkow fachowiec zrywal nie bedzie a ludziom hurtowniom i urzedom zaplacic trzeba

:shocked:
    I co ten budowlaniec - wypłaci się z tego?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no cale oszczednosci poszly, wyjechal za granice dorabiac bo tam latwiej na budowlance kase zrobic niz u nas
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap Ja rozumię ale dlaczego wszyscy wszędzie narzekają? Znajomy prowadzi firmę budowlaną ale zajmuje się docieplaniem budynków i jak na razie od niego jeszcze nie słyszałam narzekań ale z drugiej strony non stop narzekają, że nic nie zarabiają...
    Każdy zawód wymaga poświęcenia i wkładu pracy własnej ale mam wrażenie, że nasz kraj nauczony jest narzekania czy jest źle czy dobrze!

Zima faktycznie powoduje zastój dlatego budowlańcy nadrabiają to w sezonie... poza tym spojrzeć na inne firmy podwykonawcze to właśnie ruszyły teraz w te mrozy z robotą i tutaj mam na myśli np Taurona a dla nich Zrep czy firmę na zlecenie gazowni robiącą chodnik na całej mojej ulicy!

Treść doklejona: 23.01.13 16:55
    Hyde z każdej strony widzę, że coś wyskakuje nieprzewidzianego na budowie... niby człowiek trzyma się ściśle założonego celu a tu nagle ryp coś innego wyskoczy i kila tysięcy ucieka z portfela...
    Zostało nam też mało czasu na oszczędności... Ile możemy tyle pchamy ehhh dodatkowo mama oddzielnie oszczędza na swoją część domu już na urządzenie jej sobie.... wiem też, że z wjazdem pomogą nam teście... dokładać będą bo w sumie to od nich też jest wjazd... Nie wiem co będzie i jak będzie.
    Ciągle mnie np znajomi krytykują za dachówkę - blachę... mówią, że to największa głupota jaką chcę zrobić... bo skoro mam więźbę całą i tak pod najcięższy materiał to powinnam dać się namówić na dachówkę... na razie idę w zaparte...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady doczytalas dokladnie moj post o szacowaniu kosztow?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde tak... ale nie gniewaj się nie będę tego tematu rozwijała nie teraz... wiem, że to kwestia przeliczenia, wyliczenia etc... ale nie wiem czy można wyliczyć ile np pójdzie materiały na przyłącze wody, gazu czy też energii a to też jest bardzo istotne, nie wiem ile pójdzie kasy np na wyposażenie kotłowni i czy nie zdecydujemy się na wen. mechaniczną... a to wszystko zmienia koszty... Poza tym wyliczenie ścian i np gładzi a co jak w trakcie wyjdzie, że nie chcę gładzi? znowu inne koszty... wiele jest takich znaków zapytania... wiele i wydaje mi się że za duże rozbieżności byłyby w tej szacunkowej wycenie!

Poczekam jeszcze na martwy kosztorys z biura architekta i potem zacznę coś działać bo w sumie w jednym czasie będę miała mam nadzieję PnB...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Nie wiem co będzie i jak będzie.

z takim postanowieniem nie powinnas zaczynac budowy, ty w tej chwili musisz juz wiedziec co i jak chce miec zrobione bo nic gorszego niz zaczac i utknbac w martwym punkcie, poza tym do kredytu tez kosztorys odpowiedni trzeba miec
    nie wiem jak teraz ale jak my bralismy to bardziej oplacalo sie brac na budowe a wykanczac z oszczednosci niz odwrotnie bo wtedy rozliczenia z bankiem sa latwiejsze

Treść doklejona: 23.01.13 17:05
    Ladybird76: wydaje mi się że za duże rozbieżności byłyby w tej szacunkowej wycenie!

my mielismy do sso wycene robiona po bandzie tzn koszty bez rabatow i "zalatwien" i dziek itemu suma sumarum to co przewidywaalismy na SSO starczylo nam na SSZ

a koszt instalacji czy przylaczy bez problemu poda ci kazdy wykonawca, ktorego bys wziela to wstepnej wyceny na zasadzie ze jestes zaitnereswoana cena i jego usluga. My mielismy takie rzeczy ustalone nim zaczelismy budowe i zlozylismy o kredyt

a poza tym soooorry babo ale czy ty nie rozumiesz prostej zasady ze lepiej przeszacowac kosztorys niz utknac z braku kasy?
    przeciez jesli w trakcie wyjdzie ze nie chcesz tych przyslowiowych gladzi to po prostu bedziesz kase do przodu i kupisz sobie nie wiem wypasiona kanape czy super duper lodowke
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde nie zgodzę się z Tobą z tym, że nie powinnam...
    Praktycznie musiałabym do szacunkowego kosztorysu przyjąć wszystkie ceny wypośrodkowane. Poza tym musiałabym każdy detal do niego wrzucić nawet drzwi, okna, elewacje, jak pisałam instalacje, kominy etc... wybacz ale to chyba raczej firma takie coś zrobi jeśli się zamówi niż człowiek sam to wyliczy... przecież to jest liczenie dla osób mających rozeznanie w tym temacie niż niejeden inwestor

Treść doklejona: 23.01.13 17:12
    Hyde ale Ja Ci już wyjaśniłam, że bez PnB nie będę brała jeszcze żadnego fachowca bo nie wiem czy w ogóle dostanę je po tych wszystkich perypetiach z cała papierologią... dopiero na drugi tydzień ruszę ze wszystkim o ile będzie PnB nie wcześniej!

Teraz to Ja sobie mogę gdybać PnB będzie to przesiądę się ze wszystkich papierków na fachowców i będę rozmawiała z nimi już od rzeczy!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja wyliczalam na poczatku sama a potem z moim budowlancem jeszcze nad tym przesiedlismy i wstepny kosztoryc powstal w lutym, z budowa ruszylismy w czerwcu
    aha okna mialam wycenione na podstawie projektu, elewacje tez; w sumie to wysylalam maile do roznych firm np z oferteo z zapytaniami a czesc rzeczy uzyskalam po prostu dzwoniac p-o fachowcach i pytajac o cene
    pewnych rzeczy w ogole nie przewidzialam a niektore podnioslam w trakcie budowy jakosciowo ale moje zalozenia w duzej mierze sie pokryly i na jednych rzeczach zaoszczedzilismy do inncyh dolozylismy wybierajac inne rozwiazania niz zakladalismy na wstepie;

Treść doklejona: 23.01.13 17:13
    Ladybird76: Hyde ale Ja Ci już wyjaśniłam, że bez PnB nie będę brała jeszcze żadnego fachowca

ale tu nie muszisz brac zadnego fachowca na zasadzie zatrudnienia, u mnie nie robil zaden z tych do ktorych wysylalam zapytanie czy dzwonilam; zalezalo mi tylko na orientacyjnych kosztach

Treść doklejona: 23.01.13 17:14
    Ladybird76:
    Teraz to Ja sobie mogę gdybać PnB będzie to przesiądę się ze wszystkich papierków na fachowców i będę rozmawiała z nimi już od rzeczy!

moze ty z nimi lepiej DO rzeczy pogadaj a nie 3 po 3 :P
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde czepiasz się!
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U nas SSZ będzie stanowiło niecałe 50% wszystkich kosztów.

Bari ile kosztowało Was utwardzenie podjazdu? Czym utwardzaliście?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde co do wody i kanalizacji - Ty chyba na działce już miałaś i jedno i drugie więc ciągnąć nie musiałaś prawda ? Tych kosztów boję się najbardziej na tę chwilę!

P.S. zbieram wszystkie możliwe namiary na różnych wykonawców :) i lada chwila będę ich atakowała ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mangaa: U nas SSZ będzie stanowiło niecałe 50% wszystkich kosztów.

juz z umeblowaniem,rtv-agd i cala infrastruktura?

Treść doklejona: 23.01.13 17:34
    Ladybird76: Hyde co do wody i kanalizacji - Ty chyba na działce już miałaś i jedno i drugie więc ciągnąć nie musiałaś prawda ?

musielismy "tylko" przebudowac na terenie dzialki ale co sie nabujalam z wodociagami z odbiorami to moje, a wszystko przez to ze nie robil tego nikt z mpwik'u :devil:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Mhm, tak to na dzień dzisiejszy wychodzi.

Treść doklejona: 23.01.13 17:42
    Do garażu planujemy wylewkę żywiczną zamiast płytek, ma ktoś coś takiego? Jeśli tak to jak to się sprawuje?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no to extra, a duzo sami robicie?

Magaa te zywiczne to po cholerze drogie sa :/ jak sprawdzalam to nam zaspiewali 230zl/m2 :( a na FM ostatnio czytalam ze to lubi pekac, posprawdzaj opinie jeszcze
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    manga teście mają ale na hali warsztatowej przydomowej... sprawuje się bardzo dobrze od dawna... choć z drugiej strony jakoś tak mi się ta wylewka dziwnie kojarzy właśnie z warsztatami, halami...

Treść doklejona: 23.01.13 17:46
    Hyde no to mnie czeka z wodą jakieś 40m dociągnięcia jej do domu a kanalizacji ok 15 :( i z wodociągów podał mi już Pan namiary na ludzi, którzy z nimi współpracują!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my np nie placilismy oddzielnie za przeciagniecie kabli energetycznych od ogrodzenia do domu, ale wiem ze znajomym ekipa liczyla za kazdy metr plot-dom

wode i kanalizacje tez kilkanascie metrow ciagnelismy bo to jak bylo kiedys nie pasowalo do planow budowlanycgh
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    no tak ale mieliście już wszystko na działce więc myślałam, że nic ciągnąć nie musiałaś. Czy wod-kan na zewnątrz i w budynku robiła Ci jedna firma?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady ja nawet o nowe pozwolenia musialam wystepowac i o odbior etc mimo ze wszystko na dzialce bylo; jedynie studzienki zostaly w tym miejscu w ktorym byly a rury poszly juz inaczej

u nas poza elewacja, kostka i tarasem gornym robila jedna firma (rozni podwykonawcy)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.