Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    Wiecie co nie rozumie prostego zapisu w projekcie dotyczącego SIECI UZBROJENIA TERENU i nie wiem jak to zrozumieć hmmm
    tzn:
    cyt."Ponadto istnieje możliwość przyłączenia do budynku usług telekomunikacyjnych, w szczególności szrokopasmowego Internetu"

wiem co to Internet, wiem co do usługi telekomunikacyjne ale co biuro architekta ma na myśli pisząc takie coś jw. w projekcie?
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    mangaa: Bari ile kosztowało Was utwardzenie podjazdu? Czym utwardzaliście?

Po wybraniu przez koparkę na głębokość 80 cm położyliśmy rury i podsypaliśmy piachem, na to "kawałki" płyt z czystego betonu po skuciu posadzki, krawężniki itp. Na to wysypaliśmy tłuczeń szary (632 zł) i to było ubite "dupakiem:wink:"(zagęszczarką).
    Na to planujemy drobny kamień, piasek i kostkę.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    bari_87: Na to planujemy drobny kamień, piasek i kostkę

ale to chyba juz po zakonczeniu budowy, co?
    u nas podjazd byl wykonany przez miasto i niestety sie zapadl juz przy pierwszej gruszce :/ no i musielismy to naprawic :(
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hyde - M będzie robił płytki w piwnicy tylko i malowanie.
    A tak to wszystko wykonawcami robimy, ale trochę negocjujemy, zwykle spotykamy się z 3 firmami, no i wybieramy naszych lokalnych wiejskich fachowców, na ogrzewaniu i wod-kan w ten sposób zaoszczędziliśmy 50%...
    Dużo zależy też od rejonu. W sumie zobaczymy jak wyjdzie, liczę to teraz szczegółowo - właśnie wybieram akcesoria do łazienek itd, sprzęt do kuchni, spisuję sobie dokładnie wszytko...

Co do wylewki to u nas 120zł/m2 brutto materiał i robocizna i słyszałam że jest lepsza w użytkowaniu niż płytki (w garażu(. W sumie mamy wybranego wykonawcę tylko chcę jeszcze poczytać opinie.

Lady dzięki za opinię, no właśnie mi tez tak się kojarzy, ale w sumie garaż to garaż - smary, oleje itd ;)

Bari dziękuję :D
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    MrsHyde: ale to chyba juz po zakonczeniu budowy, co?

Oczywiście, że tak. Zostanie na sam koniec. Teraz musi dobrze wszystko jak to mówią "siąść"
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mangaa: Dużo zależy też od rejonu.

przypomnisz mi z jakiej czesci kraju jestes? u nas licza dosc drogo, jak sprawdzalam ceny za ocieplenie dachu z cala zabudowa to w wawie ceny byly porownywalne, podobnie z elewacja, na fm podawali cene z materialem ze wychodzi ok 70zl a u nas ten sam material i juz po 130 :/ mysle ze to w duzej mierze przez to ze lokalni wykonawcy co raz mniej robia lokalnie a wyjezdzaja do stolicy; a przy braku fachowcow ceny w gore ida a jedyne "normalne" stawki to u przyslowiowego Czeska spod budki z piwem chociaz i te "fachury" co raz drozsze :/
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mangaa: właśnie wybieram akcesoria do łazienek itd, sprzęt do kuchni, spisuję sobie dokładnie wszytko

ja dodawalam sobie wszystko do koszyka i na tej podstawie mialam wstepna wycene a potem karte przetargowa w lokalnym sklepie jak juz poszlam zamowienie robic :)
    i tak sklepy w ktorych robilam wyceny szacunkowe (ceny dosc dobre na ceneo a potem porownywalne po rabatach na miejscu)
    glazura i terakota SKLEP KATI
    plytki - PLYTKI 24
    agd-rtv NA ZAKUPY
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hyde - Ślunsk.
    No u nas w sumie jest dużo roboty na miejscu.
    Choć słyszałam, że można taniej wygarnąć fachowców z małopolski, a to nie daleko..
    Dzięki dobra kobieto! Tak właśnie zrobię jak radzisz :))
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    m.in dzieki temu szacowalam wykonczeniowke, sprawdzilam sobie nawet ceny mebli ktore mi sie podobaja :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde a jak szacowałaś tynki?

chciałabym np porównać cementowo wapienne z gipsowymi, które pod kątem gładzi bardziej mi się jednak podobają
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dzwonilam zapytac o koszt metra kwadratowego tynkow i wylewek
    wyliczylam powierzchnie scian nie odliczajac okien czy bramy garazowej i przemnozylam przez cene
    podobnie zrobilam z wylewkami tu doliczajac jeszcze styro na docieplenie

na tynkach niestety poplynelam, sprawdzilam cene cw maszynowych ale takich zwyklych, ostatecznie zdecydowalismy sie jednak na doline nidy takie ktore sa drobnoziarniste i nie trzeba ich szpachlowac (znaczy sa miejsca niedorobek ktore mnie wkurzaja ale ogolnie mi sie to drobne ziarno podoba) bo cena tych tradycyjnych mieszanych na budowie wg ogloszen byla 20-22zl a robione nida z gotowca to juz 34zl/m2 jak wliczylismy material; w sumie mielismy cos ok 550m2 wiec cena wyszlo prawie 7tys roznicy w stosunku do moich szacunkow :( w tej cenie to bym miala zwykle cw + gladzie ale akurat nie przewidzialam ze nas material z gotowcow az tak szarpnie :devil::devil:
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 25th 2013
     permalink
    Cześć cześć, to znowu ja...
    Powiedzcie mi proszę ile kosztowały Was drzwi wewnętrzne i jaki model macie?
    Wiem, że już ten temat był wałkowany, ale chyba nie było o cenach...

Szacuję sobie wszystko i zabraknie nam mnóstwa pieniążków :tooth:, wobec czego rachuję co nam jest potrzebne na już, a bez czego się obejdzie;)
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    mangaa u nas na początku miały być z tej górnej polki,ale kupiliśmy ( na razie na piętro ) w castoramie za niecałe 150 zł ( białe ,bo takie chciałam ) i nie sa takie złe . Mnie nie zależy na wysokim standardzie ,jak mozna coś kupić taniej to czemu nie :)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hmmm, no to nieźle nieźle... Widziałam też Porta drzwi niektóre modele nie są takie drogie jak myślałam...
    Ja muszę zobaczyć na żywo, choć zawsze się tego boję, bo nie wiem czemu ale wzrokowo wybieram zawsze wszystko co najdroższe :(
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Marta, ja płaciłam ok 150 zł za drewniane drzwi z Leroy Merlin. We własnym zakresie je oszlifowaliśmy drobnym papierem ściernym, pomalowaliśmy na biało i na koniec daliśmy lakier satynowy. Jako że to były pełne drzwi, to do łazienki i wc wstawiliśmy bulaje (kupione, of kors, na Allegro).
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    My stwierdziliśmy ,ze zainwestujemy w drozsze podłogi ,zeby były na lata i moze na parter kupimy droższe drzwi .
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Iga sprytnie :D
    Kurde ile to samemu można zrobić. Sprawdzimy i ten sposób :D

My na podłogach wszędzie (poza piwnicą) płytki drewnopodobne ze wzgl. na ogrzewanie podłogowe tylko ich cena jest masakryczna.:( Choć znalazłam jeden model za 45zł/m2 - nie najpiękniejsze no ale cóż, na górę do sypialni i pokoi dziecięcych może być. ;)

Na dole wybraliśmy własnie drugi gatunek płytek włoskich. Sprzedawca mówi, że I gat. się nie opłaca brać, bo II gat. jest tańszy i lepszy niż polskie I gatunki - cena ok. 90zł/m2.
    Czekamy właśnie na telefon czy II gat. jest dostępny w fabryce.

Mój M jak mu wyliczyłam ile nam braknie kasy stwierdził, że jak mu dobrze pójdzie z płytkami w piwnicy to zrobi pokoje dziecęce %) Zaczyna w sobotę.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    manga to chociaż pochwal się zdjęciami jakie kupiliście?
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 25th 2013 zmieniony
     permalink
    Jeszcze poczekam, bo nie wiemy czy ostatecznie będzie ten II gatunek. Jak będzie to wrzucę tu.
    A te tańsze to są takie: http://www.twoje-lazienki.pl/plytki-drewnopodobne-super-ceny-gres-holtzer-paradyz-kwadro-c-1_20_209_157.html
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Mój tej stara sie sam dużo robic ,zrobili juz schody ,a pochwałę sie jak bedą poręcze jak narazie sa zabezpieczone przez uszkodzeniem i nic nie widać . Płot tez juz kończą prawie ,ja nawet z 40 desek sama bejcowalam . Szafy i garderoby tez jest prosto samemu zrobić ,nawet chcieli sie brac za meble kuchenne ,ale sobie odpuscili . A strasznie liczą sobie teraz za kuchnie na wymiar:angry:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 25.01.13 13:42</span>
    My na przykład mamy dachowke 2 gatunku i wcale nie różni sie od 1gat ,zdarzy sie jakiś odpad ,ale i tak sie opłaca
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Mangaa ja sie przez moment zastanawialam na tymi holtzer ale mi odradzili, ponoc raz ze krzywe a dwa, no coz na fotach w necie wygladaly przyzwoicie ale jak byly na wiekszej powierzchni na wystawce ulozone to juz niestety niezbyt mi to lezalo no i znajomy sprzedawca pokazal mi ich kruchosc, niestety rzucenie czyms ciezszym konczy sie od razu albo peknieciem plytki albo odpryskiem; poczytaj jeszcze opinie online
    my mamy drewnopodobnego woodentica na dole ale zadowolonie hmmm jak na plytki za ponad 90zl to zadna rewelacja, moim faworytem byly my way ale to nie na nasza kieszonke. Wiem ze online czasami woodentic bywa i po 70kilka zl, musialabys poszukac, mysle ze jednak lepiej dolozyc i wziac lepsze plytki na podloge, szczegolnie do pokoi dzieci; tego przeciez za chwile nie wymienisz

a co do drzwi my mamy polskone sempre, kupowalismy od znajomego po kosztach wiec cena byla bardzo korzystna ale z tego co patrzylam wtedy to skrzydlo+futryna+klamka to koszt cos ok 1400zl byl
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ooo dzięki Hyde, cenne uwagi :)
    No właśnie Woodentica za 80 z hakiem widzę wszędzie, na All kilka złotych taniej. Natomiast drugiego gat. chyba nie warto brać.
    To pomyślimy jeszcze nad górą. Dzięki!
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Na jakim etapie prac podpisywałayście umowy z dostawcami mediów (zapewnienie dostawy)? Długo się czeka? U mnie obecnie "robi się" bryła, załatwiam teraz geodetę i geologa ale zastanawiam się, czy nie za wcześnie na umowy z mediami?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Sprawdziłam w dokumentach bo mam już dosyć mocno zagraconą pamięć jeśli o budowę chodzi.
    Ale tak:
    gaz: 04.01.2011 - podpisałam dosyć szybko bo slyszałam, że tak będziemy miec szybciej na dziłce gaz. Umowa o przyłączenie z 27.12.2010
    prąd: 11.07.2011 umowa na dostawę; 03.09.2010- umowa o przyłączenie
    woda: 22.09.2011 umowa na dostaw, w lipcu 2011 zaczęliśmy projekty itd, wcześniej oczywiście wniosek o warunki techn.
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Dzięki Mangaa, czyli warto już się zmobilizować. Zależy mi, żeby ruszyć z budową latem, oby tylko projekt powstał do wiosny.
    --
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    Hej dziewczynki my się właśnie przymierzamy do kupna działki budowlanej ....
    Widzę, że przed nami niezły kocioł :)

pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    maxiulka: Hej dziewczynki my się właśnie przymierzamy do kupna działki budowlanej ....

Maxiulka, ja szukałam działki 3 lata, oby Tobie poszło szybciej:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    co do przylaczy to ja juz nei pamietam zwlaszcza ze wode i kanalizacje juz mielismy a w elektrowni to nie ja pismo skladalam;
    pamietam tylko ze zadzwonili jakos na przelomie lutego i marca ze oglaszaja przetarg, potem zadzwonil pan jakos na poczatku czerwca (bo jeszcze budowa nie ruszyla ale bylo tuz przed wiec to musial byc poczatek miesiaca) i powiedzial ze w lipcu przyjda i zrobia skrzynke. Nie podlaczalismy pradu budowlanego (miesiecznie za sam licznik 96zl bylo!!) tylko korzystalismy z pradu od wujka, odbior byl dopiero jak szlismy do miasta o zakocnzenie budowy i wtedy ruszyl licznik juz z normalna taryfa, od podpisania umowy do "puszczenia" pradu minelo kilka dni.

maxiulka: Hej dziewczynki my się właśnie przymierzamy do kupna działki budowlanej ....

powodzenia, ja dzialke mialam i tylko jedno podpowiem - szukajcie dzialki z bliska odlegloscia mediow no i w kwadracie, bedzie latwiej z projektem
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: Nie podlaczalismy pradu budowlanego (miesiecznie za sam licznik 96zl bylo!!) tylko korzystalismy z pradu od wujka

Zazdroszczę, ja nie mam specjalnego wyboru:/
    Planowałam kupno działki prostokątnej, a urzekła mnie całkiem inna:wink: Przynajmniej wiedziałam, w co się pakuję - mam kopnięty trapez z drogą prywatną:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aneta jesli jest "ustawna" to kij z ksztaltem; nasza dzialka to 12,6 x 36m; to dopiero byl czad zeby dom wyrysowac
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    MrsHyde: nasza dzialka to 12,6 x 36m; to dopiero byl czad zeby dom wyrysowac

eee:shocked:, że jak? to jaki wy dom w m macie?
    U nas trzeba z jednej i drugiej strony 4 m zostawić od sąsiednich działek.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    aneta i możesz bez problemu dojeżdżać tą drogą do swojej działki? masz jakiś zapis w papierach?

Treść doklejona: 25.01.13 18:50
    a czy są wogóle działki idealne?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    bari_87: eee, że jak? to jaki wy dom w m macie?
    U nas trzeba z jednej i drugiej strony 4 m zostawić od sąsiednich działek.

my ziemie mielismy w spadku, to jeszcze po moich dziadkach jeszcze takze na zasadzie "darowanemu koniowi..."
    Nam to achitekt zalatwial wszystkie papiery bo jak ja bylam w UM to mi powiedzieli ze nie ma szansy na budowe na tej dzialce i od znajomego geodety dostalismy namiar na chlopaka od spraw niemozliwych z dobrymi znajomosciami. Ze wzgledu na waska dzialke mamy odstepstwo ministerialne. W kazdym badz razie od poludnia graniczymy z sasiadem w odleglosci 1,5m a od polnocy jest te 4m - dom ma 7m szerokosci i 17m dlugosci
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ladybird76: aneta i możesz bez problemu dojeżdżać tą drogą do swojej działki? masz jakiś zapis w papierach?

Tak, droga jest moja. W tej drodze jest już uzbrojenie, trzeba je będzie tylko podciągnąć pod dom. U mnie problem jest o tyle, że garaż będzie po innej stronie niż droga, ze wzgl. na strony świata, dlatego mamy projekt indywidualny. no i działka jest na szczęście na tyle duża, żeby można było poświęcić kawałek na wygodny podjazd.
    Na samą myśl o budowie boli mnie już głowa.

Treść doklejona: 25.01.13 20:23
    MrsHyde: dom ma 7m szerokosci i 17m dlugosci
    I jaka Wam wyszła powierzchnia? Bo chyba całkiem całkiem:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aneta mamy garaz w bryle domu wiec te kilka m dlugosci to tylko na dole bo nad garazem jest taras
    Powierzchni uzytkowej w sumie wyszlo 122m2 ale ze mamy scianki kolankowe 126cm juz na gotowo i wykorzystalismy miejsce pod skosami to ogolnie miejsca jest sporo (zwlaszcza jak sie czlowiek przeprowadza z mieszkania 3pokojowego na 44m)
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: Powierzchni uzytkowej w sumie wyszlo 122m2 ale ze mamy scianki kolankowe 126cm juz na gotowo i wykorzystalismy miejsce pod skosami to ogolnie miejsca jest sporo (zwlaszcza jak sie czlowiek przeprowadza z mieszkania 3pokojowego na 44m)

Czyli nawet na bardzo wąskiej działce można mieszkać wygodnie:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mysle ze dom dosc standardowej wielkosci, ale nasprzatac i tak sie trzeba :wink:
    pewnie gdyby dzialka byla wieksza to chcialabym miec gabinet (a tak to musialam w sypialni miec kacik na papierzyska i ksiazki) i pralnie (bo nie stac nas na suszarke elektryczna i suszarke stawiam zima w sypialni) a tak jest jak jest
    owszem moglismy miec i pralnie i gabinek robiac piwnice ale koszt ok 60tys byl dla nas nie do przeskoczenia
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ależ macie taras! U nie raczej nie będzie i zastanawiam się, czy nie pożałuję. Ile metrów ma łazienka na górze? U mnie w planach taka do 9 m i zastanawiam się, czy wszystko pomieści.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aneta ten gorny taras to byl meeeega wydatek, zwlaszcza ze facet ktory robil balustrade spartolil sprawe i uszkodzil hydroizolacje, to byl jeden z wiekszych wydatkow budowlanych, na dodatek nieprzewidziany i mega wpieniajacy :/
    jedyna zaleta to w sylwestra swietny poglad na fajerwerki a latem super miejsce do czytania ksiazek (taras od wschodu a dolny od zach z bocznym poludniem takze tego, skwarek popoludniowy)

gorna lazienka ma 6m2 uzytkowej (po podlodze 2x4 z jakimis haczykami) i jak dla nas jest akurat ale my mamy pralke (wezsza taka), wanne 100x150; 2 szafki sedes i bidet; kabina prysznicowa za nic by nie weszla

a co chcesz zmiescic w swojej lazience?
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: jedyna zaleta to w sylwestra swietny poglad na fajerwerki a latem super miejsce do czytania ksiazek

Pewnie macie sporo chetnych na imprezy sylwestrowe:wink:

No właśnie w górnej łazience musi zmieścić się pralka, wanna 180, kabina 90, kibelek i dość spora umywalka. Nie chciałabym, żeby pralka była mocno wyeksponowana i myślę o tym, żeby zrobić dodatkowo wnękę kosztem części przylegającego pokoju/ będź też wnękę na kabinę. Ostatecznie jak nie zmieści się, to będzie tylko kabina na dole ale wolałabym i jedno i drugie.
    Ostatecznie pralka może być w kotłowni na dole ale jakoś organizacyjnie najlepiej pasowałoby mi, żeby była na górze:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hyde kształtem przypomina mi nasz pierwszy dom - tzn projekt, który kupiliśmy za pierwszym razem - Elf (też wąski) http://plandomu.pl/projekt240-elf,opis.html
    Nam się najzwyczajniej Elfik podoba, później brakło nam jednak jednego pokoju i zaczęliśmy szukać w innym kierunku.

Chyba raz mi mignął z zewnątrz ten wasz dom, ale nie jestem pewna. Mogłabyś wrzucić na chwilę?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aneta my kabine mamy na dole; a co do gornej lazienki to zaraz ci na pw wrzuce jakies foty to mniej wiecej rozstawienie zobaczysz; wszystko tez zalezy jak wysoka macie scianke kolankowa i jaki jest skos dachu

Mangaa nie nooo elf to mega szeroki dom :) 7 a 9,5 szerokosc to niezla roznica :P poszukam zewnetrza i zaraz wkleje
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: Aneta my kabine mamy na dole; a co do gornej lazienki to zaraz ci na pw wrzuce jakies foty to mniej wiecej rozstawienie zobaczysz; wszystko tez zalezy jak wysoka macie scianke kolankowa i jaki jest skos dachu

Nie mam ścianki kolankowej - będą dwie pełne kondygnacje ale szukam inspiracji, chętnie zaczerpnę.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No spora spora, ale wiesz, my nie mieliśmy ograniczeń działkowych :D
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    aneta01: Nie mam ścianki kolankowej - będą dwie pełne kondygnacje ale szukam inspiracji, chętnie zaczerpnę.

czyli zdecydowanie latwiej bedzie wszystko ustawiac no i np. z kabina prysznicowa pokombinowac
    u mnie neistety nie udalo sie schowac pralki bo mielismy zabudowac i zrownac zabudowe z kominem ale jak wstepnie stolarz pokazal plyta jakby to pomniejszylo lazienke to odpuscilismy
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    A ja się na foty nie załapałam..:cry:
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ok, to już mi lepiej :cool:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Aaa już Ci pokazała :D
    Fajny nie?
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Nie pokazała :devil:
    Tylko napisała, że fot nie było, jeno rzuty.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Acha, no to pewnie jeszcze kiedyś pokaże :wink:

Spodobałby Ci się. :tooth:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.