Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 25th 2013
     permalink
    Ok, ok, stop it, Mangaa, nie podsycaj mojej (niezaspokojonej) ciekawości. :devil:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 25th 2013 zmieniony
     permalink
    Figan, no dobra juz doooobra
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dobra, a teraz poważnie nie mają tych płytek w II gat. co pisałam że nam się podobają.
    Sprzedawca powiedział, że mogą nam je sprzedać I gat za 158,80zł/m2... I się gryzę, czy nie wziąć jednak na dół ich, a do góry już sam woodentic (gdzieniegdzie). Na dole mamy 70m2.
    Oto one:
    1
    2
    3
    Co sądzicie? To są płytki Sichenia.
    Mi się tak podobają, że rozważam brak płytek w dwóch pokojach u góry - kiedyś się zrobi %)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Mangaa cena zawrotna, ale plytki b.fajne. Teraz pytanie jak ci sie zgraja z oknami drzwiami i zamyslem meblowym. Ogladalas w ogole plytki MY WAY? jesli nie to zerknij, sa fajne no i jednak troszke tansze
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    11 tysi za płytki - Marta - szalejesz! :wink:
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 25th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde właśnie nie potrafię ogarnąć tej kolekcji My Way, która to jest bo jest to dziwnie poopisywane, ale chyba oglądaliśmy ją bo zastanawialiśmy się nad płytkami Rovere Bianco, były fajne ale były trochę za białe ;)))
    Muszę pokszukać i wkleję co rozważaliśmy.

Iga wbrew pozorom w drewnopodobnych nie ma aż takiego wyboru jeśli chodzi o ten pułap cenowy do 100zł i to jest nasz ból.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dolicz Mangaa ze te dluzsze plytki to musi dobry fachura klasc zeby nie schrzanil sprawy a niestety majstrzy za te panelowate licza sobie duzo drozej
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    do 90cm kładą za normalną cenę.
    Tak o rovere My way chodziło, bo chcemy jasne płytki.Jutro jedziemy oglądać jeszcze raz i podejmujemy decyzję.
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Marta, wygooglałam sobie te Rovere Bianco - podobają mi się - jak będę miała kiedyś zbędne 10 tysi, to kto wie, kto wie?
    Z Twoich typów to 1 mi się podoba.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Na upartego potrzebujemy ok 58m2 bo do jednego pokoju na dole wzięlibyśmy woodentica...
    Kombinujemy dalej.
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Ja kupiłam may way przez neta w wrocku - były za 127 zł/m2
    Taniej nie znalazłam a rozpiętość była od 125 do ponad 200 zł..:shocked:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Lily a które My Way masz tak z ciekawości?
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeJan 26th 2013
     permalink
    Noce - takie ciemno jasne , super wyglądają, wszyscy którzy nas odwiedzali to pytali dlaczego mamy już drewnianą podłogę położoną, a taki syf na niej :P
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mangaa no to u nas normalnie plytki po 50zl a za te paneliwate chcieli juz 70 :/ my na szczescie mielismy majstra umowionego od calosci a nie na metry bo to jednak taniej wychodzilo.
    i jeszcxe a propos woodentica, musialabys sprawdxic grubosc my way cxy tych wloskich bo woodentic jest duzo grubszy niz inne plytki (norma to 8-9mm a te maja 13) i laczenie ich nie zawsze wychodxi jak trzeba; poza tym mimo ze fajnie wygladaja to prxy ukladaniusa trudne raz w docinaniu dwa lodkuja i trzeba kombinowac. u nas w wiatrolapie przy drzwiach juz majster nie mial w cxym przebierac i bosa stoopa czuc nierownosc
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dzięki Hyde, Twoja pomoc jest nieoceniona! :whorship:
    Sprawdzimy grubość tych włoskich. Woodentic mamy do kuchni zamówiony ale jeszcze będziemy myślec,bo jak będzie duża róznica to będziemy musieli i do kuchni te włoskie dać.
    Zaraz się zbieramy tylko lakier na pazurach mi musi przeschnąć;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Mangaa a kuchnia z salonem jakos polaczona?
    u nas wiatrolap, dolna lazienka i kuchnia to woodentic; w salonie mamy panele ale ze te tez grube byly (9mm) to podklad odpowiedni i nie ma roznicy; mi zalezalo zeby wszystko wygladalo jak jedna plaszczyzna wiec panele sa kolorystycznie bardzo do plytek podobne i nawet listwa laczaca sie niewiele odroznia :)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 26th 2013 zmieniony
     permalink
    Zmierzyliśmy te woodentiki które dziś odebraliśmy i mają 9mm.
    Te włoskie do salonu też mają mniej więcej tyle. Więc chyba nie będzie problemu ;)
    Nie wiem czemu u Was takie grube były, może inna partia?

Kuchnia z salonem połączona ale nie całkiem otwarta :)

Hyde Wy macie te 15x60 woodentic?

Treść doklejona: 26.01.13 19:29
    Mamy dylemat jeśli chodzi o górę, mój M twierdzi że powinniśmy dać woodentic, raz że cena, dwa że mu się podobają.
    Ale sprzedawca zaproponował nam na koniec jeszcze płytkę hiszpańską - dużą (25/100), białą, rektyfikowaną, która jest przeceniona z prawie 150zł na 104. Twierdzi, że super jakość no i widzieliśmy faktycznie równiutkie boki.
    Oto ona
    Jest drożsa o te 20zł od woodentica ale potrzeba też na nią mniej fugi, nie wiem czy to się jakoś nie skompensuje...
    Intensywnie myślimy, no i tak jak myślałam, oprócz woodentica nic nie ma przyzwoitego do 100zł... :/
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    byc moze to jakas inna seria, a moze zmienili forme, w kazdym badz razie u nas majster narzekal na kruchosc plytek (odpryski sie pojawialy mimo dobrej maszyny) no i wtedy wlasnie sprawdzalismy ich grubosc, aha my mamy kolor ochra w rozm 65.5 x 16

a co do woodentica to my nie mamy fugi dedykowanej tych 4mm tylko 2mm; fachowiec poklal ale sie zgodzil (w lazienkach mamy 1,5mm chociaz chcialam mniej ale powiedzieli ze jak sciany pracuaj i osiadaja to plytki moga pekac wiec odpuscilam)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Tak, dokładnie 16x65,5 - też ochrę wzięliśmy do kuchni ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Manga masz jakiś rzut połączenia kuchni z pokojem ?

Siedzę na necie i powiem Wam, że mam dość... szukam tematów z czego budować dom i dalej nie wiemy :( Porotherm, Silka czy Solbet - tutaj stoimy przed dylematem. Na Śląsku każdy prawie z porothermu ehhh a o pozostałych każdy gada coś innego o nasiąkaniu dużym o pękaniu etc...
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    My budowaliśmy z Porothermu bo podobno najzdrowszy, no i solidny. Popękał tylko przy nadprożach w garderobach bo źle wykonane były - tak to jest ok. :)
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    mangaa: My budowaliśmy z Porothermu bo podobno najzdrowszy

Hehe, ja budowałam z Silki, bo (podobno) najzdrowsza, mocna i ma doskonałe właściwości akustyczne :cool:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Powiem Ci szczerze, że nie porównywałam tych dwóch materiałów, ale jakoś glina mi bardziej siedzi.
    Może dlatego, że nasz dom na glinie budowany :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    mangaa: Może dlatego, że nasz dom na glinie budowany

Hehe, może tak, swój do swego ciągnie:wink:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Trzeba być konsekwentnym.
    Gdybyśmy budowali na piasku, jak moi rodzice, to pewnie wybór padłby bardziej na Silkę? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ladybird76: Na Śląsku każdy prawie z porothermu ehhh a o pozostałych każdy gada coś innego o nasiąkaniu dużym o pękaniu etc...

Lady, informacji na temat materiałów budowlanych nie szukaj może u inwestorów (a przynajmniej- nie sugeruj się tylko ich opiniami) bo z reguły - każdy będzie zachwalał swój materiał, a lekceważąco wypowiadał się o pozostałych materiałach budowlanych. Szukaj info w pismach branżowych, budowlanych, nawet w Wikipedii..
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 27th 2013
     permalink
    my budowalismy na piasku z bk (solbet)
    w moim regionie porotherm jest malo popularny, ludzie wybieraja bk (glownie od lokalnego producenta) albo ytong rzadziej h+h a okoliczne domy budowane z poro mozna na palcach policzyc
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    W moim regionie najbardziej popularny jest beton komórkowy i Porotherm. Najmniej popularne są silikaty, chociaż np w Niemczech ponad 60 % domów jest stawianych z silikatów.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jak szykowalismy sie do wyboru materialu z ktorego bedziemy budowali mialam zrobione w kompie tabelki o wszystkich lambdach, decybelach, metodach budowy (klej czy zaprawa), wypisane wady i zalety plus ceny spisane w pzreliczeniu na sztuki i m2 az po koszt nadprozy itp. Do ostatniej rundy przeszedl ytong i solbet, wygral solbet roznica w duzej mierze ze wzgledu na cene (ok 10tys taniej wliczajac wszelakie kleje, nadproza, ksztaltki itp)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Miałyście wyliczone w projekcie ilości "cegły" / bloczków czy np stali lub drewna ?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady my nie mielismy, wyliczenia pomagal nam zrobic ten znajomy wykonawca (bk mozna przeliczy na zasadzie powierzchnia scian + to co producent podaje ile szt idzie na m2)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    no u mnie np solbetu jest wyliczone na 1660 sztuk tego o wymiarach 24x24x590

Treść doklejona: 27.01.13 13:34
    a cegły fundamentowej 1500 z hakie

stal mamy wyliczoną, deski na dach wyliczone...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: no u mnie np solbetu jest wyliczone na 1660 sztuk tego o wymiarach 24x24x590
    a cegły fundamentowej 1500 z hakie, stal mamy wyliczoną,

no to masz super baze do wyliczenia kosztow samej bez koniecznosci sluchania jakiegokolwiek wykonawcy; kosztorys ja bym robila po bandzie czyli biorac cene detaliczna, bez zadnych rabatow

Ladybird76: deski na dach wyliczone...

bedziesz miala dach deskowany czy piszesz o wiezbie?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde o więźbie... :) drewno miałam napisać aby nie myliło się albo z szalunkiem albo z deskowaniem dachu...

no i ok 250 stempli potrzebuję tyle to już wiem... a więc jakiś mały zarys jest :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    na taka powierzchnie to niewiele tych stempli, my mielismy chyba ok 300; u nas za sztuke trzeba 5zl zaplacic, uzywane po 3,5-4idzie odkupic

w sumie jesli macie ruszac na wiosne to ja juz bym wiezbe kupila, raz ze przeschnie troche a dwa potem wiosna i latem ceny wariuja, podobnie z bloczkami na fundamenty czy pustakami; my juz w lutym mielismy wszystko zamowione i cene ustalona mimo ze odbieralismy towar dopiero w czerwcu
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde to tanie u Was stemple bo u Nas to 5 za używane ale będę musiała nad ich szukaniem posiedzieć porządnie!

Hyde jutro jadę do urzędu lub zadzwonię w sprawie PnB i jak będzie to dopiero ruszę jak już to pisałam wiele razy... a tak to nie chcę niz zamawiać czy rezerwować... poza tym jeśli chodzi o materiał na ściany to dalej w czarnej dupie jestem i nie wiem... cena zadecyduje...

Rozmawiałam ostatnio z przedstawicielem Solbetu i powiedział, że on ma dom z porothermu ale kolejny raz by budował z solbetu he he he ze względu na mikroklimat w środku :) - nie wiem nie byłam :) ani tu ani tu :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    U nas wszsytko zamawial wykonawca wiec po znajomosci to nie trzeba bylo nawet zadnych zaliczek dawac; my mielismy nowe i stemple i dechy bo po znajomosci kupowane w cenie uzywanych ale potem bez problemu wsyzstko odsprzedalismy;
    Stempli warto poszukac na lokalnym forum - grunt zeby odpowiadaly wam dlugoscia, podobnie jak i deski szalunkowe warto odkupic ale tu trzeba sprawdzic zeby gwozdzie powyciagali;
    co do ilosci stempli to mysle ze i tak to majster zdecyduje ile bedzie potrzebowal i w jakich odleglosciach bedzie stawial; wiem ze niektorzy co robia strop terriva to w ogole wypozyczaja stemple metalowe
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    w moim wydaniu nie opłaca się wypożyczać... dzień stempla to koszt 0,20 groszy brutto a czas wiązania to 28dni więc miesiąc jak nie więcej trzeba je wypożyczać... Zamiast odsprzedawać przecież można zostawić też na opał do kominka... U Nas to właśnie Nasz majster tyle nam powiedział, że potrzebuje!
    My znajomości jakieś mamy ale co z tego będzie i jak będzie nie wiem... w każdym bądź razie pomimo znajomości nie pozostanie nam nic innego jak szukać, szukać i szukać!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady ale stemple sa najczesciej sosnowe a te do kominka sie nie nadaja, w kominku pali sie lisciastym
    • CommentAuthorSovvita
     permalink
    uważam podobnie koszt 0,20 groszy można przełknąć.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde teściowa ma kominek w którym pali się wszystkim... jest to otwarty typ i powiem Ci, że te sklepowe małe umywają się do niego :( więc ona będzie korzystała zapewne z tego co Ja nie mogę o ile na serio nie można... Jak do tej pory tylko paliłam w otwartych kominkach i bez znaczenia co to było więc nie znam się i jednocześnie nie rozumie też dlaczego nie można innymi palić tylko liściastymi? czy to ze względu na strzelanie specyficzne drewna?

Treść doklejona: 27.01.13 21:41
    Olek właśnie przeglądał tzw. martwy kosztorys jaki dostaliśmy z biura architekta i fajnie bo w nim mamy powyliczane wszystkie potrzebne materiały :) ale nie podoba nam się cena za sam SSZ... masakra jakaś :( jednak te wytyczne bardzo ale to bardzo nam się przydadzą przy zakupie ilościowym.

Treść doklejona: 27.01.13 21:47
    sivvita jestem innego zdania...
    0,20 x 250 stempli = 50 złotych za 1 dzień
    28 dni x 50 złotych = 1400

a na 28 dniach się nie skończy i niech to jest 35 dni to daje kwotę 1750 i tyle samo mnie wyjdą kupione po 7 złotych a jakby się udało odkupić po max 5 złotych to mam kwotę 1250 i do tego wsad do kominka :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ladybird76: nie rozumie też dlaczego nie można innymi palić tylko liściastymi?

Jakim drewnem najlepiej palić w kominku?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde właśnie też czytam chyba ten sam artykuł :) ale pisze jeszcze takie coś:

Nie sprawia takich problemów, zawierające niewiele żywicy drewno z drzew liściastych. Spala się ono równomiernie, nie wytwarzając przy tym nadmiaru dymu. Przekłada się to nie tylko na czystość szyby kominkowej, ale też o wiele trudniejszego w wyczyszczeniu przewodu kominowego. Niestety nie jest ono bez wad: jeśli zawiera zbyt dużo kwasów i garbników, które w trakcie spalania wydzielają dym, sadzę, kwasy, smołę i inne substancje, również zanieczyszczą kominek i przewód kominowy.

Treść doklejona: 27.01.13 22:06
    DREWNO DO KOMINKA

Treść doklejona: 27.01.13 22:14
    moi teście w kominku palą nawet drewnem jeśli ma gdzieś tam na sobie odrobinę farby i wcale się tym nie przejmują... niedawno u znajomego paliłam drewnem iglastym hmmm i szczerze to nigdy bym nie pomyślała, że nie można :(
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Lady, to nie jest tak, że nie można. Raczej - nie jest wskazane; nie powinno się palić drewnem iglastym - a na upartego - to można - tylko wtedy trzeba się liczyć z tym, że komin w środku będzie ufajdany od sadzy i żywicy i wtedy wskazane są częstsze wizyty kominiarza :wink:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan nie słyszałam jeszcze aby teście mieli wizytę kominiarza do swojego kominka :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Lady, to może daj teściom do poczytania coś takiego:
    LINK
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    figan nie sądzę aby coś do nich dotarło... 20 lat użytkują kominek :( ale to jest przykre, że ktoś na wiele spraw dmucha a to jak widać nie mniej ważna i bardzo ignorowana :(

Treść doklejona: 27.01.13 22:36
    a to zarys martwego kosztorysu i wdaje mi się, że bardzo naciągnięty - cenowo :) ale fajnie, że mam wszystko zwymiarowane :)

1

2

3
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady sorki ale dla mnie to bardzo MARTWE, po9 pierwsze piasek w m3?? myslalam ze to sie liczy w tonach, gwozdzie podawane w cyfrach po przecinku? a co jak sie jakis zagnie? w sumie pierwszy raz cos takiego widze a mialam robione wyceny przez 2 przypadkowe firmy (wg planu) plus moj szacunkowy przez naszego wykonawce.
    do mnie zupelnie nie przemawia podawanie wielkosci tylku 153,84 czy 0.839m3
    ja bym zdecydowanie dala wyliczenia praktykom

a co do kominka to wiesz ja znam ludzi ktorzy pala w kominkach kubeczkami po danonkach wiec akurat mnie nie zdziwilo ze sa i tacy ktorzy pala wszystkim; u sasiadow maja kominek i od razu moge powiedziec kiedy pala w nim papierem; a kominiarz i do komina od pieca i kominkowego to w moim regionie obowiazek raz w roku
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a i jeszcze dodam ze przy ubezpieczeniu domu od pozaru wiele firm ubezpieczeniowych wymaga waznego przegladu kominiarskiego, ale wydaje mi sie ze to dla wlasnego bezpieczenstwa warto wydac te 100zl rocznie i spac spokojnie
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Też mieliśmy taki kosztorys - dostaliśmy program na płytce i wyszło dużo drożej niż tam wliczyli, część kosztów w ogóle tam nie ma ;)
    Zrobiłabym jak pisze Hyde - dałabym to do oszacowania jakimś praktykom.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.