Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 28th 2013
     permalink
    dlatego Ja do tej wyceny podchodzę na luzie i nawet osobiście się w nią nie wgłębiałam ale tylko liznęłam powierzchownie :) Dla mnie w niej chyba bardziej istotne są wyliczenia co do pow. podłóg, ścian czy innych ważniejszych ale tak jak napisałyście tam nawet okna nie na sztuki ale na m2 są podane... żenada... a robiona wycena przez dziewczynę, która właśnie takimi sprawami zajmuje się odpłatnie :) więc już na samym wstępnie żal mi inwestorów, którzy na to patrzą i nie wiedzą co z tym zrobić :(
    Przez jeden dzień z powodu tego kosztorysu miałam mętlik w głowie i wyć mi się chciało... Tam za stan SSZ bez przyłączy etc miałam kwotę - mam kwotę 425tysięcy :(

Treść doklejona: 28.01.13 08:20
    a cała wycena dachu z dachówką - ze wszystkim to koszt 50 tysięcy :) - uwielbiam tą wycenę - normalnie nic tylko siedzieć i płakać nad nią...

Treść doklejona: 28.01.13 08:57
    w sprawie mojego PnB to urzędniczka czeka na zwrotkę od jednego z właścicieli sąsiednich działek i jak tylko ona przyjdzie to będę miała zamknięte a tak to dupa blada... 11-go poszło to może w tym tygodniu do nich przyjdzie - mam taką nadzieję!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 28th 2013
     permalink
    Ladybird76: a cała wycena dachu z dachówką - ze wszystkim to koszt 50 tysięcy :) - uwielbiam tą wycenę - normalnie nic tylko siedzieć i płakać nad nią...

w sumie liczac wiezbe, przygwizdy i robocizne a potem pokrycie tak jak wy planujecie dachowka to nic dziwnego ze taki koszt, policzyc same okna dachowe, ich obrobke, koszt rynien, gasiorow i wszystkich przygwizdow

Ladybird76: w sprawie mojego PnB to urzędniczka czeka na zwrotkę od jednego z właścicieli sąsiednich działek i jak tylko ona przyjdzie to będę miała zamknięte a tak to dupa blada... 11-go poszło to może w tym tygodniu do nich przyjdzie - mam taką nadzieję!

w sumie to jak pismo od niego przyjdzie to jeszcze 2tyg na uprawomocnienie sie zostanie

Treść doklejona: 28.01.13 15:07
    a propos dachu to skopiuje ci jak w moim kosztorysie bylo to wypunktowane (podaje same pozycje bez ilosci i cen)

9. Więźba dachowa
    9.1 Murłaty m/3 0,6
    9.2 Krokwie 8/16 m/3 2,4
    9.3 Jętki 8/16 m/3 0,7

10. Pokrycie dachowe
    10.1 Blachodachówka szt. 171
    10.2 Blacha płaska 1250x2000 szt. 15
    10.3 Gąsior szt. 8
    10.4 Blachowkręty 250szt./opak. szt. 7
    10.5 Farba zaprawkowa szt. 1
    10.6 Tasma kominowa Eurotec. szt. 10
    10.7 Taśma kalenicowa Vent-Roll szt. 15
    10.8 Folia dachowa AQ 150 szt. 225
    10.9 Rynna 4m 125mm szt. 8
    10.10 Łącznik rynny 125mm szt. 6
    10.11 Dekiel rynny 125mm szt. 4
    10.12 Rynajza DDC 125mm szt. 60
    10.13 Sztucer 125/90mm szt. 4
    10.14 Kolano 70 st szt. 8
    10.15 Rura spustowa 3m (90mm) szt. 5
    10.16 Rura spustowa 1m (90mm) szt. 1
    10.17 Wylewka (90mm) szt. 4
    10.18 Uchwyt rury spustowej szt. 8
    10.19 Bolec wkręt 300mm szt. 8

11. Okna dachowe

12. Pokrycie dachu
    foliowanie
    pokrycie łatami, kontrłatami
    obróbka 3x
    orynnowanie
    obróbka okien

Gwoździe 20kg
    Drewno szalunkowe m/3 5
    Stęple szt. 300+/- 50
    Deska rygle m/3 1

i w ten sposob mielismy rozpisana fundamenty, sciany podziemia, wznoszenie scian czy stron
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    My już na nowym:) Pozdrawiam:)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Gratuluję! Zarzucisz jakimiś fotkami kuchni, łazienki na chwilę? Jestem na takim etapie i lubię oglądać takie fotacze.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Lily GRATULACJE :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lilka niech wam sie dobrze mieszka
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Możecie mi podpowiedzieć na co jeszcze zwrócić uwagę przy takim kosztorysie:

KOSZTORYS
    wykaz podstawowych prac

1. FUNDAMENTY

- wykop pod ławy z fundamentowe
    - deskowanie ław fundamentowych
    - chudy beton
    - zbrojenie ław fundamentowych, betonowanie ław, rozdeskowanie i oczyszczenie desek oraz
    wykonanie izolacji ław fundamentowych
    - wykonanie poziomej izolacji pod ściany fundamentowe
    - murowanie ścian fundamentowych na pełną spoinę
    - wykonanie izolacji przeciwwilgociowej ścian fundamentowych jak w dokumentacji
    - wykonanie izolacji termicznej ze styropianu wraz z osiatkowaniem, pionowy zaizolowaniem i ułożeniem foli kubełkowej
    - zasypanie ścian fundamentowych wraz z zagęszczeniem
    - wykonanie płyty betonowej
    ------------------------------------------- koszt - ......................................... zł

2. ŚCIANY KONSTRUKCYJNE
    - izolacja pozioma pod ścianami konstrukcyjnymi
    - wykonanie ścian konstrukcyjnych parteru
    - wykonanie nadproży
    - kominy i przewody wentylacyjne
    - konstrukcja stropu wraz z belkami, słupami, podciągami
    - wykonanie pyty lanej stropu
    - wykonanie schodów żelbetowych – (szalowanie i zbrojenie )
    -------------------------------------------- koszt - ......................................... zł

3. WIENIEC
    - wykonanie ścianek kolankowych wraz z rdzeniami
    - wieniec pod murłaty
    - wymurowanie ścian szczytowych
    - wymurowanie kominów na poddaszu i ponad dachem z klinkieru/pytek klinkierowych itp.
    - wymurowanie ścianek działowych na parterze i poddaszu
    -------------------------------------------- koszt - ......................................... zł

4. DACH
    - wykonanie konstrukcji dachu wraz z łaceniem
    - ułożenie foli paro przepuszczalnej
    - montaż okien dachowych i wyłazów kominowych
    - wykonanie pokrycia dachu ( ułożenie dachówki lub blachy, obróbki blacharskie, montaż rynien i rur spustowych, ławy kominiarskie, płotki przeciwśnieżne, deski czołowej )

- wykonanie tarasu zewnętrznego (wykop, ściany, płyta betonowa, izolacje przeciwwilgociowe ) - U MNIE TARAS ZEWNĘTRZNY NA GRUNCIE

- wykonanie drenażu opaskowego budynku
    - ułożenie pod posadzkowej instalacji kanalizacji i nawiewu do kominka
    -------------------------------------------- koszt - zł

------------------------------------------- RAZEM = ......................................... zł

PODANA CENA PODLEGA NEGOCJAJI
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mi w tej wycenie brakuje scian dzialowych na pietrze glownie, jesli nie bedziesz miala tego w kosztorysie to pozniej bedziesz placila od m2

poza tym upewnij sie czy ekipa wykonuje wiezby i pokrycia dachowe, u nas to robili podwykonawcy - oddzielnie ciesla oddzielnie dekarze, ekipa budowlana zwinela sie na czas robienia wiezby potem wrocili i domurowali szczyty i scianki dzialowe a pozniej weszli dekarze
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 29th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde a konstrukcja dachu to nie to samo co więźba i łacenie - jak oni to nazwali.
    Ujęte też jest wymurowanie ścianek działowych na parterze i poddaszu. :shocked:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Hyde a konstrukcja dachu to nie to samo co więźba i łacenie - jak oni to nazwali?

dobra napisze prosto z mostu - cos takiego jak dach powierzylabym jedynie specjaliscie
    lepiej upewnic sie czy robia to ci sami co muruja czy wejdzie ciesla i dekarz
    jakos wychodze z zalozenia ze jesli ktos jest od wszystkeigo to jest do niczego

przegapilam o tych scianach, poza tym nei wiem jak sie sciany maja do wienca i pewnie dlatego mi to umknelo
    •  
      CommentAuthorgracjanna
     permalink
    czy mogę dostać link na sprawdzony sklep internetowy z płytkami do łazienki?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    gracjanna: czy mogę dostać link na sprawdzony sklep internetowy z płytkami do łazienki?

szepnij moze do Lily, zdaje mi sie ze ona kupowala online
    ja sprawdzalam ceny online, drukowalam to co mnie interesowalo i szlam do sklepu stacjonarnego negocjowac ceny; suma sumarum czesc rzeczy kupilam w salonie lazienkowych w cenie takiej jak online, czesc ciut drozej ale i niektore taniej
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MrsHyde: dobra napisze prosto z mostu - cos takiego jak dach powierzylabym jedynie specjaliscie
    lepiej upewnic sie czy robia to ci sami co muruja czy wejdzie ciesla i dekarz
    jakos wychodze z zalozenia ze jesli ktos jest od wszystkeigo to jest do niczego

Widziałam położony przez nich dach ale z blachy i powiem, że dobrze to wyglądało z każdej strony a do dachu mają swojego człowieka. Wiem już, że np nie są polecani do gładzi i do kafli bo im to nie wychodzi!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Widziałam położony przez nich dach ale z blachy i powiem, że dobrze to wyglądało z każdej strony a do dachu mają swojego człowieka.

Kasia, bez obrazy, ale co ty kuzwa wiesz o dachach ??? ocenianie jakosci dachu bo go widzialas i dobrze wygladal to .. to... no kurde az mi slow zabraklo
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Jeśli chodzi o dach to nie ma podbitki lub nadbitki w zależności od tego co tam chcecie.

Treść doklejona: 29.01.13 22:05
    MrsHyde: jakos wychodze z zalozenia ze jesli ktos jest od wszystkeigo to jest do niczego

U nas się to nie sprawdziło, było 3 gostków od SSO - dach wykonali bardzo przyzwoicie. ;) Mało ścinek, szybko robota im szła :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde oczy mam i widziałam różne dachy i to jak są położone, zabezpieczone i jak blacha odstaje, jak wykończone przy kominach czy oknach... akurat nagapiłam się na dach kuzyna i kuzynki z blachy ruukii a i sama kuzynka mówiła na co uwagę zwracać etc... poza tym sama wiesz jak na forum ludzie wstawiają swoje dachy i jak widać pewne niedoróbki, pewne wystające ich mankamenty... więc fakt nie znam się ale widzę to co można zobaczyć.
    Tak więc kilka wizyt na budowie, obserwacje, rozmowa z inwestorem pewien zarys dają na to co widać...

Do więźby dachu nie wejdę bo tego nikt mi nie pokazał więc tutaj się nie wypowiem!

Hyde nie można też pisać, że jak do wszystkiego to do niczego bo może są ekipy, które potrafią i postawić dom i zrobić dach... przecież firmy budowlane zatrudniają różnych fachowców!
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    mangaa: MrsHyde: jakos wychodze z zalozenia ze jesli ktos jest od wszystkeigo to jest do niczego

U nas się to nie sprawdziło, było 3 gostków od SSZ - dach wykonali bardzo przyzwoicie. ;) Mało ścinek, szybko robota im szła :)

U nas się niestety sprawdziło. Miałam lokalnego majstra (z polecenia) do kilku robót i niestety na niektórych poległ (chociaż ON uważał, że nie :devil:)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no to skoro tak szybko lapiesz niuanse dot. budowy i wykonawstwa ze potrafisz golym okiem ocenic dobra czy zla robote to moze powinnas sie w tym kierunku przebranzowic? :wink:

Treść doklejona: 29.01.13 22:11
    Ladybird76: Hyde nie można też pisać, że jak do wszystkiego to do niczego bo może są ekipy, które potrafią i postawić dom i zrobić dach... przecież firmy budowlane zatrudniają różnych fachowców!

dlatego wyraznie napisalam zebys sie dowiedziala czy maja ciesle i dekarza w ekipie ewentualnie czy zatrudniaja podwykonawcow (u nas tak bylo)

poza tym, sam kosztorys ktory przygotowalas to jeszcze malo - niezbedna jest informacja odnosnie gwarancji (ile lat, w jakim zakresie etc)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ladybird76: przecież firmy budowlane zatrudniają różnych fachowców!

No ale wtedy firma dysponuje różnymi ludźmi do różnych fuch. A tu chodziło o ludzi, którzy wykonują różne roboty i jakby nie są wyspecjalizowani w konkretnej dziedzinie. Ja na własnej skórze się przejechałam na takim "Panu od wszystkiego". Oczywiście - zdarzają się wyjątki. Ale wyjątki potwierdzają regułę.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MrsHyde: no to skoro tak szybko lapiesz niuanse dot. budowy i wykonawstwa ze potrafisz golym okiem ocenic dobra czy zla robote to moze powinnas sie w tym kierunku przebranzowic? :wink:

no też myślałam o tym ale za długo by mi to zajęło to przebranżawianie. Poza tym chyba jak Ci właściciele dachów podpowiadają na co uwagę zwracać i czego pilnować to takie rzeczy się pamięta i na tyle na ile jest to możliwe to będzie się tego pilnowało...

Ocena to wynik też rozmów, pytania się, dopytywania się... słuchania tego co inni mówią...

o błędach napiszę za kilkanaście miesięcy...

Treść doklejona: 29.01.13 22:16
    MrsHyde: poza tym, sam kosztorys ktory przygotowalas to jeszcze malo

to nie Ja przygotowałam to wyrywek tego co dostałam od górali... bez cen rzecz jasna!

Treść doklejona: 29.01.13 22:18
    Nieco wyżej napisałam, że do dachu jedni górale mają swojego człowieka... widocznie nie kogoś do wszystkiego ale do konkretnej roboty - fuchy!
  1.  permalink
    Ladybird76: o błędach napiszę za kilkanaście miesięcy...

możesz części uniknąć, słuchając rad dziewczyn, które mają to za sobą ;-)

U nas też dekarz był zatrudniony dodatkowo, mamy dachówkę i to jeszcze dość specyficzną, więc trzeba było znaleźć naprawdę dobrego dekarza. Na szczęście firma gdzie kupowaliśmy nam dała namiary na kilku specjalistów.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    toć słucham... pytam i czytam i piszę... ale przecież choćbym nawet chciała uniknąć za radą dziewczyn problemu i błędu to może być tak, że będę uciekała od czegoś dobrego w coś złego bo tak jak Hyde napisała to co jednemu wykona dana firma dobrze to innemu już nie koniecznie! Nie ma reguły...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: jak Ci właściciele dachów podpowiadają na co uwagę zwracać i czego pilnować to takie rzeczy się pamięta

dla mnie to ciagle jeszcze za malo; wazna jest konstrukcja dachu a nie tylko same pokrycie i wrazenie estetyczn, wazne jakim sprzetem ekipy sie posluguja (np czym tna blache), jak podchodza do wykonczenia itp

a ci ktorych dachy ogladalas oprocz pokazywania wad na blasze/dachowce mowili ci zebys zwracala uwage na rozstaw krokwi i ich odleglosc miedzy kominami chociazby? albo sposob mocowania krokwi do murlaty itp?
    skoro juz chcesz sama wsyzstkiego pilnowac to polecam lekture kilku fachowych artykulow a nie sluchanie li i jedynie inwestorow
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    bardziej od dachu boję się ekipy hydraulików od wod - kan :( i tutaj nie mam pojęcia na co uwagę zwracać czy też nie...
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Wydaje mi się, że to kwestia doświadczenia danych osób. To nie jest wiedza tajemna przeca.

U nas każdy był od wszystkiego i jest git. Wielu ludzi (fachowców) oceniało ich robotę i zebrali pozytywną opinię. Tylko jedno nam spitolili - nadproża w garderobach.
    Zresztą goście byli poleceni - nie brałam z ulicy, to jest mega ważne.

Natomiast to nie zmienia faktu, że BEZPIECZNIEJ jest zrobić jak pisze Hyde.
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    mangaa: Zresztą goście byli poleceni - nie brałam z ulicy, to jest mega ważne.

Mangaa, to nic tylko się cieszyć, że nie odstawili fuszerki. Bo mój fachowiec też był polecany i zachwalany, ale do niektórych robót zabrakło mu dokładności.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: bardziej od dachu boję się ekipy hydraulików od wod - kan :( i tutaj nie mam pojęcia na co uwagę zwracać czy też nie...

wydawalo mi sie ze pisalas ze beda robili polecani z wodociagow z gminy/miasta
    uwage trzeba zwrocic na odpowiedni spadek jaki jest zapisany w projekcie/ ustaleniach z mpwik (u nas to bylo spadek bodajze 3 lub 5% nie pamietam); przed zasypaniem zglosic odbior (to tez powinno byc w ustaleniach projektowych) no i na wszystkie takie prace brac pisemna gwarancje i spisywac umowy
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    dlatego napisałam Ci, że o samej konstrukcji nie wypowiem się - temat mi obcy i nie wiem nawet czy Ty byś się umiała wypowiedzieć już na tym etapie...

MrsHyde: skoro juz chcesz sama wsyzstkiego pilnowac to polecam lekture kilku fachowych artykulow a nie sluchanie li i jedynie inwestorow

a napisałam, że sama? hmmm jakoś czytasz chyba dzisiaj w pośpiechu i nie doczytujesz...
    :devil::devil::devil:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U nas to nie było jakieś ryzyko, serio. Braliśmy ekipę, która zbudowała kilka takich domów jak nasz.
    Przez bloga mojabudowa.pl (miałam tam przeca konto;)) wyczaiłam właścicieli domów, umówiłam M, pojechał pooglądał popytał o różne rzeczy i tym sposobem uniknęliśmy wtopy.
    A na bieżąco miałam relacje z tego jak ekipa budowała na blogach :DDD I nie było fuszer.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: MrsHyde: skoro juz chcesz sama wsyzstkiego pilnowac to polecam lekture kilku fachowych artykulow a nie sluchanie li i jedynie inwestorow

a napisałam, że sama?

no dla mnie ewidentnie "bedzie sie pilnowalo" z ponizszego cytatu oznacza ze bedziesz pilnowala ty z mezem; kierbud przeciez wie na co zwrocic uwage i chyba go doszkalala w tej kwestii nie bedziesz

Ladybird76: Poza tym chyba jak Ci właściciele dachów podpowiadają na co uwagę zwracać i czego pilnować to takie rzeczy się pamięta i na tyle na ile jest to możliwe to będzie się tego pilnowało...
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    projektu przyłącza wody nie mamy... Przy np 3 ekipach polecanych przez wodociągi też powinnam coś wiedzieć w ich temacie aby nie dać się nabić w butelkę i pozwolić im zrobić z 50m przyłącza 70m :( poza ekipą z wodociągów muszę poszukać niezależnych... mamy dość nie ciekawy kawałek i to mnie martwi :( z górki a do tego kable PKP i Tauron :(
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    A budowała nam ta sama ekipa co np tej babce http://www.radzia.mojabudowa.pl/?page=1
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mi robil podwykonawca glownego i niestety problemy byly z odbiorem, MPWiK robil cyrki bo uwaga uwaga, nie robil tego nikt od nich i trzeba bylo sie nachodzic zeby pieczatke dostac. A przeciez my mielismy studzienki juz na dzialce i tylko pod dom to podpinalismy po zmienieniu kierunku polozenia lini :devil:
    jak sie pozniej dowiedzialam nikt od nas z miasta by sie nie odwazyl sam tego robic a ze wykonawca nie byl tutejszy to sie tego podjal;
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    MrsHyde: no dla mnie ewidentnie "bedzie sie pilnowalo" z ponizszego cytatu oznacza ze bedziesz pilnowala ty z mezem; kierbud przeciez wie na co zwrocic uwage i chyba go doszkalala w tej kwestii nie bedziesz

ale kierownik budowy codziennie siedzieć nie będzie przecież a w Naszej kompetencji pilnowanie będzie polegało codziennym wglądzie do postępów ich pracy oraz ewentualnym wskazaniu nieprawidłowości zauważalnych przez zwykłego inwestora!

Budowę domu będę miała po drodze gdzie codziennie chodzę więc mam wielkie udogodnienie :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Mangaa tyle czasu sledzilam fora budowlane ale na te blogi nie trafilam na dluzej, znaczy wiedzialam ze te blogi istnieja ale jakos mi nie podeszly, moze dlatego ze ja nie z tych co to dzienniki czy blogi pisuja (no chyba ze wykres na 28 heheh)
    swoja droga niezla hacjenda ta co podlinkowalas
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde co miasto to obyczaj... w pobliskich miastach jakoś laski nie mają problemów z odbiorem pomimo, że wykonawcy z własnego wyboru a do tego bez projektu hmmm
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Niestety, przykra prawda jest taka, że inwestor często gęsto musi mieć (teoretyczną) wiedzę co do technologii i do wykonania prac. Właśnie po to aby umiał skontrolować wykonawców i ewentualnie wychwycić w porę wszelkie niedoróbki / roboty niezgodne ze sztuką budowlaną.
    Przykład z mojej budowy: panowie przyklejali styro i zdarzyło im się jakieś szpary między arkuszami zaklajstrować klejem (na który przyklejali styropian). No i trzeba było uświadomić Panów, że takie coś jest niedopuszczalne, bo spowoduje to mostki termiczne. Mieli nakazane wydłubanie tego kleju i potraktowanie szpar pianką. Itp, itd.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    mangaa piękny dom :)

Treść doklejona: 29.01.13 22:46
    jestem ciekawa tego ocynkowanego ogrodzenia i czy to jest duży koszt hmmm
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    figan: panowie przyklejali styro i zdarzyło im się jakieś szpary między arkuszami zaklajstrować klejem (na który przyklejali styropian). No i trzeba było uświadomić Panów, że takie coś jest niedopuszczalne, bo spowoduje to mostki termiczne. Mieli nakazane wydłubanie tego kleju i potraktowanie szpar pianką. Itp, itd.

Matko figan, co za typy!!! chociaz z drugiej strony u mojej siostry klej tak zaciagneli ze doly po kolkach byly wyczuwalne

Treść doklejona: 29.01.13 22:51
    Ladybird76: jestem ciekawa tego ocynkowanego ogrodzenia i czy to jest duży koszt hmmm

ogrodzenia czy balustrady na tarasie? bo ja tylko balustrade wypatrzylam bo ogrodzenie zwykle marketowe panelowe

u nas "nierdzewka" to koszt minimum 500zl za metr biezacy balustrady prostej gora 3-4 szczeblowej
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    MrsHyde: Matko figan, co za typy!!!

Ech, to nie jest najgorsze co może się zdarzyć. Na Forum Muratora był kiedyś przypadek kobiety, której ekipa tak wybudowała dom, że inspektor budowlany stwierdził kategorycznie, że dom nadaje się jedynie do rozebrania.. Biedna kobieta próbowała jeszcze zasięgnąć opinii innych specjalistów, ale potem jej wpisy się urwały, więc raczej happy endu nie było..:/
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    znajoma co buduje właśnie dom dzisiaj powiedziała, że jak nigdy nie krzyczała i była spokojna to budowa doprowadziła ją do tego, że krzyczy na ludzi bez skrupułów :)

Wiedza zawsze się przydaje jak i pilnowanie ludzi jak najbardziej jest na miejscu dlatego Ja się cieszę z dostępności do mojej działki :)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    MrsHyde: mi robil podwykonawca glownego i niestety problemy byly z odbiorem, MPWiK robil cyrki bo uwaga uwaga, nie robil tego nikt od nich i trzeba bylo sie nachodzic zeby pieczatke dostac.

Nam robiła firma gościa, który dowodził tymi sprawami w GZWiK.
    Bo tak to byśmy się z tym srali w nieskończoność. Tak przynajmniej wieści niosły.
    Chore.

Hyde mi podeszły nawet, coś tam wrzucałam w wolnej chwili, sporo też uzyskałam pomocy, ale w pewnym momencie nie robiłam nic tylko odpowiadałam na maile z pytaniami: o możliwość obejrzenia domu, o koszty, o to jak to wykonaliśmy i przestała mnie cieszyć ta zabawa. Nie nadaję sie do tego :wink:.
    Pewnego razu Mąż mnie siermiężnie wk...ł i w ramach odreagowania wykasowałam wszystko w pizdu.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Nasz wykonawca w trakcie naszej budowy dostal robote do poprawienia - fachury postawily dom w .... poprzek - wykonawca zaufal ekipie ktora miala zalatwic geodete i jak wrocil po 2dniach z delegacji to mial wylane fundamenty prostopadle do wjazdu zamiast rownolegle :devil:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    MrsHyde: Nasz wykonawca w trakcie naszej budowy dostal robote do poprawienia - fachury postawily dom w .... poprzek - wykonawca zaufal ekipie ktora miala zalatwic geodete i jak wrocil po 2dniach z delegacji to mial wylane fundamenty prostopadle do wjazdu zamiast rownolegle :devil:

yyyyy, mistrzostwo :D
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mangaa: o możliwość obejrzenia domu, o koszty, o to jak to wykonaliśmy

nie wiem czy wiesz ale na muratorze po odpowiedzi na takie pytania (glownie na ogolnym), i po opisach co sie kupilo czy na budowie zlozylo zdarzaly sie nagminne kradzierze
    szczytem zczytow byly jednak osoby ktore opisywaly swoje systemy alarmowe, gdzie maja czujki itp a potem sie dziwili ze im sie wlamali i wyniesli pol kotlowni; zawsze mnie rozbrajala ludzka naiwnosc
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    rewelacyjny! :)
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ladybird76: a to dom znajomej... specyficzny, nietypowy i ładny!

Owszem - ale te ogromne przeszklenia to trochę nietrafiony pomysł w naszym klimacie. Będzie krocie płacić za ogrzewanie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    bycie swiadomym dla chcenia a doswiadczenie zycia w takim domu to mysle ze tez roznica

ja koniecznie chcialam duze przeszklenia w salonie, nie wystarczylo kasy na 2skrzydlowe przesuwne i mam 4czesciowe
    fajna sprawa ale... latem wpada za duzo slonca i robi sie upal (nie mamy rolet zewn bo dla mnie one maja urok zerowy ze wzgledu na zaciemnienie i robiebie z domu puszki) a zima znowu czuc jak od okna ciagnie
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hyde, no właśnie też o tym myślałam przed założeniem bloga i podeszłam ostrożnościowo. Moja budowa nie była do zidentyfikowania - wiadomo było tylko, że śląsk.
    Na wizytę obcych w naszym domu pozwoliliśmy sobie tylko raz, gdy gość wysłał pytanie z maila służbowego - sprawdziłam jego osobę i przy okazji działalność (dystrybutor zabawek :tooth:)
    A generalnie u nas zakończyło się blogowanie ledwo po wstawieniu okien, gdzies rok temu. Także luz, ale myślałam o tym właśnie, że pewnych fot nie powinno się wrzucać - np instalacji, a niektórzy lecą z koksem aż miło :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mangaa: Na wizytę obcych w naszym domu pozwoliliśmy sobie tylko raz, gdy gość wysłał pytanie z maila służbowego - sprawdziłam jego osobę i przy okazji działalność (dystrybutor zabawek

ja tez mialam obcych tylko raz i to po zamieszkaniu bo zaprzyjazniony stolarz prosil mnie czy moglby pokazac klientom nasza kuchnie a nie moglam odmowic jak mi powiedzial ze babka baaardzo chce biala a jej maz sie nie zgadza bo boi sie klinicznego wygladu; Wychodzac od nas maz byl przekonany do bieli tyle ze z drewnopodobnym blatem a u nas a'la beton
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.