Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 31st 2013
     permalink
    nie wiem czy obsluga skomplikowana bo nigdy nie odpalalam sama; palnika bym na bank nie znalazla bo on za specjalna zabudowa jest i moj maz tez sie musi nagimnastykowac zeby to odpalic (w sumie od ponad roku zgasl nam moze z 3razy)
    ale kominek spokojnie takiego skwaru moze narobic ze w bluzce na ramiaczkach i gaciach bylam
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 31st 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde pamiętasz ile płaciłaś za solbet jak zaczynałaś budować? u Nas obecnie 7,06netto czyli 8,68 brutto za bloczek
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeFeb 1st 2013
     permalink
    Dziewczyny czy możecie polecić jakiś odkurzacz? Do 400zł, ważne żeby był w miarę lekki (noszenie po schodach) i miał dobrą rurę. Obecny Hoover doprowadza już wszystkich do szału - ciężkie to, kabel się nie zwija, wyje za trzech i do tego przy każdym sprzątaniu walka z rurą i końcówką, żeby była dobrze ustawiona;/;/
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 1st 2013
     permalink
    Od nastu lat chwalę sobie philipsa mobilo :) Moja mama od kiedy z nią mieszkam i z niego korzysta jest pod wrażeniem jego żywotności i siły ssania... nie wiem jak obecne odkurzacze tego producenta ale Ja jestem mega zadowolona. Dodatkowo jest malutki i poręczny no i kabel się bez problemu zwija a szczotka do odkurzania jest rewelacyjna!
  1.  permalink
    Ja polecam ten. Ja mam trzy lata, rodzice chyba już 6 lat i śmiga jak ta lala. Ma turbo szczotkę, która elegancko zbiera moje włosy z dywanu :)
    http://www.zelmer.pl/odkurzacze/odkurzacze-klasyczne/odkurzacz-syrius/
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 5th 2013 zmieniony
     permalink
    potrzebuję opinii i porady w temacie GEODETA i poniesionych kosztów oraz tych do poniesienia jeszcze

Działka 1849m2 i w zeszłym roku płaciłam:

-aktualizacja mapy ze wznowieniem granic = 2000
    -pomiar wysokościowy działki i zjazdu = 300,
    -wywiad branżowy = 94,
    -razem = 2394
    -zapłaciłam 1600 - dogadałam się z geodetą!

Niebawem będę potrzebowała kolejnych pomiarów które zostały wycenione następująco:

-wytyczenie 4 osi = 400,
    -za każdą następną oś = +50,
    -pomiar wykonawczy budynku wraz z przyłączami = 1000,
    - razem = 1400

PROSZĘ O WASZĄ OPINIĘ CZY TO DUŻO CZY JAKOŚ NORMALNIE!?
  2.  permalink
    normalnie
    •  
      CommentAuthorjakmalina
    • CommentTimeFeb 7th 2013
     permalink
    Dziewczyny jestem na etapie wyboru armatury, baterii itp. Powiedzcie jakie firmy są dobre i nie spustoszą mi portfela: Koło, Kludi, Rohe, Riho??? Co z czym połączyć, czy to prawda, że najlepiej wybierać wannę, umywalkę, miskę z jednej firmy. Mnie już od tego głowa pęka...pomocy plissss
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    jakmalina: czy to prawda, że najlepiej wybierać wannę, umywalkę, miskę z jednej firmy.

Nieprawda. Bo niby jaki wpływ na wannę ma mieć umywalka i vice versa? Ja bym się nie kierowała firmą, co wzornictwem i ceną po prostu.
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Ja mam baterie Deante, tylko w kuchni jest Franke tak jak zlew. Kibelki, wanna, bidet i umywalki Koło:)
  3.  permalink
    jakmalina: Dziewczyny jestem na etapie wyboru armatury, baterii itp. Powiedzcie jakie firmy są dobre i nie spustoszą mi portfela: Koło, Kludi, Rohe, Riho??? Co z czym połączyć, czy to prawda, że najlepiej wybierać wannę, umywalkę, miskę z jednej firmy. Mnie już od tego głowa pęka...pomocy plissss

Warto wybrać z 1 firmy, jezeli mają być w jednej łazience ze względu na estetykę i na odcień bieli. Biel z Koła nie jest równa bieli z Cersanitu
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeFeb 8th 2013
     permalink
    Polecam w 100% firmę tres, co prawda dosyć droga, ale mam baterie w łazience ok 7 lat i jest rewelacyjna, żadnych usterek, chodzi tak lekko jak na samym początku, na prawdę ideał, a rzadko co chwalę:-) do łazienki na poddasze kupiliśmy innej firmy, żeby była tańsza i to już nie jest to co powinno być. Kwestia teraz czy warto zainwestować na dłużej czy zmienić za pare lat:-)
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeFeb 8th 2013
     permalink
    szczypta_chilli: Warto wybrać z 1 firmy, jezeli mają być w jednej łazience ze względu na estetykę i na odcień bieli.

Co do odcienia bieli to się zgodzę (że mogą zdarzać się różnice)-i jeśli mają być umieszczone blisko siebie -to dobrze jest zwrócić na to uwagę. Ale estetyka? Przecież żadna firma nie ma zarezerwowanego dla siebie wzornictwa, którego nie można by znaleźć u innych firm.
  4.  permalink
    Pewnie Figan, tyle, ze chyba poszukiwanie podobnego wzornictwa jest bardziej skomplikowane niz kupienie wszytskiego z jednej serii :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 8th 2013 zmieniony
     permalink
    na starym mieszkaniu po -nastu latach (ok 15 ) wymieniałam markę FERRO i nie mam do niej zastrzeżenia... Pewnie kiedyś też będę porównywała ją z innymi...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 09.02.13 00:36</span>
    Dziewczyny walczę z dachem i ehhh... podostawałam wyceny i co firma to inna ilość czy to dachówki z tej samej firmy czy to blachy czy to inna ilość orynnowania...

Na tę chwilę mogę powiedzieć, że ruukki - przystępne... Koramic dachówka Alegra 9 też... Wielką mam różnicę w oknach dachowych i najgorsze jest to, że Olek mój uparł się na Roto... pozostałych nie dopuszcza ze względu na jakość a u mnie przemawia cena... i jedynie Roto do łazienki to bym się zgodziła!

Kominy hmmm porównywane Shiedel, Ico Pal i Presto a ceny:

Icopal

- C-SPS/k z wentylacją 7mb fi-140 – 2903,81zł/brutto/kpl
    - CI-eko z wentylacją 7mb fi-200 – 2651,50zł/brutto/kpl
    - BW-36 wentylacja 7mb – 348,71zł/brutto/kpl
    Całość – 5904,02zł/brutto

Schiedel

- RONDO PLUS 20+W 7mb – 3201,96zł/brutto/kpl
    - AVANT ECONOMIC 12+W 7mb – 3179,26zł/brutto/kpl
    - Wentylacja 7mb – 430,46zł/brutto/kpl
    Całość – 6811,68zł/brutto

Pojedyncze kanały wentylacyjne (6kpl x 7mb)
    -Wienerberger pustak wentylacyjny wym.188x188x240 42mb – 645,12zł/brutto/kpl

Presto

-komin Presto uniwersal 20+w 7mb – 2989,97zł/brutto/kpl
    -komin Presto sps 12 k+w 7mb – 3137,40zł/brutto/kpl
    -wentylacja wys.7mb – 401,09zł/brutto/kpl
    Całość – 6528,46zł/brutto
    •  
      CommentAuthorjakmalina
    • CommentTimeFeb 10th 2013
     permalink
    Dzięki za rady. Nasza łazienka nie należy do dużych i generalnie wszystko jest blisko siebie dlatego o ta kolorystykę mi właśnie chodzi. Myślimy wannie RIHO Lusso ale trochę kosztuje. Ja bym wolała cos tańszego ale w dwóch sklepach odradzają na wanny z Koła - umywalek nie, tylko wanny - cholera wie czemu :/
    Baterie wybieramy pomiędzy Kludi a Grohe...wygląd oczywiście ma znaczenie ale cena też.
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    jakmalina: ale w dwóch sklepach odradzają na wanny z Koła - umywalek nie, tylko wanny - cholera wie czemu :/

A nie dopytałaś czemu odradzają? Jakie konkretnie mają zastrzeżenia?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Będziemy wprowadzać zmiany kominowe a mianowice - rezygnować będziemy z pieca na paliwo stałe i pozostaniemy przy gazie.. i tutaj rozważamy jeden komin czy dwa jak mamy obecnie... jak jeden to musimy go dobrze ulokować i rozważyć gdyż kotłownia jednocześnie posłuży nam za pomieszczenie gdzie będę mogła wstawić pralkę :) ehhh zaczyna się walka z czasem i decyzjami :(
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    W sklepach mówili nam, że produkty (a szczególnie wanny) z Koła są złej jakości ale szczegółów nie pamiętam...Rekomendują RIHO. Zdurnieć można :angry:
    •  
      CommentAuthorsstokrotkaa
    • CommentTimeFeb 10th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja mam toaletę i bidet z koła już 3ci rok i jestem bardzo zadowolona. Łącznie z tym że nawet deski wymieniać nie muszę po tylu latach bo jest jak nowa. Rodzice w swojej łaziemce mają chyba 6-7lat wannę i też są zadowoleni. Może akurat trafiła mi się porządna seria albo w ciągu ostatnich ok. 2lat się koło pogorszyło.
    •  
      CommentAuthorgracjanna
    • CommentTimeFeb 11th 2013
     permalink
    jakmalina, my po namyśle (oglądaniu Grohe, Hansgrohe i inne grochy) i konsultacjach we wszystkich sklepach miasta kupiliśmy baterię podtynkową Omnires-ale jakie będzie sprawiać wrażenie, to mogę napisać za rok ;) Nie będę ukrywać, że wiedzieliśmy, że niestety jest chińska :( ale tylko ona mi się podobała :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Proszę Was o poradę i pomoc... Możecie napisać jakie są stawki za kierownika budowy, czego od niego oczekiwać i co należy do jego zadań ?
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeFeb 13th 2013
     permalink
    Tak Was podczytuje dziewczyny. I az wstyd sie przyznać, ale wiedzę na temat budowy w porównaniu do Was to ja mam znikoma. My mieliśmy to szczęście, ze teść jest od lat w budowlańców. I on nam wszystko doradzał itd. My tylko wybieralismy choć co do cegieł itd. To zadaliśmy sie na niego.
    Tak to wyszło, my w Uk a teść w Polsce budowy nam pilnował. Teraz dom stoi pusty, a my pewnie będziemy wracać w 2014 roku jak dobrze pójdzie. Wtedy będę miała dylematy jak zrobić łazienki i kuchnie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 14th 2013
     permalink
    oo jaka tu cisza :(

a Ja chciałam się poradzić co do kosztów całości za dachy Wasze ehhh
    U mnie 197m2 dachu i całość wraz z więźbą - bez wełny wychodzi ok 32 tyś - samo jego pokrycie to 6tyś ale dochodzą wszelkie inne sprawy jak wykończenia czy też okna etc....
  5.  permalink
    Mój dach o powierzchni o ile sie nie mylę 230m z orynnowaniem , oknami i resztą przygwizdów kosztował mnie 55 tys
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta czyli cena normalna... u mnie policzona dachówka ceramiczna Koramic Allegra 9 ale rozważam jeszcze L15...
    no i rozważam okna dwa do likwidacji w garderobie i pomieszczeniu dodatkowym a za to dziewczynom chce dać o normalnych wymiarach a nie pomniejszone!

Do likwidacji idzie też jeden komin na paliwo stałe i do wyliczenia pójdzie wentylacja mechaniczna! jestem ciekawa jej kosztów bo kanałów wentylacyjnych dodatkowych robić nie ma sensu gdyż przy dużych odległościach nie wiem czy by zdały egzamin!
  6.  permalink
    ja mam blachodachówkę Lindab
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeFeb 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Nie wiem czy ten temat był już poruszany jeżeli tak to przepraszam i proszę o odesłanie do żródła.
    Chciałabym kupić komplet pościeli (w rozsądnej cenie, kołdra i poduszki), który można w warunkach domowych wyprać. Co polecacie, na co zwrócić uwagę?
    --
  7.  permalink
    Bari- moze ikea? Ja mam poduszki stamtąd i są okej
    Kołdrę mam z innej fiormy, ale zabij mnie- nie pamiętam juz z jakiej...
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta myślałam, że masz dachówkę... mam wyliczoną blachę RUUKKI i wychodzi o 3 tyś drożej plus dodatki do niej to jakieś 4 tyś za cały dach! Nie wiem w sumie co o tym myśleć :(

Treść doklejona: 14.02.13 17:00
    Możecie napisać jakie są stawki za kierownika budowy, czego od niego oczekiwać i co należy do jego zadań ?

Treść doklejona: 14.02.13 17:04
    Czy w czasie deszczu mocno słychać blachę? Możesz coś więcej napisać z jej minusów :) no i jakie "grube" masz docieplenie?
    •  
      CommentAuthoreliza_de
     permalink
    O rany, tyle się Was buduje, a mówią że zastój :crazy: super :)) a my z lubym działeczek już rok sprzedać nie możemy :(( gratuluje nowych domków.:thumbup:
  8.  permalink
    Lady- wg mnie lepsza dobra blachodachówka niz słaba dachówka
    deszcz słychac, ale na poddaszu w sypialniach to nawet jest przyjemne- tzn mnie nie przeszkadza
    a wełny mam chyba 30 cm
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 14th 2013 zmieniony
     permalink
    blokersi się przesiadają.... :) na własne rancza :)

Możecie napisać jakie są stawki za kierownika budowy, czego od niego oczekiwać i co należy do jego zadań ?
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeFeb 15th 2013 zmieniony
     permalink
    Ladybird76: Możecie napisać jakie są stawki za kierownika budowy, czego od niego oczekiwać i co należy do jego zadań ?

Pewnie w każdym regionie inaczej, u mnie ponoć 2,5-4 tys. za SSO, zależy też czy kierownik faktycznie dogląda budowy, czy tylko przybija pieczątki (takiego można mieć taniej ale ja go nie chcę:tongue:). W moim przypadku to tylko suma poglądowa, bo jestem jeszcze na etapie projektu. Ciągnie się to ale jak ma się podobać, to musi jeszcze potrwać:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 17th 2013
     permalink
    No właśnie 3tyś tyle mi zawołał najbardziej wiarygodny kierbud... ilość wejść adekwatna do odpowiedniego etapu budowy, zgłoszenie budowy i jej zamknięcie w urzędzie... dziennik budowy - prowadzenie, domaga się wglądu na umowę z ekipą budowlaną i chce za Naszym pozwoleniem uczestniczyć w rozmowie z tą ekipą bo chce wiedzieć kogo będzie miał pod "opieką" :)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 17th 2013
     permalink
    Nasz kierbud bierze 1900zł. Dowolna ilość przyjazdów.
    + wzystko o czym piszesz.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 18th 2013
     permalink
    ha ha ha normalnie nie wiem czy płakać z takimi cenami na śląsku - jakaś masakra :(
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeFeb 18th 2013 zmieniony
     permalink
    Ladybird76: ha ha ha normalnie nie wiem czy płakać z takimi cenami na śląsku - jakaś masakra :(

To przejedź się na północny zachód:wink: - znajomi ściągają ekipy z gór i nawet z Poznania, bo są tańsze niż nasze. W doopkach się poprzewracało:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Lady ale ja tez mam kierbuda ze śląska..:P
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    manga to Ja poproszę namiary na niego :) Manga czy w razie gdy go potrzebujesz na budowie i zadzwonisz robi problemy z przyjazdem?

Kolejna moja bolączka to uprawomocnienie PnB, które powinno mieć miejsce 15 luty ale brakuje jednej zwrotki - potwierdzenia odbioru przez sąsiadkę :( i czekam... i wszystko będzie do tyłu :( :( nic nie wróciło :(
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ale ja bym go nie poleciła Tobie raczej... Myśmy go wzięli bo nadzorował budowę rodziców i brata i załatwiał wszystko w tut. starostwie /urzędzie gminy.
    On jest z Pszczyny - to raz, a dwa właśnie kontakt jest z nim utrudniony. Nie robi problemów z przyjazdem, ale najpierw trzeba go złapać na telefon, a z tym bywał czasami mega problem. Tylko, że my mamy blisko i jeździliśmy do niego do domu jak nie odbierał. Teraz też się wkurzamy, bo chcemy ruszyć sprawy wjazdu na działkę i zagosp. terenu do odbioru budynku i ktoś musi znowu do niego jechać.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Manga rozumie :)
    Muszę szukać dalej :)
    •  
      CommentAuthorLinden
    • CommentTimeFeb 19th 2013 zmieniony
     permalink
    A ja wpadłam sie pozalic....mam taki Meksyk w domu ze szok...sciane mi wycinali bo tak sobie wymyslilam zanim sie wprowadziliśmy ( będąc w ciąży) ale mój deweloper dopiero dziś raczył do mnie zawitac ...problem w tym ze nie wiem czy dobrze zrobiłam ...szukam szczerej opini. Co o tym sądzicie? Zdjecia robione dzisiaj i wszędzie okrutny bałagan....

Jest to sciana miedzy kuchnia a holem , wyrzucilam drzwi...w ciagu 6 mies nigdy z nich nie korzystalam...

Tak było ze sciana...

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/10/imagezem.jpg/][/URL]
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/11/imageundv.jpg/][/URL]

tak było dzisiaj rano...

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/443/imagegbo.jpg/][/URL]
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/543/imageddy.jpg/][/URL]

a tak jest teraz przed malowaniem ,wersja robocza....

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/571/imagerrg.jpg/][/URL]
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/547/imagekcd.jpg/][/URL]
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/593/imageldx.jpg/][/URL]

...bardzo proszę o szczere opinie, nie jestem wrażliwa na krytykę :wink:
    -- ,
  9.  permalink
    strasznie małe zdjęcia Linden, niewiele widac
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 19th 2013
     permalink
    jakmalina: w dwóch sklepach odradzają na wanny z Koła - umywalek nie, tylko wanny - cholera wie czemu :/

my mamy wanne kolo agat, na razie uzywamy niecaly rok ale zastrzezen nie mam; obudowa akrylowa do kompletu i tu mam male ALE - jak sie usiadzie na brzegu wanny to niestety obudowa odskakuje :/ kibelek i umywalki i na gorze i na dole mamy roca gap. wanne chcialam poolspa ale niestety finansowo nas to przeroslo

gracjanna: my po namyśle (oglądaniu Grohe, Hansgrohe i inne grochy) i konsultacjach we wszystkich sklepach miasta kupiliśmy baterię podtynkową Omnires-ale jakie będzie sprawiać wrażenie, to mogę napisać za rok ;) Nie będę ukrywać, że wiedzieliśmy, że niestety jest chińska :( ale tylko ona mi się podobała :)

my postawilismy na wloskie paffoni (lazienkowe i kuchenne) a deszczownice wzielismy ferro i nie ukrywam ze ze wzgledu na cene :/
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Hyde pamiętasz ile płaciłaś za solbet jak zaczynałaś budować? u Nas obecnie 7,06netto czyli 8,68 brutto za bloczek

kupowalismy to 2lata temu, takze nie mam pojecia jaki byl koszt sztuki a faktury mam gleboko juz schowane wszystkie. wg wyceny ktora mam na kompie nie przekroczylismy 7zl a wg tego co mam spisane w dzienniku rozchodow za solbet na caly dom wydalismy 9,5tys

Ladybird76: Będziemy wprowadzać zmiany kominowe a mianowice - rezygnować będziemy z pieca na paliwo stałe i pozostaniemy przy gazie.. i tutaj rozważamy jeden komin czy dwa jak mamy obecnie...

a czy takiej zmiany nie musicie naniesc w projekcie i dac do podsteplowania w miescie? u nas rezygnacje z okna dachowego "podbijal" i architekt i kierbud i ktos w UM

Ladybird76: Możecie napisać jakie są stawki za kierownika budowy, czego od niego oczekiwać i co należy do jego zadań ?

my placilismy 1,5tys ale to poniekad dlatego ze facet mial 3 budowy blisko siebie; byl na wszystkich "newralgicznych" etapach czyli tyczenie budynku, sprawdzal zbrojenia, przygotowanie stropu, wiezbe dachowa, pokrycie dachu, elektryke i hydraulike obejrzal przed zalaniem i tynkami no i byl na kazdy nasz telefon w razie watpliwosci. na koniec zrobil wsyzstkie potrzebne odbiory i zalatwil nam przyspieszona procedure odbioru budynku przez nadzor budowlany. bylismy z niego baaaaardzo zadowoleni i juz 2 naszych znajomych korzysta z jego uslug
    aha Za kierbuda ktory jest na budowie 2-3x w tygodniu trzeba zaplacic u mnie 4-5tys.
    co do obowiazkow to zaczyna sie od tego ze przejmuje teren budowy i sprawdza czy jest ogrodzony/zabezpieczony; nam pisall cos o nazwie BIOZ (bezpieczenstwo i ochrona zdrowia) co mialo wisiec gdzies w widocznym miejscu zalaminowane (nie wisialo ostatecznie ale juz nie pamietam dlaczego)

Ladybird76: a Ja chciałam się poradzić co do kosztów całości za dachy Wasze ehhh
    U mnie 197m2 dachu i całość wraz z więźbą - bez wełny wychodzi ok 32 tyś - samo jego pokrycie to 6tyś ale dochodzą wszelkie inne sprawy jak wykończenia czy też okna etc....

u nas chyba ok 130m dachu, blacha plannja royal kupowana po znajomosci taniej niz lokalne firmy krzak no i Lady spojrz na rozstrzal w czasie, ceny moga sie roznic. W kazdym badz razie z rozliczen ktore mam w programie w kompie wynika ze wiezba+gwozdzie itp 7,5tys; 17tys blacha+okna+rynny+drabinki sniegowe, 6,5tys robocizna; do tego trzeba potem doliczyc podbitke i obrobke czyli kolejne 5tys razem wychodzi mi 36tys

Ladybird76: Czy w czasie deszczu mocno słychać blachę? Możesz coś więcej napisać z jej minusów :) no i jakie "grube" masz docieplenie?

jak jest ulewa to slychac ale my mamy wezglowie lozka pod samym skosem; przy mniejszym deszczu czesto nie zwracam na to uwagi i dziwie sie ze padalo, najbardziej slychac tam gdzie jest okno dachowe czyli w lazience; docieplenia mamy 25cm
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Szczypta nie wiem dlaczego takie małe....3 razy dodawalam w rożnych rozdzielczosciach i za każdym razem takie małe :confused: ...jak mi sie uda to jeszcze raz spróbuje.
    -- ,
  10.  permalink
    Linden0- zrzuc pod wykres a potem tutaj- nie baw sie w imageshack
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Linden, teraz te zdjęcia na surowo uroku nie dodają, ale wydaje mi się, że jak będzie pomalowane, postawisz coś w tej wnęce, bo będzie dobrze. Zawsze masz więcej światła w pomieszczeniach.

Ja się pochwalę, że kupiliśmy projekt, od wczoraj się adaptuje (za jedyne 1900 za zmianę rozmiaru okien, tarasu, przesunięcie jednej ścianki, likwidacja komina wentylacyjnego i zmiana CO na paliwo stałe - dużo? mało?) Projektant będzie też naszym kier-budem, ale tutaj ceny nie ustalaliśmy). Z papierów został nam jeszcze wjazd na działkę, przepisanie na nas umowy w energetyce i wyłączenie gruntu z produkcji rolnej. Jak to załatwimy, to składamy wniosek o PnB. Mam nadzieję, że do maja się uwiniemy.

Dziewczyny jeszcze mam prośbę o radę odnośnie malowania ścian.
    Wymyśliłam sobie, że na jedną ścianę w pokoju, w którym zamieszkamy z maluchem na jakiś, pomalujemy w pasy. Ściana jest długa na 4,70. Początkowo myślałam o pasach poziomych, ale skoro ta ściana nie należy do zbyt krótkich, to może lepiej pionowe, żeby dodatkowo jej nie wydłużać?
    Myślę o takich pasach:

lub

Kolory w odcieniach turkusu.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde fakt... czas robi swoje... Nie doliczyłam jeszcze podbitki i roboty do tej ceny.

Na tę chwilę jednak nie mam siły i jestem zła... po prostu sąsiadka z działki obok jak zwykle mnie przeciąga czasowo jako jedyna :( ... i najprawdopodobniej z jej powodu będę sobie czekała prawie miesiąc na pieczątkę do uprawomocnienia decyzji PnB . Zwrotka potwierdzająca odebranie pisma jak do tej pory nie wróciła choć pozostałe już od dawna są :(

Nie ukrywam że to działa na przyszłość w dwie strony :( i choć nie lubię robić na złość po prostu jak będzie okazja to postąpię w taki sam a nie inny sposób :(
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.