Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLinden
    • CommentTimeFeb 19th 2013
     permalink
    Akirka ja polecam pasy pionowe...u Laury w pokoju mam sciane pomalowana w biało - fioletowe pasy i wyglada cudownie....wszyscy sie zachwycają...mojej kolezance tak sie spodobaly,ze zrobiła pasy u siebie w domu w sypialni w podobnej tonacji do tej która Ty wybrałas...cudownie wyglada....jak nie zapomnę to zrobię fotkę i sobie zobaczysz :bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeFeb 20th 2013
     permalink
    Hej Wam!
    Jestem na etapie wymiany kabiny prysznicowej. Możecie polecić jakieś firmy lub sklepy z Wawy i okolic? Chcieliśmy kupić w LM lub Obi czy czymś takim, ale akurat sprzedawca nas bardzo zniechęcił do jakości. KOLO już sprawdzałam, ale mają tylko płytkie brodziki, a mnie zależy na głębokim. A może macie też namiar na kogoś kto demontuje i montuje takie rzeczy?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    kasiakuzniki: i mam pytanie wydaje wam się że będzie pasowało czy ni w kij ni w oko....

Kasiu, ten styl i wenge to wprawdzie nie moje klimaty, ale gdybym już musiała coś dobrać do tego łóżka to zdecydowałabym się na szafę z lustrem lub na połączenie wenge z lustrem (o ile takie są) i srebrnymi listewkami podobnymi do tych na łóżku. Z kolei komody można wziąc gładkie, np białe albo w kolorystyce dopasowanej do sypialni, a nie do mebli. Tylko już żadne drewnopodobne.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Licho: Jestem na etapie wymiany kabiny prysznicowej

Liszko jesli idzie o kabine to my kupilismy RADAWAY, bralismy pod uwage sanplast jeszcze ale w porownaniu jakosc do ceny jednak slabo wypadla ta firma; do radawaya mozesz miec rozne typy brodzikow no i w ofercie maja duza ilosc kabin.

Akirko moj maz odmowil malowania pasow, stwierdzil ze to nie na jego nerwy, potem kupilismy tapete w pasy ale po polozeniu innej (i jej zerwaniu) ostatecznie mloda ma pokoik jednolity

kasiakuzniki: wydaje wam się że będzie pasowało czy ni w kij ni w oko...

jesli koniecznie chcesz jakiegos powiazania z lozkiem to ja bym zrobila laczona szafe jasna z jakas wenge wstawka w szafie a komody juz zrobila w jasnym kolorze; tesc nie moze wam tej szafy zrobic? jesli ma mozliwosci to wyjdzie i taniej niz kupowac no i solidniej z pewnoscia tez niz jakis gotowiec ze sklepu
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dzięki Hydi polukam.
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeFeb 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Kasia to co znalazłaś też nieźle wygląda.

W gawinie mają całe jasne z tymi srebrnymi wstawkami O TAKIE

Dziewczyny pisałam niedawno o drzwiach przesuwnych (no już troszkę minęło)

Jutro mamy montaż wejściowych, 2x system przesuwny i 2x drzwi uchylne.... drzwo DRE wiec wstawię, może ktoś na etapie urządzania będzie zainteresowany.
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
    • CommentTimeFeb 21st 2013
     permalink
    Dziewczyny,

Jestem w trakcie kupowania mieszkanka i byłabym wdzięczna za namiary na ekipę remontową - Warszawa. Chodzi mi o kogoś sprawdzonego, kto nie zdziera zbytnio kasy ;) macie może jakieś namiary?

Będę wdzieczna za wszelkie info :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeFeb 21st 2013
     permalink
    MrsHyde: wam tej szafy zrobic? jesli ma mozliwosci to wyjdzie i taniej niz kupowac no i solidniej z pewnoscia tez niz jakis gotowiec ze sklepu

no właśnie teść ma ruchy jak karaluchy hehe a poza tym teraz mają duże zlecenie i na szafę musiała bym czekać 8 miesięcy nie mam czasu po prostu...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 22nd 2013
     permalink
    Akirko też chyba dałabym pionowe :D

A u mnie już cześć płytek położona, bez fug no ale są już - może jutro obfocę i coś wrzucę. Kominek tez na ukończeniu ale wstawię jak będzie zakończony ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 24th 2013
     permalink
    dziewczyny na dniach mam podjąć decyzję z czego buduję dom i co? i dalej jestem w lesie w 2 wyborach... czy ściana fundamentowa lana czy z bloczków betonowych a drugi temat ściany konstrukcyjne SOLBET czy SIlka ( czy to ma znaczenie przy gazie? )
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Lady my zdecydowaliśmy się na ścianę fundamentową z bloczków betonowych.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my tez mamy sciany fundamentowe z bloczkow i wlasciwie to nie znam nikogo kto wybraby inna opcje(ale suma sumarum zle je wspominam po upadku jednego na stope); a czy silka czy solbet to musisz zdecydowac sama sprawdzajac lambde i "przepuszczalnosc" sciany; przy gazie to nie same pustaki zdecyduja ale moim zdaniem styro jaki pozniej wybierzesz

a macie juz te PnB czy dalej czekacie?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde 7 uprawomocnienie a 8 mogę zgłaszać do powiatowego o rozpoczęcie robót... Niestety jak tak pisałam wcześniej "sąsiadka" nie odebrała pisma bo przy okazji mojej wizyty w architekturze widziała kopertę zwrotną. Na całe szczęście to już nie jest istotne bo to się automatycznie teraz umocni!

Jeszcze w trakcie załatwiania mamy Nasz skomplikowany zjazd... na całe szczęście nie ma nic wspólnego z projektem domu...

Przy scianie fundamentowej nie wiem czym się tak naprawdę kierować poza ceną :(

Hyde a nie odstraszało Cię to przy Solbecie, że słynie z nasiąkliwości? i tylko to wg mnie jest jego minusem... Poza tym dużo osób odradza budowania na pióro i wpust. Każdy ma swoje teorie a wybór dalej w lesie :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my nie budowalismy na pioro i wpust tyko na specjalna zaprawe klejowa
    budowa szybko szla i zaraz dach poszedl i w kilka miesiecy dom na zwijmy to "zamknelismy", bk odradzaja jesli budowe planuje sie na rozlozenie w czasie (2-3lata) a u nas po pol roku juz bylo ogrzewanie puszczone
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde no właśnie u mnie gaz przewidywany dopiero na 2014 i tu też problematycznie to wygląda i nie wiem co robić i myśleć :(

Treść doklejona: 24.02.13 13:49
    Hyde tak szybko miałaś ogrzewanie puszczone? hmmm

Treść doklejona: 24.02.13 14:10
    Hyde dzisiaj słyszałam wiele złego o PW i, że lepiej gładki... więc teraz to już zupełnie zgłupiałam :(
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Lady, my mamy piwnicę i o decyzji czy wylewany czy stawiamy z bloczków przesądził rodzaj gruntu na jakim budowaliśmy. Ponieważ była to glina to zdecydowaliśmy się na wylewanie z betonu - i była to dobra decyzja. Jednak w łączeniach pomiędzy bloczkami woda łatwiej może się przedzierać.
    Jeśli macie piasek to wydaje mi się, że bloczek wystarczy :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Mangaa mamy zróżnicowany teren tzn nie jest to sama glina ale o piasku też nie mogę napisać... po prostu stabilny grunt i tyle :) Cenowo lany wychodzi o 1000 taniej... no i piwnic u nie brak :)

Treść doklejona: 24.02.13 21:27
    dziewczyny z jakiego drzewa miałyście więźbę?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 25th 2013
     permalink
    Ladybird76: Hyde no właśnie u mnie gaz przewidywany dopiero na 2014 i tu też problematycznie to wygląda i nie wiem co robić i myśleć :(

Treść doklejona: 24.02.13 13:49
    Hyde tak szybko miałaś ogrzewanie puszczone? hmmm

czy ja wiem czy szybko? skoro zdecydowalismy sie wproawadzac na wiosne to innej opcji nie bylo; a skoro byl piec to po co bylo go trzymac bez rozruchu? stan SSZ osiagnelismy na poczatku wrzesnia, z koncem grudnia ogrzewanie poszlo mimo ze dom nie byl jeszcze ocieplony

skoro gaz macie miec od 2014 to rozumiem ze wczesniejsza przeprowadzka tez nie wchodzi w gre? myslalam ze chcecie zaczac wczesna wiosna zeby jeszcze w tym roku zamieszkac

Ladybird76: Hyde dzisiaj słyszałam wiele złego o PW i, że lepiej gładki... więc teraz to już zupełnie zgłupiałam :(

tak jak pisalam my pioro-wpust nie bralismy w ogole pod uwage, nieoplacalny jest bo sporo odpadu jest \; mielismy solbet600 z uchwytem montazowym - tak to wygladalo
    das
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 26th 2013
     permalink
    Hyde dziękuję za informacje - przyda się na dniach.

Gaz okazuje się, że będziemy mieli jeszcze w tym roku a więc nie ma źle... wczoraj rozmawiałam z technikiem. Papiery poszły do biura projektowego :)

Hyde nie pisałam nigdzie, że w tym roku chcę się wprowadzać bo to wg mnie nie jest realne... jeśli już to na wiosnę 2014 nie wcześniej czyli w okolicach maja!

Mam dzisiaj mętlik w głowie jakich nie mało po rozmowie "castingowej" z kierbudem, którego to zdaniem Solbet jako BK = zły bo pęka, bo słaby na ściskanie, bo trzeba przegrody żelbetowe robić dodatkowo aby nie popękały ściany ( chyba coś podobnego jak u Ciebie na poddaszu jak dobrze pamiętam, bo dużo w nim chemii, w której się potem mieszka i wiele innych....
    Fundamenty: ławy fundamentowe miałam mieć lane prosto do gruntu bez szalunku... ale on jest przeciwny... ma być szalunek...
    Ściana fundamentowa miała być lana ale będzie z bloczka betonowego...zapomnieliśmy doliczyć zbrojenia do tej ściany więc wychodzi na to, że sie nie opłaca :(

Mam dość :( na razie mam dość... mam ochotę wyjechać gdzieś, odpocząć :(
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Lady już masz dość? %)
    Szybko...
    --
  1.  permalink
    Ladybird, ale przeciez kazdy materiał budowlany ma plusy i minusy.
    Dla mnie te rozważania sa bez sensu- mam wrazenie,że pytasz kazdego człowieka związanego z budowlanka o jego opinie. Ile ludzi- tyle opinii!
    Podejmijcie raz a konkretnie decyzję z czego chcecie budowac i poszukajcie ekipy która specjalizuje się w budowaniu z tego materiału. Jak co chwilę będą widzieli Twoja niepewność to będą Cie dobrze w jajko robić.
    Poza tym- podjęta decyzja to dobra decyzja.
    :cool:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady jak teraz wymiekasz to co bedzie jak zaczna sie kolejne decyzje budowlane? wrzuc na luz babo bo nim sie wprowadzisz to bedziesz siwa i znerwicowana do reszty. Na budowie (niestety) moze pjawic sie wiele niespodzianek jeszcze mimo ze czlowiek sobie pieknie wszystko uplanuje

a czemu to byla rozmowa "castingowa"? bierzesz roznych pod uwage i chcesz sie zdac na to co oni sugeruja czy jak?

co do mateiralu z ktorego sie buduje to mysle ze wiele zalezy od regionu, w moich stronach ceramika nie jest zbyt popularna, glownie to bk jednak; na bank czytalas ze glowna zaleta budowania z bk jest dobra izolacyjnosc termiczna; szybkie tempo budowy (latwiejsze przycinanie chociazby) no i suma sumarum wychodzi koszt niz przy ceramice; wiem ze np u nas elektrycy i hydrauicy licza drozej za instalacje w porothermiej bo w bk latwiej sie wykuwa bruzdy czy robi dziury; a jesli idzie o zdorwotnosc to taka sama polemika jak bk czy porotherm potem bedzie przy tynkach czy cementowo-wapienne czy gipsowe i pewnie przy wielu wielu innych sprawach
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    A jak to jest z ogrodzeniem budowy? Czytam o tymczasowym ze słupkami (stemplami) plus siatka leśna ale zastanawiam się, czy warto robić prowizorkę, czy od razu podmurówkę i normalną siatkę? Od frontu będzie później inne ogrodzenie, a pomiędzy sąsiadami zostawimy pewnie siatkę. Jak macie u siebie?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my mielismy ogrodzenie bo dzialka byla uzytkowana jako dzialka rekreacyjna (mama uprawiala warzywka)
    jesli boki planujesz robic z siatki to ja bym od razu postawiila na podmurowke i siatke i 2 razy nie placila
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: jesli boki planujesz robic z siatki to ja bym od razu postawiila na podmurowke i siatke i 2 razy nie placila

A nie zniszczyło Wam się ogrodzenie podczas budowy? Bo mnie teść przekonuje, że lepiej zrobić tymczasówkę, bo jak wjedzie ciężki sprzęt, to może uszkodzić słupki albo murek. Najchętniej zleciłabym prace raz a porządnie ale nie wiem, czy się nie przechytrzę:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    wiesz co nasze ogrodzenie z jednej strony jest z lat 80tych, drugi bok 90tych, boki bez uszczerbku ale frontowa brame (tez pamietajaca lata prl'u) skasowal facet wyjezdzajacy grucha (zawadzil o slupek)
    fundament ten z przodu byl jednak w swietnym stanie, zupelnie nie uszkodzony, na nim postawilismy obecne ogrodzenie (z ksztaltek drewbet)
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Popytam o tymczasówkę w takim razie, bo u nas jest wąski wjazd i już widzę te gruszki rozwalające mój płotek:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde i szczypta

Mam dwa materiały do budowy domu na uwadze i to jest solbet i silka... dzisiaj po rozmowie z jednym z kierowników budowy powiedział, że porówna oba materiały i nam zadzwoni co i jak... kolejny kierownik budowy też kręcił nosem przy solbecie...

Problem u mnie jest taki, że Ja mieszkam na śląsku i buduję się na pokładach kopalni, która choć jest nieczynna od nastu lat to jednak tam kiedyś coś było. Urząd Górniczy pozytywnie ocenił ten teren i przypisał go do klasy A gdzie szkód brak ale oboje kierowników powiedziało to samo: "ale tam była kopalnia i ziemia nadal pracuje" :( Moje dywagacje i rozważania są zatem uzasadnione i dlatego właśnie gdyba i myślę i tak to wszystko może dla Was czytających to dziwnie wygląda...

Ceramiki nie biorę pod uwagę!

Szczypta moja ekipa wybuduje z czego chcę dla nich nie ma to znaczenia poza tym oni do końca nie wiedzą co Ja im na działkę przywiozę więc nie znają moich wahań w podejmowaniu decyzji... to co Ja sobie w domu rozważam z mężem to nie wychodzi w ich stronę...
    Ekipa górali bardzo młoda ehhh bardzo...

Treść doklejona: 26.02.13 19:27
    Jeśli chodzi o ogrodzenie to muszę je robić dla bezpieczeństwa ewentualnie ciekawskich dzieci i donosicielskich sąsiadów i kierbud nie dopuszcza aby jej nie było... Poza tym leśna siatka nie jest aż taka droga i wg mnie nie warto teraz na szybko przed budową robić normalnego stałego ogrodzenia chociażby ze względu na to, że może się teren zmienić, może będziemy chcieli coś nadsypać czy ująć i przy gotowym ogrodzeniu już będzie to bardziej problematyczne!
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeFeb 26th 2013 zmieniony
     permalink
    Ladybird76: wg mnie nie warto teraz na szybko przed budową robić normalnego stałego ogrodzenia chociażby ze względu na to, że może się teren zmienić, może będziemy chcieli coś nadsypać czy ująć i przy gotowym ogrodzeniu już będzie to bardziej problematyczne!
    --

O tym nie pomyślałam, dzięki. Ja właśnie planuję dwa poziomy w ogrodzie - zupełnie o tym zapomniałam!
    --
  2.  permalink
    Ladybird76: dzisiaj po rozmowie z jednym z kierowników budowy powiedział, że porówna oba materiały i nam zadzwoni co i jak...

to budowlaniec musi porównywac?
    wydawało mi sie ,ze to wiedza dla kierbuda jak 2x2....
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    szczypta no widzisz jakoś trzech kierbudów mało zna solbet a bardziej HH czy Thermalica. Powodem porównania było czy będzie potrzebne ewentualne dodatkowe wzmocnienie pionowe aby ściany nie pękały bo nie znał różnic siły nacisków... Widać na śląsku mamy mało doświadczonych ludzi :)

Porotherm za to jest im dobrze znany
  3.  permalink
    i pewnie bardzo niedobry :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    właśnie, że dobry wrrrr
  4.  permalink
    jak wszystko- ma plusy i minusy :)
    ja myslę,że kazdy w miarę nowoczesny materiał budowlany i dobra ekipa = solidny dom
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady, ale to co - budujecie sie w koncu na szkodach gorniczych czy jednak nie? bo juz nie rozumiem niby miasto ze nie a kierbud ze jednak to szkody; ja bym sie podwojnie ze wszystkim jak nie potrojnie upewniala bo to moze nawet jakies grubsze lawy fundamentowe lac trzeba i mocniejsze zbrojenia w lawy czy pozniej chudziaka dawac

Ladybird76: Szczypta moja ekipa wybuduje z czego chcę dla nich nie ma to znaczenia poza tym oni do końca nie wiedzą co Ja im na działkę przywiozę więc nie znają moich wahań w podejmowaniu decyzji... to co Ja sobie w domu rozważam z mężem to nie wychodzi w ich stronę...Ekipa górali bardzo młoda ehhh bardzo...

a maja doswiadczenie w budowaniu na szkodach gorniczych? czasami pewne rzeczy moga umknbac architektowi a budowlancy moga zasugerowac jeszcze jakies zmiany; u mnie bylo tak z findamentami, zostaly sporo szersze wylane (wg budowlanca a potem po jego konsultacji i kierbuda dla pewnosci ze na piachu nie bedzie zbytnio osiadalo)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    MrsHyde: to moze nawet jakies grubsze lawy fundamentowe lac trzeba i mocniejsze zbrojenia w lawy czy pozniej chudziaka dawac

Lub nawet płytę fundamentową...
    My mamy płytę - nie ze względu na szkody ale na glinę i możliwość podbijania wody od dołu. Nasz kierbud zdecydował.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde stronę dalej napisałam...

Brak szkód górniczych w danym terenie nie oznacza tak naprawdę, że problemy nie wystąpią... chodniki zalane i tak się osiadają. Szkód ogólnie nie stwierdził urząd górniczy ale to jest Śląsk - kretowisko mamy pod nami... a tym bardziej, że Ja mam działkę przy dawnej kopalni. Być może trudno to sobie wyobrazić komuś jeśli nie bywa na śląsku i nie zna terenów. Stopa fundamentowa nie będzie poszerzana u mnie - jest i będzie 60cm - kierbudzi nie widzą potrzeby... Zastanawiamy się nad chudziakiem i jego izolacją dodatkową jeszcze. Ziemia jest mieszana a więc nie buduję na glinie i nie buduję na piasku. Można dozbroić dodatkowo fundament ale po zapoznaniu się z projektem nie ma też takiej potrzeby. Zobaczymy jak to będzie... Lada chwila chłopaki wchodzą na działkę - wytyczne do ilości materiałów dostałam więc muszę zamawiać.

P.S. zapomniałam dopytać chłopaków jak przechowywać stal? czy trzeba ją zabezpieczyć? hmmm
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 27th 2013
     permalink
    ja to na slasku nawet nigdy nie bylam wiec te wszystkie kopanie gdzie co i jak to dla mnie abstrakcja; jednak jesli bym miala miec jakies dawne korytarze pod domem czy ryzyko tapniecia to bym dodatkowe anaizy gruntu na bank robila plus upewnila sie ze uzbrojenie jest wystarczajace (wiem ze niektoprzy daja siatki w chudziaka chociazby)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde a co korytarze mają do badania gruntu skoro one posadowione są na głębokości 220m w pokładzie 1,7 - 1,8m?

Przecież odwierty do badania gruntu nie są aż tak głębokie i w sumie jedynie pozwolą mi ustalić jaki mam grunt i jego typ na danej głębokości ( adekwatnie do niego może konstruktor dobrać zbrojenie etc )... ale jak dla mnie one nic wspólnego nie mają z przebiegającymi niegdyś tam chodnikami.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    napisalam przeciez ze sie nie znam, dla mnie szkody gornicze to abstrakcja, wiem tyle co w tv czlowiek uslyszy

myslalam po prostu ze przy takim "niepewnym" podlozu lepiej jest przeprowadzic badania gruntu (no nie wiem wody gruntowe, glina itp) i wlanei np zbrojenie dodatkowe dawac
    tak jak pisalam u nas ze wzgledu na to ze piach mamy to dawalismy dodatkowe zbrojenie mimo ze wg architekta nie bylo takiej koniecznosci, budowlaniec powiedzial ze wg niego trzeba bo widzial jakie ma podloze a kierbud mowil ze nie zaszkodzi no i wlasnie te szersze lawy bo dom pracuje, ziemia osiada i lepiej wydac ciut wiecej kasy i miec swiety spokoj
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde mieliście przed stopą fundamentową wylewany chudziak i pokrywany folią lub papą ?

Treść doklejona: 27.02.13 23:19
    Hyde co do gruntu u mnie glina z piaskiem od taka mieszanka :(
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 27th 2013 zmieniony
     permalink
    My mieliśmy coś takiego:
    najpierw tłuczeń, na to chudziak, na to papa - 2 x, zbrojenie i beton.

No ale my bunkier budowaliśmy, nie dom rodzinny :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 28th 2013
     permalink
    wiecie co nie mogę - normalnie nie mogę!

Kierbud odmówił nam prowadzenia budowy przy zastosowaniu SOLBETU :( bo jeśli już to powinniśmy na rogach dawać żelbetowe zbrojone trzpienie na które to się nie zgodziliśmy :( no i polecił nam innego kierbuda...
    Nie poniesie odpowiedzialności za ewentualne pękanie ściany bo ma złe doświadczenia :(

SZUKAMY DALEJ!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    pierwsze slysze zeby kierbud ponosil odpowiedzialnosc za pekanie sciany; przeciez w domach i 30letnich pekniecia sie zdarzaja bo grunt pracuje; brat dom wybudowany pod koniec lat 70tych a tez potrafia sciany ciagle pekac mimo ze u nas zadnych szkod gorniczych nie ma; zresta w blokach nowopobudowanych tez sciany pekaja i spolzdielnia daje grosze w ramach rekompensaty na naprawy bo wg nich takie jest ryzyko nowowybudowanych mieszkan
    aha nam budowlaniec od razu powiedzial ze pierwszej zimy jak bedziemy meiszkac moze troche popekac raz ze snieg z dachu nie spada bo dach dobrze docieplony (+drabinki z jednej strony) a taki snieg to kilkutonowy napor jest a dwa ze dom bedzie pracowal cieplo-zimno plus grunt sie osiada; mowil ze minimalizowanie pekniec jest wtedy jesli jedna zime dom stoi w SSZ tylko delikatnie docieplany a pozniej druga zime z tynkami i dogrzewaniem, inacze to pekniecia sa norma
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde chcieć bym chciała aby dom docieplony bez tynków wew. stał przez zimę ale co będzie i jak będzie czas pokaże...
    Jutro rano wizyta z kolejnym kierbudem... zaczyna mnie to poniekąd bawić :(

Mocno rozważam materiał na ściany choć ciągle skłaniam się ku BK i SILCE
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    z tym ociepleniem a bez tynkow wewn to tez sa rozne szkoly, jedni mowia ze najpierw powinno sie zrobic tynki wewn a potem docieplenie, inaczej cala wilgoc z tynkow wewn zostanie w domu a nie odparuje na zewn.
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeMar 1st 2013
     permalink
    A ja szukam firan... najprostszych , białych - w necie same koszmary. Wybaczcie jeśli którąś urażę, ale te całe lambrekiny, żaboty, kokony, rozety, panele to dla mnie szczyt kiczu...
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 1st 2013
     permalink
    he he he kolejny kierownik krzywo patrzy na blok komórkowy i proponuje zmiane i jak powiedział mi o ceramice a Ja o tym, że tego materiału nie będę brała pod uwagę to spoglądał na mnie jak na nie wiem co :( To wszystko jest chore :(

Po prostu upieranie się przy swoim nie wychodzi mi wcale na dobre :(

Chciałabym po prostu zamówić już materiał i muszę się bujać i czekać :( masakra :(
    •  
      CommentAuthordoti28
    • CommentTimeMar 2nd 2013
     permalink
    mi sie zbliza remont kuchni ..... masakra sprzety juz zamówione tylko czekac az przyjada
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeMar 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, a jak macie rozwiązane przejście z garażu do domu? U mnie jest wejście do kotłowni, a następnie na korytarz, z którego jest 1 krok do sieni. I ten właśnie jeden krok mnie męczy - boję się, że będę miała więcej sprzątania. Teraz zastanawiam się, czy jeszcze czegoś nie zmienić i nie zrobić tego wejścia z kotłowni do wiatrołapu:confused:
    I jeszcze jedno - jak duża jest u Was sień/wiatrołap? Jaka wielkość jest już ok, żeby nie mieć wrażenia klaustrofobii, no i żeby dwie osoby mogły się swobodnie ubrać/rozebrać w tym samym czasie?
    --
    Doti - ja uwielbiam remonty, nie znoszę tylko tego ciągłego sprzątania:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.