Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 15th 2013 zmieniony
     permalink
    mieszkanie jak dom, macie 2poziomy czy jeden?
    nasze poprzednie lokum mialo 44m2 i to 3pokoje na takim kawalku byly
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeMar 15th 2013
     permalink
    wow One, 112m kw to wypaśne mieszkanie! :D Ile pokojów w sumie macie?
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Mamy jednopoziomowe mieszkanie. W sumie mamy 4 pokoje, ale duże. Każdy z nich spokojnie można podzielić na dwa osobne :wink:
    No i nasza łazienka ma 18-20m.kw. :smile:
    Duże przestronne mieszkanie.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Jeeej to wypas nad wypasy:D:D:D
    Nasze łazienki w domu to jakieś nieporozumienie - maleństwa. :)
    Pokaż jak będziesz miała chwilę tę swoją łazienkę z Marylin :D
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    OneKiss WYPAS :crazy:

Daj trochę :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 16th 2013
     permalink
    OneKiss: No i nasza łazienka ma 18-20m.kw.

to juz zdecydowanie pokoj kapielowy a nie zwykla lazienka :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    matko taka duża łazienka? Ja chyba kocham już te moje małe przestrzenie... choć ciutkę żałuję mojego małego pokoju 27m2 ale tak jak Hyde napiała nie będzie tygodznia sprzątania a jedynie jeden dzień :)

Hyde czy jakoś mocno wkurzająca jest garderoba bez okna? no nie wiem co robić... mój małż upiera się przy oknie a Ja jestem na NIE

Treść doklejona: 16.03.13 09:16
    Hyde jedynie z tego całego metrażu to największa mi sypialnia z garderobą wyszła bo łącznie 35m2 a dziewczyny chociaż mają pokoje po 20m2 całkowitej a użytkowej wychodzi 13m3 z czego się cieszę bardzo :)
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeMar 16th 2013 zmieniony
     permalink
    mangaa: Pokaż jak będziesz miała chwilę tę swoją łazienkę z Marylin :D

Proszę bardzo.
    To nasza łazienka, nie do końca ją widać w całości. Za drzwiami, po prawej stronie jest jeszcze prysznic i nasze solarium :smile:
    [lepszy efekt jest jak wszystkie świece są podpalone, a z głośników leci relaksująca muzyka - zapraszam, możesz osobiście to sprawdzić] :wink:

łazienka

... i lepsze zbliżenie na obrazy.

łazienka

... na parapet ( od razu dodam, że okno mamy duże w łazience, rolet nie ma, firanki też nie za bardzo zasłaniają, ale można się czuć w pełni komfortowo, ponieważ za oknem jest ściana następnego budynku, w której to nie ma żadnych okien, a między budynkami jest przejście, takie na 1,5m, ale zamknięte, nie można nim chodzić, więc w pełni intymność zapewniona i w miarę światło, ale przede wszystkim duże okno i możliwość szybkiej wentylacji :wink: ) w ramkach będą zwariowane zdjęcia, które poszły do wywołania, czekamy na nie.

łazienka

... na wannę i świeczniki, przy umywalce są rownież te same świeczniki, ale dwie sztuki.

łazienka

... a w zbliżeniu tak wygląda jeden świecznik.

łazienka

Mam nadzieję, że zdjęcia nie wyjdą za duże i że udało mi się je w ogóle wgrać.

MrsHyde: to juz zdecydowanie pokoj kapielowy a nie zwykla lazienka :)

Znajomi jak pierwszy raz widzieli łazienkę, to też tak mówili.
    Ja może inaczej patrzę, bo ja się już do niej przyzwyczaiłam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    OneKiss solarium? :shocked:

cudnie wielka ta łaźnia, marzy mi się.. nie to co moja pipidóweczka....

a te szalone zdjęcia to jakieś akty będą? :devil::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Tak, solarium. Takie domowe.
    o tak wygląda, tylko krzesełko mamy inne :)

olarium

eveke: a te szalone zdjęcia to jakieś akty będą?

Biorąc pod uwagę, że jak mamy gości, to łazienka to najczęściej odwiedzane pomieszczenie, nagie zwariowane akty to nie jest dobry pomysł, aby je postawić w łazience właśnie :devil:
    Ale mamy różne fajne wesołe zdjęcia, poprzebierani, wymalowani, w locie [ w sensie w podskokach] itp. :cool: Coś się wybierze. Czekam aż zrealizują zamówienie wykonania odbitek i coś wybierzemy.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Kissku, zwariowałam :D Super to sobie wymyśliłaś i wykonałaś...

Chcę zobaczyć to na żywo :)) haha teraz się nie wymigasz...
    A solarium - niezła akcja.:)

Pokój kąpielowy to moje marzenie :D
    Jakbym miała takie możliwości to bym sobie coś takiego zafundowała :D
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    :shamed: Dziękuję!

Manguś ooj, jakie ja miałam plany na łazienkę, jak jej nie zrobić. Wiadomo, koszty, koszty...
    Teraz nawet jak na nią patrzę, to mam myśli, że to inaczej bym zrobiła, czy tamto.
    Ale w sumie nie jest źle, podoba mi się to, co jest :wink:
    A jeszcze mój mąż praktycznie sam ją robił - płytki ( na ok. 2/3 powierzchni ścian i całą podłogę, bo mieliśmy 2 fachowców, ale tacy "fachowcy", że daj spokój), stelaż ten regipsowy, obniżany sufit, halogeny podłączał, głośniki montował i podłączył pod kino domowe w sypialni, podłączenie wanny, prysznica, bidetu. SAM! Moja prywatna złota rączka, a przecież budowlańcem nie jest :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Mój może nie taka złota rączka jak Twój, ale i tak jestem dumna z niego bardzo bo kładzie płytki w piwnicy naszej :D
    Nawet teraz bidul zapitala tam.
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    To dobrze, jak facet co nieco potrafi, bo to duże odciążenie budżetu jest, przy każdym remoncie lub tak jak u Was przy budowie i wykańczaniu domku.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    OneKiss: To nasza łazienka, nie do końca ją widać w całości

a ile zajmuje ci sprzatanie calej lazienki? tak patrze ze nie dosc ze ciemne plytki to jeszcze cale mnostwo tzw kurzolapow macie...

Ladybird76: Hyde czy jakoś mocno wkurzająca jest garderoba bez okna? no nie wiem co robić... mój małż upiera się przy oknie a Ja jestem na NIE

mi ZUPELNIE brak okna nie przeszkadza; wchodzimy - wybieramy ubranie, mamy tez tam deske i od razu maz poprasuje i tyle. U mlodej jest okno w garderobie i mimo ze jest podlogowka to czuc jednak ten chlod ktore idzie przez okno, jesli garderoba z oknem to wtedy radzilabym jakis grzejnik.

Ladybird76: Hyde jedynie z tego całego metrażu to największa mi sypialnia z garderobą wyszła bo łącznie 35m2 a dziewczyny chociaż mają pokoje po 20m2 całkowitej a użytkowej wychodzi 13m3 z czego się cieszę bardzo :)

u nas sypialnia z garderoba 30m2, biorac pod uwage ze mam tam kacik do pracy plus stawiam przy garderobie suszarke to wcale sypialnia nie jest za wielka
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde w gazetce: "ładny dom" jest Termini III ale Ty chyba masz wymiarami większy bo tam jest 623 x1483 hmmm czy źle pamięta?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nawet nie wiedzialam ze 3 wyszla, zerknelam no i troche ciasnawy
    nasz ze zmianami pod nasze widzimisie gabaryty ma 700x1698 no i przede wszystkim garaz w bryle domu (a tego bym za zadne skarby nie zamienila, nie ma nic fajniejszego niz wsiadanie do cieplego auta zima, no i nie trzeba szyb skrobac!!!)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde w Niemczech uważają, że garaż w bryle budynku to coś bardzo złego ze względu na wydzielające się spaliny i inne szkodliwe smrodki oraz płyny z samochodu przenikające przez ściany budynku... i takie tam inne różne... :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady moze oni nie placa zawrotnych sum od budynkow gospodarczych ;) moj brat za murowany garaz na podworku ma wiekszy podatek niz za ponad 200m dom i dzialke razem wziete :devil:
    poza tym, dla mnie blokersa, wychodzenie do cieplego autka a nie od razu na mroz to cos cudownego
    •  
      CommentAuthorgracjanna
     permalink
    Lady, garderoba chyba lepiej jak będzie bez okna, bo ubrania nie będą płowiały-tzn. u mnie będą, bo mamy okno na zachód i zamierzamy nie mieć szaf tylko otwarte drążki i półki-musimy czymś zasłonić okno, a nie będzie to proste, bo ono jest trapezowe!
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeMar 17th 2013
     permalink
    gracjanna: Lady, garderoba chyba lepiej jak będzie bez okna, bo ubrania nie będą płowiały-tzn. u mnie będą, bo mamy okno na zachód i zamierzamy nie mieć szaf tylko otwarte drążki i półki-musimy czymś zasłonić okno, a nie będzie to proste, bo ono jest trapezowe!

Ja będę miała obie garderoby bez okien i żałuję. Wolałabym się ubierać przy świetle dziennym.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    czy stosujecie WORKI PROZNIOWE do przechowywania ubran i poscieli? niby czlowiek w domu ma sporo miejsca ale zapasowe koldry, koldry zimowe, koce czy nawet kurtki dobrze byloby upchnac zeby zajmowaly jak najmniej miejsca; szukam na allegro, jest tego mnooooooooooooooooooooostwo i tak pomyslalam ze moze kupowalyscie u kogos na allegro i mozecie polecic?
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    MrsHyde ja mam i używam kupowałam jakieś tanie na allegro, do kurtek te z wieszakiem.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a nie pamietasz u jakiego sprzedawcy bralas?
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeMar 17th 2013 zmieniony
     permalink
    Zaraz poszukam:-)
    http://allegro.pl/worek-prozniowy-worki-prozniowe-wiszace-70x145-i3034861032.html
    mam takie, one nie są przezroczyste tylko we wzory, kwiatki, biedronki(widoczne są te wzorki na dolnym zdjęciu), ale dobrej jakości mam już je ponad dwa lata a i jeszcze jedno lepsze są do przechowywania w szafie te mniejsze 50/60 większe 50/100 kiepskie są do układania w szafie.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ale to u tego sprzedawcy bralas?
    ja sie troche boje kupna w ciemno od pierwszej lepszej osoby bo w wielu komentach pojawia sie info ze worki okazuja sie tandetne, ze cienkie i pekaja, ze wcale nie sa prozniowe bo zamkniecie sie nie dociaga, itp itd

Treść doklejona: 17.03.13 21:16
    czerwinka: i jeszcze jedno lepsze są do przechowywania w szafie te mniejsze 50/60 większe 50/100 kiepskie są do układania w szafie.

dzieki za wskazowke, ja chce do szafy na dol kupic wiszace na kurtki i plaszcze, pozostale worki nie trafia do szaf tylko pod lozka (mamy wszystkie ze skrzyniami)
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeMar 17th 2013 zmieniony
     permalink
    Poszukam w komentarzach bo niestety nie pamiętam teraz;) jak tylko znajde wrzuce nazwe
    edit. znalazłam ;)
    http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=15254803
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dobra, wezme u tego goscia co linkowalas i nie bede Ci glowy zawracac, ma dobre komentarze, raz sie zyje :)
    wielkie dzieki za odzew, dam znac czy towar ok jak juz wykorzystam
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Znalazłam wrzuciłam wyżej;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 20th 2013
     permalink
    Dziewczyny mieszkające w domku z porothermu czy możecie mi powiedzieć choć troszkę o jego wadach ? jak u Was było z wkuwaniem się w ściany czy jak obecnie jest z np wieszaniem półek etc oraz z ciepłotą? jaką ilość styropianiu dałyście ?

Treść doklejona: 20.03.13 11:59
    Hyde możesz zerknąć w PW!
  1.  permalink
    Ja juz pisałam- jestem zadowolona
    Z tym wieszaniem szafek i półek to jakis kit- u mnie wszytsko wisi i jakoś od 3 lat nie spadło ;)
    Styropian 15 cm
    Dom bardzo ciepły i zdrowy. Porotherm powstaje z gliny więc z materiału naturalnego i przyjaznego człowiekowi.
    MInus- kiedy ja budowałam był drozszy niz wszelkie bloczki, teraz nie wiem jak jest.
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 20th 2013
     permalink
    teraz były w promocji worki próżniowe w rossmannie.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 20th 2013 zmieniony
     permalink
    szczypta jaką masz grubość ściany z porothermu i czy np instalacje były prowadzone w bruzdach czy na pustaku?
  2.  permalink
    25 cm
    ja mam wszytskie instalacje w podłodze
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 21st 2013
     permalink
    Aga no ale do kranow. kontaktu czy gniazdka musieli kawalek sciana puscic
  3.  permalink
    coś Ty? :bigsmile:
    poważnie mówiąc- to nie pamiętam czy sa na pustaku czy moze wykuwali troche
    musiałabym znalezc płytę ze zdjęciami instalacji, ale schowałam ją gdzies bardzo głęboko :/
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ja mam tez instalację w ścianie w porothermie, wręcz konstrukcję metalową schodów mam w porothermie (to mozna sobie wyobrazić jakie obciążenia) i to info z kruszeniem i pękaniem to jakiś mit...
    Robi się normalnie dziurki jakie się chce, nic nie odpada, nic nie pęka... (póki co :tooth:)

U nas instalacja poszła na pustaku, w większej części - elektryczna, ale też część, jak np kanalizacyjna i wodna były wkuwane w porotherm. Nic się nie dzieje, tynk nie pęka - stosuje się w tych miejscach specjalną siatkę.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Szczypta kurcze pogrzebałabyś nooo :))
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie wiem jak w innych czesciach kraju ale u nas elektrycy czy hydraulicy uzalezniaja cene robocizny od budulca, pierwsze pytanie przy okreslaniu ceny to bylo wlasnie czy budowane z bk bo tam szybciej i latwiej idzie
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    u nas elektrycy
    uzalezniaja cene robocizny od budulca

U nas jest podana stawka za punkt, nie spotkałam się z adnotacją co do budulca.

Chwalę się :wink: w końcu przywieźli :bigsmile: i przy okazji linię telefoniczną zerwali.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    bari_87: U nas jest podana stawka za punkt

niekotrzy elektrycy i hydraulicy faktycznie licza od pkt, my mielismy szczescie ze i jedni i drudzy brali od calosci
    malo tego - elektrycy w trakcie stwierdzili ze za malo sobie pkt wymyslilam i jeszcze dorobili kolejne czyli im sie srednio oplacalo bo cos ok 10zl za pkt im wyszlo ;)

Bari gratuluje kolejnego kroku, niech teraz tylko pogoda sie poprawi i "niech sie mury pna do gory"; macie jakis termin do ktorego chcecie sie przeprowadzic?
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeMar 21st 2013 zmieniony
     permalink
    im sie srednio oplacalo bo cos ok 10zl za pkt im wyszlo

Faktycznie malutko bo u nas od 25 do 40 zł liczą bez materiału. Dobrze, że mój eM elektryk bo my takie cuda wymyślamy.

macie jakis termin do ktorego chcecie sie przeprowadzic?

Nie mamy określonego terminu, w tym roku jeżeli sie uda to SSO, a reszta w przyszłym, a to zależy od sprzyjających warunków i możliwości (które ciągle się zmieniają).
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    bari_87: Faktycznie malutko bo u nas od 25 do 40 zł liczą bez materiału.

Bari u nas bez materialu ponizej 40zl nie wchodza elektrycy, tak ok 30zl biora budowlancy czy zlote raczki bez uprawnien; my mielismy to szczescie ze nam robil chlopak po sasiedzku i wzial tyle zeby miec pracownikom z czego zaplacic; smialam sie potem do niego ze nie dosc ze policzyl nas grosze to jeszcze sami pracownicy sobie roboty dodali

bari_87: Dobrze, że mój eM elektryk bo my takie cuda wymyślamy

jakie cuda wymysliliscie np?

bari_87: Nie mamy określonego terminu, w tym roku jeżeli sie uda to SSO, a reszta w przyszłym, a to zależy od sprzyjających warunków i możliwości (które ciągle się zmieniają).

fajnie ze mozecie sobie na to pozwolic, nas raz ze kredyt ograniczal (po 18m-cach splata juz rata+odsetki a w 24m-ce mial byc koniec) no i niestety koszt utrzymania 2 mieszkan byl zbyt duzy bo i dom opalac trzeba (czyli pellet + prad) a w bloku czynsz i media tez trzeba bylo pracic... z drugiej strony moze to i dobrze bo szybko poszlo, od czerwca 2011 do maja 2012
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    jakie cuda wymysliliscie np?

Srylion gniazdek :wink: bo nie cierpię przedłużek, dużo świateł led, oświetlenie nocne na fotokomórki, każde pomieszczenie na oddzielnym bezpieczniku i pewnie coś jeszcze się znajdzie.

fajnie ze mozecie sobie na to pozwolic, nas raz ze kredyt ograniczal

Spokojnie możemy, jedyny minus to babka męża, która wszystko wie najlepiej, wtrąca się do wszystkiego i podsłuchuje :angry:, i niestety wspólna kuchnia i łazienka to tragedia. Ale wizja swojego umożliwia przeżycie tych małych niedogodności.
    Z resztą na zdj powyższym z lewej strony jest dom w którym obecnie mieszkamy więc to co potrzeba mamy pod reką.

nas raz ze kredyt ogranicza

My nie mamy w planach kredytu.

szybko poszlo, od czerwca 2011 do maja 2012

Szybciutko, też bym tak chciała no ale coś za coś.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    bari_87: Srylion gniazdek bo nie cierpię przedłużek, dużo świateł led, oświetlenie nocne na fotokomórki, każde pomieszczenie na oddzielnym bezpieczniku i pewnie coś jeszcze się znajdzie.

myslalam ze kazde pomieszczenie na oddzielnym bezpieczniku (a nawet na kilku jesli jest duzo sprzetu) to juz norma, gniazdek tez mam sporo, tak samo wlacznikow schodowych, zwolenniczka ledow nie jestem wiec nie mam zupelnie nigdzie mimo ze proponowali w schodach chociaz zrobic; fotokomorke mam nad garazem i przy wejsciu i na tym koniec, jakby mi w nocy sie cos zapalilo samo to chyba bym zawalu dostala :

bari_87: My nie mamy w planach kredytu.

szczesciarze, my gdyby nie kredyt to nigdy bysmy domu nie mieli
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    myslalam ze kazde pomieszczenie na oddzielnym bezpieczniku (a nawet na kilku jesli jest duzo sprzetu) to juz norma

W sumie rozeznania nie robiłam, stwierdiłam tak po tym jak ciotce i znajomej nie zrobili tego, a jedynie ograniczyli sie do minimum.

gniazdek tez mam sporo,

Ja naliczyłam cos ok 100.

jakby mi w nocy sie cos zapalilo samo to chyba bym zawalu dostala

eee ta myślę, że jakbyś wiedziała to byś się przyzwyczaiła.

A i planujemy odkurzacz centralny.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    bari_87: Ja naliczyłam cos ok 100.

to dopiero przy zakupie pstryckow zaboli... ten wydatek to byl jeden z tych bardziej mnie zaskakujacych
    podobala mi sie straaaaaaaaaaaaasznie pewna seria ale jak obejrzalam ceny to przelknelam i zeszlam na ziemie; sam salon kosztowalby tyle co caly dom tych co ostatecznie kupilismy
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    to dopiero przy zakupie pstryckow zaboli

Oj wiem wiem, dlatego wpierw będą pozakładane te co na widoku będą:wink: mi się podoba nowa seria z simona...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my mamy simon ale BASIC, wolalam wiecej kasy wydac na lampy :shamed:

u nas przed odbiorem elektrycznym musza byc zabezpieczone / zalozone wsyzstkie gniazdka i wlaczniki a kazdy zwisajacy kabel musi miec zalozona kostke z oprawka taka czarna najzwyklejsza; my akurat mielismy odbior na zasadzie "aaaa to pan B panstwu robil, dobra to nie wchodzimy" ale mojej kumpeli sprawdzili i spizarnie i garaz i nawet garderoby :/
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    bari masz jakąś wizualizację domu Twojego? i jaki dach będziecie mieli?

Treść doklejona: 21.03.13 18:19
    Hyde proszę o pomoc... jaki miałaś otwór okienny do stolarki z eurocolor lub jaką wysokość miałaś samych okien - ram?
    Chodzi mi o to, że u mnie jest 240 otwór i okno dopasowane do tego otworu są już specjalnie wzmacniane a co za tym idzie cena rośnie :(
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.