Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeApr 13th 2013
     permalink
    My wzięliśmy wszystkie możliwe kolory :wink:. Ochrę mamy w kuchni i w moim gabinecie. Ten beige mamy w pokojach i w holu na górze, oprócz jednego pokoju, gdzie M będzie miał swoje królestwo - chciał mieć tam brown'a koniecznie. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 13th 2013 zmieniony
     permalink
    Mangaa czyli u was nie bedzie paneli/desek tylko wszsedzie plytki? mi sie strasznie podobaly takie wybielane z myway ale mi stylistyucznie w domu by nie podeszly, niestety rovere z myway'a byly za drogie zeby kupic no i pewnie by sie tak idealnie nie zgraly z panelami jak woodentic

Migotynka zobacz jak rozwiazalam w szufladach opcje talerzy a podobnie mam z garnkami; oddzielna szuflada na slodkosci inna na wszystko do pieczenia przez maki i cukry a jeszcze inna makarony kasze i ryz. aaa no i my nie mamy chlebaka tylko w szufladzie trzymamy pieczywo i platki sniadaniowe
    fsda
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeApr 13th 2013 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: Mangaa czyli u was nie bedzie paneli/desek tylko wszsedzie plytki? mi sie strasznie podobaly takie wybielane z myway ale mi stylistyucznie w domu by nie podeszly, niestety rovere z myway'a byly za drogie zeby kupic no i pewnie by sie tak idealnie nie zgraly z panelami jak woodentic

Tak u nas wszędzie płytki ze względu na ogrzewanie podłogowe w całej części mieszkalnej.
    W salonie i w holu mamy bielone właśnie - sichenia. Kiedyś tu je pokazywałam.
    A tak wyglądają już położone, ale bez fug, tak samo jak i cegła na ścianie (usunęłam).

Hyde czy te organizery do szuflad można założyć jakoś później czy na etapie wyboru kuchni trzeba podjąć decyzję?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 15th 2013
     permalink
    mangaa: czy te organizery do szuflad można założyć jakoś później czy na etapie wyboru kuchni trzeba podjąć decyzję?

na szczescie mozna dokupic kiedy tylko ma sie na to ochote, no i niestety jest to spory wydatek (chyba ok stowke na szuflade wychodzi niestety) w zwiazku z czym my na razie mamy tylko 2szufladach, w ikei wzielismy przybornik plastikowy na sztucce bo smieszna cena a blumowski 170zl, tak samo koszyki/wklady bralam w ikei (a z ikei bardzo polecam jeszcze taka mate antyposlizgowa do szuflad, swietnie sie sprawdza)

ps.
    na szczescie zdazylam zobaczyc chociaz juz nie zdazylam nic napisac, fajnie ta cegla wyglada, chcialam nawaet biala w jendym miejscu ale wymieklam z obawy przed tym jak to sie bedzie czyscilo
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeApr 15th 2013
     permalink
    oo, Dzięki Hydzia za wyczerpującą odpowiedź co do szuflad. :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeApr 16th 2013
     permalink
    w końcu pogoda i w końcu prace budowlane u mnie ruszyły :) zamykamy fundamenty :)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    A my mamy problem na budowie – spartolili nam schody… M pyta się gościa od schodów kiedy skończą bo widział niedoróbki itd, a on, że już gotowe… Byłam tam i nawet już nie chcę się denerwowac opisując jak się wkurzyłam, schody niby z daleka piękne, a jak się stoi w odległości metra to wyglądają jakby z 10 lat już były użytkowane, zadrapania, dziurska, jakieś niedomalowane miejsca, rozchodzące się momentami, zakitowane nierówno, odchodzące płyty, niekiedy nawet krzywo złożone… No masakra…
    Szukamy firmy, która wyceni nam naprawę tego badziewia, na szczęście nie rozliczyliśmy się do końca z gościem no ale 70% ma zapłacone... :/
    --
  1.  permalink
    Mangaa :( współczuję :/
    dobijają mnie takie sytuacje :/
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Gość tekst, że jakby wiedział jakie to koszty to by tego nie robił, że on nam zwróci 500zł... No śmieszny jest, tam będzie w cholerę poprawek, w ogóle martwię się że nie znajdziemy firmy która zechce poprawiać po kimś - już jedna nam odmówiła:/
    Jeszcze typ z wyrzutem do nas, że ostatni raz takie schody robi... No jaja...
    Mam tylko jedno pytanie, po co się brał za coś czego nie potrafi?
    Kurczę schody nówka to powinny być wypieszczone a tam masakra jest. No może od góry wyglądają OK, ale z boku widać wszystko jak na dłoni. Muszę zrobić dokumentację fotograficzną to Wam pokażę, gdzieniegdzie gwozdki przebijają na drugą stronę - po prostu pod złym kątem im się wbiło, takie tam, kto by na to patrzył...:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 17th 2013
     permalink
    dobrze ze chcoiaz wszystkiego nie zaplaciliscie :/
    a moze by tak postraszyc goscia informacja na forach internetowych i ze wrzucisz ostrzezenie na lokalnym forum?
    a tak w ogole to schody masz na zasadzie okladziny czy takie wiszace? bo te okladzinowe to u mnie na srubach maja tylko slupek poreczy przytwierdzany a tak wszystko inne na kliny szlo
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    a u mnie pechowy wczoraj był dzień :( Na budowie zdjęłam sobie z ręki pierścionek... włożyłam do kieszeni i ślad po nim zaginął :( a mój wykonawca puknął samochód na skrzyżowaniu gdzie co chwilkę ktoś ma stłuczkę :( Chłopak jeździ pomiędzy moją budową inną jeszcze no i wyjeździł sobie :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Kasia moze w fundamentach pierscionek wyladowal, wiesz tak na szczescie na zasadzie - dom na porzadnych podwalinach :)
    ja tam przesadna nie jestem ale nasz majster ponoc zamurowal nam grosiaka zeby nam sie dobrze finansowo na nowym wiodlo ;)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde u mnie ciotka zapowiedziała, że jak będą lali posadzki to ona już ma pieniądze przygotowane do wysypania :) a Ja będę na rogach domu dawała kasiorę :) Ja z tych przesądnych :) Wiecha też wyląduje na dachu :)

Treść doklejona: 17.04.13 09:06
    Hyde a pierścionek to prędzej w lidlu mi wyleciał bo miałam go w kieszeni :( i zaraz po budowie jechałam na zakupu i nawet nie słyszałam kiedy :( jestem wściekła jak nie wiem co :(
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeApr 17th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde - dzięki za fotkę:) U mnie też talerze wylądują w takiej pozycji w szufladach. Przyprawy, makarony, przyrządy kuchenne tez będą zaszufladkowane:) Będę miała m.in. szafke cargo i narożną wysuwaną stojącą i wiszącą.

Dostałam wczoraj nową wycenę od stolarza. Zrezygnowałam jednak z zabudowy podsufitowej. Stwierdziliśmy, że i tak mamy gdzie trzymać sprzęty, więc w sumie podsufitówka nam nie jest potrzebna. Zamiast 5 słupków szuflad będę miała 3 duże ( w sensie szerokie) no i zrezygnowaliśmy z przeszklonych 3 witryn na 2. Stolarz i moja projektantka i tak stwierdzili, że mam masę szafek ( przy metrażu 12,5 m2 kuchni - myslałam, że ma ok 14) docelowo będę miała ich dwa razy więcej niż mam teraz). Nowa cena to 14,5 tys. Blat drewniany dębowy. Okap robię podszafkowy, piekarnik w słupku. Mikrofali nie uznajemy, więc nadal jej nie będzie. Do pitraszenia indukcja z boosterem i f. łączenia płyt. Teraz się zastanawiamy jaką firmę sprzętu wybrać? Może mi cos polecicie? Co do płytek.. Na podłodze będzie gres KERABEN Detroit Beige RT Metropol. Takiż sam gres będziemy kłaść w holu.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    whirpool jak dla mnie najbardziej sprawdzona i do tej pory nawet znajome sobie chwalą... W weekend byliśmy u znajomych i kupiła sobie również whirpoola z funkcją booster i jest mega zadowolona :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a u nas zbyt wiele osob zawiodlo sie na whirlpooluvwiec nie bralismy go pod uwage. dla mbie sprzet ktorego zywotnosc konczy sie z uplywem gwarancji odpada. zreszta nasz anjomyvprpwadzi sklep internetowy z agdrtv i powiedzial ze sprzedaz whirlppola strasznie spadla odkad jest produkowany w polsce. w sumie to w. to to samo co polar bo jedne fabryki

my mamy plyte bosha, b.dobre opinie ma elecrolux. piekarnik z amici bo bosh z tymi samymi funkcjami 2x drozszy byl a amica w branzy od lat i niezawodna od lat. zmywarke mamy tez bosha ale to mielismy w ramach nagrody wiec inna bajka

Treść doklejona: 17.04.13 10:08
    a u nas zbyt wiele osob zawiodlo sie na whirlpooluvwiec nie bralismy go pod uwage. dla mbie sprzet ktorego zywotnosc konczy sie z uplywem gwarancji odpada. zreszta nasz anjomyvprpwadzi sklep internetowy z agdrtv i powiedzial ze sprzedaz whirlppola strasznie spadla odkad jest produkowany w polsce. w sumie to w. to to samo co polar bo jedne fabryki

my mamy plyte bosha, b.dobre opinie ma elecrolux. piekarnik z amici bo bosh z tymi samymi funkcjami 2x drozszy byl a amica w branzy od lat i niezawodna od lat. zmywarke mamy tez bosha ale to mielismy w ramach nagrody wiec inna bajka
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeApr 17th 2013 zmieniony
     permalink
    Migot na stronie 44 była niedawno dyskusja o sprzęcie kuchennym. Looknij sobie.
    My ostatecznie postawiliśmy na AEG tudzież Electrolux i lodówka Siemens/Bosh.

Hyde mamy schody dywanowe tj. wiszące, na konstrukcji stalowej.
    Tata nam podpowiedział byśmy podbili do lokalnego stolarza... Bo te firmy duże mogą nie chcieć się z tym bujać + jeszcze barierki są do wykonania.

Ja wybieram teraz biały montaż do łazienek, płytki już raczej na 100% wybrane, czekam na wycenę z salonu naszego i ewentualnie zamawiam u nich lub w necie.
    Myślę o lustrze... Kręci mnie w tej naszej małej łazience lustro w ramie, bo te szare płytki rozweseli ale miałam koncepcję, że wklejone będzie pomiędzy plastrami z otoczaków(szarych;) i wtedy ta rama to chyba za dużo będzie.. Chociaż nie wiem czy za dużo - rama kolor stare złoto, ma pasować do cegły na przeciwległej ścianie... Po prostu cała szara ściana w tej małej łazience będzie chyba zbyt smutna. Z drugiej strony lustro będzie odbijać kolorową i żywą cegłę. Nie wiem na co się zdecydować ;)
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    U mnie kolor kuchni i blaty juz wybrane i czeka mnie tez wybór sprzętu ,a muszę sie na juz zdecydować ,bo kuchni nam nie zaczną robic ,a po długim weekendzie ma być gotowa . Ja myślałam nad zmywarka bosch albo amica ,plyta amica ,piekarnik amica lub bosch ,a lodówka samsung .
    Trawę juz mamy posiana częściowo ,taras Moj ma robic w weekend i mam nadzieje ze w końcu kurnik sobie postawi ,bo ten syf w garażu to jakaś masakra
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeApr 18th 2013
     permalink
    agap pochwal się zdjęciami z budowy? i wnętrz oczywiście :)

Jeśli chodzi o whirpoola to Ja narzekać nie mogę bo mi bardzo dobrze służy... niestety serwis bosha zawiódł mnie już dwa razy więc nie wiem czy chcę coś z tej firmy... Amica - nie sprawdziła się w piecu. Beko to już zupełnie nie wchodzi w grę po opiniach jakie krążą w rodzinie i u znajomych. Znajomy który ma serwis AGD mówi, że praktycznie wszystkie sprzęty się psują i nie ma reguły :(
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Lady pochwale sie ,ale tak dopiero za miesiec ,bo prace dopiero rusza ,zeby wszystko ukonczyc moj musi miec wolnych pracownikow. U nas to bedzie pewne wszystko na hura ,jak to sie mowi ,az mnie to zaczyna przerazac ,a juz wracam do domu wieczorem i czuje sie zmeczona ,zaczyna brakowac tego dnia ,a jak u ciebie ciagna juz mury?
    wracajac do tych sprzedow kuchennych to strasznie duzy wybor i rozne opinie ,w niedziele wybieramy sie do media markt .Ja to musze dotknac ,zabaczyc i dopiero bede pewna ,a tak z neta to niezabardzo .
    Moze ktoras z was kupywala sprzet w media markt ? cenowo warto ?
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    agap81, my jeździliśmy do takich sklepów oglądać ale kupowaliśmy przez internet z dostawą do domu. zaoszczędziliśmy w ten sposób sporo. na każdym sprzęcie nawet po kilkaset złotych. nie warto kupować w sklepach stacjonarnych bo przepłacasz. tylko jedną rzecz kupiliśmy w saturnie bo tam akurat była jakaś promocja i było taniej niż w internecie.
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witam,
    przyszłam się pochwalić, że dostaliśmy PnB:) Procedura trwała 4 tygodnie, odbieramy w piątek i ruszamy. W weekend majowy mąż chce już kopać ławy:)
    Budowę planujemy rozłożyć etapami, aby jak najwięcej zrobić z gotówki, także pewnie długo nam to zajmie, ale najważniejsze, że zaczynamy:)
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    akirka: Procedura trwała 4 tygodnie, odbieramy w piątek i ruszamy.

Szybko poszło, oby tak dalej:-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    agap81: Moze ktoras z was kupywala sprzet w media markt ? cenowo warto ?

my ogladalismy w roznych sklepach ale wzielismy wszystko online, grunt to dobrze obejrzec przy spisywaniu protokolu odbioru (wzielismy w lokalnym sklepie ktory sprzedaje swoj towar online z duuuuza roznica cenowa)

akirka: W weekend majowy mąż chce już kopać ławy:) Budowę planujemy rozłożyć etapami, aby jak najwięcej zrobić z gotówki, także pewnie długo nam to zajmie, ale najważniejsze, że zaczynamy:)
    ?
    grunt to zaczac a potem to juz jakos bedzie sie krecilo, jaki etap planujecie zamknac w tym roku? maz bedzie sam fundamenty kopal ??

Ladybird76: Jeśli chodzi o whirpoola to Ja narzekać nie mogę bo mi bardzo dobrze służy...
    wszystko zalezy iluletni masz sprzet, te 'kiedysniejsze' dopoki firma z produkcja do PL nie przeszla byly o niebo lepsze i kazdy serwisant to mowi
    a my wzielismy lodowke beko bo na sharpa nas nie bylo stac, w innym przypadku bysmy sie sharp'neli
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    aneta01: Szybko poszło, oby tak dalej:-)

Spotkaliśmy się z bardzo miłą obsługą w Starostwie, aż byliśmy w szoku. Pani kierownik wydziału wypełniła za nas wniosek o pozwolenie, a wczoraj zadzwoniła, że jest do odbioru. Także zaczyna się dobrze i mam nadzieję, że będzie jak najmniej kłopotów.

MrsHyde: grunt to zaczac a potem to juz jakos bedzie sie krecilo, jaki etap planujecie zamknac w tym roku? maz bedzie sam fundamenty kopal ??

Na pewno w tym roku fundament, a jak dalej to zobaczymy, bo jak już zaczniemy mury, to by trzeba zamknąć, a na to kasy raczej nie starczy.
    Ławy będzie kopać mąż i mój tata. Nie spieszy nam się;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    czyli humus pewnie tez beda sami sciagac; a kto bedzie robil zbrojenia?
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Nie nie, humus koparką, nie daliby rady samodzielnie, ale zbrojenia będą robić sami.
    Chcemy ogólnie wykonać jak najwięcej prac samodzielnie, ale też bez przesady. Mój tata wybudował już jeden dom, w którym obecnie mieszkamy, więc zna się na robocie. Mamy dobrego kierownika budowy, który też zdaje sobie sprawę, że nie chcemy budować ekipami, więc jest bardzo pomocny.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeApr 19th 2013
     permalink
    Dziewczyny czy orientujecie się jaki jest koszt robocizny za wykonanie 1m2 elewacji?

Nie wiem czy znaczenie ma rodzaj ale u nas będzie silikonowa.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 20th 2013
     permalink
    Mangaa zalezy od regionu i od tego jaki styro sobie zazyczysz, u nas ceny przy akrylowej i zwyklym styro (bialy lambada ok 40-44) to ok 60-70zl a przy silikonowym z dobrym styro od 120 w gore

ja mialam swoj styropian (grafitowa genderka 32) i za reszte na silikonowym cersanicie z cokolem zywicznym placilam po 90zl/m2
    dolicz jeszcze obrobke blacharska przy ewentualnym tarasie, parapety + okienka rewizyjne; nadbitke juz macie czy podbitke robicie?
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hydi ale ja o samą robociznę pytam, bo materiały właśnie kupujemy sami.

Podbitki nie mamy, będziemy właśnie zlecać, choć mój M chciałby zrobić to sam... Tylko nie wiem czy się na to godzić :tooth:

Co do obróbek wszelkich to dzięki za sugestię będziemy o to pytać ekipy.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    sprawdz czy sie oplaci, mi suma sumarum sie nie oplacilo kupic tego styro bo gdyby facet go wzial to na calym domu cos ponad tysiac zl bysmy zaoszczedzili, wszystko zalezy od wykonawcy
    aha i upewnij sie czy firma ktora bedzie robila elewacje da ci na nia gwarancje jesli bedzie twoj material, mi zalezalo na gwarancji (mamy na 5lat) a i w ostatecznym rozrachunku wyslzo taniej niz gdybysmy brali sami

kuzynka robila tylko styro i klej bez struktury to po 35zl brali

Treść doklejona: 20.04.13 11:49
    mangaa: Podbitki nie mamy, będziemy właśnie zlecać

podbitke robilismy na etapie elewacji, facet od elewacji polecil nam firme z ktora wspolpracuje i ostaecznie ich wzielismy bo tez robili na zasadzie pozniejsze podlaczenie rynien w cenie czy podciecie rynny po zrobienie kostki tez nieodplatnie; firma od podbitki dodatkowo zrobila nam obrobke blacharska tarasu ouuuuch bolalo, nie sadzilam ze tyle mat. trzeba bedzie dokupic :(

z rzeczy istotnych ktore nam facet od elewacji podpowiedzial/zaproponowal to schowanie kranu - mamy wyprowadzona wode na zewn i zaproponowal ze zrobi nam drzwiczki i kran zabezpieczy przez zamarzaniem a i wyglad elewacji na tym zyska; no i faktycznie, bardzo przyzwoicie to wyglada a jest praktyczne jak byc powinno

ps.
    okienka rewizyjne sa po cholerze drogie stacjonarnie wiec sprawdz ile i jakich ci trzeba i moze online kup, ja chcialam z nierdzewki i niestety ok 150zl a sztuke placilismy no a mamy 4sz wiec niezle szarpnelo takie badziewie :/
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dzięki dopytam o tę gwarancję :)
    Oczywiście, nie przyszło nam to do głowy :tooth:

Treść doklejona: 20.04.13 11:54
    O jakich okienkach rewizyjnych mówisz? Jejku jak my mało wiemy... :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeApr 22nd 2013
     permalink
    u mnie znajomy o ile będzie robił elewację to powiedział, że nie podejmie się z niczego innego jak tynk caparol wrrr bo za resztę nie ponosi odpowiedzialności a do tego szary styro genderka... wstępnie po łebkach wyliczone mam na 34 tyś mat i robota. Ciekawe ile wyjdzie po dokładnym wyliczeniu!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    z tego co czytalam na fm caparol jest najdrozszym z tynkow, u nas w miescie to wo gole go w ofercie nie ma zaden sklad budowlany (a kabe ma tylko 1), najpopulatniejszy jest ceresit, najblizszy wzornik cparola mialam 100km od domu
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde Ja mam pod nosem i znajomy (syn właściciela) ma na stanie caparola i do tego on go miesza :) ale i tak chyba nie przez niego pójdzie ale przez znajomego co będzie nam elewację robił całą. Fajną mają paletę kolorystyczną - dzisiaj miałam okazję na składzie pooglądać :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja kolorow nie wybieralam z palety tylko wykonawca przywozil probki zmieszaego tynku i robil mi wzornik na styropianie (taki wielkosci calej plyty) zebym mogla sobie kolory poogladac raz ze na duzej plaszczyznie a dwa w sloncu czy w cieniu. jak dla mnie kolory sie diametralnie roznily od tych w malych okienkach
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    My chyba będziemy brać tynk i klej Kabe.
    Siatka Ake.
    A styro nie mam pojęcia...

Hyde o jakie okienka rewizyjne Ci chodziło w elewacji?
    --
  2.  permalink
    MrsHyde: jak dla mnie kolory sie diametralnie roznily od tych w malych okienkach
    --

my robiliśmy podobnie i naprawdę to super rozwiązanie. Tak jak Hyde pisze- kolory mocno się różniły od tych we wzorniku.
    Nas jeszcze właściciel składu obwiózł po okolicy i pokazał domy z tynkami, które sobie wybraliśmy.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 25th 2013
     permalink
    cerisecerise: Nas jeszcze właściciel składu obwiózł po okolicy i pokazał domy z tynkami, które sobie wybraliśmy

u nas w okolicy praktycznie nie ma jasnych domow, albo mocno kolorowe albo zolcienie

mangaa: Hyde o jakie okienka rewizyjne Ci chodziło w elewacji?

zeby sprawdzic odgromienie raz na jakis czas (3szt) plus jedno za ktorym jest kran schowany
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeApr 25th 2013
     permalink
    aaa na odgromy to my mamy takie puszki już :D Ciemna masa, nie skumałam :)
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeApr 28th 2013 zmieniony
     permalink
    cześć dziewczyny. Znacie może jakieś dobre darmowe programy do projektowania ogrodów i kuchni?
    --
    •  
      CommentAuthorlija
    • CommentTimeApr 28th 2013
     permalink
    Ja szukam do projektowania ogrodu,ale nic nie znakazlam :(
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Fajny to etap gdzie bardzo szybko widać postępy :D

Iris30 Ikea Kitchen planner - na ich stronie jest.

Co do ogrodów to jest płatny - podobno dobry, polecała go jedna dziewczyna na forum - Garden Puzzle (www.gardenpuzzle.pl).
    Zamierzam go za niedługo przetestować.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    iris30: Znacie może jakieś dobre darmowe programy do projektowania ogrodów i kuchni?

oprocz wspomnianej ikei jest jeszcze pro

Ladybird76: a Nasze mury pną się do góry :)

a juz przymierzalas sie gdzie bedzie kibelek prysznic czy kran? :)) a tak w ogole to juz z dachem i oknami decyzja podjeta? nim sie oberzysz a trzeba bedzie okna wstawiac i dach przykrywac.
    a powiedz, bedziesz miala teren wokol domu podnoszony czy bedizecie mieli schody do domu i z tarasu?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde od strony stołu/jadalnianej dzisiaj rozmawiałam z O., że może tam zrobimy schody o spokojnym i szerokim zejściu a od strony kotłowni teren będzie podnoszony... Schody do domu były ustalone od samego początku ale nie będą wylewane tylko z kostki. Jeśli chodzi o to gdzie prysznic czy kran mniej więcej tak na dole choć nie koniecznie w tym co teraz wymurowane jest bo nie ma jeszcze ścian wewnątrz budynku więc ciężko mi coś wizualnie odnieść. Na górze zupełnie nie wiem :( masakra i koszmar jakiś tak samo jak nie wiem co z kuchnią i jak ją zagospodarować i gdzie co podpiąć :( tzn po której stronie piec, czy zlew oraz drzwi do spiżarni :(((
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    czyli nie macie wyciagnietej docelowej kanalizy w kuchni i dolnej lazience?

ja strasznie nei chcialam schodow do domu stad nasz dom jest dosc nisko, a wg niektorych stanowczo za nisko ale ja nie daje za wygrana i na krytyke twierdze ze przynajmniej wszystkie okna moge umyc z zewnatrz bez najmniejszego problemu ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 29th 2013
     permalink
    Kasia zrozumialam ze nie masz wyprowadzonych rur w miejscach docelowych czyli nie tam dokladnie gdzie stanie brodzik czy podlaczysz kran, ale mniejsza o to;

Ladybird76: za to tarasy na różnych wysokościach... u Ciebie też taras jak pamiętam podniesiony

owszem podniesiony bo dzialka krzywa - duza roznica miedzy wysokoscia cz.zachodniej a ta od drogi, ziemi troche nawiezlismy ale mimo walcowania po zimei opadla, na razie bedzie kijowo i nizej ale z czasem planujemy dowiezc jeszcze ziemii zeby zrownac poziomy do konca i na tyle bawic sie z trawa od nowa

Ladybird76: Poza tym 30 cm posadowiony dom wyżej to nie koniec świata :)

jasne ze nie koneic swiata, jesli do bryly to pasuje to czemu nie, a no i troche po kieszeni troche szarpie jak sie robi cokol a potem teren rowna
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeApr 30th 2013
     permalink
    MrsHyde: jasne ze nie koneic swiata, jesli do bryly to pasuje to czemu nie, a no i troche po kieszeni troche szarpie jak sie robi cokol a potem teren rowna

Hyde z jednej strony teren równy jak u Ciebie a z drugiej robi się jak widziałaś próg wysoki... mam z czego ściągać jeszcze ziemię więc zobaczymy jak będzie ...
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U nas w temacie schodów pat. Wczoraj M spotkał się z nowymi stolarzami, powiedzieli jak by to należało poprawić - musieliby zerwać boki i doły i zrobić od nowa - w zasadzie drugie schody (czekamy na wycenę) i to proponują jeszcze nie tak jak chcemy, miałyby deko inaczej wyglądać.
    Mam tego dość i chyba w ogóle zajmiemy się tą poprawką na samym końcu jak już wszystkie ekipy wyjdą nam z budowy, rozliczymy kredyt. Poza tym kasę na to musimy nazbierać. Tamten gość - partacz nie wykona poprawek tak jak my chcemy bo jak to określił koszty go zjedzą - jedyna co nam pozostaje to nie wypłacić mu części wynagrodzenia (które na połowę kosztów poprawek nie wystarczy:/). Zresztą ja nie chcę już nic od niego. Jeszcze chyba się spotkamy z jedną ekipą by to nam wycenili ale ja na razie nie mam siły się z tym bujać...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Mangaa a możesz pokazać jakie to schody?

U nas na działce dziś pierwsze działania:)) Kopara już sciągnęła humus - było ok.60cm i za jakąś godzinę przyjeżdża geodetka. Tak więc mąż będzie miał pracowity długi weekend z kopaniem ław.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.