Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeJun 18th 2013
     permalink
    Dopytuję tak o kredy bo planuję go wziąć w przyszłym roku na wiosnę. My zdecydowaliśmy się że w tym roku zrobimy stan surowy otwarty a reszta przyszły rok .
    Agap piękna kuchnia taka przestrzenna , aż nie mogę się doczekać aż to wszystko ruszy u Nas. Jak na razie na działce trawa po pas , i okazało się że drzewka nam odbiły a były już liczone na straty bo je zimą zające obgryzły.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Sabakuma ale ten SSO to z dachem, co? a z kredytem to warto sie zorientowac czy jakies preferrenvyjne warunki po nowym roku noe znikaja (tak bylo np z rodzona na swoim) bo moze lepiej wziac kredyt wczesniej a uruhomic pozniej. my mielismy uruchomiony z 2miesoecznym opoznieniem (przez ten czas noc nie splacalismy)
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    U Nas rodzina na swoim odpada bo mamy mieszkanie własnościowe . Ale dzięki za info bo a nuż może coś innego nam się przyda. A czy któraś z Was np. likwidowała książeczkę z PKO na cel budowy chodzi mi o jakieś tam premie itd.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Likwidowalam przy kupnie mieszkania. kwota jaka uzyskasz zalezy od jakiegos tam wspolczynnika ktory sie zmienia bodajze co kwartal. my zlikwidowalismyvz dobrym wspolczynnikiem a miesiac pozniej sporo spadlo. podpytaj moze jakies znajomosvi w pko znajdziesz to bedzie najlepiej
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeJun 18th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, męczy mnie jedna sprawa - konkretnie pralnia. Nie mam jako takiego osobnego pomieszczenia - pralka miała być wraz z suszarką w głównej łazience (w słupku w zabudowie, niedostępna dla oczu) ale zaczynam się łamać - może zmniejszyć garderobę na parterze i tam zrobić pralnię? Albo zrobić sobie spiżarnio-pralnię (przesunąć ściankę dzielącą z łazienką na dole o 30 cm) - po jednej stronie będzie pralka, suszarka i sznurki, a po drugiej graty spiżarniane? Tak jak mam teraz i nie narzekam ale może macie lepsze pomysły?
    Jest też opcja pralni w kotłowni (będzie względnie czysto, bo będzie piec gazowy z zamkniętą komorą spalania)
    Już wklejam rzuty i proszę o cenne rady

usunęłam
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    aneta- hm ,ja będę miała pralnie na piętrze ,a na piętrze zawsze ciepłej wiec ładnie bedzie schlo ,chociaż jestem za tym aby pranie suszyc na ogródku ,na świeżym powietrzu . A u ciebie ,mysle ze garderoba byłaby dobra ,albo jak piszesz kotlownia,ale napewno nie spizarka
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Cześć Dziewczyny... dzisiaj podpisaliśmy kredyt ale uruchomienie nastąpi w późniejszym terminie... Nie było zbyt wiele papierologii w stosunku do tego czego się spodziewałam...

Dałam też do ostatecznej wyceny dachówkę allegra 9. Widziałam ją w końcu w realu i jest suuuper :) tak więc moje wątpliwości poszły na bok :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aneta ja nie mam pralni i troche zaluje ale u nas po prostu za maly dom zeby kombinowac. Ostatecznie pralka stoi w gornej lazience, na poczatku mialam ja zabudowywac ale potem stwierdzilismy ze za duzo nam pomniejszy lazienke i odpuscilismy bo takiej malenkiej szafki na sama pralke za 'set' zl to stwierdzilam ze nie ma sensu robic skoro i tak nikt poza nami z tej lazienki nie korzysta ;) o ile latem nie ma problemu z suszeniem bo wynosze w kacik za domem (mam obsesje i nie znosze jak ludzie susza pranie na tarasach od ulicy) ale zima niestety juz w naszej sypialni stawiamy (chociaz jest i plus - dzieki temu moge miec cieplo jak lubie i nie trzeba nawilzacza stawiac)

jesli w ktoryms ze wskazanych przez ciebie miejsc bym dawala pralnie to tylko tam gdzie garderoba, szkoda spizarki (no i z zasady powinno to byc miejsce i bez okna i zimne wiec pranie bedzie sie kisilo a nie schlo) no a kotlownia przechodnia z garazem widze wiec suszenie prania w takich warukach tez niebardzaj - lepiej tam wstawic klamoty typu mop szczotki etc
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    agap81: aneta- hm ,ja będę miała pralnie na piętrze

To jest moje marzenie ale była dyskusja i trzeba było spełnić jedno marzenie M. :wink:
    agap81: A u ciebie ,mysle ze garderoba byłaby dobra ,albo jak piszesz kotlownia,ale napewno nie spizarka

MrsHyde: szkoda spizarki (no i z zasady powinno to byc miejsce i bez okna i zimne wiec pranie bedzie sie kisilo a nie schlo)

Dzięki, odwiodłyście mnie od pomysłu pralnio-spiżarki

Teraz pytanie - czy zostawić pralkę i suszarkę w głównej łazience, czy eksmitować na dół do garderoby (trzeba by ją podzielić). W zasadzie pranie mogłoby być na górze, tylko co z suszeniem zimą, tak jak piszesz Hyde? Coś mi się zdaje, że temat wymaga dłuższego namysłu:confused:
    --
  1.  permalink
    aneta01: tylko co z suszeniem zimą

oprócz pralki kupisz suszarkę? :wink:

Treść doklejona: 18.06.13 20:15
    MrsHyde: mam obsesje i nie znosze jak ludzie susza pranie na tarasach od ulicy

uffff, myślałam, że jestem osamotniona :shamed: ja to jeszcze nawet od strony sąsiadów nie lubię :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    cerisecerise: oprócz pralki kupisz suszarkę?

Ano Ceri, tylko że nie mam jej jeszcze i obawiam się, że wełniany sweterek nie zaakceptuje takiej obsługi:tongue: Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

MrsHyde: mam obsesje i nie znosze jak ludzie susza pranie na tarasach od ulicy

Najfajniej jest, jak człowiek wchodzi do bloku i prawie zahacza o majty sąsiadki z parteru:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aneta jesli na bank bedziesz miala suszarke elektryczna to mniejsza bieda z suszeniem, ja takiej nie mam stad bujanie sie z przenosna suszarka w sypialni;
    a co do wyboru pietro - parter, coz ja jestem leniwiec pierwszej wody i nie wyobrazam sobie codziennego znoszenia prania na dol, a tak kosz na brudne ciuchy mam wbudowany w slupek w lazience a obok pralke;

Cerka tyle ze ty masz jak kombinowac z suszarka od strony sasiadow, przy moich 12m szerokosci dzialki i 3 sasiadach z kazdej strony tu juz nie mam pola manewru i chyba przez to ostatnio rzadko mi sie zdarza nosic na dwor, najczesciej otwieram okno w sypialni i tak sie suszy bo jak mnie nie ma w domu to tez jakos niezbyt chetnie wystawiam pranie na podworku (ale kto by po nie przyszedl??)
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: Aneta jesli na bank bedziesz miala suszarke elektryczna to mniejsza bieda z suszeniem

Będzie na bank, zachęcają mnie do tego różne osoby - ponoć nie pożałuję:wink:
    Mimo to nie wyobrażam sobie prania na kaloryferach (których w większości pomieszczeń nie będzie). Teraz wszystko suszy mi się na widoku - nie mogę się do tego przyzwyczaić ani zaakceptować.

Gdyby duża garderoba była na górze, już dawno podzieliłabym ją na cześć z suszarnią ale jest tak, jak piszesz Hyde - cały czas mam w głowie, że będę z tym praniem ganiać po schodach - ewentualnie pozostaje zsyp na brudną bieliznę. Już się nawet za czymś takim rozglądałam.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Znajomi maja taki zsyp tyle ze z pietra do piwnicy, fajna sprawa
    A suszarka to moje marzenie ale u nas nie mielibysmy gdzie postawic (pralke mamy waska bo inna by nie weszla), a no i uwielbiam jeansy czy reczniki takie po suszeniu w suszarze, sa mieciutkie no i prasowac nie trzeba :)
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Aneta dobre by było żeby było połączenie do wentylacji i/lub okna zewnętrznego, wydaje się że najlepsze by było pomieszczenie np. za garażem o ile nie powodowało by małego komfortu z noszeniem prania - plus tamtej lokalizacji to możliwość dołożenia do komina dodatkowego pionu wentylacyjnego, okno zewnętrzne i bezpośrednie wyjście na zewnątrz aby w ciepłym okresie móc wywiesić pranie na zewnątrz bez potrzeby wycieczki przez cały dom - opinia mego męża.
    Co do samego projektu super, salon przeogromny a okna narożne wypas.
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Sabakuma: Aneta dobre by było żeby było połączenie do wentylacji a te pomieszczenia zaproponowane przez ciebie ich nie mają , więc najlepsze by było pomieszczenie np. za garażem.- opinia mego męża.

O widzisz, dzięki że piszesz, bo u nas będzie rekuperator i trzeba będzie pokombinować tak, żeby się ładnie wietrzyło w razie "w"
    Sabakuma: Co do samego projektu super, salon przeogromny a okna narożne wypas.

Bardzo dziękuję, projekt robił się 9 miesięcy - krwawica moja, walczyłam o każdy centymetr:wink: Pierwotnie miało być bez słupka w narożniku - okna miały się otwierać na zasadzie rozsuwanej ściany ale konstruktorka słup wstawić musiała, co okazuje się dobre dla portfela, bo takie okno jest koszmarnie drogie. Ale z pralnią trochę nawaliłam, wiedziałam to już wczesną wiosną, kiedy olśnienie przyszło:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Sabakuma: wydaje się że najlepsze by było pomieszczenie np. za garażem o ile nie powodowało by małego komfortu z noszeniem prania

chyba lepiej byloby pomyslec o jakims dodaktkowym kanale wentylacyjnym niz miec pralnio-suszarnie przez garaz. Ja przynajmniej nie wyobrazam sobie latania z pietra z miska prania najpierw mokrego a potem juz suchego przez garaz gdzie sie i ukurzy, i o do czegos niechcacy dotknac mozna.
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Sabakuma: najlepsze by było pomieszczenie np. za garażem

Tu niestety nie ma opcji, pomieszczenie jest nam potrzebne do pracy - muszę mieć taki magazynek. Zresztą spora część naszego domu poświęcona jest i podporządkowana naszej pracy - gabinet na dole jest dla M. Ja mam swój na górze (otwarta przestrzeń w korytarzu w prawym rogu (moje centrum dowodzenia). Zdecydowanie lepiej pracuje się nam osobno, mimo że firma wspólna - M. dużo rozmawia przez telefon - rozprasza mnie tym i wybija z rytmu. Ja z kolei chcę mieć oko na bawiące się dziecko, przynajmniej do czasu, aż opanuje schody.
    --
  2.  permalink
    aneta01: przynajmniej do czasu, aż opanuje schody.

jeszcze mu wtedy zostanie poręcz do zjeżdżania :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    cerisecerise: jeszcze mu wtedy zostanie poręcz do zjeżdżania

To już wiem, czemu macie parterówkę:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 19th 2013
     permalink
    dziewczyny, kupowalyscie moze ostatnio lub gdzies widzialyscie kosze na smieci takie 240l w dobrych cenach?
    jestem w trakcie poszukiwan ale mam tylko tydzien na kupno bo za tydzien zabieraja nam kosz a ze u mnie w miescie do tej pory nie rozstrzygnieto przetargu na wywoz smieci!!! to musimy miec swoj pojemnik zeby gdzies to co wyprodukujemy skladowac
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    a Ja mam pytanie do dziewczyn, które mają kryty dach dachówką ceramiczną: jaką izolację dawałyście tzn producent?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a to nie jest tak ze producenci dachowki / blachy maja jakiegos dedykowanego producenta membrany?
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Lady u nas jest Delta Vent S.
    Nie jest chyba tak, że producent dachówki ma dedykowaną membranę. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a to my z 2 niezaleznych skladow mielismy informacje o 2 membranach z tych samych firm, myslalam ze to na zasadzie towaru polecanego przez producenta
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Aneta miałam Ci pisać - u nas 11 szt rolet łącznie 33m2, z listwami dystansowymi, napędami elektrycznymi + 13m2 moskitier (w 5 oknach).
    wychodzi łącznie 13.800, już z dopłatą za pancerze, prowadnice i klapki rewizyjne w kolorze rolet.
    --
  3.  permalink
    mangaa: Nie jest chyba tak, że producent dachówki ma dedykowaną membranę.

ja nie pamiętam jaką mamy izolację, ale na 90% mieliśmy dedykowaną- bo pamiętam, że wszystko, łącznie ze spinkami do dachówki, nam sprowadzali i wszystko było specjalnie pod taką dachówkę. Nawet był dekarz dedykowany :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Może zatem to zależy od dachówki bo skoro dekarz dedykowany... :wink:
    My mamy ceramiczną Ruppceramika i nikt nawet nie wspominał o tym, że trzeba jakąś specjalną membranę. Zresztą rozważaliśmy też Robena i Creatona i pod wszystkie te dachówki normalnie Delta Vent S idzie.
    Folię kupowaliśmy osobno i wybieraliśmy taką polecaną na forach.
    --
  4.  permalink
    A no może, bo akurat z dachówką to popuściłam wodze fantazji :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    A jaką masz? Chwal no się :bigsmile:
    Albo pokaż najlepiej jeśli możesz. :)

My chcieliśmy Meyer-Holsem Tandem, ale czekalibyśmy 100 lat na nią i stanęło na Ruppceramice Rubin13v.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nic nie podpowiecie z KUBLAMI NA SMIECI???
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ja do firmy kupowałam tu: http://www.eco-market.pl/2-kolowy-pojemnik-na-odpady-240L-Webber
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Hyde, my odkupujemy od firmy obecnie wywożącej nam śmieci, więc nie pomogę.
    mangaa: A jaką masz? Chwal no się :bigsmile:
    Albo pokaż najlepiej jeśli możesz. :)

Imerys, tuile canal
    a dokładnie to mamy Plein Sud, Littoral Flamme
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Czerwinka, drogo ale boje sie ze taniej nie znajde :(

Cerka, nasza obecna firma wygrala przetargi w 3 duzych gminach i po prostu kosze zabiera, zostalismy na lodzie :(
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Niestety w takich cenach chodzą....Przekopała trochę tego...są tańsze ale np. nie mają uchwytow do śmieciarek.
    --
  5.  permalink
    czerwinka: Niestety w takich cenach chodzą....

to nieźle,my nasz (całkiem solidny) za 80pln wykupujemy :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Raz ze używany, dwa że firmy kupowały je w ilościach hurtowych i dla nich cena jest już inna...
    np.
    pod koniec 2011 zamawiałam stoły konferencyjne wychodziły po 150 zł około 40 szt. dziś te same są po 250 tylko dlatego że zamawiam ich 5.... różnica znaczna.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Czerwinka a jak poznac czy ma te uchwyty czy nie?
    zerkniesz tutaj i jeszcze tutaj ??
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Te mają co pokazujesz.

Są takie owalne wysokie z pokrywami bodajrze cuver (czy jakoś tak) kupowałam na działkę one są tańsze ale tam zabierają mi same worki na ciągnik, ale są i kwadratowe z cienkiego plastiku z pokrywką zdejmowaną bez zwiasów i kół. Generalnie chodzi o to aby śmietnik miał głęboki rant i pokrywę na zawiasy i kółka;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    kurde ten tanszy ma podana minimalna ilosc zakupu 20szt, nawet jakbym sie umowila z rodzina i znajomymi to wiecej niz 10 nie wezmiemy :/ no a ten drugi nie ma opcji "do koszyka"
    dopiero sie dopatrzylam :devil::devil::devil:
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Wykupione;) pewnie:-)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJun 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Muszę sobie poczytać o tej folii Delta Vent S jak i o Braasie... Mam w kosztorysie jakąś taką firmę nieznaną...

U mnie dachówka Koramic Allegra 9 antracyt angoba.... taka jest w trakcie zamawiania :)
    tak wygląda na dachu ale w rzeczywistości wydaje się ładniejsza
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 20th 2013 zmieniony
     permalink
    widzialam na fm realizacje z allegra, fajna chociaz jak dla mnie za ciemna
    a kominy jakie bedziesz miala?
  6.  permalink
    Ja w ogóle nie lubię ciemnych dachów, jakoś zbyt posępne mi się wydają.
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeJun 20th 2013
     permalink
    Ja w ogóle nie lubię ciemnych dachów, jakoś zbyt posępne mi się wydają.

A ja się ostatnio w ciemnych zakochałam. I teraz tylko ciemny chcę:-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Przy tak ciemnym dachu trzeba madrze rozegrac sprawe elewacji i potem ogrodzenia no i ogrodu zeby to wsyzstko ciekawie wygladalo a nie jak chatka baby jagi. No i wydaje mi sie ze ciemny dach to juz i kolor okien, balustrad czy nawet kostki trzeba bardziej pieczolowicie dobierac
    •  
      CommentAuthorlija
     permalink
    Ladybird76 mam taką samą dachówkę, uważam, że wygląda bardzo elegancko :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ceri ciekawa ta Wasza dachówka :D

Hmmm, ja chyba wszystkie kolory dachów lubię, pod warunkiem, że pasują i że się za bardzo nie świecą.
    U nas jest czekoladowy brąz, matowy.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Kominy jakie będą jeszcze nie wiem tak samo z czego będą też nie wiem :)
    Dachówka będzie ta co pokazałam bo realnie również mi się podoba i idealnie będzie pasowała na Nasz dach :) i w sumie cieszę się chyba, że mąż mnie przekonał do dachówki :) a kolorystyka elewacji chyba w odcieniach szarości pójdzie przy czym rozważam jeszcze okna albo grafitowe bądź szare lub złoty dąb... chyba, że z kolorem elewacji ładnie zgra się orzech :)

Hyde ogrodzenia nawet nie biorę pod uwagę :) więc odpada a jedynie kostka tarasowa jeśli chodzi zaś o zieleń jakoś nie będę tutaj wydziwiała i co powstanie w przyszłości będzie musiało pasować :) Niewątpliwie nie zabraknie róży :) i to w różnych kolorach oraz drzew owocowych...

W temacie dachówek nie lubię ceglastych kolorów... w sumie nigdy mi się takie nie podobały ;(

Lilja możesz pokazać jakieś zdjęcie ? :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: a kolorystyka elewacji chyba w odcieniach szarości pójdzie przy czym rozważam jeszcze okna albo grafitowe bądź szare lub złoty dąb... chyba, że z kolorem elewacji ładnie zgra się orzech :)

przy takim dachu i jeszcze szarej elewacji to moim zdaniem albo orzech albo antracyt

Ladybird76: W temacie dachówek nie lubię ceglastych kolorów... w sumie nigdy mi się takie nie podobały ;(

jak zaczelismy mowic o budowie to jeszcze nie wiedzialam jaki bedzie dom ale wiedzialam jaki NIE bedzie - zolty z czerwonym dachem :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.