Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 20th 2013
     permalink
    MrsHyde: ale wiedzialam jaki NIE bedzie - zolty z czerwonym dachem

hahaha to samo miałam!
    Z kolei moja mama lubi takie żółte domki. :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJun 20th 2013
     permalink
    Hyde oooo taaaak i żółty dom albo w odcieniach różu :)
    •  
      CommentAuthorlija
    • CommentTimeJun 21st 2013
     permalink
    Proszę :)

http://img01-otodom.sogastatic.pl/full/3413568_5.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dziewczyny a czy ktoras z was zdecydowala sie NIE SEGREGOWAC odpadow?
    wsrod naszych znajomych mieszkajacych w domach tylko 1 beda segregowac bo raz ze mieszkaja we dwoje tylko a dwa maja gdzie postawic kubly (oddzielny smieciowy domek na koncu dzialki z oddzielnym wejsciem i zadaszeniem), reszta tak jak my do 1 kubla. W blokach u nas jest obowiazek segregacji i ponoc juz sie formuja kolejki do pilnowania sasiadow czy dobrze wyrzucaja zeby potem blok kary nie placil :shocked::shocked:
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    u nas też nie będzie segregacji, wspólnota tak zadecydowała. Jak dla mnie szkoda, ja wolałabym segregować. Pomyślę może o jakiejś oddzielnej umowie, bo miejsce na kosze mam przed mieszkaniem. Nie wiem tylko, czy mnie nie wyklną za wyrywanie się, kurczę, ale młodzi jesteśmy, inteligentni, powinniśmy zadbać o środowisko.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Iris a ja bym mogla segregowac zeby bylo tak jak teraz plastik-szklo-papier, a jak mi przyszla rozpiska ze tacek po grillu czy puszek po piwie w przypadku deklaracji o segregacji nie moge do smieci wyrzucic tylko musze odwozic do pkt zbiorki odpadow to sie z lekkka wkurzylam. No i jeszcze nakaz posiadania kompostownika ktorego u mnie nie ma gdzie postawic :( ustalilismy wiec z mezem ze odpuszczamy bo ani nie ma gdzie tych koszy na naszej malej dzialce trzymac a i przy dzieciach ciezko upilnowac dokladnego rozdzielania. Papier i plastik bedziemy odkladali dalej do osobnych workow (papier i tak zabieraja na rozpalke znajomi) ale reszta pojdzie do jednego wora.

ps.
    jak po sobotniej imprezie zaczelam odmaczac butelki po piwie z etykietek to mi ponad godzine zeszlo i wody nie wiem ile litrow poszlo :devil:
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    My w domu niby będziemy segregować...ale zobaczymy jak wyjdzie :)
    W bloku właśnie dostaliśmy pismo, że od 1-szego lipca mamy zacząć segregację a jak nie będziemy segregować to podwyższą opłaty (mieszkam w 10 piętrowym bloku i już widzę tą segregację...:cool:)
    Mnie ta segregacja trochę wkurza, bo w mojej mikro kuchni ledwo co mieści się jeden kosz na śmieci, więc nie wiem gdzie będę przechowywać plastik, szkło i odpady bio...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja nie mam malej kuchni a i tak nie wyobrazam sobie wstawienia tylu kublow na smieci; mam szafke narozna wiec 2 kosze sie mieszcza, moze jakos bym jeszcze jeden upchnela ale juz nie kolejne. Taka rada dla projektujacych kuchnie a chciacych segregowac - najlepiej zrobic kosze na smieci w szufladzie wtedy myk i powrzucane co trzeba do odpowiednich pojemnikow
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Co do koszy na śmieci ,to w leroy merlin sa takie fajne jak sie otwiera szafke to sie wysuwają i otwierają ,jest taki nawet do segregacji ,tylko strasznie małe sie wydają i to jeden minus ,muszę zmierzyć moja szafke i wybrać sie na oględziny do sklepu
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 22nd 2013
     permalink
    tych koszy do szuflad jest faktycznie spory wybor tyle ze to juz trzeba jeden 'slupek' potwierdzic
    nie znam nikogo kto by mial takie rozwiazanie ze w tej czesci co kosze na smieci na gorze ma jeszcze jakies lyzki czy przyprawy, znajoma ktora ma takie kosze nad nimi w szufladzie trzyma tylko zmywaki, worki na smieci i tabletki do zmywarki
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeJun 25th 2013
     permalink
    o Matko, Hyde, ja nawet nie wiedziałam, że takie wymagania mają. U nas mówili, że mamy dzielić na bio i "na resztę". Wytycznych jeszcze nie dostaliśmy. Z tym myciem i płukaniem to jest to bardzo nieekologiczna segregacja odpadów. Dziwadło jakieś wymyślili.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap takie kosze na śmieci ma IKEA ale one wydają się być właśnie małe...
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    U nas nie bedzie segregacji śmieci .
    Lady - byłam patrzeć na te kosze w leroy merlin ,nie dość ze małe to straszna tandeta ,taki lepszy, większy to maja za 80 zł ,trzeba bedzie sie wybrać do ikei na oględziny
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a ile miesiecznie bedziecie placic za wywoz?
    u mnie wyjdzie taniej niz dotychczas bo bez segregacji bedziemy placic tylko 35zl miesiecznie (do teraz mialam wywoz co tydzien 120l kubla, za 11,50kazdy)
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeJun 25th 2013 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: u mnie wyjdzie taniej niz dotychczas bo bez segregacji bedziemy placic tylko 35zl miesiecznie

od osoby? czy całość?

Bo u nas jest 9.50zł od osoby przy segregacji i 20 zł od osoby przy braku segregacji... także na 3 osoby wyjdzie nam 60 zł... ale pewnie skończy się na niesegregowaniu, bo coś mi się nie widzi mycie kubeczków po jogurcie itp.

A tak w ogóle to w sobotę wylali nam ławy fundamentowe... niestety walczymy z pogoda i w poniedziałek zamiast układania bloczków było wypompowywanie wody z fundamentów... ciekawe jak dzisiaj, ale podejrzewam, że nie lepiej :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jak to nazwali - za gospodarstwo domowe w zabudowie jednorodzinnej
    w przypadku segregacji byloby to 26zl
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    No to faktycznie mała różnica :) też by mi się nie chciało segregować w takim przypadku :D
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    U nas wlasnie wyczytałam ,ze za odpady segregowane zapłacimy 11zl za mc od mieszkańca ,a za niesegregowane 14zl
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Od naszej rodziny wychodzi segregowane 89 zł miesięcznie. Segregacja na suche i mokre. Niby wchodzi od 1 lipca ale kubłów jeszcze nie dostarczyli.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    w takim razie czy segregujac czy nie to i tak u mnie b.tanio w porownaniu z waszymi cenami

bari_87: Niby wchodzi od 1 lipca ale kubłów jeszcze nie dostarczyli

u nas jest zapis ze kubly we wlasnym zakresie, dzisiaj kuzynka mieszkajaca w gminie ma sprobowac kupic dla nas kosz 240l (uzywany 100 nowy 180) a my jej oddamy nasza 120 ktora odkupilismy za 40zl

Treść doklejona: 25.06.13 19:25
    ostatecznie nie przywiezli 240l ale za to bylo sporo uzywanych 120, kuzynka wiec kupila taki i dla nas i dla nich, wyszlo na to ze zamiast 240l kubla bedziemy mieli dwa po 120l w sumie za 90zl, dobrze ze udalo sie troche oszczedzic
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap81: Lady - byłam patrzeć na te kosze w leroy merlin ,nie dość ze małe to straszna tandeta ,taki lepszy, większy to maja za 80 zł ,trzeba bedzie sie wybrać do ikei na oględziny

Ikea też nie tania :(

Agap z czego masz kominy wykończone i jaką dachówkę?
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Lady- komin wykończony klinkierem ,a dachowka wienerbergera L15 . A to jeszze nie macie wybranej dachówki?
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Lady - byłam patrzeć na te kosze w leroy merlin ,nie dość ze małe to straszna tandeta ,taki lepszy, większy to maja za 80 zł ,trzeba bedzie sie wybrać do ikei na oględziny

W Tchibo są teraz kosze do segregacji (podwójny bodajże). Może lepszy?
    --
    •  
      CommentAuthoragap81
     permalink
    Szukam wlasnie cos skutecznego na muchy ,moze macie cos wyprobowanego i skutecznego ? bo strasznie dużo much mamy jak jest ciepło ,na niektóre okna będę zamawiać moskitiery ,ale na wszystkie to nie damy rady
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    agap mam i jutro idę zaklepać na 200% :) na kominy damy albo marmolit albo strukturę żywiczną
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 26th 2013
     permalink
    Lady a nie boisz sie struktury ze zacznie sie luszxyc albo odpadac?

ja strasznie chcialalam miec kominy oblozone blacha ale sie maz nie zgodzil a gliwny wykonawca patezyl jak na kosmitke. ostatecznie poszla klinkierowa ale tez sproawdzalismy zeby ciemny grafot byla. no i teraz po roku na cegle porobily sie hnmmmm plamy troge od pogody troche od palenia i juz nie wyglada tak cudnie jak w czasie budowy. jedyna pocoecha to ze na blasze moglo to wygladac nawet gorzej
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde u mnie trzy kominy będą a do tego jak dałabym cegłę klinkierową to automatycznie mam znacznie grubsze dwa kominy w łazience a tego chciałabym uniknąć... więc albo marmulit albo na bazi żywicy....

Hyde a Ty masz ciężki dzień dzisiaj do pisania? :):):)

Treść doklejona: 26.06.13 08:22
    Hyde z czego masz przy wejściu obłożony filarek bo z tego co pamiętam jeden taki jest ?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja mam 2slupki przy wejsciu, obydwa sa po prostu oblozone elewacja.

a kominy mam 2 ale duze. klinkierowa poszla dopiero od pewnej wysokosci

ps.
    z tableta pisze a ze mam problemy z oczami to moge nie widziec bledow
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde klinkierowa cegła idzie od pewnego momentu ale aby miała oparcie to praktycznie od piętra idzie cegła najlepiej...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a znasz kogos kto ma zywice na kominie? moi jedno sasiedzi mieli najpierw naklejana plytke klinkierowa, odpadla, teraz maja elewacje ale minal rok i peka
  1.  permalink
    To my mamy komin z cegły elewacyjnej, i to jasnej. Przetrwały dwa sezony grzewcze i jest ok :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a cegla elewacyjna to co innego niz klinkierowa?

moj komin tez jest ok tylko wiesz juz nie taki idealny grafitowy jak byl przy postawieniu (w sensie ze przez deszcz i obsrywki zmiany kolorystyczne i.e. plamki sa widoczne przy ciemnej cegle, chociaz maz mowi ze to ja mam zmiany na mozgu a nie na tej cegle widac)
  2.  permalink
    MrsHyde: a cegla elewacyjna to co innego niz klinkierowa?

a nie? tzn nie wiem :)
    bo mi się wydawało, że klinkier to taki gładki, błyszczący :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a wez pokaz ten swoj komin, albo wygoogluj bo jak ja wrzucilam to mi i kamien elewacyjny pokazalo i normalne wienenbergi (moj komin jest matowy a klinkierowy!)
  3.  permalink
    mamy cegłę Nelissen, a dokładnie to chyba kolor Appelcośtam, ten z nr3
    Skoro mówisz, że klinkierówka jest matowa, to może to i klinkier :) w każdym razie nie syfi się, nie brudzi się, wydaje mi się, że nie zmienił koloru.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jednak inna, ma strukture a klinkierowka gladka moze dlatego znac placki po obfajdoleniu przez ptice
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Czy jest któraś z was użytkowniczką odkurzacza centralnego?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 28th 2013 zmieniony
     permalink
    U nas cegła klinkierowa na obudowie kominów. A pod spodem zwykła cegła od piętra. Robotnicy chcieli zrobić tylko kołnierz ale się nie zgodziliśmy, bo w projekcie jest murowanie od piętra. I warto przy tym obstawać wg mnie bo później podpora dla cegły klinkierowej jest lepsza, jakoś tak bardziej stabilnie się wydaje.

Ja donoszę, że mamy zamontowane 85% mebli w kuchni. Bez sprzętu (tylko zlew), bez koloru na ścianach i płytek.
    Oczywiście nie obyło się bez wtopy... Wykonawca zrobił blaty z litego drewna - klejonego, dostałam taką mozaikę a miałam mieć (wg tego zdjęcia które mu przekazywaliśmy na wzór) jednolite...
    No i o mały włos gość nie spakował tej kuchni i nie wyjechał...
    Ostatecznie odpuściłam (ale źle się z tym czuję:/) bo blaty nie wyglądają najgorzej. Boję się tylkko, że jak dojdzie cegła na ścianach to będzie się tam za dużo działo. :/
    Jak zwykle - nie tak miało być...

Ostatnio każdy wykonawca po kolei coś partaczy lub robi nie tak jak ustalaliśmy. Rolety nam też źle zamontowali - wzięli jakąś starą pierwszą wycenę do produkcji i zamontowali nam rolety w całym domu (a nie chcieliśmy garażu i łazienek) ale za to bez moskitier (chcieliśmy w 5 oknach)...
    Znowu użeranie z gościem bo oczywiście chciał mi wmówić że to nie ich wina. Wydrukowałam e-maile i po przedstawieniu dowodów gość spuścił głowę. Dogadaliśmy się, że wymieniają te 5 rolet na to co ma być z moskitierami. A za te dodatkowe płacimy połowę, choć oczywiście czuję się jak frajer, że muszę dopłacać do ich pomyłki, ale już dziewczyny nie mam siły się użerać, bo co? Każę im demontować to dziury w oknach zostaną, mam się z nimi użerać na wymianę okien? :/
    To nie zdążę rozliczyć budowy w terminie kredytowym i znowu kilka tys kosztów by było.
    Nie wspominając, że wykonanie elewacji musimy przesunąć bo ta może być robiona po wymianie tych rolet.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJun 28th 2013
     permalink
    a u mnie dach w połowie pokryty membraną i prawie kominy stoją bo wentylacyjnych okazało się, że zabrakło :( porażka jakaś więc gościu w poniedziałek ten co to wyliczał nasłucha się... Jeszcze muszę kupić okna dachowe no i oczywiście wszystko do obróbki komina z marmulitu :) aaa i jeszcze 6 kominków wentylacyjnych z czego wcale ale to wcale się nie cieszę :( Myślałam, że z trzech będzie komin ale okazało się, że moja zmiana nie została przewidziana pod kątem więźby :( i wypadły mi centralnie na więźbie tak, że nie da się tego przeskoczyć wrrrrr czyli czekają mnie dodatkowe koszty :(
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 28th 2013
     permalink
    Ale ci dobrze Lady. U nas cały czas leje, deski na dece zaczynają się wybrzuszać bo tak napęczniały:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 29th 2013
     permalink
    Lady a te kominkiwentylacyjne to po prostu wiekszy komin bedziess miala czy jakos luzem pojda bo nie bardzo rozumiem
    no u jaka zmuana i na jakimetapie to spowodowala?

Mangaa wspolczuje placenia za glupote innych. nic gorszego.

swoja droga jak tak czytam czy tutaj czy na FM to ja poza tym cholernym tarasem zepsutym na etapie wykonczeniowki mialam swietnych budowlancow i bezproblemowa budowe. niczego nie latalam sama kupowac, wszystko wyliczone, zrobione i posprzatane a fv na konjec miesiaca placone
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 29th 2013 zmieniony
     permalink
    My do stanu surowego też byliśmy bardzo zadowoleni, weszliśmy w wykończenia (inne ekipy) i się zaczęło wykańczanie nas. :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 29th 2013
     permalink
    my mielismy do wszystkiego jednego wykonawce (tylko elektryk wszedl znajomy), do ostatniej chwili chlopak nam wszystko ogarnial i dawal swoich podwykonawcow;

Lady w sumie to jestem ciekawa jak to bedzie wygladac, nigdy nie widzialam takiego rozwiazania a przynajmniej u mnie w okolicy nikt takich nie ma
    na kiedy zamawiacie okna??
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 2nd 2013
     permalink
    w jakiej firmie macie ubezpieczone DOMY?? my mielismy w warcie bo dawali dobra oferte ale ostatnio u naszych znajomych przyszlo do wyplaty odszkodowania i jedna wielka kicha byla tak ich kiepsko potraktowali :/ zrazilam sie strasznie i zastanawiam sie gdzie by tu poszukac. w PZU rok temu wychodzilo przy podobnmych warunkach jak w warcie o jakies 300 czy 400zl drozej a ze platne jednorazowo to srednio mi sie usmiecha :/

Lady ja mam okna fakro ale nie pamietam juz jaki typ; powodzenia z kominami, mam nadzieje ze znajdziecie jakies rozwiazanie (btw nie mialas tego w projekcie rozplanowanego jakos? a jesli mialas to czem uchcialas cos zmienic?)
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    w jakiej firmie macie ubezpieczone DOMY??

Hyde,nie wiem jak to jest z domami ale ja mam z PZU złe doświedczenia - notorycznie zalewają mnie sąsiedzi i niestety PZU tak wycenia szkodę, że nie sposób za te pieniądze przywrócić stan pierwotny. Odwołania ciągną sie miesiącami:angry:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ja mam ubezpieczenie kredytowe w Generali.

Dziewczyny ile miesięcznie płacicie za prąd?
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Manguś, my dostaliśmy nowe blankiety i miesięcznie wychodzi na prąd 187,53 zł (no ale my mamy mieszkanie) :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dzięki Kasiek, no bo właśnie mi przyszła prognoza i po 300zł za 2 miechy płacić będziemy a tam przecież nikt nie mieszka. :tooth:
    To co będzie jak zamieszkamy? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    mangaa a nie mozecie zglosic ze jeszze nikt nie mieszka i przed zamieszkaniem dopiero licznik spusza?? u nas tak wlasnie bylo a nim sie wprowadzalismy sami moglismy ustalic wysokos miesiecznych oplat. wzielam o stowe wiecej niz mialam w bloku czyli 270ale jesienia okazalo sie ze bylo sporo nadplaty. u nas spisuja niestety raz na pol roku i od grudnia do teraz mamy co miesiac az 350zl :/ nie szlo negocjowac z pge ze skoro mamy duza nadplate to bez sensu tak wysokie prognozowane, uslyszalam jedynie ze jesli bedziemy miel nadplate to potem miesiac lub dwa rachunkow placic nie bede musiala.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Tak nie można. Trzeba raty od razu płacić - nawet jak taryfa budowlana była. U nas liczniki spisują raz na rok - w czerwcu.
    Poza tym później by nam naliczyli mega opłatę bo jednak z prądu się korzysta. Wolę stopniowo to płacić.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.