Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
U nas prąd od początku budowy - najpierw raty po 155zł wyszły, później 215 a teraz 300 :/ Coraz więcej i mamy niedopłaty, więc oprócz raty 300zł musimy teraz zapłacić to co brakuje... Razem 1200zł :(
Hyde miałam w projekcie wszystko ale nie miałam tam kominów tylko kominki wentylacyjne ( koszt jednego ocieplonego to około 500 złotych x 6sztuk = 3tyś ) Postanowiłam to zmienić i jednak dać dwa niezależne kominy no cóż ale, że nie przewidziałam na górze tego, że tam przebiegają krokwie to jest problem.
Hyde rozkminiamy Genderkę, powiedz mi Ty brałaś tą lambda 0,32, nie?
A decydowaliście się na frez może? Jeśli tak to czemu?
aaaa czyli wy macie pewnie prad budowlany, to zupelnie inna bajka. A dom juz macie po odbiorze czy jeszcze nie? bo moze lepiej zrobic odbior i przestac te horrendalne rachunki placic (u nas sama oplata za licznik do budowlanego to byla prawie stowka a zuzycie kazdego kwh kosztowalo 3x tyle co zwykly prad)
Plan na lipiec:
Jakie drzwi z garażu do domu? Mogą być takie jak w całym domu? Czy jakieś specjalne uszczelki są potrzebne?
Ogólnie dach mam prawie gotowy - jest piękny :)
Będę miała łącznie trzy kominy :) dwa od strony ogrodu i jeden od frontu :) oraz trzy kominki wentylacyjne :)
Grrr, a my dekę zalaliśmy zaraz przed deszczem
Hyde to co Ty dawałaś za kratki, że takie koszty ponad tysiąc policzone miałaś?
Hyde ale Ty masz chyba białe kratki - prawda ?
No, ale i tak mamy nadzieję, że w lipcu zakończymy przygodę z budową na ten rok, bo chcemy mieć tylko fundament.
Różne słyszeliśmy opinie nt. stania gołych murów przez zimę. A mówisz, że lepiej żeby zimowały? W przyszłym roku chcemu SSZ, a wykonczeniowka już na kredyt, a to niestety zależy od tego czy ja będę miała pracę na stałe. A i tak chcemy sie wprowadzać tak szybko, jak będzie to możliwe czyli np. bez elewacji czy wykończonej góry.
Co do wprowadzania się bez elewacji- na pewno ocieplenie musicie zrobić, bo to teraz jest niezbędne do odebrania budynku.
moja mury będą przez zimę stały i w międzyczasie polecą prace wewnętrzne... jednak na wiosnę będziemy docieplać...
Hyde ile dawałaś styro na mury?
Hyde u mnie pomimo różnych kształtek kominowych łączonych np 2 i 1 uskok jest znikomy i przykryje go tynk a komin z plewy z kształtkami ładnie się zgrał i jest równiutko!
Ania masz różne wielkości okien dachowych?
Hyde a jak z przeciekaniem kominów? działo się coś po deszczach ?
Hyde skoro można minąć uskoków to dziwię się, że ich nie minęłaś... dla mnie np takie uskoki kominowe w łazience to porażka na chwilę obecną..
aaa i jeszcze coś - gdzie masz schodki i ławę kominiarską? :)
Koszt wszystkich okien z kołnierzami to 5100 wrrrrr
Jestem załamana :( oknami dachowymi :( są na takiej wysokości, że jedynie uda mi się je otworzyć albo zamknąć a nic dosłownie nic przez nie nie widać :(
Hyde właśnie boję się takich przecieków przy silnych deszczach...
Mam ściankę kolankową na 100 cm na gotowo a okna muszą być wyżej o niebo wyżej aby ten tzw niby parapet był zlicowany ze ścianką... w celu dobrej cyrkulacji powietrza i zapobiegnięcia parowaniu... ehhh
otrzymaliśmy pozwolenie !!!
No dobra ale czy materiały zakupione w przyszłym roku już nie będą podlegały temu , bo jeśli tak to ogromne wydatki mi się szykują .
Ale może znacie coś jeszcze wartego uwagi?
nigdzie nie ma spójnej opini na tematy i tych i tych okien..