Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 2nd 2013
     permalink
    u nas od podlaczenia pradu do wprowadzenia sie minely jakies 4miesiace tyle ze akurat osuszacze chodzily i oplata z 500zl byla za ten okres
    jesli musicie placic oplate szacunkowa to jest szansa ze jakas nadplate bedziecie mieli jak sie wprowadzicie
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U nas prąd od początku budowy - najpierw raty po 155zł wyszły, później 215 a teraz 300 :/ Coraz więcej i mamy niedopłaty, więc oprócz raty 300zł musimy teraz zapłacić to co brakuje... Razem 1200zł :(
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde miałam w projekcie wszystko ale nie miałam tam kominów tylko kominki wentylacyjne ( koszt jednego ocieplonego to około 500 złotych x 6sztuk = 3tyś ) Postanowiłam to zmienić i jednak dać dwa niezależne kominy no cóż ale, że nie przewidziałam na górze tego, że tam przebiegają krokwie to jest problem.
    Jutro rano przychodzi kominiarz ale już dzisiaj rozmawialiśmy z Olkiem i doszliśmy do wniosku, że jednego z 2 kanałów wentylacyjnych w kuchni u mamy pozbędziemy się i okap nie będziemy do niego podpinali a damy niezależnie pod-szafkowy a tym samym wyciągniemy komin ponad dach :) tak więc przyjdzie nam kupić jeden wentylacyjny :) bo jest sam i niezależny...

Zamówiłam dzisiaj okna 3 o wymiarze 78x118 dla dzieci i dodatkowego pomieszczenia i jedno 78x140 do łazienki i wszystkie plastikowe białe :) Fakro PTP-V U3.

Mam problem jeszcze z marmulitem czy też tynkiem mozaikowym a dokładnie jego doborem gdyż dachówka to angoba ale w zależności jakie pada światło taki ma kolor włącznie z brązem. Wstępnie amówiłam szarośći ciemne
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hyde rozkminiamy Genderkę, powiedz mi Ty brałaś tą lambda 0,32, nie?
    A decydowaliście się na frez może? Jeśli tak to czemu? :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 3rd 2013
     permalink
    mangaa: U nas prąd od początku budowy - najpierw raty po 155zł wyszły, później 215 a teraz 300 :/ Coraz więcej i mamy niedopłaty, więc oprócz raty 300zł musimy teraz zapłacić to co brakuje... Razem 1200zł :(

aaaa czyli wy macie pewnie prad budowlany, to zupelnie inna bajka. A dom juz macie po odbiorze czy jeszcze nie? bo moze lepiej zrobic odbior i przestac te horrendalne rachunki placic (u nas sama oplata za licznik do budowlanego to byla prawie stowka a zuzycie kazdego kwh kosztowalo 3x tyle co zwykly prad)

Ladybird76: Hyde miałam w projekcie wszystko ale nie miałam tam kominów tylko kominki wentylacyjne ( koszt jednego ocieplonego to około 500 złotych x 6sztuk = 3tyś ) Postanowiłam to zmienić i jednak dać dwa niezależne kominy no cóż ale, że nie przewidziałam na górze tego, że tam przebiegają krokwie to jest problem.

tak myslalam ze cos sobie bez porozumienia z architektem wymedzilas ;) ale swoja droga ze budowlancy nie zauwazyli ze cos bedzie nie tak?? przeciez mieli plan w lapie to powinni byli to przewidziec

mangaa: Hyde rozkminiamy Genderkę, powiedz mi Ty brałaś tą lambda 0,32, nie?
    A decydowaliście się na frez może? Jeśli tak to czemu?

tak, dobrze pamietasz - grafitowa genderka 0.32
    nie bralismy frezu ze wzgledu na dodatkowy koszt, w skali zamowienia juz wiecej a i zuzycie duzo wieksze bo juz nie dopasujesz tak latwo odpadow; u mnie praktycznie w ogole nie bylo odpadu bo chlopaki to co zostawalo szanowali i wpasowywali tam gdzie brakowalo i trzeba bylo maly kawalek wstawic; wszystkie laczenia byly uzupelnione pianka, cena czy z frezem czy z pianka (na koszt firmy juz) byla taka sama.
    aha i nie popelnij mojego bledu - pamietaj ze na dole przy fundamencie powinien pojsc styrodur - ja zamowilam za duzo genderki ale na szczescie nasz wykonawca ode mnie odkupil
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    MrsHyde: aaaa czyli wy macie pewnie prad budowlany, to zupelnie inna bajka. A dom juz macie po odbiorze czy jeszcze nie? bo moze lepiej zrobic odbior i przestac te horrendalne rachunki placic (u nas sama oplata za licznik do budowlanego to byla prawie stowka a zuzycie kazdego kwh kosztowalo 3x tyle co zwykly prad)

Zmieniliśmy taryfę właśnie już z budowlanej.
    M mówi, że to przez te wszystkie maszyny które ciągną dużo prądu i żebym się nie martwiła. No zobaczymy. ;)

Dzięki za info co do styro. :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    chyba faktycznie jakas ciezka maszyneria u was musi chodzic, tak jak pisalam mielismy 24/7 wlaczone osuszacze ale nie bylo az takich kosmicznych oplat.
    no ale juz blizej niz dalej, co??
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No już tak... Powoli powoli. W sumie to tak w okolicy Świąt Bożego Narodzenia moglibyśmy już tam zamieszkać.
    Ale chyba już Ci pisałam, że nie wiem czy będzie to realne. Na razie będziemy w "rozkroku" dopóki nie zorganizujemy jakoś opieki nad Tatą bo jest coraz gorzej niestety.

Plan na lipiec:
    - wykonać elewację
    - dokończyć łazienki, podłogi wyfugować, płytki na schody do piwnicy położyć
    - malowanie
    - drzwi wewnętrzne zamówić
    - porządkowanie terenu wokół domu
    - nasyp pod wjazd garażowy, chodnik i opaskę wokół domu

Jakie drzwi z garażu do domu? Mogą być takie jak w całym domu? Czy jakieś specjalne uszczelki są potrzebne?
    Z wycen jakie dostaliśmy najtańsza z opaską 10cm wokół drzwi wychodzi 2000zł / sztukę.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJul 4th 2013
     permalink
    Temat kominków i kominów mam już wyjaśniony i zamknięty :) w końcu :)
    Będę miała łącznie trzy kominy :) dwa od strony ogrodu i jeden od frontu :) oraz trzy kominki wentylacyjne :) suuuper rozwiązanie z którego bardzo ale to bardzo się ciesz :) Kominy dwa prawie skończone, pomalowane podkładem a za jakiś czas pójdzie na nie marmulit czarny z szarym :)
    Ogólnie dach mam prawie gotowy - jest piękny :) jestem zadowolona z wyglądu :) Koramic Allegra 9 jest suuuper :) Może w poniedziałek dojadą jeszcze 4 okna i dach będzie kompletny :)
    Chłopaką pozostaną jeszcze prace kosmetyczno-porządkowe no i czas na dalsze prace :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 5th 2013
     permalink
    mangaa: Plan na lipiec:

3mam kciuki zeyb sie udalo zrobic to co zakladacie bo co tu mowic, plan ambitny

mangaa: Jakie drzwi z garażu do domu? Mogą być takie jak w całym domu? Czy jakieś specjalne uszczelki są potrzebne?

moim zdaniem jesli garaz ma byc faktycznie garazem to takie typowe wewn. absolutnie sie nie nadaja; co z zapachami z auta a przy malym dziecku takze z akustyka? My juz w projekcie mielismy zaznaczony typ drzwi dim-garaz. Mamy drzwi stalowe z delty, normalnie takie jak sprzedaja wejsciowe tyle ze gladkie i bez przeszklen z zamknieciem gora-dol .

Ladybird76: Ogólnie dach mam prawie gotowy - jest piękny :)

uwierzymy jak zobaczymy :wink:

Ladybird76: Będę miała łącznie trzy kominy :) dwa od strony ogrodu i jeden od frontu :) oraz trzy kominki wentylacyjne :)

skoro przy tych 3 kominach i tak kominki miec musisz to czy faktycznie na tym zaoszczedzilas? pamietaj ze niestety kominy sa dosc newralgicznymi miejscami jesli idzie o izolacje i zaciekanie no i jednak mateial, robocizna i wykonczenie ich tez swoje kosztuje
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde zatem zapraszam na Śląsk :)

Na koniec dnia pięknie zaczął padać deszcz bo umyje dachówkę, która zakurzona jest cała :)

Hyde materiał ozdobny na trzy kominy tzn farba podkładowa plus marmulit - ceresit to wydatek rzędu 500 złotych... do tego siatka, klej, zaprawa, styropian - jakieś 100 złotych czy ciutkę więcej no i obróbki blacharskie tzn blacha z czego jeden arkusz 60 złotych a ile poszło to nie wiem... całość zapewne nie przewyższy ceny klinkieru. Czekają mnie jeszcze kratki na kanały wentylacyjne w ilości 14 sztuk ale mam problem z ich kupieniem nawet na internecie :(

Okna dzisiaj dojechały, kominki wentylacyjne 3 dojadą we wtorek. Machnęłam się też z wymiarami okien dachowych i zamówiłam nieco większe niż były w projekcie. Ogólnie miało ich być 5 a są 4 z Fakro PTP-V U3 Wybraliśmy okna białe - plastikowe.
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ladybird76: Na koniec dnia pięknie zaczął padać deszcz

Grrr, a my dekę zalaliśmy zaraz przed deszczem:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    bari_87: Grrr, a my dekę zalaliśmy zaraz przed deszczem

co to deka?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 5th 2013 zmieniony
     permalink
    Kasia ale komin to nie tylko "ozdobne" elementy, mi chodzilo o calosciowy koszt postawienia dodatkowego komina w porownaniu do kosztow przewidzianych przez architekta, nie wiem jakie kominy stawialas ale to nie jest kwestia kilku setek przeciez
    a kratki niestety drogie sa, jak ja chcialam grafitowe to mi ponad tysiaka policzyli wiec wzielam po prostu chromowane zwykleksze
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Lady:wink: wylaliśmy strop:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 6th 2013
     permalink
    czyli material na caly komin - czyli to co wystaje ponad dach - ksztaltki czy jak to nazwac to tylko 60zl?
    kurcze tanio, mnie sama cegla klinkierowa ponad tys kosztowala, a gdzie zaprawa, o tych niewidocznych czesciach komina nie wspomne bo systemowe to tez kosz kilku tys.

Treść doklejona: 06.07.13 09:56
    Ladybird76: Hyde to co Ty dawałaś za kratki, że takie koszty ponad tysiąc policzone miałaś?

takie jak mi sie podobaly - grafitowe :))) byla opcja ze sami pomalujemy ale stwierdzilam ze farba pod wplywem ciepla i zmian atmosf. moze odlazic wiec ostatecznie wzielam zwykle z nierdzewki bo az taka burzujka nie jestem ;)

a twoj dach faktycznie w braz w sloncu wpada
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde u mnie kanały wentylacyjne wszystkie są wykonane ze kształtek. Nie chciałam rur spiro bo takowe u nie nie są nawet dopuszczone przez kominiarzy. Koszt np kształtki wentylacyjnej podwójnej to 12 złotych a pojedynczej niecałe 7. Łącznie kanałów wentylacyjnych mam 9 :) plus kanał wentylacyjny do pieca gazowego wykorzystany do włożenia rury kwasówki plus komin systemowy do kominka. Kominy mają wysokość 7 metrów czy jakoś tak.
    60 złotych to kształtki wystające ponad dach choć nawet nie do końca tyle bo jeszcze kilka poniżej dachu...

Bardzo jestem jeszcze ciekawa okien dachowych jak one będą się prezentowały w kolorze białym :) no i jak marmulit mi wyszedł :) Dałam sobie namieszać kolory wg mojego widzi-mi-się :)

Treść doklejona: 06.07.13 10:07
    Hyde nie wpada w brąz bo to co widzisz to pozostałości po pyle od przycinania pustaków porothermu :)

Treść doklejona: 06.07.13 10:08
    Hyde ale Ty masz chyba białe kratki - prawda ?

Treść doklejona: 06.07.13 10:15
    Właśnie Olek mi przekazał, że mamy pozalewany dom po nocnych ulewach:( wszędzie tam gdzie dach był otwarty :( a niedaleko na osiedlu auta pozalewane po dachy :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    kominy i do pieca i do kominka ida systemowe, do kanalow wentylacyjnych tez chyba mielismy ksztaltki (to takie jak pustak ale z dziura w srodku, tak??) do momentu wychodzenia nad dach, potem dalej cegla klinkierowa (mi odradzali obmurowywanie masa kominow ze po latach pekaja i odpadaja kawalki masy, ciekawe czy jak dom osiada to komin nie nadpeknie)

Ladybird76: Hyde ale Ty masz chyba białe kratki - prawda ?

a kratki mam w kolorze aluminium jak kto woli srebrne, chyba by mnie pogielo zebym biale do grafitowej cegly dala :devil:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde na zdjęciach wyglądały jak białe... stąd też moje pytanie :)

Komin systemowy jak pisałam a kształtki wentylacyjne - pustaki gotowe - szarek standardowe :)

Hyde czyli kształtki masz do wysokości połaci a powyżej komin zrobiony z klinkieru? Myślałam, że cały komin do góry z kształtek i systemów kominowych a potem na to przychodzi obłożenie klinkieru?
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny, ale Wam zazdroszczę etapów budowy:)
    Na naszym polu obecnie wielkie rozlewisko. Mąż z moim tatą wykopali ławy, a w nocy była taka ulewa, że wszystko się rozmyło i ławy zamiast 40cm, mają 60;/ Woda stoi..
    Teraz robią szalunki, bo nic innego nie zostało. Mamy już zrobione zbrojenie, i gdyby nie ten deszcz, to na dziś ławy byłyby już zalane. No, ale i tak mamy nadzieję, że w lipcu zakończymy przygodę z budową na ten rok, bo chcemy mieć tylko fundament.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 6th 2013 zmieniony
     permalink
    matko Lady, gdzie Ty biale widzialas?? moze na jakiejs focie slonce sie odbijalo ale az takim bezgusciem nie jestem :fingersear:
    edit: tutaj faktycznie na jasne wygladaja ale musisz uwierzyc na slowo ze sa srebrne ;)

nie pamietam juz jak bylo z kominami dokladnie i ile czego poszlo do gory bo to 2lata temu bylo i pozniej bylo wiele innych wazniejszych rzeczy, w pokoju mlodej mamy taki jakby uskok bo komin juz zaczyna sie szerszy ze wzgledu na cegle klinkierowa takze pewnie oblozony byl,

akirka: No, ale i tak mamy nadzieję, że w lipcu zakończymy przygodę z budową na ten rok, bo chcemy mieć tylko fundament.

dobry i fundament, podstawa domu bedzie :) nie chcecie sie zdecydowac chociaz na SSO zeby mury przestaly przez zime a od wiosny wykanczanie ? na ile czasu planujecie rozlozyc budowe?
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Różne słyszeliśmy opinie nt. stania gołych murów przez zimę. A mówisz, że lepiej żeby zimowały? W przyszłym roku chcemu SSZ, a wykonczeniowka już na kredyt, a to niestety zależy od tego czy ja będę miała pracę na stałe. A i tak chcemy sie wprowadzać tak szybko, jak będzie to możliwe czyli np. bez elewacji czy wykończonej góry.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    akirka moja mury będą przez zimę stały i w międzyczasie polecą prace wewnętrzne... jednak na wiosnę będziemy docieplać...

Hyde no właśnie na tej fotce wyglądają na białe a w pokoju u Gabi to masz aż trzy uskoki widzę. Dlaczego tak dziwnie? górny to podstawa pod klinkier a te dolne pionowe?
  1.  permalink
    akirka: Różne słyszeliśmy opinie nt. stania gołych murów przez zimę. A mówisz, że lepiej żeby zimowały? W przyszłym roku chcemu SSZ, a wykonczeniowka już na kredyt, a to niestety zależy od tego czy ja będę miała pracę na stałe. A i tak chcemy sie wprowadzać tak szybko, jak będzie to możliwe czyli np. bez elewacji czy wykończonej góry.

My tak właśnie etapami robiliśmy, pod koniec sierpnia ruszyliśmy z budową- stanęły fundamenty. Przez zimę postało, rok później ruszyliśmy dalej,do zimy stanął SSO, wiosną/latem poszło do końca, została tylko wykończeniówka.
    Co do wprowadzania się bez elewacji- na pewno ocieplenie musicie zrobić, bo to teraz jest niezbędne do odebrania budynku.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 7th 2013
     permalink
    Lady uskoki to skutek roznej wielkosci ksztaltek kominowych - te po lewej to systemowe presto a po prawej normalne pustakowe; wykonawca chcial nam to zlicowac /rownac ale ja nie chcialam, na razie zagospodarowalismy to szafka i mniej na pokoik wystaje ale mam na to pomysl na ten uskok tylko niestety nigdy kasy dosc zeby go zrealizowac

cerisecerise: Co do wprowadzania się bez elewacji- na pewno ocieplenie musicie zrobić, bo to teraz jest niezbędne do odebrania budynku.

cerka, z ta niezbednoscia bym polemizowala ale to nie temat na ogolnodostepne forum ;)
    ja jestem za ociepleniem w miare szybko, jesli juz to zaraz po wprowadzeniu sie, m.in dlatego ze to nie jest kwestia ciepla zima ale tez przyjemnego chlodu latem. my ocieplenie mielismy robione 1,5m-ca po pworwadzeniu sie, ekipa czysta wiec w domu syfu nie bylo ale przez ten kilka tygodni mielismy niezla hustawke temperatur w domu - jak byl wiatr moment sie wyziebialo, jak zar z nieba to mozna bylo sie spawiowac z goraczki

Treść doklejona: 07.07.13 09:27
    Ladybird76: moja mury będą przez zimę stały i w międzyczasie polecą prace wewnętrzne... jednak na wiosnę będziemy docieplać...

wybralas juz okna? normalnie na te lokalne czeka sie u nas gora 2tyg ale te co my bralismy to ok 1,5miesiaca czekania bylo. A masz juz tynki i wylewki umowione? dobrze byloby je zrobic przed zima no i przed ociepleniem domu
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde nic nie wybrane i tynkarzy też nie mam umówionych... nic nas nie goni, nigdzie się nie spieszymy :)
    Hyde jakie okna będą nie wiem jeszcze. Muszę jechać do koleżanki zobaczyć oknoplasta poza tymi miejscowymi z Inoutica na które też mam wycenę zrobioną.

Najważniejsze aby nie docieplać domu w stanie SSZ... bo się zrobi termos a w przyszłości grzyby na ścianach.

Hyde ile dawałaś styro na mury?

U Nas w domu obecnie pomimo ciągle piekącego słońca panuje przyjemny klimat. Jestem ciekawa jak będzie w chwili kiedy jeszcze będą okna.

Treść doklejona: 07.07.13 10:08
    Hyde u mnie pomimo różnych kształtek kominowych łączonych np 2 i 1 uskok jest znikomy i przykryje go tynk a komin z plewy z kształtkami ładnie się zgrał i jest równiutko!

Treść doklejona: 07.07.13 10:11
    Ania masz różne wielkości okien dachowych?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Hyde ile dawałaś styro na mury?

15cm, pisalam kilkanascie postow temu odp mandze wiec sie cofnij a wszystko bedziesz wiedzaiala ;)

Ladybird76: Hyde u mnie pomimo różnych kształtek kominowych łączonych np 2 i 1 uskok jest znikomy i przykryje go tynk a komin z plewy z kształtkami ładnie się zgrał i jest równiutko!

no a u tez moglo byc rowniutko dostawiajac polpustaki ale uskoki sa moja swiadoma decyzja

Ladybird76: Ania masz różne wielkości okien dachowych?

ja mam tylko 1 typowe okno dachowe a drugie to co na zdjeciu - to wylaz. W zwiazku z tym ze wylaz nie byl niczym ocieplany i przemarzl pierwszej zimy zdecydowalismy sie go wymienic na okno ktore ma lepsza lambde ale faktycznie jest mniejsze niz te lazienkowe (zgodnie z wymiarami z projektu)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde dlatego właśnie zrezygnowałam z okna wyłazowego jak i z wpuszczaniem kominiarza do domu w celu wejścia na dach. Moja okna odbiegły od projektu wielkościowo - dałam większe i o jedno mniej.

Treść doklejona: 07.07.13 11:01
    Hyde skoro można minąć uskoków to dziwię się, że ich nie minęłaś... dla mnie np takie uskoki kominowe w łazience to porażka na chwilę obecną... żałuję, że nie wpuściłam je w ścianę byłyby o niebo mniejsze i mniej odstające.

Hyde a jak z przeciekaniem kominów? działo się coś po deszczach ?

Treść doklejona: 07.07.13 11:02
    aaa i jeszcze coś - gdzie masz schodki i ławę kominiarską? :)

Treść doklejona: 07.07.13 11:06
    Koszt wszystkich okien z kołnierzami to 5100 wrrrrr
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 7th 2013 zmieniony
     permalink
    Ladybird76: Hyde a jak z przeciekaniem kominów? działo się coś po deszczach ?

mielismy jedna akcje po silnych ulewach ale na szczescie jeszcze przed zrobieniem ocieplenia pddasza, przecieklo przy kominie, przy oknach bylo ok; poprawka trwala kilkanascie minut i byla w ramach gwarancji

Ladybird76: Hyde skoro można minąć uskoków to dziwię się, że ich nie minęłaś... dla mnie np takie uskoki kominowe w łazience to porażka na chwilę obecną..

przeciez napisalam ze CELOWO takie zostawilam, mi sie podobaja :) w dolnej lazience wneka przy kominie bedzie wykorzystana na szafke (tylko na razie nie mam kasy na taka rolete jak chce bo to koszt prawie 2tys)

Ladybird76: aaa i jeszcze coś - gdzie masz schodki i ławę kominiarską? :)

nie mam, tutejsi kominiarze stwierdzili ze nie ma takiej potrzeby, widac sa juz wprawieni bo w naszym regionie to nie jest popularne i na palcach jednej reki mozna policzyc domy ktore to maja

Ladybird76: Koszt wszystkich okien z kołnierzami to 5100 wrrrrr

no to niezle szarpnelo was po kieszeni, u nas okna byly razem z dachem liczone bo bralismy w tej samej firmie takze juz nawet nie pamietam ile kosztowaly ale na pewno przeplacilismy bo bralismy okno+wylaz plus po odbiorze kolejne okno a wylaz poszedl na straty

Lady pisalas ze wzielas biale okna dachowe, no ale obrobke chyba w graficie przewidujesz?? my mamy szare kolnierze na oknach plus obrobione grafitowa blacha dlatego z zewn. nikt by nie powiedzial ze okna sa biale. Od wewn. dobrze ze sa biale bo troche glupio by ciemne w bialym suficie wygladaly
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde tak jak piszesz okna wewnętrznie tylko białe... a jeśli chodzi o dach to one liczone z dachem były ale na fakturze wyodrębnione zostały jak i pozostałe elementy.

Fajnie z kominiarzami macie bo nasi to wiecznie robią jakieś problemy. Wiele gmin nie ma tylko nakazów i przykazów co Nasza gmina :( masakra jakaś :(

Hyde właśnie boję się takich przecieków przy silnych deszczach... ehhh pożyjemy to zobaczymy...

Treść doklejona: 09.07.13 07:56
    Jestem załamana :( oknami dachowymi :( są na takiej wysokości, że jedynie uda mi się je otworzyć albo zamknąć a nic dosłownie nic przez nie nie widać :(
    Mam ściankę kolankową na 100 cm na gotowo a okna muszą być wyżej o niebo wyżej aby ten tzw niby parapet był zlicowany ze ścianką... w celu dobrej cyrkulacji powietrza i zapobiegnięcia parowaniu... ehhh
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 9th 2013
     permalink
    Ladybird76: Jestem załamana :( oknami dachowymi :( są na takiej wysokości, że jedynie uda mi się je otworzyć albo zamknąć a nic dosłownie nic przez nie nie widać :(

a dziwilas sie ze ja przez moje okna nic nie widze, to chyba zalezy od kata nachylenia dachu

Ladybird76: Hyde właśnie boję się takich przecieków przy silnych deszczach...

jesli juz ma sie cos wydarzyc to lepiej zeby zaczelo mocno padac nim docieplicie dach, przynajmniej szkod by nie narobilo wiec modl sie o mocny deszcz jak juz dach skoncza

Ladybird76: Mam ściankę kolankową na 100 cm na gotowo a okna muszą być wyżej o niebo wyżej aby ten tzw niby parapet był zlicowany ze ścianką... w celu dobrej cyrkulacji powietrza i zapobiegnięcia parowaniu... ehhh

nie wiem o co chodzi z tym parapetem, moze jakas fota?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJul 9th 2013
     permalink
    Hyde zdjęcia jutro ... dzisiaj wiecha była więc mam zaburzenia patrzenia i nie tylko :P:P:P
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 10th 2013
     permalink
    gratuluje SSO
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 10th 2013 zmieniony
     permalink
    ostatnio pytalam sie was o ubezpieczenia majatkowe, polazilam po roznych firmach, ostatecznie pozostajemy przy warcie
    sprawdzilam dla tych samych warunkow ubezpieczenia generalli i allianz online (170drzej) roznica w hestii to ok 100zl za pakiet minimum, za rozszerzoeny taki z ruchomosciami juz ponad 200, tu europa 250zl a PZU po promocji dla klientow banku zaspiewalo o ponad 400zl wiecej :/ w pzu same ubzepieczenie murow to dla banku ktore jest potrzebne o 20zl tansze bylo niz calosc w warcie
    acha i jedynie w warcie udalo sie rozlozyc wplate na 2 raty
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeJul 14th 2013
     permalink
    Dziewczyny 11 czerwca złożyliśmy dokumenty na pozwolenie o budowę jak Wam wspominałam 12 lipiec otrzymaliśmy pozwolenie !!!
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeJul 14th 2013
     permalink
    Gratulacje:smile:
    Kiedy zamierzcie zacząć działać?

My składamy przed końcem lipca, choćby się waliło i paliło:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 15th 2013
     permalink
    Sabakuma: otrzymaliśmy pozwolenie !!!

szybko wam z tym pozwoleniem poszlo, u nas zeby dostac nawet 2tyg szybciej niz w przewidywanym czasie trzeba miec juz dojscia :/
    to co, 2 tyg, uprawomocnienia i pierwsza lopata??
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeJul 15th 2013
     permalink
    No sami jesteśmy w szoku a najbardziej mój mąż , pierwsza łopata będzie za miesiąc bo tak się umawialiśmy z pracownikami . Własnie w sobotę będziemy z ekipą podpisywać umowę.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJul 15th 2013 zmieniony
     permalink
    Kominy kupione grrr:devil: szarpnęło po kieszeni

Lady, a jak tam twoje schody?
    To nasze dziś odszalowane
    [/URL]
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJul 16th 2013 zmieniony
     permalink
    bari no ja się dziwię, że u mnie nie są w taki sposób wykonane a zabiegają się już od 3 stopnia od góry... Śliczne masz schody :)
    U mnie moje wykonane są zgodnie z projektem czyli zabieg już idzie praktycznie tak jak to jest na moich schodach... jeśli chodzi o poruszanie się po nich to są wygodne... choć Twoje i tak mi się bardziej podobają :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 16th 2013
     permalink
    dziewczyny budujace/zaczynajace budowe cos do poczytania

ostatnie miesiace na uzyskanie zwrotu vat za materialy budowlane - w 2014 konczy sie juz ta mozliwosc

Osoby fizyczne, które poniosły koszty zakupu materiałów budowlanych, posiadające na dowód tego faktury za zrobione do końca 2013 roku zakupy, będą mogły aż do 31 grudnia 2018 roku starać się o odzyskanie VAT. Trzeba jednak pamiętać, że pięcioletni okres ubiegania się o zwrot będzie obejmował jedynie te materiały, które zostały zakupione do końca bieżącego roku.
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeJul 17th 2013
     permalink
    No dobra ale czy materiały zakupione w przyszłym roku już nie będą podlegały temu , bo jeśli tak to ogromne wydatki mi się szykują .
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJul 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Powoli przymierzamy się do zakupu szafy do przedpokoju. Chcielibyśmy kupić gdzieś, gdzie mogę sobie dowolnie wybrać wymiar, kolor frontu i obudowy oraz oczywiście zaplanować wnętrze szafy. Kiedyś miałam Komandora ale już nie chcę. Po pierwsze drogi a oo drugie, pomimo iż duży wybór kolorów to finalnie każda szafa wygląda prawie tak samo. I jeśli nie są wtopione we wnękę w ścianie to zawsze wyglądają jak wielki grzmot. Jeśli chodzi o wnętrze, to też szału nie ma. Myśleliśmy o Ikei- tańsza, troszkę więcej różnorodnych frontów choć mniej kolorów. No i wnętrze szafy można super zaprojektować. Ale może znacie coś jeszcze wartego uwagi?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJul 20th 2013
     permalink
    mam problem z wyborem okien... Mam wybór albo okna EUROCOLOR Energetic albo OKNOPAST Platinium Evolution i powiem Wam, że jestem w kropce bo nie wiem co wybrać :( Cena ta sama choć minimalna różnica 100 złotych :)... różnice w detalach :( nigdzie nie ma spójnej opini na tematy i tych i tych okien... :(

Jedyne co już wiem z oknami to to, że kolor będą miały orzechowy :) Decyzja już zapadła :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Sabakuma: No dobra ale czy materiały zakupione w przyszłym roku już nie będą podlegały temu , bo jeśli tak to ogromne wydatki mi się szykują .

w prawdzie zdaje mi sie ze ustawa nie jest jeszcze klepnieta ale na chwile obecna wyglada na to ze bedzie mozna rozliczac sie do 2018r ALE tylko z faktur wystawionych wylacznie do 31 grudnia 2013

_Isia_: Ale może znacie coś jeszcze wartego uwagi?

my w starym mieszkaniu sami zrobilismy szafe przesuwna (taka pod sam sufit), zamowilismy u stolarza pociete elementy, kupilismy prowadnice i skrecilismy na spaxy, no ale my po prostu nie mielismy kasy wtedy na zadne systemy; ja bym obstawila jednak ikee

Ladybird76: nigdzie nie ma spójnej opini na tematy i tych i tych okien..

a juz zrobilas zestawienie parametrow? jesli sa tak podobne to chyba tylko wyglad moze decydowac ; jak sie bydowalismy to pamietam ze oknoplast wprowadzal w oferte opcje ze nie widac zawiasow, moim zdaniem bardzo fajne rozwiazanie wizualne chociaz nie wiem jak cenowo
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    czy ktoras z was pali EKOGROSZKIEM???
    my do tej pory palilismy pelletem ale cenowo groszek wychodzi taniej bo ma lepsza kalorycznosc jednak no i nizsza cene; teraz tylko zastanawiamy sie gdzie zamowic, na bank bedziemy brali online bo roznica cenowa to minimum 100zl na kazdej tonie z przesylka kurierem
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeJul 21st 2013
     permalink
    Ale mam nerwa dziewczyny , dziś mieliśmy podpisywac umowę z budowlańcami i lipa. Cały weekend nie odbierali a dziś smsa przysłali : Dziękujemy nie robimy.
    Jesteśmy w czarnej dupie i szukamy znowu ekipy. Więc jak któraś ma dobrą ekipę z okolic Krakowa to chętnie .
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 21st 2013
     permalink
    o kurcze, ale swinie :/ ale z drugiej strony lepiej ze zrezygnowali teraz a nie jakies szopki w trakcie by wam wyszly; moze zerknij na grupe krakowska na FM i tam ci kogos podrzuca? chociaz obawiam sie ze dobre ekipy maja po gwizdek wszystko w sezonie porezerwowane :/
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeJul 22nd 2013
     permalink
    Moj podpisuje jeszcze umowy ,ale tez juz cieżko chyba i troche daleko . W sezonie jest dużo pracy ,większości to zima podpisują umowy .
    Dziewczyny mam łóżko piętrowe drewniane i chce je pomalować ,tylko ze ono nie jest surowe tylko polakierowane ,czy muszę ten lakier najpierw usunąć ?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJul 22nd 2013
     permalink
    Sabakuma mogę Ci dać namiary na moją ekipę z Suchej Beskidzkiej a więc do krakowa niedaleko :)

Treść doklejona: 22.07.13 21:39
    DZIEWCZYNY A JAKICH FIRM MACIE OKNA? Ma któraś z OKNOPLASTU ?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.