Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeAug 8th 2013 zmieniony
     permalink
    aneta bywa i tak... My nie chcieliśmy kolejnych 2 tygodni czekać bo 7 dostałam pozwolenie a 8 marca zaczęliśmy kopać. Nasz kierbud o tym wiedział :) więc ciiii :)

Mam wstępną wycenę za przyłącze wody ale sama usługa bez materiału. Niewątpliwie nie powaliła mnie jakoś przerażająco na kolana bo wcześniejsza wyceną z robotą i materiałem wyszła by nas 13tysięcy :( Obecnie 2800 robota. Koparka po naszej stronie (40złotych godzina) plus piasek 6 ton i do tego materiał - tutaj nie wiem jeszcze ile to wyjdzie ale z pewnością nie 13tyś za całość :)

Treść doklejona: 08.08.13 19:09
    no i robota elektryka to koszt 2,5 - 3tyś więc nie wiem czy dużo czy mało?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 8th 2013
     permalink
    Ladybird76: robota elektryka to koszt 2,5 - 3tyś

moim zdaniem tanio, zwlaszcza jesli zrobi alarm, tv, internet w cenie no i nie bedzie ograniczenia co do liczby punktow

Ladybird76: Koparka po naszej stronie (40złotych godzina

nie zgubilas jednego zera? u nas cena za godzine pracy koparki nie schodzi ponizej 300zl :shocked::shocked::shocked:
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: nie zgubilas jednego zera? u nas cena za godzine pracy koparki nie schodzi ponizej 300zl

Ja dzisiaj zamawiałam koparkowego, bo jutro podłączają mi prąd i przeciagają wzdłuż działki i cena była 19 zł/m. Dogadałam się, że wykopie mi głębszy dół i od razu w południe podjedzie pan z wodociągów i przeciągnie mi też wodę.
    Cena przyłącza elektrycznego była przerażająca - jako że będzie 65 m kabla w ziemi, plus kabel na domofon i media, pierwszy gość zaśpiewał 6 tys. z odbiorem:shocked: Drugi podał cenę 4200, a trzeci 3tys. z koparkowym w cenie - także ekipa nr 3 jutro kopie, a dodatkowo pan kopacz skosi mi trawisko:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aneta a u was nie ma problemow z odbiorami? popytaj w dajen instytucji czy osoba ktora robi musi miec wszystkie uprawnienia i czy nie musi byc z wodociagow/elektrowni. U nas w miesice jesli elektryki nie robi ktos z elektrowni to niezle jazdy sa; w wodociagach to samo. O ile elektryke robil chlopak z elektrowni o tyle zmiany istniejacego przylacza wod-kan wprowadzala ekipa wykonawcy; mielismy niezla jazde bo nam facet podpisac nie chcial twierdzac ze teog nikt od nich nie robil i nie podpisze :devil:
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: Aneta a u was nie ma problemow z odbiorami? popytaj w dajen instytucji czy osoba ktora robi musi miec wszystkie uprawnienia i czy nie musi byc z wodociagow/elektrowni. U nas w miesice jesli elektryki nie robi ktos z elektrowni to niezle jazdy sa; w wodociagach to samo. O ile elektryke robil chlopak z elektrowni o tyle zmiany istniejacego przylacza wod-kan wprowadzala ekipa wykonawcy; mielismy niezla jazde bo nam facet podpisac nie chcial twierdzac ze teog nikt od nich nie robil i nie podpisze

Jeden i drugi jest, skąd trzeba. Namiar na wod-kan miałam od sąsiada (pracuje w ZWiK i jego kierownik od razu zrobi odbiór), a elekrtyk to znajomy mojego szwagra i kolegi, którym wszystko załatwia. Prąd mam mieć pod koniec przyszłego tygodnia, a wodę już na początku. Bałam się właśnie wziąć kogokolwiek, żeby nie mieć później problemów.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Dawno mnie tu nie było a dom już prawie postawiony (tzn. mamy krokwie, dachówka zamówiona będzie pewnie po długim weekendzie)...także dzieje się :D
    Generalnie to właśnie kończy się ten najfajniejszy etap budowy (kiedy jednego dnia na działce widać tylko dziurę, a dwa tygodnie później są już ściany :p)...teraz niestety wszystko potoczy się nieco wolniej, bo i efekty mniej spektakularne oraz kasa powoli na wykończeniu...

dom
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: mielismy niezla jazde bo nam facet podpisac nie chcial twierdzac ze teog nikt od nich nie robil i nie podpisze

Rozumiem, że w końcu ktoś Cię wyratował:wink:
    --
    Pochwal się Sardynko - masz foto?:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    aneta01: Prąd mam mieć pod koniec przyszłego tygodnia, a wodę już na początku. Bałam się właśnie wziąć kogokolwiek, żeby nie mieć później problemów.

my przez cala budowe nie mielismy pradu budowlanego tylko tyle co bylo trzeba (a przy stawianiu domu z bk na klej az tak duzo znowu nie trzeba) korzystalismy z pradu od wuja mieszkajacego przez plot, jak zaczelismy wykonczeniowke to mielismy juz odbior i wtedy placilismy juz za normalna taryfe (nie iwem jak u was ale u mnie 2lata temu za sam licznik budowlany prawie stowka byla ryczaltu miesiecznie, zlodzieje)

aneta01: Rozumiem, że w końcu ktoś Cię wyratował

ktos wzial cos, zaniosl cos komu trzeba i facio klepnal papierek :devil:

sardynka85: Dawno mnie tu nie było a dom już prawie postawiony

koniecznie sie pochwal :) tez mi sie ten 1 etap podobal - migiem szlo, najgorzej mi sie nie podobal etap tynkowania - zwlaszcza jak sobie zrobili 'obrzutke' czy jak to sie fachowo nazywa przed finalnym polozeniem tynkow a ja myslalam ze to ma byc juz gotowe :shamed:

edit:
    juz widze, alez bedziesz miala piekne okno, rogowe/narozne do salonu czy kuchni dalas?
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    MrsHyde: juz widze, alez bedziesz miala piekne okno, rogowe/narozne do salonu czy kuchni dalas?

Narożne będzie w kuchni :) za to w salonie 4m okna na taras - będzie co myć :p
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a tarasowe jakie planujesz?
    przesuwne tarasowe dwudzialowe bylo moim marzenie - mamy 3,3 przeszklania ale finansowo bysmy nie wyrobili na przesuwne wiec poszly po prostu 2 witryny + podwojne tarasowe z ruchomym slupkiem
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde co ty gadasz jesli chdzi o cene koparki? Mala to 40-60 a duza 75-100 za godzine. Kwota ktora ty podalas to chyba za wykonania calego wykopu pod przyladze?
    Gosciu co byl zna cale moje miasto bo pracuje w mpgk. Robi wszystko jesli chodzi o elektryke dlatego cena wstepna to 2, 5 ty a jak cos wiecej to 3tys. Widział wstepnie ilosc gniazdek wiec kwota padla na tej podstawie. Do tego wie o tv, internrcie, domofonie lub wideofonie. Ma tez wyprowadzic trzy punkty swietlne na dzialce i jeden punkt z pradem /gniazdko daleko od domu aby nie trzeba bylo miec bog wie jakich przedluzaczy dlugich. Do tego punkty switlne wokol domu nadnoknami tarasowyki i przy wejciu do budynku. Zakladanie gniazdek i swiatla tez on:) Duzo tez przemawia za tym, ze zna wszystkie osoby do ktorych wystepowalam o przylacza i uzgodnienia branzowe.
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Hej my chyba trafiliśmy na ekipę wreszcie, w przyszły poniedziałek mamy podpisywać umowę a od września rozpoczynamy. Jesteśmy na etapie szukania koparki i u nas ceny to od 80 do 110 zł za godzinę. Ponieważ samej ziemi będziemy mieli z 350m^3 to i pewnie z 4000tyś na koparkę wydamy. Dziś nam przyszła oferta np. z firmy która nam wykopie i wywiezie tą hałdę ziemi za 10tyś . Poszaleli będę kurde w kieszeniach wynosić ale nie zapłacę tylę.
    Mam pytanie o ten prąd budowlany , czy któraś go miała czy wszystkie ciągałyście od znajomych , rodziny etc. Bo mój małż mi mówi że przygotował wniosek na budowlany i ma złożyć w przyszłym tygodniu.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Moje salonowe lacznie 5, 5 metra:). Niestety nie bedzie przesuwnego bo koszt jest masakrycznie duzy. Brak slupkow to poniekad norma bo za slupek trzeba doplacac.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Kwota ktora ty podalas to chyba za wykonania calego wykopu pod przyladze?

Lady, co ja poradze ze u nas takie sa stawki godzinowe :( Patrzac jakie stawki na FM podaja za robocizne nie raz sie wkurzalam ze u mnie zdzierstwo takie

Ladybird76: Zakladanie gniazdek i swiatla tez on:)

u nas montaz byl juz platny dodatkowo
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Budowlany drogi wiec mam od tesciowej z tymczasowo zalozonym licznikiem. Kwota za wywiezienie ziemi masakra ale po co ja wywozic chcesz?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Moje salonowe lacznie 5, 5 metra:)

ale to ciagiem masz 5,5 metra czy o 2 scianach mowisz?

Ladybird76: Brak slupkow to poniekad norma bo za slupek trzeba doplacac.

czyli w zadnym z okien tarasowych nie bedziesz miala ruchomego slupka? wiem ze sporo osob robi w normalnych oknach tez ruchome ale my tylko w tarasowe inwestowalismy

ps.
    na FM widzialam ze w rankingu lazienkowym jest lazienka Ladybird76, ale ze to twoja z dawnego domu czy jakas inspiracja??
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    MrsHyde: a tarasowe jakie planujesz?

będzie uchylno-przesuwne z 2 fixami (hks) oczywiście najbardziej podobają nam się przesuwne bezprogowe, ale wiadomo ;) cena...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Sardynka a juz wyceny robilas? u nas przy tarasowym w salonie to bylo ponad 5tys roznicy (o tym bezprogowym nie wspominajac nawet)
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    MrsHyde: Sardynka a juz wyceny robilas?

tak mamy już wyceny z kilku firm, weźmiemy chyba schucco/roto (okno z fiksami i dwustronnie grafitowe wyszło ok 7tys, dwupłatowe wychodziło ok 2,5tys (nie pamiętam czy z kolorem) plus fiksy? ) bezprogowe wyszłoby ok 12...
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde okno salonowe lacznie bo 1, 8 i 2, 7metra a slupki i ich brak to mam na mysli w tych tarasowych. Doplata za slupek to ok 250 zlotych czyli 1000 za okna nasze.

Jesli chodzi o lazienkie topewnie inspiracja. Mozesz ja tu wkleic?

Treść doklejona: 08.08.13 22:47
    A widzialas, ze te grafitowe biale maja srodki?dziwnie to wyglada
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    MrsHyde: ktos wzial cos, zaniosl cos komu trzeba i facio klepnal papierek

Ważne, że macie wodę:wink:
    Sabakuma: Hej my chyba trafiliśmy na ekipę wreszcie, w przyszły poniedziałek mamy podpisywać umowę a od września rozpoczynamy.

To będziemy budować w tym samym czasie - planuję start w 2 tygodniu września:smile:
    Sabakuma: Mam pytanie o ten prąd budowlany , czy któraś go miała czy wszystkie ciągałyście od znajomych , rodziny etc. Bo mój małż mi mówi że przygotował wniosek na budowlany i ma złożyć w przyszłym tygodniu.

Może jutro będę coś wiedziała, jak pogadam z panem od przyłącza. Jakby co, dam znać.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Bezprogowe to wielki mostek termiczny o ile chcesz miec ciepky i energo dom
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Lady a co ja zrobię z taką ilością ziemi ? ze 150 m^3 wykorzystamy ale reszty nie .
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ladybird76: Bezprogowe to wielki mostek termiczny o ile chcesz miec ciepky i energo dom

Ale można zrobić ciepły próg i po problemie
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Sabakuma to daj mi. Potrzebuje darmowa ziemie
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady, na stronie glownej FM jest taki watek do glosowania, tam jestes na liscie :)

Lady ale skoro to 2 okna to koszt wychodzi 500zl, no a nawet jesli nie w obydwu to w jednym ktore byloby najbardzije uzywane. Przy oknie 2,7m to chyba i tak jedna witryna na stale bedzie
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Aneta ale i tak mi odradzali... wygoda owszem ale to zawsze niski prog na dlugie lata
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Sabakuma: a co ja zrobię z taką ilością ziemi ? ze 150 m^3 wykorzystamy ale reszty nie

przemysl czy nie bedzie ci pozniej potrzebna do rownania terenu, moze masz gdzies w okolicy pusta dzialke gdzie moglibyscie pare hald zlozyc na chwile
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ladybird76: Aneta ale i tak mi odradzali... wygoda owszem ale to zawsze niski prog na dlugie lata

Marzą mi się Hsy bez progu i raczej je zastosujemy, także będę informować, czy jest mostek, czy nie;-P.
    --
    Robiłyście charakterystykę energetyczną do projektu, czy u Was w pozwoleniach na budowę nie wymagają?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde tak w duzym witryna bedzie a dokladnie okno w ramie aby roznicy nie bylo widac.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    aneta01: Robiłyście charakterystykę energetyczną do projektu, czy u Was w pozwoleniach na budowę nie wymagają?

u nas certyfikat energetyczny potrzebny jest dopiero do odbioru domu
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Mam ja ale nie wymagali u nas
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ladybird76: Hyde tak w duzym witryna bedzie a dokladnie okno w ramie aby roznicy nie bylo widac.

Cykniesz, jak wstawisz okno?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Hyde tak w duzym witryna bedzie a dokladnie okno w ramie aby roznicy nie bylo widac.

a to bedzie to bardziej uzywane okno z wyjsciem na ogrod? jaki wymiar w swietle okna (znaczy przejscie bez ramek)
    jesli jeszcze mozesz cos zmienic to ja goraco ruchomy slupek polecam; na poczatku zastanawialam sie po co mi to a jednak, ciesze sie ze mam, korzystalam nie tylko przy wnoszeniu mebli czy wynoszeniu prania ;)
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ladybird76: Mam ja ale nie wymagali u nas

No właśnie - dzisiaj się dowiedziałam, że to nie jest obowiązek na tym etapie, a u nas wymagali:shocked: Przecież tyle rzeczy jeszcze się może zmienić:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde prosze podeslij link bo na tablecie to porazka z szukaniem

Treść doklejona: 08.08.13 23:11
    Hyde ale ja mam wszystkie tarasowe z ruchomym skupkiem. Slupek staly to doplata ok 250 za okno.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    No to sie chyba nie zrozumialysmy :) Pierwsze slsyze zeby staly slupek byl za doplata, u nas za ruchome sie doplaca
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Wymiar w sietle to 2720x2420 a okno 2700x2400

Treść doklejona: 08.08.13 23:14
    Chyde bralam w oknoplascie :). Ciepla ramka plus uchwyty domykajace od firmy jak i jakies mocowania okna.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: Wymiar w sietle to 2720x2420 a okno 2700x2400

to jest swiatlo calego okna, chodzilo o czesc otwierana - znaczy sie skrzydlo :)

U nas za ruchomy slupek doplata jest w kazdej znanej mi firmie - od firm lokalnych po krajowe (moja kzuynka zrezygnowala bo doplaty zbyt duze byly i jak sie potem okazalo to lokalny productn kasowal wiecej niz inne wieksze)
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeAug 9th 2013 zmieniony
     permalink
    A ruchomy słupek to to, że jak otworzę okno, to nie ma tego słupka po środku, tak?
    No to u nas to też było w standardzie, i okna tarasowe i zwykłe tak mamy, nigdzie ten słupek nie jest na stałe i szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam, że jest opcja, że ten słupek zostaje :shocked: :shamed: tzn żyłam w przekonaniu, że teraz się robi tylko takie bez słupka po środku :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeAug 9th 2013
     permalink
    Hyde oknoplast to znany producent okien z krakowa i oni ie maja stalego w standardzie a ruchomy. Moze jak ty kupowalas bylo inaczej ale teraz znowu sie pozmienialo. Poza tym oknoplast jako jeden z nielicznych okna grafitowe ma cale szare a wielu innych w srodku ma biale co mi sie bardzo niepodoba. My z moim w twmacie okjen postawilismy na platinium evolution 2.

Treść doklejona: 09.08.13 07:48
    Hyde no to ci nie powiem teraz bo nawet nie wiem. Samo okno cale to wymiar 2700x2400
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    fakt my okna bralismy 2 lata temu ale eurocolor mala firma nie byl a doplacac trzeba bylo. przez ten czas sporo sie zmienic moglo ale wiem ze lokalni priducenci u nas w standardzie maja stale (mam w okolicy 4producentow a u jednego pracuje narzeczona kuzyna i az zapytalam - tyljo te na export maja slupek wszedzie ruchomy, ci ze znajomych ktorzy budowali rok temu wszyscy stale maja w normalnych w tarasowych doplata)
  1.  permalink
    To my okna montowaliśmy w 2011r- więc pewno standard zależy od regionu/firmy
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Lady a Wy bierzecie też grafitowe od środka (tzn od strony pokoi)? Bo my chyba tak ale coraz bardziej zastanawia mnie jak to będzie wyglądać... ma któraś z Was już zamontowane okna w takim kolorze?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Hanny: Macie jakieś fajne pomysły? Ciekawe rozwiązania? Dla małych chłopaków?

sama chętnie skorzystałabym z inspiracji, bo też nas czeka szykowanie pokoju dla Miśka :)

A ja mam pytanie, jak myślicie czy listwę wewnątrz okien wybrać półokrągłą czy kwadratową (klasyczną)?
    okna będą w kolorze antracyt, więc dość ciemne i boję się trochę, że na klasycznej mocniej będzie osadzał się kurz (tzn. wiem, że jak się nie sprząta to kurz osadza się wszędzie itp.) ale teoretycznie na półokrągłej powinien być mniej widoczny ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Jak będziesz coś fajnego widziała to proszę wrzuć;)

Wrzucam właśnie - nie wiem, jak z praktycznością, bo wydaje mi się, że trochę kiepsko ale można zainspirować się fajnym łóżkiem albo "ścianką wspinaczkową".
    Czyli Kuba jest taki, jak Janek - wrzuć mu do pokoju poduchy, jakąś niziutką pufę, będzie sobie szalał (i przy okazji wołała Cię co chwilę, hehe).
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeAug 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Sardynka Ja postawilam na kolor obustronnie orzech. Grafi ty sliczne ale chyba mialabym problemy z urzadzeniem pozniej mieszkania. Zloty dab wydawal mi sie za oklepany wiec decyzja wszystkich padla na orzech. Osobiscie podobal sie winchester (czy jak sie to tam pisze) tym bardziej, ze widzialam go w swiezo postawionym domku.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Mi sie bardzo podobaly okna antracytowe ale niestety maz sie nei zgodzil. chociaz u nas by pasowaly bo w mieszkaniu nie mamy bezy/brazow/kremow a za to s;oro szarosci i nic by sie nie gryzlo; dla mnie istotne bylo zeby z oknami moc skomponowac reszte mieszkania, w kazdym badz razie ja patrzylam jak zrobic zeby wszystko wspolgralo od podlog po panele. Znajomi maja piekne orzechowe okna a do tego takie nijaki kolor gresu z ocieniem jakby pomaranczu, wyuglada to delikatnie mowiac malo atrakcyjnie przy oknie tarasowym

A propos inspiracji dot. POKOIKOW DZIECIECYCH to istnieje nawet osobny temat u nas na forum :wink:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde alemz twoimi kolorys ty cznie podlogami nie wiem jak by antracyt wygladal. Znajoma ma jasny szary imjest swietny ale tez wystroj ma odpowiedni
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady tyle ze na etapie wybierania okien bylam w lipcu a panele/plytki poszly w nastepna wiosne takze od okien do podlog byla wtedy daleka droga :P Jak kupowalam panele to przywozilam po kilka sztuk z wystawki do domu i ujladalam pod oknem tarasowym zeby sprawdzic czy mi pasuje :wink: a potem jak mielismy panele to jezdzilam z nimi i do drzwi przykadalam sprawdzic czy beda pasowaly hehehe
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.