Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeAug 9th 2013
     permalink
    heh no u nas teoretycznie okna od środka miały być białe (drewniane nam nie pasują do zew. budynku) ale znajoma architekt przekonała? nas, że z całymi ciemnymi będzie bardziej designersko, więc pozostaje nam trzymać ją za słowo ;) a co do wystroju to wstępnie coś tam mamy zaplanowane, ale pewnie wszystko wyjdzie w praniu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Chwalę się - mamy pozowlenie na budowę:swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Sardynka ja bym za zadne skarby swiata nie wziela juz bialych okien, mialam w bloku i cholery dostawalam z myciem ram/futryn

a jakie zewnetrze domu planujecie ze zadne deby czy orzechy wam nie pasuja?
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    MrsHyde: a jakie zewnetrze domu planujecie ze zadne deby czy orzechy wam nie pasuja?

Grafitowa dachówka i białe? tynki (albo czysta albo złamana biel) - także jakoś te ciemne okna wydawały nam się naturalnym wyborem :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mamy grafitowy dach i obrobke blacharska plus grafitowa kostke a elewacja w zlamanej bieli, szepne ci fote zaraz :)
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    MrsHyde czekam :D
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeAug 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde pokaz na ogole Twoja elewacje dla, przypomjienia

Treść doklejona: 09.08.13 21:02
    Gratuluje PnB:)

Treść doklejona: 09.08.13 21:05
    Ja kolory na elewacje mam juz wybrane choc nie wiem czy sie cos w przyszlym roku zmieni. Kolorystyka szarosci i zlamana biel dlatego okna orzechowe dla ocieplenia calosci
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeAug 10th 2013
     permalink
    Lady wiesz co ale ta ziemia może być to glina pylasta bo w okolicy Skały takowe są zresztą po odwiertach geologicznych wiemy. Ale jeśli Cię interesuje to zawsze możemy się dogadać.
    Hyde no działki wokół nas są puste bo właściciele ich to Ci sami co nam sprzedali i zostawili dla wnuczków więc składować będę miała gdzie . Będziemy może jakoś to wszystko zagospodarowywać pomału mamy jeden namiar że wały się obsunęły przy rzece i tam chętnie przyjmą jedynie transport ale może jakiś traktor z przyczepką i pomalutku co jakiś czas.
    Aneta i co dowiadywałaś się o tym prądzie ? Bo kurde do sąsiadów mam 150m więc taaaaki długi kabel to chyba się nie opłaca ciągnąć ;/
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Sabakuma skad jestes prosze przypomnij ?
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Lady budowa jest w Skale ( od Krakowa 20 km, od Olkusza 15 km) więc nie wiem czy Ci to spasuje?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Sabakuma a Ja 7km za katowicami jestem czyli kawalek drogi:(
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Lady co do ziemi to warto zadzwonić do gimny czy np. nie będą mieć jakiś robót, z których zostanie im ziemia - wtedy można też liczyć na darmowy transport, bo im często obojętne gdzie to ziemię zawiozą...my też musieliśmy podnieść działkę i z załatwieniem darmowej ziemi tak na prawdę nie było problemów (chociażby od dewelopera, który buduje bloki tam gdzie obecnie mieszkamy), ale dowóz wychodził bardzo drogo... no i właśnie byliśmy już tak wstępnie umówieni z gminą na ziemię, ale przy kopaniu fundamentów okazało się, że przebiega przez nie pasmo czarnej ziemi (przy odwiertach na rogach była glina, więc nastawialiśmy się na dość płytkie fundamenty) i trzeba było kopać dół na 1,5 metra więc w sumie ziemię na działkę już mamy :p
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    no właśnie Ja potrzebuję ziemię na podniesienie terenu wokół domu... bo jak sie okazuje jedna część stoi dość wysoko ok 1 metr a do tego dojdzie wylewka 30 cm i to jeszcze podniesie mi teren :( masakra... w terenie na pustej działce nie widać było różnicy a teraz nagle ona jest... ściankę fundamentową i tak pomiejszyliśmy o dwa pustaki na całe szczęście...

Ciekawa jestem jak wyjdą mi tarasy hmmm tzn na razie jako takiego ostatecznego pomysłu mi brakuje buuu choć wiem już, który będzie dla relaksu a który posłuży dla biesiady ze znajomymi :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    fakt ze duzo tej ziemi potzrebujesz ale chociaz ostatnie 30cm warto dac porzadnego czarnoziemu. bo wcale nieprawda jest ze trawa rosnie i na piachu. my niestety caly teren mamy piaszczysty (pytel taki jak w zwirowni) i na wierzzch poszlo tylko ok 20cm czarnoziemu na dodatek oszukanego (facet przywiozl co innego niz zamawialismy) i o ile trawa ladnie rosnie to pozostale sadzonki (chociazby pigwa) juz kiepsko
    tam gdzie wsadzalam krzaczory sypalismy ziemie z wora, taka kupowana w markecie budowlanym
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Ja chciałam Wam pokazać naszą nową kuchnię. Udało nam się dobrnąć do końca :)

Przed i Po :D

mmm

Panele szklane wyszły tak:

--
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no duza roznica :)
    a macie 2 lodowki czy ta side-by-side to chwilowo?
    a miedzy szafka a slupkiem z piekarnikiem to okap niezabudowany jest ?
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Mamy jedną lodówkę :) Tylko side by side.
    Okap niezabudowany jest. jest ten taki płaski, mi się kojarzy z płaskim telewizorkiem :) Nie widać dokładnie na zdjęciach.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a widzisz a ja myslalam ze slupek tam kolo zmywarki to lodowka :)
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    :wink: Powiem Ci, że każdy kto wchodzi do nas i widzi pierwszy raz kuchnię, to też tak myśli.
    Tym bardziej, że wcześniej tam stała lodówka.
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Super kuchnia wam wyszła, panele wyglądają jak akwarium :tongue: no i oczywiście psina cudna, nie odmawia pozowania :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeAug 10th 2013 zmieniony
     permalink
    OneKiss zmywarka BEKO ?? mam idenyczna :) bardzo fajnie się sprawuje :) kuchnia bardzo ładna :) ale powiedz nie brakuje Ci blatu roboczego?? bo jednak mało się go wydaje
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Fajnie, że Wam się podoba :)
    Ally, efekt akwarium dokładnie taki chcieliśmy uzyskać. A Moris to taki nasz rodzinny top model :D

Moonia, tak Beko. Jestem ze zmywarki bardzo zadowolona. Zwłaszcza, że cichutko chodzi. Nic jej nie słychać :)
    Blatu mi nie brakuje. Zyskałam więcej miejsca między kuchenką a zlewem. Poza tym na zdjęciu brakuje jeszcze stołu, który zamówiliśmy i krzeseł.
    Zawsze będzie to miejsce, gdzie będzie można odstawić ciasto czy coś tam porobić :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    One Kiss obecnie u mamy nie mam blatu a raczej jest go tyle prawie co u Ciebie i dla mnie to masakra i meczarnia. W pobliżu mam stół i parapet ale to nie to samo...

Dzisiaj z mężem walczyliśmy na działce... deski i ich wielka sterta zniknęła :) nie ma... część drobnicy zabrał teść, część wykonawca a te długie z mężem odgwoździliśmy, oczyściliśmy i ładnie zostały poukładane... wszelkie możliwe śmieci zniknęły, jest czyściutko i porządek jak na budowlane warunki. Cieszę się bardzo z efektów Naszej męczarni :) Przenieśliśmy garaż i przygotowaliśmy teren do równania i wywożenia rdestu...

Mieliśmy wizytę elektryka z którym dość fajnie się rozmawiało... jeden z bardziej konkretnych :) jeśli cenę da fajną to bierzemy go i od września będzie mógł wchodzić i sobie działać...

Hyde wiem już tyle, że gniazdek takich jak pokazywałaś do tv nie będę miała... będzie zupełnie wykonane inną metodą...
    Kable jakie dostaliśmy są z bardzo dobrej firm (niestety nie Legrand )... potwierdził nam już drugi elektryk... Muszę załatwić od znajomej przełączniki bistabilne no i skrzynkę oraz aroty... no i niech się znowu dzieje...

Dziewczyny macie już wycenioną samą elektrykę? ile wam wołają za robotę? u mnie pow. 150m2
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    U mnie elektrykę robi tata - także wyjdzie dość tanio, tyle co materiały w hurcie :)

OneKiss fajny efekt z tym akwarium ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    sardynka a Ja zaś mam materiały za darmo tylko robocizna :) i kilka detali ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 11th 2013
     permalink
    Ladybird76: będzie zupełnie wykonane inną metodą...

najwazniejsze zeby bylo zrobione dobrze a wiadomo jest postep techniki, inne zwyczaje w innych czesciach kraju etc
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeAug 11th 2013
     permalink
    Hyde otoz to... na razie moja ekipa bedzie nadlewala mi nowe schdy az sie boje co z tego bedzie:(
    •  
      CommentAuthorgracjanna
    • CommentTimeAug 12th 2013 zmieniony
     permalink
    czy któraś z Was myślała(/realizowała) o podgrzewaniu lustra w łazience, żeby nie parowało podczas kąpieli?
    wyczytałam to w materiałach o inteligentnym domu i M kombinuje, jak zrobić... ;)

a w kwestii elektryki i kabelka, to okazało się, że na etapie projektu nie wymyśliłam, że włącznik oświetlenia ogrodu będę chciała mieć przy wyjściu na taras-w efekcie muszę dojść do drzwi wejściowych, żeby wrócić i wyjść do jasnego ogrodu...:devil:
    • CommentAuthoraneczka14
    • CommentTimeAug 12th 2013
     permalink
    O... nie słyszałam o podgrzewanym lustrze, u mnie po kompieli wszystko jest tak zaparowane, że nawet jak przetre lustro to momentalnie paruje ponownie ;(. Jeśli ten patent będzie działął to dajcie znać ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Gracjanna z tego co kojarze to mozna kupic jakies gotowe maty pod lustra, musialabys zapytac w firmie gdzie lustro bedziesz kupowala (my bralismy wklejane w plytki do dolnej i wiem ze jakis specjalny klej do tego byl z racji ze to do lazienki szlo), gorne juz jest wiszace wiec nic nie proponowali dodatkowego

Treść doklejona: 12.08.13 14:05
    gracjanna: a w kwestii elektryki i kabelka, to okazało się, że na etapie projektu nie wymyśliłam, że włącznik oświetlenia ogrodu będę chciała mieć przy wyjściu na taras-w efekcie muszę dojść do drzwi wejściowych, żeby wrócić i wyjść do jasnego ogrodu...

nam elektryk podpowiedzial wlaczniki schodowe, mamy ich w domu kilka; jedynie nie posluchalismy sugestii i nie zrobilismy takiego w sypialni bo mowil ze to teraz dosc popularne ze przy lozku jest wylaczenie gornego swiatla :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    elfika: okna od polnocy i wiecznie slonce....

no dobra, przyznam ze nie lapie, u mnie od polnocy slonca nie ma wcale

a co do kolorow to musialabys wrzucic mniej wiecej foty salonu teraz, tak zeby bylo widac jakie sa meble, wtedy mozna cos radzic; niebieski to zimny kolor wiec chyba bardziej do sypialni niz pokoju dziennego sie nadaje
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    elfika: tfu. masz racje- poludnie

Już myślałam, że zamieszkujemy różne planety:wink:
    Mnie niebieski bardziej pasuje do sypialni, choć jeśli nie jesteś przekonana, to może odpuść sobie salon w ogóle? Za jakiś czas kupisz sobie wymarzony kolor i będziesz zadowolona. Mnie tekst "jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma" nie przekonuje. Chyba że lubisz te kolory. Ważne, żebyś czuła się w nich dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u mnie mlody ma niebieska sypialnie ale to nie jest taki mega zimny odcien, specjalnie takiego szukalismy zeby chlodem nie wialo ;)

Elfika zawsze mozesz zrobic np tylko sypialnie i tu polaczyc zielen z niebieskim i w sumie mialoby to rece i nogi; salon to pokoj nie dosc ze reprezentacyjny to np u nas spedza sie w salonie sporo czasu, nie zrobilabym go na zasadzie "z braku laku dobry kit" ale poczekala i kupila puszke farby. w sumie nie wiem jaki masz metraz ale np beckers czy dulux czesto bywaja na promocji a sa dosc wydajne i 5l bys spokojnie obleciala calosc w wymarzonym kolorze
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Lady, a Ty narzekasz na swoje schody:wink: Na pocieszenie zobacz link ponizej - dom warty 7,5mln rubli

JAK NIE POWINNO SIE STAWIAC DOMU
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde niezły ten dom...

Od soboty padam "na pysk" siedzimy ciągle na działce i robimy. Dzisiaj wjechała koparka i przez 3 godziny kopała mi rdest... wyjechało 6 samochodów 10tonowych :( masakra a to jeszcze nie jest koniec :( Roboty na kolejny jutrzejszy dzień bo kolejne wyrywanie rdestu i rozwożenie ziemi po wykopach oraz o ile czasu wystarczy to równanie terenu na tyle na ile się da...
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Dziewczyny, może rzuciła Wam się w oczy gdzieś szafa o szerokości mniejszej niż 150 cm, ale wysokości DOKŁADNIE 260 cm (i najlepiej z przesuwnymi drzwiami, ale to już pewnie w ogóle biały kruk)? Zanim zrobię na wymiar chciałam poszukać jakiegoś "gotowca", bo troszkę zależy mi na czasie...
    Dziękuję z góry.

Ps. Uprzedzając pytania - IKEA ma najwyższe 246 cm, a mi zależy na tych 260. I żadnych paskudnych nadstawek ;-)
    --
  1.  permalink
    Livka, gdybyś nie znalazła, to popatrz na stronie drewal.com.pl - co prawda nie mają w ofercie tak wysokich szaf, ale robią meble na zamówienie, czas oczekiwania 2-4tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Dziękuję, ale już mam umówionych gości na wycenę, tyle że na przyszły tydzień i w tzw. międzyczasie chciałam poszukać - moooooże coś, gdzieś...? ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeAug 13th 2013
     permalink
    Dziewczyny właśnie M. pojechał podpisywać umowę z budowlańcami .
    10 wrzesień godzina 0
    Na dzień dzisiejszy mamy w planach :
    1. Zrobić przyłącz budowlany
    2. Znaleźć blaszany garaż dla robotników
    3. Zamówić ToiToja
    4. Wykopać zajewielką dziurę w ziemi .

Poszukuję blaszaka do wynajęcia ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeAug 13th 2013
     permalink
    sabakuma a może ekpa sobie zrobi swojego toy toya ?

U mnie zaje wielkie dziury w ziemi obecnie mam po tym jak koparka walczy z rdestem... nie wiem aż czym je uzupełnię... :( ale ten chwast to jakaś porażka :( i co najgorsze do końca nie będę miała pewności czy wszystko mi wywiozą. Koszty jakie do tej pory poniosłam przez dwa dni pracy jakiej nie widać to ok 1200 złotych jak nie więcej :(
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeAug 14th 2013
     permalink
    Ladybird76: sabakuma a może ekpa sobie zrobi swojego toy toya ?

Sabakuma, zapytaj Lady dbrze prawi:-) Możliwe, że mają i kibelek i kontener na przykład.

No to będziemy budować razem. U nas planowany start 1-2 tydzień września:-)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeAug 14th 2013
     permalink
    Ja też chciałam zamawiać a chłopcy myk, myk i zbili sobie sami "sracz" :) i w taki sposób użyźniają mi chociaż glebę :P

Nasz wygląda tak i dalej stoi :)

Treść doklejona: 14.08.13 22:44
    Dziewczyny a Ja mam chwilową przerwę w budowie... Ekipa od prądu już umówiona - cena nie mała :( a odgromienie cenowo to jakiś koszmar :( Ekipa od wody też umówiona... Wszyscy tylko czekają na Okna.

Chłopacy będą po Naszym powrocie z wakacji poprawiali nam schody :( zobaczymy co zwalczą.
    Będziemy też kontynuowali wywożenie ziemi spod rdestu. Jak na razie 6 auto 10-cio tonowych wyjechało :( a to jeszcze nie wszystko :( masakra jakaś :( Potem może umówię kogoś kto mi dokładnie wyrówna teren bo obecny koparkowy to wyobrażenia na ten temat nie ma ehhhh
  2.  permalink
    Ladybird76: Potem może umówię kogoś kto mi dokładnie wyrówna teren bo obecny koparkowy to wyobrażenia na ten temat nie ma ehhhh

Lady, poszukaj może ktoś w okolicy ma traktor z odpowiednim sprzętem. My tak właśnie wzięliśmy znajomego gospodarza- najpierw przejechał glebogryzarką, potem wyrównał tak, że nawet nie było śladu, że coś po działce jeździło. Za cały teren (prawie 1200m) chciał 300pln, a robił dobre 4h
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeAug 15th 2013
     permalink
    Hmmm w miescie tak jak ja mieszkam nie jest to takie proste. Tak sobie mysle hmmm, ze moze podpytam jedynego w mojej okolicy gospodarza choc watpie. Koparka musi jednak jeszcze popracowac bo mam korzeni z duzych drzew dosc duzo ehhhh.
    •  
      CommentAuthorgracjanna
    • CommentTimeAug 15th 2013 zmieniony
     permalink
    [quote=MrsHyde][/quote]
    MrsHyde: a jak masz to podłączone do włączników? równocześnie z górnym/bocznym światełem, czy osobny przycisk?
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeAug 18th 2013
     permalink
    Mam pytanie - opracowywałyście sobie harmonogram prac?
    Jestem w trakcie, po rozmowach z różnymi wykonawcami - nie wiem tylko, jak ugryźć temat zimy. Jeśli SSZ będziemy mieli powiedzmy w grudniu, to ile czasu (przy dobrych wiatrach) potrzebuję na wykonanie podprowadzeń wod-kan i elektryki, żeby mogła wejść ekipa od tynków? Do jakiej temperatury pracują tynkarze? Nie mam jeszcze ekipy od tynków, od wylewek dostanę kogoś z polecenia, zostaje mi elektryk i wod-kan.
    Czy zimą stoicie/stałyście z budową, czy też działałyście?
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    aneta01: Czy zimą stoicie/stałyście z budową, czy też działałyście?

My na zimę zostawiamy SSO. Z tym, że eM (elektryk) będzie sobie robił pod instalacje jak nie będzie za zimno.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink

My zimą mamy zamiar robić tylko wykończeniówkę, mam nadzieję, że się wyrobimy - do końca tego tygodnia ma być dachówka, na początku września okna, później instalacje, wylewki/tynki wew i tynkowanie z zewnątrz...
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Sardynko nam znajomy, ktory prowadzi firme dociepleniowa odradzal na zime docieplac dom. Zaleca nam tak w stanie ssz zostawic i na sam koniec tynkowac po to aby mury schly sobie jak najdluzej...

Mamy juz ekipe od pradu i wod-kan oraz wylewek i centralnego oraz wykonczeniowki, jakos tak sami sie znalezli;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 19th 2013 zmieniony
     permalink
    gracjanna: a jak masz to podłączone do włączników? równocześnie z górnym/bocznym światełem, czy osobny przycisk?

nie zacytowalas mojego wpisu ale rozumiem ze ci chodzilo o te wlaczniki schodowe, ja mam rozwiazanie ze schodowymi tylko to gornego swiatla ale mozna to rozwiazac pewnie i z bocznym

aneta01: Mam pytanie - opracowywałyście sobie harmonogram prac?

my mielismy wszystko rozplanowane i udalo nam sie dotrzymac terminow a nawet ciut przyspieszyc (zaczynajac budowe planowalismy przeprowadzke w wakacje ale marzylam o dlugim majhowym weekendzie no i sie udalo)
    wszystko zalezy jak zgrywasz ekipy, jesli sa niezalezne a jedna bedzie miala obsuwe to i kolejne prace niestety sie przesuna, moi znajomi np wypadli z kolejki elektrykowi i musieli szukac nowego bo na tamtego 3m-ce mieliby czekac.
    My np kuchnie mielismy 'zaklepana' we wrzesniu 2011 na etapie robienia elektryki (facet od kuchni zaznaczyl gdzie i jakie gniazdka chce miec) no ale u nas na dobrego stolarza rok czasu sie czeka. Ze schodami termin tez ustalony pol roku wczesniej a wszystko inne po prostu robilismy po sobie - mielismy jednego wykonawce a on mial swoje pod-ekipy na rozne etapy prac

zima mielismy zrobione centralne ogrzewanie - podlaczony i uruchomiony piec, w tym czasie bylo wykonane ocieplenie poddasza no a przez kawalek lutego i marzec byl przestoj bo podloze nie nadawalo sie do dalszych prac (w marcu chodzily osuszacze)

Ladybird76: Sardynko nam znajomy, ktory prowadzi firme dociepleniowa odradzal na zime docieplac dom

Lady ale przeciez Sardynka wyraznie napisala ze zima TYLKO wykonczeniowka :P
    a z ocieplaniem to prawda jesli ma sie okna to nie pwoinno sie klasc styro przynajmniej przez kilka miesiecy po zrobieniu tynkow i wylewek - my tynki i wylewki mielismy skonczone w pazdzierniku a elewacja byla robiona w czerwcu jak juz mieszkalismy
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.