Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 9th 2015 zmieniony
     permalink
    Hyde na tej co pokazałas a na tej tarce co ja pokazałam wychodzą tak samo potarta ziemniaki bo do nich jest jedną z tych dostawek...

    Treść doklejona: 09.02.15 19:10
    Wiele lat tarlam na tarce zwyklej ale jak widziałam u ciotki te tarkę a do tego smak placków był taki sam w konsystencji to długo nie czekałam - kupilam. Obecnie teściowa moja od dwóch dni jest posiadaczką tych tarek bo też jest zdania, że konsystencja taka jak na ręcznej :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 9th 2015
     permalink
    no to w moim zelmerze widac ta dsotawka do ziemniakow jest kiepska bo wychodza wiorki a nie packa
    no i trac an tarce w sumie tez mozna miec wiorki jesli mocno dociskasz, u nas jeszcze babcia opanowala technike "glaskania" czyli szybko a delikatnie pocierac tarke i wtedy jest mega super gladkie jak puree
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeFeb 9th 2015
     permalink
    Ja mam szatkownicę zelmera też, ale nie lubię placków startych mechanicznie. Kilka lat temu kupiłam sobie taką zwykłą jak MrsHyde wstawiła zdjęcie, ziemniaki śmiga w dosłownie chwilę - uwielbiam ją. Ale ..... moje placki wychodziły miękkie po usmażeniu, a odkąd trę na drobnych oczkach wychodzą chrupiące, a tylko takie lubię. Nawet do placka po węgiersku muszę mieć cienkie chrupiące placki.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeFeb 9th 2015
     permalink
    A my wrzucamy ziemniaki do termomiksa chyba 15 sekund duże obrony i wychodzą super " starte " ziemniaki. Od kiedy odkryłam taką możliwość to wieści powróciły placki ziemniaczane.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeFeb 9th 2015
     permalink
    Każda ma swoje ulubione:) Ja ostatnio wyprobowałam sokownika...hahaha i to co normalnie z owocow się wyrzuca to z ziemniaków ja oczywiście używam do plackow czy klusek, a przy okazji sporo soku jest juz odciśnięte:devil:
    -- []
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 9th 2015
     permalink
    Oleńka z sokowirowki wychodzą za mocno przerobione i nie potrafiłam ich właśnie usmażyć na chrupiące tak jak po mechanicznym zmieleniu. To właśnie dlatego kupiłam szatkownicę.

    ACIA jadłam placki z thermomixa bo robiłam na wakacjach u znajomej, która go posiada. Faktycznie są super.
    Brakuje mi świeżych koktajli z niego kawy mmmm
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeFeb 11th 2015
     permalink
    Ja mam zmienne wkladki w malakserze, tzn takim wielofunkcyjnym. I ziemniaki tra sie idealnie.
    co do mezowego gotowanie to kiedys on glownie gotowal, ale odkad urodzil sie Maks a w zasadzie odkad zacza z nami jesc, to ja juz gotuje. Maz ostatnio tylko pizze robi, albo sobie cos gotuje.
    a u nas dzis na szybko kotlety z piersi kurczaka, ryz gotowany jaka risotto i salatka ze smietana.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorŚroda
    • CommentTimeFeb 12th 2015
     permalink
    Ja dzisiaj w końcu mam swoją carbonarrę na obiad- upragnioną, która za mną chodziła już od nie wiem kiedy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeFeb 12th 2015
     permalink
    A ja mam dzis pierogi z serem :cool: tralalallala :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeFeb 12th 2015
     permalink
    A na obiad dzisiaj pączki :)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeFeb 12th 2015
     permalink
    ZUpa jarzynowa i potrawka z kurczaka (papryka,marchewka, cebulka) z kasza jaglaną.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 12th 2015
     permalink
    U mnie paczki na deser:bigsmile:
    A na obiad golonka pieczona ziemniaki i kapusta zasmazana.
    Jak szalec to tylko dziś:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 12th 2015
     permalink
    no widze Aga ze sie niezle zabezpieczasz przed nadchodzacym postem :tooth:
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeFeb 12th 2015
     permalink
    Ja mam dzisiaj okropną ochotę na pizze, ale nie domową i pewnie zamówie z dowozem do domu. Ciężarnej się należy, tym bardziej w tłusty czwartek:cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeFeb 12th 2015
     permalink
    Malisiek: Ja mam dzisiaj okropną ochotę na pizze, ale nie domową i pewnie zamówie z dowozem do domu.

    We wtorek maz wracajac z pracy zakupil w pizza Hut.....looooo matko jaka bylam szczesliwa :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeFeb 12th 2015
     permalink
    Z pizza hut uwielbiam tą na cienkim cieście z pepperoni. O jeeezu:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 12th 2015 zmieniony
     permalink
    Hydzia paczki to sama wymyśliłam ..wiadomo dziś muszą być jeszcze do przedszkola zanioslam paniom tutaj u nas nie ma takiego czegoś jak tłusty czwartek mimo wszystko panie zachwycone a golonka była zamówiona przez eMa na obiad i jakoś tak wyszło:-D
    Ale obłędna wyszla taka ze skórą mniam.
    Wiem ze to odpokutuje juz czuje w brzuchu ale co tam:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeFeb 13th 2015
     permalink
    Co byście zaproponowały do kopytek, aby zrobić z nimi niedzielny trochę elegancki.
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeFeb 13th 2015
     permalink
    Ja bym zrobiła zrazy i do tego buraczki na zimno. Albo kaczkę z wiśniami i do tego modra kapusta.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeFeb 13th 2015 zmieniony
     permalink
    o ja cieeeeee, goloneczkę bym wciągnęła z tym pysznym tłuszczykiem :) Mniammmm, uwielbiam :) Choć nie wiem, jak by to zniósł mój żołądek. Mam zapalenie błony śluzowej żołądka z refluksem, więc dieta nakazana (gotowane i lekkostrawne) plus controloc na 8 tygodni :/ a tak bym pojadła...
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeFeb 13th 2015
     permalink
    U nas dzis musaka:swingin:
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 13th 2015 zmieniony
     permalink
    Ja uwielbiam kopytka z żeberkami pieczonymi i sosik do tego ciemny plus buraczki.
    U nas to uwielbiane danie :-)
    --
  1.  permalink
    U nas duszone klopsiki w sosie własnym z ziemniakami i buraczkami :)
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeFeb 13th 2015
     permalink
    A ja kopytka lubie tylko z podsmazonym boczusiem i cebulka. Jest to dla mnie caly obiad a nie dodatek.
    Zanto takich dan jak golonka to nie jadlam od lat. Juz dawno nie jadamy takich ciezkich potraw. Tak sobie zdalam sprawe wlasnie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeFeb 13th 2015
     permalink
    U mnie zawsze był kapuśniak i do tego kopytka ze smażonym boczkiem i cebulą. Tzn. Na dwóch osobnych talerzach ale jadło się w tym samym czasie ;)
    Równie dobrze do kopytek smakuje mi wołowina w sosie grzybowym i podsmażane buraczki :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 15th 2015
     permalink
    a u nas dzisiaj 3daniowo, ja i mloda krem z brokulow, chlopaki bialy barszcz
    na drugie paleczki z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami i mix salat z sosem vinegrette
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeFeb 15th 2015
     permalink
    U nas piersi z kurczaka w sosie z mleka kokosowego, komosa ryzowa ze szpinakiem i czosnkiem + salatka :) Mniam :)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeFeb 15th 2015
     permalink
    Była dziś grochowa z kiełbasą. Kopytka, mięso schabowe pokrojone w kostkę i usmaźone z przyprawami na patelni, i do wyboru biała kapusta kiszona, na patelni duszona biała kiszona kapusta z czerwoną cebulą i przyprawami, pomidor lub ogórek kiszony.
    --
  2.  permalink
    Żeberka najpierw podsmażone i ugotowane z warzywami (marchew,pietruszka, seler) plus ziemniaki i ogórki kiszone. Polecam :)
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 15th 2015
     permalink
    Risotto:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorTosik
    • CommentTimeFeb 15th 2015
     permalink
    Madzia jak zrobiłaś tą komosę i kurczaczka? Podasz przepis?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeFeb 15th 2015
     permalink
    Tosik. Bardzo prosto :)

    Komose, moczymy w wodzie, przed ugotowaniem pluczemy. Gotuje na wodzie 15min, pozniej dodaje szpinak mrozony - dolewam wody i dalej gotuje, by rozmiekkl. Dodaje czosnek - 3 zabki (lubimy sporo). Doprawiam sola himalajska i pieprzem czarnym.

    Piersi z kurczaka kroje w duza kostke. Doprawiam : sol himalajska, pieprz czarny, papryka czerwona, pietruszka zielona. Dusze na duzej lyzce oleju kokosowego (eko). Pozniej dodaje 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy. Podlewam troche woda. Dalej dusze i na koniec zalewam mlekiem kokosowym (pol puszki - kupuje Eko - w Polsce te z Terrasany sa dobre). Jak zgestnieje jest gotowe.

    Podaje najczesciej ze swiezym mixem lisci roznych salat, z pomidorkami koktailowymi, rzodkiewka, zalewam salatke oliwa extra virgin i doprawiam sola himalajska i pieprzem czarnym.

    My jemy z salatka, syn woli z ogorkiem kiszonym ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 16th 2015
     permalink
    Sol himalajska o ile jest oryginalna to jest zdrowa choć nie tania. Było o soli w WIEM CO JEM....
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeFeb 16th 2015
     permalink
    U nas dzisiaj łosoś zapiekany w szynce parmeńskiej, do tego ryż i jakieś warzywka. U mnie pewnie stanie na ogórku kiszonym :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeMar 1st 2015
     permalink
    Madziuk, a ten szpinak to do komosy dodajesz czy jak? Bo nie ogarniam jaka to konsystencja (o kolor) wyjdzie:confused: a mam wszystkie skladniki to moglabym sprobowac...tylko czy mi to dziecko zje:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeMar 1st 2015 zmieniony
     permalink
    Ja np lubię komosę jak jest sypka, taka mi najbardziej smakuje, z mrożonym szpinakiem może być już papkowata, chyba że się mylę.

    U nas dziś kurczak cały pieczony w naczyniu żaroodpornym z warzywami naokoło i w środku,marchew, pietruszka, oliwki i suszone pomidory (więc sałatkę miałam już z glowy) do twego pieczone ziemniaczki w wersji zdrowej bo pieczone na papierze i na całą porcję ziemniaczków dałam tylko lyżkę oleju, po to by się przyprawy i zioła dobrze przykleiły, dzieci wpierdzielejszyn jak nie wiem, zwłaszcza warzywa, szok bo myślłam że będą bardziej dla mnie a tu zjadły i marchewkę i pietruszkę i oliwki. Każdy dostał to co lubi, ja pierś, dzieci udka, mąż m.in skrzydełka, reszta co została na szkielecie obrałam i będzie na dziś i jutro do kanapek do pracy z awokado i pomidorem pycha. A najlepsze jest to że dziś ugotowałam obiad, prawie wcale go nie robiąć, no obrałam warzywa i pokroiłam, umyłam kurczaka, natarłam, a [otem tylko go odkrywałam lub przykrywałam folią i raz obróciłam na drugą stronę to tyle
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeMar 1st 2015 zmieniony
     permalink
    U nas dziś makaron w sosie soczewicowym po indyjsku z brokułami :shades:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 1st 2015
     permalink
    my dzisia jbylismy na urodzinowym obiedzie u mamy - zupa grzybowa (ostatnia porcja grzybow z minionego sezonu) i pieczona karkowka z dynia marynowana i buraczkami
    bosh, na wikcie mamusi to bym chyba w drzwi sie nie miescila



    Winni wrzuc na mniam-mniam przepis, co?
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 10th 2015
     permalink
    Na Dzień Mężczyzny "męski' obiad czyli burito
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeMar 10th 2015
     permalink
    U mnie tez po męski a raczej chłopski.
    Ziemniaki po cabansku:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeMar 10th 2015
     permalink
    A u mnie tzw żurek królewski na wypasie z okazji męskiego dnia :) czyli żurek z dużą ilością kiełbaski białej, wędzonej i boczku z ziemniakami jajkiem i duużą ilością ziół :)gęsty :) mniam
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    U mnie dzis pierogi z miesem i drugie ze szpinakiem.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMar 24th 2015
     permalink
    Iris - uwielbiam taki żurek - na gęsto i na bogato !
    Chyba jutro uskutecznię ;-))
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeMar 24th 2015
     permalink
    Frances - dopiero zobaczylam Twoje pytanie. Szpinak dodaje do komosy. Wychodzi sypka, bo dodaje go jak jeszcze woda jest w garnku (pozniej sie wygotowuje). Moj syn akurat szpinak w potrawach lubi. :)
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 24th 2015
     permalink
    A u nas dziś gulasz z piersi indyka z marchewką, pietruszką, selerem, cukinią i pomidorami a do tego kasza gryczana (miała być jaglana, ale wyszła).
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeMar 24th 2015 zmieniony
     permalink
    Robię jutro kotleciki z tuńczyka (tak, tak tego niezdrowego z puchy:P) robiła któraś? macie sprawdzony przepis?:) ostatnio robili w DDTVN:)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeMar 24th 2015
     permalink
    hope, jak ci wyjdzie i znajdziesz przepis i dziecko zje to daj znac;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeMar 24th 2015
     permalink
    Ja robiłam takie kotlety z tuńczykiem i gotowanymi ziemniakami. Ale chyba za mokre były bo sie rozpadały. A jak chciałam powtórzyć to nie mogłam juz przepisu odnaleźć...:neutral:

    A u mnie na obiadek zupa krem z grzybów :bigsmile:
    -- []
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMar 24th 2015
     permalink
    Ja robię tak:
    tuńczyk
    gotowane ziemniaki
    kukurydza
    starty ser żółty
    pokrojona dymka
    jajko
    sól/pieprz do smaku (czasami daję słodką paprykę albo inne co tam się nawinie)

    jak wyjdzie konsystencja nie teges to dosypuję ciut bułki tartej (jak za rzadkie), albo jeszcze jedno jajko (jak za gęste)

    Mega niejadkowa Nina udziubie takiego kotlecika, więc chyba są smaczne ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeMar 24th 2015
     permalink
    dzieki teo
    -- ;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.